Je zult hem waarschijnlijk toch ook moeten decanteren (= voorzichtig overschenken in een karaf) om het bezinksel eruit te halen. Laat hem in geen geval lang in de decanteerkaraf zitten, want dergelijke oude wijn is fragiel en kan heel snel "instorten" en dan ben je opeens alle geur kwijt.quote:Op donderdag 9 december 2004 12:56 schreef boy26 het volgende:
Je moet de wijn een half uur voor de dronk rechtzetten en open maken.
hem zo laten ademen en na een half uur is hij het lekkerst
Ik weet zo niet uit mn hoofd welk huis,zal vanavond even kijken.quote:Op donderdag 9 december 2004 13:04 schreef Safari het volgende:
Châteauneuf-du-Pape is geen specifieke wijn, maar een wijngebied in de zuidelijke Rhône. Het kenmerk van een wijn uit dit gebied is dat hij gemaakt mag worden van (maximaal) 13 verschillende druiven. Dat kán hele mooie wijn opleveren (Château La Nerthe, Château de Beaucastel en Rayas, etc.) maar ook gewoon rotzooi.
Als je de naam van het huis weet, kan ik je wellicht wat meer info geven. Alhoewel ik bang ben dat hij (ongeacht de kwaliteit) na 24 jaar toch wel ruim over z'n hoogtepunt heen is. In het algemeen kun je eigenlijk alleen Italiaanse Barolo's zo lang bewaren.
* Safari is jaloers...quote:Op donderdag 9 december 2004 13:12 schreef Brad_Prit het volgende:
Die flessen waren ze al die jaren vergeten. Ze lagen in een put in de kelder.
best spannend
Met een kaarsje er in dat doet het goed met Kerst.quote:Op donderdag 9 december 2004 13:19 schreef Safari het volgende:
[..]
* Safari is jaloers...
En al is de wijn niet meer te zuipen, zo'n flesje staat leeg ook heel leuk op de schoorsteenmantel
Je hebt je laten naaien. Mouton Rothschild is een dure Bordeaux grand cru, op de bodem van de fles die jij hebt staat waarschijnlijk "made in Taiwan".quote:Op vrijdag 10 december 2004 11:16 schreef Doekes het volgende:
Ik heb een flesje wijn van Mouton Rotschild uit 2002. Is dat wat? Hoe lang moet ie nog bewaard worden?
Verkopen ze bij mouton Rothschild dan ook neppers?quote:Op vrijdag 10 december 2004 11:57 schreef Gert het volgende:
[..]
Je hebt je laten naaien. Mouton Rothschild is een dure Bordeaux grand cru, op de bodem van de fles die jij hebt staat waarschijnlijk "made in Taiwan".![]()
Hm, Taise wijn, eigenlijk nog nooit geprobeerd, is dat wat??quote:Op vrijdag 10 december 2004 11:57 schreef Gert het volgende:
[..]
Je hebt je laten naaien. Mouton Rothschild is een dure Bordeaux grand cru, op de bodem van de fles die jij hebt staat waarschijnlijk "made in Taiwan".![]()
3 tot 7 jaar daarna wordt ie niet beter. Hij is nu nog niet op dronk iigquote:Op vrijdag 10 december 2004 11:16 schreef Doekes het volgende:
Ik heb een flesje wijn van Mouton Rotschild uit 2002. Is dat wat? Hoe lang moet ie nog bewaard worden?
Nee, ze kunnen er niets van!quote:Op vrijdag 10 december 2004 12:57 schreef Chielus het volgende:
[..]
Hm, Taise wijn, eigenlijk nog nooit geprobeerd, is dat wat??
Sorry, je hebt helemaal gelijk. Weet je ook wat te vertellen over Taiwaneese wijn?quote:Op vrijdag 10 december 2004 13:37 schreef Gert het volgende:
[..]
Overigens komen Thaise spullen niet uit Taiwan, maar nu heb ik wel weer genoeg de betweter uitgehangen.![]()
Nee sorry.quote:Op vrijdag 10 december 2004 13:45 schreef Chielus het volgende:
[..]
Sorry, je hebt helemaal gelijk. Weet je ook wat te vertellen over Taiwaneese wijn?
Er staat "Millésime 1997" op. Dus ik dacht dat dat zou betekenen dat ie uit 1997 zou komen, maar ik weet niet wat Millésime betekent.quote:Op donderdag 23 december 2004 11:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Jaargangs champange?
Champange, net als alle witte wijnen worden niet beter van ouder worden.
Nou dat geldt niet voor elke champagne. Zo zijn er diverse champagnes die je wat langer kan bewaren. Ik denk echter niet dat dat voor deze fles ook zal gelden dus ik zal maar een extra flesje erbij halenquote:Op donderdag 23 december 2004 11:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Jaargangs champange?
Champange, net als alle witte wijnen worden niet beter van ouder worden.
Waarom zou dit niet voor deze fles gelden? (als Millésime 1997 ook daadwerkelijk betekent dat ie uit 1997 komt)quote:Op donderdag 23 december 2004 11:33 schreef piere het volgende:
[..]
Nou dat geldt niet voor elke champagne. Zo zijn er diverse champagnes die je wat langer kan bewaren. Ik denk echter niet dat dat voor deze fles ook zal gelden dus ik zal maar een extra flesje erbij halen
1996 was hét topjaar van de eeuw in de champagne. Millésime betekent dat er alleen wijn van 1 jaar, een uitstekend jaar, in die fles zit. Normaal zit er in champagnes een mengsel van meerdere jaren, dit om de kwaliteit en smaak altijd hetzelfde te kunnen houden.quote:Op donderdag 23 december 2004 11:33 schreef Doekes het volgende:
[..]
Er staat "Millésime 1997" op. Dus ik dacht dat dat zou betekenen dat ie uit 1997 zou komen, maar ik weet niet wat Millésime betekent.
Een lekker stukje blauwe kaas erbijquote:Op donderdag 23 december 2004 11:55 schreef Coelho het volgende:
Mijn vriendin heeft gister als kerstgeschenk een flesje port gekregen, en wel de Warre's 1987 Quinta da Cavadinha Vintage Port. Is dat iets? Hoe drink je port? Temperatuur, glas, etc. Hetzelfde als rode wijn??
omdat het bewaren van champagne vooral met de toppers gebeurt (denk aan dom perignon etc).quote:Op donderdag 23 december 2004 11:42 schreef Doekes het volgende:
[..]
Waarom zou dit niet voor deze fles gelden? (als Millésime 1997 ook daadwerkelijk betekent dat ie uit 1997 komt)
quote:Op donderdag 23 december 2004 12:11 schreef piere het volgende:
[..]
omdat het bewaren van champagne vooral met de toppers gebeurt (denk aan dom perignon etc).
Maar voor hetzelfde geld is jouw champie heerlijk hoor. Kijk anders eens hier http://www.champagne-rodez.fr/
Ik zeg niet dat ze niet bewaard kunnen worden, ik zeg dat je er geen betere champagne van krijgt van bewaren.quote:Op donderdag 23 december 2004 11:33 schreef piere het volgende:
[..]
Nou dat geldt niet voor elke champagne. Zo zijn er diverse champagnes die je wat langer kan bewaren. Ik denk echter niet dat dat voor deze fles ook zal gelden dus ik zal maar een extra flesje erbij halen
verkeerd gelezen en helemaal waarquote:Op donderdag 23 december 2004 13:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik zeg niet dat ze niet bewaard kunnen worden, ik zeg dat je er geen betere champagne van krijgt van bewaren.
Dat ziet er goed uitquote:Op donderdag 23 december 2004 13:23 schreef piere het volgende:
Het lijkt er toch op dat het smullen gaat worden Doekes
http://www.champagneinfo.net
Goede champagnes zijn vaak voorzien van een jaartal. Het betreft dan Vintage Champagnes. Sommige series van bijzondere champagnes uit uitzonderlijke jaren worden door de producenten Millésime genoemd. Onderstaand een overzicht van de goede jaren van de champagne:
91-100 = Buitengewoon goed jaar
81-90 = Klassiek jaar
71-80 = Fatsoenlijk jaar waarbij men nauwkeurig een selectie van merk en type moet maken.
1997 92 Zeer verdienstelijk, (drinken/bewaren)
Oioioioioioi wat wastie lekker! Ik heb hem op tweede kerstdag opgedronken en hij was echt goedquote:Op donderdag 23 december 2004 11:24 schreef Doekes het volgende:
Ik heb net een fles Champagne uit 1997 gekregen. Eric Rodez, Ambonnay en Grand Cru staat er op. Zou het wat zijn, of is dit niks? Ik denk zelf dat het wel een lekker flesje is...
Hij was echt heel erg lekker. De lekkerste champagne die ik ooit gedronken heb. Nou heb ik in mijn leven nog niet zo heel veel champagne gedronken, maar toch...quote:Op maandag 3 januari 2005 16:29 schreef piere het volgende:
Mooi Doekes! Vond je hem echt speciaal of gewoon lekker of, of, of??
quote:Bewaren of niet?
28/07/01. Gew. 07/09/02;01/11/03;06/12/03. Alleen ongefilterd gebottelde Portsoorten zijn bedoeld om te bewaren. Dat zijn de Vintage en Crusted, maar ook traditioneel gebottelde (Ruby-)Reserva/Vintage Character (VC) en Late Bottled Vintage (LBV) (zie ook: Dossier/Soorten 1d).
Alle andere soorten worden eerst gestabiliseerd en gefilterd. Daardoor kunnen ze op fles niet meer verbeteren. Ze zijn op hun top en kunnen op z’n best op peil blijven, maar het risico bestaat dat ze minder worden. Daar verandert ook weinig aan als ze wel met een gedreven kurk zijn afgesloten (zie hierna).
Daarom zijn bewaaradviezen van soms wel 10 of 20 jaar voor oude Tawny’s of Colheita's ook zo gevaarlijk. Je moet wel precies weten wat er met een partij allemaal is gebeurd en je moet over ideale bewaarcondities beschikken, maar dan nog is het een gok. Je zou op z’n minst een grote partij moeten hebben waarvan je regelmatig een fles proeft (roep even als we kunnen helpen). Maar het blijft riskant. Het IVDP - Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto (voorheen IVP) - adviseert op zijn website deze wijnen ”in de eerste jaren na botteling” te drinken. Desondanks hebben João Paulo Martins en James Suckling heel goede ervaringen beschreven met lang bewaarde Colheita's en Aged Tawny's (zie ook Dossier/Soorten 5b).
Een duidelijk hulpmiddel bij de vraag Bewaren of niet? is de kurk. Bewaarports hebben een lange gedreven kurk die alleen met een kurkentrekker kan worden verwijderd. Met zo’n kurk zijn ze ook geschikt om liggend te bewaren. Ports die zijn bedoeld om direct te drinken hebben een stopkurk. Dat is een korte kurk met een plastic hoed, die met de hand kan worden verwijderd. Flessen met een stopkurk zijn bedoeld om staand te bewaren.
De vraag hoe lang bewaarports kunnen of moeten worden opgelegd is niet eenduidig te beantwoorden. Het is goed te beseffen dat de ontwikkeling op fles minder sterk zal zijn naarmate de wijn langer op vat heeft gelegen (Vintage ca. 2-3 jr.; Crusted ca. 3jr. en LBV ca. 4-6 jr.).
Bovendien zijn bewaartijden sterk afhankelijk van het oogstjaar en de kwaliteit van de producent. Lang niet elke Vintage is geschikt om 20 jaar of langer te bewaren. Maar een te vroeg geopende Vintage kan nog helemaal ”gesloten” zijn en zelfs minder geur en smaak hebben dan een eenvoudige Ruby. Het is absoluut nodig dat je je uitgebreid informeert over de meningen van verschillende waarnemers en niet alleen op het advies van wijnhandelaren af gaat.
Zodra flessen zijn geopend is Port beperkt houdbaar. Jonge Tawny en modern gebottelde Ruby, (Ruby-)Reserva/VC en LBV blijven altijd wel 3 of 4 weken goed. Ze kunnen worden afgesloten met hun oorspronkelijke stopkurk. Vaak wordt jonge Port zachter als hij na de eerste glazen een paar dagen wordt weggezet.
Bij Tawny met leeftijdsaanduiding en Colheita is het risico van achteruitgang minder, omdat deze wijnen tijdens de vatlagering ook contact met zuurstof hebben. Soms lees je over een houdbaarheid van maanden.
Traditioneel gebottelde Port, en dan met name een oudere Vintage, kan de volgende dag sterk achteruit gegaan blijken.
Wij gaan er vanuit dat de beste wijnen op de dag van opening opgedronken moeten worden. Waarom zou je met zoiets kostbaars ook maar enig risico nemen? Bovendien zo’n probleem kan dat toch niet zijn? Of ken je het verschijnsel niet dat naarmate Port beter is de flessen almaar kleiner lijken?
Professionals van producenten, handelaren en restaurants maken hiervan echter vaak geen probleem. Maar die hebben meestal een voorraad en pakken zo nodig simpel een andere fles. En dat is voor iedereen thuis niet altijd mogelijk. Dus blijf voorzichtig.
Copyright © 2001-2005 infoportwine
Alle rechten voorbehouden.
Dankjewel!quote:Op woensdag 23 februari 2005 10:48 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Bron
Niet zo gemakkelijk als ik dacht dus...
Alka Selzerquote:Op woensdag 23 februari 2005 15:36 schreef karper het volgende:
ik ga in mei of juni naar frankrijk, er zit in me excusie een bezoek bij aan moet & chaddon nog tipjes wat ik mee moet nemen?
Hmm, kan me een vriendje herinneren die hele oude port had (25 jaar oud), uit spanje, met zo'n rietendraagmand nogwat eromheen, en die stond geopend in de kamer, wel met een kurk, en die was na anderhalf jaar nog goed te drinken...quote:Op donderdag 24 februari 2005 09:19 schreef Doekes het volgende:
Traditioneel gebottelde Port, en dan met name een oudere Vintage, kan de volgende dag sterk achteruit gegaan blijken.
Deze heb ik dus...
Dat wordt achter elkaar doorzuipen. Hele fles in één keer!
Geen probleem!![]()
Ik wilde juist af en toe een glaasje nemen, omdat het zo'n goede port is. Maar blijkbaar is het risico dat ie bederft te groot. Moet ik 'm dus maar in één keer opdrinken. Zou zonde zijn als ie bederft...quote:Op donderdag 24 februari 2005 09:51 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Hmm, kan me een vriendje herinneren die hele oude port had (25 jaar oud), uit spanje, met zo'n rietendraagmand nogwat eromheen, en die stond geopend in de kamer, wel met een kurk, en die was na anderhalf jaar nog goed te drinken...
Dus dat begrijp ik niet dan...![]()
Of zocht je een excuus 'm soldaat te maken...Kan natuurlijk ook...
![]()
Er is een verschil tussen bederven en achteruit gaan.quote:Op donderdag 24 februari 2005 16:59 schreef Doekes het volgende:
[..]
Ik wilde juist af en toe een glaasje nemen, omdat het zo'n goede port is. Maar blijkbaar is het risico dat ie bederft te groot. Moet ik 'm dus maar in één keer opdrinken. Zou zonde zijn als ie bederft...
Een 60 jaar oude Portquote:Op donderdag 24 februari 2005 11:26 schreef roofless het volgende:
Pfoe, hoe smaakt 60 jaar oude port...
Ik herinner me een aroma van bramen, caramel, vanille en pure chocolade, een klein sipje dat een smaakexplosie in je mond gaf, en langzaam kwamen steeds nieuwe aroma's vrij, na een vrij lange tijd sterven de fruitsmaken weg en blijft een cognac achtige smaak over.
Een groot deel van de lol is natuurlijk de proefritueel er omheen. Als je geconcentreerd proeft is de smaak altijd intenser.
Op mijn werk serveren we Montepulciano (weet ff niet uit welk jaarquote:Op donderdag 24 februari 2005 11:13 schreef heijx het volgende:
Oe! Een wijntopic.
Even over het openmaken van oudere wijnen: dit verschilt heel sterk per fles.
Een heel oude wijn loopt het risico om kort na openen te overlijden, maar een gemiddeld oude wijn moet soms juist ver van tevoren worden ontkurkt. Een voorbeeld hiervan is een Vino Nobile di Montepulciano uit 1988. Die mag je voor het beste resultaat 24 uur van tevoren openen. Pas dan ontvouwt hij zijn pracht en praal.
Ik vermoed dat dat een "Montepulciano d'Abruzzo" is, en zo niet dan wil ik daar ook wel komen werken.quote:Op vrijdag 4 maart 2005 20:20 schreef Rahja het volgende:
[..]
Op mijn werk serveren we Montepulciano (weet ff niet uit welk jaar), maar damn: wat een lekkere wijn! Ben zelf absoluut geen wijndrinker (houd van zoete wijn & dat schijnt "not done" te zijn), maar wil ff melden dat dit een topwijn is!
Dat zijn allemaal regeltjes die heel lang geleden verzonnen zijn. Zo is het ook dat je geen rode wijn bij vis mag drinken etc. Het gaat bij wijn om jouw smaak, wat jij lekker vindt dus. (en ja er zit wel een logica achter dat rode wijn niet bij vis hoort). Dus geniet van de soorten die je lekker vindt en ook in zoete wijnsoorten zitten hele mooie flesjesquote:Op vrijdag 4 maart 2005 20:20 schreef Rahja het volgende:
[..]
Ben zelf absoluut geen wijndrinker (houd van zoete wijn & dat schijnt "not done" te zijn)
Ik heb het nader geinspecteerd en het is dus Abruzzo, 2001 (Riseis). Heb ik nou smaakquote:Op zaterdag 5 maart 2005 14:45 schreef heijx het volgende:
[..]
Ik vermoed dat dat een "Montepulciano d'Abruzzo" is, en zo niet dan wil ik daar ook wel komen werken.![]()
Een doodgewone 1999 Cerro doet bij de Appie al 10 euro en dat is echt een startprijs.
Neemt niet weg dat een Abruzzo een heel lekker wijntje is, hoor.![]()
Tuurlijk wel. Ik wilde even zekerheid dat je bedrijf niet flessen van 20 euro slijterprijs stuksloeg op zijn medewerkers.quote:Op zaterdag 19 maart 2005 16:41 schreef Rahja het volgende:
[..]
Ik heb het nader geinspecteerd en het is dus Abruzzo, 2001 (Riseis). Heb ik nou smaak?
Hmmmm. Ik was er 2 weken geleden nog. In ieder geval niets meenemen bij Moët et Chandon, tenzij je geld teveel hebt en Dom Perignon kan kopen. De gewone brut van M&C is gemaakt om iedereen te plezieren: evenwichtig, maar karakterloos.quote:Op woensdag 23 februari 2005 15:36 schreef karper het volgende:
ik ga in mei of juni naar frankrijk, er zit in me excusie een bezoek bij aan moet & chaddon nog tipjes wat ik mee moet nemen?
De pomerol was - zoals gevreesd - schielijk overleden.quote:Maar straks trek ik flesje wijn open: Pomerol uit 1978. Over de top is hij zeker, maar ben best benieuwd of hij nog drinkbaar is.![]()
Prettig! Een lekkere wijn kan een heerlijke smaaksensatie zijn, me dunkt.quote:Op zondag 27 maart 2005 21:53 schreef krakkemieke het volgende:
Ik zat ooit bij me zus, wijn was net op, komt er iemand aan die een fles oude bergerac uit z'n huiskamer aanbood. We twijfelden niet want anders ging het toch ooit door de gootsteen.
Laat ik het zo zeggen, we hielden niet van stevige wijn, maar dit was goddelijk! Typisch een vraag van: is hij nog goed, maar dat was hij!
Ik heb helaas geen supermarkt-tips. Maar wel een tip voor volgend jaar: in oktober en november organiseert vrijwel elke wijnhandel een najaars-proeverij. Hier wordt de nieuwe collectie gepresenteerd. Ideale manier dus om gratis (of soms voor een kleine bijdrage) een stuk of 20-50 wijnen te proeven.quote:Op maandag 21 november 2005 13:41 schreef heijx het volgende:
De kersttijd met zijn lange late diners en oud en nieuw komt er weer aan.
Wie heeft er geheime tips van wijn die gewoon in de supermarkt staat en die toch enorm luxe en rijk smaakt? Evt ook goeie mousserende wijn tips?
Ik vraag niet noodzakelijkerwijs om wijnen bij een specifieke maaltijd, maar in het algemeen wijnen die er met kop en schouders boven uit steken. Het eten kan ik er dan wel omheen bouwen.quote:Op maandag 21 november 2005 15:28 schreef roofless het volgende:
Als je een idee hebt wat je gaat eten en welke supermarkten er in de buurt zijn kunnen we misschien wat gerichter tips geven?
Goeie mousserende wijn tip: spaanse "champagne" (Freixenet).
En dan geen Brut nemen. Gewoon Demi Sec.quote:Op maandag 21 november 2005 15:28 schreef roofless het volgende:
Goeie mousserende wijn tip: spaanse "champagne" (Freixenet).
Good point, uitgedroogde kurk door te lang staan.quote:Op maandag 21 november 2005 20:32 schreef krakkemieke het volgende:
Een tijd lang hadden ze in mijn supermarkt een lekkere cotes du rhone village, voor een normale prijs. Omdat het duurder was dan een slobberwijn, werd het weinig verkocht en droogde (IMO) de zaak uit, niet lekker meer dus.
Ik zou persoonlijk dus geen topper bij een supermarkt kopen......
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |