Ik heb wel flink wat horeca-ervaring, maar dan van de verkeerde kant van de barquote:Op dinsdag 8 maart 2005 15:07 schreef lurf_doctor het volgende:
Als je geen horeca-ervaring hebt, raad ik je af om een cafe te beginnen![]()
Klopt en verder heb je een bak geld nodig om een bestaand cafe over te nemen. Wil je iets nieuws, zul je er een horeca-bestemming op moeten krijgen en dat is een (in veel gemeentes) lastige en langdurige procedure. Pas op voor wurg-contracten van brouwerijen. Is het pandje dat je op het oog hebt goed geisoleerd (muziek ed.) en zo kan ik nog wel effe doorgaanquote:Op dinsdag 8 maart 2005 15:15 schreef frederik het volgende:
heb je papieren om een cafe te draaien?
Volgens mij is bijvoorbeeld minimaal 1 werknemer/eigenaar met sociale hygiene verplicht tijdens openingstijden
Mijn vriendin heeft dat social hygiene papiertje. En als het nodig is haal ik het zelf ook.quote:Op dinsdag 8 maart 2005 15:15 schreef frederik het volgende:
heb je papieren om een cafe te draaien?
Volgens mij is bijvoorbeeld minimaal 1 werknemer/eigenaar met sociale hygiene verplicht tijdens openingstijden
en dit is nog vrij positiefquote:Op dinsdag 8 maart 2005 15:16 schreef Bjoro het volgende:
Ik zou eerst wat ervaring opgaan doen als ik jou was aan de goede kant van de bar !
verder moet je er rekening mee houden dat je lange dagen maakt, waarschijnlijk nauwelijks pauze hebt, dat je altijd moet werken als de rest van het land vrij is, dat je er een hele tijd over doet een goede naam op te bouwen maar dat je binnen 2 dagen een slechte naam kunt hebben.
Dat je werktijden veel langer zijn dan de openingstijden van de kroeg (denk aan bestellingen/schoonmaak enz.)
maar als je het goed doet kun je op een leuke manier redelijk geld verdienen !
iig succes !
dan heb je nog EHBO, tappapiertje (minimaal 1 medewerker/eigenaar geloof ik)quote:Op dinsdag 8 maart 2005 15:23 schreef Doekes het volgende:
[..]
Mijn vriendin heeft dat social hygiene papiertje. En als het nodig is haal ik het zelf ook.
We hebben al wel wat ervaring aan de goede kant van de bar bij de plaatselijke voetbalkantine, maar dat is niet echt goed te vergelijken, denk ik. Verder zijn we er ons van bewust dat het, zeker in het begin, heel hard werken is, ook buiten de openingstijden.quote:Op dinsdag 8 maart 2005 15:16 schreef Bjoro het volgende:
Ik zou eerst wat ervaring opgaan doen als ik jou was aan de goede kant van de bar !
verder moet je er rekening mee houden dat je lange dagen maakt, waarschijnlijk nauwelijks pauze hebt, dat je altijd moet werken als de rest van het land vrij is, dat je er een hele tijd over doet een goede naam op te bouwen maar dat je binnen 2 dagen een slechte naam kunt hebben.
Dat je werktijden veel langer zijn dan de openingstijden van de kroeg (denk aan bestellingen/schoonmaak enz.)
maar als je het goed doet kun je op een leuke manier redelijk geld verdienen !
iig succes !
Goeie tip!quote:Op dinsdag 8 maart 2005 15:17 schreef DaveDoff het volgende:
Begin maar eens met een brochure te bestellen bij de kamer van koophandel. Je vind hier informatie over startende (horeca) ondernemingen en ook in een verder stadium van de onderneming kun je veel info vinden, zowel op pc-cdrom als in brochure versie. Kosten rond de 20 euro en je bent al een stuk verder !
succes !
ja, toen ik het neergezet had vond ik het ook vrij vaag. Zal zometeen even horen hoe dat zitquote:Op dinsdag 8 maart 2005 15:32 schreef bacobart het volgende:
tappapiertje ?
Voor zover ik weet moet in ieder geval de persoon die dagelijks aanwezig is (oftewel de bedrijfsleider) het papiertje sociale hygiene hebben,.. en verder geen diploma's ofzo nodig om te kunnen starten. Als je vriendin dus dat papiertje heeft heb jij er niks aan als zij er niet is en jij wel dus handig is als jullie het
allebei hebben.
Het is de bedoeling een cafeetje over te nemen dat vorige week failliet is gegaan. Het is dus al goed geïsoleerd enzo. En brouwerijen zijn vaak bereid om te investeren (om er zelf aan te verdienen natuurlijk), maar daar moet ik voor oppassen volgens jou? Hoe bedoel je dat?quote:Op dinsdag 8 maart 2005 15:21 schreef lurf_doctor het volgende:
[..]
Klopt en verder heb je een bak geld nodig om een bestaand cafe over te nemen. Wil je iets nieuws, zul je er een horeca-bestemming op moeten krijgen en dat is een (in veel gemeentes) lastige en langdurige procedure. Pas op voor wurg-contracten van brouwerijen. Is het pandje dat je op het oog hebt goed geisoleerd (muziek ed.) en zo kan ik nog wel effe doorgaan![]()
Brouwerijen zijn bereid er geld in te steken in ruil voor het pand of bijvoorbeeld langdurige afnamecontracten. Hier moet je voor oppassen.quote:Op dinsdag 8 maart 2005 15:45 schreef Doekes het volgende:
[..]
Het is de bedoeling een cafeetje over te nemen dat vorige week failliet is gegaan. Het is dus al goed geïsoleerd enzo. En brouwerijen zijn vaak bereid om te investeren (om er zelf aan te verdienen natuurlijk), maar daar moet ik voor oppassen volgens jou? Hoe bedoel je dat?
Daar zal die ook zeker over moeten nadenken. Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd een gevolg te zijn.quote:Op dinsdag 8 maart 2005 15:57 schreef yootje het volgende:
Als dat cafeetje failliet ging, waarom zou het dan niet failliet gaan als jullie het overnemen?
kijk het is niet voor niets failliet gegaan natuurlijk.quote:Op dinsdag 8 maart 2005 15:45 schreef Doekes het volgende:
Het is de bedoeling een cafeetje over te nemen dat vorige week failliet is gegaan. Het is dus al goed geïsoleerd enzo. En brouwerijen zijn vaak bereid om te investeren (om er zelf aan te verdienen natuurlijk), maar daar moet ik voor oppassen volgens jou? Hoe bedoel je dat?
Het pand is al van de (Amstel) brouwerij, dus dat is geen probleem. En zo'n langdurig afnamecontract lijkt me ook niet zo'n probleem. Je hebt een cafe, dus zal je ook langdurig bier verkopen.quote:Op dinsdag 8 maart 2005 15:55 schreef JaWi het volgende:
[..]
Brouwerijen zijn bereid er geld in te steken in ruil voor het pand of bijvoorbeeld langdurige afnamecontracten. Hier moet je voor oppassen.
Ok. Ik zou in ieder geval de contracten er heel goed op na kijken. Zitten vaak toch een hoop dingen achter waar ondernemers niet altijd verstand van hebben. En natuurlijk verkoop je langdurig bier, maar bedenk wel dat zij de prijs bepalen en dat je ook niet zomaar kan overstappen.quote:Op dinsdag 8 maart 2005 16:05 schreef Doekes het volgende:
[..]
Het pand is al van de (Amstel) brouwerij, dus dat is geen probleem. En zo'n langdurig afnamecontract lijkt me ook niet zo'n probleem. Je hebt een cafe, dus zal je ook langdurig bier verkopen.
Daar wordt op dit moment door ons onderzoek naar gedaanquote:Op dinsdag 8 maart 2005 16:01 schreef JaWi het volgende:
[..]
Daar zal die ook zeker over moeten nadenken. Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd een gevolg te zijn.
Waarom is de vorige eigenaar over de kop gegaan?
Geldproblemen, te lage omzet, te hoge kosten (waardoor?), mismanagement, externe factoren, wurgcontracten?
Etc..
We zullen in het begin weinig vrije tijd voor elkaar hebben, maar het is wel de bedoeling dat er op een later tijdstip, als de zaak een beetje loopt, we wat mensen in dienst nemen.quote:Op dinsdag 8 maart 2005 16:24 schreef Bjoro het volgende:
Hou er ook rekening mee, dat als je dit samen met je vriendin doet dat je elkaar OF 24 uur per dag ziet (je werkt altijd samen enz.) OF bijna nooit meer (jij werkt als zij vrij is en andersom )
Dit lijkt me een zware belasting voor je relatie !
via: http://www.google.nl/search?hl=nl&q=horecazaak+starten&spell=1quote:Wat heb je nodig om een eigen horecazaak te starten?
Velen dromen van het starten van een eigen bedrijf. Het spreekt voor zich dat je vóór je jouw dromen kunt realiseren, eerst de nodige diploma's op zak moet hebben. De Stichting verzorgt opleidingen voor mensen die een eigen bedrijf willen beginnen of in de horeca werkzaam (willen) zijn. Wanneer je al een eigen zaak hebt krijg je bovendien te maken met diverse wettelijke eisen waaraan je als horecaondernemer moet voldoen. Om het overzichtelijker te maken vermelden wij hieronder de belangrijkste eisen en de diploma's die je nodig hebt:
Drank- en Horecawet
Volgens deze wet moet men minimaal aan de eis Sociale Hygiëne voldoen. Tijdens de openingsuren van een horecabedrijf waar alcoholhoudende dranken geschonken worden, dient er namelijk altijd minstens één persoon aanwezig te zijn die in het bezit is van de SVH Verklaring Sociale Hygiëne. In de praktijk betekent dit, dat meerdere werknemers deze Verklaring moeten hebben. Het is overigens beter om het volledige Diploma Cafébedrijf te behalen. Je voldoet dan niet alleen aan de verplichte eis Sociale Hygiëne, maar je bent tevens vakbekwaam. Dus: Diploma Cafébedrijf of Verklaring Sociale Hygiëne
Alliantie branchekwalificatie
Banken, brouwerijen en de horecabranche zijn op 6 september 2000 een alliantie met elkaar aangegaan, waarin zij afgesproken hebben de branchekwalificatie (het HOV-diploma) daadkrachtig te stimuleren. Bij een kredietaanvrage zal een HOV-diploma als minimum eis worden beschouwd. Dit betekent dus dat een aspirant-ondernemer eerst dit (voormalig) Middenstandsdiploma zal moeten behalen voordat hij met hulp van een bank of brouwerij een eigen bedrijf kan starten. Dus: Diploma HOV
Warenwetregeling
In het bedrijf moet volgens de Hygiënecode-HACCP gewerkt worden, de ondernemers moeten zorgen dat hun medewerkers opgeleid worden op het gebied van voedselhygiëne. Dus: Certificaat Toepassing Hygiënecode voor de Horeca
Arbo-wet
Sinds de inwerkingtreding van het Besluit Bedrijfshulpverlening is de werkgever verplicht voldoende werknemers aan te wijzen als Bedrijfshulpverlener. Dus: Diploma Bedrijfshulpverlener en Herhalingscursus.
Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties
Ieder horecabedrijf dat met portiers werkt, moet voortaan gediplomeerde portiers in dienst hebben. Dus: Diploma Horecaportier
Dat laatste vind ik een gevaarlijk ondoordachte gedachtengang.quote:Op dinsdag 8 maart 2005 16:05 schreef Doekes het volgende:
[..]
Het pand is al van de (Amstel) brouwerij, dus dat is geen probleem. En zo'n langdurig afnamecontract lijkt me ook niet zo'n probleem. Je hebt een cafe, dus zal je ook langdurig bier verkopen.
Dat weet ik dus niet en daar probeer ik hier en door bij ervaren mensen te informeren achter te komenquote:Op woensdag 9 maart 2005 09:45 schreef MouseOver het volgende:
[..]
Dat laatste vind ik een gevaarlijk ondoordachte gedachtengang.
Elk cafe verkoopt langdurig bier, toch zitten een aantal kroegen klem met dit soort contracten.. zou langdurig bier verkopen dan toch het enige criterium zijn denk je?
Hmm. Lees het nu pas. Dat is jammer!quote:Op woensdag 9 maart 2005 09:26 schreef Doekes het volgende:
Mensen, bedankt voor jullie tips en hulp (en bezorgdheid), maar ik heb gisteren even gebeld met de vorige eigenaar over hoe en wat. Hij vertelde me dat we niet de enigen zijn die het cafe willen overnemen en dat er met anderen al vergevorderde plannen zijn. Het cafe zou zelfs volgende week alweer open gaan. Helaas voor ons dus...
Misschien ooit op een andere lokatie... (kan ik me nu wat beter voor gaan bereiden)
Het cafe is trouwens in Zeist.
We gaan wel wat verder kijken, maar (nog) niet echt actief. Deze lokatie was de ideale voor ons, dus we wachten maar af of er nog een leuk cafeetje vrijkomt.quote:Op donderdag 10 maart 2005 09:48 schreef JaWi het volgende:
[..]
Hmm. Lees het nu pas. Dat is jammer!
Maar goed, je hebt je er wat in verdiept, wil je nu niet verder kijken?
Misschien zelf toch iets beginnen, iets anders overnemen etc?
Je moet wel wat papiertjes hebben ja. Maar wat is iva?quote:Op donderdag 10 maart 2005 11:45 schreef emileuitapeldoorn het volgende:
ik wil dat op de duur ook
je moet idd je horecapapieren hebben
je moet tegenwoordig je iva hebben en je sociale hygiene
moet alleen horecapapieren nog
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |