FOK!forum / Culinesse à gogo / Wijnkenners aanwezig?
Brad_Pritdonderdag 9 december 2004 @ 12:26
hallo

Ik zit met een (luxe)probleem. Volgende week wil ik een chateau nuf du pape ui 1982
open maken. Hoe kan ik dit het beste aanpakken. Hij heeft altijd gelegen.
-hoelang van tevoren moet ik hem recht zetten?
-moet ik hem decanteren zo ja hoe lang?

Het is een verassing of hij nog goed is maar het lijjkt me sonde om het zelf te verprutsen.

alvast bedankt
boy26donderdag 9 december 2004 @ 12:56
Je moet de wijn een half uur voor de dronk rechtzetten en open maken.
hem zo laten ademen en na een half uur is hij het lekkerst
Safaridonderdag 9 december 2004 @ 13:04
Châteauneuf-du-Pape is geen specifieke wijn, maar een wijngebied in de zuidelijke Rhône. Het kenmerk van een wijn uit dit gebied is dat hij gemaakt mag worden van (maximaal) 13 verschillende druiven. Dat kán hele mooie wijn opleveren (Château La Nerthe, Château de Beaucastel en Rayas, etc.) maar ook gewoon rotzooi.

Als je de naam van het huis weet, kan ik je wellicht wat meer info geven. Alhoewel ik bang ben dat hij (ongeacht de kwaliteit) na 24 jaar toch wel ruim over z'n hoogtepunt heen is. In het algemeen kun je eigenlijk alleen Italiaanse Barolo's zo lang bewaren.
Safaridonderdag 9 december 2004 @ 13:07
quote:
Op donderdag 9 december 2004 12:56 schreef boy26 het volgende:
Je moet de wijn een half uur voor de dronk rechtzetten en open maken.
hem zo laten ademen en na een half uur is hij het lekkerst
Je zult hem waarschijnlijk toch ook moeten decanteren (= voorzichtig overschenken in een karaf) om het bezinksel eruit te halen. Laat hem in geen geval lang in de decanteerkaraf zitten, want dergelijke oude wijn is fragiel en kan heel snel "instorten" en dan ben je opeens alle geur kwijt.
Brad_Pritdonderdag 9 december 2004 @ 13:12
quote:
Op donderdag 9 december 2004 13:04 schreef Safari het volgende:
Châteauneuf-du-Pape is geen specifieke wijn, maar een wijngebied in de zuidelijke Rhône. Het kenmerk van een wijn uit dit gebied is dat hij gemaakt mag worden van (maximaal) 13 verschillende druiven. Dat kán hele mooie wijn opleveren (Château La Nerthe, Château de Beaucastel en Rayas, etc.) maar ook gewoon rotzooi.

Als je de naam van het huis weet, kan ik je wellicht wat meer info geven. Alhoewel ik bang ben dat hij (ongeacht de kwaliteit) na 24 jaar toch wel ruim over z'n hoogtepunt heen is. In het algemeen kun je eigenlijk alleen Italiaanse Barolo's zo lang bewaren.
Ik weet zo niet uit mn hoofd welk huis,zal vanavond even kijken.
We hadden laatst een pomerol la lande uit ongeveer 1962. We hadden 2 de zelfde flessen. 1 was goed de ander azijn. hij was niet echt super lekker maar best te drinken.
We hebben best veel van die oude wijnen liggen. Van mijn schoonouders gekregen toen ze gingen verhuizen. Die flessen waren ze al die jaren vergeten. Ze lagen in een put in de kelder.
best spannend
Safaridonderdag 9 december 2004 @ 13:19
quote:
Op donderdag 9 december 2004 13:12 schreef Brad_Prit het volgende:
Die flessen waren ze al die jaren vergeten. Ze lagen in een put in de kelder.
best spannend
* Safari is jaloers...

En al is de wijn niet meer te zuipen, zo'n flesje staat leeg ook heel leuk op de schoorsteenmantel
Martijn_77donderdag 9 december 2004 @ 22:00
quote:
Op donderdag 9 december 2004 13:19 schreef Safari het volgende:

[..]

* Safari is jaloers...

En al is de wijn niet meer te zuipen, zo'n flesje staat leeg ook heel leuk op de schoorsteenmantel
Met een kaarsje er in dat doet het goed met Kerst.
Den_Haagdonderdag 9 december 2004 @ 22:12
Groot deel van die oude wijn zal nog best goed.
Doekesvrijdag 10 december 2004 @ 11:16
Ik heb een flesje wijn van Mouton Rotschild uit 2002. Is dat wat? Hoe lang moet ie nog bewaard worden?
Gertvrijdag 10 december 2004 @ 11:57
quote:
Op vrijdag 10 december 2004 11:16 schreef Doekes het volgende:
Ik heb een flesje wijn van Mouton Rotschild uit 2002. Is dat wat? Hoe lang moet ie nog bewaard worden?
Je hebt je laten naaien. Mouton Rothschild is een dure Bordeaux grand cru, op de bodem van de fles die jij hebt staat waarschijnlijk "made in Taiwan".
Doekesvrijdag 10 december 2004 @ 12:05
quote:
Op vrijdag 10 december 2004 11:57 schreef Gert het volgende:

[..]

Je hebt je laten naaien. Mouton Rothschild is een dure Bordeaux grand cru, op de bodem van de fles die jij hebt staat waarschijnlijk "made in Taiwan".
Verkopen ze bij mouton Rothschild dan ook neppers?
Chielusvrijdag 10 december 2004 @ 12:57
quote:
Op vrijdag 10 december 2004 11:57 schreef Gert het volgende:

[..]

Je hebt je laten naaien. Mouton Rothschild is een dure Bordeaux grand cru, op de bodem van de fles die jij hebt staat waarschijnlijk "made in Taiwan".
Hm, Taise wijn, eigenlijk nog nooit geprobeerd, is dat wat??
Pietverdrietvrijdag 10 december 2004 @ 13:35
quote:
Op vrijdag 10 december 2004 11:16 schreef Doekes het volgende:
Ik heb een flesje wijn van Mouton Rotschild uit 2002. Is dat wat? Hoe lang moet ie nog bewaard worden?
3 tot 7 jaar daarna wordt ie niet beter. Hij is nu nog niet op dronk iig
Gertvrijdag 10 december 2004 @ 13:37
quote:
Op vrijdag 10 december 2004 12:57 schreef Chielus het volgende:

[..]

Hm, Taise wijn, eigenlijk nog nooit geprobeerd, is dat wat??
Nee, ze kunnen er niets van!
Er wordt op zeer beperkte schaal witte wijn geproduceerd, en je vindt ze ook in Nederland wel op de kaart van Thaise restaurants. Wel eens geprobeerd maar het leek helemaal nergens naar.

Overigens komen Thaise spullen niet uit Taiwan, maar nu heb ik wel weer genoeg de betweter uitgehangen.
pierevrijdag 10 december 2004 @ 13:40
ik krijg nu alweer trek
Chielusvrijdag 10 december 2004 @ 13:45
quote:
Op vrijdag 10 december 2004 13:37 schreef Gert het volgende:

[..]

Overigens komen Thaise spullen niet uit Taiwan, maar nu heb ik wel weer genoeg de betweter uitgehangen.
Sorry, je hebt helemaal gelijk. Weet je ook wat te vertellen over Taiwaneese wijn?
Gertvrijdag 10 december 2004 @ 15:28
quote:
Op vrijdag 10 december 2004 13:45 schreef Chielus het volgende:

[..]

Sorry, je hebt helemaal gelijk. Weet je ook wat te vertellen over Taiwaneese wijn?
Nee sorry.
Pietverdrietvrijdag 10 december 2004 @ 18:42
Oej,.
Heb net 3 flessen Barolo gekregen, 2000 jaargang..
Pietverdrietvrijdag 10 december 2004 @ 19:20
En een fles Vino Santo. jum jum jum
Doekesdonderdag 23 december 2004 @ 11:24
Ik heb net een fles Champagne uit 1997 gekregen. Eric Rodez, Ambonnay en Grand Cru staat er op. Zou het wat zijn, of is dit niks? Ik denk zelf dat het wel een lekker flesje is...
Pietverdrietdonderdag 23 december 2004 @ 11:27
Jaargangs champange?
Champange, net als alle witte wijnen worden niet beter van ouder worden.
Doekesdonderdag 23 december 2004 @ 11:33
quote:
Op donderdag 23 december 2004 11:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Jaargangs champange?
Champange, net als alle witte wijnen worden niet beter van ouder worden.
Er staat "Millésime 1997" op. Dus ik dacht dat dat zou betekenen dat ie uit 1997 zou komen, maar ik weet niet wat Millésime betekent.
pieredonderdag 23 december 2004 @ 11:33
quote:
Op donderdag 23 december 2004 11:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Jaargangs champange?
Champange, net als alle witte wijnen worden niet beter van ouder worden.
Nou dat geldt niet voor elke champagne. Zo zijn er diverse champagnes die je wat langer kan bewaren. Ik denk echter niet dat dat voor deze fles ook zal gelden dus ik zal maar een extra flesje erbij halen
Doekesdonderdag 23 december 2004 @ 11:42
quote:
Op donderdag 23 december 2004 11:33 schreef piere het volgende:

[..]

Nou dat geldt niet voor elke champagne. Zo zijn er diverse champagnes die je wat langer kan bewaren. Ik denk echter niet dat dat voor deze fles ook zal gelden dus ik zal maar een extra flesje erbij halen
Waarom zou dit niet voor deze fles gelden? (als Millésime 1997 ook daadwerkelijk betekent dat ie uit 1997 komt)
Doekesdonderdag 23 december 2004 @ 11:46
Ik heb het even opgezocht en het betekent inderdaad dat de fles uit 1997 komt.
Eriksiedonderdag 23 december 2004 @ 11:47
quote:
Op donderdag 23 december 2004 11:33 schreef Doekes het volgende:

[..]

Er staat "Millésime 1997" op. Dus ik dacht dat dat zou betekenen dat ie uit 1997 zou komen, maar ik weet niet wat Millésime betekent.
1996 was hét topjaar van de eeuw in de champagne. Millésime betekent dat er alleen wijn van 1 jaar, een uitstekend jaar, in die fles zit. Normaal zit er in champagnes een mengsel van meerdere jaren, dit om de kwaliteit en smaak altijd hetzelfde te kunnen houden.
1997 was volgens mij een normaal jaar, neit heel speciaal.

Trouwens, als er '88, of '96 of '97 op de fles staat, dat maakt niet zo veel uit, qua houdbaarheid. Als er in een goede wijnwinkel champagne van '88 (ook een goed jaar) ligt, dan is die pas net binnengekomen. Hij wordt besteld, en dan pas "gedegoucheerd" of hoe je dat ook schrijft en de cuvee expedition wordt dan pas toegevoegd, waarna de daadwerkelijke kurk de kroonkurk vervangd. Dan gaat ie pas naar de winkel.

TS: de chateauneuf van 1982 zou ik maar gauw eens gaan proberen. Ik weet niet of dat een (heel) goed jaar in die streek was. Sommige goeie wijnen hebben best veel lengte, al zal hij zeker wel over de top zijn.
Coelhodonderdag 23 december 2004 @ 11:55
Mijn vriendin heeft gister als kerstgeschenk een flesje port gekregen, en wel de Warre's 1987 Quinta da Cavadinha Vintage Port. Is dat iets? Hoe drink je port? Temperatuur, glas, etc. Hetzelfde als rode wijn??
Doekesdonderdag 23 december 2004 @ 12:01
quote:
Op donderdag 23 december 2004 11:55 schreef Coelho het volgende:
Mijn vriendin heeft gister als kerstgeschenk een flesje port gekregen, en wel de Warre's 1987 Quinta da Cavadinha Vintage Port. Is dat iets? Hoe drink je port? Temperatuur, glas, etc. Hetzelfde als rode wijn??
Een lekker stukje blauwe kaas erbij
pieredonderdag 23 december 2004 @ 12:11
quote:
Op donderdag 23 december 2004 11:42 schreef Doekes het volgende:

[..]

Waarom zou dit niet voor deze fles gelden? (als Millésime 1997 ook daadwerkelijk betekent dat ie uit 1997 komt)
omdat het bewaren van champagne vooral met de toppers gebeurt (denk aan dom perignon etc).
Maar voor hetzelfde geld is jouw champie heerlijk hoor. Kijk anders eens hier http://www.champagne-rodez.fr/
Doekesdonderdag 23 december 2004 @ 12:22
quote:
Op donderdag 23 december 2004 12:11 schreef piere het volgende:

[..]

omdat het bewaren van champagne vooral met de toppers gebeurt (denk aan dom perignon etc).
Maar voor hetzelfde geld is jouw champie heerlijk hoor. Kijk anders eens hier http://www.champagne-rodez.fr/


Hij staat erbij! De Champagne Cuvée Millésimée. Een mixje van Pinot Noir en Chardonnay...
Eriksiedonderdag 23 december 2004 @ 12:34
Toch maar gewoon opendoen en proeven. Veel plezier.
Alle champagne is in principe (tenzij anders vermeld) een mix van Chardo en pinot. Dat is dan de 'Tradition'.
Je hebt ook "Blanc de Blancs", enkel van chardonay, en "Brut Nature" die zeer droog is, en als ik het goed herinner in één keer gemaakt is maar dat laatste weet ik niet zeker.
Je hebt ook Brut Rose, demi sec, sec, brut etc.

Port. (Ja ik heb niks anders te doen nu)

Port drink je uit een portglas. Dat is zeg maar een kleine versie van een champagneflute.
Je kan de port eerst filteren of decanteren, want er kan wel eens wat residu, ofwel depot in zitten, en sommigen gaan daarvan flippen. Het beinvloed de beleving en smaak ook wel natuurlijk, maar dat hoeft niet fout te zijn. De meesten filteren het.
En dan lekker drinken. Of daar kaas bij moet, moet je zelf weten.
#ANONIEMdonderdag 23 december 2004 @ 12:36
Sorry, mensen, normaal doe ik wel mijn eigen duit in het zakje, vandaag alleen een TVP, maar mijn belofte is om te proberen een of twee eigen ervaringen/weetjes te posten als ik terug ben in NL.
Pietverdrietdonderdag 23 december 2004 @ 13:07
quote:
Op donderdag 23 december 2004 11:33 schreef piere het volgende:

[..]

Nou dat geldt niet voor elke champagne. Zo zijn er diverse champagnes die je wat langer kan bewaren. Ik denk echter niet dat dat voor deze fles ook zal gelden dus ik zal maar een extra flesje erbij halen
Ik zeg niet dat ze niet bewaard kunnen worden, ik zeg dat je er geen betere champagne van krijgt van bewaren.
pieredonderdag 23 december 2004 @ 13:18
quote:
Op donderdag 23 december 2004 13:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zeg niet dat ze niet bewaard kunnen worden, ik zeg dat je er geen betere champagne van krijgt van bewaren.
verkeerd gelezen en helemaal waar
pieredonderdag 23 december 2004 @ 13:23
Het lijkt er toch op dat het smullen gaat worden Doekes

http://www.champagneinfo.net

Goede champagnes zijn vaak voorzien van een jaartal. Het betreft dan Vintage Champagnes. Sommige series van bijzondere champagnes uit uitzonderlijke jaren worden door de producenten Millésime genoemd. Onderstaand een overzicht van de goede jaren van de champagne:

91-100 = Buitengewoon goed jaar
81-90 = Klassiek jaar
71-80 = Fatsoenlijk jaar waarbij men nauwkeurig een selectie van merk en type moet maken.

1997 92 Zeer verdienstelijk, (drinken/bewaren)
Doekesdonderdag 23 december 2004 @ 14:09
quote:
Op donderdag 23 december 2004 13:23 schreef piere het volgende:
Het lijkt er toch op dat het smullen gaat worden Doekes

http://www.champagneinfo.net

Goede champagnes zijn vaak voorzien van een jaartal. Het betreft dan Vintage Champagnes. Sommige series van bijzondere champagnes uit uitzonderlijke jaren worden door de producenten Millésime genoemd. Onderstaand een overzicht van de goede jaren van de champagne:

91-100 = Buitengewoon goed jaar
81-90 = Klassiek jaar
71-80 = Fatsoenlijk jaar waarbij men nauwkeurig een selectie van merk en type moet maken.

1997 92 Zeer verdienstelijk, (drinken/bewaren)
Dat ziet er goed uit

Ik mag het eigenlijk niet vragen, maar wat moet zo'n flesje kosten?
Pietverdrietdonderdag 23 december 2004 @ 14:17
Net drie flessen gekregen van mijn favoriete sekt, Furst von Metternich. Die altijd winnaar is bij mijn dubbelblind schuimwijn proeverijen. (en dat is niet omdat daar geen loeidure champagnes bij zitten)
Doekesmaandag 3 januari 2005 @ 14:47
quote:
Op donderdag 23 december 2004 11:24 schreef Doekes het volgende:
Ik heb net een fles Champagne uit 1997 gekregen. Eric Rodez, Ambonnay en Grand Cru staat er op. Zou het wat zijn, of is dit niks? Ik denk zelf dat het wel een lekker flesje is...
Oioioioioioi wat wastie lekker! Ik heb hem op tweede kerstdag opgedronken en hij was echt goed
pieremaandag 3 januari 2005 @ 16:29
Mooi Doekes! Vond je hem echt speciaal of gewoon lekker of, of, of??
Doekesmaandag 3 januari 2005 @ 16:52
quote:
Op maandag 3 januari 2005 16:29 schreef piere het volgende:
Mooi Doekes! Vond je hem echt speciaal of gewoon lekker of, of, of??
Hij was echt heel erg lekker. De lekkerste champagne die ik ooit gedronken heb. Nou heb ik in mijn leven nog niet zo heel veel champagne gedronken, maar toch...

Met oud & nieuw heb ik nog twee champagnes gedronken. Eentje had ik zelf gekocht voor ¤ 8,-- en een vriend had er een van ¤ 42,50 meegenomen. De goedkope was wel te drinken, maar niet echt lekker en de dure was goed te drinken, maar kon toch niet tippen aan de champagne van tweede kerstdag.

Kortom: Hij was echt héél erg lekker!
Doekeswoensdag 23 februari 2005 @ 10:43
Ik kom net terug uit Zuid-Afrika en daar heb ik in een wijnhuis in Calitzdorp (het portplaatsje van Zuid-Afrika) een fles van hun allerbeste port gekocht, voor maar ¤ 20,-. Ik heb 'm daar geproefd en hij is echt heel erg lekker.

Nu vraag ik me af of je een geopende fles port net zo lang kunt bewaren als sterke drank (heel lang dus), of net zo lang als een fles wijn (een paar dagen). Ik wil namelijk wel een glaasje nemen, maar niet meteen de hele fles leeg drinken.

Iemand die dit weet?
Oblivionwoensdag 23 februari 2005 @ 10:48
quote:
Bewaren of niet?

28/07/01. Gew. 07/09/02;01/11/03;06/12/03. Alleen ongefilterd gebottelde Portsoorten zijn bedoeld om te bewaren. Dat zijn de Vintage en Crusted, maar ook traditioneel gebottelde (Ruby-)Reserva/Vintage Character (VC) en Late Bottled Vintage (LBV) (zie ook: Dossier/Soorten 1d).
Alle andere soorten worden eerst gestabiliseerd en gefilterd. Daardoor kunnen ze op fles niet meer verbeteren. Ze zijn op hun top en kunnen op z’n best op peil blijven, maar het risico bestaat dat ze minder worden. Daar verandert ook weinig aan als ze wel met een gedreven kurk zijn afgesloten (zie hierna).
Daarom zijn bewaaradviezen van soms wel 10 of 20 jaar voor oude Tawny’s of Colheita's ook zo gevaarlijk. Je moet wel precies weten wat er met een partij allemaal is gebeurd en je moet over ideale bewaarcondities beschikken, maar dan nog is het een gok. Je zou op z’n minst een grote partij moeten hebben waarvan je regelmatig een fles proeft (roep even als we kunnen helpen). Maar het blijft riskant. Het IVDP - Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto (voorheen IVP) - adviseert op zijn website deze wijnen ”in de eerste jaren na botteling” te drinken. Desondanks hebben João Paulo Martins en James Suckling heel goede ervaringen beschreven met lang bewaarde Colheita's en Aged Tawny's (zie ook Dossier/Soorten 5b).

Een duidelijk hulpmiddel bij de vraag Bewaren of niet? is de kurk. Bewaarports hebben een lange gedreven kurk die alleen met een kurkentrekker kan worden verwijderd. Met zo’n kurk zijn ze ook geschikt om liggend te bewaren. Ports die zijn bedoeld om direct te drinken hebben een stopkurk. Dat is een korte kurk met een plastic hoed, die met de hand kan worden verwijderd. Flessen met een stopkurk zijn bedoeld om staand te bewaren.

De vraag hoe lang bewaarports kunnen of moeten worden opgelegd is niet eenduidig te beantwoorden. Het is goed te beseffen dat de ontwikkeling op fles minder sterk zal zijn naarmate de wijn langer op vat heeft gelegen (Vintage ca. 2-3 jr.; Crusted ca. 3jr. en LBV ca. 4-6 jr.).
Bovendien zijn bewaartijden sterk afhankelijk van het oogstjaar en de kwaliteit van de producent. Lang niet elke Vintage is geschikt om 20 jaar of langer te bewaren. Maar een te vroeg geopende Vintage kan nog helemaal ”gesloten” zijn en zelfs minder geur en smaak hebben dan een eenvoudige Ruby. Het is absoluut nodig dat je je uitgebreid informeert over de meningen van verschillende waarnemers en niet alleen op het advies van wijnhandelaren af gaat.

Zodra flessen zijn geopend is Port beperkt houdbaar. Jonge Tawny en modern gebottelde Ruby, (Ruby-)Reserva/VC en LBV blijven altijd wel 3 of 4 weken goed. Ze kunnen worden afgesloten met hun oorspronkelijke stopkurk. Vaak wordt jonge Port zachter als hij na de eerste glazen een paar dagen wordt weggezet.
Bij Tawny met leeftijdsaanduiding en Colheita is het risico van achteruitgang minder, omdat deze wijnen tijdens de vatlagering ook contact met zuurstof hebben. Soms lees je over een houdbaarheid van maanden.
Traditioneel gebottelde Port, en dan met name een oudere Vintage, kan de volgende dag sterk achteruit gegaan blijken.

Wij gaan er vanuit dat de beste wijnen op de dag van opening opgedronken moeten worden. Waarom zou je met zoiets kostbaars ook maar enig risico nemen? Bovendien zo’n probleem kan dat toch niet zijn? Of ken je het verschijnsel niet dat naarmate Port beter is de flessen almaar kleiner lijken?
Professionals van producenten, handelaren en restaurants maken hiervan echter vaak geen probleem. Maar die hebben meestal een voorraad en pakken zo nodig simpel een andere fles. En dat is voor iedereen thuis niet altijd mogelijk. Dus blijf voorzichtig.

Copyright © 2001-2005 infoportwine
Alle rechten voorbehouden.


Bron

Niet zo gemakkelijk als ik dacht dus...
Doekeswoensdag 23 februari 2005 @ 11:21
quote:
Op woensdag 23 februari 2005 10:48 schreef Oblivion het volgende:

[..]



Bron

Niet zo gemakkelijk als ik dacht dus...
Dankjewel!

Wat een hoop verschillen! Ik moet eerst thuis maar eens kijken wat voor een port ik precies heb.
karperwoensdag 23 februari 2005 @ 15:36
ik ga in mei of juni naar frankrijk, er zit in me excusie een bezoek bij aan moet & chaddon nog tipjes wat ik mee moet nemen?
Pietverdrietwoensdag 23 februari 2005 @ 18:15
quote:
Op woensdag 23 februari 2005 15:36 schreef karper het volgende:
ik ga in mei of juni naar frankrijk, er zit in me excusie een bezoek bij aan moet & chaddon nog tipjes wat ik mee moet nemen?
Alka Selzer
Marietje_woensdag 23 februari 2005 @ 18:48
jaeger
Doekesdonderdag 24 februari 2005 @ 09:19
Traditioneel gebottelde Port, en dan met name een oudere Vintage, kan de volgende dag sterk achteruit gegaan blijken.

Deze heb ik dus...

Dat wordt achter elkaar doorzuipen. Hele fles in één keer!

Geen probleem!
Obliviondonderdag 24 februari 2005 @ 09:51
quote:
Op donderdag 24 februari 2005 09:19 schreef Doekes het volgende:
Traditioneel gebottelde Port, en dan met name een oudere Vintage, kan de volgende dag sterk achteruit gegaan blijken.

Deze heb ik dus...

Dat wordt achter elkaar doorzuipen. Hele fles in één keer!

Geen probleem!
Hmm, kan me een vriendje herinneren die hele oude port had (25 jaar oud), uit spanje, met zo'n rietendraagmand nogwat eromheen, en die stond geopend in de kamer, wel met een kurk, en die was na anderhalf jaar nog goed te drinken...

Dus dat begrijp ik niet dan...
Of zocht je een excuus 'm soldaat te maken... Kan natuurlijk ook...
rooflessdonderdag 24 februari 2005 @ 10:34
Er staat dan ook KAN de volgende dag sterk achteruit gegaan zijn. Jammer natuurlijk als je daar na een dag pas achter komt.
25 jaar is trouwens niet eens zo heel oud voor port, Grahams heeft bijv. 30 en 40 jaar oude port en van colheita's kun je nog veel verder terug gaan. Mijn "record" is 60 jaar oud. Smaakt niet echt meer naar gewone port dan trouwens.
Maarre... wat is het probleem van een fles in 1 keer leegdrinken? Kwestie van wat vrienden uitnodigen, stukjes blauwe kaas en toast erbij, trosje druifjes...
Obliviondonderdag 24 februari 2005 @ 10:47
Ow, heb je nog oudere port? Dat wist ik niet..
Heb er ook de ballen verstand van...

Waar smaakt 60 jaar oude port naar?
Weet wel dat die spaanse een heerlijke zoete nadronk had.
Pietverdrietdonderdag 24 februari 2005 @ 11:01
Had mijn moeder voor haar 65ste een fles uit haar geboortejaar gegeven.
Die was heerlijk, en vooral zo leuk dat die port sinds ver voor de tweede wereldoorlog in een kelder gelegen heeft.
heijxdonderdag 24 februari 2005 @ 11:13
Oe! Een wijntopic.

Even over het openmaken van oudere wijnen: dit verschilt heel sterk per fles.
Een heel oude wijn loopt het risico om kort na openen te overlijden, maar een gemiddeld oude wijn moet soms juist ver van tevoren worden ontkurkt. Een voorbeeld hiervan is een Vino Nobile di Montepulciano uit 1988. Die mag je voor het beste resultaat 24 uur van tevoren openen. Pas dan ontvouwt hij zijn pracht en praal.
rooflessdonderdag 24 februari 2005 @ 11:26
Pfoe, hoe smaakt 60 jaar oude port...
Ik herinner me een aroma van bramen, caramel, vanille en pure chocolade, een klein sipje dat een smaakexplosie in je mond gaf, en langzaam kwamen steeds nieuwe aroma's vrij, na een vrij lange tijd sterven de fruitsmaken weg en blijft een cognac achtige smaak over.
Een groot deel van de lol is natuurlijk de proefritueel er omheen. Als je geconcentreerd proeft is de smaak altijd intenser.
Doekesdonderdag 24 februari 2005 @ 16:59
quote:
Op donderdag 24 februari 2005 09:51 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Hmm, kan me een vriendje herinneren die hele oude port had (25 jaar oud), uit spanje, met zo'n rietendraagmand nogwat eromheen, en die stond geopend in de kamer, wel met een kurk, en die was na anderhalf jaar nog goed te drinken...

Dus dat begrijp ik niet dan...
Of zocht je een excuus 'm soldaat te maken... Kan natuurlijk ook...
Ik wilde juist af en toe een glaasje nemen, omdat het zo'n goede port is. Maar blijkbaar is het risico dat ie bederft te groot. Moet ik 'm dus maar in één keer opdrinken. Zou zonde zijn als ie bederft...
heijxvrijdag 25 februari 2005 @ 16:18
quote:
Op donderdag 24 februari 2005 16:59 schreef Doekes het volgende:

[..]

Ik wilde juist af en toe een glaasje nemen, omdat het zo'n goede port is. Maar blijkbaar is het risico dat ie bederft te groot. Moet ik 'm dus maar in één keer opdrinken. Zou zonde zijn als ie bederft...
Er is een verschil tussen bederven en achteruit gaan.
Ik zou echter wel het zekere voor het onzekere nemen en een "Vacuvin" stop er op zetten en hem binnen een week opsouperen. Dan heb je er het meeste profijt van denk ik. Twee weekenden.

Hier nog wat info (Engels)
http://www.thevintageportsite.com/decanting.htm
Marietje_vrijdag 25 februari 2005 @ 19:01
de beste wensen
Martijn_77vrijdag 4 maart 2005 @ 14:58
quote:
Op donderdag 24 februari 2005 11:26 schreef roofless het volgende:
Pfoe, hoe smaakt 60 jaar oude port...
Ik herinner me een aroma van bramen, caramel, vanille en pure chocolade, een klein sipje dat een smaakexplosie in je mond gaf, en langzaam kwamen steeds nieuwe aroma's vrij, na een vrij lange tijd sterven de fruitsmaken weg en blijft een cognac achtige smaak over.
Een groot deel van de lol is natuurlijk de proefritueel er omheen. Als je geconcentreerd proeft is de smaak altijd intenser.
Een 60 jaar oude Port

De oudste die ik op heb 25 jaar en dat was al een genot om te drinken die smaak dat aroma zo zacht zo
bofnegervrijdag 4 maart 2005 @ 20:00
Ik dronk laatst nog een Prieuré Lichine uit 1996....

Ik kreeg tranen in mijn ogen, zo mooi

En om nog even op de port in te gaan: we hebben de Burmester '63 uit de scherven moeten drinken.... Maar wat een een intens genot! Een hint van caramel, chocola, gestoofde tropisch fruit en een vleug tabak.

[ Bericht 38% gewijzigd door bofneger op 04-03-2005 20:04:29 (extra) ]
Rahjavrijdag 4 maart 2005 @ 20:20
quote:
Op donderdag 24 februari 2005 11:13 schreef heijx het volgende:
Oe! Een wijntopic.

Even over het openmaken van oudere wijnen: dit verschilt heel sterk per fles.
Een heel oude wijn loopt het risico om kort na openen te overlijden, maar een gemiddeld oude wijn moet soms juist ver van tevoren worden ontkurkt. Een voorbeeld hiervan is een Vino Nobile di Montepulciano uit 1988. Die mag je voor het beste resultaat 24 uur van tevoren openen. Pas dan ontvouwt hij zijn pracht en praal.
Op mijn werk serveren we Montepulciano (weet ff niet uit welk jaar ), maar damn: wat een lekkere wijn! Ben zelf absoluut geen wijndrinker (houd van zoete wijn & dat schijnt "not done" te zijn), maar wil ff melden dat dit een topwijn is!
heijxzaterdag 5 maart 2005 @ 14:45
quote:
Op vrijdag 4 maart 2005 20:20 schreef Rahja het volgende:

[..]

Op mijn werk serveren we Montepulciano (weet ff niet uit welk jaar ), maar damn: wat een lekkere wijn! Ben zelf absoluut geen wijndrinker (houd van zoete wijn & dat schijnt "not done" te zijn), maar wil ff melden dat dit een topwijn is!
Ik vermoed dat dat een "Montepulciano d'Abruzzo" is, en zo niet dan wil ik daar ook wel komen werken.
Een doodgewone 1999 Cerro doet bij de Appie al 10 euro en dat is echt een startprijs.
Neemt niet weg dat een Abruzzo een heel lekker wijntje is, hoor.
utvoskezaterdag 5 maart 2005 @ 19:57
ja 1982 is wel erg oud. idd half uurtje vtv open maken en decanteren. Als ie niet goed meer is, de sla er mee aan maken
pierezaterdag 5 maart 2005 @ 20:13
quote:
Op vrijdag 4 maart 2005 20:20 schreef Rahja het volgende:

[..]

Ben zelf absoluut geen wijndrinker (houd van zoete wijn & dat schijnt "not done" te zijn)
Dat zijn allemaal regeltjes die heel lang geleden verzonnen zijn. Zo is het ook dat je geen rode wijn bij vis mag drinken etc. Het gaat bij wijn om jouw smaak, wat jij lekker vindt dus. (en ja er zit wel een logica achter dat rode wijn niet bij vis hoort). Dus geniet van de soorten die je lekker vindt en ook in zoete wijnsoorten zitten hele mooie flesjes
krakkemiekedinsdag 8 maart 2005 @ 00:04
Ik post het hier maar, wie vindt wijnen van 1 soort druiven ook minder dan van meerdere soorten?
Ik vind een zure cotes du ventoux nog lekkerder als een soepele cabernet uit een land onder de evenaar.....
Rahjazaterdag 19 maart 2005 @ 16:41
quote:
Op zaterdag 5 maart 2005 14:45 schreef heijx het volgende:

[..]

Ik vermoed dat dat een "Montepulciano d'Abruzzo" is, en zo niet dan wil ik daar ook wel komen werken.
Een doodgewone 1999 Cerro doet bij de Appie al 10 euro en dat is echt een startprijs.
Neemt niet weg dat een Abruzzo een heel lekker wijntje is, hoor.
Ik heb het nader geinspecteerd en het is dus Abruzzo, 2001 (Riseis). Heb ik nou smaak ?
heijxdinsdag 22 maart 2005 @ 12:30
quote:
Op zaterdag 19 maart 2005 16:41 schreef Rahja het volgende:

[..]

Ik heb het nader geinspecteerd en het is dus Abruzzo, 2001 (Riseis). Heb ik nou smaak ?
Tuurlijk wel. Ik wilde even zekerheid dat je bedrijf niet flessen van 20 euro slijterprijs stuksloeg op zijn medewerkers.
whisperszondag 27 maart 2005 @ 16:03
quote:
Op woensdag 23 februari 2005 15:36 schreef karper het volgende:
ik ga in mei of juni naar frankrijk, er zit in me excusie een bezoek bij aan moet & chaddon nog tipjes wat ik mee moet nemen?
Hmmmm. Ik was er 2 weken geleden nog. In ieder geval niets meenemen bij Moët et Chandon, tenzij je geld teveel hebt en Dom Perignon kan kopen. De gewone brut van M&C is gemaakt om iedereen te plezieren: evenwichtig, maar karakterloos.

Nee, glip weg van die excursie en maak een trip langs kleinere huizen in de omgeving van Epernay. Uitstekende, smaakvolle champagnes aan een veel lagere prijs. Zelf was ik nogal onder de indruk van de brut zéro (zonder dosage) van champagne Tarlant in Oeuilly.

Maar straks trek ik flesje wijn open: Pomerol uit 1978. Over de top is hij zeker, maar ben best benieuwd of hij nog drinkbaar is.
karperzondag 27 maart 2005 @ 18:21
als ik de kans krijg om wat kleiner huizen te bezoeken doe ik dat zeker.
mij school kennede worden er wel een aantal leuke flesjes opgetrokken.

ze komen er al 20 jaar ofzo
whisperszondag 27 maart 2005 @ 19:19
quote:
Maar straks trek ik flesje wijn open: Pomerol uit 1978. Over de top is hij zeker, maar ben best benieuwd of hij nog drinkbaar is.
De pomerol was - zoals gevreesd - schielijk overleden.

Om het rouwproces te vergemakkelijken dan maar een flesje margaux opengetrokken
krakkemiekezondag 27 maart 2005 @ 21:53
Ik zat ooit bij me zus, wijn was net op, komt er iemand aan die een fles oude bergerac uit z'n huiskamer aanbood. We twijfelden niet want anders ging het toch ooit door de gootsteen.
Laat ik het zo zeggen, we hielden niet van stevige wijn, maar dit was goddelijk! Typisch een vraag van: is hij nog goed, maar dat was hij!
whispersmaandag 28 maart 2005 @ 18:20
quote:
Op zondag 27 maart 2005 21:53 schreef krakkemieke het volgende:
Ik zat ooit bij me zus, wijn was net op, komt er iemand aan die een fles oude bergerac uit z'n huiskamer aanbood. We twijfelden niet want anders ging het toch ooit door de gootsteen.
Laat ik het zo zeggen, we hielden niet van stevige wijn, maar dit was goddelijk! Typisch een vraag van: is hij nog goed, maar dat was hij!
Prettig! Een lekkere wijn kan een heerlijke smaaksensatie zijn, me dunkt.

Maareuh. Heel erg oud zal die bergerac toch niet geweest zijn? Een bergerac heeft wel beetje cabernet sauvignon (goede bewaardruif door tanninen), zo'n 20% dacht ik, maar is na goede 3 jaar toch wel op z'n top. Denk dat je hem gerust wel 6 jaar kan bewaren, maar langer is geen goed idee denk ik.
krakkemiekedinsdag 29 maart 2005 @ 22:12
Volgens mij was hij op z'n top, hoogste tijd. Hij was zo bruinig rood.
Was wel gek, we werden niet dronken, maar je ging er wel raar van praten....
whispersdonderdag 31 maart 2005 @ 12:33
Na enkele slokken sprak je vloeiend Aramees? Lol.
krakkemiekevrijdag 1 april 2005 @ 01:11
Double dutch
Pietverdrietvrijdag 1 april 2005 @ 01:27
Geloof dat de juiste uitdrukking is, Spreken in tongen...
krakkemiekevrijdag 1 april 2005 @ 01:29
Nou Piet, tongen, dat klinkt als veel tongen, het waren er maar twee, hihihi.....
heijxmaandag 21 november 2005 @ 13:41
kick.

De kersttijd met zijn lange late diners en oud en nieuw komt er weer aan.
Wie heeft er geheime tips van wijn die gewoon in de supermarkt staat en die toch enorm luxe en rijk smaakt? Evt ook goeie mousserende wijn tips?

Ik heb bijvoorbeeld de Montana wijnen (Nieuw Zeeland, met name de witte) leren waarderen. Vol, fruitig en droog, een feest om te drinken.
Bij die duurdere Bordeaux in de grotere Appie Heijns (vrienden van de goede wijn) die ze vaak met Airmiles en 9.99 of 19,99 aanbieden durf ik het toch niet aan, bang voor teleurstellingen. Zijn er ervaringsdeskundigen met dit soort flessen hier?
Safarimaandag 21 november 2005 @ 14:38
quote:
Op maandag 21 november 2005 13:41 schreef heijx het volgende:
De kersttijd met zijn lange late diners en oud en nieuw komt er weer aan.
Wie heeft er geheime tips van wijn die gewoon in de supermarkt staat en die toch enorm luxe en rijk smaakt? Evt ook goeie mousserende wijn tips?
Ik heb helaas geen supermarkt-tips. Maar wel een tip voor volgend jaar: in oktober en november organiseert vrijwel elke wijnhandel een najaars-proeverij. Hier wordt de nieuwe collectie gepresenteerd. Ideale manier dus om gratis (of soms voor een kleine bijdrage) een stuk of 20-50 wijnen te proeven.

Als je tijdens zo'n proeverij gewoon noteert wat je lekker vindt (en eventueel wat voor gerecht je er bij zou kunnen doen), heb je met kerst geen kopzorgen.

Natuurlijk kun je ook in de supermarkt een paar flesjes van tevoren proeven, maar dat is een stuk kostbaarder. En afgaan op de omschrijving is doorgaans vragen om problemen. Volgens Appie past élke rode wijn bij kaas en vlees. Daar wordt je dus niet veel wijzer van. Gewoon lekker zelf proeven is veel effectiever en bovendien leuker.
rooflessmaandag 21 november 2005 @ 15:28
Als je een idee hebt wat je gaat eten en welke supermarkten er in de buurt zijn kunnen we misschien wat gerichter tips geven?
Goeie mousserende wijn tip: spaanse "champagne" (Freixenet).
heijxmaandag 21 november 2005 @ 15:43
quote:
Op maandag 21 november 2005 15:28 schreef roofless het volgende:
Als je een idee hebt wat je gaat eten en welke supermarkten er in de buurt zijn kunnen we misschien wat gerichter tips geven?
Goeie mousserende wijn tip: spaanse "champagne" (Freixenet).
Ik vraag niet noodzakelijkerwijs om wijnen bij een specifieke maaltijd, maar in het algemeen wijnen die er met kop en schouders boven uit steken. Het eten kan ik er dan wel omheen bouwen.
Freixenet ken ik, ja. Die is heel goed te drinken.
krakkemiekemaandag 21 november 2005 @ 20:32
Een tijd lang hadden ze in mijn supermarkt een lekkere cotes du rhone village, voor een normale prijs. Omdat het duurder was dan een slobberwijn, werd het weinig verkocht en droogde (IMO) de zaak uit, niet lekker meer dus.
Ik zou persoonlijk dus geen topper bij een supermarkt kopen......
Martijn_77maandag 21 november 2005 @ 20:59
quote:
Op maandag 21 november 2005 15:28 schreef roofless het volgende:
Goeie mousserende wijn tip: spaanse "champagne" (Freixenet).
En dan geen Brut nemen. Gewoon Demi Sec.

Vind ik persoonlijk lekkerder
heijxmaandag 21 november 2005 @ 22:11
quote:
Op maandag 21 november 2005 20:32 schreef krakkemieke het volgende:
Een tijd lang hadden ze in mijn supermarkt een lekkere cotes du rhone village, voor een normale prijs. Omdat het duurder was dan een slobberwijn, werd het weinig verkocht en droogde (IMO) de zaak uit, niet lekker meer dus.
Ik zou persoonlijk dus geen topper bij een supermarkt kopen......
Good point, uitgedroogde kurk door te lang staan.
Maar dat heb je dan weer niet bij die "Vrienden van de wijn" flessen die in die kistjes liggen, zowel bij de Appie als bij de Konmar.
krakkemiekemaandag 21 november 2005 @ 22:52
Ik zou eerder zeggen: proef wel een fles of wat. Ik koop een fijne slobberwijn, die ik lekkerder vind dan Chenet, bij de Aldi.