Nee, maar het is ook niet alsof we over een dag ijs gaan. Je wilt niet weten wat ik allemaal gelezen en bekeken en dergelijke.quote:Het is voor poemojn (en mij ook trouwens) natuurlijk een ver-van-mijn-bed show, maar op zich is literatuuronderzoek doen niet zo heel moeilijk. Maargoed, ik ben zelf ook een geboren betweter
Ik vind het best lief, maar als er dan bronnen zijn waar een oude operatie beschreven wordt die inmiddels al niet meer uitgevoerd wordt, dan heb ik er niets aan. Het vervelende is dat als je er niet in zit, dat je dan ook het verschil niet weet tussen de 5 of meer verschillende operaties, dus dan kom je al snel met verkeerde bronnen aanzetten. Het is heel lief bedoeld, maar mijn keuze zal er echt niet door veranderen.quote:Op donderdag 7 juli 2005 10:14 schreef anneja het volgende:
Ah, je was me net voor
Troel, wat ik ook nog wilde zeggen- poemojn en ik mogen dan hopeloze betweters zijn, maar vind je het dan niet nuttig of fijn dat we informatie over jullie operatie proberen te vinden in bronnen die jullie zelf schijnbaar nog niet hebben aangeboord?
Nee, maar het is heel erg moeilijk om als je zelf iets veel doet of er midden in zit nog objectief te blijven, en dat geldt voor een arts net zo goed als voor iedereen natuurlijk. Ik weet niet of hij het exact zo geformuleerd heeft als in jullie weblog, maar dat hij poneert dat een baby van iemand die zo'n operatie heeft ondergaan 'alleen maar' een lager geboortegewicht heeft is voor mij een sterke aanwijzing in die richting. Er is namelijk geen enkele wetenschappelijke grond om die bewering te onderbouwen.quote:Op donderdag 7 juli 2005 10:11 schreef Troel het volgende:
Daarnaast kan ik het me voorstellen dat je het interessant vindt ofzo, maar ik vind het een beetje vreemd om te zeggen dat die man niet onafhankelijk is enzo als je die man niet kent.
Daarnaast, Dr. Lemmens gaf al meteen aan dat je een bepaald BMI moet hebben voor de operatie. De operatie is er niet voor om "schoner" te worden. Het is een hele beslissing en het is een operatie die je niet zo even doet. Als die man echt op geld zou geilen dan zou hij iedereen opereren.
Wat op onze weblog staat is weergegeven in onze eigen woorden. Daarnaast geven de andere artsen die die operaties doen ook zulke waarden. Hoezo is het dan niet objectief?quote:Op donderdag 7 juli 2005 10:17 schreef anneja het volgende:
[..]
Nee, maar het is heel erg moeilijk om als je zelf iets veel doet of er midden in zit nog objectief te blijven, en dat geldt voor een arts net zo goed als voor iedereen natuurlijk. Ik weet niet of hij het exact zo geformuleerd heeft als in jullie weblog, maar dat hij poneert dat een baby van iemand die zo'n operatie heeft ondergaan 'alleen maar' een lager geboortegewicht heeft is voor mij een sterke aanwijzing in die richting. Er is namelijk geen enkele wetenschappelijke grond om die bewering te onderbouwen.
tis ook een rottige catch-22 situatie zeg, jemig. Ik vind het dapper dat jullie dit durven en cool dat jullie tegelijk mogenquote:Op donderdag 7 juli 2005 10:16 schreef Troel het volgende:
[..]
Ik vind het best lief, maar als er dan bronnen zijn waar een oude operatie beschreven wordt die inmiddels al niet meer uitgevoerd wordt, dan heb ik er niets aan. Het vervelende is dat als je er niet in zit, dat je dan ook het verschil niet weet tussen de 5 of meer verschillende operaties, dus dan kom je al snel met verkeerde bronnen aanzetten. Het is heel lief bedoeld, maar mijn keuze zal er echt niet door veranderen.
En ja, ik weet dat ik misschien tijdens die operatie overlijdt. EN dat er complicaties aan vast zitten. Dat zit er ook aan als ik zo doorleef.
Er waren nogal wat kromme vergelijkingen inderdaadquote:Op donderdag 7 juli 2005 10:22 schreef miss_dynastie het volgende:
Nou ja, of literatuuronderzoek werkelijk niet zo moeilijk is weet ik niet, want de overeenkomst met de hongerwinter ontgaat mij volledig op het absolute getalletje van het gewicht na dan, ik heb het dus over de omstandigheden
omdat een laag geboortegewicht allerlei oorzaken kan hebben, en je er dus niet vanuit kan gaan dat zo'n baby het hetzelfde zal doen als babies van 'normale' ouders met datzelfde gewicht (zoals je eerder impliciet suggereerde). Er kunnen allerlei deficienties aan ten grondslag liggen. Je neemt nauwelijks nog vet op, dus ook niet de specifieke vetsoorten die een baby bijvoorbeeld gebruikt om hersenweefsel mee te maken. Een foetus is eigenlijk een parasiet die er alles aan doet om alle voedingsstoffen die hij nodig heeft ook te krijgen, en als dat dan dusdanig niet lukt dat het geboortegewicht zo'n stuk lager wordt kan het heel goed betekenen dat er meer zaken de mist in zijn gegaan. Er zijn nul studies die de gevolgen op iets latere leeftijd van die kinderen vergelijken met kinderen van ouders die niet zo'n ingrijpende operatie hebben gehad.quote:Op donderdag 7 juli 2005 10:18 schreef Troel het volgende:
[..]
Wat op onze weblog staat is weergegeven in onze eigen woorden. Daarnaast geven de andere artsen die die operaties doen ook zulke waarden. Hoezo is het dan niet objectief?
De overeenkomst is dat de foetus te weinig voedingsstoffen krijgt. Ik denk alleen dat de verhouding aan voedingsstoffen die ie al dan niet te weinig krijgt bij een verhongerende moeder anders ligt dan bij een malabsorberende moeder.quote:Op donderdag 7 juli 2005 10:22 schreef miss_dynastie het volgende:
Nou ja, of literatuuronderzoek werkelijk niet zo moeilijk is weet ik niet, want de overeenkomst met de hongerwinter ontgaat mij volledig
mooi stafrijm trouwensquote:Op donderdag 7 juli 2005 10:28 schreef anneja het volgende:
malabsorberende moeder.
Ja, dat lijkt me logisch, maar dat is naar mijn idee ook de enige overeenkomst en ik vond het zelf ook wat cru gesteld (te weinig voedingsstoffen, dus hongerwinter. Volgens mij mis je dan een paar stappen)quote:Op donderdag 7 juli 2005 10:28 schreef anneja het volgende:
[..]
De overeenkomst is dat de foetus te weinig voedingsstoffen krijgt. Ik denk alleen dat de verhouding aan voedingsstoffen die ie al dan niet te weinig krijgt bij een verhongerende moeder anders ligt dan bij een malabsorberende moeder.
beetje doel voorbijgeschoten ja.quote:Op donderdag 7 juli 2005 10:31 schreef miss_dynastie het volgende:
Ja, dat lijkt me logisch, maar dat is naar mijn idee ook de enige overeenkomst en ik vond het zelf ook wat cru gesteld (te weinig voedingsstoffen, dus hongerwinter. Volgens mij mis je dan een paar stappen)
quote:Op donderdag 7 juli 2005 11:37 schreef lotje11 het volgende:
Om nog even op de bijna aflatende discussie in te gaan, tegen mensen die roken tijdens de zwangerschap, 'zeuren' jullie daar ook zo tegen? (de betweters dan)
Want die kinderen zijn gemiddeld ook veeel lichter, tot aan 2 kilo bij 37 weken......En das denk ik een veel groter percentage vrouwen die doorrookt dan die een scopinaro hebben ondergaan.
En Troel en Rewimo nemen het risico toch zelf?
Ik drink wel veel appelsapquote:Op donderdag 7 juli 2005 12:49 schreef Rewimo het volgende:
...maar wij roken niet!![]()
(met een knipoog naar de bewuste campagne)
Lekkerquote:
Sinas light?quote:Op donderdag 7 juli 2005 12:52 schreef Rewimo het volgende:
[..]
LekkerVooral die van die bewuste campagne
Zul je overigens behoorlijk moeten beperken dan na de operatie. Maar gelukkig mogen we wel cola light
Wel als ze zeggen dat hun kinderen 'alleen maar' lichter zijn. Overigens ken ik alleen mijn buurvrouw die doorrookte in de zwangerschap, maar die gebruikte geen kutsmoesjes en kende de gevolgen.quote:Op donderdag 7 juli 2005 11:37 schreef lotje11 het volgende:
Om nog even op de bijna aflatende discussie in te gaan, tegen mensen die roken tijdens de zwangerschap, 'zeuren' jullie daar ook zo tegen? (de betweters dan)
Dat vind ik overigens iets wat niemand aangaat.quote:Op donderdag 7 juli 2005 13:40 schreef anneja het volgende:
[..]
En qua borstvoeding ben ik altijd nieuwsgierig waarom mensen stoppen.
Maar wel iets wat ik mensen kan vragen. Gewoon gezonde belangstelling voor vrienden en kennissen hoor, ik tackle echt niet elke mij wildvreemde moeder die ik in het winkelcentrum een fles in een babietje zie duwen om te vragen of dat wel moedermelk is in die fles en zo nee waarom niet. Als je dat soms dacht.quote:Op donderdag 7 juli 2005 13:49 schreef Troel het volgende:
[..]
Dat vind ik overigens iets wat niemand aangaat.
Jouw vader is geweldig!quote:Op dinsdag 12 juli 2005 01:44 schreef Troel het volgende:
[....]
Mijn vader is de liefste vader van de hele werelden ik hou ontzettend veel van hem
Waarom denkt hij dat?quote:Op dinsdag 12 juli 2005 01:44 schreef Troel het volgende:
Ik heb vanavond/vannacht weer eens een goed gesprek gehad met mijn vader.
Er zijn een aantal punten die ik wil aanhalen:Het is nog maar de vraag of ik begin september nog wel bij deze verzekeraar zit. Ik heb nu een studentenpakketpolis, maar ik heb straks geen studiefinanciering meer, dus dit kan nog voor leuke problemen gaan zorgen. Mijn vader is bereid om indien de operatie voor me te betalen. Mijn vader verwacht dat de verzekering liever over een aantal jaar onze diabetes en onze nieuwe knieen wil betalen dan nu een operatie Hij is bang dat ik een verkeerde keuze maak, maar als ik deze keuze maak, zal hij me wel steunen. Hij vindt het zijn plicht als vader om mij echter ook op andere dingen te wijzen.
Mijn vader is de liefste vader van de hele werelden ik hou ontzettend veel van hem
Omdat ik kinderen wel het goede voorbeeld wil geven dat ze goed moeten eten, en ik juist NIET de hele dag met eten bezig wil zijn, wat wel moet bij die operaties.quote:Op dinsdag 12 juli 2005 16:07 schreef anneja het volgende:
Troel, het blijft toch een beetje knagen- als je de optie voor kinderen open wil houden, waarom dan die Scopinaro operatie (meer gewichtsverlies, maar kans op malnutritie veel groter) en niet de meer uitgevoerde maagbypassoperatie (Roux-en-Y gastric bypass, RGB), met minder maar nog steeds een hoop gewichtsverlies en minder kans op ondervoeding?
en qua die verzekering, die zitten vaak nou eenmaal zo stom in elkaar dat preventieve maatregelen niet vergoed worden maar vele malen duurdere symptoombestrijding weer wel. Ontzettend irritant.
Overigens, jullie zeiden dat er nog niet genoeg bekend was over die kinderen uit moeders met die operatie, hoe zijn jullie dan zo zeker van die malnutritie bij die kinderen?quote:Op dinsdag 12 juli 2005 16:07 schreef anneja het volgende:
Troel, het blijft toch een beetje knagen- als je de optie voor kinderen open wil houden, waarom dan die Scopinaro operatie (meer gewichtsverlies, maar kans op malnutritie veel groter) en niet de meer uitgevoerde maagbypassoperatie (Roux-en-Y gastric bypass, RGB), met minder maar nog steeds een hoop gewichtsverlies en minder kans op ondervoeding?
en qua die verzekering, die zitten vaak nou eenmaal zo stom in elkaar dat preventieve maatregelen niet vergoed worden maar vele malen duurdere symptoombestrijding weer wel. Ontzettend irritant.
Hij kent het verzekeringsgebeuren al langer dan vandaag.quote:Op dinsdag 12 juli 2005 08:59 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Waarom denkt hij dat?
En hij is lief als ik het zo lees, ja
Fijn dat je zo gesteund wordquote:Op woensdag 13 juli 2005 10:09 schreef Troel het volgende:
Lekker motiverend mailtje
Misschien moet je het hele topic lezen, in plaats van alleen dat mailtje... Dan zul je zien dat mijn pa mij wel degelijk steunt.quote:
ik heb het eerste topique gevolgt en las daar een boel over je moederquote:Op woensdag 13 juli 2005 10:13 schreef Troel het volgende:
[..]
Misschien moet je het hele topic lezen, in plaats van alleen dat mailtje... Dan zul je zien dat mijn pa mij wel degelijk steunt.
Tja, het jojo-effect heeft natuurlijk vaak ook wel met discipline te maken (naast dat je lichaam op een gegeven moment gaat wennen aan minder calorieen, waardoor je nog lager moet gaan zitten enzo). Sommige dieten stop je omdat je het niet meer op kan brengen.quote:Op woensdag 13 juli 2005 10:58 schreef Funnie het volgende:
Hij steunt je wel, maar zou liever zien dat je het niet doet? Zo komt het op mij in iedere geval over. Ljkt mij erg moeilijk, mij persoonljk dan he. En ja. je kan op gewoom dieet + sport. Maar het gaat er juist om dat je van het ge-jojo afkomt, lijkt mij? Dat bereik je hier waarschijnlijk niet mee.
Moeilijk hoor Troel! En toch verder sucses met alles!
En Rewimo is ook al aan het tja-en!quote:Op woensdag 13 juli 2005 11:04 schreef Rewimo het volgende:
Tja, een 'dieet en sport' is niet voldoende... En goede medicijnen zijn er niet. Anders waren die operaties natuurlijk niet nodig.
Emo-eters hebben daar niets aan. Overigens zou ik dat ook niet prettig vinden. Als je dan moet overgeven, blijft dat ding dan zitten enzo?quote:Op woensdag 13 juli 2005 11:11 schreef Funnie het volgende:
Ja, helaas is er geen afslankpilWe wish!
Ze zijn bezig met een soort van pacemaker maar dan voor in de maag. Vriendin van mij had dat pas geleden gezien op de tv. Die (pace)maagmaker, stuurt continu seintjes naar je hersens dat je vol zit. En heb je dus geen behoefte om de hele tijd te eten. Ben benieuwd of dit daadwerkelijk in gebruik genomen gaat worden. Zou inderdaad minder ingrijpend zijn!
Ah ok, ik dacht dat dat vooral Rewimo's motivatie was, maar de jouwe dus ookquote:Op dinsdag 12 juli 2005 17:15 schreef Troel het volgende:
[..]
Omdat ik kinderen wel het goede voorbeeld wil geven dat ze goed moeten eten, en ik juist NIET de hele dag met eten bezig wil zijn, wat wel moet bij die operaties.
Er zijn (nog) geen studies die die kinderen volgen als ze opgroeien, maar als ze bij de geboorte zo veel lichter zijn, als malnutratie bij de moeders een probleem is (wat is het, 30% die parenterale voeding nodig heeft??), dan ligt het voor de hand dat het bij de kinderen ook speelt. En op zich is van de problemen van door *andere* oorzaken ondervoede babies wel al het een en ander bekend, maar ik maakte daarbij zelf de fout dat ik ze vergeleek met babies van moeders met een normaal gewicht en niet met babies van obese moeders (die voor een deel niet eens vruchtbaar zijn daardoor). In het stuk van Scopinaro waarin hij zijn cohort zwangere moeders volgt stelt hij dat het perinatale risico -dus het risico wat de kinderen rond de geboorte lopen- lager is voor geopereerde vrouwen. Helaas geeft hij geen cijfers.quote:Op dinsdag 12 juli 2005 17:32 schreef Troel het volgende:
[..]
Overigens, jullie zeiden dat er nog niet genoeg bekend was over die kinderen uit moeders met die operatie, hoe zijn jullie dan zo zeker van die malnutritie bij die kinderen?
Maar het is toch juist goed als je dan een brief van je huisarts hebt dat dat inderdaad niet helpt, of zie ik dat verkeerd?quote:Op woensdag 13 juli 2005 11:04 schreef Rewimo het volgende:
Tja, een 'dieet en sport' is niet voldoende... En goede medicijnen zijn er niet. Anders waren die operaties natuurlijk niet nodig.
Ik begreep uit dat stukje niet dat het ging om een brief van de huisarts daarover. Ik heb uiteraard een verwijzing van mijn huisarts naar dokter Lemmens gekregen. Alleen heeft de verzekering daar niet om gevraagd dus die heb ik (nog) niet opgestuurd.quote:Op donderdag 14 juli 2005 09:48 schreef anneja het volgende:
Maar het is toch juist goed als je dan een brief van je huisarts hebt dat dat inderdaad niet helpt, of zie ik dat verkeerd?
Ja maar hoe komt het dan dat die babies lichter zijn, heeft ie daar wat over gezegd? Uit dat stuk van Scopinaro blijkt dat de moeders zelf tijdens de zwangerschap grote problemen hebben om niet ondervoed te raken. Babies zijn geprogrammeerd om te nemen wat ze nodig hebben, en als dat niet lukt -dus als ze niet in staat zijn hun normale geboortegewicht te halen (zijnde bijna een pond meer)- dan is dat vrij ruig, hoor.quote:Op donderdag 14 juli 2005 09:50 schreef Rewimo het volgende:
Maar waarom denk je dat er ondervoeding voorkomt? We krijgen straks een voedingsvoorschrift dat juist zorgt voor een gezond en uitgebalanceerd dieet met veel eiwitten en weinig vetten en suikers. Volgens mij is er geen reden om te veronderstellen dat een babyper definitie een tekort aan voedingsstoffen gaat krijgen. Uitzonderingen hou je natuurlijk altijd. Ons is verteld dat de baby's aan de lichte kant zijn (5 à 6 pond, wat niet extreem licht is) maar verder goed gezond.
Ik doelde eigenlijk meer op de motivatie van Troels vader, ik las dat namelijk helemaal niet als iets negatiefs zoals Joene blijkbaar deed, ik dacht dat hij misschien zoiets bedoelde. Nou geeft een arts met een verwijzing natuurlijk al impliciet aan dat hij geen 'simpele' oplossingen meer ziet, maar het kan vast geen kwaad dat ook expliciet te hebben ofzo? Ik weet ook niet hoorquote:Op donderdag 14 juli 2005 09:53 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Ik begreep uit dat stukje niet dat het ging om een brief van de huisarts daarover. Ik heb uiteraard een verwijzing van mijn huisarts naar dokter Lemmens gekregen. Alleen heeft de verzekering daar niet om gevraagd dus die heb ik (nog) niet opgestuurd.
Nou ja, ik zit hier eigenlijk om te werkenquote:Op dinsdag 19 juli 2005 15:04 schreef lotje11 het volgende:
Zeg, als het zelfs jou bijna driekwartier durrt om dat te vinden
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |