Kom nou niet de Turken of Turkije beschuldigen, de gehele wereld maakt zich schuldig aan corruptie, vriendjespolitiek, subsidieverkrijgingen, bij/via/van de Europese Unie, WTO, VN, Wereldbank en nog vele andere organisaties...quote:Op vrijdag 15 april 2005 14:00 schreef Koos Voos het volgende:
[..]
Die zij LID, de bedelende Turken zijn nog niet eens begonnen met onderhandelen of de Turkse elite ruikt al winst.
slap argument om 40 miljoen moslims de EU in te smokkelen..quote:Op vrijdag 15 april 2005 14:01 schreef Frank-Rijk het volgende:
[..]
Kom nou niet de Turken of Turkije beschuldigen, de gehele wereld maakt zich schuldig aan corruptie, vriendjespolitiek, subsidieverkrijgingen, bij/via/van de Europese Unie, WTO, VN, Wereldbank en nog vele andere organisaties...
Ga of een zinvolle discussie aan of ga knikkeren...quote:Op vrijdag 15 april 2005 14:07 schreef Koos Voos het volgende:
[..]
slap argument om 40 miljoen moslims de EU in te smokkelen..![]()
( hullie doen het oooooook)
Snel terug dan maar als het daar zo geweldig is.quote:Op vrijdag 15 april 2005 14:07 schreef Frank-Rijk het volgende:
Ik neem aan dat wanneer jij de kans van je leven zou krijgen in Turkije, een droombaan, een financiėle doorbraak dat jij dan ook niet daarvan gebruik zult maken gelet op je vooroordelen en anti-Turkije houding?
Het zou je niet sieren als je het wel deed namelijk, tegen is tegen...
Ik ben zelf niet zoals jij, ik ben niet vol van discriminatie, onderscheid maken tussen mensen en afkomst, ik heb zelfs in Turkije gewoond omdat ik daar stage heb gelopen en ik kan niet anders zeggen dan dat het me zeer goed bevallen is, alles, het land, de mensen, de cultuur...
tja zeg.. je hebt het toch tegen mij, jij wil jou mening toch aan mij opleggen ?quote:Op vrijdag 15 april 2005 14:08 schreef Frank-Rijk het volgende:
[..]
Ga of een zinvolle discussie aan of ga knikkeren...
Ik hoop het ook... Moge racisten zoals jij voor eeuwig in hun eigen wereld wonenquote:Op vrijdag 15 april 2005 14:09 schreef Koos Voos het volgende:
[..]
Snel terug dan maar als het daar zo geweldig is.
Ik hoop dat velen je zullen volgen naar het moederland.
Dat kan koos niet, maar waarschijnlijk moet jij hem nog leren kennen.quote:Op vrijdag 15 april 2005 14:08 schreef Frank-Rijk het volgende:
[..]
Ga of een zinvolle discussie aan of ga knikkeren...
Het is eigenlijk de eerste dag dat ik hier iets post en ik ken hem dan ook niet... Na vandaag in ieder geval wel!quote:Op vrijdag 15 april 2005 14:21 schreef ClioSporT het volgende:
[..]
Dat kan koos niet, maar waarschijnlijk moet jij hem nog leren kennen.
Namquote:Op vrijdag 15 april 2005 14:40 schreef ClioSporT het volgende:
Je bent waarschijnlijk de enige die koos serieus neemt/nam
Naar mijn mening houd ik het fatsoenlijk, dat ik 1 keer het woord racist gebruik maakt het toch niet direct onfatsoenlijk, verder ben ik er ook niet op ingegaan... Op mij komt Koos nogal racistisch over, dat is het enige...quote:Op vrijdag 15 april 2005 14:46 schreef Sidekick het volgende:
Houden we de discussie even fatsoenlijk? Aan beide kanten dus.
http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=60316quote:Turkse premier wil bloedbad onder ogen zien
door Jan van Benthem
De Turkse premier Erdogan heeft een opmerkelijke oproep in het Turkse parlement gedaan voor een open debat over de massamoord op de Armeniėrs in 1915. Nog verder gaat zijn voorstel aan de Armeense president om samen de beschuldiging van genocide door de Turken te onderzoeken.
Wie in de pers of in het parlement begon over de massamoord op de Armeniėrs in 1915 kreeg het in Turkije zwaar te verduren. Dreigbrieven, een ware lastercampagne en termen als 'een misselijk makend schepsel' of 'verrader' - zij die het wel aandurfden, kregen het allemaal over zich heen.
Tot afgelopen woensdag. Want toen begon premier Erdogan er zelf over, in het Turkse parlement. Hij riep daar op een open debat te voeren over de moordpartijen. De Turkse minister van buitenlandse zaken Gül vertelde erbij dat Erdogan de Armeense president Kotscharian heeft voorgesteld gezamenlijk een commissie van deskundigen samen te stellen. Die moet onderzoeken of de moord op de Armeense christenen in de Eerste Wereldoorlog een doelbewuste volkerenmoord is geweest.
Het hoge woord is eruit. Het gaat nog niet zo ver dat de Turkse regering zelf vaststelt dat daarvan sprake is geweest, maar dat ze dat nu wil gaan onderzoeken met het overwegend christelijke Armeniė, waar Turkije bepaald niet mee op goede voet staat, is een enorme stap voor Ankara. Zeker nu over anderhalve week, op 24 april, deze massamoord weer in het middelpunt van de belangstelling zal staan. Het is dan precies negentig jaar geleden dat de moordpartijen begonnen met het oppakken van duizenden vooraanstaande Armeniėrs. In de jaren die volgden werden de Armeniėrs voor het grootste deel gedeporteerd of vermoord. De schattingen van het aantal doden liggen tussen de 1,2 en 1,4 miljoen.
Genocide
Dit bloedbad stond de afgelopen maanden weer in de schijnwerpers toen onder meer de Franse regering, maar ook een overgrote meerderheid van het Nederlandse parlement, een volmondige erkenning van de genocide door Turkije eiste vóór het land zou kunnen toetreden tot de Europese Unie. Daarin was Turkije altijd zeer terughoudend, al zegde Ankara wel toe dat er een onderzoek naar de tragische gebeurtenissen zou komen. Maar ondertussen deed de regering Erdogan er alles aan, het woord 'volkerenmoord' of 'genocide' te vermijden.
Illustratief in dit verband is de affaire waarbij in de Duitse deelstaat Brandenburg in het schooljaar 2002 de genocide onder de Turkse Armeniėrs een plaats in het geschiedenisleerplan kreeg. Zij werd als voorbeeld expliciet vermeld bij de aanduiding van het thema: 'Oorlog zonder grenzen; uitroeiing en volkerenmoord (bijvoorbeeld de genocide op de Armeense bevolking van Klein-Aziė)'.
De Turkse ambassadeur protesteerde hevig namens zijn regering en na 'gesprekken op het diplomatieke vlak' werd in januari van dit jaar het tussenzinnetje geschrapt. En voor het nieuwe geschiedenisboek zullen Turkse wetenschappers weer inspraak krijgen - er wonen tenslotte zo'n twee miljoen Turken in Duitsland.
Prijs te hoog
De opmerkelijke stap van Erdogan komt dan ook niet voort uit een plotseling inzicht van de waarheid bij de Turkse regering. De prijs van de ontkenning wordt gewoon te hoog. Met name lijkt Ankara beducht voor een resolutie van het Amerikaanse Congres bij de 90-jarige herdenking, waarin de gebeurtenissen als genocide worden gebrandmerkt.
Een dergelijke resolutie zou al eind jaren '90 worden aangenomen, maar president Clinton stak daar een stokje voor wegens 'zwaarwegende nationale belangen'. Daarbij ging het vooral om het Turkse dreigement de vliegbasis Incirlik voor de VS te sluiten, waardoor de dagelijkse patrouillevluchten boven Irak ernstig bemoeilijkt zouden worden. De huidige president Bush heeft echter getoond minder gevoelig te zijn voor dergelijke drukmiddelen.
Bovendien heeft de Europese Unie veel nadruk gelegd op de eis dat Turkije zich terdege rekenschap moet geven van haar verleden als het land echt lid wil worden van de EU. Het feit dat de EU landen als Kroatiė stevig heeft aangepakt en het Europees Parlement eerder deze week slechts na stevige garanties van nieuwe toetsingsmomenten heeft ingestemd met de toetreding van Roemeniė, zal ook in Ankara tot nadenken hebben gestemd.
Assyriėrs
Als Turkije echt het verleden onder ogen wil zien, dan moet het zich niet alleen rekenschap geven van de volkerenmoord op de Armeniėrs. Een grote groep Assyrische christenen, bronnen uit deze gemeenschap spreken van 500.000 slachtoffers, is op dezelfde wijze verdreven of vermoord. In de oproep van het Nederlandse parlement van afgelopen december om de genocide van 1915 te erkennen is deze groep inbegrepen. Door de systematische vervolging van Armeniėrs, Assyriėrs, Grieks- en Syrisch-orthodoxen is in de afgelopen eeuw het aandeel van de christenen in de Turkse bevolking teruggelopen van ruim 20 procent in het begin van de vorige eeuw naar een minieme 0,2 procent aan het begin van deze eeuw.
Toetreding tot Europa is zo een pijnlijke weg voor Turkije. Maar het land kan er ook veel van leren. Als het dat doet, dan kan het nog iets goeds opleveren voor de kleine christelijke minderheden die in het land zijn overgebleven.
En net als Duitsland na de Tweede Wereldoorlog zal Turkije pas bij Europa kunnen gaan behoren als het duidelijk het eigen verleden erkent. Het is daarom noodzaak dat de EU de oproep van premier Erdogan van harte onderschrijft en hem er toe dwingt het aangekondigde debat en onderzoek ook echt open te laten plaatsvinden. Er zijn voldoende signalen dat andere leden van zijn regering daar anders over denken. Maar zij moeten tot het besef worden gebracht dat er voor Turkije zonder een open verleden geen open toekomst in Europa kan zijn.
Goede ontwikkeling.quote:Op vrijdag 15 april 2005 15:33 schreef zakjapannertje het volgende:
[..]
http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=60316
TVP
Dit lijkt dan meer op het hysterische zelfmedelijden waar ik zo-even op doelde. Wat is Vergangenheitsbewaltigung in het Turks? Kemalisme?quote:Op vrijdag 15 april 2005 16:52 schreef ClioSporT het volgende:
Ja, maar helaas voor sommige anti turken is er geen genocide gepleegt
Waarom ben je bang voor zo'n onderzoek? Je zou het juist moeten toejuichen; eindelijk een onderzoek dat die zogenaamde volkerenmoord voor eens en voor altijd kan ontkrachten.quote:Op vrijdag 15 april 2005 16:52 schreef ClioSporT het volgende:
Ja, maar helaas voor sommige anti turken is er geen genocide gepleegt dus zo'n onderzoek is nutteloos..
Leuk stukje, ook superlang zodat het ook nog eens zeer interessant lijkt.quote:Op vrijdag 15 april 2005 17:25 schreef Sidekick het volgende:
[..]
Waarom ben je bang voor zo'n onderzoek? Je zou het juist moeten toejuichen; eindelijk een onderzoek dat die zogenaamde volkerenmoord voor eens en voor altijd kan ontkrachten.
Je vrees lijkt mij niets meer dan het instandhouden van oogkleppen. Zo ontzettend bang om zaken in het verleden te onderkennen uit angst een anti-Turk te zijn. Ik zou ook wel de slavenhandel van Nederland kunnen ontkennen hoor, maar zou ik daar iets mee opschieten? Zou het juist niet een teken van sterkte zijn om ook zelfkritiek te hebben en fouten te erkennen, ondanks dat je ze eigenlijk alleen via geschiedenisboekjes hebt gelezen? Zelfkritiek helpt je vooruit; je kan van je fouten leren en dus in de toekomst vermijden.
Maar je bent bang. Bang om 'tegenstanders' een argument te geven voor haat jegens Turken. Maar die angst zorgt er alleen maar voor dat je niet ziet dat jouw soort ontkenningen alleen maar de haat verder doet groeien. Zonder acceptatie zal het je alleen maar langer achtervolgen. Het is jouw keus.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |