abonnement Unibet Coolblue
pi_55972622
quote:
Russia claims to be ahead in race to put man on Mars
by Staff Writers
Moscow (AFP) Jan 8, 2008


Russia is leading the race to complete a manned mission to Mars and could land a Russian on the Red Planet by 2025, a leading scientist was quoted as saying on Tuesday.
"We have something of a head start in this race as we have the most experience in piloted space flight," the director of the prestigious Space Research Institute, Lev Zelyony, told Interfax news agency on Tuesday.

The goal of becoming the first country to land a human on Mars is "technically and economically achievable" by 2025, he said.

Mars is the most prestigious prize for the Russian space industry if it wants to boost the country's "scientific and political prestige" through manned space flight, he said.

"We lost the race to the moon," Zelyony said.

The United States achieved that goal on July 20, 1969, when Apollo 11 commander Neil Armstrong became the first man to set foot on the moon.

The last manned US mission to the moon was the December 1972 flight of Apollo 17.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_56031688
Vergeef me mijn onwetendheid, maar is er eigenlijk al een topic over de flyby van Messenger rond Mercurius?
pi_56031768
quote:
Op maandag 14 januari 2008 20:09 schreef zuiderbuur het volgende:
Vergeef me mijn onwetendheid, maar is er eigenlijk al een topic over de flyby van Messenger rond Mercurius?
Niet dat ik weet.....
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_56145778
Mars Express ziet CO2-wolken op Mars

17-01-2008Mars stond tot nu toe vooral bekend als een desolate woestijnwereld, alwaar de aanblik van wolken aan de hemel zeldzaam zou zijn. Nu laten nieuwe resultaten echter zien dat de droge planeet in het bezit is van hoge wolken die een voldoende hoge dichtheid hebben om schaduwen op het oppervlak te werpen. Deze schaduwen hebben een merkbare invloed op de lokale weersomstandigheden. Voorheen dacht men dat wolken op Mars een zeldzaamheid zouden zijn.

Wolken van waterijs komen op Mars wel voor, maar vooral aan de flanken van de reusachtige Martiaanse vulkanen. Nu blijkt dat de Rode Planeet ook wolken van kooldioxide-ijs kent, die zich op veel grotere hoogte bevinden. Het bestaan van deze wolken was voorheen slechts op indirecte wijze afgeleidt. Het bestaan van deze wolken is niet verassend, aangezien de ijle atmosfeer van Mars vooral uit kooldioxide bestaat en de temperaturen op Mars regelmatig onder het “vriespunt” van kooldioxide dalen. De wolken blijken daarnaast dusdanig groot te zijn, dat zij af en toe donkere schaduwen op het stoffige oppervlak werpen.

Dit is de eerste keer dat men de kooldioxidewolken van Mars van bovenaf heeft waargenomen. Dit stelt men in staat om niet alleen de vorm ervan vast te stelen, maar ook de omvang en dichtheid. De wolken bevinden zich op een verassend grote hoogte – meer dan 80 kilometer boven het oppervlak. De wolken zijn daarnaast honderden kilometers lang en veel dikker dan verwacht. De deeltjes waaruit de wolken zijn opgebouwd blijken ook verrassend groot te zijn – meer dan een micron (1/1000 millimeter) in doorsnede. Normaal gesproken zouden deeltjes van deze grootte niet lang in de bovenste atmosfeer kunnen blijven, zonder naar beneden te vallen.De wolken zijn waargenomen door het OMEGA-instrument van ESA’s Mars Express en zijn in staat de helderheid van de zon met 40% verminderen. Dat betekent dat de schaduwen een meetbaar effect op de oppervlaktetemperatuur kunnen hebben. De temperatuur in de schaduw kan wel 10 graden koeler zijn dan de omgeving. Dit heeft op zijn beurt gevolgen voor het lokale weer, zoals de winden.

Aangezien de kooldioxidewolken vooral nabij de evenaar voorkomen, vermoedt men dat de omvang van de wolken én de deeltjes in de wolken verklaard kunnen worden aan de hand van de grote dagelijkse temperatuurverschillen aan de evenaar. De koude nachttemperaturen en relatief hoge dagtemperaturen veroorzaken een hoge potentie voor atmosferische convectie (stijgende lucht), vooral als de zon ’s morgens de grond verwarmd. Bellen van warm gas stijgen op en bereiken een hoogte waarop de temperatuur voldoende daalt om de kooldioxide te laten bevriezen.Bron: European Space Agency

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_56337093
26-01-2008

HiRISE brengt windstructuren op Mars in beeldMars kent een ijle, zwakke atmosfeer met een luchtdruk die slechts 1% van die op aarde bedraagt. Toch laten de opnames die gemaakt zijn met HiRISE-camera aan boord van de MRO enkele complexe landschappen zien die overduidelijk door de wind gevormd zijn. De grote vraag is nu of de huidige winden op Mars voldoende zijn om deze kenmerken te verklaren, of dat deze gevormd zijn in het verre verleden, toen de luchtdruk veel hoger was.

Tot de geologische kenmerken die de Mars Reconnaissance Orbiter heeft waargenomen behoren zandduinen, merkwaardige “zandgolven” en kilometersgrote, door de wind gevormde, kliffen die “yardangs” genoemd worden. De waarnemingen die de MRO verricht heeft van deze yardangs laten zien dat deze een gelaagde structuur hebben. Sommige van deze lagen lijken uit rotsachtig materiaal te bestaan, terwijl andere lagen duidelijk uit zachter materiaal zijn opgebouwd. Blijkbaar is de vorming van yardangs een complex proces, dat nog niet goed begrepen wordt.HiRISE heeft ook enkele opmerkelijke zaken onthuld bij het stof dat zich aan de flanken van de reusachtige Martiaanse vulkanen heeft opgehoopt. Dit stof laat structuren zien die overeenkomen met zogenaamde “sterduinen” op aarde. Dergelijke structuren worden geacht te ontstaan door krachtige winden uit verschillende richtingen. Nu is de luchtdruk nabije de toppen van deze vulkanen echter slechts 0,1% de luchtdruk op aarde, zodat het de vraag is of de stofstructuren op de vulkanen wel zijn wat ze lijken te zijn. Het is ook mogelijk dat de structuren lang geleden gevormd zijn, in een tijd dat de luchtdruk op Mars hoger was, waardoor de windsnelheden eveneens hoger waren.Bron: University of Arizona

(Astrostart)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_56338675
op wat voor hoogte moet ik foto 2 inschatten? zeg maar de rechter donkerste krater ongeveer evengroot als een dorp of stad?
pi_56341687
quote:
Op zondag 27 januari 2008 13:32 schreef Syd het volgende:
op wat voor hoogte moet ik foto 2 inschatten? zeg maar de rechter donkerste krater ongeveer evengroot als een dorp of stad?

Olympus Mons is een uitgedoofde vulkaan op Mars. Het is de grootste bekende berg in het zonnestelsel, en steekt ongeveer 24 km boven de omliggende vlakte uit. Hij heeft een basisdiameter van meer dan 500 km en is omringd door een steile rotswand van 6 km hoog. Behalve hoog is Olympus Mons ook vooral breed, namelijk zo'n 550 kilometer.

Men vermoedt dat de Olympus Mons op eenzelfde manier gevormd is als Hawaï, het is een schildvulkaan, waarbij materiaal zeer diep uit de planeet aan het oppervlak komt en zo land vormt. Het feit dat de vulkanen zo groot zijn geworden en niet weggezonken zijn betekent dat Mars toentertijd al genoeg afgekoeld was om een lithosfeer te hebben die een dergelijk grote massa kan dragen. De grootste vulkaan op aarde is de Mauna Loa in Hawaï, deze vulkaan is 9 kilometer hoog en 120 kilometer breed.

De top van de vulkaan wordt gevormd door een 85 bij 60 kilometer brede Caldera. Deze bestaat uit 6 overlappende putkraters, en is in het laagste punt 3 kilometer diep. De vulkaan wordt omringd door een gebied dat bekend staat als de Olympus Mons aureool (Latijn voor lichtcirkel). Het bestaat uit gigantische ruggen en blokken welke tot wel 1000 kilometer van de voet uitstrijken. Dit landschap toont tekenen van een dynamische marskorst en gletsjeractiviteit. Over dit type terrein zijn nog vele vragen onbeantwoord.

Mars kent nog meer zéér grote vulkanen. De meesten bevinden zich in de Tharsisrug, waaronder Olympus Mons, en in Elysium Planitia.

Olympus mons heeft een zeer lichte hellingshoek. Als mensen op Mars zouden kunnen landen, kan de vulkaan worden beklommen zonder dat de klimmer dit in de gaten zou hebben.


Oppervlakte vergelijking Olympus Mons met Duitsland


[ Bericht 25% gewijzigd door -CRASH- op 27-01-2008 15:52:34 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_56891953
Doorbraak in onderzoek naar water op Mars

De rivierdelta's op Mars zijn in maximaal enkele tientallen jaren ontstaan. Dat concluderen vier aardwetenschappers van de Universiteit Utrecht. Tot nu toe waren er alleen schattingen over de minimale ontstaansduur van de rivierdelta's, een kleine vier miljard jaar geleden. De onderzoekers stellen dat de rivierdelta's tijdens een korte periode van warmte zijn ontstaan. Volgens de onderzoekers is het klimaat op Mars extreem koud geweest, met een korte periode met impulsen water.
De vier hebben in een zandbak de rivierdelta's op Mars nagebouwd. In de bak van 6,5 bij dertien meter groeven ze kratervormige gaten. Daar lieten ze water doorheen stromen. Uit de reactie van het zand konden de onderzoekers opmaken hoe lang het ontstaan van een rivierdelta duurde. In het schaalmodel waren de delta's in een halfuur gevormd.

Aangezien het onderzoek in de zandbak werd gedaan onder condities die vergelijkbaar zijn met die op Mars, konden de onderzoekers conclusies trekken over de ontstaansduur van de delta's op de rode planeet. Maarten Kleinhans en George Postma, twee van de onderzoekers, denken dat de uitkomst van het onderzoek een ander beeld geeft over de geschiedenis van Mars.

"Mars was geen vochtige warme planeet zoals aarde. Het was een droge en koude planeet waar nauwelijks wat gebeurde." Het onderzoek wordt donderdag in het wetenschappelijk tijdschrift Nature gepubliceerd.
Bron: Astroversum
pi_56892551
Zullen ze ook rekening hebben gehouden met de zandkorrel stuctuur ( ronde of hoekige zandkorrel )
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  vrijdag 22 februari 2008 @ 17:18:49 #260
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_56909543
quote:
Op donderdag 21 februari 2008 20:55 schreef -CRASH- het volgende:
Zullen ze ook rekening hebben gehouden met de zandkorrel stuctuur ( ronde of hoekige zandkorrel )
Ja, dat doen ze Ze gebruiken voor het zand een Mars-analoog
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
  vrijdag 22 februari 2008 @ 21:32:30 #261
180856 Moondreamer
Don't Lie To Me
pi_56914827
Ik snap niet dat mensen in deze onzin geloven.
Eerst was Mars rood en nu heeft ie weer een andere kleur.
Ik geloof niet meer in die ruimtevaart bullshit, terwijl het ooit eens een gedreven hobby van mij was.
Allemaal die foto's wat ze publiceren daar kun je gewoon niet veel waarde aan hechten aangezien er teveel gefoto soept wordt en met een karretje rondrijden, dat is zowiezo technisch onmogelijk.
Nee, voor mij is ruimtevaart niet meer geloofwaardig, omdat we nu eenmaal gebonden aardlingen zijn !
Quote : "Early" (Brad Pitt) from the motion picture "Kalifornia"
"De regering stuurt continue mensen naar de maan, ze willen gewoon niet dat wij dat weten"
pi_56918880
quote:
Op vrijdag 22 februari 2008 21:32 schreef Moondreamer het volgende:
Ik snap niet dat mensen in deze onzin geloven.
Eerst was Mars rood en nu heeft ie weer een andere kleur.
Ik geloof niet meer in die ruimtevaart bullshit, terwijl het ooit eens een gedreven hobby van mij was.
Allemaal die foto's wat ze publiceren daar kun je gewoon niet veel waarde aan hechten aangezien er teveel gefoto soept wordt en met een karretje rondrijden, dat is zowiezo technisch onmogelijk.
Nee, voor mij is ruimtevaart niet meer geloofwaardig, omdat we nu eenmaal gebonden aardlingen zijn !
Het is allemaal een samenzwering OEEEE

  zaterdag 23 februari 2008 @ 01:11:12 #263
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_56919247
quote:
Op vrijdag 22 februari 2008 21:32 schreef Moondreamer het volgende:
Ik snap niet dat mensen in deze onzin geloven.
Eerst was Mars rood en nu heeft ie weer een andere kleur.
Ik geloof niet meer in die ruimtevaart bullshit, terwijl het ooit eens een gedreven hobby van mij was.
Allemaal die foto's wat ze publiceren daar kun je gewoon niet veel waarde aan hechten aangezien er teveel gefoto soept wordt en met een karretje rondrijden, dat is zowiezo technisch onmogelijk.
Nee, voor mij is ruimtevaart niet meer geloofwaardig, omdat we nu eenmaal gebonden aardlingen zijn !
Jij hebt duidelijk in de verste verte geen idee waar je over praat.
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_56921646
Stel dat we ooit astronauten op Mars kunnen laten landen, zullen die dan geen enorm probleem hebben als er een stofstorm ontstaat?Succes met schuilen? .
Inderdaad gaat de waarde die wij aan de mening van anderen hechten (...) in de regel bijna elke redelijke bedoeling te boven, zodat het als een soort algemeen verbreide of veeleer aangeboren manie kan worden beschouwd - Schopenhauer
  zaterdag 23 februari 2008 @ 14:38:35 #265
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_56925484
quote:
Op zaterdag 23 februari 2008 09:26 schreef Steeven het volgende:
Stel dat we ooit astronauten op Mars kunnen laten landen, zullen die dan geen enorm probleem hebben als er een stofstorm ontstaat?

[ afbeelding ]

Succes met schuilen? .
Dat zou inderdaad een flink probleem zijn. Het stof is zo fijn, dat het tussen alle draaipunten en plooien van een eventueel pak gaat zitten. Door de wrijving kan dit beschadiging en dus een mogelijk dodelijke decompressie van het pak opleveren. Daarnaast vertroebelt het je zicht en bedekt het je communicatie-apparatuur. Ik denk dat ze niet landen met een storm in het vooruitzicht Daarom zijn ze zo hard bezig die atmosfeer te begrijpen
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
  zaterdag 23 februari 2008 @ 14:59:27 #266
180856 Moondreamer
Don't Lie To Me
pi_56925914
quote:
Op zaterdag 23 februari 2008 01:11 schreef star_gazer het volgende:

[..]

Jij hebt duidelijk in de verste verte geen idee waar je over praat.
Hoezo, was jij erbij ?
Quote : "Early" (Brad Pitt) from the motion picture "Kalifornia"
"De regering stuurt continue mensen naar de maan, ze willen gewoon niet dat wij dat weten"
  zaterdag 23 februari 2008 @ 15:01:45 #267
180856 Moondreamer
Don't Lie To Me
pi_56925961
quote:
Op zaterdag 23 februari 2008 09:26 schreef Steeven het volgende:
Stel dat we ooit astronauten op Mars kunnen laten landen, zullen die dan geen enorm probleem hebben als er een stofstorm ontstaat?

[ afbeelding ]

Succes met schuilen? .
Astronauten op mars ?
Ze kunnen nog niet eens naar de maan, hoe willen ze dan op mars komen.
DREAM ON !
Quote : "Early" (Brad Pitt) from the motion picture "Kalifornia"
"De regering stuurt continue mensen naar de maan, ze willen gewoon niet dat wij dat weten"
pi_56926010
quote:
Op zaterdag 23 februari 2008 15:01 schreef Moondreamer het volgende:

[..]

Astronauten op mars ?
Ze kunnen nog niet eens naar de maan, hoe willen ze dan op mars komen.
DREAM ON !
quote:
Russia is leading the race to complete a manned mission to Mars and could land a Russian on the Red Planet by 2025, a leading scientist was quoted as saying on Tuesday.
"We have something of a head start in this race as we have the most experience in piloted space flight," the director of the prestigious Space Research Institute, Lev Zelyony, told Interfax news agency on Tuesday.
Inderdaad gaat de waarde die wij aan de mening van anderen hechten (...) in de regel bijna elke redelijke bedoeling te boven, zodat het als een soort algemeen verbreide of veeleer aangeboren manie kan worden beschouwd - Schopenhauer
  zaterdag 23 februari 2008 @ 20:34:36 #269
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_56932877
quote:
Op zaterdag 23 februari 2008 14:59 schreef Moondreamer het volgende:

[..]

Hoezo, was jij erbij ?
Ik heb een tijdje stage gelopen bij ESA en kom er nog steeds af en toe. Ik werk regelmatig met ruwe, onbewerkte data van mars-sondes. Dus ja, ik ben er vaker 'bij' dan jij denkt. Het zou fijn zijn als jij je knotsje oppakt, weer terug je grotje inkruipt en de vooruitgang niet verder blokkeert met je beperkte vermogen tot redeneren.
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
  zaterdag 23 februari 2008 @ 20:35:04 #270
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_56932896
quote:
Op zaterdag 23 februari 2008 15:01 schreef Moondreamer het volgende:

[..]

Astronauten op mars ?
Ze kunnen nog niet eens naar de maan, hoe willen ze dan op mars komen.
DREAM ON !
Ben jij een troll? Ik geloof niet dat er daadwerkelijk mensen bestaan die zo weinig van de wereld weten
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_56935517
quote:
Op zaterdag 23 februari 2008 15:01 schreef Moondreamer het volgende:

[..]

Astronauten op mars ?
Ze kunnen nog niet eens naar de maan, hoe willen ze dan op mars komen.
DREAM ON !
Amerikanen zijn astronauten en die zijn toch op de maan geweest?
pi_56937652
quote:
Op zaterdag 23 februari 2008 21:57 schreef Syd het volgende:

[..]

Amerikanen zijn astronauten en die zijn toch op de maan geweest?
Over zo'n zaken ga je maar verder in TRUTH
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zondag 24 februari 2008 @ 13:55:50 #273
180856 Moondreamer
Don't Lie To Me
pi_56945666
quote:
Op zaterdag 23 februari 2008 20:34 schreef star_gazer het volgende:

[..]

Ik heb een tijdje stage gelopen bij ESA en kom er nog steeds af en toe. Ik werk regelmatig met ruwe, onbewerkte data van mars-sondes. Dus ja, ik ben er vaker 'bij' dan jij denkt. Het zou fijn zijn als jij je knotsje oppakt, weer terug je grotje inkruipt en de vooruitgang niet verder blokkeert met je beperkte vermogen tot redeneren.
Eenvoud in het leven is nu eenmaal mooi en de vooruitgang waar jij het over hebt "is just a dream"!
Wij zullen deze planeet nooit verlaten, omdat ons menselijke lichaam daar nu eenmaal niet voor gemaakt is.
Aardlingen zijn voor op de aarde en niet voor op mars. "MISSION IMPOSSIBLE"
Quote : "Early" (Brad Pitt) from the motion picture "Kalifornia"
"De regering stuurt continue mensen naar de maan, ze willen gewoon niet dat wij dat weten"
pi_56946157
quote:
Op zondag 24 februari 2008 13:55 schreef Moondreamer het volgende:

[..]

Eenvoud in het leven is nu eenmaal mooi en de vooruitgang waar jij het over hebt "is just a dream"!
Wij zullen deze planeet nooit verlaten, omdat ons menselijke lichaam daar nu eenmaal niet voor gemaakt is.
Aardlingen zijn voor op de aarde en niet voor op mars. "MISSION IMPOSSIBLE"
Er is enkel sprake van een missie om mensen op Mars te laten landen om de planeet te onderzoeken. Lijkt me een compleet logische missie ook. Ik krijg het idee dat jij het opvat als massale kolonisatie van planeten?
Inderdaad gaat de waarde die wij aan de mening van anderen hechten (...) in de regel bijna elke redelijke bedoeling te boven, zodat het als een soort algemeen verbreide of veeleer aangeboren manie kan worden beschouwd - Schopenhauer
pi_56948853
Willen jullie ermee ophouden....
Het is en blijft zo toch een welles.. nietes gedoe.

En in dit topic is er geen plaats voor
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')