quote:
'Met plan Sittard is Fortuna niet gered'
Sittard - Fortuna Sittard is niet geholpen met het reddingsplan, waarmee het stadsbestuur van Sittard-Geleen de noodlijdende club voor een faillissement denkt te behoeden. Commissaris en belangrijkste financier J. Nuijen van Fortuna zegt dat zonder een financiële bijdrage van de gemeente een faillissement onafwendbaar is.
De gemeente weigert geld op tafel te leggen, omdat de club in het verleden al genoeg heeft gekregen.
Burgemeester en Wethouders hebben gistermiddag tijdens een persconferentie het plan gepresenteerd, waarover de gemeenteraad zich woensdag buigt. Kern van het voorstel is de overname van het Fortuna-stadion door de Maastrichtse projectontwikkelaar 3W en het Weerter bouwbedrijf Meulen. Beide bedrijven willen maximaal tien miljoen euro voor het bouwwerk op tafel leggen. Ze stellen een voorwaarde: de gemeenteraad moet instemmen met de vestiging van winkels in en rond het stadion. Bijna een jaar geleden, in maart 2004 toen het voortbestaan van Fortuna ook al ter discussie stond, bepaalde een raadsmeerderheid dat detailhandel bij het Fortuna-stadion op zijn vroegst in 2007 onderwerp van discussie zou kunnen zijn.
Het college realiseert zich dat die uitspraak van de raad van tafel moet. Want alleen met de komst van detailhandel rond het stadion, gedacht wordt onder meer aan een supermarkt, een sauna en op sport gerichte winkels, is Fortuna te redden, menen Burgemeester en Wethouders.
De kans dat het voorstel door een meerderheid van de raad wordt omarmd, is klein. Vrijwel iedere fractie heeft bedenkingen. De fractievoorzitters maakten gisteravond in een eerste reactie duidelijk met een lawine van vragen, zware twijfels en kritiek te worstelen. De winkeliersverenigingen in Sittard en Geleen zijn onaangenaam verrast. Zij beraden zich op acties.
Burgemeester en Wethouders hebben het verzoek van Fortuna om voor dinsdag een miljoen euro beschikbaar te stellen afgewezen. Burgemeester W. Dijkstra vindt de aanpassing van het bestemmingsplan waardoor het stadion kan worden overgedragen aan 3W/Meulen meer dan genoeg.
quote:
Provincie tegen miljoenen Fortuna
Vervolg vanpagina 1
Sittard -
De financiële positie van de gemeente is niet rooskleurig, verklaart Dijkstra het besluit. Bovendien heeft de raad in 2001 al uitgesproken niet nog meer geld aan Fortuna te willen geven.
Mocht Sittard-Geleen al overwegen onder druk van Fortuna toch de knip te willen trekken, dan staat nu al vast dat de provincie daarvoor een stokje steekt. Gedeputeerde H. Vrehen (CDA, Financiën) heeft de gemeente al op voorhand gewaarschuwd niet buiten de begroting om miljoenensteun te geven. Sittard-Geleen is een van de gemeenten die onder curatele staan van de provincie, omdat ze hun huishoudboekje niet op orde hebben. ,,Het kan niet de bedoeling zijn dat dit soort gemeenten met miljoenen gaat smijten om voetbalclubs te redden'', aldus Vrehen.
Nuijen zegt dat Fortuna zonder financiële injectie ophoudt te bestaan. De club kampt met een schuld van 24 miljoen euro, via kwijtschelding van een aantal vorderingen terug te brengen tot 19,5 miljoen euro. Op hele korte termijn is een miljoen euro nodig, om dit en komend seizoen uit te kunnen zingen is zeker vijf miljoen euro verlangd. ,,Als we geen geld krijgen houdt het op. We wachten de raadsvergadering nog af, maar als er niets verandert moeten we naar de rechtbank om uitstel van betaling aan te vragen.''
De Fortuna-topman is niet alleen teleurgesteld over het uitblijven van geld, maar kan ook geen waardering opbrengen voor de gekozen constructie. Nuijen vindt het onbestaanbaar dat Sittard-Geleen een overeenkomst sluit met 3W en Meulen en dat Fortuna daar niet bij wordt betrokken. De tien miljoen die de combinatie waarmee de gemeente in zee is gegaan wil ophoesten, is bovendien veel te weinig om de totale schuldenlast weg te werken. Wat hem ook steekt is de gemeentelijke vaststelling dat bij Fortuna een nieuw beheer- en managementstructuur nodig is, die garanties biedt voor een gezonde club. ,,Dit is helemaal de limit'', foetert Nuijen. ,,Alsof wij er de afgelopen jaren een potje van hebben gemaakt. Het tegendeel is waar: wij hebben meer dan tien miljoen euro geïnvesteerd om Fortuna er weer bovenop te helpen. Zonder ons was er drie jaar geleden al geen betaald voetbal meer in Sittard geweest.''
Burgemeester Dijkstra lijkt zich niet bijzonder druk te maken over een mogelijk faillissement van Fortuna. ,,Als ons besluit geen geld op tafel te leggen het einde betekent van Fortuna, dan word ik daar niet vrolijk van. Maar het is dan niet anders.''
quote:
Lawine van twijfels over reddingsplan Fortuna
Laurens Schellen
Sittard-Geleen - Het is hoogst onzeker of het ontwikkelingsplan voor het stadiongebied, waarmee het stadsbestuur van Sittard-Geleen de vrijwel failliete voetbalclub Fortuna de helpende hand wil bieden, volgende week kan rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Het spreekwoordelijke politieke dubbeltje kan woensdag letterlijk naar twee kanten vallen.
De aanvoerders van nagenoeg alle elf raadsfracties maakten gisteravond in een eerste reactie duidelijk met een lawine van vragen, zware twijfels of dito kritiek te worstelen. Bovendien vragen veel raadsleden zich nu al openlijk af of het collegevoorstel Fortuna daadwerkelijk voor de definitieve ondergang behoedt. Vooral omdat het stadsbestuur niet van plan is de profclub financiële noodhulp te verstrekken en juist daar heeft de zieltogende eerstedivisionist acuut behoefte aan.
Intussen staan de winkeliersorganisaties in zowel Geleen als Sittard op hun achterste poten. De lokale ondernemers zijn laaiend over de wederom door B en W geplande vestiging van detailhandel (twee tot vier grote sportwinkels en twee supermarkten die worden verplaatst) bij het stadion. In weerwil van het raadsbesluit van afgelopen jaar dat winkels in dat gebied tot 2007 juist verbiedt, om overmatige concurrentie voor de economisch zo geplaagde binnensteden van Sittard en Geleen te voorkomen. ,,Onvoorstelbaar. Volstrekt onacceptabel. Er ligt zwart op wit een besluit dat detailhandel bij het stadion onmogelijk maakt. Maar zie, het college komt nu doodleuk met hetzelfde omstreden plan op de proppen dat de raad vorig jaar heeft afgestemd. Dit pikken we niet. We zullen tot het uiterste gaan om de raadsleden volgende week aan hun woord te houden. Laten ze zich vooral niet intimideren en onder druk zetten'', waarschuwt secretaris J. Muris van de koepelorganisatie van Geleense winkeliers (Geleen Promotion). De Sittardse middenstanders laten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Maandagmorgen al komen de besturen van beide organisaties voor spoedberaad bijeen.
De lokale politici, zowel in de coalitie- als oppositiebankjes, worden voorlopig overmand door knagende twijfels en een karrenvracht aan vragen. Voornaamste pijnpunten: de geplande detailhandel in het stadiongebied en het effect daarvan op de bestaande winkelcentra, gekoppeld aan het bange vermoeden dat Fortuna met het college-scenario zeker op korte termijn niet gered is. ,,Fortuna heeft nú die miljoenen nodig. Anders is de club kastje wijlen. En wat zegt het college nu? Ze krijgen nog geen dubbeltje. Dit plan is héél, héél erg slecht voor Fortuna'', briest PvdA-leider W. Paes. Anders dan vorig jaar zegt hij overigens nu wél te willen praten over detailhandel bij het stadion, mits het college met 'keiharde cijfers' op de proppen komt. Voorman J. Pieters van coalitiepartij VVD daarentegen toont zich hoogst verbolgen over het collegeplan en beticht het stadsbestuur zelfs van een 'onbehoorlijke manier van besturen'. ,,Via een achterdeur probeert het college de raad nu opnieuw te dwingen tot een ontwikkeling (winkels bij het stadion, red.) die we nou juist niét willen.'' Ook oppositiefractie GOB zegt bij monde van aanvoerder P. Meekels vooralsnog 'gewoon vast te houden' aan het eerdere raadsbesluit. Bestuurspartij SNS was gisteravond op de keper beschouwd de enige fractie die ondubbelzinnig haar steun betuigt aan de beoogde winkelvestigingen in bedrijvenstad Fortuna, de eerdere raadsuitspraak ten spijt. Aanvoerder J. Köhlen van het CDA, de grootste raads- en coalitiepartij, zegt nog veel fractie-overleg nodig te hebben en eist op zijn minst de garantie dat de stad de komende jaren gevrijwaard blijft van het zoveelste 'Fortuna-gelazer'.
Voor oppositiepartij GroenLinks is en blijft de vestiging van winkels in het stadiongebied taboe. ,,Als we detailhandel bij Fortuna toestaan, wordt Geleen een openluchtmuseum. Je moet je überhaupt de vraag stellen voor wie de gemeente dit allemaal doet'', stelt GroenLinks-raadslid R. Custers.
Wethouder T. Hanssen zegt in een reactie dat hij de gemeenteraad volgende week 'zwart op wit' zal aantonen dat detailhandel bij het stadion geen negatieve effecten heeft op de bestaande winkelharten. ,,Zowel het winkelcentrum van Geleen als dat van Sittard gaat nog dit jaar op de schop. Dat van Geleen zelfs zeer ingrijpend met inbegrip van nieuwe, sterke winkelbedrijven. Die forse, positieve ontwikkeling kan ik de raad garanderen. Volgende week leg ik daarover klip en klare cijfers op tafel. In vergelijking met vorig jaar zijn de omstandigheden wezenlijk veranderd. Als dat niet zo was, had ik dit plan pertinent niet verdedigd.''
Ik bevestig het vooroordeel dat vrouwen geen kaart kunnen lezen.
*spiekt*