De mijne:
- The Balvenie
- Glenrothes
- Glenlivet
- Oban
- Lagavullin
- Talisker
Ik vind whiskey best lekker hoor, maar ik ben gewoon een vuilnisvat; ik drink alles wel.
Die merken die je allemaal opnoemt: nog nooit van gehoord
(dirk III huismerk geloof ik)
Ben niet zo fijnbesnaard dat ik door de cola nog proef welke wiskey ik verdun.
Maar voor gewoon huis, tuin en keukengebruik maak ik gebruik van de aanbiedingen bij de slijter.
Voor speciale gelegenheden prefereer ik minimaal 12 jaar oude single highland malt whisky's.
Bruichladdich.
Zachte whisky. Beter dan Talisker.
Verder ben ook ik net een vuilnisvat. Ik drink alles.
Red label voor de mix met cola.
quote:Heb je weleens Glen Talloch gebruikt voor de mix, een heleboel vermeende JW Red Label drinkers, die deze whiskey mixte met cola...vaak de smaak van Glen Talloch overeenkomt met JW en daarom deze goedkopere whiskey gebruiken voor de mix. (Prijstechnisch een heerlijke MIX-whiskey voor die prijs)
Op vrijdag 31 augustus 2001 21:02 schreef the-O het volgende:
Glenfiddich special reserve single malt
12 jaar oudRed label voor de mix met cola.
Verders hebben wij zo'n 300-400 soorten whiskey, maar ik hou persoonlijk niet van de Islay whiskeys.
De Glenfidich Single Malt 12 Years is erg lekker, maar de 15,18 years en vooral de 30 years is erg zacht. Alleen zit hier een iets duurder prijskaartje aan dat het alleen voor HELE speciale gelegenheden toepasselijk is
De Balvenie: Port Wood (21 years), Double Wood en de Single Cask en de allernieuwste Islay 17 years. Zijn ook lekkere whiskey's waarbij de PortWood en de Double Wood (port en Sherry vatten) de voorkeur genieten.
Tevens is het voor de whiskey liefhebbers tegenwoordig IN! om te beleggen in whiskey. Door de grote vraag van whiskey uit Japan en China, stijgen de prijzen van zeldzame 'oudere' whiskeys heel erg snel. De flessen whiskey die je kan kopen voor de belegging kunnen al na jaar 50% meer opbrengen dan waarvoor je hem hebt gekocht. Vooral Limited Edition en Handgenummerde uitgaves zijn meestal erg schaars, daar er meestal maar tussen de 50-600 flessen whiskey gemaakt kunnen worden uit een vat, doordat de verdamping zo'n 5-8 % per jaar is, dus na 40 jaar hou je steeds minder over.
Nou ja dat was het wel weer, ik weet nog wel veel meer....maar teveel om uit te typen.....
quote:
Op zondag 02 september 2001 20:25 schreef Vidra het volgende:[..]
De Glenfidich Single Malt 12 Years is erg lekker, maar de 15,18 years en vooral de 30 years is erg zacht. Alleen zit hier een iets duurder prijskaartje aan dat het alleen voor HELE speciale gelegenheden toepasselijk isIk vind die 12 jaar oude al zo duur, wat kosten die andere dan? (nooit naar durven kijken)
Nou ja dat was het wel weer, ik weet nog wel veel meer....
En hoe weet je dit allemaal?
Maargoed, verschilt per keer natuurlijk.
Dit is een whiskey en geen whisky, de kenners weten het verschil wel
want ik hoor hier dus allemaal namen die ik niet ken..
Heb hier nu staan: Glenlivet 18 yrs. en Glenfarclas 105 Cask Strength.
De Glenfiddich Cask Strength is ook niet te versmaden.
De beste die ik geroken heb was Mannochmore 22 yrs. Speyside Cask Strength; drinken vond ik te duur: £ 20 per glas (in The Whisky Heritage Museum in Edinburgh), even boven gekeken wat een fles kostte: £ 275. Vond ik toch iets té. Later als ik een grote jongen ben met een grote portemonnee.
Verder kunnen de meeste Single Malts en Islays mijn goedkeuring wegdragen.
Nozem, die merken die jij noemde: nailpolish remover, schuurpapier voor de keel, goed vervanger voor terpentine.
De goorste die ik ooit voorgezet heb gekregen: White Horse, huismerk Gall&Gall. Na een slok dacht ik: da's voor de Cola, zo is het werkelijk niet te genieten. Toen ik het in de cola had gemikt (en ik ben geen groot fan van Cola), was het nog niet te zuipen; dit vitriool verpest zelfs de Cola. Knap werk van ze.
Vanavond maar weer een glaasje pakken, hier krijg ik dorst van.
glen dhue
afijn hier een selectie minder bekende whisk(e)ys :
- Suntory Hibiki (japans, redelijk prijzig, maar errug lekker!!)
- Clontarf (moeilijk aan te komen in Nederland, iers. Lekker. Gaat richting Johnny Walker Green Label, echter minder nadrukkelijk. Komt lekker terug...)
- Nevil O' Man (ook iers, nog niet in Nederland gezien.... verrassend zacht! )
- Bunnahabhain 1969 Cask Strength Heeeeeeeeerlijk!!!.....
- en een redelijk goedkope aanrader: Black Bottle ( blend van 7 single malt islays ) voor een warme zomer/herfst-avond
Slainte !! ( Proost )
Iedereen neemt zijn favo (betaalbare merk mee)
En er word niet geklaagd dat ik het vermeng met cola , want ik moet meestal inkomen met drinken, daarna lust ik het beter. (jullie leren het me maar puur te drinken
)
quote:Je moet het vergelijken met kleren.
Op zondag 09 september 2001 06:05 schreef nozem het volgende:
ok, en die whisky die je gewoon bij de eerste de beste slijter haalt dan?? jack daniels, johnnie walker, famous grouse, is dat dan slecht spul??want ik hoor hier dus allemaal namen die ik niet ken..
Zo moet je het ook zien met whisk(e)y. Er is voor ieder wat wils, en je hoeft geen godsvermogen uit te geven om toch een lekkere te vinden. Zie mijn post hierboven.
quote:Als er genoeg deelnemers zijn, count me in....
Op dinsdag 11 september 2001 13:16 schreef Aneurism het volgende:
K, wanneer gaan we een whiskey meeting doen![]()
Iedereen neemt zijn favo (betaalbare merk mee)
En er word niet geklaagd dat ik het vermeng met cola, want ik moet meestal inkomen met drinken, daarna lust ik het beter. (jullie leren het me maar puur te drinken
)
Tijd en plaats, deelnemers. Even animo peilen? Ben hier wel voorstander van.
In de tussentijds heb je eind november in Den Haag het whiskeyfestival. (met .nl heb je de url). Hier kun je al je favo en andere schotse en andere whiskeys proeven. Vorig jaar geweest. Moet zeggen dat ik de entree er wel uit 'geproefd' heb.... Het mooiste was dat ik voor mijn gevoel vrij nuchter naar buiten ging.
...
quote:De 15 is als ik het goed heb rond de 100, de 18 is 340-360 en de 30 is of 500 pond of 1000 pond.
Op maandag 03 september 2001 19:58 schreef the-O het volgende:De Glenfidich Single Malt 12 Years is erg lekker, maar de 15,18 years en vooral de 30 years is erg zacht. Alleen zit hier een iets duurder prijskaartje aan dat het alleen voor HELE speciale gelegenheden toepasselijk is
Ik vind die 12 jaar oude al zo duur, wat kosten die andere dan? (nooit naar durven kijken)
Nou ja dat was het wel weer, ik weet nog wel veel meer....
En hoe weet je dit allemaal?
De 50 jaar is iig 5000 pond, zo'n 18000 dus.
Voor de niet wisi-kenner: whisky-spa citroen. Zooooooo lekker en je wordt er zoooooo dronken van. Is overigens niet lekker met alle soorten whisky. Ik heb het leren drinken met baggerwhisky White Eagle, en ik wil echt niet meer met andere whisky.
Een echte ruige whisky van de eilanden, zilt, veel turf en veel smaak
perfect in combi met vette vis als haring, (wilde)zalm en makreel
Ik heb ooit ook eens een whisky van zo'n 30 jaar oud bij mijn vader uit de kast getrokken. Was heel lekker, maar ik weet niet meer hoe ie heette. Daarnaast was het eigenlijk 12 jaar oude whisky die mijn pa al 18 jaar in dekast had staan. Moeilijk na te bestellen
quote:Dan wel Cask Strength! Niet voor mietjes.
Op donderdag 11 oktober 2001 20:34 schreef major_fuck_up het volgende:
Voor de 'echte' die hards: LaphroaigEen echte ruige whisky van de eilanden, zilt, veel turf en veel smaak
perfect in combi met vette vis als haring, (wilde)zalm en makreel
![]()
Wie schetste mijn verbazing toen mijn vriendin, geen geoefend whisky-drinkster, een paar verschillende soorten proefde en Laphroaig als beste uit de test liet komen? Kijk, da's nou een meid waar je wat aan hebt.
Ik drink graag een Jack Daniels en een Famous Grouse
Dus ik koop net op goed geluk een fles Bowmore, maar nee, 't is 'm niet. Ik gok, dit topic lezend, dat ik Dalmore had moeten hebben (maar die zag ik niet staan).
Volgens mij vind ik bijna alle whisky's wel lekker, ben dus absoluut geen kenner. Kan alleen zeggen welke ik minder vind:
- Glenkinchie (raar nasmaakje)
- (helaas) ook Bowmore (vreemd luchtje, doe me wat denken aan het franse klaslokaal op vwo (vaag)).
En dan voor de volledigheid, wat staat er op mijn kast:
- Glenfiddich (12)
- Auchentoshan (10)
- Grant's
- Famous Grouse
- Grant Blackbarrel
- Glenkinchie (10)
- Bowmore
quote:Johnnie ook goed?
Op vrijdag 15 februari 2002 18:33 schreef Sinaasappel het volgende:
jhonny walker
quote:Het kan ook Cragganmore (ik weet niet meer zeker of je het zo schrijft) geweest zijn, zit iig ook in een witte doos.
Op vrijdag 15 februari 2002 18:32 schreef DennisMoore het volgende:
Laatst op een feestje een erg lekkerewhisky gehad. Iets in een witte doos, en klonk als '...more'.
Overigens, Bowmore heeft inderdaad een aparte geur en smaak, komt door de jodium. Maar als je die al niet lekker vindt, denk ik niet dat je aan een topper als Lagavullin moet gaan beginnen, die is nog een graad sterker.
Proost!
* Zometeen voorbeeld van Aernout gaat volgen en ergens stof vanaf gaat blazen.
Klaar .
quote:Ja, heb ik ook zien staan. Maar die was 't niet. 'k Ben vrijwel zeker van 'Dalmore'.
Op woensdag 20 februari 2002 16:15 schreef SilkTie het volgende:[..]
Het kan ook Cragganmore (ik weet niet meer zeker of je het zo schrijft) geweest zijn, zit iig ook in een witte doos.
quote:Jodium?!
Overigens, Bowmore heeft inderdaad een aparte geur en smaak, komt door de jodium. Maar als je die al niet lekker vindt, denk ik niet dat je aan een topper als Lagavullin moet gaan beginnen, die is nog een graad sterker.
Dimple
Single/Double
Malt
nou weer?? En zegt het ook nog iets over de smaak of is het een keurmerk oid.
En van deze:
Scotch
Irish
Bourbon
... weet ik dat het geologisch bepaald is, maar gelden er specifieke kenmerken voor de drie soorten?
Wie geeft er een gratis lesje whisky-for-dummies?
Dimple(Dimple is een whisk(e)y-merk, zo niet het merk. Bekend om zijn driehoekige fles en dimple is geen single malt maar een blend van verschillende malt's.)
Single/Double
Malt
Single malt is als ik het snap een enkele whiskey zoals Cardhu terwijl Johnny walker juist bestaat uit meerdere malts en daardoor dus ook een blend is. Walker ken ik dus niet afkraken omdat Cardhu een van die malts is die deel uitmaakt van de blends van JW.
Ik ben zeker geen kenner, ik drink wat ik lekker vind maar ik probeer het
nou weer?? En zegt het ook nog iets over de smaak of is het een keurmerk oid.
En van deze:
Scotch(scotland
Irish(ierland)
Bourbon(amerika)
Waarbij ik alleen kan vertellen dat bourbon's minder scherp zijn dan whiskies uit GB, kwam door het gebruik van haver of zo iets. Maar op internet is er van alles over whisk(e)ys op te zoeken.
gek genoeg ben ik ook geen liefhebber van cognac(geen v.s. en geen V.s.o.p's)
...maar als het echt lekker moet zijn neem ik het liefst Crown Royal
quote:Dimple is een merk, imho overgewaardeerd. Iig voor een blend (zie hieronder) goed te doen.
Op woensdag 20 februari 2002 20:03 schreef Gert het volgende:
Ah, een stel Whisky-kenners bij elkaar. Het lijkt soms net een besloten genootschap, met al die geheimtaal, maar misschien kan er iemand opheldering verschaffen. Wat betekent:Dimple
Single/Double
Maltnou weer?? En zegt het ook nog iets over de smaak of is het een keurmerk oid.
En van deze:
Scotch
Irish
Bourbon... weet ik dat het geologisch bepaald is, maar gelden er specifieke kenmerken voor de drie soorten?
Wie geeft er een gratis lesje whisky-for-dummies?
Kortweg valt Schotse whisky in vier categoriėn uiteen: Lowland, Highland, Speyside en Islay (spr. uit: Ajlee). Dit is een geografische typering, maar aangezien de geografie ook de smaak bepaalt, kennen deze vier soorten hun eigen karakteristieken. Binnen deze soorten kent ieder merk zijn eigen karakter, de oorzaak hiervan ligt in de grond waarop de tarwe verbouwd wordt en het water dat bij de verdere bereiding gebruikt wordt.
Lowland: het lage Schotland, boven de grens met Engeland ( ). De whisky is zacht en wat vlak, heeft niet een sterke 'body' (uitgesproken smaak) en is ideaal om te blenden en de cocktail.
Highland: uit het hooggebergte van Schotland. Het ruige gebergte komt terug in de smaak, die sterker is en meer karakter heeft.
Speyside: een bepaalde strook in de Hooglanden (even uit het blote hoofd, geen tijd om het op te zoeken), als ik het goed heb langs een forse zee-inham (furth) aan de oostkust. Ziltige, sterke , wat harde smaak. Voor de liefhebber en de wat dikkere portemonnee.
Islay: diverse Schotse eilanden, zoals Isle of Skye. Smaak en geur worden voornamelijk bepaald door turf waarboven de mout ('basispap' waaruit de whisky gestookt wordt) extra gerookt wordt. Sterke smaak, zoals gezegd geregeerd door turf, rook en jodiumgehalte (waar dat van komt ben ik vergeten, niet dat men er jodium instopt, het is een natuurlijk bestanddeel van iets anders). Voor de liefhebber en de dikke portemonnee (aan de eerste van beide voorwaarden voldoe ik, het gemis aan het tweede stoort mij niet) een erg prettig recept voor puur gastronomisch genot.
Blend is een mix van verschillende whisky-soorten en -jaren. Dit resulteert in een constante kwaliteit. Hoe beter de whiskies die gebruikt worden, des te beter de blend. Bijvoorbeeld: voor een JW Red Label wordt pure bagger gebruikt en is dus goedkoop, de Black Label wordt van beter dingen gemaakt, de Green Label begint op kwaliteit te lijken, Gold Label en Blue Label worden van zeer goede whiskies geblend (maar blijven dus een blend, not done, proletendrankjes volgens sommigen). Onder deze categorie vallen dus ook Dimple, Chivas en Ballantines.
Mocht je op een blend een leeftijd zien staan, betekent dat dat de jongste whisky die voor de blend is gebruikt niet korter dan dat aantal jaren op vat gelagerd is geweest.
Single malt betekent dat het van een soort whisky gemaakt is, er wordt dan alleen nog tussen de verschillende vaten (ik weet niet meer zeker of ook nog tussen verschillende jaren) gemixed om een beetje een egale kwaliteit te behouden.
Heb je echter Single Cask, dan weet je zeker dat alles uit een vat en een jaar komt. Dit kan dus bij iedere fles (mits uit een ander vat) een verassing zijn. Het enige wat er nog is bijgekomen, is water om de scherpe randjes weg te nemen.
Cask strength betekent dat het in de fles zit zoals God het bedoeld heeft: puur en zonder toevoeging van water. Sommigen willen dan in het glas nog een beetje water doen om de geuren helemaal te laten loskomen en iets van de ongerepte smaak weg te nemen. Anderen vinden dit barbaars en drinken het zo.
En de vaten/jaren waarop de distilleerder erg trots is, krijgen met naam en toenaam jaar of vat vermeld op het etiket, en wordt over het algemeen verkocht met de extra benaming: Distiller's Selection/Choice.
Wat betreft Scotch, Irish en Bourbon: Scotch wordt twee keer 'overgehaald' (= distilleren) en Irish wordt drie keer overgehaald (en heet dan whiskey). Bourbon wordt niet alleen gemaakt van tarwe, maar van verschillende graansoorten w.o. maļs.
Met al deze whiskies kan ook nog gespeeld worden door het te lageren op speciale vaten: men kan hier sherry-, port- of madeira-vaten voor gebruiken, die de whisky een wat zoetere smaak en vooral een wat donkerder kleur geven, hetgeen de illusie van extra lang verblijf in vaten geeft (waarmee dan weer mooi gepronkt kan worden in de karaf, want die heeft toch geen etiket en zo kan je je gasten op het verkeerde been zetten).
Bottom line van het hele verhaal: ga eens een in whisky gespecialiseerd lokaal binnen en praat met de heer of dame achter de toog. Of ga naar het Walhalla der whiskies: Schotland.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust, ik kan je alleen niet garanderen te kunnen antwoorden aangezien ik hier geen naslagwerken heb. Tevens wil ik hierbij mijn verontschuldigingen aanbieden als ik een fout heb gemaakt in bovenstaande: dit alles heb ik opgelepeld uit mijn herinneringen van mijn bezoek in juni vorig jaar aan Ol' Reeky, a.k.a. Edinburgh, en die kunnen door de nevelen van toen en later (en eerder eigenlijk ook) een beetje vertroebeld zijn geraakt.
Rest mij niets anders dan alle oplettende lezertjes weer 'Proost!' toe te wensen.
quote:Hee klasse! Hartstikke bedankt voor je uitleg. Duidelijk geschreven, en vooral.... dranklustopwekkend!
Op donderdag 21 februari 2002 12:43 schreef SilkTie het volgende:[..]
Rest mij niets anders dan alle oplettende lezertjes weer 'Proost!' toe te wensen.
quote:Zoiets blijft natuurlijk een kwestie van smaak , die merken waar jullie "echte kenners" het over hebben zijn mij onbekend.
Nozem, die merken die jij noemde: nailpolish remover, schuurpapier voor de keel, goed vervanger voor terpentine.
Die merken die Nozem noemt vind ik ook niet geweldig , behalve Jack Daniels , dat vind ik behoorlijk lekker spul.
met of zonder Coke
JACK LIVES HERE
quote:*schopt*
Op dinsdag 11 september 2001 13:16 schreef Aneurism het volgende:
K, wanneer gaan we een whiskey meeting doen![]()
Iedereen neemt zijn favo (betaalbare merk mee)
En er word niet geklaagd dat ik het vermeng met cola, want ik moet meestal inkomen met drinken, daarna lust ik het beter. (jullie leren het me maar puur te drinken
)
[Dit bericht is gewijzigd door ForrestX op 04-03-2002 22:05]
quote:Malt betekend zonder alcohol.
Op woensdag 20 februari 2002 20:03 schreef Gert het volgende:
Ah, een stel Whisky-kenners bij elkaar. Het lijkt soms net een besloten genootschap, met al die geheimtaal, maar misschien kan er iemand opheldering verschaffen. Wat betekent:Dimple
Single/Double
Maltnou weer?? En zegt het ook nog iets over de smaak of is het een keurmerk oid.
quote:Op Schiphol zou het rond de ¤30-40 moeten kosten.
Op maandag 04 maart 2002 23:19 schreef V2 het volgende:Binnenkort moet ik Lagavulin eens proberen...daar hoor ik iemand steeds heel enthousiast over doen
Is dat spul nog betaalbaar of is het extreem duur?
quote:Been there, is Whisk(e)y Mekka, maar Portemonnaie fiasco...
Op zondag 10 maart 2002 00:41 schreef mistraldk het volgende:
ff nog een leuke toevoeging: de grootste wisk(e)y keus vind je in St.Moritz, Zwitserland. Het Waldhaus heeft 2500 verschillende soorten (daar kan je een puntje aan zuigen...)
(Maar Sankt Moritz is sowieso rete duur en exclusief)
* DIGGER drinkt overigens het liefst Ierse Whiskey
Rondleiding in Kilbeggan bij Locke's (Oudste officieel erkende whiskey distilleerderij ter wereld) is erg leuk voor als je er een keer in de buurt mocht komen.
quote:* Guus kijkt eens meewarrig naar zijn eigen voorraad whisk(e)y
Op vrijdag 29 maart 2002 03:34 schreef Jernau.Morat.Gurgeh het volgende:Pompidom..
Mijn favorieten:
* Aberlour (Cask Strength! ) en is ook nog te betalen
* Oban
* Balvenie
Soms:
* Bowmore (Islay of Sherry casked)
* Glendronach
quote:
Op vrijdag 29 maart 2002 03:34 schreef Jernau.Morat.Gurgeh het volgende:
Pompidom..
quote:Dit zijn tenminste mensen met wie ik kan praten!
Op dinsdag 02 april 2002 15:35 schreef HH het volgende:
*schop*Mijn favorieten:
* Aberlour (Cask Strength!
) en is ook nog te betalen
* Oban
* BalvenieSoms:
* Bowmore (Islay of Sherry casked)
* Glendronach
* Het moment van een whisky-meet steeds dichterbij voelt komen.
quote:
Op donderdag 04 april 2002 09:31 schreef SilkTie het volgende:[..]
[..]Dit zijn tenminste mensen met wie ik kan praten!
Al vind ik het toch zorgelijk dat je om 9:31 al over whiskey begint.
quote:Ik begin al om zeven uur te werken, dus tegen half tien word ik wakker en begin ik aan leuke dingen te denken
Op maandag 08 april 2002 16:51 schreef HH het volgende:[..]
Al vind ik het toch zorgelijk dat je om 9:31 al over whiskey begint.
Tel daarbij nog een uur tijdsverschil met Nederland bij op, dan is het alweer bijna middag en dus borreltijd
quote:Cultuur verschil?
Op dinsdag 09 april 2002 06:50 schreef SilkTie het volgende:[..]
Ik begin al om zeven uur te werken, dus tegen half tien word ik wakker en begin ik aan leuke dingen te denken
Tel daarbij nog een uur tijdsverschil met Nederland bij op, dan is het alweer bijna middag en dus borreltijd
Een uur of 19 vind ik wel een mooie tijd om met een lekker glas whiskey te beginnen.
Die laaste is puur heel erg lekker, maar ook zeer goed te drinken met een blokje ijs erin.
Dingen als Johny, Jack, Ballentines en al wat voor standaard café whiskeys meer, vindt ik bocht. Vaak ook veel te duur, voor de kwaliteit die je krijgt.
Nee geef mij dan maar mijn eigen flesjes, of de heerlijke glaasjes die de bar-dame, van het plaatselijke WHISKEY CAFÉ ons voorschoteld! (L&B“s in Amsterdam)
quote:Nee, gestudeerd in Leiden (geen corpsbal).
Op dinsdag 09 april 2002 11:39 schreef HH het volgende:[..]
Cultuur verschil?
*nip*
[Dit bericht is gewijzigd door DennisMoore op 10-08-2002 16:02]
quote:Hmmm, daar zijn mijn 10 flessen helemaal niets bij.
Op vrijdag 29 maart 2002 03:34 schreef Jernau.Morat.Gurgeh het volgende:
Pompidom..
Ik moet zeggen dat ik nog een maagd ben met het drinken van pure Whiskey... De combinatie van Bourbon met Cola ging er altijd wel goed in, maar nu komt de volgende stap...
* WaSTeiL hoopt dat de ontmaagding goed verloopt
p.s. Ik hou jullie op de hoogte van mijn Whiskey ontmaagting...
Nog wat info over Amerikaanse Whiskey
Tegen 1811 waren er vermoedelijk zon tweeduizend stokerijen actief in Kentucky, allemaal kleine zaakjes die waarschijnlijk niet meer dan een vat of twee per week maakten. De methoden waren grof en intuļtief. Dat begon te veranderen in 1823 toen een Schotse chemicus, James Crow (zoals in het merk Old Crow)van de Old Pepper Distillery, zijn kennis losliet op het proces. Hij introduceerde het gebruik van de saccharimeter en de thermometer, en perfectioneerde het gebruik van sour mash. Tegenwoordig is sour mash een element van elke bourbon. Het is gistrijk bier dat bij de fermentatie wordt bewaard om het proces voor de volgende ronde op te starten. Nadat de maļs, rogge en gerst zijn gekookt, de eerste ronde in het bourbon maken, wordt sour mash, of backset toegevoegd met gist om de fermentatie te beginnen. Het zorgt voor de dood van ongewenste bacteriėn en maakt het mogelijk de kwaliteit ongeveer gelijk te houden.
Dat jaar, 1823, mag sowieso gelden als de geboortedatum van de moderne whiskey, want dat jaar werden ook de belastingwetten in Schotland veranderd waardoor het voor het eerst winstgevend werd legaal te distilleren; de Scotch zoals we die kennen werd toen geboren. Twee jaar later ontstond de Tennessee whiskey toen Alfred Eaton het Lincol County Process ontwikkelde: het langzaam filteren van whiskey over houtskool van esdoorn om al een zachte, zoete smaak te krijgen voor de whiskey het vat in gaat. Deze techniek wordt tegenwoordig nog gebruikt bij de twee Tennessee whiskeys, Jack Daniels en George Dickel. Dit onderscheidt hen van bourbon.
[Dit bericht is gewijzigd door WaSTeiL op 02-09-2002 09:27]
Veel van de merken die hier genoemd worden ken ik dus niet.
Maar JD is duur genoeg (niet als je op vakantie gaat naar de Canarische Eilanden ) dus echte exotische Whisk(e)y hoeft van mij ook niet echt.
Valt me mee dat er geen discussie ontstaat over het feit dat JD en JW alleen gedronken wordt door mensen die geen kenners zijn, HULDE!
Door zelf tijdens een enkel reisje wat bij elkaar te sprokkelen en wat bestellingen bij mensen die mijn bruiloft kwamen opluisteren, staan nu bij mij in de kast:
- JW Red Label, cadeau van hele goede vriend en kan ik dus niet weggooien; goed om de keel te smeren tijdens keelpijn
- JW Black Label, gegeven door een vriend samen met een andere fles (Glenlivet 21 jr.); deze was om aan niet-fijnproevers te schenken, voortaan dus minder fijn-proevers uitnodigen ...
- Dimple (nog een erfenis van wijlen mijn schoonvader)
- Macallan (12 jr.)
- Cragganmore (?)
- Lagavullin (16 jr.)
- Dalwhinnie Distiller's Choice 1986
- Laphroaigh Cask Strength (10 jr.)
- Glenfiddich Cask Strength (15 jr.)
- Glenfarclas 105 Cask Strength (?)
De fles Glenlivet 18 jr. die ik een tijd terug in dit topic noemde: ZWARE tegenvaller, behoorlijk met caramel geknoeid, weggegooid geld eigenlijk.
Noooooit van gehoord, maar smaakt best lekker, hele aparte smaak
Effe Googlen:
Region: Islay
Bottled by: The Highlands & Islands Scotch Whisky Company ltd.
The Ileach "Islay Single Malt", 40 vol
Colour: Amber
Nose: Brackish water, musty aquarium, leather, peat.
Taste: Lots of tar! Coal. Very smoky.
Leather, peat... Lots of tar, hahaha
[Dit bericht is gewijzigd door DennisMoore op 16-09-2002 21:21]
quote:
Op zaterdag 8 september 2001 23:42 schreef chaos rules het volgende:
Bushmills single malt.Dit is een whiskey en geen whisky, de kenners weten het verschil wel
(Het is voor een goede vriend, en nee ik betaal het niet in me uppie, dat wordt me iets te duur vrees ik.)
quote:damn...
Op maandag 16 september 2002 22:29 schreef Trammelant het volgende:
Is daar duurder dan hier vanwege de torenhoge belasting op alcohol in groot brittanie
en geen speciale merken daar te koop die hier niet te koop zijn maar die wel erg de moeite waard zijn?
quote:Newcastle, Engeland? Forget it but... Is veel duurder dan hier in Nederland, in mijn ervaring...
Op maandag 16 september 2002 22:24 schreef mister_popcorn het volgende:
Okeeeeeeeee, ik ga over een klein weekje naar New Castle toe, iemand een of meerdere aanraders voor ong 50 euro? Ik neem aan dat je daar aan meer verschillende soorten en misschien ook aan goedkopere whisk(e)y kan komen dan hier in NL?(Het is voor een goede vriend, en nee ik betaal het niet in me uppie, dat wordt me iets te duur vrees ik.)
Dan ff mijn lijstje:
Mijn Vuurdoop: Royal Brackla 10y, ooit in een Italiaanse Supermarkt gekocht. Heel puike en soepele Single Malt.
Tegenvaller,: The Glenlivet 12y. Heel flets. Bowmore, iets te scherp en onrijp.
Aanraders:
Nu open: de Glen Ord, Glenmorangie Cellar 13, Glenfarclas 12y, Glen Grant blend, Seagram's VO Canadian en eentje van de Scotch Whisky Society: Society Case N°3.55, cask strength 58,3%, Juni 89, 11 jaar oud uit Islay.
Nog ff enkele kanttekeningen bij uitspraken hierboven:
- Islay spreek je uit als "Ei-lah".
- Mensen die het verdunnen van Cask Strength Whisky's veroordelen weten niet waarover ze het hebben: Een cask strength whisky verschroeit letterlijk je papillen en je proeft geen fluit. Altijd verdunnen met een klein beetje water om je tong niet te verdoven.
- De jodiumsmaak van Islay, Campbelltown en Isle of Jura whiskies komt van het zeewier dat tussen de turf terecht gekomen is waarmee die whiskies gestookt worden.
- Iemand had het ergens over een 30 jaar oude whisky die als 12y old nog 18 jaar in de fles had gezeten. Aan de toon te lezen maakte hij een grap, en inderdaad rijpt whisky niet meer als het eenmaal in de fles zit. Dit betekent dat je het onbeperkt kan bewaren maar helaas ook dat een 12y nooit een "30 year Old" kan worden.
Oh enne... Geniet, maar drink met mate(n)
quote:Of the single barrel red label voor tussendoor
Op vrijdag 31 augustus 2001 21:02 schreef the-O het volgende:
Glenfiddich special reserve single malt
12 jaar oudRed label voor de mix met cola.
Deze week in de aanbieding bij de Mitra, voor 20 euro. Ik weet alleen niet of ik die ga halen (ben immers ook maar student, die 't moet doen met William Lawson's).
Heb ik gewoon een makkelijk te herkennen hoofd, of zou ik zo'n goede klant van 'm zijn?
quote:'Mijn' slijter liet me tot een paar maanden terug nog gewoon proeven... Totdat er een GALL & GALL tegenover kwam te zitten....
Op dinsdag 17 september 2002 13:57 schreef DennisMoore het volgende:
'Mijn' slijter groette me laatst op straat.Heb ik gewoon een makkelijk te herkennen hoofd, of zou ik zo'n goede klant van 'm zijn?
quote:* schopt *
Op donderdag 4 april 2002 09:31 schreef SilkTie het volgende:[..]
* Het moment van een whisky-meet steeds dichterbij voelt komen.
* aego vraagt zich af of hier niet een apart topic voor geopend moet worden ...
quote:Ik zie er anders genoeg hier die wel tien verschillende whiskies tegelijkertijd klaar hebben staan, inderdaad omdat hun voorkeur per dag verschilt.
Op dinsdag 17 september 2002 14:27 schreef Trizone het volgende:
Hoe komt het dat de meeste mensen hier een uitgesproken voorkeur hebben voor 1 of 2 soorten?
Mijn stemming bepaald meestal waar ik zin in heb.....en dat kan nogal varierende ene keer is het een blend en de andere keer weer een single malt
quote:Nouja... ik heb er nog te weinig 'verstand' van om duidelijk een (wisselende) voorkeur te hebben. 'k Vind bijna alles wel lekker (geen Glenkinchie).
Op dinsdag 17 september 2002 14:34 schreef heijx het volgende:
Ik zie er anders genoeg hier die wel tien verschillende whiskies tegelijkertijd klaar hebben staan, inderdaad omdat hun voorkeur per dag verschilt.
Ik probeer meestal om gewoon wat af te wisselen, en de vloeistofspiegel in de flessen gelijkmatig te laten dalen
- The Balvenie
- Dalwhinnie
- Glenfiddich
quote:Dat deed een kennis van me ook. Maar het alcoholpercentage in die flessen daalde ineens met nog grotere sprongen, en sommige flessen veranderden van kleur, smaak en zo. Dacht er na de eerste keer niets van, dat ie zich dat maar inbeeldde. Kwam ie er een paar maanden later achter dat er telkens tijdens zijn afwezigheid (projectjes in het buitenland en zo ) feestjes gevierd waren door een vriendin die de planten water gaf. ....
Op dinsdag 17 september 2002 14:37 schreef DennisMoore het volgende:[..]
Ik probeer meestal om gewoon wat af te wisselen, en de vloeistofspiegel in de flessen gelijkmatig te laten dalen
quote:Brrrrrrrrrrrrr!
Op dinsdag 17 september 2002 14:48 schreef aego het volgende:[..]
Dat deed een kennis van me ook. Maar het alcoholpercentage in die flessen daalde ineens met nog grotere sprongen, en sommige flessen veranderden van kleur, smaak en zo. Dacht er na de eerste keer niets van, dat ie zich dat maar inbeeldde. Kwam ie er een paar maanden later achter dat er telkens tijdens zijn afwezigheid (projectjes in het buitenland en zo ) feestjes gevierd waren door een vriendin die de planten water gaf. ....
ap-pel-sap?
quote:nee, aangelengd met water en goedkoop bocht ....
Op dinsdag 17 september 2002 14:51 schreef heijx het volgende:[..]
Brrrrrrrrrrrrr!
ap-pel-sap?
quote:Een single malt is meestal ook een blend toch
Op dinsdag 17 september 2002 14:27 schreef Trizone het volgende:de ene keer is het een blend en de andere keer weer een single malt
Johnnie Walker green label (single malt) is bv een blend van 15 malt whisky's.
Single malt wil alleen maar zeggen dat er ALLEEN malt whisky's inzitten.
quote:Misschien doel jij op JW Pure Malt, een blend van single malt whiskies. Die valt net als Dimple in de categorie "Deluxe Blends". Ik heb JW nog niet op een single malt kunnen betrappen.
Op dinsdag 17 september 2002 18:11 schreef Trammelant het volgende:[..]
Een single malt is meestal ook een blend toch
Johnnie Walker green label (single malt) is bv een blend van 15 malt whisky's.
Single malt wil alleen maar zeggen dat er ALLEEN malt whisky's inzitten.
Wat een single malt of een blend is, is al eerder heel goed uitgelegd door Silktie.
James Martin 20 Y (lowlands)
William Lawson's
William Lawson's 12 Y
Williams Grants
Glen Talloch
Glenfiddich 15 Y cask strength >
Glenfiddich 15 Y
Glenfiddich 18 Y
Glenmorangie
Glenmorangie 10Y
Famous Grouse 12 Y
Sandy Mac (limited blend)
Johnnie walker Red Label
Johnnie walker black Label
Johnnie walker green Label
Johnnie walker Gold Label
Johnnie walker Blue Label
The Glenrothes 15 Y (speyside)
Ballantines
Ballantines 12 Y
quote:Die heb ik ook thuis staan en hoewel de 12Y versie mijn favoriet is vond ik de 27Y versie juist niet smaken, zelfs niet met water erbij.
Op dinsdag 17 september 2002 21:54 schreef D_Elyashkavich het volgende:
cardhu 27 year old 60% die is lekker
en talisker
quote:Snap het ook niet helemaal waarom vrouwen meer wijndrinkers zijn dan whiskeydrinkers. Zou het te maken hebben dat je niet zo gauw een whiskey probeert omdat een fles nogal duur is? Aangezien mannen alles toch wel zuipen is het voor ons geen probleem als het een slechte whiskey is. FF doorbijten en dan gaat ie alsnog op.
Op donderdag 19 september 2002 14:01 schreef Meisje1 het volgende:
Ligt het nou aan mij of drinken alleen mannen whisky? Ik voel me een beetje alleen in deze topic
Al moet ik zeggen dat mijn Jack al een tijdje in mijn kast staat te rotten voor zover dat kan voor een whiskey. Weggooien vind ik zonde. Dat spul is echt niet te zuipen gewoon.
quote:Je bent niet de enige... We hebben in ieder geval SoM als Whiskeychick.
Op donderdag 19 september 2002 14:01 schreef Meisje1 het volgende:
Ligt het nou aan mij of drinken alleen mannen whisky? Ik voel me een beetje alleen in deze topic
quote:Antivries?
Op donderdag 19 september 2002 14:37 schreef ABundy het volgende:[..]
Al moet ik zeggen dat mijn Jack al een tijdje in mijn kast staat te rotten voor zover dat kan voor een whiskey. Weggooien vind ik zonde. Dat spul is echt niet te zuipen gewoon.
Ideeėn te over.
quote:Nee hoor, mijn vrouw houdt ook wel van een glaasje op z'n tijd,
Op donderdag 19 september 2002 14:01 schreef Meisje1 het volgende:
Ligt het nou aan mij of drinken alleen mannen whisky? Ik voel me een beetje alleen in deze topic
Is ook heerlijke whisky.. voor zover ik erover mee kan praten
quote:Macallan. Lekker zacht maar toch met karakter.
Op zondag 22 september 2002 16:28 schreef Teis het volgende:
Wat zouden jullie kunnen aanraden voor een beginnende whisky drinker... volgens mij moet ik een niet al te sterke en al te scherpe hebben, maar eerder een wat zoete, zachte.
welk merk voldoet aan deze beschrijving, das dan de vraag:+
Proost .
quote:The Famous Grouse.
Op zondag 22 september 2002 16:28 schreef Teis het volgende:
niet al te sterke en al te scherpe hebben, maar eerder een wat zoete, zachte.
quote:Een Schotse collega raadde mijn vader ooit Cardhu aan. Zacht maar met karakter.
Op zondag 22 september 2002 16:28 schreef Teis het volgende:
Wat zouden jullie kunnen aanraden voor een beginnende whisky drinker... volgens mij moet ik een niet al te sterke en al te scherpe hebben, maar eerder een wat zoete, zachte.
welk merk voldoet aan deze beschrijving, das dan de vraag:+
quote:
Op donderdag 19 september 2002 15:58 schreef heijx het volgende:[..]
Je bent niet de enige... We hebben in ieder geval SoM als Whiskeychick.
En wat zou het? Gewoon genieten.
quote:
Op maandag 23 september 2002 12:08 schreef heijx het volgende:[..]
Een Schotse collega raadde mijn vader ooit Cardhu aan. Zacht maar met karakter.
Niets teveel beloofd.
Kan dus ook. Ik raad je aan om naar een whisky-bar te gaan (bijv. The Still in Amsterdam) en daar een praatje te maken met de persoon achter de bar, kan je erg veel van leren.
quote:Ik ben vandaag als beginnende whisk(e)y-drinker ook maar eens naar de slijter gegaan. Hij raadde me Black Bush aan. Kenners hier, heb ik een goede keus gemaakt?
Op zondag 22 september 2002 16:28 schreef Teis het volgende:
Wat zouden jullie kunnen aanraden voor een beginnende whisky drinker... volgens mij moet ik een niet al te sterke en al te scherpe hebben, maar eerder een wat zoete, zachte.
welk merk voldoet aan deze beschrijving, das dan de vraag:+
Nog tips hoe ik hem het best kan drinken? Neem aan zonder ijs enzo. En kan iemand mij vertellen waar "black" op slaat? Want volgens mij maakt Bushmills wel meer soorten namelijk....
quote:YEAH! wel diegene die gebotteld is in een RUM vat.
Op maandag 4 november 2002 13:20 schreef paricos het volgende:
Glenmorangie - 15 yrs (met een paar druppels water)
Die is zeeer aan te bevelen, let wel ff op de prijz..... zo'n 80 Euro voor een flesje van 0.7 liter.
Vanavond even een glaasje proberen, volgens velen toch wel een goede whisky Moet er nog heel wat proberen als ik het topic zo bekijk, mag ik ook wel eens opslag vragen aan mijn baas
quote:
Op woensdag 6 november 2002 10:14 schreef Cliffie het volgende:
Ik heb net een flesje Lagavullin (16yrs) meegenomen uit Frankrijk (scheelt al behoorlijk in prijs, en ik was toch al wijn aan het inladen)
[..]
Oban, 14 years old.
Afkomst: West Highland, richting Islay.
Kleur: niet heel veel caramel.
geur: jodium, sinaasappel
smaak: geen jodium, eerder noten, beetje zoet.
Afdronk: Niet heel vurig, wel lang.
Algemeen: Aanrader.
quote:Black Bush is een goeie keuze om mee te beginnen; zacht van smaak, maar toch met genoeg karakter. Het is een blend van malt en grain whiskey. Black Bush was mijn eerste liefde.
Op vrijdag 1 november 2002 17:20 schreef Adagio het volgende:[..]
Ik ben vandaag als beginnende whisk(e)y-drinker ook maar eens naar de slijter gegaan. Hij raadde me Black Bush aan. Kenners hier, heb ik een goede keus gemaakt?
Nog tips hoe ik hem het best kan drinken? Neem aan zonder ijs enzo. En kan iemand mij vertellen waar "black" op slaat? Want volgens mij maakt Bushmills wel meer soorten namelijk....
Natuurlijk drink je whisk(e)y zonder ijs. Eventueel kun je een paar druppels water toevoegen, maar persoonlijk doe ik dat nooit.
Black Bush heette eerst Old Bushmills Special Old Liqueur Whiskey, maar werd al gauw verkort tot Black Bush; dit was een referentie aan het zwarte label in combinatie met de naam Bushmills.
Slainte!
1. Tullamore Dew, zachte maar erg lekkere smaak
2. Black Bush, ook erg lekker, maar wat aggressiever qua smaak
3. Jameson, in vergelijking met bovenstaande whiskeys erg neutraal
Heeft iemand nog andere ervaringen op dit gebied?
quote:Ik zou zeggen: maak de overstap naar whisky. Van de Giant's Causeway kom je met een reuzenstap in Schotland en daar komen toch wel de beste whiskies vandaan. De drie die jij noemt, zijn allemaal blends. Een logisch vervolg is dat je begint met een malt. Deze liggen qua smaak meer in het verlengde van Blackbush dan van de andere twee. Probeer eens een Glenfiddich, dat is niet zo'n grote stap. Malt whisky is helaas wel wat duurder.
Op woensdag 18 december 2002 14:03 schreef Adagio het volgende:
Hmz, ben nu dus al een aardige liefhebber van Irish whiskeys aan het worden. Mijn top 3 tot nu toe1. Tullamore Dew, zachte maar erg lekkere smaak
2. Black Bush, ook erg lekker, maar wat aggressiever qua smaak
3. Jameson, in vergelijking met bovenstaande whiskeys erg neutraalHeeft iemand nog andere ervaringen op dit gebied?
Mijn laatste aanwinst: Lagavullin, aged 16 years. Heel lekker.
Michael Jackson's Malt Whisky Companion
En nee, dat is niet die van de moonwalk...
maar de sfeer die of het hele whiskey gebeuren heen 'hangt ' kan ik wel waarderen , ik mag wel weer graag genieten van een bijzonder glas bier... niet dat normale kraanwater maar iets bijzonders dus... maar dat lijkt mij erg herkenbaar gezien de reacties hier
Aanraders:
Glenrothes 12yr
Glenfarclas 105 (8-10yr, cask strength 60%)
Knockando 1983 (18yr oud)
Slainte!
PS. Lag ik nou iets in dit topic over iemand die Loch Dhu -beter bekend als Loch Goo- LEKKER vond?!
[Dit bericht is gewijzigd door Doffy op 20-02-2003 09:22]
quote:Ten eerste hoort er geen ijs in whiskey en ten tweede smaakt Jack meer naar bourbon dan naar whiskey. Kan iemand me trouwens uitleggen dat Jack whiskey op de fles heeft staan en geen bourbon?
Op zaterdag 22 maart 2003 02:41 schreef ArmaniMania het volgende:
Geef mij maar pure Jack Daniels no.7 in een groot glas met 1 ijsklontje, dan kan ik lekker op dat ijsklontje sabbelen terwijl de whiskey smaak er in zit..... Gos eens kijken of ik nog ergens heb staan, ben er wel aan toe geloof ik....
- Black Bush
- Bushmills Malt
- Tullamore Dew
- Paddy
- John Power & Son
- Jameson 1780 (wel die oude (1780), de normale vind ik wat minder)
Behalve de John Power nu allemaal op voorraad bij mij thuis
En hoe drink ik m? Puur, zonder ijs, in een fatsoenlijk groot glas, even paar minuten laten luchten en dan een lekkere slok (niet van die nipjes, maar een lekkere slok).
quote:Helemaal mee eens! Door het toevoegen van een ijsklontje wordt de whisky onregelmatig verdund en gekoeld. Crushed ice of gewoon water is het enige wat toegestaan is om whiksy te koelen. En gewoon water dan ook nog vooral voor een nosing!
Op dinsdag 8 april 2003 14:55 schreef search64 het volgende:Ten eerste hoort er geen ijs in whiskey en ten tweede smaakt Jack meer naar bourbon dan naar whiskey. Kan iemand me trouwens uitleggen dat Jack whiskey op de fles heeft staan en geen bourbon?
heh..... heb in mijn kast op dit moment staan:
Dalwhinnie (érg lekker, beetje zoet)
Lagavulin (niet mijn ideaal... beetje te zwaar)
Dimple (blend, lekker voor feestjes, niet te moeilijk)
Talisker (och, je móet natuurlijk de classics hebben)
Oban (zie boven)
Glenkinchie (idem)
GlenMorangie (drink ik nooit.... gaat in de Scottisch Coffee)
JW Gold Label (zelfde categorie als Dimple, maar lekkerder)
The Balvenie 10yr (beetje į la Dalwhinnie, beetje zoeter, beetje pittiger door jongere leeftijd)
The Balvenie 21yr Portwood (Neusje van de zalm! zacht, zoet, rustige afdronk....)
en het wordt tijd om op zoek te gaan naar de 30 jarige Balvenie, dat wordt helemaal feest!
- Laphroaig 10yr CS (57.9%) (favo!)
- Bowmore 12yr
- Rosebank 20yr
- Caol Ila 12 CS (58%)
- 'Sound of Islay', 6yr CS (63%) (gewoon jonge Caol Ila dus)
En ga morgen de Aberlour A'bunadh (CS 56%) kopen - toch een erg fijne Speysider.
(Ja ik hou van sterk en zee'ig )
Ben er weggewandel met een heel fijne Glen Morangie Cellar 13.
Weblink: http://www.cadenhead.nl
Oh.. ik zie net dat ik dat al een keer heb gezegt in dit topic lol
- Glengoyne 10yr: erg lekkere zachte scotch
- Glenfiddich 12yr: ook fijn
- Laphroaig 10yr: scotch islay met zeer kenmerkende heftige smaak
- Vintage Islay 5yr: islay met wat zachtere smaak
- Black Bush: irish whiskey, ook lekker
en helaas
- Ballantine's: verschrikkelijk, rotzooi met kleurstoffen en nare smaak, alleen dus voor door de cola want dit is puur NIET weg te krijgen....
quote:Jan Wandelaar Zwart Etiket
Op vrijdag 31 augustus 2001 09:25 schreef Superted het volgende:
Wie van de Fokkers is net als ik verzot op een glaasje geweldig lekkere Whisky??? En wat is je favoriet?De mijne:
- The Balvenie
- Glenrothes
- Glenlivet
- Oban
- Lagavullin
- Talisker
![]()
![]()
![]()
![]()
heb nu net een Glenmorangie (Madeira Wood finish) = ook erg lekker!
Ik krijg net het krantje van Mitra slijterijen binnen en wil een fles wisky kado doen aan iemand die nu Jack Daniels drinkt.
-An Cnoc 12 years old highland single malt wisky
-Jameson irish wiskey
-Inver house green plaid scotch wisky
-Chivas regal 12 years old premium blended scotch wisky
Aangezien ik t zelf niet drink heb ik geen idee, zijn deze bovenstaande te drinken?
quote:An Cnoc ken ik niet (of misschien wel, maar dat zou dan lang geleden moeten zijn), misschien een poging waard. Anders: Jameson.
Op woensdag 26 november 2003 18:24 schreef _Draven_ het volgende:
Vraagje,Ik krijg net het krantje van Mitra slijterijen binnen en wil een fles wisky kado doen aan iemand die nu Jack Daniels drinkt.
-An Cnoc 12 years old highland single malt wisky
-Jameson irish wiskey
-Inver house green plaid scotch wisky
-Chivas regal 12 years old premium blended scotch wiskyAangezien ik t zelf niet drink heb ik geen idee, zijn deze bovenstaande te drinken?
quote:Heb idd Jameson gekocht
Op maandag 1 december 2003 06:48 schreef SilkTie het volgende:[..]
An Cnoc ken ik niet (of misschien wel, maar dat zou dan lang geleden moeten zijn), misschien een poging waard. Anders: Jameson.
quote:goh dat merk ken ik niet
Op woensdag 10 december 2003 04:49 schreef Adagio het volgende:
... een fles Islay scotch ....
Zeker. De officiele botteling? Die is fijn, maar hij's wat duur, vind ik zelf. Te duur voor z'n waarde, eerlijk gezegd.quote:Op woensdag 14 april 2004 15:16 schreef Superted het volgende:
Pas een fles highland park 25 yo gekocht! iemand ervaring?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |