Als iets ook rationeel verklaard kan worden, dan ligt ook daar mijn voorkeur. Ik ben echter al te vaak dingen tegengekomen die niet zo simpel te verklaren zijn. Mijn ervaring is dan dat er altijd mensen zijn die liever vasthouden aan weerlegde rationele verklaringen, dan toe te willen geven dat er misschien ook iets ander mogelijk is. Ik denk dat we wat dat betreft redelijk hetzelfde bedoelen. Rationeel blijft de voorkeur hebben, maar als de bewandelde verklaringen niet gelden, dan sta ik open voor de onconventionele.quote:Op dinsdag 7 september 2004 10:55 schreef exile0000 het volgende:
Huhals ik dat zo lees, denk ik dat je de zaken een beetje omkeert. Ga jij uit van: Geloof alles tenzij het tegendeel bewezen wordt? Ik denk precies andersom....
[quote]
Ik bedoel meer dat je niet alles per definitie moet afwijzen als het niet in je denkkader past. Er zit bij mij een groot verschil tussen wat ik geloof en wat ik mogelijk acht. Ik geloof niet in ESP, maar ik acht het ook niet uitgesloten bijvoorbeeld.
[quote]
Natuurlijk sta ik open voor allerhande zaken, maar zodra ik een bewering neer kan sabelen omdat de logica niet deugt of omdat ik een veel betere verklaring heb (Occam's Razor), ga ik niet meer mee in de dwaze redeneringen van mensen die quasiwetenschap gebruiken terwijl ze er geen kaas van gegeten hebben.
No offence (althans nooit persoonlijk...)
Dat is ook een normale manier van redeneren lijkt me. Ik ben me er echter van bewust dat ik niet allen persoonlijk kan meemaken, dus betrek ik ook externe bronnen. Ik heb zelf nooit oorlog meegemaakt, maar ik geloof er zeker in dat het erg dramatisch is als je het wel meegemaakt hebt. Hetzelfde met andere fenomenen, ik heb het zelf niet meegemaakt, maar als het voldoende onderbouwd is, dan wil ik best meegaan om ergens geloof in te leggen.quote:Op dinsdag 7 september 2004 10:52 schreef Karboenkeltje het volgende:
Dat is exact het punt toch? Ik geloof niet in geesten of godheden want ik heb geen enkele basis om er in te geloven. Meer verklaring is volstrekt overbodig want het gebrek aan een overtuiging proberen te verklaren is van een zeldzame onzinnigheid. Verklaar waar je wél in gelooft, de rest is irrelevant.
Natuurlijk is het niet zo zwart/wit als ik het voorstel. Ik wil alleen even mijn frustraties kwijt over het feit dat er in zoveel topics niet naar de voor de hand liggende verklaringen wordt gekeken. Ik erger me bijvoorbeeld kapot als ik lees dat er mensen zijn die de foto's van Robbert uit Hoeven (die kennen jullie vast wel, die is ongelovelijk mediageil...) interessant noemen! Ze willen domweg niet zien dat hij, wanneer hij zich afzondert, een foto maakt met een poppetje onscherp op de voorgrond. Er is in dat geval geen enkele aanwijzing dat er iets vreemd aan de hand is, behalve dat Robbert beweert van wel. Dat is eerder een topic voor Psychologie van voor TRU.quote:Op dinsdag 7 september 2004 11:02 schreef freud het volgende:
[..]
Waarom niet mensen in hun waarde laten? Ik wilde met mijn reacties wat tegengas geven om aan te geven dat niet ales zo zwart/wit is als je stelt. Natuurlijk zit er een kern van waarheid in. Men gelooft soms te snel in wilde verhalen, maar meestal is men nuchter en hebben ze ook occams razor overwogen. Je doet in je relaas nu net voorkomen dat TRU bezoekers koste wat het kost alle ratio laten varen, om maar te geloven. Ik betwijfel dat ten zeerste. Het erge is ook nog dat jij koste wat het kost vast wil houden aan de bewandelde paden, zonder te willen accepteren dat niet alles zo makkelijk te verklaren is.
Het stukje waarin staat dat hij het ook in het bijzijn van journalisten heeft gedaan met camera's die zij mee hadden genomen, dat heb je per ongeluk overgeslagen? Denk je nou echt dat journalisten zich zo snel laten neppen??quote:Op dinsdag 7 september 2004 11:17 schreef exile0000 het volgende:
Natuurlijk is het niet zo zwart/wit als ik het voorstel. Ik wil alleen even mijn frustraties kwijt over het feit dat er in zoveel topics niet naar de voor de hand liggende verklaringen wordt gekeken. Ik erger me bijvoorbeeld kapot als ik lees dat er mensen zijn die de foto's van Robbert uit Hoeven (die kennen jullie vast wel, die is ongelovelijk mediageil...) interessant noemen! Ze willen domweg niet zien dat hij, wanneer hij zich afzondert, een foto maakt met een poppetje onscherp op de voorgrond. Er is in dat geval geen enkele aanwijzing dat er iets vreemd aan de hand is, behalve dat Robbert beweert van wel. Dat is eerder een topic voor Psychologie van voor TRU.
