Koeman gebruikt Rafael als hoer
Sparta-aanvoerder Danny Schenkel was vorige week zo boos dat hij zijn rouwband in de richting van de dug-out wierp.
Het hek naar de catacomben trapte hij open. Woest hoorde ik mezelf vanaf de tribune roepen: ,,Doe 's aan zelfkritiek, klootzak. Geef 't goede voorbeeld.''
Na afloop van Sparta - Fortuna Sittard (een parodie op een voetbalwedstrijd, die na een 3-0 achterstand toch gewonnen werd en ons de periodetitel opleverde) trof ik Danny in het spelershome. Bij Delft had hij de auto omgekeerd en was naar het Kasteel teruggereden. Hij was boos op zichzelf en had spijt van zijn misbaar.
Een wedstrijd schorsing zou niet misstaan, zei ik hem, maar stilletjes hoopte ik dat trainer Mike Snoei hem alleen de aanvoerdersband zou ontnemen. Dan deed Schenkel, die bij een eredivisieclub niet zou misstaan, de volgende wedstrijden tenminste gewoon mee. Dat gebeurde gelukkig ook. Het kost hem geen wedstrijden, maar een boete en zijn band.
Het aanvoerderschap is geen sinecure, weet Patrick Paauwe, die in de verdediging van Feyenoord veel fouten maakt. Hij zou zijn band beter kunnen afstaan aan karaktervoetballer Dirk Kuyt. Publiek, media en zelfs zijn trainer hebben geen vertrouwen in de pseudo-verdediger.
Eigenlijk had hij al gewisseld moeten worden, maar ja, hij is aanvoerder. Morgen, tegen PSV, zal Paauwe enorm onder druk staan. Ik hoop voor hem dat Het Legioen de kapitein niet uitfluit.
Mark van Bommel is de schijnaanvoerder van PSV. De natuurlijke autoriteit ligt bij Phillip Cocu. Als stille leider laat die zijn medespelers beter functioneren. Hij blijkt toegankelijk voor iedere (jonge) collega. De media vragen ook Cocu liever om een reactie dan Van Bommel, die trouwens gefrustreerd rondloopt.
De clubs heeft hij weldra voor het uitkiezen, maar dat de bondscoach hem niet ziet staan en Denny Landzaat beter, compleet en betrouwbaarder vindt, is voor Van Bommel onverteerbaar. Hij denkt met slidings en (zinloze) overtredingen in het gevlei te komen, maar de ten opzichte van Van Bommel overdreven kritische Van Basten is daar totaal niet van gediend.
Tomás Galásek volgt Rafael van der Vaart op als aanvoerder van Ajax. De mededeling, donderdagmorgen, dat hij geen captain meer was, ervaart Van der Vaart als een vernedering.
Het bevreemdt me dat Ronald Koeman Raffie ooit tot captain heeft benoemd. Er bestond oud zeer tussen Koeman en Van der Vaart. Zij leven sinds februari dit jaar (Ajax - PSV, Van der Vaart moet op de bank maar zegt dat hij fit is, Koeman acht hem helemaal niet speelklaar) op gespannen voet met elkaar. En een momentenvoetballer, iemand die onderhevig is aan vormcrises, moet je nooit tot aanvoerder benoemen.
Aan de andere kant waren (zijn) er geen andere geschikte kandidaten. En, door een speler belangrijk te maken kun je hem voor je winnen. Misschien dat Koeman dat heeft beoogd, al lijkt het meer een gok. In elk geval, als de keuze is bepaald dan moet die onvoorwaardelijk zijn.
Maar Koeman geeft voetballers nooit (lang) vertrouwen. Hij wisselt enorm veel; veel te veel. Ik zou het zwalken willen noemen. Zijn elftal is een duiventil. De spelers, jonkies én buitenlanders, worden gek (en erger nog: onzeker) van zijn geschuif.
Rafael van der Vaart wordt door Koeman als hoer gebruikt. Dat mag natuurlijk, maar je laten prostitueren vergt veel van een mens. Enfin, hij moet linkshalf, op 10, spits, linkshalf, op 10 én afgelopen woensdag zelfs hangend linksbuiten.
Althans, hád Koeman dat maar als een souteneur geëist. In dat geval zou Van der Vaart niet hebben geweigerd, maar Koeman was zo sluw om het aan Van der Vaart te vragen. ,,Wat vind je er van: hangend links?''
Van der Vaart meende dat die positie voor hem en het elftal niet goed zou zijn. Hij weigerde niet, het leek hem beter van niet. Ik vind dat een professionele, verstandige conclusie. Want Van der Vaart staat, door zichzelf maar óók mede door de wisselende posities waartoe hij is gedwongen, al anderhalf jaar stil.
Zo'n speler is gebaat bij consistentie. Je zou hopen dat Koeman dat ook inziet. Maar de trainer, die Sneijder tegen Bayern München per se als linkshalf wilde, had geen plaatsje voor zijn aanvoerder en speelde het link. Hij passeerde Van der Vaart niet, dat liet hij de speler zelf doen om hem vervolgens de aanvoerdersband af te pakken.
Van der Vaart lijkt me geflikt, ja. Ja, op het gevaar af dat de moeder van de trainer mij met de haren door de tv trekt, zou ik willen opperen dat de move van Ronald Koeman de schijn heeft van een valstrik. En hielp zo'n gemenigheidje nou nog. Vergeet het maar. De vertrouwensbreuk tussen speler en trainer is definitief. Dat is een onprettig vooruitzicht in de wetenschap dat directeur Arie van Eijden Koeman ondanks diens wanprestaties niet ontslaat en Van der Vaart onverkoopbaar is.
Alle voetballers onder Koemans leiding worden elke week minder waard en geen jeugdig talent heeft nog een basisplaats. Wat heeft het snelschaken en dat hapsnapbeleid van Ronald Koeman nog te maken met de identiteit van good-old Ajax?
Het lijkt wel of niemand in de Arena ziet dat de trainer zich stilaan groter is gaan wanen dan de club. Van Gaal geloosd, Van der Vaart de band afgepakt, wat is de volgende vorm van machtsmisbruik? Ajax is in handen van een rasopportunist.
Ik hoor het hem nog zeggen na het échec in Israël. Over zijn gewezen aanvoerder zei hij nog maar een maand geleden: ,,Rafael is een voorbeeld in hoe hij aan zichzelf werkt en zich opstelt in het veld.''
Last night I saw a man walkin' toward a club in Harlem
He had a black case in his hands
Went through the back door and pulled out his gold companion
He closed his eyes and played all night like a self-taught spiritual man