1996 was hét topjaar van de eeuw in de champagne. Millésime betekent dat er alleen wijn van 1 jaar, een uitstekend jaar, in die fles zit. Normaal zit er in champagnes een mengsel van meerdere jaren, dit om de kwaliteit en smaak altijd hetzelfde te kunnen houden.quote:Op donderdag 23 december 2004 11:33 schreef Doekes het volgende:
[..]
Er staat "Millésime 1997" op. Dus ik dacht dat dat zou betekenen dat ie uit 1997 zou komen, maar ik weet niet wat Millésime betekent.
Een lekker stukje blauwe kaas erbijquote:Op donderdag 23 december 2004 11:55 schreef Coelho het volgende:
Mijn vriendin heeft gister als kerstgeschenk een flesje port gekregen, en wel de Warre's 1987 Quinta da Cavadinha Vintage Port. Is dat iets? Hoe drink je port? Temperatuur, glas, etc. Hetzelfde als rode wijn??
omdat het bewaren van champagne vooral met de toppers gebeurt (denk aan dom perignon etc).quote:Op donderdag 23 december 2004 11:42 schreef Doekes het volgende:
[..]
Waarom zou dit niet voor deze fles gelden? (als Millésime 1997 ook daadwerkelijk betekent dat ie uit 1997 komt)
quote:Op donderdag 23 december 2004 12:11 schreef piere het volgende:
[..]
omdat het bewaren van champagne vooral met de toppers gebeurt (denk aan dom perignon etc).
Maar voor hetzelfde geld is jouw champie heerlijk hoor. Kijk anders eens hier http://www.champagne-rodez.fr/
Ik zeg niet dat ze niet bewaard kunnen worden, ik zeg dat je er geen betere champagne van krijgt van bewaren.quote:Op donderdag 23 december 2004 11:33 schreef piere het volgende:
[..]
Nou dat geldt niet voor elke champagne. Zo zijn er diverse champagnes die je wat langer kan bewaren. Ik denk echter niet dat dat voor deze fles ook zal gelden dus ik zal maar een extra flesje erbij halen
verkeerd gelezen en helemaal waarquote:Op donderdag 23 december 2004 13:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik zeg niet dat ze niet bewaard kunnen worden, ik zeg dat je er geen betere champagne van krijgt van bewaren.
Dat ziet er goed uitquote:Op donderdag 23 december 2004 13:23 schreef piere het volgende:
Het lijkt er toch op dat het smullen gaat worden Doekes
http://www.champagneinfo.net
Goede champagnes zijn vaak voorzien van een jaartal. Het betreft dan Vintage Champagnes. Sommige series van bijzondere champagnes uit uitzonderlijke jaren worden door de producenten Millésime genoemd. Onderstaand een overzicht van de goede jaren van de champagne:
91-100 = Buitengewoon goed jaar
81-90 = Klassiek jaar
71-80 = Fatsoenlijk jaar waarbij men nauwkeurig een selectie van merk en type moet maken.
1997 92 Zeer verdienstelijk, (drinken/bewaren)
Oioioioioioi wat wastie lekker! Ik heb hem op tweede kerstdag opgedronken en hij was echt goedquote:Op donderdag 23 december 2004 11:24 schreef Doekes het volgende:
Ik heb net een fles Champagne uit 1997 gekregen. Eric Rodez, Ambonnay en Grand Cru staat er op. Zou het wat zijn, of is dit niks? Ik denk zelf dat het wel een lekker flesje is...
Hij was echt heel erg lekker. De lekkerste champagne die ik ooit gedronken heb. Nou heb ik in mijn leven nog niet zo heel veel champagne gedronken, maar toch...quote:Op maandag 3 januari 2005 16:29 schreef piere het volgende:
Mooi Doekes! Vond je hem echt speciaal of gewoon lekker of, of, of??
quote:Bewaren of niet?
28/07/01. Gew. 07/09/02;01/11/03;06/12/03. Alleen ongefilterd gebottelde Portsoorten zijn bedoeld om te bewaren. Dat zijn de Vintage en Crusted, maar ook traditioneel gebottelde (Ruby-)Reserva/Vintage Character (VC) en Late Bottled Vintage (LBV) (zie ook: Dossier/Soorten 1d).
Alle andere soorten worden eerst gestabiliseerd en gefilterd. Daardoor kunnen ze op fles niet meer verbeteren. Ze zijn op hun top en kunnen op z’n best op peil blijven, maar het risico bestaat dat ze minder worden. Daar verandert ook weinig aan als ze wel met een gedreven kurk zijn afgesloten (zie hierna).
Daarom zijn bewaaradviezen van soms wel 10 of 20 jaar voor oude Tawny’s of Colheita's ook zo gevaarlijk. Je moet wel precies weten wat er met een partij allemaal is gebeurd en je moet over ideale bewaarcondities beschikken, maar dan nog is het een gok. Je zou op z’n minst een grote partij moeten hebben waarvan je regelmatig een fles proeft (roep even als we kunnen helpen). Maar het blijft riskant. Het IVDP - Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto (voorheen IVP) - adviseert op zijn website deze wijnen ”in de eerste jaren na botteling” te drinken. Desondanks hebben João Paulo Martins en James Suckling heel goede ervaringen beschreven met lang bewaarde Colheita's en Aged Tawny's (zie ook Dossier/Soorten 5b).
Een duidelijk hulpmiddel bij de vraag Bewaren of niet? is de kurk. Bewaarports hebben een lange gedreven kurk die alleen met een kurkentrekker kan worden verwijderd. Met zo’n kurk zijn ze ook geschikt om liggend te bewaren. Ports die zijn bedoeld om direct te drinken hebben een stopkurk. Dat is een korte kurk met een plastic hoed, die met de hand kan worden verwijderd. Flessen met een stopkurk zijn bedoeld om staand te bewaren.
De vraag hoe lang bewaarports kunnen of moeten worden opgelegd is niet eenduidig te beantwoorden. Het is goed te beseffen dat de ontwikkeling op fles minder sterk zal zijn naarmate de wijn langer op vat heeft gelegen (Vintage ca. 2-3 jr.; Crusted ca. 3jr. en LBV ca. 4-6 jr.).
Bovendien zijn bewaartijden sterk afhankelijk van het oogstjaar en de kwaliteit van de producent. Lang niet elke Vintage is geschikt om 20 jaar of langer te bewaren. Maar een te vroeg geopende Vintage kan nog helemaal ”gesloten” zijn en zelfs minder geur en smaak hebben dan een eenvoudige Ruby. Het is absoluut nodig dat je je uitgebreid informeert over de meningen van verschillende waarnemers en niet alleen op het advies van wijnhandelaren af gaat.
Zodra flessen zijn geopend is Port beperkt houdbaar. Jonge Tawny en modern gebottelde Ruby, (Ruby-)Reserva/VC en LBV blijven altijd wel 3 of 4 weken goed. Ze kunnen worden afgesloten met hun oorspronkelijke stopkurk. Vaak wordt jonge Port zachter als hij na de eerste glazen een paar dagen wordt weggezet.
Bij Tawny met leeftijdsaanduiding en Colheita is het risico van achteruitgang minder, omdat deze wijnen tijdens de vatlagering ook contact met zuurstof hebben. Soms lees je over een houdbaarheid van maanden.
Traditioneel gebottelde Port, en dan met name een oudere Vintage, kan de volgende dag sterk achteruit gegaan blijken.
Wij gaan er vanuit dat de beste wijnen op de dag van opening opgedronken moeten worden. Waarom zou je met zoiets kostbaars ook maar enig risico nemen? Bovendien zo’n probleem kan dat toch niet zijn? Of ken je het verschijnsel niet dat naarmate Port beter is de flessen almaar kleiner lijken?
Professionals van producenten, handelaren en restaurants maken hiervan echter vaak geen probleem. Maar die hebben meestal een voorraad en pakken zo nodig simpel een andere fles. En dat is voor iedereen thuis niet altijd mogelijk. Dus blijf voorzichtig.
Copyright © 2001-2005 infoportwine
Alle rechten voorbehouden.
Dankjewel!quote:Op woensdag 23 februari 2005 10:48 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Bron
Niet zo gemakkelijk als ik dacht dus...
Alka Selzerquote:Op woensdag 23 februari 2005 15:36 schreef karper het volgende:
ik ga in mei of juni naar frankrijk, er zit in me excusie een bezoek bij aan moet & chaddon nog tipjes wat ik mee moet nemen?
Hmm, kan me een vriendje herinneren die hele oude port had (25 jaar oud), uit spanje, met zo'n rietendraagmand nogwat eromheen, en die stond geopend in de kamer, wel met een kurk, en die was na anderhalf jaar nog goed te drinken...quote:Op donderdag 24 februari 2005 09:19 schreef Doekes het volgende:
Traditioneel gebottelde Port, en dan met name een oudere Vintage, kan de volgende dag sterk achteruit gegaan blijken.
Deze heb ik dus...
Dat wordt achter elkaar doorzuipen. Hele fles in één keer!
Geen probleem!![]()
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |