FOK!forum / Culinesse ą gogo / Vegatarisch met een vleugje romantiek
SileXmaandag 6 december 2004 @ 10:26
Na aanleiding van een date... wil ik wat lekkers voor haar gaan koken.

Alleen is ze vegatarisch; opzich geen probleem, maar ik heb er geen ervaring mee.

Het is voor een tweede date, dus moet wel een vleugje romantiek in zitten...

Heeft iemand wat tips ? Meer ook wat mensen ook echt lekker vinden en ervaring mee hebben.
Ik kan wel stomweg een gerecht van internet plukken, maarja, dan weet je niet hoe het smaakt !
lotje11maandag 6 december 2004 @ 11:56
waar houdt ze verder absoluut neit van?
anders een tomatenkaassoep vooraf, of broccoliblauwkaas soep, of een salade met kaas en fruitofzo. Als hoofgerecth een hartige taart, of rijst met fruitkerrie
succes
SileXmaandag 6 december 2004 @ 12:01
een hartige taart is wel een goeie !!
Pelgrimmaandag 6 december 2004 @ 12:16
Van die groenteburgers met een sausje
Klingelingmaandag 6 december 2004 @ 12:40
Ben nu op stage... weet een hele lekkere pasta met roomkaas, spinazie en iets met nootjes! Alleen heb het recept thuis... vanavond hoor je het!!!

(haha heb je ook wat aan )
Spindizzymaandag 6 december 2004 @ 12:46
quote:
Op maandag 6 december 2004 12:01 schreef SileX het volgende:
een hartige taart is wel een goeie !!
Mijn recept voor broccolitaart

Simpel recept en het resultaat is erg lekker. Is broccoli niet romantisch genoeg kun je een andere groente gebruiken. Het oorspronkelijke recept was met groene asperges. Kunt ook nog wat amandelschaafsel over de bovenkant strooien voor je het de oven indoet
LoggedInmaandag 6 december 2004 @ 12:50
waarom van die extreme dingen als broccolitaart enzow? is er niet iets tussen vlees en groente in wat je voor zo iemand klaar kan maken?
Spindizzymaandag 6 december 2004 @ 12:51
Wat is er extreem aan broccolitaart?
SileXmaandag 6 december 2004 @ 12:54
quote:
Op maandag 6 december 2004 12:40 schreef Klingeling het volgende:
Ben nu op stage... weet een hele lekkere pasta met roomkaas, spinazie en iets met nootjes! Alleen heb het recept thuis... vanavond hoor je het!!!

(haha heb je ook wat aan )
Super ! bedankt ! Ik heb tot dit weekend de tijd ervoor hoor
SileXmaandag 6 december 2004 @ 12:56
quote:
Op maandag 6 december 2004 12:46 schreef Spindizzy het volgende:

[..]

Mijn recept voor broccolitaart

Simpel recept en het resultaat is erg lekker. Is broccoli niet romantisch genoeg kun je een andere groente gebruiken. Het oorspronkelijke recept was met groene asperges. Kunt ook nog wat amandelschaafsel over de bovenkant strooien voor je het de oven indoet
ziet er goed uit trouwens... en vrij makkelijk te maken !
hassanjassanmaandag 6 december 2004 @ 13:06
mijn vegetarische lasagne is altijd wel goed aangekomen bij de mensen die ik het serveer.

Gewoon een normale lasagne maken eigenlijk, maar vervang het vlees door drie soorten kaas (naar keuze liefst lekker pittig) en noten (walnoot, amandel) en courgette en aubergine. Sja doe de kruiden erbij die je ook in je past doet, tijm, basilcum, rozemarijn ,etc...en het smaakt heerlijk

Of je maakt falafel voor haar.

Overigens WEET ze dat het een beetje romantisch gaat worden? Want ik vind voedsel wat je met je handen moet eten erg sensueel, met dat gelik aan je vingers enzo, maar goed, ze moet het dan wel weten he.....

