quote:
Op donderdag 24 maart 2005 17:21 schreef w.o.r. het volgende:Heb even inspiratie nodig. Ik wil morgenavond aan wat vrienden een lekkere vegetarische lasagna voorschotelen, maar wat kan ik daar nou voor voorgerecht bij geven?
Dit is niet echt een lasagne (als in dat er geen pastavellen worden gebruikt maar lagen gefrituurde aubergine), wel bijzonder lekker! Het is een gerecht uit de Campania (de omgeving van Napels) en erg populair in de trattoria!
Voor 4 personenIngredienti4 middelgrote aubergines
2 el olijfolie, plus extra om de aubergines in te frituren
1 kleine ui, fijngesnipperd
800gr gehakte tomaat uit blik, afgegoten
2 el fijngehakte basilicum
zeezout en versgemalen zwarte peper
75gr parmigiano reggiano
200gr mozzarella, in dunne plakjes gesneden
een ondiepe ovenschaal, 25cm doorsnede, licht ingevet met olie
PreparazioneSnijd de aubergines in de lengte in repen van 1,5cm dik. Week ze 30 minuten in een kom met gezouten water.
Verhit de olie in een koekenpan, voeg de ui toe en bak 5 minuten tot de ui zacht begint te worden. Voeg tomaten en basilicum toe en laat 30 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
Giet de aubergines af, spoel ze af en dep ze droog. Frituur ze in een laagje olie of bestrijk ze met olijfolie en gril ze circa 20 minuten in een op 180gr voorverwarmde oven tot ze en goudbruine kleur hebben. Zet apart.
Leg een laagje aubergines in een ovenschaal. Strooi er vervolgens een laag geraspte parmezaanse kaas over, gevolgd door een laagje mozzarellaplakjes en een laagje tomatensaus. Ga zo door tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag tomatensaus (Dit houdt het gerecht vochtig. Als je een knapperige bovenkant wilt, kun je het best eindigen met aubergine en parmezaanse kaas.)
Bak 30-35 minuten in een op 180gr voorverwarmde oven tot het gerecht een bruine kleur heeft en begint te borrelen. Haal uit de oven en laat 10 minuten staan. Serveer warm of op kamertemperatuur.