LOLquote:Op vrijdag 31 december 2004 03:02 schreef NoSigar het volgende:
en in dat vrijheidsbeeld kan men zich slechts voor blinde en hun geurvermogen missende suppoosten verschuilen.
Mmm.quote:
Helemaal mee eens.quote:Op zaterdag 8 januari 2005 14:09 schreef Tup het volgende:
Tip: lees ook "het saffieren boek" van gilbert sinoué
Nee, die vond ik eigenlijk een beetje tegenvallen. Maar het kan ook mijn preoccupatie met Joodse kabalah, Christelijke symbolieke e.d. zijn...er is een trilogie over Egypte...quote:Op zaterdag 8 januari 2005 15:40 schreef ultra_ivo het volgende:
Helemaal mee eens.
Ik had die tip al willen geven maar wist de titel in het Nederlands niet (heb de Duitse vertaling gelezen). Zijn andere boeken van Sinoué ook zo goed?
sorry, dat heb ik inderdaad niet gemeld.quote:Op zondag 23 januari 2005 14:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Maar, euh, zoetezestien, wat vond je nu van SVF?
Ben ik het niet helemaal mee eens. De clou van het boek is inderdaad datgene wat al meerdere keren gezegd is in dit topic, maar volgens mij brengt Eco met De Slinger van Foucault tegelijkertijd ook een prachtige ode aan de verbeeldingskracht van de mens, die -geborenn uit onvermogen te accepteren dat dingen gewoon zijn zoals ze zijn- haar euforische hoogtepunt bereikt. Het dóet er niet toe of de complotten waarin men zo sterk gelooft waar zijn of niet, het gaat erom dát ze er zijn en dat mensen erin geloven. Ik heb een tijdje geleden Belief or Nonbelief, een correspondenti tussen Umberto Eco en Kardinaal Martini, gelezen en daarin zegt Eco iets wat volgens mij ook heel goed van toepassing is op DSVF:quote:Op maandag 27 september 2004 23:55 schreef julekes het volgende:
Hear, hear! De slinger is geen ode aan de esoterie, maar maakt het juist volkomen belachelijk.
Dit zou ook van toepassing zijn op de talloze complottheoristen uit DSVF zoals Aglié, die niets te ver gaat in zijn zoektocht naar de waarheid achter het complot des levens.quote:Can you, Carlo Maria Martini, for the sake of our discussion and the confrontation in which you believe, try to think for a moment that there is no God: that man appeared on Earth through a clumsy accident, consigned to mortality but also condemned to be aware of this, and that therefore he is the most imperfect among all the animals (and permit me my gloomy Leopardian tone for this hopthesis). This man, to find the courage to face death, would out of necessity become a religious creature and aspire to construct narratives capable pf providing an explanation and a model, an exemplary image. And of those that he can dream up - some illuminating, some terrible, some pathetically self-consolatory - in the fullness of time, he has at a given moment the religious and moral and poetic strength to conceive the model of Christ, of universal love, of forgiveness of one's enemies, of life offered in terrible sacrifice for the salvation of the other. If I were a traveler from a distant galaxy and found myself before a species that knew how to construct such a model, I would be captivated, I would admire all this theogonic energy, and I would judge this wicked and miserable species, this species that committed so many horrors, redeemed solely because it had succeeded in desiring and believing that all of this was the Truth.
Natuurlijk, DSVF is een geweldige parodie op boeken die beweren een complot omtrent het leven te onthullen (én de mensen die erin geloven). Maar het is tegelijkertijd ook een uiting van bewondering voor hun verbeeldingskracht.quote:Abandon my hypothesis, leave it for the others. But admit that even if Christ were only a character in a great story, the fact that this story could have been imagined and desired by featherless bypads who only knew that they didn't know, would be as miraculous (miraculously mysterious) as the fact that the son of a real God was really incarnated. This natural and earthly mystery would never stop stirring and softening the hearts of nonbelievers.
Ik heb deze week hun eerste roman, Imprimatur, in huis gehaald, omdat ik me kon herinneren dat jij ze hier met Eco vergeleken had. En ik moet zeggen, het is inderdaad een erg indrukwekkende roman, die zowel qua stijl als inhoud erg veel lijkt op De Naam van de Roos. Dat zou het tot een slap aftreksel kunnen maken, maar gelukkig is Imprimatur qua niveau ook gelijkwaardig aan Eco's eerste meesterwerk.quote:Op vrijdag 5 november 2004 01:46 schreef NoSigar het volgende:
[Secretum]En, ik ben nu op de helft, het is een prachtige roman.
Een historsche thriller zeer in de stijl van Eco.
Helaas staat er op de voorkant het zinnetje "literaire thriller", maar dan kun je gelukkig doorstrepen of wegknippen als je niet het gevoel wil hebben dat je Nickie French aan het lezen bent (of, indien men mannelijk is, men niet met de andere kunne verwart wil worden) aangezien dat tegenwoordig op allerhande boeken van mindere kwaliteit staat, en dan is bovengenoemd voorbeeld niet eens het slechtste dwat ik zo snel kon bedenken.
De research van het boek schijnt overigens aanleiding gegeven te hebben om de huidige legitimiteit van de Spaanse Kroon te betwisten-dit gaat terug tot 1700, zie onder andere een artikel dat in de NRC over de zaak is verschenen.
Dat is pas een historische roman met verassende feiten meneer de Bruin!
Inderdaad, prima boeken, zowel Secretum als Imprematur. Gelijkwaardig aan DNVDR laat ik maar voor jouw rekeningquote:Op zaterdag 28 mei 2005 19:35 schreef Dalai_Lama het volgende:
[..]
Ik heb deze week hun eerste roman, Imprimatur, in huis gehaald, omdat ik me kon herinneren dat jij ze hier met Eco vergeleken had. En ik moet zeggen, het is inderdaad een erg indrukwekkende roman, die zowel qua stijl als inhoud erg veel lijkt op De Naam van de Roos. Dat zou het tot een slap aftreksel kunnen maken, maar gelukkig is Imprimatur qua niveau ook gelijkwaardig aan Eco's eerste meesterwerk.
Echt een prachtig boek!Zeker voor mensen die Eco goed vinden.
Ok, dat was misschien een beetje voorbarig. Misschien komt het omdat ik DNVDR pas bij mijn derde poging (dankzij Weaver's vertaling) heb uitgelezen, en het bij Imprimatur wel gewoon de eerste keer lukte. DNVDR blijft natuurlijk een kwaliteit apart, maar ik was zo enthousiast over Imprimatur, dat ik het in ieder geval van vergelijkbaar niveau vond.quote:Op donderdag 2 juni 2005 08:00 schreef NoSigar het volgende:Inderdaad, prima boeken, zowel Secretum als Imprematur. Gelijkwaardig aan DNVDR laat ik maar voor jouw rekening.
Tijdens het wachten zou je misschien Valse Dageraad van Jan van Aken kunnen lezen... Ik heb op internet al opmerkingen als 'de Nederlandse Umberto Eco' en 'on-Nederlands goed' voorbij zien komen en ik moet zeggen dat ik het zelf ook een erg prettig boek vind. Ik ben pas bij blz. 70, maar tot nu toe ben ik erg onder de indruk. Van Aken kan echt prachtige verhalen vertellen, en gebruikt erg mooie zinnen. Hem 'de Nederlandse Umberto Eco' noemen gaat misschien wat ver, maar als de rest van het boek op dit niveau blijft, dan is het zeker de beste Nederlandse roman die ik gelezen heb (nu is dat nog De Ontdekking).quote:De vergelijking met DNVDR dringt zich inderdaad erg op wat misschien een beetje jammer is, maar wat ik persoonlijk wel mee kan leven.
Allebei de boeken kunnen ook wel wat langdradig en wijdlopig zijn, hier en daar. Daar moet je maar van houden of snel overheen kunnen lezen. En dat kan ook gerust, zonder dat je essentiele dingen mist. (dit hoorde ik n.l. in mijn omgeving wel als bezwaar).
Heel aardig vind ik de verantwoording achterin die soms zo gedetailleerd is dat ik me afvroeg of het niet gewoon allemaal echt gebeurd was.
M&S zijn van plan 10 zulke romans te schrijven. Ik hoop dat ze een beetje voortmaken.
Ik zal er zeker eens aan denken en zeker ooit iets van kopen en lezen. Dank je.quote:Op donderdag 2 juni 2005 10:06 schreef Dalai_Lama het volgende:
Tijdens het wachten zou je misschien Valse Dageraad van Jan van Aken kunnen lezen... Ik heb op internet al opmerkingen als 'de Nederlandse Umberto Eco' en 'on-Nederlands goed' voorbij zien komen en ik moet zeggen dat ik het zelf ook een erg prettig boek vind. Ik ben pas bij blz. 70, maar tot nu toe ben ik erg onder de indruk. Van Aken kan echt prachtige verhalen vertellen, en gebruikt erg mooie zinnen. Hem 'de Nederlandse Umberto Eco' noemen gaat misschien wat ver, maar als de rest van het boek op dit niveau blijft, dan is het zeker de beste Nederlandse roman die ik gelezen heb (nu is dat nog De Ontdekking).
Echt een aanrader in ieder geval!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |