Post uit Leeuwarden. Vrijwel iedereen met een rijbewijs kent het. De frustratie. Wéér 30 euro, omdat je iets harder reed dan ter plekke toe gestaan. Wéér 45 euro omdat je dacht in een 70 zone te rijden, waar je, naar nu blijkt, toch echt maar 50 mocht.
Jaarlijks wordt er voor ruim 550 miljoen euro aan boetes uitgedeeld, verdeeld over zo'n 7,5 miljoen bekeuringen. Ongeveer 65 procent van dat bedrag komt uit boetes voor minder dan 10 km. te hard. (Flitsservice.nl). 65 procent van het bedrag komt al snel in de buurt van de 75 procent van het aantal prenten.
Officieel draaien de snelheidscontroles dus om het verhogen van de verkeersveiligheid. Maar waarom zijn het dan juist die momenten dat het niet daadwerkelijk bijdraagt aan de veiligheid (omdat de inrichting van de weg een hogere snelheid suggereert dan het gelden de maximum, omdat het wegbeeld zeer rustig is of omdat de weersomstandigheden perfect zijn) dat het "Kodak moment" plaats vindt? Of vinden de controles ook plaats op plekken en momenten waar harder rijden dan toegestaan daadwerkelijk gevaarlijk is, en rijd men daar dus ook niet te hard?
De ellende van snelheidscontroles zit 'm in de legitimiteit. Gedogen is sinds de val van het tweede paarse kabinet een doodzonde. Tenminste, als het gaat om criminaliteit. Regels moeten strakker gehandhaafd worden. Maar zodra het om autorijden gaat is die redenering niet meer geldig. Die lullige paar kilometer te hard? 30 euro? Het oogt als spijkers zoeken op laag water. Maar als de correctie marge verdubbeld wordt, gaan we massaal op die limiet rijden, en blijven de boetes voor minder dan 10 km/h te hard binnendruppelen, alleen is de effectieve maximumsnelheid verhoogd!
Een regel die niet gecontroleerd wordt is volstrekt zinloos. Het feit dat er op snelheid gecontroleerd wordt is dan ook niet meer dan logisch.
Het beleid daarentegen is een heel ander verhaal.
Onder de noemer 'verkeersveiligheid' worden er targets gesteld. Zegt het aantal bekeuringen voor snelheid iets over de veiligheid? Zolang je niet weet waar en wanneer gecontroleerd wordt: Nee. Sterker nog, op de momenten dat de verkeersveiligheid daadwerkelijk relevant is (filevorming, slechte weersomstandigheden, gevaarlijke weg) passen de meeste automobilisten de snelheid aan. Blijft er een kleine groep over die daadwerkelijk negatief bij draagt aan de veiligheid. Maar toch, als men daar controleert is het resultaat lager. Minder boetes, maar toch veiliger?! Het huidige beleid is inconsistent. De doelstelling is het verhogen van verkeersveiligheid, maar de uitvoering draagt daar slechts marginaal aan bij.
De huidige maximumsnelheden stammen uit de jaren 70. Een tijd dat zelfs gordels nog niet verplicht waren. Van ABS, EBD, ESP, Airbags en WHIPS had men nog nooit gehoord. Wegen waren rustiger, maar qua inrichting onveiliger. De auto's waren bijzonder veel onveiliger. Klakkeloos de maximumsnelheid omhoog zetten is, gezien de drukte, geen optie.
Maar de technische mogelijkheden zijn er om maximumsnelheden variabel te maken! Op de A27 Utrecht - Vianen is het al. Overdag en 's nachts mag je 100 (2 baans) en in de spits 80 (3 baans). Flitspalen passen zich aan aan de maximumsnelheid. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) houden meer mensen zich aan de snelheid als men deze reëel vindt. Het is onbegrijpelijk dat je bij drukte en regen 100 of 120 mag, maar bij een lege weg en perfect weer nog steeds 100 of 120 mag! Ik pleit dan ook voor variabele maximumsnelheden, aan te geven door de matrixborden. De limieten zouden bijvoorbeeld 100 in de spits, 120 buiten de spits en 150 op de echt rustige momenten kunnen zijn. Eventueel nog gedifferentieerd per snelweg en aangepast aan het weer. Zeker in de spits zou dit gecombineerd kunnen worden met een handhaving die eerlijker is dan flitspalen, te weten onopvallende surveillance auto's en trajectcontrole.
Helaas zal dit er om milieu maar vooral financiële motieven voorlopig niet doorkomen.
Dus tot die tijd roep ik een ieder die dit steunt op justitie kenbaar te maken dat het huidige beleid niet kan!
Hoe dit kan? Blijf bewijs opvragen voor de kodak momenten!
[ Bericht 1% gewijzigd door Xtreem op 05-04-2005 11:42:47 ]
The secret to happiness is freedom...
And the secret to freedom is courage.
Thucydides