Doegie dan maar, en zuipze maar alvastquote:
Niet na die belediging in het vorige deel.quote:Op vrijdag 31 december 2004 13:12 schreef George-Butters het volgende:
Johan trage haas. Volgende keer op tijd aub.
Aha. In dit geval ben ik degene die wegging, en ze is verder heel kuis.quote:Op vrijdag 31 december 2004 13:15 schreef George-Butters het volgende:
Ze is heel lief, daar ben ik van overtuigd. Ik heb alleen slechte ervaringen met dames die weggaan. Een van m'n Ex-e lag binnen een maand met een 10 jaar oudere kerel te bonken in Australie.
Ook Gristelijk?quote:Op vrijdag 31 december 2004 13:16 schreef Johan_de_With het volgende:
[..]
Aha. In dit geval ben ik degene die wegging, en ze is verder heel kuis..
zover alweer?quote:
Na 6,5 uur kennismaking.quote:Op vrijdag 31 december 2004 13:16 schreef George-Butters het volgende:
na 1,5 jaar relatie.
10 jaar oudere kerels doen dat soort dingen nou eenmaal, hihi :pquote:Op vrijdag 31 december 2004 13:15 schreef George-Butters het volgende:
Ze is heel lief, daar ben ik van overtuigd. Ik heb alleen slechte ervaringen met dames die weggaan. Een van m'n Ex-e lag binnen een maand met een 10 jaar oudere kerel te bonken in Australie.
Ach ik heb er ook niet zoveel moeite mee opzich. Maar beeindig eerst dan even de relatie. Das gewoon wat netterquote:Op vrijdag 31 december 2004 13:19 schreef Disciple_of_Guinness het volgende:
[..]
10 jaar oudere kerels doen dat soort dingen nou eenmaal, hihi :p
quote:Op vrijdag 31 december 2004 13:21 schreef Disciple_of_Guinness het volgende:
* DoG is listening to : Jacques Brel - Ne me quitte pas
Damn right, homie!quote:Op vrijdag 31 december 2004 13:19 schreef Disciple_of_Guinness het volgende:
[..]
10 jaar oudere kerels doen dat soort dingen nou eenmaal, hihi :p
Tegen die tijd is zelfs Sidekick getrouwd en manager met grote zakken.quote:Op vrijdag 31 december 2004 13:29 schreef George-Butters het volgende:
We lullen per dag ongeveer 1 slowchat vol. Soms 2 per dag, soms 1 per 2 dagen. Met dit gemiddelde duurt het nog 2965 dagen tot we bij topic 3483 aangekomen zijn. Dit komt overeen met 8 jaar 6 weken en 3 dagen.
Een importje uit Oekriane. Evenals de schone dame van Johanquote:Op vrijdag 31 december 2004 13:30 schreef Aaahikwordgek het volgende:
[..]
Tegen die tijd is zelfs Sidekick getrouwd en manager met grote zakken.
Maar wel met de perverste sex.quote:Op vrijdag 31 december 2004 13:33 schreef George-Butters het volgende:
[..]
Een importje uit Oekriane. Evenals de schone dame van Johan
quote:De magie van de champagnebubbels
Uitgegeven: 31 december 2004 11:49
Laatst gewijzigd: 31 december 2004 11:55
AMSTERDAM - Ook een flesje brut of demi-sec klaarliggen voor Oudejaarsavond? De populair-wetenschappelijke website Kennislink.nl dook in de bellen. Zelfs voor de champagnehater wordt het toch nog genieten van het verplichte glas om twaalf uur.
Champagne hoort er nou eenmaal bij tijdens Oud en Nieuw, maar ervan genieten? Geschift als we zijn besteden we meer geld aan een pakket vuurwerk dan aan een fatsoenlijke fles om het nieuwe jaar in te luiden. En dat, terwijl er zoveel te genieten valt van een simpel glas champagne. De lawine aan brekende belletjes in de schuimkraag. De stromen belletjes die het aroma naar boven dragen. Het zachte plopje waarmee je de kurk van de fles haalt, het tintelende gevoel en die smaak...kom, we maken er eentje open!
Druk, druk, druk
Eerst maar de metaalfolie verwijderen, anders komen we nergens. Het eerste wat je ziet is de zwaar beveiligde kurk. De metalen draadkooi eromheen doet komisch aan, maar vergis je niet: achter de kurk zit zo'n 5 à 6 atmosfeer druk opgesloten. Die druk wordt geleverd door opgelost kooldioxide (CO2). Dat ontstaat tijdens de tweede gisting in de fles, na toevoegen van suiker. Hoe je het kooldioxide uít de fles krijgt, weten we allemaal: goed schudden en de kurk eraf rukken!
Als je de fles schudt, dwing je het gas uit zijn opgeloste toestand. Op de flessenwand vormen zich minuscule bubbeltjes gas, nog steeds onder een druk van een paar atmosfeer. Haal je nu plotsklaps de kurk weg, dan schieten al die belletjes de fles uit, en nemen een flink deel van de champagne mee. Allemaal zaken die je wilt vermijden: champagne ontleent zijn karakteristieke smaak juist aan een flinke hoeveelheid opgelost kooldioxide in het glas.
Champagnekenners huilen stilletjes in hun glas als ze Michael Schumacher weer eens een fles champagne zien leegspuiten over zijn team. Net als cola is champagne zonder prik gruwelijk om te drinken. De kleine, snel bewegende belletjes nemen namelijk aroma's uit de vloeistof mee naar boven.
Omdat we voornamelijk proeven met de receptoren in onze neus dragen de aroma's via de lucht veel meer bij tot de smaak dan wanneer ze in de vloeistof zitten. Haal je de kooldioxide uit de fles door spectaculair te ontkurken, dan heeft de champagne niet meer genoeg prik om zijn aroma's vrij te maken.
Horen, proeven, voelen
Champagnebubbels dragen niet alleen bij aan de smaak, gevoel en gehoor krijgen er ook van langs. Champagnebubbels halen een hogere snelheid dan bierbellen en als ze aan het vloeistofoppervlak 'breken' knalt er dan ook een waar fonteintje van druppels de lucht in.
In bier zitten meer lange moleculen (zoals eiwitten) dan in champagne, en die verzamelen zich in de wand van bierbellen. Het ene uiteinde van zo'n molecuul trekt water aan, het andere stoot het af, en de langgerekte eiwitten komen dan ook loodrecht op de belwand te staan, als uitstekende haren. Door die stekels remt de bel af op zijn weg naar boven.
In champagne vind je minder van die langgerekte eiwitten dan in bier, en de bubbels zijn dan ook veel hydrodynamischer: ze schieten door de drank naar boven en exploderen aan het oppervlak. Houd je lippen maar eens vlak boven het glas en je voelt het getintel van de brekende belletjes. Ook in je mond dragen de bubbels nog bij aan het sprankelende gevoel van champagne.
Champagne komt alleen uit de Champagne, een Noord-Franse landstreek. Bubbelwijn uit andere regio's heet mousserende wijn.
Geknetter
Met een slokje in de mond en ogen dicht is hét moment om de oren te spitsen. Hoor je het zachte geknetter van de champagnekraag? De Luikse wetenschapper Nicolas Vanderwalle schonk met zijn collega's de glazen vol en hield er een gevoelige microfoon bij om het geluid van champagne te registreren. Zo ontdekten ze het geheim van de champagne-knetter.
Anders dan een radio of onafgestelde tv-zender produceert champagne geen witte ruis. Dat is een uniform geluid waarin alle golflengtes evenveel bijdragen aan het totale volume. Champagne zou witte ruis opleveren als alle belletjes onafhankelijk van elkaar besloten of ze knalden of niet.
Champagne is eigenwijs: in de schuimkraag kunnen exploderende belletjes elkaar meeslepen. Dan ontstaan hele lawines van inklappend schuim - of maar een paar knalletjes achter elkaar. Dit onvoorspelbare gedrag komt ook voor in aardbevingen, lawines en zonnevlammen: champagne is in spectaculair gezelschap.
Party party tonight. En morgen de hele dag MEGA brak in bed liggen. Ik vrees nu al de kater van morgen.quote:
Gewoon wat drank overlaten voor het opstaan. Dan maar een dag later brakquote:Op vrijdag 31 december 2004 13:48 schreef George-Butters het volgende:
[..]
Party party tonight. En morgen de hele dag MEGA brak in bed liggen. Ik vrees nu al de kater van morgen.
Fijn uiteinde SI, pas je op met vuurwerk en drink vooral te veelquote:Op vrijdag 31 december 2004 13:53 schreef Johan_de_With het volgende:
Nou, lieve kijkbuiskinderen, het was mij een waar genoegen! Tot ziens in 200...
Tot over een uurtje. Je kondigt al een week aan dat je nu niet op fok zit.quote:Op vrijdag 31 december 2004 13:53 schreef Johan_de_With het volgende:
Nou, lieve kijkbuiskinderen, het was mij een waar genoegen! Tot ziens in 200...
Dat is waar ook.quote:Op vrijdag 31 december 2004 13:56 schreef Aaahikwordgek het volgende:
[..]
Tot over een uurtje. Je kondigt al een week aan dat je nu niet op fok zit.
Ik ben trots op jequote:Op vrijdag 31 december 2004 14:30 schreef Disciple_of_Guinness het volgende:
deze jongen eindigt het jaar in ieder geval lekker, net ff patat oorlog, een mexicano pinda en een fricandel speciaal gescoord bij de Bram
Dat las ik toch even verkeerd.quote:Op vrijdag 31 december 2004 14:36 schreef Disciple_of_Guinness het volgende:
frans halsema - voor haar![]()
ik dacht dat je links was?quote:Op vrijdag 31 december 2004 14:30 schreef Disciple_of_Guinness het volgende:
patat oorlog
Minder dan een uur.quote:Op vrijdag 31 december 2004 14:40 schreef Johan_de_With het volgende:
[..]
Dat las ik toch even verkeerd.
Ja maar het gewoon een conventionele rassenoorlog hoor!quote:
quote:
quote:Op vrijdag 31 december 2004 13:56 schreef Aaahikwordgek het volgende:
[..]
Tot over een uurtje. Je kondigt al een week aan dat je nu niet op fok zit.
Bier maakt meer goed dan Balkenende kan kapot maken.quote:Op vrijdag 31 december 2004 14:42 schreef Disciple_of_Guinness het volgende:
[..]
Ja maar het gewoon een conventionele rassenoorlog hoor!
Ja, dat krijg je he, met zo'n anale Braziliaanse ervaringsdeskundige.quote:Op vrijdag 31 december 2004 14:44 schreef Johan_de_With het volgende:
Ik eet stront, zo aan het einde van het jaar.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |