FOK!forum / Culinesse à gogo / Tonijnsteak met wasabi saus
hassanjassandinsdag 26 april 2005 @ 17:28
Mensen, als jullie een superlekker tonijngerecht willen klaarmaken dan moet je vooral dit recept gaan proberen (geen vertaling helaas):

Ik heb het gisteren gemaakt en het was echt jammie !! Een paar tips bij het bakken/grillen van tonijn:

dat spul gaart na het bakken nog flink na, misschien neit zo erg als het direct uit de koelkast komt, maar als het midden nog redelijk rood is, dan moet je het eraf halenen laten rusten.

Mijn sausje zag er lang niet zo dikkig uit als op de foto, maar goed, ik hield de directies ook niet aan, als je de ingredienten maar gebruikt.

Enne ik gebruikte peterselie ipv koriander, dat smaakte allemaal prima.

oh ja en nog iets: ik bakte het gewoon bruin in een koekenpan

en nog iets: gebruik wel JAPANSE sojasaus, niet de chinese, want anders is het niet te eten.

p.s. scallion = lenteui/bosui, maakt niet uit



Grilled Tuna With Wasabi Sauce
Yield: 4

Ingredients:

Grilled Tuna With Wasabi Sauce


4 x one-inch-thick tuna steaks
Vegetable oil for brushing tuna
Salt and pepper for season
2 x thinly sliced scallions
1 tsp of minced fresh coriander - (5ml)
2 tbsp of fresh lime juice – (30ml)
3 tbsp of soy sauce – (45ml)
1 1/2 tbsp of wasabi paste – (22.5ml)
6 tbsp unsalted butter - (90ml)

Directions:


Grilled Tuna With Wasabi Sauce
Season tuna with salt and pepper and brush with oil, place on warm grill and cook for 3 to 4 minutes, per side or until tuna is cooked through.


Combine scallion, coriander, lime juice, soy and wasabi paste to a sauce pan and bring to a boil and then remove from heat and whisk in butter.


Plate tuna pieces on to separate serving plates and spoon sauce over each piece.


Serve and enjoy!

karperdinsdag 26 april 2005 @ 18:42
dat is inderdaad goddelijk!:9~

wat ook wel eens lekker is ketjap met mosterd en honing en dan de steak mee in smeren:9~
Martijn_77dinsdag 26 april 2005 @ 18:46
Klinkt idd erg lekker. Dank je dat je het met ons heb willen delen!!

Japanse Sojasaus is dat weer andere dan thaise sojasaus?
karperdinsdag 26 april 2005 @ 18:50
thaise soya is wat zoeter meen ik me te herineren japanse is wat sterker van smaak
habanerodinsdag 26 april 2005 @ 21:07
kikoman is bijna overal tekrijgen en goeie soja saus

wat voor wasabi pasta gebruik je ? maak je die zelf aan met dat poeder ? klinkt als een heel lekker recept !
hassanjassanwoensdag 27 april 2005 @ 00:02
Dit recept is ZO simpel, dat is niet te geloven, maar oh zo lekker en het gebruik van japanse sajsau tov chinese of thaise is voorn. het aroma wat eraf komt als je het kookt/verwarmt. Japanse is idd een stuk sterker, maar ook nogal anders van smaak.

Wasabi pasta koop ik trouwens in de chinese supermarkt of bij de oosterse sectie van de konmar. Een groene tube.

Maar goed, ik vond tonijn sushi al onwijs lekker, en dit is alleen maar nog lekkerder, vanwege de saus en het gegrilde vlees. Afgezien van haring en sushi vind ik rauwe vis toch minder lekker dan gegrilde of gebakken vis.
Eyeopenerwoensdag 27 april 2005 @ 13:41
Bekend gerecht, bijzonder lekker. De truc is om de tonijn heel kort te bakken/grillen. Dus zeker geen 3 à 4 minuten per kant zoals in het recept staat. Hoogstens anderhalf. Doorgebakken tonijn is zó zonde...
DarkElfwoensdag 27 april 2005 @ 13:42
wij gaan het vanavond proberen
Oblivionwoensdag 27 april 2005 @ 17:29
Komt helemaal geen peterselie in het recept voor...
Wel bosuitjes... Scallions...
Ziet er echt heel erg lekker uit!
Zeker een keer maken.
DarkElfwoensdag 27 april 2005 @ 21:07
Geprobeerd..

Zalig!!!!
hassanjassanwoensdag 27 april 2005 @ 22:35
@DarkElf: goed recept he? En heb je genoeg wasabi gebruikt, althans zoveel dat je het in je neus omhoog voelt kruipen?

@Oblivion: cilantro is koriander, maar ik gebruikte de europese versie van koriander en dat is peterselie, maar volgens mij kan je het ook weglaten ,want die bosuitjes overhersen best wel, vooral als je het in sojasuas laat koken.

@eyeopener: ja sorry, vergeten te vertellen, ik had dus tonijnsteaks van ik denk zeker 3cm dik, dus die 3/4 minuten waren wel nodig en na het rusten (5 minuten onder alu-folie) waren ze van binnen lekker medium-rare, dus van tonijn-uit-blik-kleur via roze tot rooiig in het midden...en dus (voor mij) helemaal goed gebakken
DarkElfwoensdag 27 april 2005 @ 22:49
wasabi is goed gebruikt en het kan mij niet genoeg zijn want ik ben er echt dol op!
Oblivionmaandag 2 mei 2005 @ 18:04
Hmmm, ik heb 'm zonder wasabi gemaakt.
En ook voor de zalm...
Oh en ik heb de koriander eruit gelaten.

Heerlijk!!!
allsystemshaltmaandag 2 mei 2005 @ 21:25
TVP
Sannemaandag 2 mei 2005 @ 21:26
Maaak me gek!

Heerrrrrrlijk.
Sorbootjedinsdag 3 mei 2005 @ 15:46
Ik maak em zonder de boter, want ik ben aan het afvallen, maar dan is ie vast ook nog heel lekker...

Gaat mijn met name om de combi wasabi-tonijn-koriander....
BBQ-kipmaandag 18 juli 2005 @ 02:12
Ik ga hem ook maar eens maken voor mijn vent, want die is gek op tonijn, wasabi én koriander
Ik neem liever zalm en laat dan de koriander weg
Chielusmaandag 18 juli 2005 @ 10:18
quote:
Op dinsdag 26 april 2005 18:42 schreef karper het volgende:
dat is inderdaad goddelijk!:9~

wat ook wel eens lekker is ketjap met mosterd en honing en dan de steak mee in smeren:9~
dit klinkt echt goddelijk, marrineer je het hierin of gaat het er net voor ze de pan in gaan erop of is het een soort afterburn smeersel.

en heb je wat verhoudingen voor me???


(ik moet het echt proberen dezeweek)
Hikwoensdag 20 juli 2005 @ 15:25
quote:
Op woensdag 27 april 2005 22:35 schreef hassanjassan het volgende:
@Oblivion: cilantro is koriander, maar ik gebruikte de europese versie van koriander en dat is peterselie, maar volgens mij kan je het ook weglaten ,want die bosuitjes overhersen best wel, vooral als je het in sojasuas laat koken.
Ga je schamen!
Koriander is zó anders dan peterselie, zó lekker en tegenwordig echt overal te koop.

Bedankt voor het recept, ga het zeker snel proberen!
Oblivionwoensdag 20 juli 2005 @ 15:27
Nou Hik, koriander hoort er inderdaad in....
DAMN! Wat is dit lekker....
Alhoewel ik het liever met zalm klaarmaak.

(Heb een keer goed een tonijnsteak verziekt, wellicht dat het daar aan ligt.... )
hassanjassanvrijdag 17 maart 2006 @ 20:30
quote:
Op woensdag 20 juli 2005 15:25 schreef Hik het volgende:

[..]

Ga je schamen!
Koriander is zó anders dan peterselie, zó lekker en tegenwordig echt overal te koop.

Bedankt voor het recept, ga het zeker snel proberen!
ok, ik bedoelde dat je in principe koriander zou kunnen vervangen door peterselie. Ik vind dat er ze koriander net als parmazaanse kaas gebruiken...dus overal oppleuren dat koriander en ik vind het uiteindelijk maar ranzig dan. Dus ik vervang 't meestal dan met peterselie en smaakt net zo lekker.

Overigens heb ik vandaag weer dit recept gemaakt. Maar dan met iets anders:

een mooie tonijnsteak van de makro (8 euro de kilo, steak was denk ik 200 gr ofzo)
aardappelschijfjes van de euroshopper 98 ct de kilo, ~200gr gebruikt.
zak spinazie van apppie in de bonus, ¤ 1,45 voor 300 gr, 200gr gebruikt ofzo

en eigenlijk voor de rest het recept gvolgd. Ik heb wel eerst wat saus apart gehouden voor de steak en met de rest een rooie ui en knoflookteentje fijngesneden en beetje bruingebakken en dan de spinazie erbij gegooid, vuur op hoog, beetje roeren en laten slinken en dan snel aardappels op een bord, spinazie erbij en steak erop met saus, afmaken met wat zwarte peper en zout en eten maar....het was bijna restaurant-kwaliteit qua servering, maar de smaak en bereiding waren wel was die kwaliteit en dat is toch wel lekker om zo thuis voor de buis te eten.

Ik begrijp ook steeds meer dat je het eten ook met je ogen moet kunnen proeven. Dus het moet er goed uitzien.
Afwasborsteldetweedezaterdag 18 maart 2006 @ 00:30
Omg, ik krijg honger van die foto.
Oblivionzaterdag 18 maart 2006 @ 08:51
Maak de saus nog steeds en nog steeds altijd met zalm.
Slaat altijd in als een BOM!
Een verzekerd succes!
Oftewel: Nog steeds erg blij met dit recept...

Voor Hassanjassan.
D.zaterdag 18 maart 2006 @ 08:59
als iedereen hier zo vol lof is moet ik dat ook maar eens proberen

zout en peper heb ik al in huis
Oblivionzaterdag 18 maart 2006 @ 09:01
quote:
Op zaterdag 18 maart 2006 08:59 schreef D.Rose het volgende:
als iedereen hier zo vol lof is moet ik dat ook maar eens proberen

zout en peper heb ik al in huis
Zout? In sojasaus?
Strolie75zaterdag 18 maart 2006 @ 09:13
Klinkt heerlijk, vanavond ook eens proberen.

Wat is tsp en tbsp? Iets van spoon?
Oblivionzaterdag 18 maart 2006 @ 09:19
quote:
Op zaterdag 18 maart 2006 09:13 schreef Strolie75 het volgende:
Klinkt heerlijk, vanavond ook eens proberen.

Wat is tsp en tbsp? Iets van spoon?
Tablespoon.

Een gewone lepel.

En succes, het is zalig!
D.zaterdag 18 maart 2006 @ 09:31
tsp zal teaspoon zijn
SiGNezaterdag 18 maart 2006 @ 10:00
Deze moet ik ook maar eens proberen..ziet er erg goed uit.
poszaterdag 18 maart 2006 @ 10:59
Klinkt enorm lekker. Dinsdag tonijn op de markt halen
hassanjassanzaterdag 18 maart 2006 @ 16:29
quote:
Op zaterdag 18 maart 2006 08:51 schreef Oblivion het volgende:
Maak de saus nog steeds en nog steeds altijd met zalm.
Slaat altijd in als een BOM!
Een verzekerd succes!
Oftewel: Nog steeds erg blij met dit recept...

Voor Hassanjassan.
oh gosh

Ik ga het eens ook proberen met zalm, het klinkt als een goed idee.
SiGNezondag 19 maart 2006 @ 02:36
quote:
Op zaterdag 18 maart 2006 10:59 schreef pos het volgende:
Klinkt enorm lekker. Dinsdag tonijn op de markt halen
Ik zit ook te wachten tot de visboer weer verse tonijn heeft, die vandaag zagen er niet mooi roze/rood uit maar net iets te licht voor verse tonijn.
Strolie75zondag 19 maart 2006 @ 09:23
Visboer had geen Tonijn, herkansing volgende week
hassanjassanzondag 19 maart 2006 @ 10:42
Tijd voor een wist-je-datje over tonijn geloof ik.

Tonijn is het best alstie pas van het grote stuk is afgesneden. Hoe kan je dat checken? Als er geen regenboog-glansje op het snijvak zit. Dat glanjse is geen vlies oid, maar dat zijn hele kleine waterdruppeltjes die vauit het vlees naar buiten komen zetten. Niks mis mee, maar betekent dat het niet binnen 2 uur geleden ofzo gesneden is.

De rode kleur komt omdat tonijnlendes spieren zijn die continue in beweging zijn (een tonijn stopt nooit met zwmmen nl.) En Eigenlijk zijn er bij elkaar 3 factoren die kwaliteit van tonijn aangeven. Kleur, vergehalte en stevigheid. Dit wordt vastgelegd in Grade 1, 2 of 3, waarbij grade 1 het duurst is, sashimi-grade tonijn is dat dus. Als je tonijn in een salade gaat stoppen is het niet nodig om dure tonijn te koken, voor bakken met wat saus is twee goed genoeg. Als je sushi en sashimi gaat maken, dan is het een stuk duurder. Bij simonis, scheveningen kost yellowfin (=meest gegeten) of bluefin wel tot 18 euri per kilo. Ik kocht voor 8 euro de kilo bij de makro yellowfin tonijn, een versegesneden stuk van de lende van een op de boot geseald pak, waar de datum van verpakking op staat. Dit was een hele goede grade 2, bijna grade 1 tonijn en was goed genoeg voor mij om rauw te eten, ik mocht zelfs een stukje proeven van de visboer (yay!).

Je kan trouwens tonijn invriezen en dan weer ontdooien, en dat veranderd de kleur in een wat bruinige kleur, want dat rode veranderd door vriezen in 'n bruinachtige kleur. Dus ik denk dat je ingevroren en ontdooide tonijn voor je had Signe !

MAAR, men is er ook achter dat als je tonijn voor het vriezen blootsteld aan koomonoxide en dan invriest, dat het bij het ontdooien gewoon rood blijft, dus je kan gewoon genaaid worden en daarom is het belangrijk om vriendjes met je visboer te zijn of zoals bij de makro en andere groothandel kan zien dat het een paar dagen geleden gevangen en verpakt is.
Strolie75maandag 27 maart 2006 @ 19:33
quote:
Op zaterdag 18 maart 2006 09:31 schreef D.Rose het volgende:
tsp zal teaspoon zijn
Wat is een soeplepel eigenlijk?
Oblivionmaandag 27 maart 2006 @ 20:13
quote:
Op maandag 27 maart 2006 19:33 schreef Strolie75 het volgende:

[..]

Wat is een soeplepel eigenlijk?


ladle
soeplepel



Raar woord eigenlijk...
Strolie75maandag 27 maart 2006 @ 20:25
Nee, dat bedoel ik niet. Je hebt drie lepels:

Theelepel = teaspoon (heel klein)
Eetlepel = tablespoon (klein)
Soeplepel = ? (groot)

God, ik haal dit altijd door de war.
Oblivionmaandag 27 maart 2006 @ 20:32
quote:
Op maandag 27 maart 2006 20:25 schreef Strolie75 het volgende:
Nee, dat bedoel ik niet. Je hebt drie lepels:

Theelepel = teaspoon (heel klein)
Eetlepel = tablespoon (klein)
Soeplepel = ? (groot)

God, ik haal dit altijd door de war.
Is er niet hoor....

http://www.cuisinecuisine.com/FoodConversions.htm

Kijkt u zelf maar...
Strolie75maandag 27 maart 2006 @ 20:50
Nu wil ik het voor eens en altijd weten, van links naar rechts, wat is wat?

Oblivionmaandag 27 maart 2006 @ 21:15
Man ik dacht dat je maten wilde weten...

Kijk hier eens: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lepel_(bestek)

Alle lepels op een rij. Inclusief de soeplepel!
Strolie75maandag 27 maart 2006 @ 21:24
Ok, teaspoon is die linkse en tablespoon die rechtse. De middelste doen ze niet aan.
Jordy-Bmaandag 27 maart 2006 @ 21:25
quote:
Op maandag 27 maart 2006 21:24 schreef Strolie75 het volgende:
Ok, teaspoon is die linkse en tablespoon die rechtse. De middelste doen ze niet aan.
dessertspoon, toch?

Niet zoveel gebruikt, maar de inhoud is bijna 12 ml...
Oblivionmaandag 27 maart 2006 @ 21:27
quote:
Op maandag 27 maart 2006 21:24 schreef Strolie75 het volgende:
Ok, teaspoon is die linkse en tablespoon die rechtse. De middelste doen ze niet aan.
Jawel....
quote:
Een soeplepel wordt gebruikt bij het eten van soep.

Het idee om een soeplepel te gebruiken ontstond in de 18e eeuw, toen kommen erg van grootte varieerden. Deze waren diep, ondiep, ovaal, smal, breed of vierkant met afgeronde hoeken.

Moderne soeplepels zijn meestal van staal. Ze zijn er ook nog steeds (al sinds de 19e eeuw) van zilver. Vroeger waren deze ook van steen, hoorn en hout.

Soeplepels horen aan de rechterkant van het bord te liggen waarop de soepkom staat. Bij meerdere lepels tegelijk worden de lepels van groot naar klein (uiterst rechts) gelegd.

Een goede soeplepel is groot genoeg om de mond te vervormen als hij naar binnen geschoven wordt, zodat de mond zich weer perfect om de lepel heen sluit.


Wat je ziet op dat plaatje is een soeplepel om op te scheppen!
Strolie75dinsdag 28 maart 2006 @ 22:58
Vanavond gemaakt! Erg lekker
hassanjassandinsdag 28 maart 2006 @ 23:18
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 22:58 schreef Strolie75 het volgende:
Vanavond gemaakt! Erg lekker
goed zo !!, genoeg wasabi gebruikt, want de eerste keer gebruikte ik te weinig wasabi...
Strolie75dinsdag 28 maart 2006 @ 23:19
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:18 schreef hassanjassan het volgende:

[..]

goed zo !!, genoeg wasabi gebruikt, want de eerste keer gebruikte ik te weinig wasabi...
Precies genoeg, die verhoudingen in het recept zijn wel spot om.
Quembelzaterdag 1 april 2006 @ 11:43
Ziet er erg lekker uit en als ik jullie zo hoor moet ik dit vanavond mijn gasten voorzetten.
Maar wat serveer ik er bij? Een frisse salade denk ik, maar liever rijst of aardappeltjes?
Oblivionzaterdag 1 april 2006 @ 12:25
quote:
Op zaterdag 1 april 2006 11:43 schreef Quembel het volgende:
Ziet er erg lekker uit en als ik jullie zo hoor moet ik dit vanavond mijn gasten voorzetten.
Maar wat serveer ik er bij? Een frisse salade denk ik, maar liever rijst of aardappeltjes?
Zou aardappeltjes doen. Niet iets te zout in ieder geval...
Quembelzaterdag 1 april 2006 @ 12:36
ik heb zojuist op receptenweb noodles gevonden, dat klinkt eigenlijk nog beter.
Bedankt Oblivion voor je inbreng in ieder geval
Oblivionzaterdag 1 april 2006 @ 12:40
quote:
Op zaterdag 1 april 2006 12:36 schreef Quembel het volgende:
ik heb zojuist op receptenweb noodles gevonden, dat klinkt eigenlijk nog beter.
Bedankt Oblivion voor je inbreng in ieder geval
Hmmm, ook lekker! Als je maar oppast dat het geheel niet te zout wordt....
Je hangt anders de hele avond aan de kraan...
Quembelzaterdag 1 april 2006 @ 13:17
Daar zeg je wat, wat drink je erbij?
Kan ik een wijn serveren, ik weet dat zij dat graag drinken bij het eten.
Strolie75zaterdag 1 april 2006 @ 15:50
Ik heb er gewoon een pinot blanc bij gedronken. Combineerde goed.
Quembelzondag 2 april 2006 @ 16:46
Dat werd mij ook geadviseerd door twee dames van G&G.
De tonijnsteak was zalig, de pinot blanc erbij deed het goed.
hassanjassanzondag 2 april 2006 @ 20:30
Tonijn is nogal stevig en dit gerecht is vrij machtig, dus een frisse salade past er erg goed bij of wat mooie groenten, punt is, is als je een mooi stuk vis hebt moet je vooral niet gaan "opleuken" met allerlei toeters en bellen en zo een bombardement van smaken te krijgen, gewoon gekookte peultjes een lekkere aardappel puree met bieslook en wat knoflook er doorheen is meer dan zat.
SiGNemaandag 17 juli 2006 @ 21:57
Mijn creatie (was er eerder nog niet aan toegekomen om 'm te maken):


Echt heerlijk, saus past echt super bij de tonijn.
Ik vond 'm alleen wel iets te zout, maar dan had ik waarschijnlijk beter geen zeezout kunnen gebruiken voor de tonijn maar alleen peper.


en volgens mij gebruiken ze in het recept van de TS geen bosui maar bieslook nu ik de plaatjes zo eens vergelijk.
aceHighmaandag 22 januari 2007 @ 09:44
Ik heb dit gister ook gemaakt en het was heerlijk! Absolute aanrader.

Is unsalted butter trouwens een speciale boter? Ik heb namelijk gewone boter gebruikt.
Mini_rulezmaandag 22 januari 2007 @ 13:29
quote:
Op maandag 27 maart 2006 21:25 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

dessertspoon, toch?

Niet zoveel gebruikt, maar de inhoud is bijna 12 ml...
Je hebt toch ook nog een koffielepel? Groter dan een theelepel maar kleiner dan een eetlepel?
hassanjassanwoensdag 24 januari 2007 @ 09:48
quote:
Op maandag 17 juli 2006 21:57 schreef SiGNe het volgende:
Mijn creatie (was er eerder nog niet aan toegekomen om 'm te maken):
[afbeelding]

Echt heerlijk, saus past echt super bij de tonijn.
Ik vond 'm alleen wel iets te zout, maar dan had ik waarschijnlijk beter geen zeezout kunnen gebruiken voor de tonijn maar alleen peper.


en volgens mij gebruiken ze in het recept van de TS geen bosui maar bieslook nu ik de plaatjes zo eens vergelijk.
Ik kijk effe een tijdje niet en ik zie dat het topic nog steeds leeft....leuk om te zien ! Maarre...dat ziet er goed uit hoor...veel suas dat wel en da's op zich niet erg, juist lekker eerder....overigens laat ik mijn saus wat indikken.

Enne over die uitjes, maakt naar mijn weten niet uit, bosui, lenteui, bieslook, allemaal ui-familie en tis allemaal te gebruiken afhankelijk van je voorkeur voor bepaalde uismaak.
DeToXiCwoensdag 24 januari 2007 @ 09:53
Ik ga het ook proberen...:)
Oblivionwoensdag 9 juli 2008 @ 18:19
Tuurlijk is het nuttig dit topic omhoog te schuppen..

My all time favorite recipe!
Maak het nog steeds!
Is nog steeds een hit!
_Arual_woensdag 9 juli 2008 @ 20:32
inmiddels ook al een aantal keer dit recept gebruikt. Mmmmm. Lekker.
SiGNedonderdag 10 juli 2008 @ 03:29
Ik moet het ook maar weer eens maken want het is inderdaad errug lekker. (alleen dan bieslook gebruiken ipv lenteui en de saus mag inderdaad dikker)
alleen..wat eet je erbij?
Steven184vrijdag 11 juli 2008 @ 20:20
quote:
Op donderdag 10 juli 2008 03:29 schreef SiGNe het volgende:
Ik moet het ook maar weer eens maken want het is inderdaad errug lekker. (alleen dan bieslook gebruiken ipv lenteui en de saus mag inderdaad dikker)
alleen..wat eet je erbij?
Zoals hierboven gezegt een frisse salade past erbij evenals noodles met geroerbakte groente(lichte groentes, a la paksoi).
n0azaterdag 12 juli 2008 @ 15:35
Hmmm, deze moet ik een keer uitproberen.
SiGNemaandag 14 juli 2008 @ 20:14
ben het nu op het moment weer aan het eten..'t is alleen vrij zilt, iets teveel wasabi gebruikt ofzo (en sowieso 2 eetlepels limoensap ipv. 2 theelepels gebruikt) maar de saus is wel een stuk dikker dan de vorige keer en ondanks het zoute smaakt het toch nog best goed, 't zoute past ook wel goed bij de tonijn, bij de rijst wat minder.
heb trouwens wel weer lenteuitjes gebruikt, maar die heb ik een stuk dunner gesneden dan vorige keer, smaakt ook al beter.