Da's niet vreemd... vroeger had je Dr., Drs. en Ir. als titles als je afstudeerde (nog wel meer) een paar jaar geleden in het systeem dus veranderd naar het Bachelor en Master systeem... om overeen te koment met internationale titels...; maar ja, zo'n grafsteen of gedenkplaat pas je dan niet aan hè?quote:Op maandag 20 juni 2005 22:15 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
ok! Ik zie vreemd genoeg nooit BA op naambordjes staan terwijl mensen wel IR, DRS, DR voor hun naam zetten..
[afbeelding]
ervoor natuurlijkquote:Op maandag 20 juni 2005 22:24 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
zet je dat dan achter of voor je naam?
dus bijvoorbeeld Bloodhounfromhell MSc , Msc bloodhoundfromhell ... daar is verwarring over..
ik heb ergens gelezen dat het erachter moet bij de master/bachelor variant titels ivm verwarring met initialen.quote:
bron: http://taalunieversum.org/taal/advies/vraag/527/quote:Vraag
Horen oorspronkelijk buitenlandse titels (zoals MBA, BSc en MBA) en titels die horen bij specifieke opleidingen (zoals RA), voor of achter de naam te staan?
Antwoord
Zulke titels staan altijd achter de naam: P. Hermans, MA; mevrouw A. Albers, BSc; G. de Vries, MBA en de heer G. Jansen, RA. De komma tussen de naam en de titel is niet verplicht; de schrijfwijze zonder komma komt ook voor.
Meer weten over deze of soortgelijke kwesties?
Extra toelichting sluiten
Toelichting
Het onderstaande schema geeft een overzicht van de notatie van enkele veelvoorkomende, oorspronkelijk buitenlandse titels. De hiërarchie is van laag naar hoog: bachelor - master - doctor. afkorting titel
BA Bachelor of Arts (Baccalaureus Artium)
BBA Bachelor of Business Administration
BPhil Bachelor of Philosophy (Baccalaureus Philosophiae)
BSc Bachelor of Science (Baccalaureus Scientiae)
LLB Bachelor of Laws (Legum Baccalaureus)
PhB Bachelor of Philosophy (Philosophiae Baccalaureus)
LLM Master of Laws (Legum Magister)
MA Master of Arts (Magister Artium)
MBA Master of Business Administration
MBI Master of Business Informatics
MLit(t) Master of Letters/Literature (Magister Lit(t)erarum)
MPhil Master of Philosophy (Magister Philosophiae)
MSc Master of Science (Magister Scientiae)
LLD Doctor of Laws (Legum Doctor)
MD Doctor of Medicine (Medicinae Doctor)
PhD Doctor of Philosophy (Philosophiae Doctor)
De afgekorte titels worden ook wel met punten geschreven (bijv. M.B.A., M.Sc., Ph.D.), maar de schrijfwijze zonder punten vindt steeds meer ingang.
Ook Nederlandse titels die behoren bij bepaalde specialisaties in onder andere de accountancy, worden na de naam geschreven: J. de Vries, RA (RA staat voor registeraccountant
Eventuele overige titels komen volgens de gebruikelijke regels vóór de naam: de heer drs. G. de Wit, RA. Dat geldt ook voor de Belgische academische titel lic. (licentiaat), al wordt die in de praktijk niet vaak vermeld: mevrouw lic. M. Vanderstraeten.
Bijzonderheid
Van Dale neemt RA op in kleine letters, met puntjes (r.a.). Dat leidt tot de heer P. Jansen, r.a. Deze notatie is in de praktijk echter niet gebruikelijk.
Master en bachelor moet inderdaad achter de naam. Doctorandus en doctor moet voor de naam. Doctor is hetzelfde als PhD.quote:Op maandag 20 juni 2005 22:30 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
[..]
ik heb ergens gelezen dat het erachter moet bij de master/bachelor variant titels ivm verwarring met initialen.
Dr is internationaal, Drs en Ir niet. Dr betekent dat je gepromoveerd bent.quote:Op maandag 20 juni 2005 23:10 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
hm, is toch moeiijk om te wennen! ik denk bij msc toch eerder aan michael Schumacher dan aan master of science. verder hoe internationaal zijn die titels, want je ziet aan de foto bijvoorbeeld dat veel landen ook gewoon Dr. en Ir en Drs gebruiken. In Duitsland noemt men afgestudeerden die gepromoveerd zijn ook Dr.
Wie weet welke landen wat gebruiken? En wat was de titel voor een oude HEAO opleiding?
jeej, das ook balen, voor niks 4 jaar zitten blokken dus..quote:Op maandag 20 juni 2005 23:15 schreef ChrisJX het volgende:
De enige HBO-opleidingen waarmee je een titel kreeg waren technische opleidingen. De titel daarvan was ingenieur, afgekort ing (itt het universitaire ir). Als je drie jaar geleden klaar was met de HEAO kreeg je helemaal niets
In Indonesie gebruikt men wel Ir (zie de Soekarno steen) Ik meen me te herinneren dat ik ook Drs en Ing ven tegengekomen. (In Indonesi:e is men erg gesteld op titels)quote:Op maandag 20 juni 2005 23:16 schreef thabit het volgende:
[..]
Dr is internationaal, Drs en Ir niet. Dr betekent dat je gepromoveerd bent.
hoezo wordt dat niet erkend. het is dan toch een titel die je op je naambordjes en briefpapier mag zetten?? wat dat betreft is de situatie voo HEAOers wel verbeterd dus.quote:Op maandag 20 juni 2005 23:20 schreef Fys het volgende:
Tegenwoordig ben je, bijvoorbeeld, Bachelor of Economics als je Economie hebt gedaan op het HBO. Niet dat dat erkend wordt, maar het streelt wat gebroken ego's.
Indonesie is natuurlijk een kolonie van Nederland geweest.quote:Op maandag 20 juni 2005 23:22 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
[..]
In Indonesie gebruikt men wel Ir (zie de Soekarno steen) Ik meen me te herinneren dat ik ook Drs en Ing ven tegengekomen. (In Indonesi:e is men erg gesteld op titels)
ja dat snap ik ook wel.quote:Op maandag 20 juni 2005 23:25 schreef thabit het volgende:
[..]
Indonesie is natuurlijk een kolonie van Nederland geweest.
Dat is Engels/Amerikaans, hoewel steeds meer landen het overnemen.quote:Op maandag 20 juni 2005 23:30 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
[..]
ja dat snap ik ook wel.naar hoe zit het dan met die bachelor master structuur , is dat typisch Engels?
Jawel. Maar de titel MSc wordt in het buitenland erkent, het is officieel. Dat is niet zo bij een Ba.quote:Op maandag 20 juni 2005 23:23 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
[..]
hoezo wordt dat niet erkend. het is dan toch een titel die je op je naambordjes en briefpapier mag zetten?? wat dat betreft is de situatie voo HEAOers wel verbeterd dus.
Tja, dan moet je maar een studie gaan volgen. Die ing. titel was ook totale onzin natuurlijk.quote:Op maandag 20 juni 2005 23:18 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
[..]
jeej, das ook balen, voor niks 4 jaar zitten blokken dus..
Dat mogen nieuwe studenten ook, ook al staat er (waarschijnlijk) geen mr. meer op de bul.quote:Op maandag 20 juni 2005 22:38 schreef ChrisJX het volgende:
Ik studeer nog in het doctoraalsysteem af, dus ik mag nog lekker de oude meesterstitel voeren.
quote:Artikel 7.20 Titels ir., mr., drs., ing. en bc.
1.
Degene die op grond van artikel 7.19a gerechtigd is een graad in het wetenschappelijk onderwijs in de eigen naamsvermelding tot uitdrukking te brengen, is tevens gerechtigd tot het voeren van:
a.
de titel ingenieur, afgekort tot ir., indien het een masteropleiding in het wetenschappelijk onderwijs betreft op het gebied van de landbouw en natuurlijke omgeving of op het gebied van de techniek,
b.
de titel meester, afgekort tot mr., indien het een masteropleiding in het wetenschappelijk onderwijs betreft op het gebied van het recht, of
c.
de titel doctorandus, afgekort tot drs., indien het een masteropleiding in het wetenschappelijk onderwijs betreft waarop de onderdelen a en b niet van toepassing zijn.
[...]
3.
De in het eerste en tweede lid genoemde titels worden, afgekort, voor de naam geplaatst.
En ongetwijfeld heeft hij in Nederland gestudeerd.quote:Op maandag 20 juni 2005 23:25 schreef thabit het volgende:
Indonesie is natuurlijk een kolonie van Nederland geweest.
Als MBO'er krijg je ook niets. Die hebben ook vier jaar zitten lerenquote:Op maandag 20 juni 2005 23:18 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
jeej, das ook balen, voor niks 4 jaar zitten blokken dus..
Maar dat is geloof ik standaard, iemand die alleen een Nederlandstalige ingenieursbul uit zeg 1950 heeft mag zich ook MSc noemen... Ik hou het ook op de Nederlandse titel (in Nederland), klinkt ook beter; niet iedereen krijgt de ir. titel, maar de MSc titel is voor alle beta/gamma/techniek studies.quote:Op dinsdag 21 juni 2005 07:04 schreef k_man het volgende:
Ik heb destijds een Nederlandstalige bul gekregen die aangeeft dat ik me ir. mag noemen en een Engelstalige die het over MSc. heeft. Terwijl ik toch al in 1999 ben afgestudeerd.
MBO hahaha.quote:Op dinsdag 21 juni 2005 09:12 schreef ChrisJX het volgende:
[..]
Als MBO'er krijg je ook niets. Die hebben ook vier jaar zitten leren
Met een titel kon je je makkelijk onderscheiden en zag een werkgever dat hij iemand met een bepaald niveau kreeg. Nu iedereen een titel krijgt, zijn ze niet al te veel meer waard natuurlijk
Omdat veel mensen het te patserig vinden. Bovendien moet je extra betalen als je het op je huisnamen bordje wil hebben... ook zeer belangrijk natuurlijk.quote:Op dinsdag 21 juni 2005 07:32 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
waarom zet je geen titel voor je naam dan. Je hebt er hard voor gewerkt en mag dat laten zien. Ik zou die titel zeker voor mn naam zetten. Ook op fok. dus Ir. k_man
Dat is typisch Nederlands, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Onderscheid op welk vlak dan ook tussen iemand die de lagere school nog net heeft afgemaakt en een academicus is uit den boze. Maar goed ik loop ook niet overal te koop met mijn titel.quote:Op woensdag 22 juni 2005 01:50 schreef snabbi het volgende:
Omdat veel mensen het te patserig vinden.
Al die gare titels die hbo opleidingen tegenwoordig afgeven worden niet erkend in het buitenland. Enige titels die gelden zijn die door de universiteiten worden gegeven. Dus het is heel leuk dat je na afstuderen Bachelor of Business Administration of Bachelor of Marketing ofzoiets bent, maar het zijn titels van niks waar bedrijven geen fluit om geven.quote:Op maandag 20 juni 2005 23:23 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
[..]
hoezo wordt dat niet erkend. het is dan toch een titel die je op je naambordjes en briefpapier mag zetten?? wat dat betreft is de situatie voo HEAOers wel verbeterd dus.
Dat laatste is niet waar. Zo ben ik officieel een MA (Master of Arts) en ik heb planologie gestudeerd. Overigens mag je kiezne welke titel je wilt voeren, de Nederlandse of de Engelse. Dus ik mag drs. voor mijn naam zetten, of MA erachter. Allebei mag natuurlijk niet!quote:Op dinsdag 21 juni 2005 13:01 schreef Singa het volgende:
[..]
Maar dat ik geloof ik standaard, iemand die alleen een Nederlandstalige ingenieursbul uit zeg 1950 heeft mag zich ook MSc noemen... Ik hou het ook op de Nederlandse titel (in Nederland), klinkt ook beter; niet iedereen krijgt de ir. titel, maar de MSc titel is voor alle beta/gamma/techniek studies.
Niet helemaal, je kunt ze niet allebei tegelijk gebruiken.quote:Op woensdag 22 juni 2005 19:31 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
dus het is bij jou: Drs. Mbeis, Msc.
Als je een titel nodig hebt om aan te geven dat je niet dom bent doe je toch iets niet helemaal goed...quote:Op woensdag 22 juni 2005 21:31 schreef Neuralnet het volgende:
Op fora vind ik het voornamelijk patsen. Maar in professionele omgevingen zeg ik: waarom niet? Je hebt meerwaarde door zo'n titel en mensen gaan zich ook anders gedragen in bepaalde situaties. Ze zien bv aan je titel dat er geen "dom" persoon zit.
Uiteraard. Maar ik kreeg dus daadwerkelijk een MSc bul én een ir. bul, lang voordat die bama structuur er was.quote:Op dinsdag 21 juni 2005 13:01 schreef Singa het volgende:
[..]
Maar dat ik geloof ik standaard, iemand die alleen een Nederlandstalige ingenieursbul uit zeg 1950 heeft mag zich ook MSc noemen...
Dat geldt dan ook voor de ir's en mr'squote:Op donderdag 23 juni 2005 11:59 schreef thabit het volgende:
Ik zie het zelf meer als volgt. Als iemand op z'n vijfendertigste nog steeds drs voor z'n naam heeft staan betekent dat dat hij of zij heel expliciet aangeeft niet te zijn gepromoveerd.
nee want,quote:
Daarna nog even shoppen voor de rest... [Overzicht] Titels en aanspreekvormen in Nederlandquote:Op donderdag 23 juni 2005 13:25 schreef Faceoff het volgende:
ben ik volgend jaar even een BSc Bachelor of Science (Baccalaureus Scientiae) dan!!!
De meeste gepromoveerde juristen gebruiken dan ook louter de mr. titel.quote:Op donderdag 23 juni 2005 13:23 schreef Singa het volgende:
[..]
nee want,
1) een ingenieursstudie is meestal al langer dan een drs-studie
2) drs-studies leiden eerder op voor een onderzoeksbaan dan ir-studies (of mr.)
3) doctorandus staat voor "doctor in wording" en de titels ir. en mr. blijven na promotie drs. niet
4) als jij gelijk zou hebben ik voor mijn 35e moet promoveren en daar heb ik geen zin in
Onzin. Wat al deze titels aangeven is dat je een studie tot een bepaald niveau hebt afgerond. De lengte van de studie is niet relevant voor de vraag of iemand nog moet promoveren of niet. Alleen in de soort van de studie wordt verschil gemaakt (technisch, rechten en de rest). Drs. studies leiden dan ook niet eerder op voor een onderzoeksbaan. Elke wetenschappelijke studie leidt in essentie op tot het zelfstandig kunnen doen van onderzoek, al is dat zeker niet bij alle studies even duidelijk. Doctor wordt je als je promoveert, en als je deze titel niet gebruikt geef je in alle gevallen aan niet gepromoveerd te zijn.quote:Op donderdag 23 juni 2005 13:23 schreef Singa het volgende:
[..]
nee want,
1) een ingenieursstudie is meestal al langer dan een drs-studie
2) drs-studies leiden eerder op voor een onderzoeksbaan dan ir-studies (of mr.)
3) doctorandus staat voor "doctor in wording" en de titels ir. en mr. blijven na promotie drs. niet
4) als jij gelijk zou hebben ik voor mijn 35e moet promoveren en daar heb ik geen zin in
Het is geen onzin dat doctorandus staat voor "hij die doctor worden moet".quote:Op donderdag 23 juni 2005 16:45 schreef mbeis het volgende:
[..]
Onzin. Wat al deze titels aangeven is dat je een studie tot een bepaald niveau hebt afgerond. De lengte van de studie is niet relevant voor de vraag of iemand nog moet promoveren of niet. Alleen in de soort van de studie wordt verschil gemaakt (technisch, rechten en de rest). Drs. studies leiden dan ook niet eerder op voor een onderzoeksbaan. Elke wetenschappelijke studie leidt in essentie op tot het zelfstandig kunnen doen van onderzoek, al is dat zeker niet bij alle studies even duidelijk. Doctor wordt je als je promoveert, en als je deze titel niet gebruikt geef je in alle gevallen aan niet gepromoveerd te zijn.
Maar hoeveel doctorandussen promoveren er? Ik denk toch dat het overgrote deel van de doctorandussen zo dom zijn dat ze niet eens cum laude zijn afgestudeerd en helemaal nooit van plan zijn geweest om te gaan promoveren maar alleen maar zijn gaan studeren om bier te zuipen op het dispuut.quote:Op donderdag 23 juni 2005 18:29 schreef Singa het volgende:
[..]
Het is geen onzin dat doctorandus staat voor "doctor in wording".
Ik denk ongeveer net zo veel als ingenieurs en meesters.quote:Op donderdag 23 juni 2005 18:31 schreef thabit het volgende:
[..]
Maar hoeveel doctorandussen promoveren er?
...wat inderdaad een uitstekende manier is om je studietijd door te komenquote:...maar alleen maar zijn gaan studeren om bier te zuipen op het dispuut.
gaaap....dat was de vroegere gangbare betekenis, toen promoveren meer gerbuikelijk was.quote:Op donderdag 23 juni 2005 18:29 schreef Singa het volgende:
[..]
Het is geen onzin dat doctorandus staat voor "hij die doctor worden moet".
gaaapquote:Op donderdag 23 juni 2005 21:44 schreef kwakveense het volgende:
[..]
gaaap....dat was de vroegere gangbare betekenis, toen promoveren meer gerbuikelijk was.
op wikipedia staat itgebreid dat de drs titel sindsdien geevolueerd is tot een normale title die een afgeronde universitaire studie aangeeft.
Ach, als het goed is ben ik n November drs/MA en dan over 4 jaar, op mijn 26/27ste dr/PhD en ik laat het afhangen van de voertaal van mijn professionele correspondentie welke ik gebruik.
Als ik moet spreken op een internationaal taalkundig congres dan voer ik de internationale titel lijkt me...
(zit nog oude stijl)
Wat net zo goed opgaat voor meesters als voor doctorandussen. Daar ligt het verschil dus niet.quote:Op donderdag 23 juni 2005 18:31 schreef thabit het volgende:
[..]
Maar hoeveel doctorandussen promoveren er? Ik denk toch dat het overgrote deel van de doctorandussen zo dom zijn dat ze niet eens cum laude zijn afgestudeerd en helemaal nooit van plan zijn geweest om te gaan promoveren maar alleen maar zijn gaan studeren om bier te zuipen op het dispuut.
Heb je 'm al?quote:
quote:Op vrijdag 24 juni 2005 00:45 schreef Neuralnet het volgende:
Als je ing en ir hebt, dan voer je enkel de ir titel als je de ir met een soortgelijke studie hebt gehaald. Dus ing Informatica en ir Informatica dan voer je enkel ir. Heb je echter ing Landbouwkunde en ir informatica, dan mag je ze best beide voeren.
Hetzelfde dat je enkel de master voert bij een bachelor-master als ze beide van dezelfde opleiding zijn, maar dat je best bachelor of science in de Psychologie mag zijn en master of science in de wiskunde en ze dan beiden voeren.
Of te wel: 2 verschillende opleidingen gedaan = 2 titels.
Goed, dan vervalt dus inderdaad de ing. titel.quote:Op vrijdag 24 juni 2005 00:48 schreef Eronymus het volgende:
![]()
Ing Land-, Water- en Milieubeheer (hbo)
Msc Hydrology and water quality (unie)
Jep dat blijft bestaan.quote:Op vrijdag 24 juni 2005 12:08 schreef jeloo het volgende:
maar mag iemand die afstudeert in de BaMa structuur ook
Ir., Mr. etc. gebruiken?
die vind ik namelijk veel opwindender dan dat MSc gedoe :p
Bah, cijferneukers.quote:Op donderdag 23 juni 2005 18:31 schreef thabit het volgende:
[..]
Maar hoeveel doctorandussen promoveren er? Ik denk toch dat het overgrote deel van de doctorandussen zo dom zijn dat ze niet eens cum laude zijn afgestudeerd en helemaal nooit van plan zijn geweest om te gaan promoveren maar alleen maar zijn gaan studeren om bier te zuipen op het dispuut.
Hmm, op internationale wiskundige congressen heb ik nog nooit meegemaakt dat mensen titels gebruikten.quote:Op donderdag 23 juni 2005 21:44 schreef kwakveense het volgende:
[..]
Als ik moet spreken op een internationaal taalkundig congres dan voer ik de internationale titel lijkt me...
Dat is dus gewoon iemand met een totaal gebrek aan besluitvaardigheid...quote:Op vrijdag 24 juni 2005 15:47 schreef IvdSangen het volgende:
Wat ook wel apart is: College volgen van een mr. dr. ir. ir.![]()
Als hij een 'echte" prof. is (is geen beschermde titel voor zover ik weet) is dat niet alleen omdat hij lezingen geeft hoorquote:Op vrijdag 24 juni 2005 20:33 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
diplom Ingeneur is volgens mij het Duitse equivalent van "ing" (kan gevolgd worden door univ dacht ik als een universitaire studie daarna is gevolgd) Verder heeft hij de titel professor omdat hij lezingen geeft. Dus het klinkt gewichtiger dan het isHij zal ook nog wel een andere studie hebben gedaan, vandaar de Msc, of wellicht vond hij het mooi om dat ook maar aan zijn naam te voegen.
Het papiertje nog niet nee, wel aan alle eisen voldaan nu.quote:Op vrijdag 24 juni 2005 00:24 schreef Sovereign het volgende:
[..]
Heb je 'm al?![]()
Ik mag volgens mijn bul eveneens MA gebruiken, vreemd eigenlijk want dat is eigenlijk toch drs.![]()
De congressen waar ik was werd titulatuur wel gebruikt, maar dan natuurlijk alleen bij de deelnemerslijst, plus tussen haakjes waar diegene werkt, en boven de abstracts en eventuele gepresenteerde papers.quote:Op vrijdag 24 juni 2005 15:53 schreef thabit het volgende:
[..]
Hmm, op internationale wiskundige congressen heb ik nog nooit meegemaakt dat mensen titels gebruikten.
Ja idd, dan wordt alleen de aanspreek vorm van 'hoogste' titel gebruikt, dus bij drs en ir wordt het "weledelgestrenge" .; ( [Overzicht] Titels en aanspreekvormen in Nederland )quote:Op woensdag 20 juli 2005 21:39 schreef Lelijke_Aap het volgende:
Hoe zit het met aanspreektitels als je meerdere academische titels hebt? Als je drs. bent is je aanspreektitel "weledelgeleerde heer/vrouw", als je ir. bent is dat "weledelgestrenge heer/vrouw". Als je nu allebei bent, ben je dan een "weledelgeleerde en -gestrenge heer/vrouwe"??
Nee niet geheel in onbruik, in sommige gevallen wordt in officiele correspondentie dat nog wel gebruikt.quote:Op woensdag 20 juli 2005 22:25 schreef k_man het volgende:
Zijn die aanspreekvormen niet vrijwel totaal in onbruik geraakt?
Volgens mij geldt de 'hoogste' titel en wordt ir. in dit geval boven drs. geacht.
Nee, Ir. staat gelijk aan Drs.quote:Op woensdag 20 juli 2005 22:25 schreef k_man het volgende:
Zijn die aanspreekvormen niet vrijwel totaal in onbruik geraakt?
Volgens mij geldt de 'hoogste' titel en wordt ir. in dit geval boven drs. geacht.
In de zin dat het allebei universitaire titels zijn, ja. Toch verschilt de aanspreekvorm en hebben die aanspreekvormen een soort van oplopende status. Daarin wordt ir. (en ook mr.) gezien als 'hoger' dan drs.quote:
Nee hoor, drs. is exact hetzelfde als ir. of mr. Het enige verschil is dat het andere vakgebieden betreft. In al deze vakgebieden is Dr. de volgende stap en dat bewijst dat de drie genoemde titels vergelijkbaar zijn. Bovendien: waarom zou een rechtenstudie " hoger" zijn dan een studie econometrie, bestuurskunde of theoretische natuurkunde?quote:Op donderdag 21 juli 2005 10:40 schreef k_man het volgende:
[..]
In de zin dat het allebei universitaire titels zijn, ja. Toch verschilt de aanspreekvorm en hebben die aanspreekvormen een soort van oplopende status. Daarin wordt ir. (en ook mr.) gezien als 'hoger' dan drs.
Dat lijkt me niet nee, de titel ing. kun je met goed fatsoen echt niet voeren.quote:Op donderdag 21 juli 2005 12:41 schreef Singa het volgende:
Overigens zelfs de aanspreekvorm voor ing. is hoger dan dat van drs. terwijl de titel dat uiteraard niet is.
Misschien handig als je het topic eens leest.quote:Op donderdag 21 juli 2005 13:36 schreef Plato1980 het volgende:
Overigens ging het volgens mij niet om de aanspreektitel maar om de waarde van de titel en het daarbijbehorende niveau. Je kunt echt niet met droge ogen beweren dat mr. meer waard is dan drs.
Die verandering in de titulatuur is dan ook niet de reden waarom dat BaMa-stelsel is ingevoerd. In Europees verband is in de Bologna-verklaring afgesproken dat de universitaire opleidingen gesplitst worden in een bachelor- en een masterdeel. Bijkomend voordeel is dat door het invoeren van een uniforme titulatuur in Europa het makkelijker is om de waarde van een diploma vast te stellen.quote:Op woensdag 22 juni 2005 19:06 schreef mbeis het volgende:
Er is eigenlijk niet zoveel veranderd door de bama. Ik heb heel lang geleden eens de HEAO gedaan en toen mocht ik mij ook al bachelor noemen. Heb daarna economie gedaan en kreeg zowel een nederlandse als engelse bul met drs. en MSc titel vermeld. Nu met de bama is dat dus niet veranderd.
Ik ben van plan om in officiële correspondentie beiden te gaan gebruiken, of te wel drs. Plato MA. De doctorandustitel staat dan voor mijn geheel afgeronde studie en de MA voor de Masterstudie die ik in een aanverwant vakgebied ga behalen. Daar ik wat die laatste bereft niet de volledigde studie gevolgd heb vind ik de titel drs. niet geheel op z'n plaats.quote:
haha, nee dat is een beetje gek :-) in mijn geval mr. drs. Maxfoto MSc uiteindelijk zal er ook nog arts bij komen.quote:Op zondag 24 juli 2005 13:02 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Ik ben van plan om in officiële correspondentie beiden te gaan gebruiken, of te wel drs. Plato MA. De doctorandustitel staat dan voor mijn geheel afgeronde studie en de MA voor de Masterstudie die ik in een aanverwant vakgebied ga behalen. Daar ik wat die laatste bereft niet de volledigde studie gevolgd heb vind ik de titel drs. niet geheel op z'n plaats.
Bovendien klinkt drs.drs. Plato natuurlijk absoluut niet.![]()
Toch schijn je de tweevoudige drs.titel te mogen gebruiken als je twee doctorandustitels behaald hebt. Ik heb het ook wel eens ergens gezien, maar het ziet er inderdaad nogal vreemd uit. Maar inderdaad, als je een officiële brief aan een instantie moet sturen maakt het wel indruk en zullen ze je zaak vermoedelijk iets serieuzer behandelen.quote:Op zondag 24 juli 2005 14:45 schreef maxfoto het volgende:
[..]
haha, nee dat is een beetje gek :-) in mijn geval mr. drs. Maxfoto MSc uiteindelijk zal er ook nog arts bij komen.
Ik ben het hier wel min of meer mee eens. Het staat zo wat typisch, het zou zo zelfs de indruk kunnen wekken dat je dezelfde titel twee keer gebruikt, één keer in de traditionele en één keer in de nieuwe vorm. Ik denk dat het in ieder geval eerder vragen oproept dan dat het duidelijkheid geeft. Gebruik dan alleen de relevante titel, of gebruik ze beide in dezelfde vorm als je ze per se beide wil gebruiken. Ik weet niet welke titels je in jouw geval mag gebruiken, maar dat kan dan dingen opleveren als drs. ir., dan wel drs. drs. of in de nieuwe stijl MA MA, dan wel MA MSc.quote:Op zondag 24 juli 2005 16:38 schreef Singa het volgende:
Maak er anders drs2 Plato van... Ik moet zeggen ik vind het eigenlijk wel een beetje amateuristisch staan als je "drs. XXX, MA" hebt staan met de nieuwe en oude stijl titels door elkaar,
Mijn vader heeft z'n titel 1 keer gebruikt, om een telefoonaansluiting aan te vragen in de jaren '70. Dat zou eerst enkele maanden kunnen duren volgens de PTT, na een boze brief met titel eronder was het in een paar weken gepiept.quote:Op zondag 24 juli 2005 09:53 schreef maxfoto het volgende:
Wel leuk om de discussie te lezen. Titels zijn helemaal niet zo belangrijk, alleen soms handig als je een boze brief moet schrijven :-)
Ehh? 4 studies? Wtf! Dat is wel super cool. Welke studies heb je allemaal gevolgd?quote:Wel leuk om de discussie te lezen. Titels zijn helemaal niet zo belangrijk, alleen soms handig als je een boze brief moet schrijven :-) Ik lever maandag de papieren in voor mijn derde titel, van mijn vierde studie. Nummer vier zal later dit jaar volgen. Maar ik zal ze echt niet allemaal voeren
economie, rechten, psychologie en geneeskunde. geneeskunde nog niet klaar. ik ben in 1986 uitgeloot, drie maal achter elkaar. toen was ik al braaf begonnen met economie, heb later rechten er maar bijgepakt, en daar ook een super baan mee gehad. alleen bleef het geneeskunde, dat ik toch wilde doen altijd kriebelen. vandaar toch de switch naar geneeskunde en psychologie.quote:Op zondag 24 juli 2005 17:42 schreef Neuralnet het volgende:
[..]
Ehh? 4 studies? Wtf! Dat is wel super cool. Welke studies heb je allemaal gevolgd?
nee, als je arts achter jouw naam zet vervalt als het ware de drs titel. althans, zo is het gebruikelijk. ik zou zelf er niet voor kiezen om alles te voeren, dus mr drs maxfoto, MSc, arts hoewel dat wel zou kunnen met vier titels. maar de 'dubbele' drs dus niet. ik zou zelf kiezen voor maxfoto, arts denk ik. tenzij je optreedt in hoedanigheid van jurist of econoom, maar dan zou ik in mijn geval arts weer weglaten denk ikquote:Op zondag 24 juli 2005 16:38 schreef Singa het volgende:
Maak er anders drs2 Plato van... Ik moet zeggen ik vind het eigenlijk wel een beetje amateuristisch staan als je "drs. XXX, MA" hebt staan met de nieuwe en oude stijl titels door elkaar, kun je dan niet beter "XXX, MA [vakgebied 1], MA [vakgebied 2]" van maken? Dus als ik het goedbegrepen heb en straks Geneeskunde heb afgerond wordt het: "ir.drs. Singa, arts", m.a.w. arts komt er extra bij naast je drs.?
Pff, opschepper!quote:Op zondag 24 juli 2005 14:45 schreef maxfoto het volgende:
[..]
haha, nee dat is een beetje gek :-) in mijn geval mr. drs. Maxfoto MSc uiteindelijk zal er ook nog arts bij komen.
toevallig krijg ik net een zakelijke fax van een mr huppeldepup over een internet aangelegenheid. daar ga ik dus zeker mijn titels bij voeren. dan is het wel weer handig, en zal ik er ook gebruik van maken. als dat mannetje denkt mij te overbluffen met zijn meester titeltje, dan heb ik erook nog een paar :-)
Vraag me eerder af hoe dit allemaal betaald is.quote:Op zondag 24 juli 2005 17:42 schreef Neuralnet het volgende:
[..]
Ehh? 4 studies? Wtf! Dat is wel super cool. Welke studies heb je allemaal gevolgd?
misschien zo:quote:Op zondag 24 juli 2005 19:19 schreef Sovereign het volgende:
Vraag me eerder af hoe dit allemaal betaald is.Mijn oom heeft ook drie titels, maar hij heeft die behaald in de tijd dat je nog lekker lang over zoveel opleidingen kon doen.
quote:Op zondag 24 juli 2005 18:20 schreef maxfoto het volgende:
[..], en daar ook een super baan mee gehad.
quote:Op zondag 24 juli 2005 19:19 schreef Sovereign het volgende:
[..]
Vraag me eerder af hoe dit allemaal betaald is.Mijn oom heeft ook drie titels, maar hij heeft die behaald in de tijd dat je nog lekker lang over zoveel opleidingen kon doen.
Huh? Docent in wat? Wat was je vooropleiding dan?quote:Op zondag 24 juli 2005 20:26 schreef maxfoto het volgende:
nee hoor, ik heb mijn studies zelfs heel erg snel gedaan. studiefinanciering kreeg ik niet, want ik was docent tijdens mijn studie economie
Volgens mij mag je gewoon een dubbele "drs" voeren. Nederlandse en Engelse titels door elkaar voeren mag volgens mij niet?quote:nee, als je arts achter jouw naam zet vervalt als het ware de drs titel. althans, zo is het gebruikelijk. ik zou zelf er niet voor kiezen om alles te voeren, dus mr drs maxfoto, MSc, arts hoewel dat wel zou kunnen met vier titels. maar de 'dubbele' drs dus niet. ik zou zelf kiezen voor maxfoto, arts denk ik. tenzij je optreedt in hoedanigheid van jurist of econoom, maar dan zou ik in mijn geval arts weer weglaten denk ik
Heb je daar een vooropleiding voor nodig dan? Als je aantoonbaar veel kennis hebt in een bepaald gebied, dan kan een school het accepteren om je tijdelijk onbevoegd aan te nemen.quote:Huh? Docent in wat? Wat was je vooropleiding dan?
Wellicht, maar ik neem even aan dat ze tijdens haar eerste studie economie nog geen "aantoonbaar veel kennis" bezat. Ben dan ook benieuwd waar ze docent is geweest en waarin.quote:Op zondag 24 juli 2005 22:57 schreef Neuralnet het volgende:
Heb je daar een vooropleiding voor nodig dan? Als je aantoonbaar veel kennis hebt in een bepaald gebied, dan kan een school het accepteren om je tijdelijk onbevoegd aan te nemen.
Pardon? Jij kon na je afstuderen niks? Ben jij ir. geworden door je begeleider te pijpen ofzo?quote:Ik zie ook niet in waar dat goed voor is, aangezien iemand die net afgestudeerd is toch nog niks kan.
Dat is inderdaad waar, maar anderzijds klinkt Plato MA MA ook niet. Indien ik de titels MA en MSc had gehad was het eenvoudig geweest, maar twee keer dezelfde titel achter elkaar klinkt vreemd.quote:Op zondag 24 juli 2005 16:51 schreef freako het volgende:
[..]
Ik ben het hier wel min of meer mee eens. Het staat zo wat typisch, het zou zo zelfs de indruk kunnen wekken dat je dezelfde titel twee keer gebruikt, één keer in de traditionele en één keer in de nieuwe vorm.
Dat vind ik ook, mensen doen vaak net alsof je je moet schamen voor je titel.quote:Op maandag 25 juli 2005 02:21 schreef Singa het volgende:
Ik gebruik mijn ir.titel altijd in officiele correspondentie, je hebt die titel toch niet voor niets? Het is echt zo typisch Nederlands om je kop maar niet boven het maaiveld uit te steken, zo van stel je voor dat je iemand beledigd die een lagere opleiding heeft. Bovendien vind ik dat je best een beetje trots mag zijn op je titel.
ik startte in 1986 met mijn studie economie en ben ik 1989 voor het eerst gaan lesgeven. economie. eerst laag niveau. ik weet nog goed dat ik bij de sollicitatie vroeg of ik wel genoeg zou weten. daar werd toen hartelijk om gelachen en inderdaad. ik ben vrij snel daarna naast mavo en leao ook havo gaan lesgeven en uiteindelijk ook vwo op eindexamenniveau. de school mag je een beperkt aantal jaren aannemen als onbevoegd docent. ik heb uiteindelijk wel mijn postdoctorale opleiding(en) eerstegraadsbevoegdheid gedaan aan de post doc lerarenopleiding in leiden (onderwijs aan het EUR en ondertussen werken). destijds was daar een hele lucratieve regeling voor, namelijk half werken en volledig betaald worden.quote:Op zondag 24 juli 2005 20:45 schreef Sovereign het volgende:
[..]
Huh? Docent in wat? Wat was je vooropleiding dan?
waarom schrijf je dat het niet meer mogelijk is? ik heb nu ook weer te maken met alle regelingen van de nieuwe stijl. dus hoger college geld. je mag in principe net zoveel studeren als je zelf wilt.quote:Op zondag 24 juli 2005 22:57 schreef Neuralnet het volgende:
De mogelijkheid hebben om 4 studies te kunnen en willen doen is natuurlijk geweldig. Gelukkig had je destijds die mogelijkheid nog. Zeker als je in 1986 reeds een poging deed om ingeloot te worden. Tegenwoordig heb je nauwelijks mogelijkheden tot het volgen van 1 studie. Laat staan meerdere. In elk geval wel respect. Zeker omdat je nog Geneeskunde doet
[..]
is ook heel erg leuk. ik denk dat je juist wanneer je iets ouder bent (een oude bok zoals ik) heel anders tegen stof aankijkt. dat merk ik nu ook met mijn mede co's. ik zit al in het weekend voor de start van een nieuw co schap te leren, terwijl de rest eens op de eerste maandag gaat kijken wat het allemaal inhoudt. daar is niets mis mee, ik merk alleen verschil. tijdens mijn eerste studie (economie) was ik ook al blij als ik een tentamen haalde en verder kon het me niet echt boeien. een vervolgstudie later is toch anders, omdat je een andere motivatie hebt om ermee te starten. als je de mogelijkheid hebt, zeker doen!quote:Op zondag 24 juli 2005 23:16 schreef Sovereign het volgende:
Over meerdere studies gesproken, ik wil toch nog ooit een drs. titel halen, psychologie lijkt me een leuke deeltijdstudie. Zeker nu cognitieve psychologie een leuk raakvlak heeft met strafrecht.Maar toch eerst maar eens wat cash opbouwen.
![]()
Dat heb ik ook, naamate ik ouder word begin ik steeds fanatieker te wrden. Vroeger was een zes goed, tegewoordig vind ik een zeven een matig resultaat. Daarnaast begin ik ook steeds eerder te studeren, ik ben nu bijvoorbeeld al bezig voor komend collegejaar.quote:Op maandag 25 juli 2005 12:14 schreef maxfoto het volgende:
is ook heel erg leuk. ik denk dat je juist wanneer je iets ouder bent (een oude bok zoals ik) heel anders tegen stof aankijkt. dat merk ik nu ook met mijn mede co's. ik zit al in het weekend voor de start van een nieuw co schap te leren, terwijl de rest eens op de eerste maandag gaat kijken wat het allemaal inhoudt. daar is niets mis mee, ik merk alleen verschil. tijdens mijn eerste studie (economie) was ik ook al blij als ik een tentamen haalde en verder kon het me niet echt boeien. een vervolgstudie later is toch anders, omdat je een andere motivatie hebt om ermee te starten. als je de mogelijkheid hebt, zeker doen!
Ben ik volledig met je eens, je hebt toch niet voor niets al die jaren gestudeerd?quote:Op maandag 25 juli 2005 02:21 schreef Singa het volgende:
Ik gebruik mijn ir.titel altijd in officiele correspondentie, je hebt die titel toch niet voor niets? Het is echt zo typisch Nederlands om je kop maar niet boven het maaiveld uit te steken, zo van stel je voor dat je iemand beledigd die een lagere opleiding heeft. Bovendien vind ik dat je best een beetje trots mag zijn op je titel.
Het staat mijns inziens minder vreemd dan een oude stijl titel voor de naam en een nieuwe stijl er achter. Het is al een tijdje zo dat je bij afstuderen aan de universiteit twee bullen krijgt, een Nederlandstalige en een Engelstalige, zodat je kort door de bocht kunt kiezen of je drs. of MA gebruikt. Als je nu drs. Plato1980 MA gebruikt, zou dat bij iemand die je CV niet kent de indruk kunnen wekken dat je zo trots bent dat je een universitaire studie hebt afgerond, dat je ze allebei tegelijkertijd gebruikt.quote:Op maandag 25 juli 2005 10:00 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Dat is inderdaad waar, maar anderzijds klinkt Plato MA MA ook niet. Indien ik de titels MA en MSc had gehad was het eenvoudig geweest, maar twee keer dezelfde titel achter elkaar klinkt vreemd.
Het heeft niks met beledigen van mensen te maken of met ergens wel of niet trots op zijn.quote:Op maandag 25 juli 2005 02:21 schreef Singa het volgende:
Ik gebruik mijn ir.titel altijd in officiele correspondentie, je hebt die titel toch niet voor niets? Het is echt zo typisch Nederlands om je kop maar niet boven het maaiveld uit te steken, zo van stel je voor dat je iemand beledigd die een lagere opleiding heeft. Bovendien vind ik dat je best een beetje trots mag zijn op je titel.
Ik denk dat je je daarin vergist, zonder titel (en de daarbijhorende opleiding) zullen bepaalde deuren altijd voor je gesloten blijven. Natuurlijk, er zijn uitzonderingen, maar door de bank genomen stijgt het gemiddelde salaris van een persoon al naar gelang zijn opleiding. Daarnaast staat een titel in officiële correspondentie beter.quote:Op maandag 25 juli 2005 14:17 schreef SeLang het volgende:
Een titel is m.i. alleen relevant als je nog geen werkervaring hebt. Een werkgever heeft dan een idee van een bepaald minimum opleidingsniveau dat je hebt genoten. Maar als je eenmaal een paar jaar hebt gewerkt is alleen je arbeidsgeschiedenis nog interessant.
Klopt, bij veel opleidingen binnen bedrijven en in de overheid wordt je betaalt naar opleiding en dus naar titel. Een leraar wiskunde die nog maar 2 jaar werkt op een middelbare school en drs. is, verdient gewoon meer dan een leraar wiskunde die de HBO heeft gedaan en al 10 jaar werkervaring heeft. Behalve het salaris is de drs. ook veel gewilder, want voor 5 en 6 VWO is een drs. voor bijna alle middelbare scholen (die VWO hebbenquote:Op maandag 25 juli 2005 14:25 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Ik denk dat je je daarin vergist, zonder titel (en de daarbijhorende opleiding) zullen bepaalde deuren altijd voor je gesloten blijven. Natuurlijk, er zijn uitzonderingen, maar door de bank genomen stijgt het gemiddelde salaris van een persoon al naar gelang zijn opleiding. Daarnaast staat een titel in officiële correspondentie beter.
quote:Het heeft niks met beledigen van mensen te maken of met ergens wel of niet trots op zijn.
Mijn ir. titel is gewoon helemaal niet relevant in een werksituatie, daarom gebruik ik hem niet.
Die titel zegt absoluut niks over mijn functie of over het functioneren in mijn job. Daarom zie ik niet in wat de toegevoegde waarde is om dat op m'n businesscard te zetten.
Ben je dan niet gewoon "buitenpromovendus" zonder enige vorm van rechten? Ik kan me zo voorstellen dat je er in deeltijd minstens 6 jaar over doet, maar geen duidelijke structuur en opleidingsprogramma hebt als een AIO. Een AIO heeft bepaalde verplichtingen, maar hij weet ook dat hij bepaalde dingen moet doen die tot promotie leiden. Ook moet hij een opleiding volgen en eventueel onderwijs geven.quote:Je kan ook in deeltijd promoveren, niet in aio/oio-verband dus, maar dan doe je dat gewoon in je eigen tijd. Waarschijnlijk ben je dan wel wat langer dan 4 jaar bezig, maar dan heb je ook wat.
Heel goed. Een titel toont een bepaald denkniveau aan. Dat mag je best laten zien.quote:Ik gebruik mijn ir.titel altijd in officiele correspondentie, je hebt die titel toch niet voor niets?
De financiële middelen zijn steeds meer afgeknepen. Je krijgt nu nog maar 4 jaar een fooitje elk jaar. Ik kreeg 65 euro per maand. Dat was net genoeg voor 1 boek per maand. Studies zijn tegenwoordig heel geconcentreerd. Het is een stoomcursus geworden: binnen 3 jaar een bachelor hebben en een jaar later een master. Doe je het voltijd, dan kan je er bijna niet naast gaan werken en dan moet je thuis blijven wonen of op een houtje bijten in een studentenkamer. En nu Rutte het plan wil gaan doorvoeren om het collegegeld te verhogen naar 4500 euro als je langer dan 6 jaar in het Hoger Onderwijs zit, dan wordt het al helemaal onbetaalbaar.quote:waarom schrijf je dat het niet meer mogelijk is? ik heb nu ook weer te maken met alle regelingen van de nieuwe stijl. dus hoger college geld. je mag in principe net zoveel studeren als je zelf wilt.
Het bestaat nog steeds. Al kost het bij sommige opleidingen haast even duur als voltijd en je hebt dan alleen het tentamenrecht. Vrij zinloos dus.quote:dat extraneus gebeuren is helemaal vervallen denk ik?
Ho! Dat was vroeger zo. Nu niet meer. HBO'er kreeg schaal 10, WO'er kreeg schaal 12. Nu is er echter een tussenschaal 11 gekomen en raad eens? Schaal 10 vervalt en schaal 12 wordt weggesaneerd. Dus ik zocht als onbevoegde "docent" een school waar ze de hoge schaal wegsaneerden en zit zodoende in 11. Evenals al het onderwijspersoneel op die school.quote:Een leraar wiskunde die nog maar 2 jaar werkt op een middelbare school en drs. is, verdient gewoon meer dan een leraar wiskunde die de HBO heeft gedaan en al 10 jaar werkervaring heeft.
Ja, dat heeft mijn vader gedaan in 7 jaar, naast zijn werk. We woonden toen in Indonesië, dus hij deed alles zelf, met zo nu en dan contact met zijn promotor (al weet ik niet hoe het toen überhaupt zat met promoveren als AIO). En nu is mijn broertje aan een promotie begonnen aan de RUG, maar hij zit nu in Davis, Californië om het uit te voeren. Hij krijgt ook geen rooie cent van de RUG, maar de UC Davis betaalt hem voor zijn onderzoekswerk. (Maar zo omzijlt hij wel de hoge fees die je moet betalen als je daar een PhD doet, maar dat terzijde...). Hoe het precies zit met rechten weet ik niet, omdat geen van beiden die echt de faciliteiten van de RUG nodig hebben (gehad), al kan ik me wel voorstellen dat je wel een bibliotheekpas, toegang tot het netwerk (online journals ed.) enz kan kijgen.quote:Op maandag 25 juli 2005 15:13 schreef Neuralnet het volgende:
Ben je dan niet gewoon "buitenpromovendus" zonder enige vorm van rechten? Ik kan me zo voorstellen dat je er in deeltijd minstens 6 jaar over doet, maar geen duidelijke structuur en opleidingsprogramma hebt als een AIO. Een AIO heeft bepaalde verplichtingen, maar hij weet ook dat hij bepaalde dingen moet doen die tot promotie leiden. Ook moet hij een opleiding volgen en eventueel onderwijs geven.
Een titel heeft wel degelijk meerwaarde, al zal het per land verschillen. In Indonesië is men er bijvoorbeeld dol op viel me op. Zonder titel maak je daar wel zeker minder kans op een baan. Een Nederlandse Ir. titel vindt men helemaal prachtig, wijlen volksheld Soekarno had die titel immers ook. Het viel me daar op dat iedereen daar altijd zijn titels gebruikt, indien aanwezig.quote:Op maandag 25 juli 2005 14:17 schreef SeLang het volgende:
[..]
Het heeft niks met beledigen van mensen te maken of met ergens wel of niet trots op zijn.
Mijn ir. titel is gewoon helemaal niet relevant in een werksituatie, daarom gebruik ik hem niet.
Die titel zegt absoluut niks over mijn functie of over het functioneren in mijn job. Daarom zie ik niet in wat de toegevoegde waarde is om dat op m'n businesscard te zetten.
Een titel is m.i. alleen relevant als je nog geen werkervaring hebt. Een werkgever heeft dan een idee van een bepaald minimum opleidingsniveau dat je hebt genoten. Maar als je eenmaal een paar jaar hebt gewerkt is alleen je arbeidsgeschiedenis nog interessant.
Een MSc kun je in principe zien als Ir. en een MA als drs. Zij het dat er enkele uitzonderingen zijn.quote:Op maandag 25 juli 2005 22:31 schreef Neuralnet het volgende:
Waarom zie ik de ir. titel tegenwoordig niet meer in de gidsen staan? Opleidingen spreken bij titelatuur steeds vaker over master of science en laten buiten beschouwing of het een drs of ir is.
Nee hoor, er zijn denk ik meer MSc-studenten die vroeger drs. kregen dan ir.quote:Op dinsdag 26 juli 2005 09:59 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Een MSc kun je in principe zien als Ir. en een MA als drs. Zij het dat er enkele uitzonderingen zijn.
Hoeveel uitzonderingen wil je hebben? Zelfs Psychologie is een MSc studie (al kent die opleiding ook masters met een MA titel). Als het zo makkelijk was, dan had ik er geen problemen mee. Er is volgens mij geen manier meer om te weten of een studie ir. is of niet. Behalve het criterium dat het om een technische studie gaat. Sommigen hanteren ook het 5 jaarsciterium, maar dan zit je weer met studies als wiskunde die ook 5 jaar duren.quote:Een MSc kun je in principe zien als Ir. en een MA als drs. Zij het dat er enkele uitzonderingen zijn.
Ja. HBO bachelor is veelal beroepsgericht, WO bachelor heeft veelal een sterke wetenschappelijke achtergrond. Er is ook een verschil in titels. Enkel WO bachelors mogen bachelor of science of bachelor of arts voeren. HBO bachelors voeren een B of B en een afkorting van de opleiding. Verder kan je met een WO bachelor direct instromen in een aansluitmaster en vereist een HBO bachelor een schakelprogramma voor de meeste masters (tenzij je een beroepsgerichte master gaat volgen).quote:Is er nou een verschil tussen HBO en Uni Bachelor Titel?
Dat denk ik niet. Ja, de mensen die theoretische natuurkunde en theoretische wiskunde studeren aan een reguliere universiteit en vroeger drs. werden worden nu MSc. Maar verder? Wat sociale wetenschappers inderdaad, maar lang niet allemaal.quote:Op dinsdag 26 juli 2005 10:17 schreef Wackyduck het volgende:
[..]
Nee hoor, er zijn denk ik meer MSc-studenten die vroeger drs. kregen dan ir.
Ir. staat echt voor een meer technische achtergrond, MSc is veel algemener.
En daarnaast worden de BA- en BSc-titel internationaal erkend, terwijl dit niet geldt voor HBO-bachelors.quote:Op dinsdag 26 juli 2005 11:49 schreef Neuralnet het volgende:
Ja. HBO bachelor is veelal beroepsgericht, WO bachelor heeft veelal een sterke wetenschappelijke achtergrond. Er is ook een verschil in titels. Enkel WO bachelors mogen bachelor of science of bachelor of arts voeren. HBO bachelors voeren een B of B en een afkorting van de opleiding. Verder kan je met een WO bachelor direct instromen in een aansluitmaster en vereist een HBO bachelor een schakelprogramma voor de meeste masters (tenzij je een beroepsgerichte master gaat volgen).
Je vriendin heeft ongelijk en verder is het maar zeer de vraag of mensen met een HBO-bachelor überhaupt tot een WO-master worden toegelaten.quote:Op dinsdag 26 juli 2005 13:21 schreef r3dbaron.com het volgende:
OK, bedankt voor uitleg.
Mijn vriendin vindt namelijk dat haar HBO Bachelor te vergelijken is met mijn Uni Bachelor of Science
Schijnbaar is het ook zo dat HBO bachelors 2 jaar over Master op Uni doen en WO Bachelors 1 jaar.
Ja, want je lijstje klopt niet. Althans aan de RUG mag het juist zijn, maar in Leiden wordt aan de meeste sociale wetenschappen (waar pedagogiek ook onder valt) de titel MA toegekend.quote:Op dinsdag 26 juli 2005 13:28 schreef Singa het volgende:
MSc: Alle economische en bedrijfskundige studies, Natuur- en Wiskunde, Biologie, Geneeskunde, Geografie, Psychologie, Pedagogiek en Sociologie (en aanverwante studies)
MA: Letteren, Theologie, Wijsbegeerte
(bron rug.nl)
Denk je het nog steeds Plato?
Herstel: pedagogiek wordt MSc, maar andere sociale wetenschappen als Politicologie en Culturele Antropologie worden MA.quote:Op dinsdag 26 juli 2005 13:33 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Ja, want je lijstje klopt niet. Althans aan de RUG mag het juist zijn, maar in Leiden wordt aan de meeste sociale wetenschappen (waar pedagogiek ook onder valt) de titel MA toegekend.
Ik denk dat in Leiden MA de overhand heeft, maar ergens is het willekeurig. Bestuurskunde wordt bijvoorbeeld MSc en Politicologie BA, terwijl dat toch twee nauw verweven disciplines zijn.quote:Op dinsdag 26 juli 2005 13:40 schreef Singa het volgende:
Wat betreft MA/MSc, blijkbaar hangt dat dus ook nog van de universiteit af, is er nergens een algemene bron die hier uitsluitsel over geeft? Want ik heb nog steeds het gevoel dat er veel vaker MSc wordt gegeven.
Ja daar lijkt het wel op idd. en ik vind het maar niks.quote:Op dinsdag 26 juli 2005 13:55 schreef Neuralnet het volgende:
Daarom vroeg ik ook hoe menen denken de vroegere "ir." titel nog te kunnen herkennen. Volgens mij heeft het nieuwe stelsel de ingenieur gelijk gesteld aan ieder andere masteropleiding.
SeLang heeft het over zijn huidige werkomgeving, niet bij een sollicitatie.quote:Op maandag 25 juli 2005 18:17 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
[..]
Een titel heeft wel degelijk meerwaarde, al zal het per land verschillen. In Indonesië is men er bijvoorbeeld dol op viel me op. Zonder titel maak je daar wel zeker minder kans op een baan. Een Nederlandse Ir. titel vindt men helemaal prachtig, wijlen volksheld Soekarno had die titel immers ook. Het viel me daar op dat iedereen daar altijd zijn titels gebruikt, indien aanwezig.
Verder is het natuurlijk zo dat je aan een titel wel kan zien dat iemand in staat is om een bepaalde studie af te ronden, een werkgever zal er dan ook meer vertrouwen in hebben dat iemand in staat bij te studeren voor het werk.
Het Koninkrijk had ooit twee Technische Hogescholen, de ene in Delft (sinds 1842) en de andere in Bandoeng (sinds 1920).quote:Op maandag 20 juni 2005 23:22 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
In Indonesie gebruikt men wel Ir (zie de Soekarno steen) Ik meen me te herinneren dat ik ook Drs en Ing ven tegengekomen. (In Indonesi:e is men erg gesteld op titels)
Huh? ing is toch niet hetzelfde als BSc?quote:Op donderdag 28 juli 2005 10:17 schreef Gstar het volgende:
He hallo,
ff een vraagje ik ben afgestudeerd en op mijn diploma staat dat ik nu bachelor of Science ben en tevens ing mag gebruiken als voorvoegsel. wordt het dan ing. Gstar Bsc??
Ik denk niet dat je als ing. BSc kunt zijn, althans, dat zou in ieder geval niet moeten kunnen.quote:Op donderdag 28 juli 2005 10:17 schreef Gstar het volgende:
He hallo,
ff een vraagje ik ben afgestudeerd en op mijn diploma staat dat ik nu bachelor of Science ben en tevens ing mag gebruiken als voorvoegsel. wordt het dan ing. Gstar Bsc??
Grappig... heb ook HBO gedaan en een ing titel... heb laatst bericht gekregen dat ik m'n diploma mag omwisselen daar staat nog Bachelor op word nu Bachelor of Science... zie hier (2 ppl hadden procedure aangespannen en uiteindelijk gelijk gekregen, vandaar dat we mogen wisselen)quote:Op donderdag 28 juli 2005 14:48 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Ik denk niet dat je als ing. BSc kunt zijn, althans, dat zou in ieder geval niet moeten kunnen.
volgens mij kun je maar 1 vd 2 gebruiken, niet tegelijk (of de NL of de engelse benaming)quote:Op donderdag 28 juli 2005 10:17 schreef Gstar het volgende:
ff een vraagje ik ben afgestudeerd en op mijn diploma staat dat ik nu bachelor of Science ben en tevens ing mag gebruiken als voorvoegsel. wordt het dan ing. Gstar Bsc??
Dat snap ik dus echt niet, BSc is een academische graad en ik vind het ronduit belachelijk dat deze titel nu ook aan HBO'ers wordt toegekend. Bovendien geeft een HBO-bacheloropleiding als het goed is niet rechtstreeks toegang tot een universitaire master, dus exact dezelfde waarde heeft die titel toch niet.quote:Op donderdag 28 juli 2005 14:57 schreef Eronymus het volgende:
[..]
Grappig... heb ook HBO gedaan en een ing titel... heb laatst bericht gekregen dat ik m'n diploma mag omwisselen daar staat nog Bachelor op word nu Bachelor of Science... zie [
Schuld van de regering, op grond van de wet op het hoger onderwijs hadden HBO'ers voor 2002 wel recht op die titels.quote:Op donderdag 28 juli 2005 15:03 schreef Plato1980 het volgende:
Dat snap ik dus echt niet, BSc is een academische graad en ik vind het ronduit belachelijk dat deze titel nu ook aan HBO'ers wordt toegekend. Bovendien geeft een HBO-bacheloropleiding als het goed is niet rechtstreeks toegang tot een universitaire master, dus exact dezelfde waarde heeft die titel toch niet.
uhm... ik ben na afronden van m'n HBO een MSc gaan doen aan een universiteit dat gaat wel, het moet wel aansluiten of een soortgelijke opleiding zijn.....quote:Op donderdag 28 juli 2005 15:03 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Dat snap ik dus echt niet, BSc is een academische graad en ik vind het ronduit belachelijk dat deze titel nu ook aan HBO'ers wordt toegekend. Bovendien geeft een HBO-bacheloropleiding als het goed is niet rechtstreeks toegang tot een universitaire master, dus exact dezelfde waarde heeft die titel toch niet.
Ja, maar waarschijnlijk heb je wel wat vakken moeten inhalen, conversion courses, of hoe datr ook mag heten.quote:Op donderdag 28 juli 2005 15:58 schreef Eronymus het volgende:
[..]
uhm... ik ben na afronden van m'n HBO een MSc gaan doen aan een universiteit dat gaat wel, het moet wel aansluiten of een soortgelijke opleiding zijn.....
komt indeed door regering![]()
Shit, ik heb een "ing." uit 2003.quote:Schuld van de regering, op grond van de wet op het hoger onderwijs hadden HBO'ers voor 2002 wel recht op die titels.
En omgekeerd zul je voor een bedrijf na 4 jaar HBO waarschijnlijk een stuk waardevoller zijn dan na 3 jaar universiteit, puur omdat je meer hands-on kennis hebt.quote:Op donderdag 28 juli 2005 15:03 schreef Plato1980 het volgende:
[..]
Dat snap ik dus echt niet, BSc is een academische graad en ik vind het ronduit belachelijk dat deze titel nu ook aan HBO'ers wordt toegekend. Bovendien geeft een HBO-bacheloropleiding als het goed is niet rechtstreeks toegang tot een universitaire master, dus exact dezelfde waarde heeft die titel toch niet.
Gedurfde uitspraak...quote:Op dinsdag 23 augustus 2005 10:52 schreef Mr.Bucket het volgende:
[..]
En omgekeerd zul je voor een bedrijf na 4 jaar HBO waarschijnlijk een stuk waardevoller zijn dan na 3 jaar universiteit, puur omdat je meer hands-on kennis hebt.
Weet ik... het is weer is wat anders als 'tvp'quote:
Dat is wat bedrijven denken ja. De praktijk is anders. Een gemiddelde HBO opleiding heeft 2 stages van een half jaar. Het eerste half jaar wordt zelfs vrijgesteld als iemand MBO heeft gedaan. Dat zit dus op MBO niveau. De afstudeerstage is een slap aftreksel van tweede jaars projecten met dit verschil dat je dan in een bedrijf zit. De overige 3 jaren van het HBO vallen in het niks bij wat ze op de universiteit doen. Dan verzwijg ik nog even het extra jaartje VWO. Dat een HBO'er waardevoller is zit naar mijn idee voornamelijk tussen de oren en is hooguit het geval bij banen waar het niet aankomt op kennis en de vaardigheid fatsoenlijk te schrijven.quote:En omgekeerd zul je voor een bedrijf na 4 jaar HBO waarschijnlijk een stuk waardevoller zijn dan na 3 jaar universiteit, puur omdat je meer hands-on kennis hebt.
Dat is ook niet overal het geval. Specifiek voor Informatica in Amsterdam: bekijk de bovenste URL in de oranje balk op de pagina in mijn sig.quote:Afgestudeerde HBO'ers hebben hands-on kennis van de laatste programmeer-, modelleer- en ontwikkeltechnieken
schandalig, een BSc is voorbehouden aan academici, niet aan HBO'ers.quote:Op donderdag 28 juli 2005 14:57 schreef Eronymus het volgende:
Grappig... heb ook HBO gedaan en een ing titel... heb laatst bericht gekregen dat ik m'n diploma mag omwisselen daar staat nog Bachelor op word nu Bachelor of Science... zie hier (2 ppl hadden procedure aangespannen en uiteindelijk gelijk gekregen, vandaar dat we mogen wisselen)![]()
Daar ben ik het volledig mee eens, de regering zou dat moeten verbieden. Ik heb sowieso schoon genoeg van al die HBO's die zo nodig universiteitje willen spelen. Er bestaat gewoon een significant niveauverschil tussen universiteit en HBO en dat moet in de titulatuur tot uitdrukking komen.quote:Op woensdag 24 augustus 2005 17:52 schreef Billy_Mack het volgende:
[..]
schandalig, een BSc is voorbehouden aan academici, niet aan HBO'ers.
ik krijg ingquote:Op maandag 20 juni 2005 23:15 schreef ChrisJX het volgende:
De enige HBO-opleidingen waarmee je een titel kreeg waren technische opleidingen. De titel daarvan was ingenieur, afgekort ing (itt het universitaire ir). Als je drie jaar geleden klaar was met de HEAO kreeg je helemaal niets
Wat is daar mis mee?quote:ik krijg ing
MA BSc zeker niet, dan zou het MA BA of MSc BSc zijn. In het geval je MA of MSc bent voer je echter alleen deze titel, want het impliceert dat je ook BA of BSc bent. Goed, je kunt twee BA-titels en één MA-titel hebben of omgekeerd, maar hoe dat dan zit weet ik ook niet.quote:Op dinsdag 13 september 2005 17:27 schreef phunc het volgende:
Hoe zit het met dubbele titels dus als ik master en bachelor heb, is het dan; Naam MA Bsc?
ik zie het verschil niet, als het niveau niet zakt(!) is het juist prima dat er minder barrieres opgeworpen worden voor een serieuze titel. Titels wegen nu eenmaal zwaarin je voordeel, zeker als je internationaal solliciteert. Wel vind ik het belangrijk dat een echt universitair niveau gehandhaafd blijft voor een mastertitel. Anders degradeer je uiteindelijk de titel en dat is uiteindelijk weer niet goed voor de employability van de student en de reputatie en waarde van de Nederlandse universitaire opleidingen.quote:Op woensdag 24 augustus 2005 23:14 schreef Neuralnet het volgende:
Niveau is tegenwoordig maar een papieren kwestie. Als ik mijn verbazing uitspreek dat afstudeeropdrachten op de universiteit vaak het HBO-niveau niet eens halen krijg ik een grote mond. Als ik aangeef van een post-doctorale opleiding of een promotietraject een hoger niveau te verwachten dan van een master kijken ze me raar aan alsof ze niet weten waar ik over praat.
Het erge is dat de overheid het gebruik van een BSc of MSc niet echt kan verbieden. HBO's werken tegenwoordig samen met universiteiten en dan komt zo'n titel toch wel. Er worden zelfs aansluitmasters ontwikkeld waarmee je na 4 jaar HBO in 1 jaar een MSc hebt. De universiteit verbindt dan gewoon zijn naam aan de titel. Ook kan je in 1 jaar een schakelprogramma volgen zodat je toegang hebt tot een MSc. In een aantal gevallen kan je zelfs na het volgen van een totaal andere studie via dat principe in 2 jaar in het bezit zijn van een master. Ter vergelijking: vroeger moest je voor een doctorandus diploma gewoon in het eerste jaar beginnen en de studie van 4 helemaal voltooien (eventueel met vrijstellingen).
Dat is het ook, maar het is wel een typisch Nederlands fenomeen. Zodra je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt wordt dat er ogenblikkelijk afgeschoten. Het dragen van je zuurverdiende titel wordt hier als elitair gezien, terwijl je er in andere landen juist trots op kunt zijn.quote:Op woensdag 14 september 2005 00:08 schreef Neuralnet het volgende:
Vervolgens wel lekker een Master-titel ophalen. Dat noem ik gewoon het verkrachten en verkwanselen van de waarde van ons onderwijs.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |