Hè!? Jij hebt twee hele andere uitgaven van de naam van de roos en de slinger van foucault dan ik gelezen lijkt het wel. Ik bedoel, de naam van de roos heb ik met veel plezier uitgelezen in mijn tienerjaren terwijl ik de slinger van foucault na enkele honderden bladzijden (letterlijk) heb weggeworpen omdat het verhaal toen nog niet was begonnen en omdat het hopeloos pretentieus en esoterisch prul is. Of is Eco na driehonderd bladzijden plotseling klaar met over zijn eigen brein en kennis zwijmelen?quote:Op woensdag 15 september 2004 15:19 schreef Dalai_Lama het volgende:
Tsja... Je kunt zoveel vergelijkingen vinden als je wil tussen die twee. Toch vind ik De Slinger.. een stuk leesbaarder. Waarom weet ik niet, misschien omdat het zich in de moderne tijd afspeelt. Misschien omdat het wat directer geschreven is dan IDNVDR. Ik vond De Slinger... in ieder geval vele malen beter
Wat mij betreft ongeveer hetzelfde als de Nederlandse versie. Ik heb het nog een keer in het Engels geprobeerd omdat ik die eerste pagina zo geweldig vind.quote:Op woensdag 15 september 2004 17:40 schreef Cheese het volgende:
Weet trouwens iemand hoe de Engelse versie is?
Ik dacht het wel.quote:(schrijft Eco in het Italiaans origineel trouwens?)
Dat is toch de kern van het hele verhaal? Hij maakt mijns inziens juist op fantastische manier al deze complottheorien en zwijmelreligies etcetc volkomenbelachelijk in het boek.quote:Op woensdag 15 september 2004 17:35 schreef Karboenkeltje het volgende:
.....heb weggeworpen omdat het verhaal toen nog niet was begonnen en omdat het hopeloos pretentieus en esoterisch prul is.
Neem je het hem nou kwalijk dat hij interessante, spannende, maar toch intellectueel verantwoorde boeken schrijft? Misschien moet je gewoon Nijntje gaan lezen dat heeft dan vast de diepgang die jij zoekt in een boek.quote:Of is Eco na driehonderd bladzijden plotseling klaar met over zijn eigen brein en kennis zwijmelen?
Ik neem het hem niet kwalijk dat hij dat probeert. Ik neem het hem zelfs niet kwalijk dat hij daar (in minstens één geval wat mij betreft) in faalt. Ik vind de Slinger gewoon een kutboek. Een boeketreeksromannetje maar dan met lange zinnen en moeilijke woorden in plaats van zweterige piratenkapiteins met een diepe, duistere stem en glimmende biceps. Een prachtwerk voor de lettergreepgeilen onder ons, waar Eco er zeker één van is en waar Eco zich in de Slinger teveel in verliest.quote:Op woensdag 15 september 2004 18:13 schreef julekes het volgende:
Neem je het hem nou kwalijk dat hij interessante, spannende, maar toch intellectueel verantwoorde boeken schrijft?
Ah, weer zo'n meneer die paginalange zinnen gelijk stelt aan intellectualiteit en diepgang.quote:Misschien moet je gewoon Nijntje gaan lezen dat heeft dan vast de diepgang die jij zoekt in een boek.
Daar lijkt het inderdaad opquote:Op woensdag 15 september 2004 17:35 schreef Karboenkeltje het volgende:
[..]
Hè!? Jij hebt twee hele andere uitgaven van de naam van de roos en de slinger van foucault dan ik gelezen lijkt het wel.
? Volgens mij begint het verhaal al bij het tweede hoofdstuk. En het begint pas echt lekker te lopen (vond ik dan) bij blz 124, wanneer Kolonel Ardenti zijn theorie over de Tempeliers onthult.quote:Ik bedoel, de naam van de roos heb ik met veel plezier uitgelezen in mijn tienerjaren terwijl ik de slinger van foucault na enkele honderden bladzijden (letterlijk) heb weggeworpen omdat het verhaal toen nog niet was begonnen
Nee, nog lang niet. Maar dat vond ik juist zo geweldig aan de Slinger. Ik houd wel van een beetje intellectueel bodybuilden en daar is Eco uiterst goed in. Ik vond het echt heerlijk dat vrijwel ieder personage geniaal is, wat tot een hoop discussies leidde. Dit zit veel minder in De naam van de roos, waar een hoop naievelingen in te vinden zijn.quote:en omdat het hopeloos pretentieus en esoterisch prul is. Of is Eco na driehonderd bladzijden plotseling klaar met over zijn eigen brein en kennis zwijmelen?
Als jij afhaalt voordat het echte verhaal goed tot zijn recht komt omdat je de woorden te moeilijk vind en de zinnen te lang, kan je nauwelijks over het boek oordelen lijkt me. Maar goed, als je boeketreeksrommanetjes gewend bent en die als referentiemateriaal gebruikt...quote:Op woensdag 15 september 2004 22:36 schreef Karboenkeltje het volgende:
Ik neem het hem niet kwalijk dat hij dat probeert. Ik neem het hem zelfs niet kwalijk dat hij daar (in minstens één geval wat mij betreft) in faalt. Ik vind de Slinger gewoon een kutboek. Een boeketreeksromannetje maar dan met lange zinnen en moeilijke woorden in plaats van zweterige piratenkapiteins met een diepe, duistere stem en glimmende biceps. Een prachtwerk voor de lettergreepgeilen onder ons, waar Eco er zeker één van is en waar Eco zich in de Slinger teveel in verliest.
Dat maak je er zelf van. Ik heb alleen gesproken over de inhoud van het boek, niet over het taalgebruik.quote:Ah, weer zo'n meneer die paginalange zinnen gelijk stelt aan intellectualiteit en diepgang.
Shocking news, meteen zoeken, ben een groot fan van zijn boeken. Voor mij is De slinger een goed boek, maar Het eiland van de vorige dag beter, net als Baudolino en IDNVDR.quote:Op vrijdag 17 september 2004 02:09 schreef NoSigar het volgende:
Er is trouwens een nieuwe Eco, een met plaatjes! Zelf in Italië gezien, maar uiteraard niet begrepen: het lig daar in ieder geval al in de supermarkten
Auw, auw, auw.quote:Op vrijdag 17 september 2004 08:55 schreef schwa78 het volgende:
Eco zou een voorbeeld moeten nemen aan Mulisch met de Ontdekking van de Hemel.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.In die zin vond ik de slinger vééél beter en indrukwekkender dan in de naam van de roos. Waar dat laatste boek vooral een historische thriller is, heeft de slinger echt een hele duidelijke en dringende boodschap, een waarschuwing bijna. En al dat barokke gelul en het overladen van de lezer met al die informatie maakt daar deel van uit.mooi he, alles
Ik ben het hier 100% mee eens. 'De Slinger' is gewoon een buitengewoon knap werk dat echter wel veel inzet van de lezer vergt (of, om het om te draaien, misschien vergen lezers wel te weinig van auteurs, zie bijvoorbeeld het DaVinci Code topic). Maar de inzet word beloond met een boek dat inderdaad je wereldbeeld gewoon veranderd (en daar ben ik er nog niet veel van tegen gekomen, eerlijk gezegd).quote:Op maandag 27 september 2004 21:43 schreef phileine het volgende:
- heel verhaal -
quote:Op maandag 27 september 2004 21:43 schreef phileine het volgende:
DSVF is de eerste 100 bladzijden even doorbijten, maar daarna laat het je echt nooit meer los. Ik las ergens een recentie "geen lezer zal na het sluiten van dit boek een licht gevoel van onbehagen kunnen ontkennen. Zijn wereldbeeld zal nooit meer hetzelfde zijn." En dat klopte bij mij echt. Ik was bijna high tijdens het lezen, ik kwam in zo'n roes van dat hele verhaal, en hoe aan het eind uiteindelijk alles zo waanzinnig goed in elkaar grijpt en Eco een enorm lange neus maakt naar de lezer en alle occultisten in de wereld, dat vind ik echt meesterlijk. Ik ben opgegroeid in een omgeving waar occultisme een grote rol speelde, en vond het feit dat Eco enerzijds heel erg goed weet waar hij het over heeft, maar anderzijds het volledig op de hak weet te nemen een enorme verademing. Voor mij heeft het inderdaad voor altijd mijn wereldbeeld veranderd.
Ik zal de rest even spoileren voor degenen die het nog niet hebben gelezen.Hear, hear! De slinger is geen ode aan de esoterie, maar maakt het juist volkomen belachelijk.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.In die zin vond ik de slinger vééél beter en indrukwekkender dan in de naam van de roos. Waar dat laatste boek vooral een historische thriller is, heeft de slinger echt een hele duidelijke en dringende boodschap, een waarschuwing bijna. En al dat barokke gelul en het overladen van de lezer met al die informatie maakt daar deel van uit.Clowns to the left of me, jokers to the right, here I am, stuck in the middle with you.
What a day for a daydream.
Er is een jaar of 5 geleden een volledig nieuwe druk verschenen, dus die moet echt wel ergens te vinden zijn. Ik zie verder niet de meerwaarde van het in het engels lezen van dit boek, want het origineel is in het Italiaans geschreven?quote:Op donderdag 30 september 2004 09:49 schreef Frietboer het volgende:
overal staat: ' nog niet verschenen'
zou dit boek opnieuw uitkomen dan? Verder ben ik wel vertrouwd met het lezen in het engels, maar aangezien Umberto nogal moeilijk schrijf (naar wat ik hier lees) lijkt mij het beter om gewoon de nederlandse vertaling te lezen aangezien het origineel toch in het italiaans is. Maar misschien als ik vertel wat ik in het engels lees dat jullie misschien kunnen beoordelen of ik er moeite mee zou hebben. Dus wat ik gelezen heb in het engels zijn verschillende Discworld Romans, The hitchhikersguide to the galaxy, Hellbound Heart en Imajica van Clive Barker, en meer van dat soort. Dus niet echt boeken met moeilijke zinsbouw of woorden vind ik zelf. Verder heb ik ook jaren terug Lord of the Rings gelezen, ik was toen echt 17 ofzo (dus 7 jaar terug ofzo) en daar had ik ook niet veel moeite mee.
Aan de andere kant, als er al zoveel nieuwe dingen op mij afkomen waarvan het voglen in het nederlands al geen easy task is...
Anders eerst eens de naam van de roos lezen en de DaVinci code en dan nog eens op zoek... Ik ga zowiezo eens vragen hoe dat zit vanmiddag als ik die 2 boeken ga ophalen.
Ah bedankt! Maar: Voorverkoop. Het artikel is nog niet verschenen, maar kan wel reeds besteld worden.quote:Op donderdag 30 september 2004 11:38 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Proxis heeft De Slinger van Foucault voor ¤ 11,-. Je kunt vooraf per bank betalen. http://www.proxis.nl
Bij de Slinger het belangrijkste criterium.quote:Op donderdag 30 september 2004 15:47 schreef sessurea het volgende:
idd.....bij de slegte vind je overal de mooie versie, voor misschien 10 euro maximaal!
Koop je hem voor de boekenkast of om te lezen?quote:Op vrijdag 1 oktober 2004 10:20 schreef Karboenkeltje het volgende:
[..]
Bij de Slinger het belangrijkste criterium.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |