FOK!forum / Culinesse à gogo / Knoflook pellen
ErwinRommeldinsdag 19 april 2005 @ 14:34
Ook wel eens problemen met het pellen van knoflook?
Dat de schilletjes maar moeilijk te verwijderen zijn?

Eigenlijk hoeft dit helemaal geen probleem te zijn.
Doe de ongepelde knoflook in een bakje water en laat het ongeveer 5 minuten hierin zitten.
na dit "badje" zal het afpellen stukken makkelijker en sneller gaan

Bij deze een tip van een fervent knoflook eter.
Joenedinsdag 19 april 2005 @ 14:38
ik gebruik gewoon zon houten hamertje en geef een flinke klap op die knoflook teen
en pak het er dan zo vanaf.
Kjewdinsdag 19 april 2005 @ 14:39
Onderste en bovenste puntje eraf snijden en pellen maar!
Obliviondinsdag 19 april 2005 @ 14:39
Ik haal kontje en puntje eraf, sneetje overdwars en het velletje ligt eraf.
Ook nog zo'n zacht kokertje, je legt de knoflook erin en rollen maar, velletje ook weg.
ErwinRommeldinsdag 19 april 2005 @ 14:46
Dan zal het wel aan de knoflook hier liggen, want ik heb altijd problemen met het pellen ervan, ook al snij ik het kontje en puntje ervanaf en maak een sneetje overdwars. Het blijft een pielwerk:(
Mirjamdinsdag 19 april 2005 @ 14:47
ik snij boven en onderkantje eraf, en trek het velletje er dan met mn mes af
Obliviondinsdag 19 april 2005 @ 14:48
quote:
Op dinsdag 19 april 2005 14:46 schreef ErwinRommel het volgende:
Dan zal het wel aan de knoflook hier liggen, want ik heb altijd problemen met het pellen ervan, ook al snij ik het kontje en puntje ervanaf en maak een sneetje overdwars. Het blijft een pielwerk
Piel werk is okay...

Ik heb er net nog een schoon gemaakt... Koekie...
Obliviondinsdag 19 april 2005 @ 14:49
Ik denk dat ik wel weet waarom je zo aan het pielen bent, ErwinRommel...
Je moet pielen van links naar rechts, en niet van boven naar beneden.
Zou dat het kunnen zijn?
timmeeehdinsdag 19 april 2005 @ 14:52
idd, kontje en kopje eraf en dan gewoon het huidje naar beneden rollen
BennieKdinsdag 19 april 2005 @ 15:01
gewoon pletten
Moravecdinsdag 19 april 2005 @ 15:03
Als je het teentje een beetje kneust: pletten of knijpen. Haal je het velletje er zo vanaf en hoef je het niet voor te snijden! Ook geen 5 minuten naast die bak dus...
Lestatdinsdag 19 april 2005 @ 15:06
ik koop gewoon voorgeperste knoflook van Go-Tan
Megumidinsdag 19 april 2005 @ 15:27
Ik gebruik gewoon een knoflookpers.
Diebitchdinsdag 19 april 2005 @ 15:58
quote:
Op dinsdag 19 april 2005 15:03 schreef Moravec het volgende:
Als je het teentje een beetje kneust: pletten of knijpen. Haal je het velletje er zo vanaf en hoef je het niet voor te snijden! Ook geen 5 minuten naast die bak dus...
the_disheaverdinsdag 19 april 2005 @ 15:59
Ook bij een knoflookpers moet (mag je zelf weten natuurlijk ) je het velletje er af halen..

Maar het verwijderen van de puntjes is voldoende. Eventueel onder de warme kraan, maar zeker geen 5 minuten...

Vraag me wel af wat met ' pielen van links naar rechts, en niet van boven naar beneden' bedoeld wordt.

Van punt naar punt bedoel je? Ik wikkel het er af, dus wel van boven naar beneden (als het plat op z'n kant ligt).
Joenedinsdag 19 april 2005 @ 16:02
quote:
Op dinsdag 19 april 2005 15:27 schreef Megumi het volgende:
Ik gebruik gewoon een knoflookpers.
lekker met een velletje?
snijderdinsdag 19 april 2005 @ 16:04
quote:
Op dinsdag 19 april 2005 15:01 schreef BennieK het volgende:
gewoon pletten
Effectief en simpel!
ErwinRommeldinsdag 19 april 2005 @ 16:06
Kijk, dan vrees ik toch dat het aan de knoflook hier ligt want zoals velen schreven gaat hier niet. Hele dunne velletjes blijven kleven, etc etc etc......
Ik dacht dat knoflook wereldwijd hetzelfde was, maar die klapper gaat dus niet op.
ErwinRommeldinsdag 19 april 2005 @ 16:10
quote:
Op dinsdag 19 april 2005 16:04 schreef snijder het volgende:

[..]

Effectief en simpel!
Dat pletten heb ik net even in de keuken uitgeprobeerd. Idd simpel en effectief,........als je de knoflook wilt vernielen
Daarnaast viel het nog steeds niet mee om die velletjes te verwijderen.

Verder snij ik nadat de knoflook gepelt is altijd in hele fijne stukjes met een goed scherp mes ipv de knofkool pers te gebruiken. (gewoonte zeg maar)
-erwin-dinsdag 19 april 2005 @ 16:10
Varieert wel eens wat ja. Zelfs een ui kan lastig pelbaar zijn soms.
Maar-Tdinsdag 19 april 2005 @ 16:12
Ik gebruik gewoon de Euroma-vlokken. Die verse teentjes zijn me te vaak muf/verrot etc. Waar ik ze ook haal.
Obliviondinsdag 19 april 2005 @ 16:13
quote:
Op dinsdag 19 april 2005 15:59 schreef the_disheaver het volgende:
Ook bij een knoflookpers moet (mag je zelf weten natuurlijk ) je het velletje er af halen..

Maar het verwijderen van de puntjes is voldoende. Eventueel onder de warme kraan, maar zeker geen 5 minuten...

Vraag me wel af wat met ' pielen van links naar rechts, en niet van boven naar beneden' bedoeld wordt.

Van punt naar punt bedoel je? Ik wikkel het er af, dus wel van boven naar beneden (als het plat op z'n kant ligt).
Van punt naar punt is pellen als banaan. En dat gaat minder dan links rechts verhaal.
Ik heb ondervonden als ik van links naar rechts pel, je meer vel te pakken krijgt.
NT-T.BartMandinsdag 19 april 2005 @ 16:41
Ik heb een soort rubberslangetje, binnenmaat ongeveer 4 cm. Knoflookteen er in, even tussen de handen heen en weer rollen en het velletje valt er als vanzelf vanaf.

Niks geen pel-moeite.
type_29dinsdag 19 april 2005 @ 16:41
-Edit- heeft niets met knoflook pellen te maken...

[ Bericht 55% gewijzigd door BBQ-kip op 19-04-2005 20:03:47 ]
Jordy-Bdinsdag 19 april 2005 @ 16:44
Bij een beetje knoflookpers kan je de knoflookteen er ongepeld indoen. Na het persen blijft de schil achter (en de kleine hoeveelheid schil die mee komt, is zeer fijn en kan dus geen kwaad).

En idd pletten. Doe ik meestal onder de vlakke kant van het mes.
the_disheaverdinsdag 19 april 2005 @ 17:19
Maar er blijft ook veel knoflook in de pers... En snijden is gewoon leuker!
snijderdinsdag 19 april 2005 @ 17:21
quote:
Op dinsdag 19 april 2005 16:10 schreef ErwinRommel het volgende:

[..]

Dat pletten heb ik net even in de keuken uitgeprobeerd. Idd simpel en effectief,........als je de knoflook wilt vernielen
Daarnaast viel het nog steeds niet mee om die velletjes te verwijderen.

Verder snij ik nadat de knoflook gepelt is altijd in hele fijne stukjes met een goed scherp mes ipv de knofkool pers te gebruiken. (gewoonte zeg maar)
Je moet er ook niet met een hamer op slaan!

Gewoon even onder de platte kant van je mes leggen en met de muis van je hand op drukken.
Jordy-Bdinsdag 19 april 2005 @ 17:24
quote:
Op dinsdag 19 april 2005 17:19 schreef the_disheaver het volgende:
Maar er blijft ook veel knoflook in de pers... En snijden is gewoon leuker!
Dan knijp je niet hard genoeg .

En snijden is helemaal niet leuker. Dat gepriegel met dat spul... .
SuperRembodinsdag 19 april 2005 @ 20:38
quote:
Op dinsdag 19 april 2005 17:24 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

Dan knijp je niet hard genoeg .

En snijden is helemaal niet leuker. Dat gepriegel met dat spul... .
Nee het schoonmaken van een knoflookpers is leuk
Gewoon pletten die handel, of anders de eindjes eraf.

Volgens mij is chinese knoflook wat lastiger dan europese.
Jominrodinsdag 19 april 2005 @ 21:47
quote:
Op dinsdag 19 april 2005 15:27 schreef Megumi het volgende:
Ik gebruik gewoon een knoflookpers.
Precies, de velletjes blijven mooi achter in de pers
Martijn_77dinsdag 19 april 2005 @ 23:47
Met een mesje de velletjes er af en dan in de pers
the_disheaverdinsdag 19 april 2005 @ 23:49
Gewoon hakken!
the_disheaverdinsdag 19 april 2005 @ 23:59
http://wiki.fok.nl/index.php/Knoflook

Schroom vooral niet om het aan te passen
Nembrionicwoensdag 20 april 2005 @ 00:30
quote:
Op dinsdag 19 april 2005 14:39 schreef Kjew het volgende:
Onderste en bovenste puntje eraf snijden en pellen maar!
word
turnpikewoensdag 20 april 2005 @ 09:54
Ik zag Jamie O. een keer z'n mes op de knoflookteen plaatsen en er vervolgens "kapats!" een flinke klap op geven, dat werkt prima.
Moravecwoensdag 20 april 2005 @ 14:44
Ja, maar dan sloop je 'm weer zo snel, zeker in de beschonken toestand waar ik meestal in kook...
Killer_Momdonderdag 21 april 2005 @ 01:16
quote:
Op woensdag 20 april 2005 14:44 schreef Moravec het volgende:
Ja, maar dan sloop je 'm weer zo snel, zeker in de beschonken toestand waar ik meestal in kook...
knofkook moet je ook slopen, pletten, en , misbruiken, goed bezig
krakkemiekedonderdag 21 april 2005 @ 01:30
Pletten!
En al ben ik lui, ik snijd liever verse knoflook dan andere knoflook te gebruiken, die ik nog dagen uit m'n porien ruik....
Killer_Momdonderdag 21 april 2005 @ 01:33
gelijk heb je
Obliviondonderdag 21 april 2005 @ 01:59
Opgeschoond, en ontopic graag.
En gaarne geen kotssmilies plaatsen.
k_i_mdonderdag 21 april 2005 @ 02:01
Knoflook. -edit-

[ Bericht 78% gewijzigd door Oblivion op 21-04-2005 02:02:08 ]
Obliviondonderdag 21 april 2005 @ 02:02
Zeg het gewoon, of blijf weg.
Dat is nou eenmaal het beleid.
k_i_mdonderdag 21 april 2005 @ 02:04
.
Obliviondonderdag 21 april 2005 @ 02:05
Tja is helemaal niet raar dat je niet van knoflook houd, maar hoef je toch niet zo raar te doen?
zoalshetisdonderdag 21 april 2005 @ 02:11
twee keer het kontje snijden en met hetzelfde koksmes in een seconde het velletje eraf pellen. pletten en hakken. 10 sec per teen.
Obliviondonderdag 21 april 2005 @ 02:18
En nu is het afgelopen!
Ontopic! En geen gezeik meer!
Dat doen jullie dan maar in foodback.
Obliviondonderdag 21 april 2005 @ 02:20
Dan gaat ie maar dicht
En weer open.

[ Bericht 12% gewijzigd door Oblivion op 21-04-2005 10:18:28 ]
turnpikedonderdag 21 april 2005 @ 11:34
quote:
Op woensdag 20 april 2005 14:44 schreef Moravec het volgende:
Ja, maar dan sloop je 'm weer zo snel, zeker in de beschonken toestand waar ik meestal in kook...
Knap dat je überhaupt nog kan koken in beschonken toestand. Ik kom in die toestand niet verder dan het openen van een zak chips.

Min of meer ontopic : Een collega vertrouwde mij toe dat knoflook geur uit poriën en andere lichaamsopeningen te neutraliseren valt door het eten van peterselie.

Ik heb het nog niet geprobeerd, maar m'n collega leek overtuigd.
the_disheaverdonderdag 21 april 2005 @ 11:39
Klopt, althans: de meeste reacties uit dit topic:

knoflook geur uit je mond verwijderen...
Lempickadonderdag 21 april 2005 @ 11:58
lekker knoflook en uiengeur aan mijn handen.. en dat in combinatie met het eten van een duivels hete pasta schotel.. heerlijk!

On-topic.. Ik plet..
turnpikedonderdag 21 april 2005 @ 12:09
quote:
Op donderdag 21 april 2005 11:39 schreef the_disheaver het volgende:
Klopt, althans: de meeste reacties uit dit topic:

knoflook geur uit je mond verwijderen...
Toen ik het typte dacht ik al.....hier moet al eens een topic over zijn geweest.

Ik heb trouwens ook niks tegen uien- en knoflookgeur aan m'n vingers, maar de peterselie informatie had ik goed kunnen gebruiken na het nuttigen van een knoflooksoepje in Oostenrijk. Pech voor het kamermeisje.
the_disheaverdonderdag 21 april 2005 @ 12:12
Ik ga ook maar een keer pletten, en dan snijden
Shark.Baitdonderdag 21 april 2005 @ 14:09
quote:
Op woensdag 20 april 2005 09:54 schreef turnpike het volgende:
Ik zag Jamie O. een keer z'n mes op de knoflookteen plaatsen en er vervolgens "kapats!" een flinke klap op geven, dat werkt prima.
Idd, doe ik ook sinds ik dat een kok op de BBC dat heb zien doen.
En daarna in stukkies snijden. Dat is het beste. Door de knoflook te pletten komen de olieen beter 'los' en door em in stukjes te snijden alvorens em in het gerecht te knikkeren zorg je voor maximale verspreiding ervan. (Dat was zijn verhaal dat ie erbij vertelde)
krakkemiekevrijdag 22 april 2005 @ 21:27
Volgens mij is het: hoe kleiner de stukjes, hoe meer geur. Vandaar dat poeder de kroon spant, dagenlang.....
zoalshetisvrijdag 22 april 2005 @ 21:38
jullie zouden eens naar de garlicqueen moeten gaan in amsterdam. alles knoflook, tot het ijs aan toe. lekker drie dagen geen gezeik van collega's.
Oblivionvrijdag 22 april 2005 @ 22:20
quote:
Op vrijdag 22 april 2005 21:38 schreef zoalshetis het volgende:
jullie zouden eens naar de garlicqueen moeten gaan in amsterdam. alles knoflook, tot het ijs aan toe. lekker drie dagen geen gezeik van collega's.
Is een leuk topic over... Ervaringen Garlic Queen Amsterdam.

Met dank aan rickmans...Voor het zoeken.
Killer_Momvrijdag 22 april 2005 @ 23:12
quote:
Op vrijdag 22 april 2005 21:27 schreef krakkemieke het volgende:
Volgens mij is het: hoe kleiner de stukjes, hoe meer geur. Vandaar dat poeder de kroon spant, dagenlang.....
is dat zo? knoflookpoeder is vies, volgens mij stink je te lang, door de toevoegingen, om t droog in een potje te kunnen mikken.
hoe verser hoe minder stink... als ik ruik dat iemand knoflook heeft gegeten, dan denk ik alleen maar, hee, hij\zij heeft gister lekker gegeten, en dan vraag ik t recept
zoalshetisvrijdag 22 april 2005 @ 23:13
quote:
Op vrijdag 22 april 2005 22:20 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Is een leuk topic over... Ervaringen Garlic Queen Amsterdam.

Met dank aan rickmans...Voor het zoeken.
bedankt rickmans.
krakkemiekevrijdag 22 april 2005 @ 23:17
Nee, door het kleinmaken en drogen denk ik Killermom. Ik vind knoflook niet vies, ook niet bij anderen. Behalve dan poeder, dat kan gewoon lekkerder....
Killer_Momzaterdag 23 april 2005 @ 00:57
quote:
Op vrijdag 22 april 2005 23:17 schreef krakkemieke het volgende:
Nee, door het kleinmaken en drogen denk ik Killermom. Ik vind knoflook niet vies, ook niet bij anderen. Behalve dan poeder, dat kan gewoon lekkerder....
of niet gebruiken, jij verdient er niks mee om t "lekker" te maken, en ik ook niet.
afschaffen die handel.
Chieluszaterdag 23 april 2005 @ 01:07
Wat een methodes allemaal, zoals Snijder ne turnpike al zeiden, gewoon met de vlakke kantr van een koksmes een goede hit geven, of zoals DancingPhoebe ooit in het Jamie Oliver topic zei: What happened to give it a good old whack with the flat side of your knife and the skin should come right off? TSKTSKTSK!
nightfallzaterdag 23 april 2005 @ 01:16
ik kauw het eraf..
BBQ-kipzaterdag 23 april 2005 @ 01:39
Werkelijk?
Chieluszaterdag 23 april 2005 @ 01:40
quote:
Op zaterdag 23 april 2005 01:16 schreef nightfall het volgende:
ik kauw het eraf..
Tis iig gezond
Killer_Momzaterdag 23 april 2005 @ 01:41
quote:
Op zaterdag 23 april 2005 01:16 schreef nightfall het volgende:
ik kauw het eraf..
beest in de keuken, iets wat iedere vrouw wil, maar...jij laat de keuken ook achter als een beest.?
BBQ-kipzaterdag 23 april 2005 @ 01:58
Knoflook pellen, mensen, het ging over knoflook pellen
ErwinRommelmaandag 25 april 2005 @ 16:21
Ben ik weer.
Nou ik heb afgelopen weekend weer eens flink gekookt en flink veel knoflook gebruikt.
Ik heb de diverse manieren die hier beschreven staan toegepast, echter met gemengt succes.
Pletten dat gaat maar zo zo. Met name de droge velletjes willen er maar moeilijk vanaf.

Ik ben en nu van overtuigd dat het aan de knoflook moet liggen. Die is hier wat anders van samenstelling heb ik gemerkt. Wat droger en kleiner. Bakje water gaat vooralsnog het beste hierzo.
Killer_Mommaandag 25 april 2005 @ 22:50
bakje water? en waar is hierzo?

vorig jaar heb ik in een vergeten bloembak knoflook geplant, die was uitgeschoten in een vergeten kastje,
nu staat heel die bak vol met sprieten van een halve meter hoog!
ik heb er een uitgetrokken, om te kijken, en ja, verse knoflook, met bijna geen velletje. nu nog klein, maar t wordt wat .
BBQ-kipdinsdag 26 april 2005 @ 09:13
Wel een verse knoflook neem ik aan, geen gerookte toch? (gerookt zijn de meeste knoflookjes uit de winkel in een netje)
IJzercookiedinsdag 26 april 2005 @ 09:18
Ik gebruikt tegenwoordig knoflook in een potje.
Een klein potje waar de knoflook al gehakt in zit, je kan het super lang bewaren, geen schimmel die daar in wil zitten
Gewoon te koop in de supermarkt trouwens.
SuperRembodinsdag 26 april 2005 @ 09:21
quote:
Op maandag 25 april 2005 16:21 schreef ErwinRommel het volgende:
Ik ben en nu van overtuigd dat het aan de knoflook moet liggen. Die is hier wat anders van samenstelling heb ik gemerkt. Wat droger en kleiner. Bakje water gaat vooralsnog het beste hierzo.
Chinese knoflook heeft meer van die dunne droge velletjes en is lastiger te pellen dan europese knoflook.
Sandstorm_81woensdag 27 april 2005 @ 15:51
Gewoon pellen en in kleine stukjes snijden. Je kan het pletten met een lepel of een speciale knoflookperser kopen.
krakkemiekewoensdag 27 april 2005 @ 23:45
BBQ, knoflook uit de winkel is gedroogd. Gerookte knoflook is bruin van buiten en langer houdbaar dan die uit de winkel.
BBQ-kipdonderdag 28 april 2005 @ 05:37
Aha, weer wat geleerd
Luuksordonderdag 28 april 2005 @ 19:24
Vast al wel gezegd.. topje/kontje eraf en dan ff met platte kant van mes erop slaan.. En dan gewoon eraf plukken