Logica en feiten staan redelijk los van elkaar. Als jij een voor jou logische verklaring op feiten baseert, dan kan ik met logica een andere verklaring verzinnen misschien. Beide verklaringen zijn dan mogelijk, omdat ze gebaseerd zijn op dezelfde feiten.quote:Ik ben dolblij dat er mensen zijn die wel verstandig proberen te redeneren, ook in TRU. En natuurlijk mag je meer naar alternatieve verklaringen neigen en heb ik een neiging richting meer conventionele verklaringen. Maar ik vind dat 'jouw' verklaringen volgens mijn logica enigszins moeten kloppen voor ik ze serieus kan nemen. Ik vraag me af of jij dan denkt dat mijn verklaring niet klopt volgens jouw logica...
Ik geloof dingen pas als ze met enige waarschijnlijkheid te bewijzen zijn, dat mankeert er hier nogal eens aan. ER wordt ook altijd meteen naar de meest vergezochte verklaring gezocht, plekjes op een foto zijn meteen "orbs", orbs zijn dan weer geesten van overleden mensen (hoe weten ze dat eigenlijk?).quote:Op dinsdag 7 september 2004 10:48 schreef freud het volgende:
[..]
Ik ben dan altijd benieuwd waarom iemand ergens niet in gelooft. Er moet toch een bepaalde basis zijn voor een geloof. Ik kan me niet voorstellen dat je bijvoorbeeld niet in geesten geloofd, omdat iemand je dat ooit gezegd heeft. Ook het niet geloven in complotten lijkt me vreemd, vooral omdat regelmatig aangetoond wordt dat dergelijk gedrag in elke laag van de bevolking voorkomt.
Je hoeft hier niet je standpunt te verdedigen of zo hoor, ik wil alleen aangeven dat ik het meest boeiende van TRU wel de onderliggende motivaties vind. Iemand die rigoreus alles buiten de gangbare denkpaden afwijst, moet wel een erg sterke motivatie hebben om niet open te staan voor onbekende zaken.
Ik geef alleen mijn mening beste jogy... Alleen wordt de mening van non-believers in TRU doorgaans niet zo best ontvangen.quote:Op dinsdag 7 september 2004 23:12 schreef jogy het volgende:
Jaja, ho maar weer.
Het hoeft geen 'kraak hier TRU-users' af topic te worden hoor.
Je hebt eigenlijk ook wel gelijk, het is al laatquote:Op dinsdag 7 september 2004 23:15 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Ik geef alleen mijn mening beste jogy... Alleen wordt de mening van non-believers in TRU doorgaans niet zo best ontvangen.
Dat hangt er helemaal vanaf hoe graag ze willen dat er iets vreemds aan de hand is. Als ik een euro achter hun oor vandaan tover, waarom denken ze dan niet dat die echt achter hun oor heeft gezeten of dat ie spontaan is ontstaan op het moment dat ik er naar greep? Omdat de verklaring dat het een trucje is waarmee ze om de tuin geleid worden nog altijd geloofwaardiger is, hoewel ze misschien niet weten hoe ik het precies doe.quote:Op dinsdag 7 september 2004 12:27 schreef freud het volgende:
[..]
Het stukje waarin staat dat hij het ook in het bijzijn van journalisten heeft gedaan met camera's die zij mee hadden genomen, dat heb je per ongeluk overgeslagen? Denk je nou echt dat journalisten zich zo snel laten neppen??
Geldt dit niet voor beide kanten eigenlijk? natuurlijk heb je extremisten in beide kampen ( believers en non believers) maar om nou de mensen af te rekenen op die paar die denken dat George Bush een reptilian is oid is een beetje jammer, zacht gezegtquote:Op woensdag 8 september 2004 09:18 schreef exile0000 het volgende:
Do not underestimate the power of illusion!
Dat heeft met behoeften te maken. Als je bezig bent je eigen veiligheid te waarborgen, je voedsel te vergaren of onderdak te vinden dan heb je ook minder of geen behoefte je spirituele kant te ontwikkelen of lekker rond te wichelen (Maslow). Onze relatieve rijkdom en overvloed aan vrije tijd kan idd best ten grondslag liggen aan onze spirituele en paranormale interesses, maar dat maakt het niet meteen onzin of aandachttrekkerij.quote:Op maandag 13 september 2004 23:31 schreef Rude het volgende:
Ik hoor niet vaak een 8-jarige Chinees die 14 uur per dag voor één dollar in een kolenmijn moet werken over tarot kaarten of graancirkels praten.
ach ik had al een tru vs onz topic in tru dus voor de fairheidquote:Op vrijdag 3 september 2004 16:29 schreef coz het volgende:
_ook_ in ONZ te schuiven
Met een gezonde dosis scepsis. Maar ej, ik ben dan ook meer WFL-erquote:Op donderdag 11 augustus 2005 16:05 schreef coz het volgende:
1 week op zoek geweesd naar dit topic .
Alleen daarom al zou ik hem een bumpje willen geven , maar na een klein jaar zijn er vast andere users die rondwaren op truth , en ook aan hen de vraag
In welke mate ga jij mee in de TRU topics?
In veel dingen kan ik meegaan.quote:Op donderdag 11 augustus 2005 16:05 schreef coz het volgende:
1 week op zoek geweesd naar dit topic .
Alleen daarom al zou ik hem een bumpje willen geven , maar na een klein jaar zijn er vast andere users die rondwaren op truth , en ook aan hen de vraag
In welke mate ga jij mee in de TRU topics?
Om alleen op dat stukje even te reageren. (niet jegens jou nokwanda, maar in zijn algemeen). Ik vind het kiezen voor het gebruik van 'gezond verstand' zo enorm relatief en cultureel beinvloed. Ik heb het liefst geen meningen waar er geen mening nodig is. Bijvoorbeeld 2012, pfuh, als het komt, komt het wel. Zo niet? dan niet. Conspiracy theories hetzelfde idee. Vind het nou net niet boeiend genoeg om me daarin te verdiepen. Dus laat ik het lekker.quote:Op donderdag 11 augustus 2005 21:08 schreef nokwanda het volgende:
Voor wat betreft de conspiracy theories en de 2012 topics..... gezond verstand gebruiken en eruit halen wat imo reeel is. En soms toch net ff verder kijken.
Was niet persoonlijk maar wil eventjes kort wel persoonlijk reageren.quote:Op vrijdag 12 augustus 2005 10:14 schreef Choices het volgende:
[..]
Om alleen op dat stukje even te reageren. (niet jegens jou nokwanda, maar in zijn algemeen). Ik vind het kiezen voor het gebruik van 'gezond verstand' zo enorm relatief en cultureel beinvloed. Ik heb het liefst geen meningen waar er geen mening nodig is. Bijvoorbeeld 2012, pfuh, als het komt, komt het wel. Zo niet? dan niet. Conspiracy theories hetzelfde idee. Vind het nou net niet boeiend genoeg om me daarin te verdiepen. Dus laat ik het lekker.
Ik houd niet van het vellen van meningen wanneer men neigt te zeggen: Gebruik je verstand eens. Puur om een mening te vormen over het bestaan of niet van een bepaald onderwerp/fenomeen. Om heel cru en eerlijk te zijn: Vind ik het werkelijk simpel denken, als mensen zo graag een mening moeten 'vellen', wanneer alles wat ze hebben is hun 'gezond verstand'.
Gezond verstand is iets, dat voornamelijk draait om het signaleren van gevaar. Ik vind het concept gezond verstand een totaal overgewaardeerd begrip, juist omdat het zooo afhankelijk is van maatschappelijke normen en waarden, en dus culturele invloeden. Het enigste wat me altijd te binnen schiet bij mensen die gezond verstand gaan roepen, is: Waarom denk je zelf niet eens wat dieper na over wat gezond verstand precies is, merk op dat het relatief is, en daar gaat al je vertrouwen in ´gezond verstand´. Nogmaals dus:
Gezond verstand (in mijn ogen) Overgewaardeerd, en onbegrepen concept. Wat bepaald word door zijn maatschappelijke normen en waarden. En dus cultureel beinvloed word.
Waar een mening niet gevormd kan worden, vorm hem dan niet. Het _is_ niet nodig om je mening te vormen over de juistheid van een eventuele voorspelling. Dat gebeurt echt wel, als de voorspelling klopt. Laat het lekker in het midden, wees er onverschillig voor, neutraal.
Of zaken waar je je niet werkelijk in wilt verdiepen (Echt in verdiepen). Het grijpt blijkbaar jou niet genoeg om je er werkelijk in te verdiepen, laat je mening dus ook hetzelfde patroon zien; onverschillig, jij verdiept je er niet in? Vorm dan geen mening! Waarom is een mening nodig, als jij niet eens geinteresseerd bent in het desbetreffende onderwerp? Waarom uberhaupt discussies houden daarover? Zinloos gedrag, en toch, het komt zooo ontzettend veel voor. Zonde van tijd en energie.
Ja dit maakt discussies een heel stuk minder, maar het maakt je tegelijkertijd een heel stuk opener.
Feit blijft, ik had nooit de dingen kunnen ervaren als ik op de toer was van; gebruik je gezond verstand joh, tuurlijk kan dat niet. (zie de gebrekkige beredenering, zo steken dus heel erg veel beredeneringen (uiteindelijk) in elkaar). Het is gewoon simpel denken om te refereren naar normen en waarden (culturele invloeden, plaatselijk dus), om zo je mening te laten vormen.
ik bedoel te zeggen:quote:Op vrijdag 12 augustus 2005 10:27 schreef nokwanda het volgende:
[..]
Het ligt ergens in het midden dus.
En verder is gezond verstand idd vaak cultureel bepaald. Vaak.... niet altijd.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |