Ferdi81 | maandag 27 juni 2005 @ 14:14 |
zijn er weleens mensen die dit maken en zo ja wat doen jullie er allemaal in ?? | |
Tomek | maandag 27 juni 2005 @ 14:34 |
nee, denk niet dat er iemand is die dit wel eens maakt ![]() | |
The_Masterer | maandag 27 juni 2005 @ 14:36 |
Iig rijst. Gemarineerd vlees. Sojasaus Kruiden specerijen. Eitje Groente | |
Radjesh | maandag 27 juni 2005 @ 14:38 |
rijst | |
The_stranger | maandag 27 juni 2005 @ 14:44 |
Rijst Kruiden (deze twee kun je vervangen door de Nasi keboelie/goreng van Lassie, rijst en krijden in een) Speklapjes Gesneden Wokgroente Blokjes vetspek (niet te veel) Ei Erbij mogelijk sate, kroepoek, boontjes... | |
Maximus.Proximus | maandag 27 juni 2005 @ 15:11 |
Sambal bij? Heel veel Sambal. ![]() | |
Lestat | maandag 27 juni 2005 @ 16:05 |
Rijst, kipblokjes, tauge en andere fijngesneden groenten, sambal, knoflook, vissaus. | |
Nembrionic | maandag 27 juni 2005 @ 16:29 |
quote:Ik begrijp je volkomen....het is de meeste irritante vraag op Fok! ![]() | |
dutch-mamma | maandag 27 juni 2005 @ 17:06 |
quote:Er zijn geruchten dat bepaalde restaurants kat erin doen... Maar ff serieus: ik neem aan dat je het over nasi goreng hebt. Nasi betekent namelijk gewoon rijst. Niks meer, niks minder. Nasi goreng (= gebakken rijst) is, lach niet, van origine een ontbijt. De restjes rijst, groente, vlees etc worden bij elkaar gemikt en opgebakken. Een scheut ketjap erdoor en klaar is kokkie. Goeie nasi goreng maak je, door eerst de rijst gaar te koken en dat dan af te laten koelen. Doe olie in een wok of flinke hapjespan en roerbak dan vlees (ham, kip, whatever), groente (prei, ui, knof) en kruiden (verplicht: 1 lepel ketoembar, 1 theelepel djinten, te koop in toko en supermarkt). ALs je het echt goed wil doen, roerbak je ook een stuk trassi in de hete olie, maar als je beginnend kokkie bent, zou ik het nog even uitstellen. Het ruft namelijk enorm! ![]() Koude rijst erbij, goed doorbakken, blijven roeren (want aanbakt), scheut ketjap erbij. Selamat makan! ![]() | |
BBQ-kip | maandag 27 juni 2005 @ 19:10 |
Lekkere variatie vind ik stukjes rundvlees met zout en peper en groenten als paksoi/chinese kool, paprika, komkommer en broccoli te bakken. Dan de rijst bakken en lekker op smaak brengen met zout, peper en eventueel Chinees 5-kruiden poeder (zie elke supermarkt). Dan een scheut Kikkoman (Japanse zoute sojasaus) erdoor en klaar ![]() En inderdaad altijd koude rijst gebruiken, dan lukt het veel beter dan met warme net gekookte rijst ![]() | |
Shark.Bait | maandag 27 juni 2005 @ 22:00 |
Ik maak nasi goreng op de volgende manier. Ik gebruik rijst die ik de dag ervoor gekookt heb (restjes dus) prei ui 1 of 2 of 3 lomboks (pepers) ligt eraan of ik zin heb om mijn sambal op te maken 1 hamlap in stukjes gesneden en gebakken. omelet die ik in stukjes hak, teentje bawang putih(knoflook), beetje trassi, beetje ketjap manis. Soms andere kruiden, maar niet te sterk, daar heb ik de andere gerechten voor. | |
Martijn_77 | maandag 27 juni 2005 @ 22:17 |
Wat hoort er eigenlijk in een orginele nasi te zitten? | |
Shark.Bait | maandag 27 juni 2005 @ 22:22 |
quote:Dat is het em juist, dat is er eigenlijk niet... Alleen restjes van de vorige dag... | |
BBQ-kip | dinsdag 28 juni 2005 @ 10:47 |
quote:Lees de post van Dutch mamma eens ![]() | |
dutch-mamma | dinsdag 28 juni 2005 @ 13:13 |
quote:Rijst. | |
GrotePier | dinsdag 28 juni 2005 @ 21:10 |
trassi.....mag je echt niet vergeten.... | |
ruby | dinsdag 28 juni 2005 @ 22:49 |
Ik gebruik de volgende ingredienten:: olie, boter, uien, laos, tomatenpuree, soyasaus, gewelde groenten, nasi boemboe mix, 5-kruiden poeder en kentjoer. Later voeg ik de gebakken kip (lekker gemarineerd uiteraard) en prei toe en op het allerlaatst de gekookte rijst en dan roeren maar met die handel! ![]() Als ik het recept kan vinden, dan zal ik het plaatsen. Momenteel heb ik niet zoveel zin om het hele verhaal op te schrijven. ![]() | |
Shark.Bait | woensdag 29 juni 2005 @ 13:05 |
quote:1 eetlepel ketoembar in de nasi ![]() Voor de rest N.P. | |
dutch-mamma | woensdag 29 juni 2005 @ 13:10 |
quote:Ooit geleerd: 1 lepel ketumbar, 1 theelepel djinten... Mear als je dat niet te hachelen vindt, even goeie vrienden, hoor ![]() Ik ga dan wel uit van een flinke (minstens 4 personen) pan nasi goreng. | |
BBQ-kip | woensdag 29 juni 2005 @ 13:15 |
quote:Ik bedoelde eigenlijk de rijst ![]() ![]() | |
dutch-mamma | woensdag 29 juni 2005 @ 13:19 |
Even dat stukje over nasi gekoppiepeest:quote: | |
Shark.Bait | woensdag 29 juni 2005 @ 13:50 |
quote:Hachelen? ![]() ![]() Nee, In die vier jaar dat ik in indonesië gewoond heb heb ik het personeel rijst van de vorige dag zien opbakken, chalotje d'r bij, knoflook, heel veel pepers (overdadig veel) ![]() Maar laat mij je niet tegenhouden, de spaghetti die ik kook is ook niet authentiek ![]() | |
dutch-mamma | woensdag 29 juni 2005 @ 13:53 |
quote:hachelen = eten ![]() quote:Kijk, authentieker kan je het niet vinden, denk ik! quote:Als ik bami maak, gebruik ik spaghetti, is goedkoper ![]() | |
Shark.Bait | woensdag 29 juni 2005 @ 14:29 |
quote:dat dacht ik wel.. grappig woord ![]() quote:experimenteren is niet fout, ik gooi altijd hete pepers in mijn spaghetti ![]() Maar ik zorg wel dat de nasi niet overheerst tenzij ik alleen nasi eet zonder extra gerechten, dan pep ik em helemaal op met van alles en nog wat.. maar dan is het eigenlijk geen nasi g. meer ![]() quote: ![]() Moet kunnen, is qua smaak toch hetzelfde? | |
Cici | donderdag 30 juni 2005 @ 15:13 |
quote:Zeg, niet iedereen in Indonesie is Moslim ![]() Wij zijn de Christelijke Indo's ![]() Maar idd, nasi goreng is niet teveel poespas. Wel trassi erdoor, trassi is een pre voor nasi goreng ![]() | |
Cici | donderdag 30 juni 2005 @ 15:14 |
quote: | |
Faithy | zondag 3 juli 2005 @ 18:11 |
Nasi, eergisteren nog gemaakt, dit keer met een zakje nasi-mix van Honig, maar als ik meer tijd heb doe ik zelf de kruiden. Voor mensen met nasi-zakje-van-honig: pak rijst (400gram) half pakje spekjes 4 eieren nasi/bamivlees tomaat prei paprika ui knoflook sambal (Kruiden voor mensen zonder Honig: Gemberpoeder, trassi, ve-tsin en de hele rataplan) Vlees eventueel even (20 minuten) marineren in mix van ketjap manis, worchestersaus en gemberpoeder Water opzetten en rijst koken en dit een kwartier laten rusten. (wel af en toe schudden dus) ui in stukjes snijden en fruiten samen met knoflook, vlees erbij en gaarbakken. Prei in ringen, tomaat en paprika erbij en deze ook 'gaar' bakken. Nasimix / kruiden naar behoefte toevoegen met een beetje water (voor Honig gebruikers: zie pak). Dit even laten pruttelen. Dan in koekenpan eerst de eieren (geklutst) rullen, en bij het vlees en de groente gooien. Ook spekjes opbakken en door het geheel gooien. Sambal evt. toevoegen. Rijst erbij gooien en mengen maar. Serveren met pindasaus en kroepoek naar behoefte! ![]() | |
mouthman | zondag 3 juli 2005 @ 18:29 |
quote:Tja....Nassie zonder trassie is als liefde zonder passie. ![]() | |
Cici | zondag 3 juli 2005 @ 18:35 |
Mooi gezegd ![]() | |
Faithy | zondag 3 juli 2005 @ 19:18 |
ik had 1 keer de trassi niet helemaal goed op laten lossen ![]() en mn vader had dat stukje trassi in z'n mond ![]() zielig joh ![]() | |
Martijn_77 | zondag 3 juli 2005 @ 19:24 |
quote:Heb je dan ook nog een goed pindasaus recept? | |
mouthman | zondag 3 juli 2005 @ 19:34 |
quote:Beb Vuyk anyone? ![]() | |
dutch-mamma | zondag 3 juli 2005 @ 21:01 |
quote:Ja, ikkes! Ogenblikje... Edit: welke van de 5 recepten bedoel je? | |
Charmian | zondag 3 juli 2005 @ 21:53 |
quote:Je hebt tegenwoordig ook reeds gedroogde gemalen trassi, dan heb je wat minder last van dit soort ongelukjes. Ik sluit me aan bij de mensen die zeggen dat trassi een must in de nasi is. | |
mouthman | zondag 3 juli 2005 @ 22:19 |
quote:Euhmm tja ik zou zeggen, als je (nog) geen keukenprinses bent; eenvoudige pindasaus 1 of 2, voor gevorderden pindasaus 3 of 4 en anders natuurlijk de pindasaus met santen ![]() ![]() | |
Charmian | zondag 3 juli 2005 @ 22:23 |
Als je een goed nasi maakt heb je geen pindasaus nodig (tenzij je het serveert met sate). Ik ken het van (indo)huis uit eigenlijk ook helemaal niet, nasi goreng met pindasaus. Ik zie het wel eens in ons bedrijfsrestaurant, nasi met een gebakken ei en een sloot pindasaus erover, ik trek dan altijd mijn wenkbrauwen even op. Wat zong tante Lien ook weer: 'geef mij maar nasi goreng, met een gebakken ei wat sambal en wat kroepoek en een goed glas bier erbij' dus no pindasaus ![]() | |
mouthman | zondag 3 juli 2005 @ 22:45 |
quote:Jij snapt het. ![]() | |
dutch-mamma | maandag 4 juli 2005 @ 00:28 |
quote:Min of meer wel ![]() Maar ik vroeg me toch ook wel af of je 1 van die 5 sauzen specifiek bedoelde... Enfin, je hebt me weer aan het werk weten te zetten, lui mensch...! Vergeef me mijn tikfouten ![]() Eenvoudige pindasaus 1 (saos katjang) 1/2 pot pindakaas 2 theelepels sambal oelek 1 lepel zoete ketjap 2 lepels azijn zout water Meng de pindakaas met de sambal, ketjap en azijn aan. Men kan dit met een stevige houten lepel doen. Bijzonder snel en makkelijk gaat het met een mixer: de pindakaas en de sambal in de mengkom doen, apparaat inschakelen, lepelsgewijd (anders spat het) het water toevoegen, de ketjap en de azijn. Proeven en eventueel iets meer azijn of zout toevoegen. De saus moet de dikte hebben van een slasaus. commentaar van DM: dit is mijn basissausje. IPV azijn kan je ook citroensap gebruiken, ipv water ook melk, of liever: kokosmelk uit blik! Eenvoudige pindasaus 2 1/2 pot pindakaas 3 lepels gesnipperd ui 1 teen gesnipperde knoflook 1 thl (theelepel) sambal oelek 1 lepel zoete ketjap 1 lepel keukentamarinde (noot van DM: is in allerlei vormen te krijgen in de toko's, o.a. als asem) 1 lepel azijn zout water Wrijf ui, knoflook en sambal met elkaar tot een brij en meng er al wrijvende de pindakaas, tamarinde, ketjap, azijn, zout en water doorheen. Wie een mixer bezit (DM: keukenmachine rulz ![]() Pindasaus 3 1/2 pot pindakaas 2 lepels olie water 1 lepel azijn 3 lepels gesnipperde uien 2 teentjes gesnipperde knoflook 2 thl sambal terasi (= sambal trassi) 3 lepels keukentamarinde (ofwel asem) 1 thl javaanse suiker (noot DM: dit is loeiharde palmsuiker, ook bekend als goela djawa/gula jawa. Er bestaat een schenk-vorm van, in flesjes! De moeite waard om daarnaar uit te kijken. In dat geval neem je een lepeltje vol.) 1/2 thl kentjoer (kencur) zout Wrijf de kentjoer met ui, knoflook, sambal, suiker en zout tot een brij (noot DM: of laat je keukenmachine het werk doen). Fruit ze in de olie tot de uien geel zijn. Doe de pindakaas erbij en maak de saus verder af zoals in het vorige recept is aangegeven. Ook wel Petjelsaus genoemd omdat het bij petjes wordt gegeten. MAGNETRON: verwarm de olie in een glazen litermaar 1 minuut op 700 watt. Roer de fijngewreven kruidenbrij erdoor en verwarm onafgedekt 2-3 minuten op 700 watt. Volg verder het recept. Pindasaus 4 alle ingredieënten van pindasaus 3 behalve de kentjoer 1 thl laos (galangawortel) (dit recept gaat uit van laospoeder, zoals je in de supermarkt en toko koopt. Maar je kan ook verse laoswortel kopen en raspen/malen, neem dan een stukje (het dikke stuk) van pakweg een centimeter groot.) 1 thl ketoembar (gemalen koriander) 1/2 thl djinten (gemalen komijn) Dezelfde bereiding als pindasaus 3, met iets andere ingrediënten. Voor bij saté, over hardekookte eieren, gado-gado of gebakken tahoe, in het laatste geval iets meer azijn gebruiken. Alle pindasauzen kunnen voor het opdienen vermengd worden met 3 lepels gebakken uitjes. (en die staan ook bekend als fruitjes. En... zo kan je nog lang door blijven variëren op deze recepten!) Pindasaus met santen 1/4 pot pindakaas 3-4 lepels santensnippers (of 1/3 pak creamed cocoanut, bijna elke winkel verkoopt die tegenwoordig, zo'n blauw pakje!) 2 lepels olie water 1-2 lepels azijn 3 lepels gesnipperd ui 2 lepels gesnipperde knoflook 2 thl sambal trassi/terasi stuk asem (tamarindepasta) zo groot als 2 walnoten 2 thl javaanse suiker (gula jawa) 1 salamblaadje (daun salam) zout Wrijf uien, knoflook, sambal, suiker en zout tot een brij en fruit in de olie tot de uien geel zijn. Breng 2 liter water aan de kook en als je santensnippers gebruikt, kook die dan mee. Maak de asem aan met het water en zeef het. (als je creamed cocoanut gebruikt, kan je die smelten in het water). Meng pindakaas, gefruite kruiden, santen en asemwater door elkaar, kook op met het salamblad en maak af met ketjap en azijn. MAGNETRON: verwarm de olie in een glazen litermaat (onafgedekt 1 minuut, 700 watt). Roer de kruidenbrij erdoor en verwarm 2-3 minuten op 700 watt (onafgedekt). BReng in een glazen litermaat 2 dl water en de santen afgedekt 3-4 minuten aan de kook (700 watt, hoe dat met creamed cocoanut gaat, weet ik niet). Volg verder het recept. | |
Oblivion | maandag 4 juli 2005 @ 14:01 |
Dutch-mama! ![]() * Oblivion eet vanavond nasi met trassi.... ![]() | |
Shark.Bait | maandag 4 juli 2005 @ 14:57 |
quote:14.gif Die Orang Belanda hee ![]() | |
mouthman | maandag 4 juli 2005 @ 16:22 |
quote:Sorry ![]() ![]() Ik zal kijken of ik nog wat heb om toe te voegen, misschien kan ik het zo goed maken ![]() | |
Faithy | maandag 4 juli 2005 @ 18:35 |
quote:Ik heb een goddelijk pindasaus recept, alleen moet ik dat even bji mn ouders halen ![]() Heb het nog maar 2 keer gemaakt, dus weet de verhoudingen nog niet helemaal goed, en das best belangrijk bij die pinda-saus ![]() maar het is iig een combi van ui, knoflook, suiker, worchestersaus, gemberpoeder, pindasaus en nog wat kleine dingetjes geloof ik.. zal het vandeweek eens posten ![]() | |
dutch-mamma | maandag 4 juli 2005 @ 19:06 |
quote: ![]() | |
Oblivion | maandag 4 juli 2005 @ 19:22 |
*burp.... Die was heerlijk! Die houden we erin! ![]() | |
Martijn_77 | maandag 4 juli 2005 @ 19:52 |
@ DM zal je recepten bewaren als ik aan het eind van de maand vakantie heb ga ik mee wagen aan pindasaus 3 of 4. En ga ik ook nasi met trassi maken. | |
Faithy | maandag 4 juli 2005 @ 21:09 |
nasi zonder trassi... ![]() | |
armpitje_ | zaterdag 9 juli 2005 @ 17:05 |
quote: ![]() ![]() De rest wordt verwijderd. ![]() [ Bericht 21% gewijzigd door dutch-mamma op 09-07-2005 17:45:22 (zeurpost) ] | |
deedeetee | zaterdag 9 juli 2005 @ 17:16 |
quote:Ik zei niks hoor ![]() heb er wel stevige trek van gekregen ![]() | |
Charmian | zaterdag 9 juli 2005 @ 17:36 |
quote:heb je verder nog wat zinnigs te melden? Antwoord Dutch Mamma: nee, blijkbaar niet. Daarom gaan de postings incl. (terechte) reacties de bittenbak in ![]() [ Bericht 17% gewijzigd door dutch-mamma op 09-07-2005 17:47:51 ] | |
deedeetee | zaterdag 9 juli 2005 @ 17:40 |
Wat voor rijst gebruiken jullie voor de nasi ? Ik kan geen gewone rijst meer vinden in de supermarkt en de toko is hier dicht vanwege de vakantie ![]() | |
Charmian | zaterdag 9 juli 2005 @ 17:43 |
quote:Ik gebruik altijd pandanrijst omdat het zo lekker ruikt. Maar je kunt bijna alle soorten rijst gebruiken. Kleefrijst of rijst om pap van te maken zou ik niet doen. Wat voor rijst heb je wel in huis? | |
ruby | zaterdag 9 juli 2005 @ 18:27 |
Ik heb ooit eens geprobeerd nasi te maken met Pandanrijst maar dat was geen succes. Ik gebruik vooral Surinaamse rijst of Basmati rijst. ![]() | |
deedeetee | zaterdag 9 juli 2005 @ 18:30 |
Ik had altijd van die grote zakken surinaamse rijst * droogkokend* dwz rijst wassen 2 vingers water erboven op groot vuur laten koken tot er geen water meer boven de rijst staat, en dan nog 20-30 minuten op een heel klein pitje laten staan en klaar !! De rijst die ze nu hebben in de supermarkt moet ik afmeten en in een bepaalde hoeveelheid kokend water gooien. Da's niks voor mij ik wil de rijst gewoon koken zoals ik 't van mij moeder als kind al leerde ![]() | |
Charmian | zaterdag 9 juli 2005 @ 18:44 |
quote:waarom geen succes? @deedeetee: zo werkt het bij die rijstsoorten ook hoor. Basmati, surinaamse, pandan tot een vingerkootje water erboven en dan koken. Alleen ipv op een klein pitje gaar laten worden, gooi ik het in de rijststomer. Nog makkelijker een magnetronrijststomer. | |
deedeetee | zaterdag 9 juli 2005 @ 19:00 |
Moet ik dan een bepaald merk nemen ? Je ziet die rijst meestal in van die kleine doosjes en ik kook vaak rijst aan zo'n doosje heb ik niks en het doet me aan lassie toverrijst denken ![]() Mijn moeder komt bij me spoken als ik zoiets durf te koken ![]() ze maakte me toch al altijd voor belanda uit ![]() | |
Charmian | zaterdag 9 juli 2005 @ 19:22 |
Super de Boer, Konmar en AH hebben allemaal toch wel surinaamse rijst in het assortiment. Lassie toverrijst met de grote droge korrel krijg ik ook de rillingen van (rijst moet imo niet droog zijn). Hoewel ik indo ben eet ik niet zo heel veel rijst, maar ik gebruik nu de pandan van het AH huismerk. | |
Charmian | zaterdag 9 juli 2005 @ 19:24 |
offtopic: thanks Dutch Mamma, wilde al vragen of er iemand ff een bezem doorheen kon halen | |
Annemiek78 | zaterdag 9 juli 2005 @ 19:29 |
Ik maak hem altijd gewoon van de standaard snelkookrijst. Kipfiletblokjes en verse boemboe van de toko. En roerbakgroentes. En een gebakken eitje erbij! Dan heb ik verder geen sate erbij nodig. Liever dan een zoetzure saus (Zoiets als fou yong hai-saus) Errug lekker... pannetje nasi.. Zijn we allebei dol op. | |
deedeetee | zaterdag 9 juli 2005 @ 19:41 |
Ik heb een zak van het merk * Alesie * gehad en daar zat zo'n rare gebruiksanwijzing bij en die werd net zoals lassie rijst. Niet lekker dus. Nu heb ik een nieuwe zak waar surinaamse rijst op staat zo heet de rijst die ik jaren heb gehad ook alleen was dat een ander merk. Ik ga de rijst volgende week 'ns proberen en anders ga ik maar 'ns naar de AH voor rijst ![]() | |
dutch-mamma | zaterdag 9 juli 2005 @ 20:21 |
Charmian, you're welcome en bedankt dat je je verder niet uit je tent liet lokken! ![]() On topic: mijn laatste portie Suri-rijst is van de Aldi. Op de zak stond ook hoe je het in de magnetron kan koken. Ik heb enkele jaren geleden van mijn Amerikaanse mailvriendin een magnetron-rijstkoker gekregen, en geloof me, dat was 1 van de mooiste kadootjes ooit! Tegenwoordig zijn ze ook in Nederland te koop. De Suri-rijst is perfect voor de nasi. Kijk eens op de zak of daar staat hoe je het in de magnetron kan doen! Dan doe je een bepaalde hoeveelheid water en rijst en dan een bepaald minuten in de magnetron. Gaat niet sneller dan gewoon koken, maar ik vind het zo veel makkelijker! [ Bericht 0% gewijzigd door dutch-mamma op 09-07-2005 20:39:56 ] | |
ruby | zondag 10 juli 2005 @ 00:55 |
quote:Omdat de boel bij mij aan elkaar plakte. Kan ook zijn dat ik het niet goed had gekookt. En volgens m'n toenmalige Surinaamse collega's klopte het ook wel dat Pandanrijst er niet zo geschikt voor is. Maar als jij het oké vond is het mooi meegenomen natuurlijk. ![]() Wat merken betreft...dat wisselt een beetje. Vaak heb ik rijst van Silvo. Maar het kan net zo goed van een ander merk zijn. Als het maar prettige kwaliteit is. | |
Faithy | woensdag 13 juli 2005 @ 15:00 |
Ga vanavond Nasi maken voor 2 vrienden maar wil er eigenlijk nog iets van een frisse salade bij doen ofzo. Iemand tips? ![]() | |
ruby | woensdag 13 juli 2005 @ 18:38 |
Zoetzure komkommer/ rode ui: water, azijn, pimentballetjes, beetje suiker, ajuma (hoeft niet, mag wel), komkommer en rode ui. Je kan het ook alleen met komkommer doen als je geen fan bent van rode ui. Of wat ook gewoon prima is, is wat fijngesneden ijsbergsla erbij serveren met wat tomaat en komkommer. Lekker fris. Maar ja, aangezien het nu al avond is, komen deze tips te laat waarschijnlijk. ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door ruby op 13-07-2005 20:16:41 ] | |
Martijn_77 | woensdag 13 juli 2005 @ 19:32 |
quote:Atjar er bij is ook altijd erg lekker! ![]() | |
deedeetee | woensdag 13 juli 2005 @ 20:49 |
quote: ![]() | |
Faithy | donderdag 14 juli 2005 @ 03:00 |
Atjar Tjampoer is gewoon een standaard ![]() Heb er uiteindelijk een ijsbergsla bij gedaan met komkommer, ei, tomaat en een standaard dressing. Er verfrissend. En toe had ik eigenlijk spekkoek willen doen, maar das net iets te duur, dus heb ik aardbeientrifle gemaakt ![]() Geslaagde avond, lekker gegeten, al wil ik nog steeds wel iets originelers erbij dan ijsbergsla ![]() | |
blackmage | donderdag 14 juli 2005 @ 03:13 |
dutch mamma ik had even niks te doen en ik heb een andere ze zwedisch schef avatar ![]() ![]() [ Bericht 12% gewijzigd door blackmage op 14-07-2005 03:29:35 ] | |
Faithy | donderdag 14 juli 2005 @ 03:20 |
en dat heeft wat met nasi te maken? ![]() | |
blackmage | donderdag 14 juli 2005 @ 03:30 |
quote:geen flikker maar ik zat zo het topic te lezen en ik zag dat de avatar niet zo pasten, en ik ben dus even behulpzaam. ![]() | |
Faithy | donderdag 14 juli 2005 @ 03:31 |
![]() ![]() Maar ik heb Amelie met een lepel! ![]() en nu ga ik slapen ![]() ![]() | |
blackmage | donderdag 14 juli 2005 @ 03:33 |
![]() truste | |
shine87 | vrijdag 15 juli 2005 @ 15:50 |
rijst (liefst eentje die je de dag ervoor heb klaargemaakt... en dan in de koelkast heb gestopt is steviger...) bos uitjes eitje cha siu ( geroosterd varkens vlees verkrijgbaar bij de betere restaurants:P amsterdam nieuwmarkt) en ja gewoon zoals normale nasi bereiden... snij de cha siu ff in blokjes is wat makelijker eten ![]() | |
dutch-mamma | vrijdag 15 juli 2005 @ 16:45 |
quote:Had niet per se gehoeven van me, maar je nieuwe avatar is ook mooi, hoor. En... heb je nog een lekker nasirecept? | |
Oblivion | vrijdag 15 juli 2005 @ 16:46 |
quote:Drolleke, hij heeft een nieuwe voor jou gemaakt... ![]() Omdat de jouwe niet goed past... ![]() | |
dutch-mamma | vrijdag 15 juli 2005 @ 16:48 |
quote:OW SHIT!!! Vreselijk mens dat ik ben... ![]() SCHAAM...!!! Lief van je, Blackmage, maar... mijn niet passende avatar is me zo dierbaar... net als een oude trui die eigenlijk te groot is of zo, maar waar je geen afstand van kan doen... ![]() | |
blackmage | vrijdag 15 juli 2005 @ 17:19 |
ik zou mij inderdaad diep diep shamen. ![]() maakt niet uit ik snap het best. en sorry ik vind nasi heel lekker maar bij mij word het altijd kant en klaar bezorgt ![]() | |
BBQ-kip | maandag 18 juli 2005 @ 02:52 |
Ik maak altijd de nasi met koude pandan of basmatirijst, ik heb nu de AH-rijst, want de Silvo verkopen ze niet meer, maar ik vind het niet te kanen... dus ik maak deze pakken leeg en koop dan weer lekkere rijst... Mijn rijst, wat doe je! En een lekkere simpele nasi vind ik ook de rijst in lekker wat olie bakken en dan blokjes ham erbij, fijngesneden jonge prei, zout en peper en het dan aan 1 kant van de wok schuiven. De olie sijpelt dan naar de andere kant van de wok er daarin maak je dan even hup-vlug een roerei. Dan lekker alles door elkaar roeren en klaar ![]() Ook fijn als je lastige eters hebt die geen kruiden lusten enzo en ook erg lekker om zo je restje rijst 's middags op te eten ![]() | |
Martijn_77 | maandag 18 juli 2005 @ 09:43 |
@BBQ Kip je doet er dan verder geen kruiden of boemboe bij? | |
BBQ-kip | maandag 18 juli 2005 @ 14:25 |
Nope ![]() Erg lekker hoor, zo zonder kruiden. Nasi goreng is het dan dus, gewoon gebakken rijst, met iets extra's ![]() | |
ruby | maandag 18 juli 2005 @ 16:05 |
Zo maak ik m'n nasi. Let niet op m'n manier van schrijven. Ik had dit recept een tijdje geleden gauw in elkaar geflanst voor een collega van me. ![]() Benodigdheden Voor nasi: 1 kilo rijst klein blikje tomatenpuree laos (in kleine plakjes snijden) grote ui (of 2) kentjoer sojasaus 5 spices poeder 2 zakjes nasi kruiden (boemboe mix) 2 zakjes droge nasi kruiden prei Mexicaanse groenten of maïs en doperwtjes, kousenband Voor vlees: kipfilet (kilootje is wel lekker) marinade evt. knoflook bouillonblokje Voor zuurgoed: Komkommer Rode ui Azijn Water Gele peper Suiker Extra: Sambal natuurlijk! Als eerste ga je de kipfilet klaarmaken. Heel simpel, in kleine stukjes hakken en marineren met (Surinaamse) marinade en eventueel met wat geperste knoflook. Laat het even een tijdje staan om het in te laten trekken. Wegzetten in de koelkast. Dan zet je de rijst op. Ik zelf doe een beetje boter door het water en een scheutje olie. Als de rijst klaar is, laat je het afkoelen. Prik even met je vork om de boel los te maken. Bereiding nasi: Doe wat boter en olie in je koekenpan. Even laten smelten die handel en dan doe je er laos en uien in. Beetje bakken en daarna een schepje tomatenpuree. Ikzelf gooi bijna het hele blikje erin. Tegelijkertijd voeg je de sojasaus toe. (Yellow label). Ondertussen wel je de droge nasikruiden (duurt tien minuutjes ofzo). Nu gooi je de bloemboe nasikruiden erin en roeren maar. Tussendoor strooi je de 5 spices poeder erin en de kentjoer + de gewelde nasi groenten. Tevens voeg je de Mexicaanse mix er bij en laat het effe lekker meebakken totdat het een mooi prutje is. Prei gaat er overigens als laatste in om het lekker knapperig te houden. Goed, het nasiprutje kun je nu even laten staan. Je gaat nu je vlees opbakken. Heel simpel, scheutje olie, bouillonblokje, kip erbij en roeren maar tot dat het gaar is allemaal. Als het gebakken is, doe je het vlees bij het nasiprutje (die je ondertussen weer op het vuur hebt gezet) en roeren maar weer. Je gesneden prei kun je er nu ook wel bij gooien. Als je nasiprutje met vlees lekker aan het bakken (zacht vuurtje) is, doe je de rijst erbij en roer je het allemaal door elkaar tot dat het mooi bruin is. Klaar is je nasi! Overigens bak ik het echt goed op, als ik het daadwerkelijk ga eten. Dus ik schep gewoon een lekkere hoeveelheid op bak ik het op totdat ik het voldoende vind. Maar ja, dat moet je zelf weten uiteraard. Nu nog even het zuurgoed: Bakje/schaaltje met azijn en water, pepertje (gele), evt. een pimentballetje, komkommer en rode ui en een klein beetje suiker. En sambal erbij is natuurlijk onmisbaar! Eet smakelijk! ![]() | |
jpg97 | woensdag 20 juli 2005 @ 16:31 |
Geen nasi zonder trassi | |
Faithy | vrijdag 22 juli 2005 @ 14:03 |
Mijn pindasaus: 1/2 ui snipperen 2 teentjes knoflook fijnsnijden Dit fruiten in 2 el olie en een beetje zout. Goer roeren, daarna erbij gooien: 1 kop suiker 4 a 5 el Ketjap Manis 1 el Djinten 1 el Worchestersauce 1 el gemberpoeder sambal naar behoefte 1 theelepel ve-tsin 1 theelepel Ketoembar 1 theelepel peper Ondertussen in de magnetron de pindakaas opwarmen zodat het zacht is en erbij gieten. Beetje water erbij en op zacht vuur zetten. Zorgen dat het niet kookt. (dit vind ik echt de lekkerste pindasaus ever.. ![]() ![]() | |
hassanjassan | maandag 25 juli 2005 @ 00:03 |
quote:witte rijst ketjap manis sambal oelek suiker zout peper beetje petis uien knoflook wat groenten en wat vlees (maakt niet uit wat voor groenten of vlees....wat je hebt liggen.) ik doe er soms knakworstjes in of spek of soepgroenten of stukkies paprika...nasi goreng is dus echt het makkelijkste gerecht wat je kan maken, maar wat wel extra lekker is, is om je rijst een beetje aan te laten bakken in de pan, dan krijg je nl. die lekker krokante stukjes in je rijst. ![]() | |
Martijn_77 | maandag 25 juli 2005 @ 00:12 |
@hassanjassan. Wat is petis? | |
Charmian | woensdag 27 juli 2005 @ 11:31 |
Petis is net zoiets als trassi. Gefermenteerde vispasta. | |
jpg97 | woensdag 27 juli 2005 @ 16:51 |
Trassi is gefermenteerde garnalenpasta en ruikt naar een vrouw van 70 die zich al 40 jaar niet heeft gewassen van onder.. wel lekker in de nasi though... | |
boylovesgirl | dinsdag 19 juni 2007 @ 17:26 |
chineze eten als ff kan geen nasi. nasi is net als de pizza van de italianen een 'overblijvsel' product. het wordt klaargemaakt van de restjes van de vorige dag. daarom is die rijst ook bruin. die is dan voor de tweede keer warm gemaakt (1ste keer in de rijstkoker) | |
Superfast | maandag 29 september 2008 @ 06:13 |
Lekker hoor ![]() Iemand een idee voor Nasi Goreng met dobbelsteentjes spek er doorheen? | |
JohnDope | maandag 29 september 2008 @ 12:20 |
quote:Waarschijnlijk moet ik er suiker bij mikken, want met ketjap alleen krijg ik nooit dezelfde smaak als dat het bij de Chinees vandaan komt. Dat ga ik nu ff proberen ![]() | |
EricT | maandag 29 september 2008 @ 17:59 |
quote: Nasi (goreng dus... zonder die toevoeging is het gewoon witte rijst) eten chinezen sowieso niet. omg... kut kick ![]() | |
missy_c | dinsdag 30 september 2008 @ 01:40 |
quote:Hoe wil je anders rijst koken dan? Moet toch altijd eerst gekookt worden voor het de wok in gaat. Wat Chinezen eten heet geen nasi he ![]() | |
theKiD | dinsdag 30 september 2008 @ 06:23 |
Gisteren voor t eerst wat nasi zelf gemaakt.. ![]() Prei in ringen Stukje courgette in blokjes Hamblokjes En beetje oestersaus en half bakje nasi boemboe, Opbakken en op t laatst wat afgekoelde rijst toevoegen ![]() | |
Captain_Fabulous | woensdag 1 oktober 2008 @ 16:04 |
pindasaus les, mijn favoriete klas | |
Beelzebufo | woensdag 1 oktober 2008 @ 16:18 |
quote:hmmmm.... nasi is eigenlijk gewoon rijst (nasi putih, witte rijst). Nasi goreng is een ontbijt met opgebakken restjes van de vorige dag, en wat hier als nasi goreng door het leven gaat is eigenlijk nasi rames. [edit] Welke malloot heeft dit topic nou weer gekickt??? Anyhoe: geen nasi zonder trassi, al is dat wel 'eng' spul om te gebruiken. (Iets te veel en het hele gerecht is oneetbaar). [ Bericht 12% gewijzigd door Beelzebufo op 01-10-2008 16:25:33 ] | |
EricT | woensdag 1 oktober 2008 @ 17:55 |
quote: ![]() | |
Beelzebufo | vrijdag 3 oktober 2008 @ 13:02 |
quote:Oprechte tip: blijf weg van de trassi! | |
EricT | vrijdag 3 oktober 2008 @ 17:15 |
quote:Het ging me niet om de terasi, het ging me om de term Nasi Rames, dat is echt bullshit man. | |
Pacmaniac | maandag 9 februari 2009 @ 04:01 |
tvp | |
eleusis | maandag 9 februari 2009 @ 04:21 |
quote: | |
r2d22 | maandag 9 februari 2009 @ 10:54 |
quote: Op vrijdag 3 oktober 2008 13:02 schreef Beelzebufo het volgende: [..] Oprechte tip: blijf weg van de trassi! Wat een onzin trassi hoort er in! | |
Beelzebufo | maandag 9 februari 2009 @ 11:16 |
quote:Ja. Maarrrrrrrrrrr..... Uit de conversatie (overigens zowat uit de vorige eeuw, met dank aan de topic-kickers!) begreep ik dat de persoon die reageerde niet wist wat trassi was. En als je dat niet weet, dan is het érg link spul om te gebruiken. In dat licht gezien plaatste ik mijn opmerking om maar weg te blijven van trassi. Als je de rest van de conversatie ook even gelezen had dan had je kunnen zien dat het ergens anders over ging en dat je opmerking in feite niet zoveel toevoegt aan dit topic. | |
r2d22 | maandag 9 februari 2009 @ 12:20 |
Sorry | |
NDAsilenced | maandag 9 februari 2009 @ 15:13 |
Ook lekker is de thaise Nasi, en best eenvoudig nodig: -1 kop Rijst -anderhalve kop Water -Olie -2 lapjes varkensvlees, mag ook ander vlees zijn of zelfs garnalen -2 Eieren -4 middelgrote Knoflookteentjes -1 Ui -Zoete (dikke) ketjapsaus -Thaise vissaus -1 stengel Bosui -klein pakje Tauge -Pakje verse koriander -Zout, -Suiker Voor 2-3 personen 1 kop rijst en 1 1/2 kop water kook de rijst (10 minuten) totdat het water vrijwel geheel weg is. Laat afkoelen en zet later in de koelkast voor een halve dag. Bereid voor: Snijd het vlees in blokjes/reepjes Ontvel de ui en knoflookteentjes, snijd de ui dunne plakjes en vervolgens doormidden Snijd de bosui in ringetjes Ontvel de komkommer en snijd in blokjes Met de wok: Maak 4 eetlepels olie heet in de wok, zet vuur zacht en pers vervolgens de knoflook uit en doe dit in de olie, zet het vuur op middelhoog. Roer continu de knoflook door de pan zodat deze niet aanbrand. Zet het vuur uit en haal knoflook uit de wok in een apart schaaltje waneer deze een goudbruine kleur krijgt, verkruimel de verharde knoflook met een lepel Zet het vuur opnieuw aan en voeg opnieuw wat olie toe, bak het vlees bruin. Schuif het vlees richting de rand van de wok en breek een ei, bak deze voor een moment en 'scramble' deze lichtjes. Schuif ook het ei naar de rand, voeg nu de helft van de rijst toe, schenk nog wat olie vooraf wanneer nodig. 'Bak' de rijst voor een halve minuut en voeg vervolgens de helft van de knoflook toe. Meng alles door elkaar en laat heel even bakken. Voeg de helft van de gesneden ui toe, Roer 1 eetlepel ketjap door de rijst. Roer 1 eetlepel vissaus door de rijst. Roer 1 eetlepel suiker door rijst. Beetje zout Even roeren Doe de bosui erbij Neem een klein bosje koriander en trek dit met je handen in stukjes en gooi in de pan Roeren Doe de helft van de taugee erbij klaar Serveer met blokjes komkommer en een heel stengeltje koriander | |
NDAsilenced | maandag 9 februari 2009 @ 15:18 |
en oh, voor de liefhebber natuurlijk van de kleine thaise pepertjes gesneden erdoorheen. | |
Beelzebufo | maandag 9 februari 2009 @ 15:30 |
quote:En om te voorkomen dat ik de hele nacht wakker lig: wanneer gaat de andere helft van de tauge er bij?? | |
theKiD | maandag 9 februari 2009 @ 16:05 |
quote: ![]() | |
NDAsilenced | maandag 9 februari 2009 @ 22:13 |
quote:Bij de tweede portie. De ingredienten waren voor twee porties, de bereidingswijze is voor 1 portie. | |
Sorella | dinsdag 10 februari 2009 @ 20:24 |
rijst koken, trassie, katenspek, preitje, eieren in een wok doen, roeren, rijst erbij klaar | |
EricT | dinsdag 10 februari 2009 @ 20:29 |
quote:dat wordt vast lekker ![]() | |
Sorella | woensdag 11 februari 2009 @ 08:18 |
Het zijn de schotels om de nasi heen die het doen, nasi op zich zit ook niet veel smaak aan | |
EricT | woensdag 11 februari 2009 @ 17:15 |
quote:onzin | |
Charmian | woensdag 11 februari 2009 @ 18:27 |
quote:Dan maak jij geen goede nasi goreng (no offence). Wat zingt tante Lien ook al weer: Geef mij maar nasi goreng met een gebakken ei Wat sambal en wat kroepoek en een goed glas bier erbij Meer dan dat komt er echt niet bij kijken als je een lekkere nasi hebt. | |
EricT | woensdag 11 februari 2009 @ 19:08 |
quote: Nasi Manando style is zelfs alleen rijst en uitjes. De rijst heeft zelf gewoon zoveel smaak ![]() | |
zagevent | woensdag 25 februari 2009 @ 15:18 |
Ik zou vandag eens nasi willen maken. Ik heb het nog nooit gedaan, en ben dus het volgende van plan. Ingrediënten: Rijst Erwten Prei Ajuin (ui) Een paar plakken ham Mora Wokloempia's. Iets van Nasi-kruiden Een omelet De rijst koken, en laten afkoelen. De ham in dunne plakjes snijden, evenals de prei en de ajuin. De omelet ook. Dan de rijst in de wok gooien, samen met de erwten en de prei, wokloempia's en de stukjes omelet. Goed bijkruiden, en één minuut voor het einde de ajuin erbij kappen. Ik woon in belgië, ![]() | |
egeltje1985 | woensdag 25 februari 2009 @ 15:44 |
Het lijkt mij onhandig om de loempia's in dezelfde pan als de rest van je nasi te gooien. beter in een aparte pan bakken ofzo. | |
EricT | woensdag 25 februari 2009 @ 18:14 |
quote: ajuin als eerst, prei als laatst en de lumpia's apart maken |