Nee. Het is denk ik iets van 16 jaar geleden?quote:Op zondag 29 mei 2005 13:06 schreef dahei het volgende:
Een joegoslavische pita kun je niet meer kopen. Het is óf een Kroatische of een Servische...
Als je het hebt gegeven kun je toch wel herinneren wat het was?
Bij ons werden de termen gewoon door elkaar gebruikt, pita en burek. Maar in principe is burek (zoals ik het begrepen heb) een soort pita. Burek is dan de gehaktvariant. Ik zal straks wel ff googlen om te zien of ik er meer over kan vinden.quote:Op donderdag 2 juni 2005 09:16 schreef Prince_of_Darkness het volgende:
Pita, lekker! Overigens zijn er ook joegoslavische restaurants in nederland waar je dit soort gerechten kunt eten. Bijvoorbeeld in helmond zit het balkan restaurant mostar. Erg lekker, wel enigsinds prijzig eten daar. Helaas kon ik er geen sarma eten (rolletjes zuurkool gevuld met gehakt en rijst). Maar ik heb altijd een beetje moeite met het verschil tussen pita en burek (zo geschreven?)
Volgens mij is bladerdeeg met spinazie of vlees of kaas burek en pita is meer cake-achtig hoewel het met dezelfde vulling kan zijn (dus vlees, spinazie of kaas) klopt dat?
quote:verschillende soorten 'pita': de 'burek' (met gehakt rundsvlees), de 'sirnica' (met kaas), de 'zeljenica' (met spinazie), de 'kupusom' (met witte kool) of de 'krompirusa' (met aardappel). Meestal worden ze gegeten met yoghurt en een portie kost amper 2-3 KM. Een zoete versie is de 'pita jabukom' met appel en gemalen nootjes.
dan zie je het maar als ovenschotel.quote:Op donderdag 2 juni 2005 17:36 schreef Houniet het volgende:
omg, taart van zuurkool.. dat meen je nietgadver
het blijft ranzig.. eerlijk=eerlijkquote:Op donderdag 2 juni 2005 17:42 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
dan zie je het maar als ovenschotel.
Ik heb ook eens lopen googlen, er lijkt zowat in elk land wel een andere pita te bestaan.quote:Op donderdag 2 juni 2005 17:44 schreef zoalshetis het volgende:
ot: de naam pita, als in iets anders dan een broodje warme kaas, is nieuw voor mij. zo leren we elke dag weer wat.
En die zuurkooltaart dan?quote:Op donderdag 2 juni 2005 17:52 schreef zoalshetis het volgende:
pi·ta (de ~ (m.), ~'s)
1 pitabroodje
pi·ta·brood·je (het ~)
1 dun, rond broodje uit het Midden-Oosten, Griekenland en Turkije dat gevuld wordt met bv. shoarmavlees => pita
daar rept de nederlandse vandale niet over. wellicht een oost-europees woordenboek?quote:
Dus het komt toch altijd weer terug op die broodjes.quote:Op donderdag 2 juni 2005 18:09 schreef skiczukie het volgende:
Griekse pita;
Pita Soevlaki (Vlees stokjes met griekse pita brootjes) en Pita Gyros.
Maar de Joegoslavische niet.quote:Op donderdag 2 juni 2005 22:29 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Dus het komt toch altijd weer terug op die broodjes.
het is dat ik net wat sushi heb gegeten, maar andersquote:Op vrijdag 3 juni 2005 01:54 schreef whitebully het volgende:
krijgt er iemand nu honger?
[afbeelding]
recept gaat er denk ik wel nog aankomen duss. misschien iets voor vrijdag of zaterdag avondquote:Op vrijdag 3 juni 2005 01:55 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
het is dat ik net wat sushi heb gegeten, maar anders![]()
quote:Op vrijdag 3 juni 2005 01:54 schreef whitebully het volgende:
krijgt er iemand nu honger?
[afbeelding]
oh mennnnn! echt wel! het lijkt me erg lekker, ik ga het zeker eens proberen!quote:Op vrijdag 3 juni 2005 01:54 schreef whitebully het volgende:
krijgt er iemand nu honger?
[afbeelding]
Da's geen gek ideequote:Op zaterdag 11 juni 2005 12:22 schreef whitebully het volgende:
vandaag PITA
Goed plan.quote:Op maandag 13 juni 2005 00:44 schreef Stretto het volgende:
Ik ga wel 's picca's maken van de verschillende pita varianten ........![]()
(om eventuele misverstanden uit de weg te ruimen)
Ga je dat nog eens doen?quote:Op maandag 13 juni 2005 00:44 schreef Stretto het volgende:
Ik ga wel 's picca's maken van de verschillende pita varianten ........![]()
(om eventuele misverstanden uit de weg te ruimen)
en wat versta jij dan onder de joegoslavische pita?quote:Op donderdag 7 juli 2005 13:36 schreef masterbreen het volgende:
Ik maak thuis zelf Pita's heerlijk... Met wat sla en ander gezond spul en dan heerlijk gemarineerd kipje of kalkoenetje...Hmmmmmmm
En natuurlijk met sambasaus
quote:Op vrijdag 17 februari 2006 22:30 schreef Tobbes het volgende:
Oke,
Er zijn wel eens van die momenten dat je geen tijd/zin hebt om je uit te sloven, maar je wel trek hebt in iets te eten. Iets lichts, dat je maag zo vlak voor het slapen even vult.
Ik kies dan altijd voor de pita met kaas en wat knoflook; maar er moet meer zijn in dit genre!
Post hier jouw Pita met Kaas-variant!
quote:Pita met chili
Ingrediënten
2 Elp olie
2 uien
2 in blokjes gesneden groene paprika's
2 teentjes knoflook
2 tomaten
1/2 tlp chilipoeder
1 klein blikje tomatenpasta
1 blokje rundsbouillon
1 blikje sojabonen (400 g)
1 kop in reepjes gesneden kropsla
100 gr geraspte kaas
4 warme pitabroodjes
Werkwijze
Fruit in een hete pan met olie de gehakte ajuin en knoflook en 2 in schijfjes gesneden tomaten. Doe er een kop water bij en laat stoven voor tien minuten. Roer er de sojabonen, tomatenpasta, chilipoeder en een rundsbouillonblokje bij. Voeg indien nodig een beetje water toe.
Snij de opgewarmde pitabroden in de helft en maak ze een beetje open. Doe er 1 Elp versneden sla in en daarboven de chilisaus.
Dien op met versnipperde ui, in kleine blokjes gesneden groene paprika's en geraspte kaas.
zoals wel meer doen.quote:Op vrijdag 8 juli 2005 08:36 schreef miss_dynastie het volgende:
blackbully, ik neem aan dat masterbreen alleen naar de tt heeft gekeken
Dan is daar een misverstand.quote:Op zaterdag 18 februari 2006 00:44 schreef blackbully het volgende:
zoals wel meer doen.
![]()
al iemand die de pita gemaakt heeft? en er op of aanmerkingen over heeft wat nogmeer lekker is om er door tedoen?
PITA dus geen pitabroodjes![]()
quote:Op donderdag 2 juni 2005 17:52 schreef zoalshetis het volgende:
pi·ta (de ~ (m.), ~'s)
1 pitabroodje
pi·ta·brood·je (het ~)
1 dun, rond broodje uit het Midden-Oosten, Griekenland en Turkije dat gevuld wordt met bv. shoarmavlees => pita
ben niet boos hoor.quote:Op zaterdag 18 februari 2006 00:52 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Dan is daar een misverstand.
Ik denk ook dat pita een broodje is
[..]
Ik heb het hele topic gelezen, niet alleen de OPquote:Op zaterdag 18 februari 2006 00:59 schreef blackbully het volgende:
ben niet boos hoor.
(maar je kan best de OP lezen voor dat er gereageerd word)
ps. wel leuk dat je hem weer omhoog schopt
pita is ook een broodje.quote:Op zaterdag 18 februari 2006 01:04 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Ik heb het hele topic gelezen, niet alleen de OP
En ik kwam wat meer receptjes tegen, vandaar... en ik ben eigenwijs, want ik denk nog steeds dat pita een broodje is![]()
Klopt, erg lekker.quote:Op zaterdag 18 februari 2006 00:57 schreef blackbully het volgende:
voor de vegetariers: met alleen kaas aardappel en ui schijnt het ook te kunnen maar dat heb ik nog nooit geprobeerd
Heei, leuk. Bedankt!quote:Op zaterdag 18 februari 2006 00:57 schreef blackbully het volgende:
iemand meer zin in pita met vlees vulling?
nodig.
filodeeg = bladerdeeg zonder vet
gehakt. (eventueel gekruid.) ongeveer 500 gram
een aardappel
een grote ui
de aardappel en de ui moet je fijn raspen. (of snijden)
meng het gehakt de aardappel en de ui door elkaar.
naar smaak wat kruiden zout peper toe voegen
pak nu filodeeg.
vet dit in met wat olijfolie
doe je gehakt/aardappel en ui op het filo deeg en draai er mooie rolletjes van (3cm doorsnede ofzo)
het is even proberen hoeveel filodeeg je pakt. (zelf pak ik meestal 2 bladen tegelijk per rolletje)
leg alle rolletjes in een ingevette ovenschaal. (weer olijfolie)
zorg dat ze goed vet zijn en stop de ovenschaal in de oven op een 200 grade.
(dit is even uit geheugen (is alweer lang gelden)) ongeveer 40 minuten en dan beginnen ze bruin te worden. (mocht het te hard gaan kun je gerust wat water en olie mengen en er onder het bakken overheen gooien.
als het bruin is is het eetbaar.
zelf vind ik het dan bagger vet en rol dus om stapeltjes van 5 rolletjes ongeveer. een flinke stapel keukenpapier.
leg ze dan in de koelkast. een dag later zijn je krokante rolletjes zacht geworden. het meeste vet is er uit door het keukenpapier. en er zit naar mijn mening dan ook meer smaak aan.
ze houden daar dan wel van vet eten maar aan mij is dat niet besteed.
voor de vegetariers: met alleen kaas aardappel en ui schijnt het ook te kunnen maar dat heb ik nog nooit geprobeerd
doe's receptje geven?quote:Op vrijdag 13 juli 2007 14:09 schreef Reki het volgende:
Dit is bosnische pita![]()
[afbeelding]
[afbeelding]
Te bereiden met witte kaas, aardappel, spinazie of gehakt met prei![]()
zelfde recept als wat er staat, maar dan met kaas en aardappel in plaats vaan kaas en spinaziequote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |