quote:
Pokerspel om Salomon
Door Chris van Nijnatten
In het gevecht om Salomon Kalou verweert Feyenoord zich op een manier zoals het Legioen het wellicht graag ziet.
De club heeft gisterochtend vroeg bepaald, dat Kalou tegen geen enkele prijs naar concurrent PSV mag vertrekken.
Het is een geluid uit de vorige eeuw, maar zulke strijdbare taal horen de aanhangers van Feyenoord graag. Het kan echter geen toeval zijn dat Feyenoord het statement afgaf op een moment dat er oproer in de achterban uitbrak. Het gebeurde nadat de media, waaronder deze krant, meldden dat een vertrek van Kalou reëel was. En dat allemaal in een periode dat de clubs hun seizoenkaarten aan de man proberen te brengen.
De positie van Feyenoord is een lastige. Kalou heeft een nog twee jaar doorlopend contract. Het liefst zou de club de 20-jarige nog langer in Rotterdam houden. Daartoe is zijn zaakwaarnemer een aardig contract aangeboden.Momenteel verdient Kalou jaarlijks, afhankelijk van premies, ongeveer 350.000 euro per jaar. Als hij zijn contract verlengt, verdubbelt Feyenoord, eveneens afhankelijk van premies, de jaarwedde naar ongeveer ¤700.000 met een uitloop naar een nóg hoger bedrag.
Dat is niet zo veel als de Belg Timmy Simons, die bij PSV bijna anderhalf miljoen euro per jaar gaat verdienen, maar nog altijd wél een topsalaris in de eredivisie en zéker bij Feyenoord.
De zaakwaarnemers van Kalou hebben hem niettemin geadviseerd het bod van Feyenoord te negeren. Men vindt dat Kalou hogerop moet, hij moet in de Champions League spelen. Daarmee doemt voor Feyenoord het scenario op van een speler met een aflopend contract, die over een jaar voor bijna niks en over twee jaar voor helemáál niks vertrekt.
Feyenoord wil Kalou daarom best verkopen. Valencia was in de ogen van de Rotterdammers een goede kandidaat. Die club wilde zelf ook graag. De Spanjaarden waren, zo vertelt een uitstekend ingevoerde bron bij Valencia, bereid een transfersom van tussen de acht en tien miljoen neer te tellen. Maar Kalou wilde niet naar Spanje.
Vervolgens kwam PSV om de hoek kijken. De Eindhovenaren willen de aanvaller graag, Feyenoord kan het geld goed gebruiken, de zaakwaarnemers van Kalou vinden PSV een goeie club voor hem, maar Feyenoord krijgt zijn achterban over zich heen als Kalou naar een concurrent vertrekt. En dus zegt Feyenoord nu keihard dat Kalou niet naar PSV mag.
Juridisch gezien staat Feyenoord niet sterk in dit steekspel. Als PSV een serieus bod doet, tien miljoen euro of zoiets, is Kalou niet te houden. In een arbitragezaak bij de KNVB zou Feyenoord wellicht nog overeind kunnen blijven. Voor de gewone rechter is de club echter kansloos. Op simpele wijze zullen de adviseurs van Kalou kunnen aantonen dat er sprake is van positieverbetering en dat Kalou in het geval van een reële afkoopsom vrij van de ene naar de andere werkgever moet kunnen overstappen.
De vraag is nu of PSV in dit pokerspel zo ver wil gaan. In een eerste reactie zegt de club dat het de transfer van Kalou nu laat schieten. Maar zo'n verklaring is niets waard, gemeten naar de normen in het betaalde voetbal.
Feyenoord is echter met zijn laatste zet wat rechter in het zadel komen te zitten. De markt weet nu immers dat er keihard onderhandeld moet worden, de aanhang weet dat de club vecht voor zijn vedette en de zaakwaarnemers weten dat de club Kalou niet zo maar wil laten gaan. Dat is winst in een gevecht waarvan iedereen dacht dat Feyenoord onderop lag. Daar ligt Feyenoord nog steeds. Maar de club knokt voor zijn geloofwaardigheid en zijn ambities.
Alleen die houding al zal het Legioen even tot rust brengen. Daarin schuilt de winst op de korte termijn. En stiekem, zonder dat iemand het ziet, droomt Feyenoord van een topbedrag voor Kalou, dat dan weer wel.
..... comes great responsibility"
--==Forza PSV==-- --==Forza Nilis==--
I Shot Her Above The Kneecap, She Can Still Walk - Jack Bauer