FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Nederlandse consument wordt steeds negatiever: Waarom?
Daalemmerzondag 9 januari 2005 @ 22:58
Een klein stukje uit dit artikel van nu.nl:
quote:
Wellink klaagde bij eerdere interviews over de somberheid die bij de Nederlandse consumenten leeft. Ondanks een goed gevulde spaarpot en de aantrekkende economie houden zij de hand op de knip en kijken ze negatiever tegen de economische ontwikkeling aan dan de inwoners van de buurlanden.

"Ons gevoel is dat de Nederlander negatiever is. Over het waarom breek ik me al jaren het hoofd. Misschien is het een tegenreactie op het enorme optimisme in de jaren negentig. Toen sloegen we te ver door. Nu slaan we weer door'', zegt Welling in het AD.
De Nederlandse consument wordt dus al maar negatiever. En dat terwijl de signalen bijna alleen maar positief zijn op het moment. Hoe kan dit?

Komt het door de toenemende polarisatie? Extreem-rechts contra orthodox-moslims? Ik denk dat veel mensen hier toch aardig van gebaald zullen hebben, aangezien Nederland toch bekend stond om het polderen en de dialoog. Toen dat defintief voorbij leek, begin november, denk ik dat veel Nederlanders daar diep van onder de indruk waren. Maar aan de andere kant: Na de ramp in Azië en met de actie voor Giro 555 was er weer een gigantische saamhorigheid onder de bevolking, onder welke groep dan ook. En daarnaast: Is een groeiende tweedeling in de samenleving een oorzaak voor een dalend consumentenvertrouwen? Dat is maar zeer de vraag.

Volgens mij moet de reden voor het dalende consumentenvertrouwen dan ook ergens anders gezocht worden. Waarom denken de mensen dat het nog steeds bergafwaarts gaat, dat de werkloosheid nog steeds groeit, en zijn mensen voorzichtig met het uitgeven van geld? Wordt ze dat soms aangepraat? Ja dus. Week in, week uit, wordt iedereen geconfronteerd met bezuiniging op bezuiniging, en staan de kranten vol van het feit dat dit jaar opnieuw een duur jaar wordt. Bovendien doen Zalm en co hun uiterste best om de feiten slechter voor te stellen dan ze zijn.

Hoewel het kabinet probeert de economie weer op de been te brengen, bereikt zij ongeveer het tegenovergestelde: Het consumentenvertrouwen blijft maar dalen.

Mijn stelling:
De enige schuldige aan het dalende consumentenvertrouwen is het Kabinet zelf, dankzij het slechter voorstellen van de werkelijkheid dan zij is, en dankzij de rigoreuze bezuinigingen.
Fatalityzondag 9 januari 2005 @ 23:05
De enige natuurlijk niet. De economie gaat gewoon slechter dan een paar jaar geleden over het algemeen genomen. Maar ik denk dat het kabinet het met bezuinigingen het niet makkelijker maakt voor de consument. En dan is het niet extreem vreemd dat het vertrouwen daalt.

hej daalemmer, heb je een miniconomy winkel? Ben net nog op bezoek geweest.
Duvelzondag 9 januari 2005 @ 23:06
't Lijkt me logisch dat je een beetje zuinig aan doet als je je loon niet noemenswaardig ziet stijgen, maar tegelijkertijd je ziektekostenverzekering zoveel duurder wordt, de energierekening stijgt en ook de gemeente het gat in de begroting op jou verhaalt.

En dan krijgen we vervolgens de heer Wellink van De Nederlandse Bank die eigenlijk de Nederlandse burger de schuld geeft van het langzame herstel. Walgelijk eigenlijk.

Met andere woorden: ik ben het voor een deel met je stelling eens. Al is het trouwens natuurlijk wel zo dat de Nederlanders het doemscenario van het kabinet voor zoete koek slikken, terwijl we nog steeds een van de rijkste landen ter wereld zijn...
NorthernStarzondag 9 januari 2005 @ 23:09
quote:
Op zondag 9 januari 2005 22:58 schreef Daalemmer het volgende:

Hoewel het kabinet probeert de economie weer op de been te brengen, bereikt zij ongeveer het tegenovergestelde: Het consumentenvertrouwen blijft maar dalen.

Mijn stelling:
De enige schuldige aan het dalende consumentenvertrouwen is het Kabinet zelf, dankzij het slechter voorstellen van de werkelijkheid dan zij is, en dankzij de rigoreuze bezuinigingen.
Kan ik het allen maar mee eens zijn. Je bouwt geen vertrouwen op door voortdurend te roepen dat het slecht gaat en we met zijn allen richting de afgrond gaan.

Dat laatste was dan wel weer nodig om draagvlak te creeëren voor het verder afbreken van het sociaal stelsel (imo kun je nauwelijks spreken van hervormingen namelijk) en zo valt alles weer op zijn plek.

Nederland heeft zelf nauwelijks nog invloed op haar economie. Als we dat ooit wel gehad hebben is het nu iig zo goed als nihiel geworden. Daaruit concludeer ik dat al die veranderingen in het stelsel nog onder valse voorwenselen zijn ook, want garanties zijn er sowieso niet (dat het daardoor beter wordt bijv.)

Nou ja en dat dalende consumentenvertrouwen is niet geheel onterecht natuurlijk. Kijk alleen maar naar de stijgende kosten voor energie, zorg en andere essentiele onderdelen voor de opbouw van een gezonde maatschappij.
GoeRoe86zondag 9 januari 2005 @ 23:23
Ben het helemaal met TS eens. De bezuinigingen zijn opzich ook nog niet het domste, ik kan dat wel begrijpen ookal ben ik het er niet mee eens. Het feit dat het hele kabinet blijf benadrukken dat het slecht gaat met Nederland, zorgt ervoor dat het steeds slechter gaat met Nederland. De gemiddelde consument gaat die wooren namelijk geloven waardoor hij denkt: Laat ik maar wat rustiger aan doen met mijn geld. En hoe zit het met mijn pensioen? Daar ook nog wat geld voor opzij zetten.

Het spiraal effect wordt naar mijn mening ontzettend versterkd (als het niet veroorzaakt is) door het kabinet
Fredzondag 9 januari 2005 @ 23:26
Denk dat de consumenten in Nederland te veel terug kijken naar de gulden en bij voorbaat alles al duur noemen. Die invloed is naar mijn idee groter dan de invloed van de bezuinigingen van de overheid.
GoeRoe86zondag 9 januari 2005 @ 23:28
De gulden? Owja nu je het zegt die hadden we ook nog. Wat ik probeer te zeggen ik denk er nauwelijks aan terug eigenlijk.
thothzondag 9 januari 2005 @ 23:37
Zelf ben ik eerder onder de indruk van de negatievere kant van de economische ontwikkeling wanneer mijn baas me vertelt dat de helft van ons bedrijf naar India verhuist wordt omdat ze daar hetzelfde werk veel goedkoper kunnen dan wij. Wanneer Zalm weer eens probeert duidelijk te maken dat we weer moeten bezuinigen want Europese norm en wat al niet meer dan moet ik gapen.
Manonozondag 9 januari 2005 @ 23:40
Omdat iedereen steeds negatiever wordt hier
Daalemmerzondag 9 januari 2005 @ 23:52
quote:
Op zondag 9 januari 2005 23:26 schreef FredvZ het volgende:
Denk dat de consumenten in Nederland te veel terug kijken naar de gulden en bij voorbaat alles al duur noemen. Die invloed is naar mijn idee groter dan de invloed van de bezuinigingen van de overheid.
Ja, maar is die invloed niet inmiddels weggeëbt? Volgens mij kan dat geen verklaring zijn voor de huidige daling.
quote:
Op zondag 9 januari 2005 23:05 schreef Fatality het volgende:
hej daalemmer, heb je een miniconomy winkel? Ben net nog op bezoek geweest.
Haha, [Miniconomy] Fok!Partij. Net vandaag opgestart.

Ontopic: Wat saai, een topic waarin bijna iedereen het met me eens is . Zijn de rechtse mensen misschien niet zo geinteresseerd in een diepere discussie die niet over allochtonen gaat ?
kitty--maandag 10 januari 2005 @ 00:44
Ook de invoering van de euro is hier mede schuldig aan, iedereen vindt alles megaduur geworden, of het nu zo is of zo lijkt.

En daarbij Nederlanders moeten altijd wat te klagen hebben, alleen klagen ze nu over wat meer opvallendere zaken als voorheen.
Heraldmaandag 10 januari 2005 @ 00:55
quote:
Op zondag 9 januari 2005 22:58 schreef Daalemmer het volgende:
aangezien Nederland toch bekend stond om het polderen en de dialoog.
bekend om de dialoog? Ali B heeft die uitdrukking toch bedacht, vind het zo'n hypewoord net als demoniseren hip werd na de moord op Fortuyn.

maar dat is offtopique natuurlijk
Loedertjemaandag 10 januari 2005 @ 02:15
quote:
Op maandag 10 januari 2005 00:55 schreef Herald het volgende:


maar dat is offtopique natuurlijk
Dit ook --> (welkom terug enzo)
#ANONIEMmaandag 10 januari 2005 @ 02:21
Ook het spaargeld is in euro's en het is toch weer schrikken als een klote vinex ruitjeshuis al meer kost.
Yamyammaandag 10 januari 2005 @ 06:17
Omdat er zo ontzettend veel randdebiele verkopers/bedrijven zijn die geen fatsoenlijke service bieden en/of mensen niet serieus nemen.
Baltharmaandag 10 januari 2005 @ 07:28
Welke positieve geluiden bedoelt men eigenlijk?

Veel mensen ( ikzelf ook) hebben te maken met reorganisaties of een bedrijf dat het moeilijk heeft
waardoor de zekerheid van de baan op de tocht staat.

Daarbij is er weer het een en ander duurder geworden zonder dat het loon stijgt.
Ook de werkgelegenheid neemt in NL het minste toe.
De euro zakt weer.

Daarnaast idd de toenemende geweldsdelicten.

Ik hou idd de hand op de knip.
Legolas_Greenleafmaandag 10 januari 2005 @ 08:01
Veel mensen zitten in een reorganisatie van het bedrijf, of een fusie waarbij de baan misschien niet helemaal zeker is. Dan voel je je sowieso niet geroepen om veel geld uit te geven, denk ik. Ook blijft het kabinet benadrukken dat 'het slecht gaat met Nederland'. En als je iets vaak genoeg roept, gaat het er vanzelf in, hoewel mensen dat zullen willen ontkennen. Verder denk ik dat de maatschappelijke gebeurtenissen van, zeg, de laatste twee maanden, ook niet echt hebben meegeholpen.

Ik houd de hand ook maar op de knip, maar dat komt omdat ik sowieso niet veel geld heb, en niet veel uit wíl geven.
Giamaandag 10 januari 2005 @ 11:29
Als de vooruitzichten zijn dat er in de toekomst geen AOW meer zal zijn, zullen we daar nu zelf alvast voor moeten sparen. Toch?
StefanPvrijdag 14 januari 2005 @ 04:04
Simpel man.

We hebben hier bijna de hoogste belasting ter wereld, waardoor je 30-50% van je salaris direct mag inleveren. Wil je vervolgens iets kopen, dan betaal je 19% BTW. Op auto's zelfs 29% over 40% BPM. Benzine bestaat voor 90% uit accijnzen. De euro heeft je geld 10-20% minder waard gemaakt en er zijn nul voordelen voor de consument. De belastingschijven en benzineaccijns zijn per 2005 gestegen. De ziektekosten zijn per 2005 gestegen. Gemeentelijke belastingen zullen wel weer met 7% stijgen. Pensioenen worden gekort. Salarissen worden bevroren. Ministers doen niets anders dan de economie in de prut praten en handelen daar ook naar - het begrotingstekort mag met geen 0,0001% stijgen hoor!

Ondertussen draait de economie in de VS als een tierelier, in heel Europa doet elk land het beter dan Nederland, maar ze blijven star elke cent die je verdient van je afpakken. Om vervolgens de schuld ook nog eens op de consument af te schuiven, omdat die zijn laatste 10 euro op de spaarrekening zet in plaats van die uit te geven. Goh hoe zou dat nou komen!

Nederland, land der naieve dwazen.
Nickthedickvrijdag 14 januari 2005 @ 04:14
quote:
Op vrijdag 14 januari 2005 04:04 schreef StefanP het volgende:
Simpel man.

We hebben hier bijna de hoogste belasting ter wereld, waardoor je 30-50% van je salaris direct mag inleveren. Wil je vervolgens iets kopen, dan betaal je 19% BTW. Op auto's zelfs 29% over 40% BPM. Benzine bestaat voor 90% uit accijnzen. De euro heeft je geld 10-20% minder waard gemaakt en er zijn nul voordelen voor de consument. De belastingschijven en benzineaccijns zijn per 2005 gestegen. De ziektekosten zijn per 2005 gestegen. Gemeentelijke belastingen zullen wel weer met 7% stijgen. Pensioenen worden gekort. Salarissen worden bevroren. Ministers doen niets anders dan de economie in de prut praten en handelen daar ook naar - het begrotingstekort mag met geen 0,0001% stijgen hoor!

Ondertussen draait de economie in de VS als een tierelier, in heel Europa doet elk land het beter dan Nederland, maar ze blijven star elke cent die je verdient van je afpakken. Om vervolgens de schuld ook nog eens op de consument af te schuiven, omdat die zijn laatste 10 euro op de spaarrekening zet in plaats van die uit te geven. Goh hoe zou dat nou komen!

Nederland, land der naieve dwazen.
Kerel je weet niet waar je over praat. De belastingen in Nederland zijn niet abnormaal hoog vergeleken bij de rest van Europa en zelfs de V.S. (als je kijkt wat je terugkrijgt voor die belastingen).

Ik ben het eens met jou visie op het bezuinigengsbeleid hier, maar dat de V.S. het goed doet is een fabeltje. De V.S. zijn bezig hun eigen graf te graven.

Het is wel zo dat Nederland totaal geen kloten heeft om eens een keer ondernemerschap te tonen en eens risico durft te nemen: motion creates emotion.
StefanPvrijdag 14 januari 2005 @ 06:37
Iedereen die beweert dat je in Nederland niet leeggezogen wordt, die is niet goed snik IMHO. Ik zit hier in de VS en heb alle luxe die ik in Nederland had (sterker nog, nog veel meer) en als je ziet wat ik van mijn loon overhoud (dat overigens een veelvoud is van wat ik in Nederland zou verdienen)... waar de overheid hier zijn geld vandaan haalt, Joost mag het weten, maar niet van mijn loonstrookje. Geen gemeentebelasting... bijna geen benzineaccijnzen... geen BPM... 6% BTW... Goed, de infrastructuur is hier slechter, maar zolang het niet regent heb je daar geen last van (ZOAB hebben ze nog nooit van gehoord hier).

Ik denk dat VS nog voor een hele lange tijd de motor zijn van de wereldeconomie, omdat men hier heel flexibel is, er niet zulke bureaucratie is als in Nl. en men niet te lam is om de handen uit de mouwen te steken. Natuurlijk was de oorlog in Irak achterlijk en is het begrotingstekort enorm, maar dat was voor Clinton ook zo en dat is in welgeteld 1 termijn van Clinton omgebogen.

[ Bericht 5% gewijzigd door StefanP op 14-01-2005 06:48:10 ]
Yamyamvrijdag 14 januari 2005 @ 07:24
quote:
Op vrijdag 14 januari 2005 04:04 schreef StefanP het volgende:
Simpel man.

We hebben hier bijna de hoogste belasting ter wereld, waardoor je 30-50% van je salaris direct mag inleveren. Wil je vervolgens iets kopen, dan betaal je 19% BTW. Op auto's zelfs 29% over 40% BPM. Benzine bestaat voor 90% uit accijnzen. De euro heeft je geld 10-20% minder waard gemaakt en er zijn nul voordelen voor de consument. De belastingschijven en benzineaccijns zijn per 2005 gestegen. De ziektekosten zijn per 2005 gestegen. Gemeentelijke belastingen zullen wel weer met 7% stijgen. Pensioenen worden gekort. Salarissen worden bevroren. Ministers doen niets anders dan de economie in de prut praten en handelen daar ook naar - het begrotingstekort mag met geen 0,0001% stijgen hoor!

Ondertussen draait de economie in de VS als een tierelier, in heel Europa doet elk land het beter dan Nederland, maar ze blijven star elke cent die je verdient van je afpakken. Om vervolgens de schuld ook nog eens op de consument af te schuiven, omdat die zijn laatste 10 euro op de spaarrekening zet in plaats van die uit te geven. Goh hoe zou dat nou komen!

Nederland, land der naieve dwazen.
Wat mij betreft wordt die belasting zo verhoogd dat men niet eens meer miljonair kan worden en gaat al dat geld naar de armen. Puh.
Pietverdrietvrijdag 14 januari 2005 @ 09:33
Volgens mij hebben veel problemen in Nederland alles te maken met het hoge hype en histerie gehalte van Nederland.
Nederland is collectief manies. Als er iets goed gaat (Nederlands elftal scoort ergens tegen takka toeke FC) dan is men ineens allemaal overtuigt dat we wereldkampioen worden. Gaat er iets mis (de laagste werkeloosheid in europa stijgt) dan is er blinde paniek en loopt men gillend in cirkels dat de wereld ten onder gaat.
Bijsmaakvrijdag 14 januari 2005 @ 11:35
quote:
Op vrijdag 14 januari 2005 09:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Volgens mij hebben veel problemen in Nederland alles te maken met het hoge hype en histerie gehalte van Nederland.
Nederland is collectief manies. Als er iets goed gaat (Nederlands elftal scoort ergens tegen takka toeke FC) dan is men ineens allemaal overtuigt dat we wereldkampioen worden. Gaat er iets mis (de laagste werkeloosheid in europa stijgt) dan is er blinde paniek en loopt men gillend in cirkels dat de wereld ten onder gaat.
We lijken wel Amerikanen.
VivaLaRevolutionvrijdag 14 januari 2005 @ 11:42
quote:
Op vrijdag 14 januari 2005 11:35 schreef Bijsmaak het volgende:

[..]

We lijken wel Amerikanen.
Er zijn inderdaad opeens steeds meer mensen in het land die richting het hysterische en plasic nepgedrag van de Amerikanen gaan.
VivaLaRevolutionvrijdag 14 januari 2005 @ 11:44
quote:
Op vrijdag 14 januari 2005 09:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Volgens mij hebben veel problemen in Nederland alles te maken met het hoge hype en histerie gehalte van Nederland.
Nederland is collectief manies. Als er iets goed gaat (Nederlands elftal scoort ergens tegen takka toeke FC) dan is men ineens allemaal overtuigt dat we wereldkampioen worden. Gaat er iets mis (de laagste werkeloosheid in europa stijgt) dan is er blinde paniek en loopt men gillend in cirkels dat de wereld ten onder gaat.
Dat is relaxed. Dan hoef je minder na te denken over het probleem zelf.
Pietverdrietvrijdag 14 januari 2005 @ 12:42
quote:
Op vrijdag 14 januari 2005 11:42 schreef VivaLaRevolution het volgende:

[..]

Er zijn inderdaad opeens steeds meer mensen in het land die richting het hysterische en plasic nepgedrag van de Amerikanen gaan.
En hoe meer je naar het Westen komt hoe erger het wordt.
Nickthedickvrijdag 14 januari 2005 @ 14:37
quote:
Op vrijdag 14 januari 2005 06:37 schreef StefanP het volgende:
Iedereen die beweert dat je in Nederland niet leeggezogen wordt, die is niet goed snik IMHO. Ik zit hier in de VS en heb alle luxe die ik in Nederland had (sterker nog, nog veel meer) en als je ziet wat ik van mijn loon overhoud (dat overigens een veelvoud is van wat ik in Nederland zou verdienen)... waar de overheid hier zijn geld vandaan haalt, Joost mag het weten, maar niet van mijn loonstrookje. Geen gemeentebelasting... bijna geen benzineaccijnzen... geen BPM... 6% BTW... Goed, de infrastructuur is hier slechter, maar zolang het niet regent heb je daar geen last van (ZOAB hebben ze nog nooit van gehoord hier).

Ik denk dat VS nog voor een hele lange tijd de motor zijn van de wereldeconomie, omdat men hier heel flexibel is, er niet zulke bureaucratie is als in Nl. en men niet te lam is om de handen uit de mouwen te steken. Natuurlijk was de oorlog in Irak achterlijk en is het begrotingstekort enorm, maar dat was voor Clinton ook zo en dat is in welgeteld 1 termijn van Clinton omgebogen.
Elke drol met een IQ van een pinda kan van de V.S. een economische wereldmacht maken (dat blijkt ook wel uit de praktijk): Ze liggen precies tussen 2 andere economische machten nl Europa en Azie, ze hebben zelfs kusten in het oosten én het westen; Er leven meer dan 250 miljoen mensen; Die 250 miljoen mensen hebben enorme stukken land tot hun beschikking, waardoor gronprijzen laag blijven; Er zij plenty natuurlijke hulpbronnen etc. etc. etc.

Nu even een paar nadelen:

Ik ben langdurig ziek en woon in Amerika; 'Fuck you en sterf!.'
Ik ben het niet zo eens met hoe amerika zich profileert in de wereld; 'Fuck you en sterf!'
Het milieu zal er een stuk beter van worden als jullie mee zouden doen mat Kyoto Mr. Bush; 'Fuck you en sterf!'
Er zijn een aantal van uw soldaten ddie zich hebben misdragen mr. Bush, mogen wij die dan berechten zoals elke andere oorlogsmisdadiger wordt berecht? 'Fuck you en sterf!'

Amerika's politieke standpunt over alles: 'Als je het niet met ons eens bent: FUCK YOU! (en sterf).
StefanPmaandag 17 januari 2005 @ 01:26
quote:
Op vrijdag 14 januari 2005 07:24 schreef Yamyam het volgende:

[..]

Wat mij betreft wordt die belasting zo verhoogd dat men niet eens meer miljonair kan worden en gaat al dat geld naar de armen. Puh.
Hahaha, nog zo iemand die totaal geen benul heeft van wat mensen drijft. Moet je vooral doen ja. Communistisch Rusland iemand? Mensen worden -primair- gedreven door geld, het verlangen om nieuwe leuke dingen te bezitten, enzovoort. Denk je dat iemand zich uitslooft als hij daar niets voor terugkrijgt? Wat ben jij ongelofelijk dom zeg. Ik zie meestal wel iets in wat een ander vindt, ook al ben ik het er niet mee eens. Maar dit, dit is gewoon achterlijk.

Naar de armen. In Nederland! Armen - wat zijn dat? Vroeger, toen had je inderdaad armen. Mensen die op hun 10e de mijnen in moesten of 7 dagen per week van 0600 tot 1800 op het veld werken. Maar tegenwoordig? Wat een kul. Je kiest er zelf voor om wel of niet door te leren, en in hoeverre je hard werkt om vooruit te komen. De mensen die jij blijkbaar zo haat, dat zijn de mensen die iets van hun leven gemaakt hebben (op wat uitzonderingen na die lui zijn en het geld erven). En raad eens? Dat zijn nou juist de mensen die dit land groot gemaakt hebben en dat nog steeds doen. Waar dacht je dat werkgelegenheid vandaan kwam? Hoeveel mensen denk je dat er bij Philips werken? Hoe is Philips begonnen? Denk je nu echt dat als je de belasting 100% maakt boven 200000 euro, dat er nog een hond is die zich in Nederland vestigt? Of zijn nek uitsteekt, 60 uur per week werkt om vervolgens al zijn zuurverdiende geld te zien verdwijnen naar een of andere lamme klojo die liever op zijn scooter rondreed dan in de schoolbanken te zitten?

Ja, laten we dus vooral initiatief en gedrevenheid bestraffen. Om het aan mensen te geven die liever om 10 uur opstaan om vervolgens de hele dag op de bank te zitten en een uitkering te trekken. Want dat werkt zo goed, zoals we de afgelopen 4 jaar gemerkt hebben. Geld groeit aan de bomen en 1500000 mensen met een uitkering, ach, dat kan de overheid toch makkelijk betalen! Want ze drukken toch geld! Of anders belasten we de paar tienduizenden mensen op wie deze economie drijft wel eventjes 100%. Want dat vinden ze vast niet erg. Stompzinnige prietpraat.

Je hebt nog heel veel over de wereld te leren, jij.

StefanP, gedreven ingenieur, onlangs verhuisd naar de V.S. omdat hij daar 3x zoveel verdient en de belasting er de helft is van hier.
Fredmaandag 17 januari 2005 @ 01:35
quote:
Op zondag 9 januari 2005 23:52 schreef Daalemmer het volgende:
Ja, maar is die invloed niet inmiddels weggeëbt? Volgens mij kan dat geen verklaring zijn voor de huidige daling.
Als je in een winkel staat dan hoor je nog steeds: vroeger kostte dat maar zoveel gulden, nou betaal ik dat in euro's.
Fonkmeistahmaandag 17 januari 2005 @ 05:10
De consument is gewoon pissig omdat ze nu al 4 jaar ongelovelijk opgelicht worden.

en nu nemen ze wraak door niks meer te kopen. eigen schuld dikke faillisement
Duvelmaandag 17 januari 2005 @ 08:25
Zie de achterkant van de metro van deze ochtend: je krijgt steeds minder geld (tenzij je al meer dan gemiddeld verdient), dus kun je ook minder kopen. Daar word je vanzelf negatief van.
HiZmaandag 17 januari 2005 @ 15:13
volgens mij zou de logische reactie dan moeten zijn dat je gaat proberen meer te verdienen.
Duveldinsdag 18 januari 2005 @ 08:21
quote:
Op maandag 17 januari 2005 15:13 schreef HiZ het volgende:

volgens mij zou de logische reactie dan moeten zijn dat je gaat proberen meer te verdienen.
Op het moment dat 60% van Nederland op zoek gaat naar een baan waar ze meer verdienen, dan schiet dat ook niet op natuurlijk. Op het moment dat je nu een vaste baan hebt lijkt het me niet echt logisch om op zoek te gaan naar een andere baan waar je bijvoorbeeld weer meer onzekerheid hebt (tijdelijk contract o.i.d.).
Martijn_77woensdag 19 januari 2005 @ 17:15
Iedereen gaat er dit jaar op achteruit en dan vind de politiek en de Nederlandse bank het vreemd dat de consument negatiever wordt?

Volgens mij is het gewoon een logische reactie op het beleid van dit kabinet en de gevolgen (achteruitgang in koopkracht)van de beleid.

Wanneer gaat het kabinet eens bij zich zelf te rade en gaat het de economie eens stimuleren ipv afbreken?
Manonodonderdag 20 januari 2005 @ 04:29
quote:
Op woensdag 26 mei 2004 21:34 schreef Apie74 het volgende:
Nu.nl
'Huren wordt flink duurder'

Uitgegeven: 26 mei 2004 20:57
Laatst gewijzigd: 26 mei 2004 21:01

DEN HAAG - Huurders zullen de komende jaren extra moeten dokken voor hun woning. Minister Dekker van Volkshuisvesting wil verhuurders toestemming geven om de huren geleidelijk op te trekken en hen vanaf 2008 zelfs de vrije hand geven mits zij als tegenprestatie veel meer nieuwe woningen bouwen.

Het kabinet buigt zich volgens ingewijden in Den Haag vrijdag over een notitie van Dekker, waarin dit soort voorstellen staan. Volgens het RTL-Journaal, dat woensdag uit een ontwerptekst citeerde, stijgen de huren in 2005 0,4 procent boven op de inflatie van dat jaar.

In 2006 is dat 0,8 procent plus inflatie, en in het jaar daarop komt er 1,2 procent bij. Dat plafond kan in 2008 vervallen "bij voldoende nieuw aanbod van woonruimte", staat in de uitgelekte tekst.

Het moet verdomme niet gekker worden, een paar weken geleden postte ik dit topic Woningbouwcorporaties steeds rijker>huren hoger nog over dat woningbouwcoorporaties gigantisch veel geld bezitten. En nu dus dit weer. Nu krijgen ze dus straks de vrije hand met huurverhogingen! Echt weer zo'n VVD actie van dat mens Dekker...
quote:
Woningcorporaties steeds rijker
AMSTERDAM - Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) schat dat woningcorporaties vorig jaar ongeveer een miljard euro aan hun vermogen hebben toegevoegd. Het vermogen van de corporaties stijgt volgens het CFV de komende tien jaar naar 23 miljard euro. De corporaties krijgen steeds meer geld binnen door de verkoop van huurwoningen en de hoger wordende huren. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag in het openingsartikel.

De uitgaven nemen minder toe, omdat de corporaties minder bouwen. Bovendien zijn de rentelasten sterk gedaald door de lage rente. De corporaties geven volgens de CFV steeds meer geld uit aan hun eigen organisatie. "Dat zijn onder meer de pensioenkosten, salarissen en kosten van projectontwikkeling," zegt Jan van der Moolen, directeur van het CFV in de Volkskrant. "Ook gaan verhalen over steeds luxere kantoren van de corporaties."

De corporaties verhogen op juli de huren met gemiddeld 3 procent. Volgens Van der Moolen is de huurverhoging niet noodzakelijk vanuit de vermogenspositie van de corporaties. "Bovendien is de kwaliteit van de verslaggeving van de corporaties vaak onvoldoende."

quote:
Op vrijdag 14 januari 2005 12:01 schreef Xanthe het volgende:
Deels met je eens Noca , maar ik kan alleen voordelig inkopen doen bij de Aldi en op de markt en zie toch behoorlijke prijs verschillen die vroeger minder groot waren.
Betaalde jij vroeger 1.99 voor een kilo spruiten? En als ik dan op de markt loop dan betaal ik de helft.
Dat lag vroeger met de gulden prijs allemaal toch een stuk meer op 1 lijn.
Tis maar 1 van de vele voorbeelden die ik kan opsommen , sommige dingen zijn gewoon absurd omhoog gegaan , wat ook niet gebeurd was in 5 jaar gewoon de gulden.
IntroVdonderdag 20 januari 2005 @ 10:09
We moeten ons spaargeld uit gaan geven. Want volgens berekeningen hebben we in Nederland voor een totaalbedrag van ongeveer 100 tot 200 miljard aan spaargeld.

Zou je denken, 100 miljard dat is best veel geld. Maar bedenk nou eens dat dat bedrag gedeeld wordt door 16 miljoen mensen. Dat is per persoon rond de 10.000 euro op de spaarrekening. Dat is niet veel. Zeker niet als je bedenkt waar mensen dat allemaal voor gebruiken:

het op pijl houden van hun inkomen als mensen werkloos worden;
het op pijl houden van hun inkomen als mensen met pensioen gaan;
kosten koper bij het kopen van een nieuwe woning
inrichting van een huis
of simpelweg iets achter willen houden voor als er moeilijke tijden aanbreken.

Nou, zo zijn er nog wel tal van andere redenen te bedenken waarom mensen sparen. En dan is 10.000 euro niet zo veel. Sterker nog ik ken zat mensen die meer dan 10.000 gespaard hebben. En er zijn dus ook heel veel mensen die geen enkel spaargeld hebben om uit te geven.

Dus, het is een leuk plannetje hoor, om spaargeld uit te gaan geven, maar in de praktijk komt er volgens mij niet veel van terecht.
R16donderdag 20 januari 2005 @ 10:47
Wat mij altijd stoort aan zo'n bericht is de arrogantie van zo'n figuur als Wellink. Hij heeft makkelijk praten met zijn inkomen. En hij roept vervolgens heel arrogant dat die domme Nederlanders hun spaargeld maar moeten gaan uitgeven omdat het dan beter gaat met de economie.

Nou ik kan meneer Wellink wel een paar redenen geven waarom mensen bang zijn om hun geld uit te geven. Een aantal zijn al genoemd zoals onzekerheid over je baan waarin velen zitten. Andere redenen:

* De idiote en constante stijging van gemeentelijke belastingen waar je gewoon geen reet voor terugkrijgt. De gemeente moet de straat vegen en het vuilnis ophalen en verder niet mekkeren.
* De constante stijging van energiekosten. Ondanks allerlei verbeteringen en onderzoek wordt die energierekening alleen maar hoger!
* De aanhoudende idiote stijging van de ziektekostenpremie. Wat krijg je daarvoor terug? Veel medicijnen en behandelingen worden niet meer vergoed, de wachtlijsten worden alleen maar langer... Dat geld verdwijnt in een bodemloze put.
* De stijging van de loonbelasting. Waar blijft al dat geld toch? Want het wordt niet veiliger op straat, het onderwijs wordt steeds slechter en de werkloosheid stijgt ook. Welke belangrijke doelen heeft de regering om ons geld te verspillen?
* De stijging van de pensioenpremies. Natuurlijk snap ik dat we over een paar jaar veel pensioengerechtigden hebben, maar in dit land spaart iedereen toch voor z'n eigen pensioen? Waarom zou de pensioenpremie van de nu werkenden dan omhoog moeten?
* De kinderopvang is door dat nieuwe geweldige systeem zeker 50% duurder geworden, maar dat merken we pas aan het einde van het jaar, als iedereen erachter komt dat het belastingvoordeel dat je vroeger had is komen te vervallen.

Alsjeblieft meneer Wellink, iedereen met een normaal inkomen heeft genoeg redenen om zijn spaargeld op de rekening te houden. Als je de stijging van maandelijkse lasten zoals gemeentebelastingen, energie, premies en kinderopvang nu eens wettelijk voor 10 jaar vaststelt, zodat we niet steeds geconfronteerd worden met allerlei onverwachte stijgingen, dan neem je de onzekerheid weg en zullen mensen bereid zijn om hun spaargeld te besteden. Het komt doordat er financieel steeds van alles verandert, daar worden mensen onzeker van.