FOK!forum / Wetenschap, Filosofie, Levensbeschouwing / Korte vragen van wetenschappelijke aard
mrkanariezondag 9 januari 2005 @ 18:55
Ik dacht dat het misschien wel handig zou zijn dat er een centraal topic zou komen waarin je met allerlei kleine wetenschapsvragen terecht kunt. Dit naar aanleiding van een vraag die ik heb, maar wat ik een te kleine vraag vond om nou helemaal een topic voor te openen; Wat zijn nou positronen?
Aliceyzondag 9 januari 2005 @ 19:05
TT aangepast. Voor zover ik weet is een positron de tegenhanger van een electron. Net zo groot en zwaar, maar dan met een positieve lading.
mrkanariezondag 9 januari 2005 @ 19:07
quote:
Op zondag 9 januari 2005 19:05 schreef Alicey het volgende:
TT aangepast. Voor zover ik weet is een positron de tegenhanger van een electron. Net zo groot en zwaar, maar dan met een positieve lading.
Ok, wat jij wilt. Maar bedankt voor het antwoord!
Bosbeetlezondag 9 januari 2005 @ 19:10
quote:
Op zondag 9 januari 2005 19:05 schreef Alicey het volgende:
TT aangepast. Voor zover ik weet is een positron de tegenhanger van een electron. Net zo groot en zwaar, maar dan met een positieve lading.
en die bestaan nogal kort !

vraag 2: waarom zit er als een koffievlek verdampt een bruin randje buitenom ? (volgensmij heeft dit wel eens in de wetenschapsquiz gezeten maar ik weet het iig niet meer )
boyvzondag 9 januari 2005 @ 19:19
quote:
Op zondag 9 januari 2005 19:10 schreef Bosbeetle het volgende:

[..]

en die bestaan nogal kort !

vraag 2: waarom zit er als een koffievlek verdampt een bruin randje buitenom ? (volgensmij heeft dit wel eens in de wetenschapsquiz gezeten maar ik weet het iig niet meer )
Een druppel die op een stuk stof valt, verspreidt zich in alle richtingen en vormt zo een ronde vlek. De in de vloeistof opgeloste stoffen (het bruin van de koffie) worden in het 'front' meegenomen. Afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof, bereikt de vlek een bepaalde grootte. Wanneer het uitbreiden van de vloeistof stopt, wordt ook de opgeloste stof stilgezet. Het meeste bevindt zich dan nog aan de rand van de vlek. In de chemie wordt dit principe gebruikt om stoffen van elkaar te scheiden. Men noemt het chromatografie.

Bosezondag 9 januari 2005 @ 19:21
Omdat het water alleen aan de buitenaknt kan verdmpen en er dus in de druppel prut-transport is naar de rand van de vlek. Daar krijg je dan een ophoping van prut en die blijft achter als t laatste beetje water is verdampt.
Aliceyzondag 9 januari 2005 @ 19:30
Om de 5 minuten komt hier een vliegtuig over. Het valt me op dat iedere keer het vliegtuig exact dezelfde baan beschrijft. Wat ik alleen vreemd vind is dat het vliegtuig een bocht maakt. Waarom is dit? Ik zou zelf zeggen dat het meest logische is dat een vliegtuig het pad hemelsbreed tussen 2 steden vliegt, en niet bochten maakt.

Iemand die hier meer over weet waarom ieder vliegtuig dat hier overvliegt diezelfde bocht maakt i.p.v. vanaf het vliegveld gewoon recht te vliegen?
Bosezondag 9 januari 2005 @ 19:36
Er zijn wegen in de lucht. Daar moeten piloten zich aan houden. Op die manier vermijden ze dat ze te vaak over woonwijken oid vliegen.

En als het iedere 5 minuten hetzelfde vliegtuig is heb je kans dat het les is en dat ze het aanvliegen aan het oefenen zijn en dan na iedere landing een doorstart maken.
Aliceyzondag 9 januari 2005 @ 19:42
Ik denk niet dat het iedere 5 minuten hetzelfde vliegtuig is. Iedere 5 minuten is het echter wel exact dezelfde baan.

Het zou inderdaad wat je zegt kunnen kloppen dat het is om woonwijken te omzeilen. Na het maken van de draai vliegt het vliegtuig zo ongeveer het stedelijk gebied uit richting bomen en koeien.
Bosbeetlezondag 9 januari 2005 @ 19:50
quote:
Op zondag 9 januari 2005 19:19 schreef boyv het volgende:

[..]

Een druppel die op een stuk stof valt, verspreidt zich in alle richtingen en vormt zo een ronde vlek. De in de vloeistof opgeloste stoffen (het bruin van de koffie) worden in het 'front' meegenomen. Afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof, bereikt de vlek een bepaalde grootte. Wanneer het uitbreiden van de vloeistof stopt, wordt ook de opgeloste stof stilgezet. Het meeste bevindt zich dan nog aan de rand van de vlek. In de chemie wordt dit principe gebruikt om stoffen van elkaar te scheiden. Men noemt het chromatografie.

Ja maar bij chromatografie blijft het juist niet allemaal in het front .. zou er in de koffie vlek dan ook een ring zijn waar alle caffeïne om maar wat te noemen inzit
Maethorzondag 9 januari 2005 @ 20:29
quote:
Op zondag 9 januari 2005 19:50 schreef Bosbeetle het volgende:

[..]

Ja maar bij chromatografie blijft het juist niet allemaal in het front .. zou er in de koffie vlek dan ook een ring zijn waar alle caffeïne om maar wat te noemen inzit
Met chromatografie kun je stoffen scheiden die verschillende maten van oplosbaarheid hebben. Misschien dat in koffie alles min of meer even makkelijk/moeilijk oplost. Of dat er wel verschil is, maar dat alleen de prut aan de rand echt zichtbaar is. Misschien zit ervóór nog wel een kleurloze ring oid.
Maethorzondag 9 januari 2005 @ 20:32
Ik heb ook nog wel iets:

Als ik een glas water een nacht laat staan, zitten er altijd belletjes in. Is Was dat opgeloste CO2 ofzo?
het_fokschaapzondag 9 januari 2005 @ 20:43
quote:
Op zondag 9 januari 2005 19:30 schreef Alicey het volgende:


Iemand die hier meer over weet waarom ieder vliegtuig dat hier overvliegt diezelfde bocht maakt i.p.v. vanaf het vliegveld gewoon recht te vliegen?
mogelijk dat er een bepaalde baan gebruikt wordt vanwege weersomstandigheden. ook vliegtuigen die de andere kant op moeten zullen deze baan gebruiken en dan een bocht maken om op de juiste vliegroute te komen.
Yosomitezondag 9 januari 2005 @ 20:49
quote:
Op zondag 9 januari 2005 20:32 schreef Maethor het volgende:
Ik heb ook nog wel iets:

Als ik een glas water een nacht laat staan, zitten er altijd belletjes in. Is Was dat opgeloste CO2 ofzo?
Als het kraanwater was, is het gewoon lucht. Daarom kunnen goudvissen het de eerste dag wel volhouden in een viskom, zonder dat er lucht bijgepompt wordt.
het_fokschaapzondag 9 januari 2005 @ 20:50
quote:
Op zondag 9 januari 2005 20:32 schreef Maethor het volgende:
Ik heb ook nog wel iets:

Als ik een glas water een nacht laat staan, zitten er altijd belletjes in. Is Was dat opgeloste CO2 ofzo?
Vele stoffen kunnen in water worden opgelost. Het zout in het zeewater is daar 1 voorbeeld van. De suiker in de koffie is een tweede voorbeeld.

Ook lucht zit opgelost in water. Vissen ademen die opgeloste lucht in. Als je een glas koud water bij kamertemperatuur laat staan, zie je de lucht die niet meer opgelost kan blijven, in kleine belletjes aan het glas verschijnen.

bron: http://kinderenwebhotel.be/WO_ruimte/water.htm
Yosomitezondag 9 januari 2005 @ 20:50
En deze: waar is de derde regenboog (en vierde?):



Bij goede omstandigheden kun je twee regenbogen zien. De primaire op ongeveer 42,5 - 41,0 graden en de secundaire op 50 - 53 graden, tov de lijn zon (achter je) ogen. Waarom kun je er niet meer zien? Het is toch alleen maar een kwestie van meerdere reflecties in een regendruppel?
het_fokschaapzondag 9 januari 2005 @ 21:34
ik ben momenteel verkouden en haal m'n neus geregeld op. betekent dit dat ik nu net als bij het snuiven van coke iets m'n bloedbaan in snuif, in dit geval...snot

en zo ja, wat zijn normaal gesproken de bijwerkingen
Maethorzondag 9 januari 2005 @ 21:39
Hmmz, misschien is dat de verklaring voor de hoofdpijn en dufheid waar een verkoudheid (bij mij althans) vaak mee gepaard gaat
Koekepanzondag 9 januari 2005 @ 21:40
Het is aardig dat je dat vraagt, Yosomite. De secundaire regenboog ontstaat doordat de zonnestralen intern reflecteren in de regendruppels. Dit kan in theorie willekeurig vaak gebeuren, dus de reden dat je maar twee regenbogen ziet zal zijn dat het percentage driedubbele reflecties te klein is.
Aliceyzondag 9 januari 2005 @ 21:41
quote:
Op zondag 9 januari 2005 21:40 schreef Koekepan het volgende:
driedubbele
Betrap ik je toch eens op onjuist taalgebruik.
Maethorzondag 9 januari 2005 @ 21:46
http://www.vandale.nl/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=driedubbel
Koekepanzondag 9 januari 2005 @ 21:47
Wat is daar precies het verhaal achter? .
Aliceyzondag 9 januari 2005 @ 21:52
quote:
Een woordenboek neemt woorden op zoals ze in het spraakgebruik voorkomen, oftewel hoe de meerderheid van de bevolking woorden gebruikt. Bij wat ingewikkeldere begrippen klopt er dan ook vaak geen jota van wat er in het woordenboek is opgenomen.

Blijkbaar staat Koekepan niet alleen in het gebruik van het woord "driedubbel", en is het daarom in het woordenboek opgenomen.
Koekepanzondag 9 januari 2005 @ 22:03
quote:
Op zondag 9 januari 2005 21:52 schreef Alicey het volgende:
Blijkbaar staat Koekepan niet alleen in het gebruik van het woord "driedubbel", en is het daarom in het woordenboek opgenomen.
Nee, en ik weet ook niet waar jij gezeten hebt terwijl het woord "driedubbel" de harten van de natie veroverde. Ik ben wel met je eens dat het een onlogisch woord is, maar ach, soms is conformeren beter dan genezen zeg ik altijd maar.
Aliceyzondag 9 januari 2005 @ 22:05
quote:
Op zondag 9 januari 2005 22:03 schreef Koekepan het volgende:

[..]

Nee, en ik weet ook niet waar jij gezeten hebt terwijl het woord "driedubbel" de harten van de natie veroverde. Ik ben wel met je eens dat het een onlogisch woord is, maar ach, soms is conformeren beter dan genezen zeg ik altijd maar.
Het kan beter voor je hart zijn inderdaad.
het_fokschaapzondag 9 januari 2005 @ 22:07
mijn moeder zei vroeger altijd 'potverdorie driedubbele doosjes' als vervanger voor een vloek
releazezondag 9 januari 2005 @ 22:12
tvp
Koekepanzondag 9 januari 2005 @ 22:19
quote:
Op zondag 9 januari 2005 22:12 schreef releaze het volgende:
tvp
Beetje flauw. Ik geef gewoon antwoord op een vraag bij wijze van tvp. Dat kun jij ook best doen.
Benselzondag 9 januari 2005 @ 22:29
quote:
Op zondag 9 januari 2005 19:19 schreef boyv het volgende:

[..]

Een druppel die op een stuk stof valt, verspreidt zich in alle richtingen en vormt zo een ronde vlek. De in de vloeistof opgeloste stoffen (het bruin van de koffie) worden in het 'front' meegenomen. Afhankelijk van de hoeveelheid vloeistof, bereikt de vlek een bepaalde grootte. Wanneer het uitbreiden van de vloeistof stopt, wordt ook de opgeloste stof stilgezet. Het meeste bevindt zich dan nog aan de rand van de vlek. In de chemie wordt dit principe gebruikt om stoffen van elkaar te scheiden. Men noemt het chromatografie.

ik kan nog een andere oplossing bedenken.. die me evengoed lijkt (verbeter me maar hoor, als het fout is) Bij het maken van een koffievlek, word er een vloeistof verspreid over een vaste stof. aangezien deze vloeistof een oppervlakstespanning heeft, 'rolt' deze oppervlak door.. hier bij ontstaat een ophoping. (denk aan zo'n dikke lavastroom die je weleens op TV ziet.. )
mrkanariewoensdag 12 januari 2005 @ 17:18
Wat is nou het verschil tussen deuterium, tritium en waterstof?
Oud_studentwoensdag 12 januari 2005 @ 17:22
Deuterium heeft een proton + neutron
Tritium heeft zelfs 2 neutronen + proton
Waterstof heeft slechts 1 proton
Yosomitewoensdag 12 januari 2005 @ 17:53
quote:
Op woensdag 12 januari 2005 17:22 schreef Oud_student het volgende:
Deuterium heeft een proton + neutron
Tritium heeft zelfs 2 neutronen + proton
Waterstof heeft slechts 1 proton
Tijdens het koken van de rijst voor het eten heb ik een tekening gemaakt van de klassieke voorstelling van de drie soorten waterstof. Telkens 1 atoom. De molekulen bestaan uit twee van deze atomen (in een willekeurige combinatie). Je kunt je voorstellen dat dat ding met 2 Neutronen op een gegeven moment los laat, uit elkaar valt. Het zit niet zo goed aan elkaar vast. Daardoor is dat atoom radioactief.
Maethorwoensdag 12 januari 2005 @ 19:13
quote:
Op zondag 9 januari 2005 21:52 schreef Alicey het volgende:
Een woordenboek neemt woorden op zoals ze in het spraakgebruik voorkomen, oftewel hoe de meerderheid van de bevolking woorden gebruikt. Bij wat ingewikkeldere begrippen klopt er dan ook vaak geen jota van wat er in het woordenboek is opgenomen.
Mja dat is het probleem... het komt er uiteindelijk op neer dat wat de meerderheid van de bevolking gebruikt, de officiële taal wordt. Daarom verschilt het Nederlands van nu ook zo van dat van 300 jaar terug. Het zal er ooit nog wel eens van komen dat "ik ben groter als jou", "hun lopen naar huis" en "jij kan niet fietsen" gewoon correct ABN wordt.
Yosomitezondag 16 januari 2005 @ 14:55
Recentelijk hoorde ik de uitspraak dat warm water sneller bevriest dan koud water. Ik dacht eerst: kroegenpraat. Maar de persoon in kwestie bleef volhardend. Is dit zo en waarom dan? (Ik ben een experiment van plan, maar tot die tijd geloof ik het niet).
Aliceyzondag 16 januari 2005 @ 15:11
quote:
Op zondag 16 januari 2005 14:55 schreef Yosomite het volgende:
Recentelijk hoorde ik de uitspraak dat warm water sneller bevriest dan koud water. Ik dacht eerst: kroegenpraat. Maar de persoon in kwestie bleef volhardend. Is dit zo en waarom dan? (Ik ben een experiment van plan, maar tot die tijd geloof ik het niet).
Volgens mij niet. Warm water koelt wel sneller af, omdat er in het begin meer warmte wordt afgevoerd per seconde. Uiteindelijk heeft het warme water echter dezelfde warmte als het koude water (Als dat dan nog niet bevroren is), en verloopt de rest van de afkoeling net zo snel (Beide bakjes water geven immers net zo snel warmte af als ze dezelfde temperatuur hebben).
Aliceyzondag 16 januari 2005 @ 15:14
http://www.tudelft.nl/ind(...)DA954BE2B1/index.cfm

Hoewel dat toch weer in een andere richting wijst...
sol1tairzondag 16 januari 2005 @ 15:16
quote:
Op zondag 16 januari 2005 14:55 schreef Yosomite het volgende:
Recentelijk hoorde ik de uitspraak dat warm water sneller bevriest dan koud water. Ik dacht eerst: kroegenpraat. Maar de persoon in kwestie bleef volhardend. Is dit zo en waarom dan? (Ik ben een experiment van plan, maar tot die tijd geloof ik het niet).
Je intuitie is juist volgens mij.
Er is een bepaalde hoeveelheid energie nodig om de toestandsverandering van water naar ijs te verzorgen (in dit geval ontrekken van energie dus), dat is een vast gegeven.
Daarbij moet je de hoeveelheid energie die onttrokken moet worden aan het water bij optellen. Als het water warmer is moet er meer energie onttrokken worden.
Uiteindelijk zal het warme water een keer dezelfde temperatuur bereiken als het koude water en van daaruit is de hoeveelheid energie die onttrokken moet worden hetzelfde.
Aliceyzondag 16 januari 2005 @ 15:19
En het antwoord:
quote:
Antwoord: De vragensteller is terecht verbaasd. Het eerder
bevriezen van warm water gaat tegen eenieders intuitie in. Maar
het verschijnsel is al lang bekend, Descartes en nog veel eerder
Aristoteles (300 v.C.) hebben het beschreven. In 1969 kwam het
opnieuw in de belangstelling door een Tanzaniaanse middelbare
scholier, Mpemba, die ijs aan het maken was van hete melk en
suiker. In zijn haast liet Mpemba niet eerst de melk afkoelen,
maar plaatste die direct in de vriezer en ontdekte dat zo de
melk veel sneller bevroor tot ijs. Sindsdien staat dit effect
bekend als het Mpamba-effect. Dit effect kan niet via een mecha-
nisme verklaard worden, meerdere zaken spelen een rol: verdam-
ping, hoeveelheid opgeloste gassen, interne stromingen in het
water en superkoeling. Vooral de superkoeling is belangrijk. Het
betekent dat water niet bij 0 graden bevriest, maar bij lagere
temperaturen. Om water te laten bevriezen, moeten er kristallen
groeien. Die kristallen moeten ergens een oorzaak om te ontstaan
vinden. Dat is vaak op kleine stofdeeltjes of minigasdeeltjes.
Als deze er niet zijn (of onvoldoende) koelt het water in vloei-
bare vorm af tot temperaturen onder nul voordat het bevriest.
Warm water bevat minder opgeloste gassen dan koud water en zal
daarom minder makkelijk bevriezen. Dit lijkt in tegenspraak met
het Mpemba-effect. Echter, het 'koude' water vormt tijdens het
bevriezen een ijslaagje langs de wand van het bakje waar het in
zit. Dit laagje werkt als een isolator, die verder afkoelen van
het water sterk vertraagt. Het 'warme' water doet dit niet en
blijft vloeibaar bij een temperaturen onder nul! Hierdoor koelt
het veel sneller af, tot dat ook dit water bevriest. Dan is
echter het water veel kouder (makkelijk enkele graden onder nul)
en bevriest het geheel 'spontaan' zonder dat er nog veel warmte
afgevoerd hoeft te worden. Dus door het optreden van de super-
koeling bij warm water wordt het isolerende laagje ijs niet
gevormd en bevriest het water sneller.
(Prof.R.F.Mudde, Technische Natuurwetenschappen, TU Delft, in
Overmorgen Telegr. 24/1)
komradzondag 16 januari 2005 @ 15:26
tvp, leuk en interessant topic
kingmobzondag 16 januari 2005 @ 15:37
quote:
Op zondag 16 januari 2005 15:19 schreef Alicey het volgende:
En het antwoord:
[..]
Ben ik nu heel vreemd als ik zeg dat afkoelend warm water altijd dezelfde temperatuur bereikt als het al koude water?
Dat in ogenschouw nemende is dus alleen de samenstelling van het water belangrijk. Dan is het dus niet perse warm water wat sneller bevriest, maar recent verwarmd water zou ook kunnen.
Aliceyzondag 16 januari 2005 @ 15:59
quote:
Op zondag 16 januari 2005 15:37 schreef kingmob het volgende:

[..]

Ben ik nu heel vreemd als ik zeg dat afkoelend warm water altijd dezelfde temperatuur bereikt als het al koude water?
Dat in ogenschouw nemende is dus alleen de samenstelling van het water belangrijk. Dan is het dus niet perse warm water wat sneller bevriest, maar recent verwarmd water zou ook kunnen.
Uit het artikel valt op te maken dat het om een combinatie van factoren gaat.
Yosomitezondag 16 januari 2005 @ 16:02
quote:
Op zondag 16 januari 2005 15:37 schreef kingmob het volgende:

[..]

Ben ik nu heel vreemd als ik zeg dat afkoelend warm water altijd dezelfde temperatuur bereikt als het al koude water?
Dat in ogenschouw nemende is dus alleen de samenstelling van het water belangrijk. Dan is het dus niet perse warm water wat sneller bevriest, maar recent verwarmd water zou ook kunnen.
Dat is ook correct: afkoelend water bereikt altijd dezelfde temp als het al koude water.
Maar het gaat daarna om de manier waarop het ijs gevormd wordt.

In dit artikeltje wordt gesteld dat als het koude water begint te bevriezen er eerste een laagje langs de rand gevormd wordt. Dat klopt ook. Kijk maar hoe vijvers dichtvriezen: vanaf de kant.
Maar dat ijslaagje isoleert ook gelijk. De warmte die vanuit het midden via de zijkant naar buiten moet, moet eerst door dat isolerende ijslaagje.
Als dat isolerend ijslaagje er niet is kan de warmte sneller wegstromen via de zijkant. Er ontstaat dan superkoeling (je hebt kernen nodig, stofdeeltjes of zoiets waar omheen ijs kan groeien), het water kan dan best een paar graden onder nul zijn zonder dat het ijs is. En vervolgens wordt alles ijs.
Yosomitezondag 16 januari 2005 @ 16:03
edit (2keer)
Morkjezondag 16 januari 2005 @ 16:22
Volgens mij gaat het deels ook om de ongelijke bevriezing van het glas water. Vooral dat isolerende laagje water zorgt voor het sneller bevriezen van het warme glas water. En je moet natuurlijk niet vergeten dat het hier gaat (ook in de theorie) om een glas koud water in een vrieskist. Als je met analytische apparatuur gaat kijken of warm of koud water eerder bevriest, ga je dit verschil echt niet ontdekken.
Mister1977zondag 16 januari 2005 @ 17:11
quote:
Op zondag 9 januari 2005 19:30 schreef Alicey het volgende:
Om de 5 minuten komt hier een vliegtuig over. Het valt me op dat iedere keer het vliegtuig exact dezelfde baan beschrijft. Wat ik alleen vreemd vind is dat het vliegtuig een bocht maakt. Waarom is dit? Ik zou zelf zeggen dat het meest logische is dat een vliegtuig het pad hemelsbreed tussen 2 steden vliegt, en niet bochten maakt.

Iemand die hier meer over weet waarom ieder vliegtuig dat hier overvliegt diezelfde bocht maakt i.p.v. vanaf het vliegveld gewoon recht te vliegen?
Natuurlijk probeer je met een vliegtuig een zo kort mogelijke weg van A naar B af te leggen, maar je kan niet van de ene baan recht naar de andere baan vliegen. Dit simpelweg omdat er meer luchtverkeer is. Vooral in de buurt van vliegvelden kan niet iedereen maar wat aanklooien en zal je met je vliegtuig een vastgelegd patroon moeten vliegen dat je uiteindelijk naar de aanvliegroute van de landingsbaan brengt. Niet alleen vlak bij een vliegveld is het vliegverkeer heel strikt geregeld, maar overal waar het druk is in de lucht, zoals het luchtruim van Nederland. Klik maar eens op de link voor een pagina met flight charts:

http://www.aussiepeter.com/plate/charts.htm

En dan bijvoorbeeld Amsterdam EHAM, arrival en departure charts.
Laden duurt eventjes maar dan heb je ook wat.
Aliceyzondag 16 januari 2005 @ 17:28
quote:
Op zondag 16 januari 2005 17:11 schreef Mister1977 het volgende:

[..]

Natuurlijk probeer je met een vliegtuig een zo kort mogelijke weg van A naar B af te leggen, maar je kan niet van de ene baan recht naar de andere baan vliegen. Dit simpelweg omdat er meer luchtverkeer is. Vooral in de buurt van vliegvelden kan niet iedereen maar wat aanklooien en zal je met je vliegtuig een vastgelegd patroon moeten vliegen dat je uiteindelijk naar de aanvliegroute van de landingsbaan brengt. Niet alleen vlak bij een vliegveld is het vliegverkeer heel strikt geregeld, maar overal waar het druk is in de lucht, zoals het luchtruim van Nederland. Klik maar eens op de link voor een pagina met flight charts:

http://www.aussiepeter.com/plate/charts.htm

En dan bijvoorbeeld Amsterdam EHAM, arrival en departure charts.
Laden duurt eventjes maar dan heb je ook wat.
Dit maakt inderdaad een hoop duidelijk.
mrkanariezondag 16 januari 2005 @ 17:34
maar volgens mij is dat toch niet zo goed voor je diepvriezer als je kokend water dr in zet?
Morkjezondag 16 januari 2005 @ 20:25
vooral niet zo goed voor je elektriciteitsrekening
Bosbeetlezondag 16 januari 2005 @ 21:45
Hoe komt het dat somige inkt wel en andere inkt niet op glas/ hard plastic blijft kleven. Welke eigenschap van de inkt draagt daar zorg voor ? Heeft het te maken met hydrofobischiteit ofzo of zijn er andere dingen die de adhesie verhogen ?
thabitzondag 16 januari 2005 @ 21:54
Hoe weet een waterkoker dat het water kookt?
Bosbeetlezondag 16 januari 2005 @ 21:57
quote:
Op zondag 16 januari 2005 21:54 schreef thabit het volgende:
Hoe weet een waterkoker dat het water kookt?
tempratuur sensor op 100 graden !
Aliceyzondag 16 januari 2005 @ 21:58
quote:
Op zondag 16 januari 2005 21:54 schreef thabit het volgende:
Hoe weet een waterkoker dat het water kookt?
Is dat niet gewoon met een thermosensor?
thabitzondag 16 januari 2005 @ 22:07
Maar waar zit die thermosensor dan?
Bosbeetlezondag 16 januari 2005 @ 22:14
quote:
Op zondag 16 januari 2005 22:07 schreef thabit het volgende:
Maar waar zit die thermosensor dan?
volgensmij kan de thermosensor ook een geleidbaarheids meter zijn .. die kan gewoon in de bodem en die heeft geen last van dat de spiraal warmer is dan 100 graden.

(maar ik ga ff verder zoeken ... intressante vraag )
Marvin-THE-MARTiANmaandag 17 januari 2005 @ 13:51
Het kan ool aan de hand van een druk sensor... Dit omdat water in gasvorm (ik meende) 170x zijn eigen volume inneemt vergeleken met water in vloeibare vorm. Knappe druksensor die dit ontgaat.
thabitmaandag 17 januari 2005 @ 13:58
Ook naar het geval van de druksensor kunnen we de vorige vraag transleren. Waar zit die?
Marvin-THE-MARTiANmaandag 17 januari 2005 @ 14:09
quote:
Op maandag 17 januari 2005 13:58 schreef thabit het volgende:
Ook naar het geval van de druksensor kunnen we de vorige vraag transleren. Waar zit die?
euhm tempsensor: op de bodem / wand nabij de bodem.
en de druksensor in de deksel...??? zoiets...
mrkanariemaandag 17 januari 2005 @ 14:29
en hoe zit het trouwens bij van dei lampen die aan/uit gaan en dimmen als je er alleen maar met je hand overheen gaat? Heeft dat ook met thermosensors te maken?!
Aliceymaandag 17 januari 2005 @ 14:56
quote:
Op maandag 17 januari 2005 14:29 schreef mrkanarie het volgende:
en hoe zit het trouwens bij van dei lampen die aan/uit gaan en dimmen als je er alleen maar met je hand overheen gaat? Heeft dat ook met thermosensors te maken?!
Volgens mij werken die met IR sensors.
pfafmaandag 17 januari 2005 @ 15:02
quote:
Op maandag 17 januari 2005 14:29 schreef mrkanarie het volgende:
en hoe zit het trouwens bij van dei lampen die aan/uit gaan en dimmen als je er alleen maar met je hand overheen gaat? Heeft dat ook met thermosensors te maken?!
Bedoel je gewoon de sensoren die je bijvoorbeeld aan een lamp bij de voordeur koppelt?
Morkjemaandag 17 januari 2005 @ 22:03
Ongeveer hetzelfde: hoe zit het met die lampen met een metalen staafje dat je eventjes aantikt met 2 vingers zodat de lamp aan gaat (of in stappen dimt)? Ook thermisch? Of heeft dat iets te maken met geleiding van je hand (want met 1 vinger werkt het niet).
Koekepanmaandag 17 januari 2005 @ 22:08
Thabit, het stelt me teleur dat je het woord transleren in de mond durft te nemen. Wat een foeilelijke terugformatie is dat zeg. .
mrkanariemaandag 17 januari 2005 @ 23:06
quote:
Op maandag 17 januari 2005 22:03 schreef Morkje het volgende:
Ongeveer hetzelfde: hoe zit het met die lampen met een metalen staafje dat je eventjes aantikt met 2 vingers zodat de lamp aan gaat (of in stappen dimt)? Ook thermisch? Of heeft dat iets te maken met geleiding van je hand (want met 1 vinger werkt het niet).
ja die bedoel ik ook. Zijn wel eigenaardige dingen...
Yosomitedinsdag 18 januari 2005 @ 00:01
quote:
Op maandag 17 januari 2005 13:58 schreef thabit het volgende:
Ook naar het geval van de druksensor kunnen we de vorige vraag transleren. Waar zit die?
Bij een waterkoker wordt vaak een bi-metaal gebruikt. Het zit aan de onderkant tegen het vat. Je ziet het als een klein stripje op het vat. Het bimetaal (twee metalen met verschillende uitzettingscoëfficiënten, vaak invar en rvs) is geijkt om bij iets boven de 100 oC voldoende te buigen en zo de stroomtoevoer uit te schaken. Het is dan ook meer een beveiliging.
lubje25dinsdag 18 januari 2005 @ 14:14
quote:
Op zondag 16 januari 2005 14:55 schreef Yosomite het volgende:
Recentelijk hoorde ik de uitspraak dat warm water sneller bevriest dan koud water. Ik dacht eerst: kroegenpraat. Maar de persoon in kwestie bleef volhardend. Is dit zo en waarom dan? (Ik ben een experiment van plan, maar tot die tijd geloof ik het niet).
Ik zag pas op discovery een programma over een man die naar de koudste bewoonde plaats op aarde ging. Ergens in Siberië meen ik. Hij bleef daar overnachten in een tent. De buitentemperatuur was ongeveer 60 graden Celsius onder nul.


Bij wijze van demonstratie over hoe koud het was gooide hij een mok kokend water in de lucht. Voordat het water de grond bereikte was het bevroren.
Bij koud water is dit niet het geval.

De uitleg die gegeven werd is dat de molekulen bij kokend water zo hard trillen dat de onderlinge verbindingen tussen de watermolekulen gering zijn. Hierdoor bevriezen de watermolekulen bijna individueel.
Bij koud water is de onderlinge verbinding tussen de watermolekulen groot waardoor ze niet individueel kunnen bevriezen. Het gevolg is dat het langer duurt.

Het was een spectaculair gezicht!!

gr lub
Dutchman77dinsdag 18 januari 2005 @ 15:37
quote:
Op dinsdag 18 januari 2005 14:14 schreef lubje25 het volgende:
De uitleg die gegeven werd is dat de molekulen bij kokend water zo hard trillen dat de onderlinge verbindingen tussen de watermolekulen gering zijn. Hierdoor bevriezen de watermolekulen bijna individueel.
Bij koud water is de onderlinge verbinding tussen de watermolekulen groot waardoor ze niet individueel kunnen bevriezen. Het gevolg is dat het langer duurt.
Wat is individueel bevriezen? Hoe kan een enkel molecuul bevriezen (in de vaste toestand geraken) en een vaste stof vormen?
lubje25dinsdag 18 januari 2005 @ 15:55
Ben geen scheikundige, sorry

Dit was de uitleg die men gaf op Discovery, ik druk me vast niet helemaal goed uit, maar het principe had te maken met de toestand van het water tegen het kookpunt. Dan krijgt water de neiging om te gaan verdampen, hierdoor bevriest het sneller als het in de lucht gegooid wordt
mrkanariedinsdag 18 januari 2005 @ 18:06
[offtopic]
vandaag keek ik sinds tijden weer eens tmf. daar heb je altijd van die roddels en shit onderin beeld. Zag ik ineens ook dat feitje van dat kokend water sneller bevriest dan gewoon "koud" water. Toen dacht ik meteen aan fok en de vraag: "zit er iemand van fok bij de redactie van tmf?"
[/offtopic]
Aliceydinsdag 18 januari 2005 @ 18:27
Waarschijnlijk fokken ze dan fanatiek bij TMF.
Scootmobieldinsdag 18 januari 2005 @ 19:06
quote:
Op zondag 16 januari 2005 21:45 schreef Bosbeetle het volgende:
Hoe komt het dat somige inkt wel en andere inkt niet op glas/ hard plastic blijft kleven. Welke eigenschap van de inkt draagt daar zorg voor ? Heeft het te maken met hydrofobischiteit ofzo of zijn er andere dingen die de adhesie verhogen ?
Als ik me niet vergis, zitten er in 'permanente' inkt (voor op plastic, glas, CD's enz.) vooral organische (dus op koolstof gebaseerde) stoffen, die apolair zijn. Dit in tegenstelling tot inkten op waterbasis, die polair zijn, en dus weinig affiniteit (en dus ook minder adhesie) hebben met apolaire stoffen zoals plastic. Soort zoekt soort, zou je kunnen zeggen. Daarom zijn bv. water (polair) en benzine (apolair) ook niet onderling mengbaar.

Het zou ook kunnen dat het met de oppervlaktespanning te maken heeft, en dat water (en inkten die daarop gebaseerd zijn) zich daardoor als het ware meer 'terugtrekt' van een glad oppervlak dan stoffen met een lagere oppervlaktespanning.
En er dus minder goed op hecht.

Ik heb geen idee of dit de juiste verklaring is, maar het lijken me in ieder geval wel factoren die hierbij een rol kunnen spelen. Wie kan er nog wat meer over vertellen?

Interessant topic trouwens, erg leuk om te lezen!
Morkjedinsdag 18 januari 2005 @ 20:23
quote:
Op dinsdag 18 januari 2005 19:06 schreef Scootmobiel het volgende:

[..]

Als ik me niet vergis, zitten er in 'permanente' inkt (voor op plastic, glas, CD's enz.) vooral organische (dus op koolstof gebaseerde) stoffen, die apolair zijn. Dit in tegenstelling tot inkten op waterbasis, die polair zijn, en dus weinig affiniteit (en dus ook minder adhesie) hebben met apolaire stoffen zoals plastic. Soort zoekt soort, zou je kunnen zeggen. Daarom zijn bv. water (polair) en benzine (apolair) ook niet onderling mengbaar.

Het zou ook kunnen dat het met de oppervlaktespanning te maken heeft, en dat water (en inkten die daarop gebaseerd zijn) zich daardoor als het ware meer 'terugtrekt' van een glad oppervlak dan stoffen met een lagere oppervlaktespanning.
En er dus minder goed op hecht.

Ik heb geen idee of dit de juiste verklaring is, maar het lijken me in ieder geval wel factoren die hierbij een rol kunnen spelen. Wie kan er nog wat meer over vertellen?

Interessant topic trouwens, erg leuk om te lezen!
ligt idd aan de polariteit, maar ook voor een deel doordat in watervaste stiften oplosmiddelen zitten die veeeeel sneller verdampen, en de kleurstof dus sneller (het verschil tussen gelijk vast blijven zitten, en enkele dagen nog afveegbaar) compleet vast op het oppervlak zit.
Bosbeetledinsdag 18 januari 2005 @ 20:28
dubbel

[ Bericht 98% gewijzigd door Bosbeetle op 18-01-2005 20:42:13 ]
Bosbeetledinsdag 18 januari 2005 @ 20:28
quote:
Op dinsdag 18 januari 2005 20:23 schreef Morkje het volgende:

[..]

ligt idd aan de polariteit, maar ook voor een deel doordat in watervaste stiften oplosmiddelen zitten die veeeeel sneller verdampen, en de kleurstof dus sneller (het verschil tussen gelijk vast blijven zitten, en enkele dagen nog afveegbaar) compleet vast op het oppervlak zit.
Het ligt dus ook aan de kleurstof zelf ... apolaire kleurstof lost nooit op in polair oplosmiddel toch ? Dus het is een kwestie van polariteit, oplosbaarheid van leurstof en opervlakte spanning van het oplosmiddel.

klinkt plausibel !
Morkjedonderdag 20 januari 2005 @ 13:53
Dat lijkt me logisch, anders werkt die stift sowieso niet. En dat met die oppervlaktespannig: klopt op zich wel, maar dat komt door de polariteit (dus eigenlijk is het 2 keer hetzelfde probleem). Gooi maar eens wat water (polair) op een vette plaat (apolair). Dan krijg je allemaal losse druppels. Met die inkt gebeurt precies hetzelfde. Elke stof heeft een oppervlaktespanning, alleen door die polariteit zie je ook het resultaat. Druppels dus, en met druppels schrijft het niet zo goed.
Scootmobieldonderdag 20 januari 2005 @ 19:11
quote:
Op donderdag 20 januari 2005 13:53 schreef Morkje het volgende:
Dat lijkt me logisch, anders werkt die stift sowieso niet. En dat met die oppervlaktespannig: klopt op zich wel, maar dat komt door de polariteit (dus eigenlijk is het 2 keer hetzelfde probleem). Gooi maar eens wat water (polair) op een vette plaat (apolair). Dan krijg je allemaal losse druppels. Met die inkt gebeurt precies hetzelfde. Elke stof heeft een oppervlaktespanning, alleen door die polariteit zie je ook het resultaat. Druppels dus, en met druppels schrijft het niet zo goed.
Inderdaad, is ook zo. Bedankt voor de aanvulling!