Om meteen antwoord op jou en Pool te geven:quote:Op dinsdag 19 juli 2005 19:15 schreef nikk het volgende:
[..]
Mwah... Als ik het alleen al bij mijn eigen universiteit bekijk bestaat er slechts in het eerste jaar een heel erg algemeen inleidend rechtsfilofisch deel.
[..]
Je stelt het allemaal wel erg simpel. Om maar met je eerste zin te beginnen; wat is de rechtsfilosofische traditie? Is het strafrecht in het verleden geen instrument geweest om criminaliteit aan te pakken? Werden criminelen vroeger niet strafrechterlijk vervolgd? Hoezo is het recht niet bedoelt om criminelen aan te pakken? Is het niet het strafrecht dat ervoor zorgt dat er bij overtreding van de normen die omschreven staan in het strafrecht er een straf staat?
Tuurlijk, je hebt verschillende theorieen binnen de rechtsfilosofie!quote:Op dinsdag 19 juli 2005 20:41 schreef Pool het volgende:
[..]
Hoezo passen doelmatigheid en efficiëntie niet in de rechtsfilosofie thuis? Lees Radbruch maar eens, die stelt dat er een voortdurende spanning is tussen drie aspecten: rechtszekerheid, rechtvaardigheid en doelmatigheid. Met de ene regel kies je meer voor het ene, met de andere regel voor het andere. Je kunt echter nooit aan alledrie de aspecten perfect voldoen.
Daarnaast is er een hele stroming die Law & Economics heet. Lees maar eens iets van Posner, die al tijden lang stelt dat het hele recht om efficiëntie draait of dient te draaien.
Ik zie het verschil niet? Het beheersen van criminaliteit is toch hetzelfde als de wettelijk vastgelegde strafrechtelijke normen handhaven? Door de dreiging met gevangenisstraf wordt nog steeds getracht om mensen in het gareel te laten lopen. Daarnaast heeft het doel van vergelding ook altijd al een rol gespeeld. Het strafrecht is óók ontstaan uit oude tradities van bloedwraak en de kerkelijke traditie van boetedoening voor zonden.quote:Op woensdag 20 juli 2005 14:00 schreef -beyond- het volgende:
[..]
Om meteen antwoord op jou en Pool te geven:
Het strafrecht was ervoor bedoeld om de bevolking te beschermen tegen de macht van de overheid en om de normen en waarden aan te geven van de meerderheid van de bevolking.
In geval er criminaliteit is gepleegd wordt het strafrecht ingeroepen om mensen aan de normen en waarden te houden. Door straffen wordt getracht mensen in dit gareel te laten lopen.
Het strafrecht wordt hier niet meer voor gebruikt. Het strafrecht wordt als instrument gebruikt om criminaliteit te beheersen.
Je versmalt het eerder door jou geformuleerde traditionele doel nu naar de mensen die al een strafbaar feit gepleegd hebben. Dat klopt niet. Het gaat juist ook om de mensen die in het gareel blijven lopen, omdat ze anders gestraft zullen worden. Het traditionele doel is dus niet het terug in het gareel brengen van criminelen, maar het in het gareel houden van de gehele samenleving.quote:
Als het traditionele doel van het strafrecht nog was zoals bovenstaand beschreven, dan zouden andere oplossingen aangereikt kunnen worden om mensen die criminaliteit plegen de heersende normen en waarden aan te leren.
En dat is dus nog steeds het geval.quote:Op woensdag 20 juli 2005 14:00 schreef -beyond- het volgende:
[..]
Om meteen antwoord op jou en Pool te geven:
Het strafrecht was ervoor bedoeld om de bevolking te beschermen tegen de macht van de overheid en om de normen en waarden aan te geven van de meerderheid van de bevolking.
In geval er criminaliteit is gepleegd wordt het strafrecht ingeroepen om mensen aan de normen en waarden te houden. Door straffen wordt getracht mensen in dit gareel te laten lopen.
Is criminaliteit aanpakken door middel van het strafrecht niet een vorm van criminaliteit beheersen dan? Hoe wil je dat scheiden? En waarom zou je dat willen scheiden?quote:Het strafrecht wordt hier niet meer voor gebruikt. Het strafrecht wordt als instrument gebruikt om criminaliteit te beheersen.
Ik zou geen 1 op 1 vergelijking willen maken met de VS. Drugsgerelateerde delicten leiden daar aanzienlijk vaker tot een gevangenisstraf dan hier. De sociaal economische omstandigheden liggen anders. De wapenhandel is daar veel vrijer. Etc.quote:Als het traditionele doel van het strafrecht nog was zoals bovenstaand beschreven, dan zouden andere oplossingen aangereikt kunnen worden om mensen die criminaliteit plegen de heersende normen en waarden aan te leren.
Alleen dit doel is zodanig ondergesneeuwd geraakt, dat er bijna geen ruimte is voor subsidie voor dit soort projecten.
Gevolg: Er worden steeds meer gevangenissen bijgebouwd. En dat betekent lege cellen. En lege cellen moeten natuurlijk weer gevuld worden!
Ik houd mijn hart vast dat ze hier in Nederland ook gevangenissen gaan privatiseren zoals in Amerika. Dan is het einde helemaal zoek!
Overigens wel leuk om daar eens over na te denken, het verschil tussen beheersen en aanpakken.quote:Op woensdag 20 juli 2005 16:06 schreef nikk het volgende:
...
Is criminaliteit aanpakken door middel van het strafrecht niet een vorm van criminaliteit beheersen dan? Hoe wil je dat scheiden? En waarom zou je dat willen scheiden?
...
Het idee van de maakbare samenleving zoals jij die lijkt te prediken lijkt me in ieder geval een enorm waanidee. Criminaliteit zul je, hoeveel preventie en projecten je ook zal hebben, altijd blijven houden.
Ik stel ook niet dat er geen verschil zit tussen beheersen en aanpakken. Echter, het strafrecht enkel zien als één van beiden is m.i. fout. Het strafrecht is zowel een middel om criminaliteit te beheersen (dreiging van straf) als criminaliteit aan te pakken (namelijk bestraffing van diegenen die delicten begaan). Je kunt het niet scheiden.quote:Op woensdag 20 juli 2005 16:20 schreef Hallulama het volgende:
[..]
Overigens wel leuk om daar eens over na te denken, het verschil tussen beheersen en aanpakken.
Zo op het eerste gezicht een klein verschil, maar geef 't wat tijd en wellicht heb je dan een groot verschil.
Beheersen gaat over het zaakje op een acceptabel niveau houden, maar heb je dan wel volledige controle? Moet je dan niet steeds blijven aanpassen? En waar gaat het dan naar toe? Meer gevangenissen bouwen wanneer er meer mensen opgepakt moeten worden om de zaak te kunnen blijven beheersen? Of moet er dan eens worden nagedacht over aanpakken?
Aanpakken gaat natuurlijk veel dieper, dit zou tot de wortel van het probleem moeten gaan.
Het is een waanidee.quote:Een waanidee vind ik een maakbare samenleving absoluut niet, het gaat slechts om onderwijs en opvoeding, dit zou een fluitje van een cent moeten zijn wanneer je het eindelijk eens de aandacht geeft die het verdient.
quote:Op woensdag 20 juli 2005 16:35 schreef nikk het volgende:
Ik stel ook niet dat er geen verschil zit tussen beheersen en aanpakken. Echter, het strafrecht enkel zien als één van beiden is m.i. fout. Het strafrecht is zowel een middel om criminaliteit te beheersen (dreiging van straf) als criminaliteit aan te pakken (namelijk bestraffing van diegenen die delicten begaan). Je kunt het niet scheiden.
Neen, jij VINDT het een waanidee. De maakbare samenleving is er echter al, de huidige samenleving is ook gemaakt, voorlichting via media en berichtgeving door media, opvoeding, onderwijs, etc., spelen allemaal een rol, ze hebben alleen niet altijd de juiste focus op de juiste zaken.quote:Het is een waanidee.
Mee eens.quote:Op woensdag 20 juli 2005 17:01 schreef Hallulama het volgende:
[..]
Slechts het strafrecht inzetten voor het aanpakken van criminaliteit is niet voldoende. Dit doe je d.m.v. opvoeding, educatie, armoedebestrijding, etc.
Mensen zullen altijd door het lint gaan. Je kunt niet aan 16 miljoen Nederlanders intensieve psycho-therapie voorschrijven plus medicatie en er op die manier proberen te zorgen dat er niemand door het lint gaat. En zelfs dan zul je zien dat er mensen zijn die door het lint gaan.quote:Een mens kan altijd door het lint gaan, is dan blind door emotie, etc., en dan werkt de afschrikkingsmethode dus niet, iemand die blind is door emotie handelt immers niet rationeel, vergeet spontaan alles, etc., zorg er dus liever voor dat hij of zij niet door het lint gaat.
Het IS een waanidee. Je kunt hooguit een samenleving proberen te (be)sturen. En ook dat is een zeer, zeer lastige taak. Je hebt een utopie in je hoofd zitten. Zoek eens voor de gein op wat de vertaling van utopie eigenlijk is.quote:Neen, jij VINDT het een waanidee. De maakbare samenleving is er echter al, de huidige samenleving is ook gemaakt, voorlichting via media en berichtgeving door media, opvoeding, onderwijs, etc., spelen allemaal een rol, ze hebben alleen niet altijd de juiste focus op de juiste zaken.
Daar zit 'm nou juist de grap. Als je op tijd begint mensen een goede mindset aan te leren dan HOEF je helemaal niet dergelijke ingrijpende en kostbare acties te ondernemen zoals psychotherapie.quote:Op woensdag 20 juli 2005 17:07 schreef nikk het volgende:
Mensen zullen altijd door het lint gaan. Je kunt niet aan 16 miljoen Nederlanders intensieve psycho-therapie voorschrijven plus medicatie en er op die manier proberen te zorgen dat er niemand door het lint gaat. En zelfs dan zul je zien dat er mensen zijn die door het lint gaan.
Er zit meer achter dan alleen strafrechtelijke normen handhaven. Het gaat om het beschermen van het moraal van de meerderheid ("ons" moraal) dat zoveel mogelijk beschermd dient te worden. Een bescherming tegen mensen die hier tegen in handelen (de zogenoemde criminelen) alswel de macht van de overheid. Het wettenboek is gekomen (o.a. strafrecht) om "onze" normen en waarden, dat het moraal behelst, vast te leggen. Het overtreden hiervan zou straf opleveren. Daar zit de boetedoening en wraak in. De straf moet zwaarder wegen dan hetgeen criminaliteit op levert, wil men zich hieraan houden.quote:Op woensdag 20 juli 2005 14:19 schreef Pool het volgende:
[..]
Ik zie het verschil niet? Het beheersen van criminaliteit is toch hetzelfde als de wettelijk vastgelegde strafrechtelijke normen handhaven? Door de dreiging met gevangenisstraf wordt nog steeds getracht om mensen in het gareel te laten lopen. Daarnaast heeft het doel van vergelding ook altijd al een rol gespeeld. Het strafrecht is óók ontstaan uit oude tradities van bloedwraak en de kerkelijke traditie van boetedoening voor zonden.
[..]
Je versmalt het eerder door jou geformuleerde traditionele doel nu naar de mensen die al een strafbaar feit gepleegd hebben. Dat klopt niet. Het gaat juist ook om de mensen die in het gareel blijven lopen, omdat ze anders gestraft zullen worden. Het traditionele doel is dus niet het terug in het gareel brengen van criminelen, maar het in het gareel houden van de gehele samenleving.
Anders zou volgens jou de doodstraf niet bij het traditionele doel van het strafrecht thuishoren. Een dode crimineel kun je immers niet terug in het gareel brengen. In dat geval is je stelling feitelijk onjuist, aangezien vrijwel elk strafrecht 100 jaar geleden de doodstraf kende.
Ik stuur hem meteen naar je op.quote:Op woensdag 20 juli 2005 21:22 schreef Hallulama het volgende:
-beyond-, die paper van je, mag ik die lezen? Let me know: beyond at futurebreeze punt com
Alles wat hij wilde was z'n zoon, hij was wanhopig.quote:Op zaterdag 23 juli 2005 22:58 schreef Pinobot het volgende:
Als ie nog in de gevangenis had gezeten dan zou ie zich niet in de brand hebben kunnen steken.
Levenslang opsluiten dus dit soort gekken.
Ja, plus het is wellicht heel wat constructiever?quote:Op zondag 24 juli 2005 12:53 schreef edje34 het volgende:
Afhankelijk van wat de veroordeelde heeft gedaan de strafmaat aanpassen.
Bij moord op kinderen of baby`s 10 jaar+levenslange TBS
Verkrachting Knoop erin bij de verdachte+TBS
Eigenlijk zouden alle straffen omgezet moeten worden in TBS,en bij zware misdrijven levenslange TBS,TBS lijkt me erger dan gevangenisstraf.
Waarom zou je in godsnaam levenslang TBS opleggen, dan is iemand toch permanent verwijderd uit de maatschappij, en kun je net zo goed levenslang geven, is een stuk goedkoper.quote:Op zondag 24 juli 2005 12:53 schreef edje34 het volgende:
Afhankelijk van wat de veroordeelde heeft gedaan de strafmaat aanpassen.
Bij moord op kinderen of baby`s 10 jaar+levenslange TBS
Verkrachting Knoop erin bij de verdachte+TBS
Eigenlijk zouden alle straffen omgezet moeten worden in TBS,en bij zware misdrijven levenslange TBS,TBS lijkt me erger dan gevangenisstraf.
Wat is daar constructief aan?quote:Op zondag 24 juli 2005 13:45 schreef Hallulama het volgende:
[..]
Ja, plus het is wellicht heel wat constructiever?
Ja, maar wat is er constructief aan levenslange dwangverpleging?quote:Op zondag 24 juli 2005 15:40 schreef Hallulama het volgende:
[..]
TBS gaat toch meestal samen met dwangverpleging?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |