lotje11 | maandag 4 juli 2005 @ 09:59 |
Hoi! Ik heb voor mijn verjaardag een rookoventje gehad, omdat ik zo gek ben op gerookt eten..... Nu ben ik alleen op zoek naar beginnerstips. Ik heb al wat gegoogled, maar dat is of al gelijk redelijk ingewikkeld, of ze adviseren een boek te kopen. Misschien dat er hier mensen met ervaring zijn die me wat tips kunnen geven? alvast bedankt!! ![]() | |
descendent1 | maandag 4 juli 2005 @ 10:04 |
Oww, ik dacht dat je wilde weten hoe je moest beginnen met roken... ![]() Als in ![]() Nou ja, succes ermee ![]() | |
lotje11 | maandag 4 juli 2005 @ 10:06 |
![]() ![]() | |
Vodka_Lime | maandag 4 juli 2005 @ 10:06 |
vage titles hier op de vroege maandag ochtend hoor. maarre suc6 ermee. wist niet dat zo'n ding bestond. wtf ga je roken dan? ken alleen paling die je rookt | |
B03S | maandag 4 juli 2005 @ 10:11 |
quote:Ham... ![]() | |
lotje11 | maandag 4 juli 2005 @ 10:11 |
Uhhm, zalm, paling, forel, kip etc.... naar de rest vroeg ik dus hier om tips ![]() | |
Martijn_77 | maandag 4 juli 2005 @ 20:10 |
Hoe werkt zo'n rookoventje eigenlijk? Zet je het op je gasstel of zo? | |
skiczukie | maandag 4 juli 2005 @ 20:12 |
TVP. | |
Mirage | maandag 4 juli 2005 @ 20:13 |
quote:ik ook | |
lotje11 | maandag 4 juli 2005 @ 21:11 |
Ja, je hebt er die je gewoon op het gasstel kan zetten, maar ik heb er 1 die 2 spiritus brandertjes eronder heeft. Hij moet i.p. ook wel op het gasstel kunnen. Maar zo zou je hem ook buiten kunnen zetten. Dan is er het eigenlijke oventje, daar onderin kun je houtsnippers of kruiden doen. daar doe je een plateautje met pootjes overheen en daarboven kun je op een rooster de vis /vlees /whatever leggen. Deksel erop en brandertjes aan en je gerecht wordt in afzienbare tijd gaar gerookt. Ik heb net geprobeerd met kabeljauw en dat werd mjammie!! Een lekker bruin achtig rooklaagje aan de buitenkant en nog mals aan de binnenkant. Ik had 'm alleen niet lang genoeg van tevoren ingesmeerd met zout denk ik, want 't had iets zouter gemogen van mij. Maar als er nog steeds geen mensen zijn die tips hebben, ![]() ![]() | |
Tha_Flash | maandag 4 juli 2005 @ 21:14 |
Gerookt spek is ook erg lekker ( zeeuws-spek ), eerst voorkoken en dan een nachtje in de marinade laten staan. Volgende dag roken en smullen maar. perfect om mee te beginnen, kan bijna niet mis gaan | |
Faithy | maandag 4 juli 2005 @ 21:18 |
Gerookte makreel ![]() | |
lotje11 | maandag 4 juli 2005 @ 21:19 |
Wat voor marinade neem je dan? en gewoon spek van de slager?? of wat? Recepten!!!! ![]() | |
lotje11 | maandag 4 juli 2005 @ 21:20 |
Oeh ja, makreeel!! moet ik hier in het Zuiden eerst aan een verse makreel zien te komen .... ![]() | |
Tha_Flash | maandag 4 juli 2005 @ 21:23 |
quote:Ik haal altijd buikspek zonder zwoerd ( 1 kg of zoiets ) en van mijn slager krijg ik altijd een bakje zeeuws-spek marinade mee. Als je het aardig aan je slager vraagt zal je het waarschijnlijk ook wel meekrijgen. Verder koken in water of in bouillon eventueel nog een beetje insmeren met sambal voor het koken. Lekker plakjes van snijden en op brood, jummie ![]() | |
lotje11 | maandag 4 juli 2005 @ 21:25 |
Hmm, klinkt goed Tha_Flash, ik zal eens gaan slijmen bij de keurslager op de hoek ![]() | |
lotje11 | vrijdag 8 juli 2005 @ 14:46 |
Kick!! ![]() Gerookte kip is ook lekker!! uurtje of wat laten weken in zout water (80 gr zout/liter water) en dan in een 30-45 minuten roken, mjam!! | |
Martijn_77 | vrijdag 8 juli 2005 @ 22:41 |
Wat voor zout gebruik je dan? Gewoon tafelzout of zeezout? | |
Drinkemaatje | zaterdag 9 juli 2005 @ 15:12 |
Gewoon ordinair tafelzout ![]() | |
dutch-mamma | zaterdag 9 juli 2005 @ 22:53 |
Stinkt dat niet? Het is een stille wens van me, zelf roken (en nee, geen peuk! Ben net afgekickt...!). Zo'n rookkastje in de tuin of zo, of op het gas (wist niet dat dat kon!), maar... als de buren gaan klagen dat het hier geen Volendam is, of als mijn huis onverkoopbaar wordt vanwege de lucht, heb ik een probleem... (ik wil ook vis roken!) | |
Martijn_77 | zaterdag 9 juli 2005 @ 22:59 |
Waar haal je dan eigenlijk het hout waar mee je rookt? [ Bericht 1% gewijzigd door Martijn_77 op 02-10-2005 12:43:09 ] | |
Golf | zaterdag 9 juli 2005 @ 23:13 |
Je kan de goedkoopste ham kopen die je kan vinden, bv die voorverpakte van de aldi. ik doe er altijd 2 pakjes tegelijk in, gewoon op een stapeltje laten zitten. In dit geval 2 stapeltjes ham dus. 20 min laten roken en je hebt een delicatesseham. Erg lekker en het kost heel weinig. ![]() | |
Golf | zaterdag 9 juli 2005 @ 23:15 |
quote:De rookoventjes met een spiritusbrander ruik je bijna niet, maar de rookovens waarbij je echt moet stoken, dat rookt als een beest. Da's bijvoorbeeld absoluut niet geschikt op een balkon. | |
Golf | zaterdag 9 juli 2005 @ 23:19 |
Dat zijn deze dingen: Spiritusbrander Rookoven | |
dutch-mamma | zaterdag 9 juli 2005 @ 23:19 |
quote:OK, bedankt voor de info! Wat kost zo'n spiritusrokertje voor klein verbruik? EDIT: bedankt voor je url! | |
Golf | zaterdag 9 juli 2005 @ 23:22 |
Oeh, ik meen dat ie ¤ 89 was, maar zeker weten doe ik het niet. Veel meer of minder zal het niet zijn. | |
lotje11 | zaterdag 9 juli 2005 @ 23:44 |
quote:Hmmm wij hebben het dit keer bij de bijenkorf gehaald, daar verkopen ze ook van de balkon-proof spiritus brander dingen volgens mij...... ![]() | |
Mayadevi | zaterdag 9 juli 2005 @ 23:49 |
Dat is een leuk ding! Wist niet eens dat ze bestonden in zo`n klein formaat. Zou het ook lekker zijn om er paprika of aubergine ofzoiets in te roken? | |
2cv | zaterdag 9 juli 2005 @ 23:53 |
quote:Ik heb wel eens gezien dat iemand iets rookte in een oude oliedrum. Makreel of paling ofzo. Jute zak er over en het rookte niet veel mer dan een sigaret. | |
Golf | zaterdag 9 juli 2005 @ 23:55 |
quote:Ja hoor, je kan alles zo'n beetje roken, nou ja wortels niet waarschijnlijk. ![]() ![]() | |
Golf | zaterdag 9 juli 2005 @ 23:59 |
quote:Als je eenmaal doorhebt hoe het moet dan kan je het redelijk rookloos krijgen, maar als ie net aangestoken is, dan is het 1 grote blauwe walm. En dat is het voordeel van zo'n spiritusbrander, die roken vrijwel niet. Het zou zelfs binnen kunnen, mits je een raam open hebt staan. Ook bij regen schuif je zo'n ding gewoon onder je tuintafel en laat maar gaan. Ideaal zo'n klein ding. | |
mother-mother | zondag 10 juli 2005 @ 00:06 |
wij hebben ook zo'n rookoven/braadslee achtig ding , en idd kip, zalm, makreel, en nog veel is er al ingegaan , gewoon op gasfornuis onder afzuigkap ![]() ging best en allerlei soorten houtkrum erbij gehaald , helemaal super ![]() ik weet niet wat voor n soort tips je bedoeld , maar hij is van mn man en die heeft er dus ook aardig verstand van , als je iets wilt weten kan ik t hem ff voor je vragen ![]() | |
P8 | zondag 10 juli 2005 @ 00:07 |
best wel een foute TT ![]() | |
lotje11 | zondag 10 juli 2005 @ 00:10 |
quote:Nee hoor, vind ik niet ![]() ![]() ![]() | |
lotje11 | zondag 10 juli 2005 @ 00:10 |
Maareh, lekkere tips zijn natuurlijk altijd welkom, m-m!! | |
mother-mother | zondag 10 juli 2005 @ 00:16 |
quote:hij noemt nu net t zelfde op wat al in dit topic gezegt is ![]() maar jij bedoeld echt zoiets als bv schijfjes citroen tussen je vis dauwen en danroken ofzo? (weet niet of dat smaakt trouwens , verzin ik nu ter plekke ![]() hij is er nog niet achter hoe je nou echt zalm kan roken ,dat ie er net zo uitziet als die platte pakjes in supermarkt bv alhoewel warmgerookte zalm ook lekkr is wil ik eigelijk ook wel dat ie m door probeerd te roken , maar schijnt speciale manier te zijn | |
lotje11 | zondag 10 juli 2005 @ 12:02 |
Volgens mij is dat koudgerookte zalm, en ik denk niet datdat gaat met ons platte oventje ![]() | |
Martijn_77 | zondag 10 juli 2005 @ 12:08 |
waar kun je die houtmot eigenlijk kopen en heb je verschillende soorten van? | |
mother-mother | zondag 10 juli 2005 @ 12:10 |
quote:wij hebben die rookoven in n keukenwinkel gehaald en daar hebben ze ook allerlei soorten houtmot ![]() | |
lotje11 | dinsdag 30 augustus 2005 @ 10:54 |
Schopje, misschien zijn er mensen van vakantie terug die nog ideen hebben?? | |
Pietverdriet | dinsdag 30 augustus 2005 @ 12:00 |
quote:Makreel kan best niet spartel vers zijn, das met makreel niet heel erg, met witvis is dat veel erger. | |
zoalshetis | dinsdag 30 augustus 2005 @ 12:17 |
waarom überhaupt vers kopen. ook verse vis is bevroren geweest. | |
blackbully | woensdag 31 augustus 2005 @ 22:25 |
eff tvp. zit al een tijdje naar een rookoven te kijken. (maar zoek dus ook nog eff naar recepten en plaatsen voor de houtmof) | |
Rhoona | donderdag 1 september 2005 @ 12:07 |
quote:Niet als je vlakbij de haven woont ![]() | |
zoalshetis | donderdag 1 september 2005 @ 12:08 |
ik dacht aan nootjes, die zijn toch ook heerlijk om te roken? amandelen, walnoten enzo? | |
Tha_Flash | donderdag 1 september 2005 @ 12:28 |
Ik zal eens aan mijn schoonvader vragen waar je houtmot kan kopen. Hijzelf werkt bij een hout-bedrijf dus aan houtmot geen gebrek, maar ik weet niet of ze het ook ergens aan leveren of zo. ( zaterdag weer ff spek in de oven !! ) | |
zoalshetis | donderdag 1 september 2005 @ 12:29 |
quote:als je zelf vist bedoel je? want bij commerciele vissers is het toch verplicht om de vis gelijk in te vriezen? | |
GrotePier | vrijdag 16 september 2005 @ 02:04 |
Heeft er iemand ervaring met het roken van een eendeborst in een rookoven voor op het gasfornuis? zo ja? kan je mij dan uitleggen hoe het te werk gaat....hoe lang...hoeveel rookmot...welke kruiden.... | |
Leonoor | vrijdag 16 september 2005 @ 16:11 |
Ik voel me net Martijn, maar komt 'ie dan: Roken voor beginners..... | |
Martijn_77 | vrijdag 16 september 2005 @ 21:40 |
quote:Topics zijn gemerged | |
Martijn_77 | zondag 2 oktober 2005 @ 12:44 |
Even een topic kick. Want ik heb gisteren bij iemand zelf gerookte vis op en wil het nu ook zelf gaan doen dus ik vroeg me af waar deze rook oventjes eigenlijk te koop zijn en waar je op moet letten als je er een koopt. | |
Annemiek78 | zondag 2 oktober 2005 @ 12:48 |
Vraag me toch af, hoe je dat moet doen. Wij hebben een keramische plaat, dan moeten we met een losse gaspit gaan werken ofzo? Neem niet aan dat een rookoven ook op een keramische plaat gebruikt kan worden? | |
zoalshetis | zondag 2 oktober 2005 @ 14:19 |
ik zag net op de topkooksite coquinaria dat je helemaal geen oventje nodig hebt, je kan het gewoon in een pan doen. lees maar bij punt 2. http://www.coquinaria.nl/recepten/03.4recept2.htm | |
Drinkemaatje | dinsdag 4 oktober 2005 @ 20:00 |
Het rookoventje voor lotje11 is gekocht bij gorissen keukens, een keukengroothandel. De houtmot hebben ze sowieso bij de bijenkorf, ze verkochten daar vorig jaar rond de kerst volgens mij ook de oventjes zelf. Dit rookoventje doet het goed op de bijgeleverde spiritus branders, dus dan heb je niks met een keramische kookplaat te maken...... ![]() | |
Martijn_77 | dinsdag 4 oktober 2005 @ 20:03 |
En waar zou je roken buiten of binnen onder de afzuigkap? | |
Drinkemaatje | vrijdag 7 oktober 2005 @ 09:11 |
Liefst buiten, want wij hebben geen afzuigkap! ![]() | |
zoalshetis | vrijdag 7 oktober 2005 @ 14:05 |
kan ik gewoon naar de houthandel voor houtmot? (die is namelijk dichterbij dan de bijenkorf) | |
Martijn_77 | vrijdag 7 oktober 2005 @ 19:39 |
quote:Idd een goede vraag waar kun je die hotmot eigenlijk allemaal kopen? | |
zoalshetis | zaterdag 8 oktober 2005 @ 13:20 |
quote:of gewoon gratis de vloer van de houthandel iets opruimen ![]() | |
Thorical | zaterdag 8 oktober 2005 @ 20:35 |
Ik zou niet iedere houtmot gaan gebruiken om te roken. A je hebt smaak verschillen en je hebt B vaak te maken met behandeld hout. Ik heb wel eens gehoord dat je ook met thee kan roken. Zelfs op de wok Volgens mij wordt er met het zelfde hout als waar ook klompen van gemaakt worden in Ned. wordt gerookt "elzen" in iedergeval geen naaldhout. Zelf heb ik wel eens een lamsbout gerookt op thijm en als een hammetje behandelt. | |
zoalshetis | zondag 9 oktober 2005 @ 01:48 |
het lijkt me ook heerlijk roken op eikenkrullen. iemand? | |
emil23 | zaterdag 15 oktober 2005 @ 08:05 |
Ik heb ooit een gerookte steak gehad. Die kok die hem bereid had vertelde dat hij gewoon halfzware tabak in zn rookoven deed. Dat schijnt dus ook prima te werken. | |
BBQ-kip | vrijdag 23 december 2005 @ 03:50 |
Ik krijg een rookoventje voor mijn verjaardag en ik mag hem zelf uitkiezen. Nu weet ik dus niet waar ik ze kan kopen en hoe duur dit wordt... en daar ben ik dus erg benieuwd naar. Iemand tips over verkoopadressen en prijzen? Ik wil een "gewone" maat, dus niet zo'n heel klein dingetje, die ik op het gasfornuis kan zetten en waar ik eventueel ook een lamsboutje in kan roken (klinkt zo lekker ![]() Tips? | |
roofless | vrijdag 23 december 2005 @ 14:50 |
Ik heb een rookoven, heel ander principe blijkbaar, het is een 1 meter hoge buis waar je onderin een vuurtje stookt (meestal houtskool) en dan rooksnippers erop om te roken. Je kunt er van alles in roken, maar het lekkerst blijft toch vis (forel, verse haring) De buis is uittrekbaar waardoor je zelf de hoogte van je visje boven het vuur kan bepalen (warmer/kouder) Rooksnippers kun je in ieder geval bij Betsies kookwinkel in Utrecht kopen maar ik neem aan dat ze het op meer plaatsen hebben. Ik gebruik beuken of hickory (soort essen) snippers die ik even in water laat weken. Lamsbout lijkt me niet praktisch omdat de rook niet zo ver in het vlees trekt, maar ik zal het eens proberen! | |
Hallahan | woensdag 29 maart 2006 @ 11:27 |
Okay, dit is oude koeien uit de sloot halen, dat weet ik, maar dit wil ik jullie niet onthouden: Aanbieding Lidl Een rookoventje voor 30 pleuro, ideaal voor beginners! | |
Rapaille | donderdag 30 maart 2006 @ 00:16 |
Wel grappig idee. Misschien maar kopen en kijken of het wat is ![]() | |
Blues | donderdag 30 maart 2006 @ 00:45 |
quote:Dit heb ik bij een collega gedaan afgelopen zomer, gewoon in de pan. Echt superleuk !! En bovendien erg lekker, die rooksmaak ![]() | |
timpie82 | zaterdag 1 april 2006 @ 13:51 |
Met het oventje van de Lidl kan je toch ook andere dingen roken zeker? Ik ga er toch eens naar kijken denk ik. | |
TokkieB | dinsdag 18 juli 2006 @ 09:25 |
Na aanleiding van een flinke voorraad forellen heb ik een rookkast gekocht. En dan niet zo'n tafel dingetje, maar een hele echte van 1.40 hoog met temperatuur meter. Nu heb ik de forellen al gerookt en die zijn zeker top! De eerste lichting (4) test forellen is echter wel in de vuilnisbak beland aangezien daar een rare smaak aanzat van de spiritus van het continue in de fik steken van het hout/mot. De andere lichting is wel helemaal goed gegaan. Wie heeft er nog meer tips om spullen te roken? En heeft er ook iemand tips over het soort hout/mot wat ik het beste kan gebruiken? En wat raden jullie aan om erbij te gooien van kaneel tot denneappels? | |
Hagelkaas | dinsdag 18 juli 2006 @ 10:04 |
Ooh man, gerookte forel! ![]() | |
piepster | dinsdag 18 juli 2006 @ 10:53 |
Dit topic gaat ook over rookovens: Roken voor beginners..... | |
Dementor | dinsdag 18 juli 2006 @ 10:54 |
Waarom gebruik je geen houtskool? | |
piepster | dinsdag 18 juli 2006 @ 10:56 |
Ik dacht ook dat in het vorige topic de houtmot op een plaat lag, met onder die plaat iets dat brandt (bijv een gasfornuis). De houtmot gaat dat roken omdat het zo heet wordt. Bij groothandels (macro etc) kan je allerlei soorten houtmot kopen geloof ik. | |
Isabeau | dinsdag 18 juli 2006 @ 11:25 |
TokkieB, ik heb je topic hiermee samengevoegd. Veel tips en misschien komen er nog meer bij ![]() | |
nl1bzw | zondag 23 juli 2006 @ 01:02 |
http://www.raven.nl/catal(...)raven/Group6680.html Daar heb ik goedkope rookovens zien staan ![]() | |
zoalshetis | zondag 23 juli 2006 @ 02:29 |
quote:die shakespeare ziet er wel erg mooi uit. ![]() denk dat ik die ga bestellen. en 5 kilo houtmot voor 6 euro lijkt me ook prima om meer dan een jaar mee te roken... | |
Nembrionic | maandag 25 september 2006 @ 10:19 |
Schopje...ik hoor net dat wij er ook één hebben liggen (een rookoventje dus). Voorlopig zie ik alleen kip en vis op 'het menu' staan hier. Hoe zit het met hamburgers, steaks en varkensvlees? | |
zoalshetis | maandag 25 september 2006 @ 10:23 |
ik heb die shakespeare aangeschaft maar ben nog niet tevreden over het resultaat. veel te gerookte smaak, nog een beetje experimenteren. | |
JaFFe | zaterdag 7 april 2007 @ 19:29 |
wij hebben de rookoven van de lidl vandaag wat zalm gerookt maar hoeveel zaagsel moet je eigenlijk gebruiken. ik las ergens 1 a 2 eetlepels. deze zijn een beetje erg gerookt doordat de hele plaat dik vol lag. Hoe lang moet je de vis in zon oven laten liggen? | |
lotje11 | woensdag 20 juni 2007 @ 12:31 |
Jaffe, een a twee theelepels houtmot, gemiddeld 20 minuten, maar dat hangt natuurlijk ook af hoe hoog je het vuur/brander zet en hoe groot het vlees /de vis is. | |
JaFFe | woensdag 20 juni 2007 @ 14:04 |
aha dank je wel binnenkort nog maar een keer proberen. Ik had ook het idee dat het ding vet heet werd door die branders | |
weltevreden | zondag 28 oktober 2007 @ 14:39 |
roken is vooral veel proberen, maar je moet wel een aantal beginselen aanhouden: gebruik alleen schoon hout (mot) je kunt vrijwel alles, vlees of vis, eerst pekelen. nat of droog, met of zonder kruiden. bijvoorbeeld een stuk spek van 5 cm dik ongeveer 3-5 dagen, het lekkerst is zeezout. daarna insmeren met zout en een beetje suiker en een week laten drogen. Het liefst koud roken 1 tot 5 dagen lang. Daarna nog enige weken laten rijpen. Als je tenminste de heerlijke geur kunt weerstaan. als je geen (grote) oven hebt waarmee dat kan dan 4 uur op 70gr. en zo koud mogelijk naroken van een uur. maar een moot zalm slechts pakweg een half uur zouten, afspoelen en goed laten drogen in de wind. Alles wat je rookt moet goed droog zijn anders 'pakt' de rook niet. Je kunt ook gewoon verse worstjes in heet gezouten water laten wellen (70gr. 1 uur.) dan goed laten drogen en een 1/2 tot 1 uur roken, gelijk warm eten! smakelijk eten! | |
theKiD | zondag 28 oktober 2007 @ 23:18 |
Hoe groot zijn de verschillen in houtsoorten eigenlijk bij roken? En hoe nat moet je hout eigenlijk zijn, aangezien nat hout heel erg rookt... ? |