FOK!forum / Culinesse à gogo / Roken voor beginners.....
lotje11maandag 4 juli 2005 @ 09:59
Hoi! Ik heb voor mijn verjaardag een rookoventje gehad, omdat ik zo gek ben op gerookt eten..... Nu ben ik alleen op zoek naar beginnerstips. Ik heb al wat gegoogled, maar dat is of al gelijk redelijk ingewikkeld, of ze adviseren een boek te kopen.

Misschien dat er hier mensen met ervaring zijn die me wat tips kunnen geven? alvast bedankt!!

descendent1maandag 4 juli 2005 @ 10:04
Oww, ik dacht dat je wilde weten hoe je moest beginnen met roken...

Als in

Nou ja, succes ermee
lotje11maandag 4 juli 2005 @ 10:06
geweldig, toen ik 'm op fe FP zag verschijnen dacht ik al.......
Vodka_Limemaandag 4 juli 2005 @ 10:06
vage titles hier op de vroege maandag ochtend hoor.

maarre suc6 ermee. wist niet dat zo'n ding bestond. wtf ga je roken dan? ken alleen paling die je rookt
B03Smaandag 4 juli 2005 @ 10:11
quote:
ken alleen paling die je rookt
Ham...
lotje11maandag 4 juli 2005 @ 10:11
Uhhm, zalm, paling, forel, kip etc.... naar de rest vroeg ik dus hier om tips
Martijn_77maandag 4 juli 2005 @ 20:10
Hoe werkt zo'n rookoventje eigenlijk?

Zet je het op je gasstel of zo?
skiczukiemaandag 4 juli 2005 @ 20:12
TVP.
Miragemaandag 4 juli 2005 @ 20:13
quote:
Op maandag 4 juli 2005 20:12 schreef skiczukie het volgende:
TVP.
ik ook
lotje11maandag 4 juli 2005 @ 21:11
Ja, je hebt er die je gewoon op het gasstel kan zetten, maar ik heb er 1 die 2 spiritus brandertjes eronder heeft. Hij moet i.p. ook wel op het gasstel kunnen. Maar zo zou je hem ook buiten kunnen zetten. Dan is er het eigenlijke oventje, daar onderin kun je houtsnippers of kruiden doen. daar doe je een plateautje met pootjes overheen en daarboven kun je op een rooster de vis /vlees /whatever leggen. Deksel erop en brandertjes aan en je gerecht wordt in afzienbare tijd gaar gerookt.

Ik heb net geprobeerd met kabeljauw en dat werd mjammie!! Een lekker bruin achtig rooklaagje aan de buitenkant en nog mals aan de binnenkant. Ik had 'm alleen niet lang genoeg van tevoren ingesmeerd met zout denk ik, want 't had iets zouter gemogen van mij.

Maar als er nog steeds geen mensen zijn die tips hebben, dan ga ik binnenkort wel naar de boekwinkel en horen jullie als je het leuk vind later meer van roken voor beginners
Tha_Flashmaandag 4 juli 2005 @ 21:14
Gerookt spek is ook erg lekker ( zeeuws-spek ), eerst voorkoken en dan een nachtje in de marinade laten staan.
Volgende dag roken en smullen maar.

perfect om mee te beginnen, kan bijna niet mis gaan
Faithymaandag 4 juli 2005 @ 21:18
Gerookte makreel
lotje11maandag 4 juli 2005 @ 21:19
Wat voor marinade neem je dan? en gewoon spek van de slager?? of wat? Recepten!!!!
lotje11maandag 4 juli 2005 @ 21:20
Oeh ja, makreeel!! moet ik hier in het Zuiden eerst aan een verse makreel zien te komen ....
Tha_Flashmaandag 4 juli 2005 @ 21:23
quote:
Op maandag 4 juli 2005 21:19 schreef lotje11 het volgende:
Wat voor marinade neem je dan? en gewoon spek van de slager?? of wat? Recepten!!!!
Ik haal altijd buikspek zonder zwoerd ( 1 kg of zoiets ) en van mijn slager krijg ik altijd een bakje zeeuws-spek marinade mee.
Als je het aardig aan je slager vraagt zal je het waarschijnlijk ook wel meekrijgen.
Verder koken in water of in bouillon eventueel nog een beetje insmeren met sambal voor het koken.
Lekker plakjes van snijden en op brood, jummie
lotje11maandag 4 juli 2005 @ 21:25
Hmm, klinkt goed Tha_Flash, ik zal eens gaan slijmen bij de keurslager op de hoek
lotje11vrijdag 8 juli 2005 @ 14:46
Kick!!
Gerookte kip is ook lekker!! uurtje of wat laten weken in zout water (80 gr zout/liter water) en dan in een 30-45 minuten roken, mjam!!
Martijn_77vrijdag 8 juli 2005 @ 22:41
Wat voor zout gebruik je dan? Gewoon tafelzout of zeezout?
Drinkemaatjezaterdag 9 juli 2005 @ 15:12
Gewoon ordinair tafelzout
dutch-mammazaterdag 9 juli 2005 @ 22:53
Stinkt dat niet?
Het is een stille wens van me, zelf roken (en nee, geen peuk! Ben net afgekickt...!).
Zo'n rookkastje in de tuin of zo, of op het gas (wist niet dat dat kon!), maar... als de buren gaan klagen dat het hier geen Volendam is, of als mijn huis onverkoopbaar wordt vanwege de lucht, heb ik een probleem...
(ik wil ook vis roken!)
Martijn_77zaterdag 9 juli 2005 @ 22:59
Waar haal je dan eigenlijk het hout waar mee je rookt?

[ Bericht 1% gewijzigd door Martijn_77 op 02-10-2005 12:43:09 ]
Golfzaterdag 9 juli 2005 @ 23:13
Je kan de goedkoopste ham kopen die je kan vinden, bv die voorverpakte van de aldi. ik doe er altijd 2 pakjes tegelijk in, gewoon op een stapeltje laten zitten. In dit geval 2 stapeltjes ham dus. 20 min laten roken en je hebt een delicatesseham. Erg lekker en het kost heel weinig.
Golfzaterdag 9 juli 2005 @ 23:15
quote:
Op zaterdag 9 juli 2005 22:53 schreef dutch-mamma het volgende:
Stinkt dat niet?
Het is een stille wens van me, zelf roken (en nee, geen peuk! Ben net afgekickt...!).
Zo'n rookkastje in de tuin of zo, of op het gas (wist niet dat dat kon!), maar... als de buren gaan klagen dat het hier geen Volendam is, of als mijn huis onverkoopbaar wordt vanwege de lucht, heb ik een probleem...
(ik wil ook vis roken!)
De rookoventjes met een spiritusbrander ruik je bijna niet, maar de rookovens waarbij je echt moet stoken, dat rookt als een beest. Da's bijvoorbeeld absoluut niet geschikt op een balkon.
Golfzaterdag 9 juli 2005 @ 23:19
Dat zijn deze dingen: Spiritusbrander Rookoven
dutch-mammazaterdag 9 juli 2005 @ 23:19
quote:
Op zaterdag 9 juli 2005 23:15 schreef Golf het volgende:

[..]

De rookoventjes met een spiritusbrander ruik je bijna niet, maar de rookovens waarbij je echt moet stoken, dat rookt als een beest. Da's bijvoorbeeld absoluut niet geschikt op een balkon.
OK, bedankt voor de info!
Wat kost zo'n spiritusrokertje voor klein verbruik?

EDIT: bedankt voor je url!
Golfzaterdag 9 juli 2005 @ 23:22
Oeh, ik meen dat ie ¤ 89 was, maar zeker weten doe ik het niet. Veel meer of minder zal het niet zijn.
lotje11zaterdag 9 juli 2005 @ 23:44
quote:
Op zaterdag 9 juli 2005 22:59 schreef Martijn_77 het volgende:
Waar haal je dan eingelijk het hout waar mee je rookt?
Hmmm wij hebben het dit keer bij de bijenkorf gehaald, daar verkopen ze ook van de balkon-proof spiritus brander dingen volgens mij......
Mayadevizaterdag 9 juli 2005 @ 23:49
Dat is een leuk ding! Wist niet eens dat ze bestonden in zo`n klein formaat.
Zou het ook lekker zijn om er paprika of aubergine ofzoiets in te roken?
2cvzaterdag 9 juli 2005 @ 23:53
quote:
Op zaterdag 9 juli 2005 23:15 schreef Golf het volgende:

[..]

De rookoventjes met een spiritusbrander ruik je bijna niet, maar de rookovens waarbij je echt moet stoken, dat rookt als een beest. Da's bijvoorbeeld absoluut niet geschikt op een balkon.
Ik heb wel eens gezien dat iemand iets rookte in een oude oliedrum. Makreel of paling ofzo. Jute zak er over en het rookte niet veel mer dan een sigaret.
Golfzaterdag 9 juli 2005 @ 23:55
quote:
Op zaterdag 9 juli 2005 23:49 schreef Mayadevi het volgende:
Dat is een leuk ding! Wist niet eens dat ze bestonden in zo`n klein formaat.
Zou het ook lekker zijn om er paprika of aubergine ofzoiets in te roken?
Ja hoor, je kan alles zo'n beetje roken, nou ja wortels niet waarschijnlijk. Het is alleen een beetje uitvogelen welke tijden je ongeveer aan moet houden. Uien en knoflook gaat ook prima.
Golfzaterdag 9 juli 2005 @ 23:59
quote:
Op zaterdag 9 juli 2005 23:53 schreef 2cv het volgende:

[..]

Ik heb wel eens gezien dat iemand iets rookte in een oude oliedrum. Makreel of paling ofzo. Jute zak er over en het rookte niet veel mer dan een sigaret.
Als je eenmaal doorhebt hoe het moet dan kan je het redelijk rookloos krijgen, maar als ie net aangestoken is, dan is het 1 grote blauwe walm. En dat is het voordeel van zo'n spiritusbrander, die roken vrijwel niet. Het zou zelfs binnen kunnen, mits je een raam open hebt staan. Ook bij regen schuif je zo'n ding gewoon onder je tuintafel en laat maar gaan. Ideaal zo'n klein ding.
mother-motherzondag 10 juli 2005 @ 00:06
wij hebben ook zo'n rookoven/braadslee achtig ding , en idd kip, zalm, makreel, en nog veel is er al ingegaan , gewoon op gasfornuis onder afzuigkap
ging best en allerlei soorten houtkrum erbij gehaald , helemaal super
ik weet niet wat voor n soort tips je bedoeld , maar hij is van mn man en die heeft er dus ook aardig verstand van , als je iets wilt weten kan ik t hem ff voor je vragen
P8zondag 10 juli 2005 @ 00:07
best wel een foute TT
lotje11zondag 10 juli 2005 @ 00:10
quote:
Op zondag 10 juli 2005 00:07 schreef P8 het volgende:
best wel een foute TT
Nee hoor, vind ik niet
lotje11zondag 10 juli 2005 @ 00:10
Maareh, lekkere tips zijn natuurlijk altijd welkom, m-m!!
mother-motherzondag 10 juli 2005 @ 00:16
quote:
Op zondag 10 juli 2005 00:10 schreef lotje11 het volgende:
Maareh, lekkere tips zijn natuurlijk altijd welkom, m-m!!
hij noemt nu net t zelfde op wat al in dit topic gezegt is
maar jij bedoeld echt zoiets als bv schijfjes citroen tussen je vis dauwen en danroken ofzo?
(weet niet of dat smaakt trouwens , verzin ik nu ter plekke )
hij is er nog niet achter hoe je nou echt zalm kan roken ,dat ie er net zo uitziet als die platte pakjes in supermarkt bv
alhoewel warmgerookte zalm ook lekkr is wil ik eigelijk ook wel dat ie m door probeerd te roken , maar schijnt speciale manier te zijn
lotje11zondag 10 juli 2005 @ 12:02
Volgens mij is dat koudgerookte zalm, en ik denk niet datdat gaat met ons platte oventje Heb daar wel iets over gelezen in die grote tuintonnen waar ze in roken geloof ik....
Martijn_77zondag 10 juli 2005 @ 12:08
waar kun je die houtmot eigenlijk kopen en heb je verschillende soorten van?
mother-motherzondag 10 juli 2005 @ 12:10
quote:
Op zondag 10 juli 2005 12:08 schreef Martijn_77 het volgende:
waar kun je die houtmot eigenlijk kopen en heb je verschillende soorten van?
wij hebben die rookoven in n keukenwinkel gehaald en daar hebben ze ook allerlei soorten houtmot
lotje11dinsdag 30 augustus 2005 @ 10:54
Schopje, misschien zijn er mensen van vakantie terug die nog ideen hebben??
Pietverdrietdinsdag 30 augustus 2005 @ 12:00
quote:
Op maandag 4 juli 2005 21:20 schreef lotje11 het volgende:
Oeh ja, makreeel!! moet ik hier in het Zuiden eerst aan een verse makreel zien te komen ....
Makreel kan best niet spartel vers zijn, das met makreel niet heel erg, met witvis is dat veel erger.
zoalshetisdinsdag 30 augustus 2005 @ 12:17
waarom überhaupt vers kopen. ook verse vis is bevroren geweest.
blackbullywoensdag 31 augustus 2005 @ 22:25
eff tvp. zit al een tijdje naar een rookoven te kijken. (maar zoek dus ook nog eff naar recepten en plaatsen voor de houtmof)
Rhoonadonderdag 1 september 2005 @ 12:07
quote:
Op dinsdag 30 augustus 2005 12:17 schreef zoalshetis het volgende:
waarom überhaupt vers kopen. ook verse vis is bevroren geweest.
Niet als je vlakbij de haven woont
zoalshetisdonderdag 1 september 2005 @ 12:08
ik dacht aan nootjes, die zijn toch ook heerlijk om te roken? amandelen, walnoten enzo?
Tha_Flashdonderdag 1 september 2005 @ 12:28
Ik zal eens aan mijn schoonvader vragen waar je houtmot kan kopen.
Hijzelf werkt bij een hout-bedrijf dus aan houtmot geen gebrek, maar ik weet niet of ze het ook ergens aan leveren of zo.

( zaterdag weer ff spek in de oven !! )
zoalshetisdonderdag 1 september 2005 @ 12:29
quote:
Op donderdag 1 september 2005 12:07 schreef Rhoona het volgende:

[..]

Niet als je vlakbij de haven woont
als je zelf vist bedoel je? want bij commerciele vissers is het toch verplicht om de vis gelijk in te vriezen?
GrotePiervrijdag 16 september 2005 @ 02:04
Heeft er iemand ervaring met het roken van een eendeborst in een rookoven voor op het gasfornuis?
zo ja? kan je mij dan uitleggen hoe het te werk gaat....hoe lang...hoeveel rookmot...welke kruiden....
Leonoorvrijdag 16 september 2005 @ 16:11
Ik voel me net Martijn, maar komt 'ie dan:

Roken voor beginners.....
Martijn_77vrijdag 16 september 2005 @ 21:40
quote:
Op vrijdag 16 september 2005 16:11 schreef Leonoor het volgende:
Ik voel me net Martijn, maar komt 'ie dan:

Roken voor beginners.....
Topics zijn gemerged
Martijn_77zondag 2 oktober 2005 @ 12:44
Even een topic kick.

Want ik heb gisteren bij iemand zelf gerookte vis op en wil het nu ook zelf gaan doen dus ik vroeg me af waar deze rook oventjes eigenlijk te koop zijn en waar je op moet letten als je er een koopt.
Annemiek78zondag 2 oktober 2005 @ 12:48
Vraag me toch af, hoe je dat moet doen.
Wij hebben een keramische plaat, dan moeten we met een losse gaspit gaan werken ofzo?
Neem niet aan dat een rookoven ook op een keramische plaat gebruikt kan worden?
zoalshetiszondag 2 oktober 2005 @ 14:19
ik zag net op de topkooksite coquinaria dat je helemaal geen oventje nodig hebt, je kan het gewoon in een pan doen. lees maar bij punt 2.

http://www.coquinaria.nl/recepten/03.4recept2.htm
Drinkemaatjedinsdag 4 oktober 2005 @ 20:00
Het rookoventje voor lotje11 is gekocht bij gorissen keukens, een keukengroothandel. De houtmot hebben ze sowieso bij de bijenkorf, ze verkochten daar vorig jaar rond de kerst volgens mij ook de oventjes zelf.
Dit rookoventje doet het goed op de bijgeleverde spiritus branders, dus dan heb je niks met een keramische kookplaat te maken......
Martijn_77dinsdag 4 oktober 2005 @ 20:03
En waar zou je roken buiten of binnen onder de afzuigkap?
Drinkemaatjevrijdag 7 oktober 2005 @ 09:11
Liefst buiten, want wij hebben geen afzuigkap!
zoalshetisvrijdag 7 oktober 2005 @ 14:05
kan ik gewoon naar de houthandel voor houtmot? (die is namelijk dichterbij dan de bijenkorf)
Martijn_77vrijdag 7 oktober 2005 @ 19:39
quote:
Op vrijdag 7 oktober 2005 14:05 schreef zoalshetis het volgende:
kan ik gewoon naar de houthandel voor houtmot? (die is namelijk dichterbij dan de bijenkorf)
Idd een goede vraag waar kun je die hotmot eigenlijk allemaal kopen?
zoalshetiszaterdag 8 oktober 2005 @ 13:20
quote:
Op vrijdag 7 oktober 2005 19:39 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Idd een goede vraag waar kun je die hotmot eigenlijk allemaal kopen?
of gewoon gratis de vloer van de houthandel iets opruimen
Thoricalzaterdag 8 oktober 2005 @ 20:35
Ik zou niet iedere houtmot gaan gebruiken om te roken.
A je hebt smaak verschillen en je hebt B vaak te maken met behandeld hout.
Ik heb wel eens gehoord dat je ook met thee kan roken. Zelfs op de wok
Volgens mij wordt er met het zelfde hout als waar ook klompen van gemaakt worden in Ned. wordt gerookt "elzen" in iedergeval geen naaldhout.
Zelf heb ik wel eens een lamsbout gerookt op thijm en als een hammetje behandelt.
zoalshetiszondag 9 oktober 2005 @ 01:48
het lijkt me ook heerlijk roken op eikenkrullen. iemand?
emil23zaterdag 15 oktober 2005 @ 08:05
Ik heb ooit een gerookte steak gehad. Die kok die hem bereid had vertelde dat hij gewoon halfzware tabak in zn rookoven deed. Dat schijnt dus ook prima te werken.
BBQ-kipvrijdag 23 december 2005 @ 03:50
Ik krijg een rookoventje voor mijn verjaardag en ik mag hem zelf uitkiezen.
Nu weet ik dus niet waar ik ze kan kopen en hoe duur dit wordt... en daar ben ik dus erg benieuwd naar.
Iemand tips over verkoopadressen en prijzen?
Ik wil een "gewone" maat, dus niet zo'n heel klein dingetje, die ik op het gasfornuis kan zetten en waar ik eventueel ook een lamsboutje in kan roken (klinkt zo lekker ).

Tips?
rooflessvrijdag 23 december 2005 @ 14:50
Ik heb een rookoven, heel ander principe blijkbaar, het is een 1 meter hoge buis waar je onderin een vuurtje stookt (meestal houtskool) en dan rooksnippers erop om te roken.
Je kunt er van alles in roken, maar het lekkerst blijft toch vis (forel, verse haring)
De buis is uittrekbaar waardoor je zelf de hoogte van je visje boven het vuur kan bepalen (warmer/kouder)
Rooksnippers kun je in ieder geval bij Betsies kookwinkel in Utrecht kopen maar ik neem aan dat ze het op meer plaatsen hebben. Ik gebruik beuken of hickory (soort essen) snippers die ik even in water laat weken.
Lamsbout lijkt me niet praktisch omdat de rook niet zo ver in het vlees trekt, maar ik zal het eens proberen!
Hallahanwoensdag 29 maart 2006 @ 11:27
Okay, dit is oude koeien uit de sloot halen, dat weet ik, maar dit wil ik jullie niet onthouden:

Aanbieding Lidl

Een rookoventje voor 30 pleuro, ideaal voor beginners!
Rapailledonderdag 30 maart 2006 @ 00:16
Wel grappig idee. Misschien maar kopen en kijken of het wat is
Bluesdonderdag 30 maart 2006 @ 00:45
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:19 schreef zoalshetis het volgende:
ik zag net op de topkooksite coquinaria dat je helemaal geen oventje nodig hebt, je kan het gewoon in een pan doen. lees maar bij punt 2.

http://www.coquinaria.nl/recepten/03.4recept2.htm
Dit heb ik bij een collega gedaan afgelopen zomer, gewoon in de pan.
Echt superleuk !!
En bovendien erg lekker, die rooksmaak
timpie82zaterdag 1 april 2006 @ 13:51
Met het oventje van de Lidl kan je toch ook andere dingen roken zeker? Ik ga er toch eens naar kijken denk ik.
TokkieBdinsdag 18 juli 2006 @ 09:25
Na aanleiding van een flinke voorraad forellen heb ik een rookkast gekocht. En dan niet zo'n tafel dingetje, maar een hele echte van 1.40 hoog met temperatuur meter. Nu heb ik de forellen al gerookt en die zijn zeker top! De eerste lichting (4) test forellen is echter wel in de vuilnisbak beland aangezien daar een rare smaak aanzat van de spiritus van het continue in de fik steken van het hout/mot. De andere lichting is wel helemaal goed gegaan.

Wie heeft er nog meer tips om spullen te roken? En heeft er ook iemand tips over het soort hout/mot wat ik het beste kan gebruiken? En wat raden jullie aan om erbij te gooien van kaneel tot denneappels?
Hagelkaasdinsdag 18 juli 2006 @ 10:04
Ooh man, gerookte forel! Waar heb je die rookkast vandaan, en hoeveel kostte die?
piepsterdinsdag 18 juli 2006 @ 10:53
Dit topic gaat ook over rookovens: Roken voor beginners.....
Dementordinsdag 18 juli 2006 @ 10:54
Waarom gebruik je geen houtskool?
piepsterdinsdag 18 juli 2006 @ 10:56
Ik dacht ook dat in het vorige topic de houtmot op een plaat lag, met onder die plaat iets dat brandt (bijv een gasfornuis). De houtmot gaat dat roken omdat het zo heet wordt. Bij groothandels (macro etc) kan je allerlei soorten houtmot kopen geloof ik.
Isabeaudinsdag 18 juli 2006 @ 11:25
TokkieB, ik heb je topic hiermee samengevoegd. Veel tips en misschien komen er nog meer bij
nl1bzwzondag 23 juli 2006 @ 01:02
http://www.raven.nl/catal(...)raven/Group6680.html

Daar heb ik goedkope rookovens zien staan
zoalshetiszondag 23 juli 2006 @ 02:29
quote:
Op zondag 23 juli 2006 01:02 schreef nl1bzw het volgende:
http://www.raven.nl/catal(...)raven/Group6680.html

Daar heb ik goedkope rookovens zien staan
die shakespeare ziet er wel erg mooi uit.

denk dat ik die ga bestellen. en 5 kilo houtmot voor 6 euro lijkt me ook prima om meer dan een jaar mee te roken...
Nembrionicmaandag 25 september 2006 @ 10:19
Schopje...ik hoor net dat wij er ook één hebben liggen (een rookoventje dus).

Voorlopig zie ik alleen kip en vis op 'het menu' staan hier.
Hoe zit het met hamburgers, steaks en varkensvlees?
zoalshetismaandag 25 september 2006 @ 10:23
ik heb die shakespeare aangeschaft maar ben nog niet tevreden over het resultaat. veel te gerookte smaak, nog een beetje experimenteren.
JaFFezaterdag 7 april 2007 @ 19:29
wij hebben de rookoven van de lidl vandaag wat zalm gerookt maar hoeveel zaagsel moet je eigenlijk gebruiken. ik las ergens 1 a 2 eetlepels. deze zijn een beetje erg gerookt doordat de hele plaat dik vol lag. Hoe lang moet je de vis in zon oven laten liggen?
lotje11woensdag 20 juni 2007 @ 12:31
Jaffe, een a twee theelepels houtmot, gemiddeld 20 minuten, maar dat hangt natuurlijk ook af hoe hoog je het vuur/brander zet en hoe groot het vlees /de vis is.
JaFFewoensdag 20 juni 2007 @ 14:04
aha dank je wel binnenkort nog maar een keer proberen. Ik had ook het idee dat het ding vet heet werd door die branders
weltevredenzondag 28 oktober 2007 @ 14:39
roken is vooral veel proberen, maar je moet wel een aantal beginselen aanhouden:

gebruik alleen schoon hout (mot)
je kunt vrijwel alles, vlees of vis, eerst pekelen. nat of droog, met of zonder kruiden.
bijvoorbeeld een stuk spek van 5 cm dik ongeveer 3-5 dagen, het lekkerst is zeezout.
daarna insmeren met zout en een beetje suiker en een week laten drogen. Het liefst koud roken 1 tot 5 dagen lang. Daarna nog enige weken laten rijpen. Als je tenminste de heerlijke geur kunt weerstaan.
als je geen (grote) oven hebt waarmee dat kan dan 4 uur op 70gr. en zo koud mogelijk naroken van een uur.

maar een moot zalm slechts pakweg een half uur zouten, afspoelen en goed laten drogen in de wind.
Alles wat je rookt moet goed droog zijn anders 'pakt' de rook niet.

Je kunt ook gewoon verse worstjes in heet gezouten water laten wellen (70gr. 1 uur.) dan goed laten drogen en een 1/2 tot 1 uur roken, gelijk warm eten!

smakelijk eten!
theKiDzondag 28 oktober 2007 @ 23:18
Hoe groot zijn de verschillen in houtsoorten eigenlijk bij roken?
En hoe nat moet je hout eigenlijk zijn, aangezien nat hout heel erg rookt... ?