Anders maak je tahu telor..een ei en tahoe omelet met pindasaus (pindakaas, knofloof, azijn, suiker, citroensap en ketjap manis)...heel simpel met wat witte rijst erbij, yam yam...
SileXmaandag 6 december 2004 @ 13:13
naja, romantisch.... het is de tweede date zeg maar...

Het is nou niet dat ik piepers en boerenkool op tafel gooi ! Wil gewoon wat origineels/exclusief
PanPanmaandag 6 december 2004 @ 13:16
Als je een beetje handig bent kun je zelf tortelini of ravioli maken en die vullen met bijvoorbeeld spinazie en ricotta en dat dan weer gratineren met verschillende soorten kaas
Lekker met tomatensalade.
Gek genoeg vind ik verse pasta iets erotisch hebben omdat het zo zacht is.
ReCreativemaandag 6 december 2004 @ 13:20
quote:
Op maandag 6 december 2004 13:06 schreef hassanjassan het volgende:
Gewoon een normale lasagne maken eigenlijk, maar vervang het vlees door drie soorten kaas (naar keuze liefst lekker pittig) en noten (walnoot, amandel) en courgette en aubergine. Sja doe de kruiden erbij die je ook in je past doet, tijm, basilcum, rozemarijn ,etc...en het smaakt heerlijk
Niet alle kaassoorten kunnen door vegetariėrs gegeten worden, in sommige soorten zit dierlijk stremsel. Ligt er ook maar net aan hoe streng het meisje van TS is .
SileXmaandag 6 december 2004 @ 13:28
quote:
Op maandag 6 december 2004 13:20 schreef ReCreative het volgende:

[..]

Niet alle kaassoorten kunnen door vegetariėrs gegeten worden, in sommige soorten zit dierlijk stremsel. Ligt er ook maar net aan hoe streng het meisje van TS is .
Zo vertelde ze het mij: Ik eet geen vlees of vis.

dus ik weet niet of het dan ook zo streng is zeg maar
Babbelzzmaandag 6 december 2004 @ 13:53
www.vegetopia.nl
Klingelingmaandag 6 december 2004 @ 14:17
quote:
Op maandag 6 december 2004 13:28 schreef SileX het volgende:

[..]

Zo vertelde ze het mij: Ik eet geen vlees of vis.

dus ik weet niet of het dan ook zo streng is zeg maar
Als je ook op kaassoorten en dat soort dingen let ben je veganist! Maar dat betekend ook dat je geen normale eieren eet, je draagt geen leer... and so on...

Maar dan ben je wel erg streng hoor...
biawamaandag 6 december 2004 @ 15:03
quote:
Op maandag 6 december 2004 13:28 schreef SileX het volgende:

[..]

Zo vertelde ze het mij: Ik eet geen vlees of vis.

dus ik weet niet of het dan ook zo streng is zeg maar
Dan zal die kaas wel kunnen hoor. Anders had ze het ook vast wel gezegd.

Leuk topic trouwens, ik zal ook nog even een steentje bijdragen. Ik weet alleen niet hoe makkelijk het in deze tijd van het jaar is om aan verse spinaze te komen.
- 200 gram pasta
- 500 gram verse spinazie
- 2 preien
- zongedroogde tomaatjes op olie
- 2 zakjes geraspte kaas (100 gram per stuk) of natuurlijk zelf raspen
- stukje feta (ongeveer 100 gram)
- 2 teentjes knoflook

Kook de pasta al dente voor. Oven voorverwarmen. Begin ondertussen al vast aan de rest. Spinazie goed wassen en snijden, preien in ringen, feta in blokjes, stuk of 5 tomaatjes snipperen. Prei roerbakken, spinazie in delen toevoegen (je wil dat er niet al te gek veel vocht achterblijft), twee teentjes knoflook er doorheen persen, tomaatjes erbij, feta er doorheen (en goede feta smelt dan). Eigenlijk boeit de hele volgorde niet zo veel, als het allemaal maar warm en niet te nat is. 1 zakje geraspte kaas er doorheen smelten, pasta erbij en van het vuur halen. Ovenschaal invetten, alles erin kwakken en bestrooien met het andere zakje geraspte kaas. Kwartiertje in de oven en klaar!
hassanjassanmaandag 6 december 2004 @ 15:08
quote:
Op maandag 6 december 2004 13:20 schreef ReCreative het volgende:

[..]

Niet alle kaassoorten kunnen door vegetariėrs gegeten worden, in sommige soorten zit dierlijk stremsel. Ligt er ook maar net aan hoe streng het meisje van TS is .
hehehe, kan je nagaan, hoe veel ik van vegetarisch weet. Weer wat geleerd Ok let daar dus ook op !!

Maarre als ze een veganist is, dan houdt je creativiteit snel op denk ik.

Geen vlees of vis, is nog te doen, maar wel behoorlijk beperkt hoor in je recepten. Kouskous met rozijnen, krenten en noten is overigens wel lekker voor een bijgerecht.

Offeuh, ik heb wel eens gefrituurde kaas gegeten, een soort camembert in een jasje van brood en dan in de frituur gemikt. Dat waso ok erg lekker, maar nogal bewerkeljk denk ik.

Maar belangrijkste is denk ik dat ze merkt dat je er moeite voor gedana hebt, immers liefde gaat door de maag he?
ReCreativemaandag 6 december 2004 @ 15:12
quote:
Op maandag 6 december 2004 14:17 schreef Klingeling het volgende:
Als je ook op kaassoorten en dat soort dingen let ben je veganist! Maar dat betekend ook dat je geen normale eieren eet, je draagt geen leer... and so on...
Nee hoor, veganisten eten geen kaas vanwege het feit dat er melk in zit, vegetariėrs eten geen kaas omdat er stremsel in zit. Stremsel zorgt dat kaas hard wordt. Stremsel wordt vaak gemaakt van spijsverteringsenzymen uit de lebmaag van een kalfje. Een bijproduct uit de slachterij. Daar moet het kalfje eerst voor dood, dus dan is de grens voor vegetariėrs overschreden.
shmoopymaandag 6 december 2004 @ 15:25
Een lekkere verse pasta, bijv spaghettini, met olijfolie, knoflook en verschillende soorten gebakken champignons, dus oesterzwammen, kastanje-champi's enz.
Wat verse Pramezaanse kaas erover en klaar ben je.
Doe je er een mooie salade naast met geitenkaas en honing.

hassanjassanmaandag 6 december 2004 @ 15:36
quote:
Op maandag 6 december 2004 15:25 schreef shmoopy het volgende:
Een lekkere verse pasta, bijv spaghettini, met olijfolie, knoflook en verschillende soorten gebakken champignons, dus oesterzwammen, kastanje-champi's enz.
Wat verse Pramezaanse kaas erover en klaar ben je.
Doe je er een mooie salade naast met geitenkaas en honing.

yam yam, dat klinkt behoorlijk lekker moet ik zeggen.... als niet-vegetarier moet ik dat ook maar eens maken. Geitenkaas en honing gaan zoweizo altijd goed samen.

Alleen tis ook wel een prijzig gerechtje, als je wat exotischere paddestoelen neemt, of niet? die chantarellen die ik in de winkel zie liggen zijn ook niet al te goedkoop of eekhoorntjesbrood enzo?
Spindizzymaandag 6 december 2004 @ 15:40
Eekhoorntjesbrood is nog duurder. Daarvoor betaal ik ¤5 voor 25 g Kijk eens op de markt. daar kun je vaak verschillende paddestoelsoorten per ons kopen. Laat ze maar een zakje samenstellen met een handje van dit en een handje van dat. Ben je ook wel een paar euro kwijt maar soms moet je jezelf gewoon verwennen
Klingelingmaandag 6 december 2004 @ 15:40
quote:
Op maandag 6 december 2004 15:12 schreef ReCreative het volgende:

[..]

Nee hoor, veganisten eten geen kaas vanwege het feit dat er melk in zit, vegetariėrs eten geen kaas omdat er stremsel in zit. Stremsel zorgt dat kaas hard wordt. Stremsel wordt vaak gemaakt van spijsverteringsenzymen uit de lebmaag van een kalfje. Een bijproduct uit de slachterij. Daar moet het kalfje eerst voor dood, dus dan is de grens voor vegetariėrs overschreden.
Hmmm weer wat geleerd! Een oud klasgenootje was veganist nl. en die at bijna niks! Haalde alles bij de bio/eko markt...
Maar een vriendin van mijn vader is vegetarier, en dol op kaas!!! Zal ze zich wel niet echt verdiept hebben in het 'vegetarierschap'!
shmoopymaandag 6 december 2004 @ 15:42
quote:
Op maandag 6 december 2004 15:36 schreef hassanjassan het volgende:

[..]

yam yam, dat klinkt behoorlijk lekker moet ik zeggen.... als niet-vegetarier moet ik dat ook maar eens maken. Geitenkaas en honing gaan zoweizo altijd goed samen.

Alleen tis ook wel een prijzig gerechtje, als je wat exotischere paddestoelen neemt, of niet? die chantarellen die ik in de winkel zie liggen zijn ook niet al te goedkoop of eekhoorntjesbrood enzo?
Ligt een beetje aan of je wat toko's of een goeie markt in de buurt hebt.
Ik woon in Amsterdam, dus daar is de keuze nogal uitgebreid, maar je hebt in sommige supers (volgens mij AH ook) wel van die doosjes met een mix van paddenstoelen, dat scheelt dan weer.

Overigens rooster ik eerst de pijnboompitjes even in een droge koekenpan, daarna bak ik wat schijfjes courgette, en pas op het laatst roerbak ik de bladspinazie (wilde spinazie is ook erg lekker).
Het sausje maak ik van een stukje blauwe kaas, een beetje creme fraiche en een scheutje witte wijn, maar toen ik alleen die kaas in huis had ging het zonder de rest ook prima, hoor.
T1andonlymaandag 6 december 2004 @ 15:53
Vegetarisch eten is ook erg lekker zou ik best mijn hele leven kunnen eten denkik.
kEUSmaandag 6 december 2004 @ 15:59
entrecote met kruidenboter, frietjes en sla :-)
Martijn_77maandag 6 december 2004 @ 21:35
Het Grote Worteltaart-topic!
portiermaandag 6 december 2004 @ 21:57
Onvervalste TVP.
Ik heb trouwens een tijd geleden ook wel eens speciaal vegetarisch gekookt, had toen gewoon een receptje uit de Allerhande gehaald, die staan op categrorie. Was iets met rijst, een rood prutje (dat heb ik nog steeds in de kast staan, 1x gebruikt ) en cashewnoten. Kan het recept niet meer vinden, maar er staan iig erg veel makkelijke en lekkere dingen.
Plunderbunnymaandag 6 december 2004 @ 22:30
quote:
Op maandag 6 december 2004 15:25 schreef shmoopy het volgende:
Een lekkere verse pasta, bijv spaghettini, met olijfolie, knoflook en verschillende soorten gebakken champignons, dus oesterzwammen, kastanje-champi's enz.
Wat verse Pramezaanse kaas erover en klaar ben je.
Doe je er een mooie salade naast met geitenkaas en honing.

* Plunderbunny krijgt spontaan honger, ondanks de "dag-na-sinterklaas-misselijkheid"
uhqmbydinsdag 7 december 2004 @ 11:49
Bij romantisch eten, moet je oppassen met teveel vet.
Van vet ga je uit je bek stinken, en je lichaam moet er hard voor werken. Bij romantiek wil je je lichaam juist fit houden voor "andere" dingen! Hartige taarten zijn vaak baggervet.

Ik stel dus een lichte maaltijd voor, met veel vruchten en vruchtgroenten! Vruchten/vruchtgroenten zijn de voortplantingsorganen van de natuur, dus geil!

Vooraf: Salade van geroosterde paprika's. Eventueel met buffelmozzarella. Overdropen met olijfolie.
Hoofd: Gesmoorde aubergine en witte reuzenbonen met tomatensaus.
Na: geroosterde tropische vruchten, met honing overdropen.
SileXdonderdag 9 december 2004 @ 10:03
Date is geweest... was een suc6 !

ik heb een hartige taart gemaakt van bladerdeeg, tomaat (zonder de pitjes), championnetjes, uitje, saus en wat kaas.
Daarbij heb ik nog een simpele salade gemaakt met wat tomaatjes, paprika, pijnboompitjes en een honing mosterd sausje.... Heerlijk !!
TechXPdinsdag 14 december 2004 @ 05:42
quote:
Op maandag 6 december 2004 13:53 schreef Babbelzz het volgende:
www.vegetopia.nl
www.vegatopia.nl is het
TechXPdinsdag 14 december 2004 @ 05:44
quote:
Op maandag 6 december 2004 15:08 schreef hassanjassan het volgende:
Maarre als ze een veganist is, dan houdt je creativiteit snel op denk ik.
Waarom? Je moest eens weten wat voor lekkere creatieve veganistische gerechten je kan maken. Die keuken is ontelbaar groot.
krakkemiekewoensdag 15 december 2004 @ 00:41
Nog iets romantisch:
Groenten beetgaar koken en even roerbakken met wat kerrie. Serveren met zilvervliesrijst. Die kan je in een kopje duwen en op het bord doen, ziet er leuk uit. Toefje creme fraiche erbij en wat gewelde abrikozen. Eventueel wat gehakte cashewnoten erover strooien.
hassanjassanwoensdag 15 december 2004 @ 12:23
quote:
Op dinsdag 14 december 2004 05:44 schreef TechXP het volgende:

[..]

Waarom? Je moest eens weten wat voor lekkere creatieve veganistische gerechten je kan maken. Die keuken is ontelbaar groot.
vegetarisch ok, maar veganistisch. Ik ben een paar keer naar een paar restaurants geweest en elke keer kreeg ik hetzelfde, althans dezelfde kookideeen.

Ik lees zo bijv. op vegatopia iets over sambal goreng boontjes...is allemaal goed, maar helaas kan je dus niet petis erin stoppen, oftwel garnalenpasta, dat geeft nl. die echte indon. smaak eraan.

En voor tahoe en tempe zijn er ook veel recpeten van, maar veel beperkter als dat jem et vlees hebt.

Ik zou voor TS aanbevelen om alstie indon. wil koken, om tahoe telor te maken (mits dat ook kan, eieren gebruiken) of anders tempeh goreng met een heel lekker pindasausje (pindakaas van de appie met stukje noot, ketjap manis, peper, zout suiker, knoflook, beetje water en mengen maar)....
TechXPdonderdag 16 december 2004 @ 06:26
quote:
Op woensdag 15 december 2004 12:23 schreef hassanjassan het volgende:
vegetarisch ok, maar veganistisch. Ik ben een paar keer naar een paar restaurants geweest en elke keer kreeg ik hetzelfde, althans dezelfde kookideeen.
Duh.. je moet ook niet naar restaurants.... in NL is het aanbod bedroevend qua creatief veganistisch eten. Je moet zijn bij de hobbyisten juist. Kijk op het forum van vegatopia. Iedereen is er met eten bezig en er kan veel gemaakt worden.
quote:
Ik lees zo bijv. op vegatopia iets over sambal goreng boontjes...is allemaal goed, maar helaas kan je dus niet petis erin stoppen, oftwel garnalenpasta, dat geeft nl. die echte indon. smaak eraan.
Bestaat de 'indonesische' smaak niet juist uit kruidenmengsels enzo. Dan is het vast wel na te maken. Maar goed ik heb volgens mij amper indonesisch gegeten.
quote:
En voor tahoe en tempe zijn er ook veel recpeten van, maar veel beperkter als dat jem et vlees hebt.
Ik denk dat de vleeskeuken erg beperkt juist is. Het is echt niet creatief.
Gertdonderdag 16 december 2004 @ 12:17
quote:
Op donderdag 16 december 2004 06:26 schreef TechXP het volgende:
Ik denk dat de vleeskeuken erg beperkt juist is. Het is echt niet creatief.
Het lijkt mij dat de kok dit bepaalt.
Vegetariėrs claimen wel eens dat hun keuken creatiever is omdat ze hiertoe gedwongen worden. Dat is ten dele wel waar denk ik, maar in de praktijk hebben ook vegetariėrs heus niet altijd zin in "gedoe", en komt het gewoon neer op kaas, noten en eieren als vleesvervanger, of een kant-en-klare vegaburger uit de super. M.a.w: vegetariėrs hebben net zo goed hun stokpaardjes als vleeseters, het zijn niet per definitie creatievere koks.

Tot slot: de "vleeskeuken", zoals jij dat noemt, is goed beschouwd natuurlijk juist mķnder beperkt dan de vegetarische keuken. Mensen die vlees en vis eten, kunnen įlles eten wat uit de vegetarische keuken komt, en daar bovenóp ook nog vlees en vis.
hassanjassandonderdag 16 december 2004 @ 12:50
quote:
Op donderdag 16 december 2004 06:26 schreef TechXP het volgende:

[..]

Duh.. je moet ook niet naar restaurants.... in NL is het aanbod bedroevend qua creatief veganistisch eten. Je moet zijn bij de hobbyisten juist. Kijk op het forum van vegatopia. Iedereen is er met eten bezig en er kan veel gemaakt worden.
[..]

Bestaat de 'indonesische' smaak niet juist uit kruidenmengsels enzo. Dan is het vast wel na te maken. Maar goed ik heb volgens mij amper indonesisch gegeten.
[..]

Ik denk dat de vleeskeuken erg beperkt juist is. Het is echt niet creatief.
Ik dacht juist dat ik naar een resaurant ging omdat de kok meestal veel meer ervaring heeft met dat eten dan ik.Die weet precies wat waar bij past. Wat ik overigens wel tof vind, is dat als ik in een beetje goed europees rest. eet en om vegetarisch vraag, dat soms de kok komt en vraagt wat ik zou willen hebben, dat is me al drie keer overkomen. En dan vraag ik meestal wel iets orgineels, dus of een aparte combi, maar niet de eeuwige gebakken kaas of couscous met rozijnen en noten enzo. En het is me tot nu toe pas 1 keer echt tegengevallen, maar ikvond het gewoon allemaal echt hetzelfde smaken en vooral omdat ik niet vegetarisch ben, mis ik de smaak van vlees of vis, de dierlijke elementen zeg maar.

Indon. eten is zeker niet alleen maar kruidenmengels maken, het is waar dat het heel erg leunt op de kruiden, maar dat maakt het nou juist lekker. Alhoewel rundvlees en varkensvlees ook heel goed smaken als je het alleen maar roostert. Indon. eten heeft ook een onwijze vegetarische keuken, te meer omdat je alsnog met al die kruiden zoveel kanten op kan.

Come to think of it: de indiers kunnen er ook behoorlijk wat van. Ik heb veel vaker indiaas vegetarisch gegeten. Dit is ook een keuken die erg leunt op kruiden en DAT vind ik vegetarisch WEL super, in tegenstelling tot europees veg. eten. Curry's allerlei groenten gesmoord in een typsiche saus met een naanbrood ofzo...yam yam
quote:
Op donderdag 16 december 2004 12:17 schreef Gert het volgende:

[..]

Het lijkt mij dat de kok dit bepaalt.
Vegetariėrs claimen wel eens dat hun keuken creatiever is omdat ze hiertoe gedwongen worden. Dat is ten dele wel waar denk ik, maar in de praktijk hebben ook vegetariėrs heus niet altijd zin in "gedoe", en komt het gewoon neer op kaas, noten en eieren als vleesvervanger, of een kant-en-klare vegaburger uit de super. M.a.w: vegetariėrs hebben net zo goed hun stokpaardjes als vleeseters, het zijn niet per definitie creatievere koks.

Tot slot: de "vleeskeuken", zoals jij dat noemt, is goed beschouwd natuurlijk juist mķnder beperkt dan de vegetarische keuken. Mensen die vlees en vis eten, kunnen įlles eten wat uit de vegetarische keuken komt, en daar bovenóp ook nog vlees en vis.
Dat is precies wat ik wilde zeggen. non-veg. hebben veel en veel meer keuzes om een gerecht te maken. Daarbij komt ook nog dat ik orgaanvlees niet schuw. Darmen, ruggemerg, lever, nier, hart, hersenen, maag, mits goed schoongemaakt en goed bereidt is het niet te versmaden.

Punt is, met veg. kan je heel veel creative kanten op, de dwang om creatief te moeten zijn en daarom ook creatiever zijn is ook waar, maar niet geheel.

Als TS romantisch en veg. wil koken, dan geldt de aloude regel dat liefde door de maag gaat. Als je het mooi aankleedt, de kamer, de tafel en mooi bestek en servies, dan ben je al een heel eind. Dan nog laten zien dat je (veel) moeite doet voor het eten en dus ook een hele mooie presentatie maakt, dan ben je praktisch binnen. Zo heb ik zelf al menig vrouwmens weten te "betoveren".

Maar zelf vind ik veg. eten gewoon saai, daarom eet ik het ook zelden, maar goed ik moet gewoon meer dat spul eten....op naar de reform winkel
krakkemiekedonderdag 16 december 2004 @ 22:13
Ik heb eens een beginnend vegetarier zo lekker laten eten, dat hij niet geloofde dat het vegetarisch was, hahahaha.
Was gewoon indisch, in elk kookboek te vinden.
TechXPmaandag 20 december 2004 @ 15:28
quote:
Op donderdag 16 december 2004 12:17 schreef Gert het volgende:
Het lijkt mij dat de kok dit bepaalt.
Vegetariėrs claimen wel eens dat hun keuken creatiever is omdat ze hiertoe gedwongen worden. Dat is ten dele wel waar denk ik, maar in de praktijk hebben ook vegetariėrs heus niet altijd zin in "gedoe", en komt het gewoon neer op kaas, noten en eieren als vleesvervanger, of een kant-en-klare vegaburger uit de super. M.a.w: vegetariėrs hebben net zo goed hun stokpaardjes als vleeseters, het zijn niet per definitie creatievere koks.
Zullen we het maar houden op dat de kok het bepaald Dat lijkt me logischer ja..
quote:
Tot slot: de "vleeskeuken", zoals jij dat noemt, is goed beschouwd natuurlijk juist mķnder beperkt dan de vegetarische keuken. Mensen die vlees en vis eten, kunnen įlles eten wat uit de vegetarische keuken komt, en daar bovenóp ook nog vlees en vis.
Nou een vleesgerecht is:

- stuk vlees + garnering (groente/fruit)

En een vegetarisch gerecht is:

- groente, fruit (met tarwe-achtige dingen of tofu/soja-based) + garnering

Een heel verschil.


[/quote]
TechXPmaandag 20 december 2004 @ 15:47
quote:
Op donderdag 16 december 2004 12:50 schreef hassanjassan het volgende:
Ik dacht juist dat ik naar een resaurant ging omdat de kok meestal veel meer ervaring heeft met dat eten dan ik.Die weet precies wat waar bij past. Wat ik overigens wel tof vind, is dat als ik in een beetje goed europees rest. eet en om vegetarisch vraag, dat soms de kok komt en vraagt wat ik zou willen hebben, dat is me al drie keer overkomen.
Ik heb dat nog niet gehad dat de kok komt om te vragen. In griekenland kreeg ik gewoon een pasta met wat groente. Dat stond al bijna op de kaart. En hier in Curacao waar ik elke dag buiten de deur eet, is de creativiteit nog niet echt hoog geweest. Maar goed dat wist ik wel van te voren. Hier gaat het vooral om functioneel eten (voor de voedingsstoffen).
quote:
En dan vraag ik meestal wel iets orgineels, dus of een aparte combi, maar niet de eeuwige gebakken kaas of couscous met rozijnen en noten enzo. En het is me tot nu toe pas 1 keer echt tegengevallen, maar ikvond het gewoon allemaal echt hetzelfde smaken en vooral omdat ik niet vegetarisch ben, mis ik de smaak van vlees of vis, de dierlijke elementen zeg maar.
Tjsa, de gewone gemiddelde kok weet er niets van te maken en de professionele ook niet. Je moet een kok hebben die van lekker eten houdt en vegetarier is. En meer voor plezier doen. Zo ben ik ga ik naar 'eetfeestjes' met andere vegetariers en veganisten. Ieder maakt wat klaar. En iedereen eet van elkaars eten. Tot nu toe vele originele en lekkere dingen gehad.
quote:
Indon. eten is zeker niet alleen maar kruidenmengels maken, het is waar dat het heel erg leunt op de kruiden, maar dat maakt het nou juist lekker. Alhoewel rundvlees en varkensvlees ook heel goed smaken als je het alleen maar roostert. Indon. eten heeft ook een onwijze vegetarische keuken, te meer omdat je alsnog met al die kruiden zoveel kanten op kan.
Ik denk niet dat geroostert rundvlees iets speciaals indonesisch is. Kruiden zijn idd goed, maar ik denk dat 'zwaar' gekruid eten ook wel je smaak weghoud van hoe eten echt smaakt. Ik had vernomen dat als je een tijd 'raw food' eet dat je dan echte smaken proeft van het eten.
quote:
Come to think of it: de indiers kunnen er ook behoorlijk wat van. Ik heb veel vaker indiaas vegetarisch gegeten. Dit is ook een keuken die erg leunt op kruiden en DAT vind ik vegetarisch WEL super, in tegenstelling tot europees veg. eten. Curry's allerlei groenten gesmoord in een typsiche saus met een naanbrood ofzo...yam yam
Ik hou zelf wel van gekruid eten, dus zal de indisch eten ook wel lekker vinden. Misschien is europees eten van zichzelf ook wel beperkt.
BoomBoomdonderdag 3 februari 2005 @ 18:38
quote:
Op dinsdag 14 december 2004 05:42 schreef TechXP het volgende:

[..]

www.vegatopia.nl is het
Via deze site kun je op een pagina met allemaal recepten komen (Jan's Keuken). Zeer handig en ook onderverdeeld in voor-, hoofd-, en nagerecht. Alleen nergens staat vermeld voor hoeveel personen zo'n recept bedoeld is. Kun je er dan vanuit gaan dat het standaard voor 4 personen is, of is er een andere standaard?

Of kun je zoiets aan de hoeveelheden (hier, bijvoorbeeld) schatten?
krakkemiekedonderdag 3 februari 2005 @ 22:55
De Indische keuken heeft kruidenmengsels ja, net als veel andere Aziatische keukens. IMHO is trassi een smaakmaker, net als in andere topics ansjovis genoemd wordt als smaakmaker. Ik kook altijd zonder trassi en in het diner voor de vegetarische gast heb ik het zeker niet gemist.
BoomBoom, in een ander kookboek kan je vast wel vinden voor hoeveel personen 500 gr bloemkool is bedoeld. Meestal gaan recepten uit van 4 personen.
Binkstervrijdag 4 februari 2005 @ 03:14
Vegatopia is zooo