Idd!quote:Op vrijdag 15 juli 2005 14:21 schreef DrMarten het volgende:
Hannover krijgt wel een gruwelijke bak ellende
Mee eens!quote:Op vrijdag 15 juli 2005 16:24 schreef flugeltje het volgende:
Hoppa, binnen anderhalf uur weer van 26 naar 27,5 graad binnentemp. Pfft, ik wil wel wat verkoeling.
Stommertquote:
Waarom Stommertquote:
Inderdaad dus... daarom stommert. Redelijk koel bij jou terwijl ik hier alweer een hele week probeer te voorkomen dat ik smelt... Tis echt benauwd hier.quote:Op vrijdag 15 juli 2005 16:43 schreef SpeedyGJ het volgende:
[..]
Waarom Stommert
Als ik alle temps eens bij pak van deze week
11 tm 15 juli.
MIN
11: 17.2
12: 15.4
13: 15.5
14: 15.9
15: Onbekent - Storing.
MAX
11: 19.6
12: 22.1
13: 22.2
14: 27.1
15: 22.9 TIJDELIJK!
(Momenteel 22.3)
De meeste dagen last van wolkenvelden gehad.
Alleen op 14 juli had ik een zonnige dag.
Ben al lang blij dat ik in het noorden woon.quote:Op vrijdag 15 juli 2005 16:45 schreef flugeltje het volgende:
[..]
Inderdaad dus... daarom stommert. Redelijk koel bij jou terwijl ik hier alweer een hele week probeer te voorkomen dat ik smelt... Tis echt benauwd hier.
Maar ja, in het zuiden is het altijd warmer![]()
Onweer doe maar even niet.... Ben deze week naar War of the Worlds geweest. De komende tijd kijk ik toch iets anders tegen onweer aan dan vroegerquote:Op vrijdag 15 juli 2005 16:47 schreef SpeedyGJ het volgende:
[..]
Ben al lang blij dat ik in het noorden woon.
Alleen voor Qua onweer zou ik toch liever in het zuiden wonen
Misschien zijn die lage temperaturen gemeten tijdens buienquote:Op vrijdag 15 juli 2005 17:11 schreef SpeedyGJ het volgende:
Het kan een fout zijn maar dat lijkt me erg sterk.
Damn wat een temp verschil
[afbeelding]
Zou best kunnen.quote:Op vrijdag 15 juli 2005 17:54 schreef JoeKurr het volgende:
[..]
Misschien zijn die lage temperaturen gemeten tijdens buien
Zon is inmiddels weer helemaal terug.quote:Op vrijdag 15 juli 2005 18:12 schreef Marky-Boom het volgende:
Hier weinig aan de hand, paar stapelwolken en een lekker zonnetje! zo is het toch ook heerlijk?
Temperatuurquote:Op vrijdag 15 juli 2005 19:16 schreef Hertog_Martin het volgende:
Waarom kan ik nergens dagelijkse luchtvochtigheid info vinden voor nederland? als er iets belangrijk is in de zomer dan is het wel humidity
quote:Op vrijdag 15 juli 2005 19:16 schreef Hertog_Martin het volgende:
Waarom kan ik nergens dagelijkse luchtvochtigheid info vinden voor nederland? als er iets belangrijk is in de zomer dan is het wel humidity
Overdag neemt de lucht boven het door zonnestraling sterk opgewarmde aardoppervlak gemakkelijk de eigenschappen aan van koude massa. In die koude massa kunnen luchtbellen die aan het aardoppervlak ontstaan en die wat warmer zijn dan hun omgeving, loslaten en opstijgen. De lucht wordt daardoor sterk turbulent en de wrijving neemt af. Daardoor neemt de gemiddelde windsnelheid toe. Naarmate de zon hoger komt, wordt het temperatuurverschil tussen lucht en aardoppervlak groter en neemt de turbulentie verder toe. Vooral als het niet te hard waait, is de dagelijkse gang van de wind duidelijk te zien: In de loop van de ochtend neemt de windsnelheid geleidelijk toe en wordt de wind tegelijkertijd vlageriger. Rond de middag, als de zon op z'n hoogst staat, is de wind ook op z'n sterkst. Als in de namiddag de zon weer zakt, neemt de wrijving weer toe en neemt de windsnelheid geleidelijk af. In het zomerhalfjaar zien we heteluchtballonnen vaak profiteren van die windafname later in de middag. Rond zonsondergang, als de zonnestraling nog maar weinig voorstelt en de afkoeling door uitstraling op gang komt, verandert het massakarakter van koude in warme massa. In warme massa wordt de turbulentie van de wind sterk onderdrukt. De wrijving neemt toe en de wind zwakt af. Vooral in de winter kan de wind na zonsondergang vrijwel helemaal wegvallen en wordt het zo goed als windstil. De nachtelijke afkoeling zet dan sterk door. Dergelijke situaties zijn het meest uitgesproken als er gemiddeld windkracht 3 tot 4 staat; de wind kan dan 's avonds bijna geheel wegvallen. Dit komt nogal eens voor als depressies en hogedrukgebieden niet veel van plaats veranderen. De wisselwerking tussen de temperatuur van het aardoppervlak en de wind is nu ook duidelijk. Overdag voert de turbulentie van de wind de warmte van het aardoppervlak af, zodat de temperatuur daarvan niet al te sterk oploopt. De temperatuur op haar beurt regelt de sterkte van de turbulentie. Er stelt zich een evenwicht in tussen opwarming en turbulentie. 's Nachts is de wisselwerking er ook, maar nu in omgekeerde richting. Zolang er nog wat wind is en de bodem een lagere temperatuur heeft dan de lucht erboven, voert de wind warmte toe aan het aardoppervlak en is de afkoeling minder sterk. Naarmate de afkoeling echter doorgaat, neemt de wind ook verder af en wordt de afkoeling versterkt. Valt de wind geheel weg, dan houdt de warmtetoevoer zelfs op; het aardoppervlak koelt nog weer sterker af. Of de wind wel of niet wegvalt, hangt vaak van kleinigheden af; het evenwicht dat zich instelt tussen wind, bewolking, temperatuur, vochtigheid van de lucht en uitstraling is erg subtiel.quote:Op vrijdag 15 juli 2005 22:14 schreef SpeedyGJ het volgende:
Trouwens.
Ik weet veel.
Maar weet niet alles
Maar wat me opvalt en eigelijk ook afvraag is.
Overdag waait het redelijk veel.
Maar tegen de avond en nacht valt de wind in de meeste tijden compleet weg
Zo nu ook.
Hoe komt dat eigelijk?
Heeft dit met de zon te maken, of niet.
Dat heb je ook bij een zonsverduistering.... een tijdelijke welteverstaanquote:Op vrijdag 15 juli 2005 22:14 schreef SpeedyGJ het volgende:
Trouwens.
Ik weet veel.
Maar weet niet alles
Maar wat me opvalt en eigelijk ook afvraag is.
Overdag waait het redelijk veel.
Maar tegen de avond en nacht valt de wind in de meeste tijden compleet weg
Zo nu ook.
Hoe komt dat eigelijk?
Heeft dit met de zon te maken, of niet.
Oom_Agent, mag ik je heel erg bedanken voor deze super uitleg!quote:
Bij de laatste volledige zonsverduistering was ik met een groepje naar Vernon - Belgie gereden (tegen de Franse grens). Bij de totale eclips werd de gevoelswarmte snel -5 graden kouder en vlak voor de totale eclips begon het juist harder te waaien (laatste 30 seconden). Totdat de zon inderdaad helemaal volledig achter de maan zit.quote:Op zaterdag 16 juli 2005 00:03 schreef -CRASH- het volgende:
Dat heb je ook bij een zonsverduistering.... een tijdelijke welteverstaan
quote:Op zondag 17 juli 2005 01:56 schreef SpeedyGJ het volgende:
Het is vandaag pssies 1 jaar geleden is dat die mooie knallende wolkbreuk bij ons + nog eens die rolwolk over ons land trok?
46mm bij ons intotaal
Zie m'n avatar....quote:Op zondag 17 juli 2005 01:56 schreef SpeedyGJ het volgende:
Het is vandaag pssies 1 jaar geleden is dat die mooie knallende wolkbreuk bij ons + nog eens die rolwolk over ons land trok?
46mm bij ons intotaal
Gedenkwaardige dagquote:Op zondag 17 juli 2005 01:56 schreef SpeedyGJ het volgende:
Het is vandaag pssies 1 jaar geleden is dat die mooie knallende wolkbreuk bij ons + nog eens die rolwolk over ons land trok?
46mm bij ons intotaal
ook Arnhem is compleet bewolkt, na overigens wel een zonnige ochtendquote:Op zondag 17 juli 2005 10:58 schreef DaMart het volgende:
Ik dacht dat het zonnig zou worden vandaag.... Zandvoort gaat schuil onder een wolkendek... net als gisteren...
Klopt als een bus.quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |