Sorry, maar dit vind ik onzin. Je stelt hier doodleuk het bestaan van reïncarnatie terwijl je tegelijk beweert dat je geen herinneringen houdt aan vorige levens. Op dat punt is het rationeel onmogelijk om reïncarnatie aan te tonen. Oftewel, hoe weet jij dat reïncarnatie bestaat als je geen herinneringen meeneemt?quote:Op vrijdag 8 juli 2005 09:22 schreef deedeetee het volgende:
[..]
Je neemt de * bewuste * herinnering niet mee maar de rest wel, anders zou 't idd niet zinvol zijn. Het is de bedoeling juist om je karakter te ontwikkelen, je omgeving oefend daar ook invloed op uit, dus een andere omgeving leert je andere dingen. Als je b.v. neerkijkt op mensen met een handicap zou 't héél leerzaam zijn om zelf eens geboren te worden met een handicap na dát leven kijk je waarschijnlijk anders tegen mensen met een handicap aan.Het is niet nodig dat je je herinnerd dat je in een vorig leven mensen met een handicap * sufferds * ofzo vond je leert evengoed wel hoor.
![]()
Welke pro's bedoel je: Healers of conservatieve wetenschappers?quote:Op vrijdag 8 juli 2005 10:09 schreef averty het volgende:
Kunnen we eens tot een afstemming komen over wat een ziel volgens de 'pro's' moet voorstellen
Als ik op het internet zoek, vind ik dat een ziel een niet-fysieke entiteit die in staat is tot waarneming en zelfbewustzijn, een niet-substantiele substantie.
"Het feit dat iemand met een hallicugene stof wordt ingespoten en dan dingen gaat zien maakt de dingen die ze zien niet waar" is wat jij zei.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 03:55 schreef paladin het volgende:
[..]
Hoezo "het opeens niet meer waar." Wat is niet meer waar? Ik zeg nergens dat NDE als ervaring an sich nep zijn. Ik zeg enkel dat de enige conclusies uit dergelijk onderzoek is dat "Ja, inderdaad, een NDE kan met een stof worden opgewekt." Dat sluit geen andere oorzaken voor een NDE zoals bijvoorbeeld bijna doodgaan uit.
Wat ik wel aan de kaak wil stellen is dat NDE's worden aangedragen als een argument voor iets waar het geen enkel aangetoond verband mee heeft, behalve een veronderstelling.
Een NDE bewijst niet dat er een god, een 'alles' of een mechanisme achter de dood is. Net zomin als een dronkenschap de aanwezigheid van dionysus aantoont. De dronkenschap kan dan wel goddelijk genoemd worden, het toont niet aan dat dionysus bestaat.
Op zich interessant om te bekijken in hoeverre roze olifantjes die om je heen gaan zweven na het gebruik van psychedelische stof(fen) te maken kunnen hebben met ofwel je onderbewustzijn of misschien zelfs direct met je ziel.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 12:00 schreef Icelus het volgende:
[..]
"Het feit dat iemand met een hallicugene stof wordt ingespoten en dan dingen gaat zien maakt de dingen die ze zien niet waar" is wat jij zei.
Maar waarom niet? Ik zeg niet dat dit een bewijs is voor het bestaan van meer dan dit aardse leven, maar jij ziet het blijkbaar wel als bewijs voor het tegendeel?
De benaming hallucinogene stof lijkt me in dit geval ook niet helemaal juist, want dat wijst meteen op hallucinaties => waanbeelden. Noem het een psychedelische stof, dan oordeel je tenminste niet meteen over hetgeen wat de stof veroorzaakt
http://www.rickstrassman.com/quote:Op vrijdag 8 juli 2005 12:11 schreef alien8ed het volgende:
[..]
Op zich interessant om te bekijken in hoeverre roze olifantjes die om je heen gaan zweven na het gebruik van psychedelische stof(fen) te maken kunnen hebben met ofwel je onderbewustzijn of misschien zelfs direct met je ziel.
Of zijn het gewoon echt alleen kortsluitingen in je brain, waardoor je gedachtestroom niet meer werkt.
Ben je dan jezelf nog wel, ben je uitgetreden / in contact met je ziel?
Is het dan reincarnatie als je weer wel jezelf wordt?
Hoe weet jij dat jij dat je je tweede verjaardag hebt gevierd als je je dat niet kunt herinneren ?quote:Op vrijdag 8 juli 2005 10:44 schreef paladin het volgende:
[..]
Sorry, maar dit vind ik onzin. Je stelt hier doodleuk het bestaan van reïncarnatie terwijl je tegelijk beweert dat je geen herinneringen houdt aan vorige levens. Op dat punt is het rationeel onmogelijk om reïncarnatie aan te tonen. Oftewel, hoe weet jij dat reïncarnatie bestaat als je geen herinneringen meeneemt?
Je moest eens weten wat je mensen onder hyponose zich allemaal kunt laten herinneren! Om bang van te worden...quote:Op vrijdag 8 juli 2005 12:39 schreef deedeetee het volgende:
Ik vind het onzin om te stellen dat die herinnering aanwezig * moet * zijn. En trouwens dat is nou net wat sommige mensen via een soort hypnose naar boven halen * herinneringen * aan een vorig leven.![]()
![]()
O, ja ik zelf heb ook zo het en ander gelezen over hoe dat uit de hand kan lopenquote:Op vrijdag 8 juli 2005 12:46 schreef Doffy het volgende:
[..]
Je moest eens weten wat je mensen onder hyponose zich allemaal kunt laten herinneren! Om bang van te worden...
Nee, dat kan je niet bewijzen. Je kan uberhaupt nooit bewijzen dat iets NIET zo is.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 13:24 schreef deedeetee het volgende:
O, ja ik zelf heb ook zo het en ander gelezen over hoe dat uit de hand kan lopenDat wil overgens niet zeggen dat het nóóit echte herinneringen kunnen zijn.
Mja, leuk, maar dit is een WFL topic, geen TRU.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 13:36 schreef Icelus het volgende:
Voor veel mensen blijkbaar wel, anders was dit hele topic er niet.
Wat me een beetje hindert aan het gemak waarmee je dit 'bewijs' tegen reincarnatie wegwuift is het idee dat het net zo'n sterke basis heeft als dat van jou. Je denkt dat het (niet/wel) zo is, en klaar.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 12:39 schreef deedeetee het volgende:
[..]
Hoe weet jij dat jij dat je je tweede verjaardag hebt gevierd als je je dat niet kunt herinneren ?
Ik vind het onzin om te stellen dat die herinnering aanwezig * moet * zijn. En trouwens dat is nou net wat sommige mensen via een soort hypnose naar boven halen * herinneringen * aan een vorig leven.![]()
![]()
Dat louter en alleen het feit dat jij je geen vorig leven kunt herinneren bewijst dat je dat reïncarnatie niet bestaat is natuurlijk gewoon niet juist.
Die zogenaamde wetenschap heeft er in het verleden vaak naast gezeten.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 14:30 schreef averty het volgende:
[..]
Wat me een beetje hindert aan het gemak waarmee je dit 'bewijs' tegen reincarnatie wegwuift is het idee dat het net zo'n sterke basis heeft als dat van jou. Je denkt dat het (niet/wel) zo is, en klaar.
Dat we zo nergens komen mag duidelijk zijn.
Het enige antwoord is de wetenschap, ook voor reincarnatie.
Ik herhaal mezelf nog maar eens, wetenschap is niet heilig, maar wel het enige dat er bestaat om dingen te beschrijven zodat we er gemeenschappelijk over kunnen praten, voorspellingen over kunnen doen, uberhaupt iets over kunnen zeggen.
Ik vind het heel jammer dat mensen dat niet schijnen te willen.
Zoals? Voorbeelden?quote:Op vrijdag 8 juli 2005 15:50 schreef deedeetee het volgende:
Die zogenaamde wetenschap heeft er in het verleden vaak naast gezeten.
Dat is wel een erg flauwe reactie.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 16:04 schreef Doffy het volgende:
[..]
Zoals? Voorbeelden?
Dan nog: wetenschap is nooit voetstoots uitgegaan van de onverifieerbare fantasie van een enkeling.
Net als vroeger bijna iedere mens geloofde in een dondergod, een god voor de regen, voor de oogst, een god van de oorlog .. etc. Ook geloofde bijna iedereen in het plat zijn van de aarde (bedankt voor het voorbeeldquote:Op vrijdag 8 juli 2005 16:17 schreef deedeetee het volgende:
[..]
En de fantasie van een enkeling ? Er zijn een heleboel mensen die ervan uitgaan dat reïncarnatie een realiteit is hoor.
Het is jouw argument, niet de mijne. Mag ik daar kritisch op reageren?quote:Op vrijdag 8 juli 2005 16:17 schreef deedeetee het volgende:
Dat is wel een erg flauwe reactie.Voorbeelden die kun je vast zelf wel vinden.
De 'wetenschap' zoals wij die kennen, bestaat pas sinds Galilei, of misschien pas sinds de grote filosofen van de 16e en 17e eeuw. Sommigen zullen zelfs zeggen dat moderne wetenschap pas bestaat sinds Popper (begin 20e eeuw). Die wetenschap heeft nooit iets beweerd over platte aardes.quote:De wetenschap maakt ook nog steeds veel ontwikkelingen door, wat vroeger voor * wetenschap * door ging is tegenwoordig allang achterhaald en de wetenschap van tegenwoordig hangt waarschijnlijk hetzelfde ook boven het hoofd. Bedenk maar eens hoe vroeger wetenschappers dachten te kunnen bewijzen dat de aarde plat is.
Je kan gerust ergens van uitgaan, maar beschrijven blijkbaar niet. Zelfs geen argumenten zijn er voor aan te dragen, laat staan bewijzen. Dát is wetenschap namelijk. Je "gevoel" is fantasie, tot het tegendeel aannemelijk is gemaakt.quote:En de fantasie van een enkeling ? Er zijn een heleboel mensen die ervan uitgaan dat reïncarnatie een realiteit is hoor.
Nee nu heten die personen geen wetenschapper meer maar toen noemden ze zichzelf wél zo.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 16:19 schreef DionysuZ het volgende:
dat de aarde plat was is nooit door een wetenschapper geoppert. Het was het geloof dat aan dit prehistorische beeld vasthield. De wetenschap opperde zelfs dat hij juist bolvormig is, omdat daar veel meer aanwijzingen voor waren..
Precies. En daarom vallen 'de ziel' en reïncarnatie tot nader order in de laatste categoriequote:Op vrijdag 8 juli 2005 16:48 schreef deedeetee het volgende:
Nu kunnen we onderscheid maken tussen wat toen échte * wetenschap * was en wat onzin.
Totdat de tegenwoordige * echte * wetenschap ook die hoek in geschoven wordt. !?quote:Op vrijdag 8 juli 2005 16:53 schreef Doffy het volgende:
[..]
Precies. En daarom vallen 'de ziel' en reïncarnatie tot nader order in de laatste categorie
Tuurlijk doe je dat dan nog even ?quote:Op vrijdag 8 juli 2005 16:26 schreef Doffy het volgende:
Het is jouw argument, niet de mijne. Mag ik daar kritisch op reageren?
Zeker weten dat men voor jij het wetenschap wilt noemen vond wel degelijk over wetenschap te beschikken.Dat dat jou niet uit komt veranderd daar niks aan. Net zo min als het iets veranderd aan de waarschijnlijkheid dat er over de tegenwoordige wetenschap een paar eeuwen ná nu ook laatdunkend wordt gedaan.quote:De 'wetenschap' zoals wij die kennen, bestaat pas sinds Galilei, of misschien pas sinds de grote filosofen van de 16e en 17e eeuw. Sommigen zullen zelfs zeggen dat moderne wetenschap pas bestaat sinds Popper (begin 20e eeuw). Die wetenschap heeft nooit iets beweerd over platte aardes.
Wetenschap gaat uit van verifieerbaarheid en falsificeerbaarheid. Jouw reincarnatie-hypothese is geen van beiden.
Als je nu eens duidelijk uitlegde wat er met relaas bedoeld wordt ?quote:Je kan gerust ergens van uitgaan, maar beschrijven blijkbaar niet. Zelfs geen argumenten zijn er voor aan te dragen, laat staan bewijzen. Dát is wetenschap namelijk. Je "gevoel" is fantasie, tot het tegendeel aannemelijk is gemaakt.
Nee, jouw opmerking valt daar onder, Doffy. Omdat we het nog niet, naar jullie maatstaven, kunnen laten zien, wil niet zeggen dat het niet bestaat en derhalve dat het onzin is. Hoe kom je erbij? Vrij arrogant van jou om te denken dat je alles kunt bevatten.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 16:53 schreef Doffy het volgende:
[..]
Precies. En daarom vallen 'de ziel' en reïncarnatie tot nader order in de laatste categorie
Je hebt mij nooit en nergens zien beweren dat ik alles kan bevatten.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 19:43 schreef FuifDuif het volgende:
Nee, jouw opmerking valt daar onder, Doffy. Omdat we het nog niet, naar jullie maatstaven, kunnen laten zien, wil niet zeggen dat het niet bestaat en derhalve dat het onzin is. Hoe kom je erbij? Vrij arrogant van jou om te denken dat je alles kunt bevatten.
Even teruggelezen, mijn intentie was om aaan te geven dat de dingen die je in een NDE ziet niet noodzakelijk datgene is wat _waar_ is. Ik vertrouw de menselijke zintuigen niet zo onder magnetische velden, hallicugene stoffen of het tijdens het stervensproces.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 12:00 schreef Icelus het volgende:
[..]
"Het feit dat iemand met een hallicugene stof wordt ingespoten en dan dingen gaat zien maakt de dingen die ze zien niet waar" is wat jij zei.
Maar waarom niet? Ik zeg niet dat dit een bewijs is voor het bestaan van meer dan dit aardse leven, maar jij ziet het blijkbaar wel als bewijs voor het tegendeel?
Hoho.. Dat is lood om oud ijzer. Bekijk voor de grap de definitie van beide woorden eens in het woordenboek.quote:De benaming hallucinogene stof lijkt me in dit geval ook niet helemaal juist, want dat wijst meteen op hallucinaties => waanbeelden. Noem het een psychedelische stof, dan oordeel je tenminste niet meteen over hetgeen wat de stof veroorzaakt
dat is mooi dat jij dat niet denktquote:Op zaterdag 9 juli 2005 00:07 schreef FuifDuif het volgende:
Ik zou gaarne nog even in de groep willen gooien dat een vriend en ik onderhand een aantal keer een 'experiment' hebben uitgevoerd onder het telefoneren. Eén van ons schrijft een getal op van 1 t/m 10 en denkt daar aan en de ander moet dan een getal opnoemen (1 t/m 10) die het eerst in zijn hoofd komt. Tot nu toe is het na wat oefenen rond de 90% raak en we hebben het al behoorlijk vaak gedaan onderhand. Toeval? Dacht het niet.
Jij denkt van wel? Kijk, dit heeft niets met reïncarnatie te maken (hoewel je misschien hier al wel een verband kunt zich met betrekking tot communicatie over een kanaal welke wij niet kunnen observeren/meten), maar het toont heel mooi aan hoe de anti's hier werken. Al kom ik met nog zoveel statistische significantie, jullie zullen het nooit aannemen. Dat is het hele punt.quote:Op zaterdag 9 juli 2005 00:14 schreef het_fokschaap het volgende:
[..]
dat is mooi dat jij dat niet denkt
Ziel? kan ik me niets bij voorstellen. Ik ben mijn herinneringen + karakter eigenschappen. Als ik levens voor dit leven heb gehad herinner ik mij er in ieder geval niets van en zijn die vorige levens ook volstrekt irrelevant. Er is zélfs geen heilig reïncarnisten-boekje om tegen aan te schoppenquote:Op zaterdag 9 juli 2005 01:00 schreef FuifDuif het volgende:
Wat moet je nu met reïncarnatie? Waarom denk je zo beperkt vanuit dit korte leventje? Je zou je beter kunnen afvragen wat je als 'ziel' moet met een incarnatie, met het leven.
'Na wat oefenen'? Ofwel, alle niet -gewenste resultaten eruit laten?quote:Op zaterdag 9 juli 2005 00:07 schreef FuifDuif het volgende:
Ik zou gaarne nog even in de groep willen gooien dat een vriend en ik onderhand een aantal keer een 'experiment' hebben uitgevoerd onder het telefoneren. Eén van ons schrijft een getal op van 1 t/m 10 en denkt daar aan en de ander moet dan een getal opnoemen (1 t/m 10) die het eerst in zijn hoofd komt. Tot nu toe is het na wat oefenen rond de 90% raak en we hebben het al behoorlijk vaak gedaan onderhand. Toeval? Dacht het niet.
Fuif, je glijdt wel heel hard van de enige religie naar de volgende...quote:Op zaterdag 9 juli 2005 01:00 schreef FuifDuif het volgende:
Wat moet je nu met reïncarnatie? Waarom denk je zo beperkt vanuit dit korte leventje? Je zou je beter kunnen afvragen wat je als 'ziel' moet met een incarnatie, met het leven.
Je zal 't er misschien niet mee eens zijn, maar ik ben geen anti. Ik ben gewoon een hele kritische pro. Zo kritisch, dat jij je toevlucht moet zoeken in mij (en anderen) te verketteren tot 'anti', in plaats van serieus op zaken in te gaan.quote:Op zaterdag 9 juli 2005 00:15 schreef FuifDuif het volgende:
maar het toont heel mooi aan hoe de anti's hier werken.
Kom maar hier met die statistieken! Vertel eerst maar eens wat de set-up van het experiment was, en of het dubbelblind was, en of er externe invloeden waren. Dan gaan we wel bepalen wat de 'significantie' daarvan is.quote:Al kom ik met nog zoveel statistische significantie, jullie zullen het nooit aannemen. Dat is het hele punt.
Dat is nou het mooie van meerdere levens, dan kan die persoon die je in dit leven niet goed behandeld heeft het in volgend leven * goed * maken.quote:Op zaterdag 9 juli 2005 03:39 schreef Steeven het volgende:
En ik denk ook niet dat je er gelukkiger van wordt in één grote hemel te zitten met ws. mensen die je in het echte leven ook niet moest.
Hoeft ook niet, er gewoon eens over nadenken is al genoeg dan kom je later nooit voor * verassingen * te staan.quote:Daarom komt bij mij de reïncarantie theorie iets logischer over, maar aannemen doe ik hem niet.
Interessant. Maar lees jij dan ook dit even?quote:Op zaterdag 9 juli 2005 01:47 schreef FuifDuif het volgende:
Oke, Doffy, dat komt voor elkaar. In de tussentijd, kijk ook eens rond op
http://noosphere.princeton.edu/
Waar men activiteit van een collectief bewustzijn opvangt met een zogeheten REG (Random Event Generator). We weten dat een pure willekeur leidt tot 50/50. Zij willen kijken in hoeverre er significant van dit patroon wordt afgeweken bij bepaalde gebeurtenissen (zoals 9/11) en het is ongelofelijk wat je ziet. Kijk maar eens bij de verschillende grafieken bij de verschillende gebeurtenissen van de afgelopen paar jaar.
Interessant, vooral dat stuk dat er ook afwijkingen te zien waren op andere momenten, bijvoorbeeld VOOR de inslag in het WTC. Ik heb vrij veel statistische technieken mogen ontvangen, waarbij ik toegeef dat het ondereel willekeur/chance/randomness slechts beperkt aan de orde is gekomen. Maar daarbij heb ik meegekregen dat pure toeval altijd leidt tot een stabiele situatie van 50/50. Hoe kan het volgens jou verklaard worden dat dit anders kan zijn?quote:Op zaterdag 9 juli 2005 11:10 schreef Doffy het volgende:
[..]
Interessant. Maar lees jij dan ook dit even?
Fuif, voordat je je tegen dit soort dingen aanbemoeit en er conclusies uit trekt, is het wellicht interessant om een gedegen cursus statistiek en randomness te volgen. Willekeur is namelijk veel complexer dan je denkt.
mja, 50/50 hoeft natuurlijk niet. het lijkt me aannemelijker dat evt. uitschieters binnen een bepaalde marge moeten vallen. altijd 50/50 zou ik juist weer erg toevallig vindenquote:Op zaterdag 9 juli 2005 11:56 schreef FuifDuif het volgende:
Maar daarbij heb ik meegekregen dat pure toeval altijd leidt tot een stabiele situatie van 50/50. Hoe kan het volgens jou verklaard worden dat dit anders kan zijn?
Ja, bij benadering uiteraardquote:Op zaterdag 9 juli 2005 12:20 schreef het_fokschaap het volgende:
[..]
mja, 50/50 hoeft natuurlijk niet. het lijkt me aannemelijker dat evt. uitschieters binnen een bepaalde marge moeten vallen. altijd 50/50 zou ik juist weer erg toevallig vinden
Correctie, uitsluitend discrete processen waarin slechts 2 mogelijkheden zijn leiden in de limiet tot een 50/50 verdeling. De meeste continue processen zijn normaal verdeeld, waarin weliswaar bepaalde kansdichtheden zijn te identificeren, maar waarin een gebeurtenis die buiten de grote massa valt nooit valt uit te sluiten.quote:Op zaterdag 9 juli 2005 11:56 schreef FuifDuif het volgende:
Ik heb vrij veel statistische technieken mogen ontvangen, waarbij ik toegeef dat het ondereel willekeur/chance/randomness slechts beperkt aan de orde is gekomen. Maar daarbij heb ik meegekregen dat pure toeval altijd leidt tot een stabiele situatie van 50/50. Hoe kan het volgens jou verklaard worden dat dit anders kan zijn?
Dat staat nog maar helemaal te bezien. Je zal, zoals dat skeptic artikel al zegt, alle metingen mee moeten nemen, ook degenen die plaatsvinden op momenten dat er niets zinnigs over te zeggen valt. Je zal dan, als de set-up van de random generatoren (ook al iets dat buitengewoon riskant is) goed is, vinden dat je 'uitschieters' al een stuk minder gecorreleerd zijn met je gebeurtenissen als dat je denkt.quote:Op zaterdag 9 juli 2005 12:32 schreef FuifDuif het volgende:
Ja, bij benadering uiteraard. Maar de uitschieters van het Global Consciousness Project zijn te groot om binnen de natuurlijke random fluctuaties te vallen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |