Ik denk dat behalve de politici ook de bevolking van die landen een verkeerd wereldbeeld hebben.quote:Op maandag 14 juni 2004 20:22 schreef accelerator het volgende:
1. Je gaat uit van een wel erg statisch wereldbeeld. Duitsland en Frankrijk hervormen ook. Het gaat alleen een beetje langzaam (gebrek aan lef bij politici die bovendien een verkeerd wereldbeeld hebben).
Op welke manier zou dat moeten gebeuren ?quote:2. Werkgelegenheid kan je, net als welvaart, creeeren.
Vlgs een europese enquete hebben de nl's en ita'nen daar weinig zin in.quote:3. Langer werken dus.
Ik ben het met je eens dat het moelijker gemaakt gaat worden maar het kan duren voordat immigratie-huwelijken van laag/onopgeleiden moeilijker gemaakt wordt.quote:4. Terugsturen naar hun land van herkomst. Verdonk is de juiste weg in geslagen. Ze wordt alleen een beetje tegenwerkt door die naievelingen van links.
Mee eensquote:5. Maak het land aantrekklijker. Stop met het subsidie festijn zodat de belastingen omlaag kunnen.
En daarom moet er na dit kabinet weer een rechts kabinet komen.quote:Ik ben het met je eens dat het moelijker gemaakt gaat worden maar het kan duren voordat immigratie-huwelijken van laag/onopgeleiden moeilijker gemaakt wordt.
In de 1e plaats zijn het de bedrijven die welvaart creeeren. NIET de overheid.quote:Op welke manier zou dat moeten gebeuren ?
De prikkel is misschien niet aanwezig. Ik denk dat mensen graag langer doorwerken (tot bv hun 67ste) als ze werken voor hun eigen pensioen en niet voor dat van een ander.quote:Vlgs een europese enquete hebben de nl's en ita'nen daar weinig zin in
liberaler en nog meer een global village idee.quote:Ik vraag me af hoe onze economie zich in de toekomst gaat ontwikkelen
Bron;quote:AMSTERDAM - De economische groei
versnelt van 2 procent volgend jaar naar
2,7 procent in 2006. De
’gemaksgeldautomaten’ winnen terrein
en bedrijven zijn overwegend positief
over de euro.
Dat zijn de belangrijkste punten in het
kwartaalbericht dat De Nederlandsche
Bank dinsdag in de openbaarheid bracht.
De economische groei in Nederland trekt
volgens de bank langzaam maar zeker aan.
Het herstel heeft vooral te maken met de
export, die de vruchten plukt van
gematigde loonkosten. In de komende
jaren breidt het herstel zich uit naar
binnenlandse sectoren.
Negatiever is de bank over de
ontwikkeling van de werkloosheid: die
stijgt in 2005 en 2006 met
respectievelijk 135.000 en 67.000
personen.
De ’gemaksgeldautomaten’ -apparaten
langs snelwegen en in horecavestigingen
waar de consument tegen betaling van zo’n
2 euro contant geld kan opnemen- zijn in
opmars, vervolgt De Nederlandsche Bank
in zijn rapport. Op dit moment telt
Nederland 200 van dergelijke apparaten,
maar dat aantal zal in de komende jaren
sterk toenemen.
Zolang die tekorten worden afgedekt door binnenlandse/binnen europese middelen, zal het met die inflatie wel meevallen. Ik denk dat de VS hier een veel groter probleem mee gaat krijgen, aangezien de Dollars en masse de VS verlaten.quote:Op maandag 14 juni 2004 18:20 schreef digitaLL het volgende:
1. Inflatie/hyperinflatie door oplopende begrotingstekorten vanwege een gebrek aan begrotingsdicipline van een groot aantal emu-lidstaten.
Hierbij ga je er dus vanuit dat het beleid de komende 6 jaar niet wijzigd en de economische groei ook de komende 6 jaar nihil blijft. Zeer onwaarschijnlijk, zeker aangezien het beleid erop gericht is, de economische groei aan te wakkeren.quote:Vanaf 2010 lopen de begrotings-tekorten van o.a. Du, Fr, It op tot boven de 10% bij ongewijzigd beleid en gebrek aan economische groei. Gebrek aan vertrouwen zal de munt verzwakken.
Inderdaad een groot probleem, zeker aangezien we de werkgelegenheid hier prima kunnen gebruiken. Maar goed, de aziatische landen maken een inhaalslag. zodra de binnenlandse markt daar ook aantrekt, stopt die uitstroom vanzelf.quote:2. Uitstroom van werkgelegenheid naar lage lonen landen.
Het grootste probleem voor Nederland zelf. Juist de reden om voor veel werkgelegenheid te zorgen en veel mensen aan het werk te krijgen, dus eerst de reeds aanwezige werklozen aan het werk en verder de werkenden maximaal aanvullen met hooggeschoolde migranten.quote:3. Vergrijzing
Nieuwe migranten hebben geen rechten, betreffende de zorgstaat, maak je daar maar niet druk over. Echter, we moeten het voor migranten net zo makkelijk of moeilijk maken als de arbeidsmarkt toestaat. Zijn er vele banen, dan migranten binnen laten, zijn ze er niet, dan niet. Let op, ik praat hier alleen over arbeidsmigranten.quote:4. Instroom van laag/onopgeleide immigranten. Een zeer groot deel van hen komt ten laste van de zorgstaat.
Juist een probleem aangewakkert door de huidige migratiepolitiek. Hoog opgeleide migranten worden weggejaagd. Nederlandse hoogopgeleiden die willen vertrekken, mogen we best beter belonen om ze hier te houden, maar dit moet dan wel gerelateerd zijn aan hun prestaties. Dat een topbestuurder met een miljoenenbonus weg mag, nadat ie net een bedrijf naar de rand van de afgrond heeft geleid, kan gewoon niet.quote:5. Uitstroom van hogeropgeleiden naar landen met een gunstiger belastingklimaat en hogere NETTO salariering.
Aangezien ik vind dat een ieder zijn geld mag uitgeven waar hij maar wilt, of dat nou achter Spaanse of Hollandse geraniums is, moet het maar aantrekkelijker worden gemaakt om hier te blijven.quote:6. Pensionado's die naar het buitenland vertrekken.
Ze betalen daar hun belasting en vlgs radio 1 van 11-6-4 loopt de fiscus daardoor nu al 3 miljard euro mis. Bovendien gaat veel werkgelegenheid verloren die voor deze groep benodigd is, ook daardoor loopt de fiscus indirect miljarden mis.
quote:7. Toenemende handel met de nieuwe EU-lidstaten.
Het lijkt me dat dat juist voor deflatie zorgt, immers de vraag naar $'s neemt toe waardoor ze schaarser en dus duurder worden tov andere valuta.quote:Op dinsdag 15 juni 2004 13:03 schreef Vhiper het volgende:
Zolang die tekorten worden afgedekt door binnenlandse/binnen europese middelen, zal het met die inflatie wel meevallen. Ik denk dat de VS hier een veel groter probleem mee gaat krijgen, aangezien de Dollars en masse de VS verlaten.
Nee, er is uitgegaan van een groei van 1 a 2% per jr.quote:Hierbij ga je er dus vanuit dat het beleid de komende 6 jaar niet wijzigd en de economische groei ook de komende 6 jaar nihil blijft. Zeer onwaarschijnlijk, zeker aangezien het beleid erop gericht is, de economische groei aan te wakkeren.
Dat kan lang gaan duren, in landen als China en India is het potentieel aan goedkope arbeidskrachten nog immer immens.quote:Inderdaad een groot probleem, zeker aangezien we de werkgelegenheid hier prima kunnen gebruiken. Maar goed, de aziatische landen maken een inhaalslag. zodra de binnenlandse markt daar ook aantrekt, stopt die uitstroom vanzelf.
Onjuist.quote:Nieuwe migranten hebben geen rechten, betreffende de zorgstaat, maak je daar maar niet druk over. Echter, we moeten het voor migranten net zo makkelijk of moeilijk maken als de arbeidsmarkt toestaat. Zijn er vele banen, dan migranten binnen laten, zijn ze er niet, dan niet. Let op, ik praat hier alleen over arbeidsmigranten.
Mee, eensquote:Juist een probleem aangewakkert door de huidige migratiepolitiek. Hoog opgeleide migranten worden weggejaagd. Nederlandse hoogopgeleiden die willen vertrekken, mogen we best beter belonen om ze hier te houden, maar dit moet dan wel gerelateerd zijn aan hun prestaties. Dat een topbestuurder met een miljoenenbonus weg mag, nadat ie net een bedrijf naar de rand van de afgrond heeft geleid, kan gewoon niet.
Toch denk ik dat de overheid de AOW op termijn niet grensoverschreidend moet uitkeren. Dat kan een drempel opwerpen omdat dan alleen het pensioen wordt genoten. De niet uitgekeerde AOW kan dan de schade deels wegnemen.quote:Aangezien ik vind dat een ieder zijn geld mag uitgeven waar hij maar wilt, of dat nou achter Spaanse of Hollandse geraniums is, moet het maar aantrekkelijker worden gemaakt om hier te blijven.
Dat was een pos. factor.quote:Sinds wanneer is toenemende handel verkeerd voor de economie?
Onjuist, de Amerikanen geven vele dollars uit (Aanbod neemt toe) om buitenlandse valuta te kopen om in het buitenland producten te kopen (Import), terwijl de export (Waarbij andere landen dollars willen kopen om Amerikaanse producten aan te schaffen) achterblijft. Het is dus juist andersom, het aanbod in dollars neemt toe, terwijl de vraag lager ligt. Kijk maar naar de huidige stand van de dollar. Die ligt veel lager dan een jaar of wat terug.quote:Op dinsdag 15 juni 2004 20:34 schreef digitaLL het volgende:
Het lijkt me dat dat juist voor deflatie zorgt, immers de vraag naar $'s neemt toe waardoor ze schaarser en dus duurder worden tov andere valuta.
Maar het beleid is gericht op een groei die hoger ligt. Wordt dat niet gehaald, wordt ongetwijfeld het beleid aangepast. Ik maak me over dit punt dus niet zoveel zorgen.quote:Nee, er is uitgegaan van een groei van 1 a 2% per jr.
Dat zou kunnen, daarentegen ontwikkelen die markten zich ook en komen er vele investeringsmogelijkheden voor buitenlandse bedrijven. Zo komt dat geld op de een of andere manier toch wel weer in Europa terecht.quote:Dat kan lang gaan duren, in landen als China en India is het potentieel aan goedkope arbeidskrachten nog immer immens.
Dan is hij/zij geen migrant meer, maar Nederlander, met alle rechten en plichten die er aan vast zitten (Zoals volledig ingeburgerd zijn, de Nederlandse taal kunnen spreken, etc etc etc). Daarnaast ga jij er maar vanuit dat al die huwelijken stuklopen, ik mag toch hopen van niet, zeg...quote:Onjuist.
Als een huwelijks-immigrant na 5 jr door scheiding op straat komt is hij/zij genaturaliseerd en komt wel degelijk ten laste van de verzorgingsstaat als hij/zij geen werk heeft. En dat zal in het geval van niet westerse huwelijks-immigranten vaak het geval zijn. Zij zijn vaak laag/on-geschoold.
Behalve dat iedere bejaarde dan gewoon een bankrekeningetje en postadres in dit land aanhoudt en met z'n pinpas de spaanse euro's op de Costa del sol pint, maak ik toch zeker zelf uit aan wat en waar ik mijn, met zweet, bloed en tranen verdiende aalmoes van een AOWtje aan uitgeef??quote:Toch denk ik dat de overheid de AOW op termijn niet grensoverschreidend moet uitkeren. Dat kan een drempel opwerpen omdat dan alleen het pensioen wordt genoten. De niet uitgekeerde AOW kan dan de schade deels wegnemen.
Ik vond het al zo raar, hehehequote:Dat was een pos. factor.![]()
Ik heb het er inmiddels maar ff bijgetypt
Bron;quote:Buitenlanders verliezen vertrouwen in het Damrak
AMSTERDAM (ANP) - De buitenlandse beleggers hebben weinig fiducie in Nederlandse aandelen. Beleggers van over de grens hebben hun aandelenposities op het Damrak in het eerste kwartaal van dit jaar met 2 miljard euro afgebouwd.
De verkoopronde is voornamelijk het gevolg van de zwakke economische groei in Nederland, die de aandelenkoersen geen goed doet. De beleggers uit het buitenland zochten hun heil daarom liever in meer veilige leningen. Dat blijkt uit het jongste Statistisch Bulletin, dat De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag publiceerde.
De banken in Nederland hebben in het eerste kwartaal voor 4 miljard euro kortlopende obligaties in het buitenland geplaatst. Daarnaast zette de overheid voor enkele miljarden leningen uit in het buitenland.
De Nederlanders die hun geld over de grens investeerden, gedroegen zich niet anders dan hun buitenlandse tegenhangers. De Nederlandse beleggers kochten voor 11 miljard euro buitenlandse obligaties. Dat is 2 miljard euro meer dan in het vierde kwartaal van 2003. Een groot deel van deze investeringen kwam voor rekening van de pensioenfondsen.
Aandelen uit het buitenland schaften de Nederlandse beleggers per saldo nauwelijks aan in de eerste drie maanden van dit jaar. Ter vergelijking: in dezelfde periode een jaar eerder stapten zij nog voor 3 miljard euro in buitenlandse aandelen
Bron; Trouwquote:Vergrijzing gaat kapitalen kosten
Ouderen leven langer, maar zijn steeds vaker ziek of gebrekkig
van onze verslaggeefster
2004-06-24 - lezersreacties op dit artikel (25)
DEN HAAG - De vergrijzing in Nederland gaat de komende 15 jaar een gigantische kostenpost betekenen voor de gezondheidszorg. Het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) en het Sociaal Cultureel Planbureau tonen dit pijnlijk duidelijk aan in het rapport 'Ouderen nu en in de toekomst', dat gisteren werd aangeboden aan staatssecretaris Ross van volksgezondheid.
Vooral haar ministerie zal diep in de buidel moeten tasten voor de ouderen, die in aantal zullen stijgen van 2,2 miljoen nu naar 3,3 miljoen in 2020. Zij leven steeds langer maar zijn ook steeds vaker ziek of hebben gebreken. Daar is wel van alles aan te doen met medische technologie. Maar ondanks de nieuwe heupen en pacemakers waarmee ouderen nog lang zelfstandig kunnen blijven, zullen ook de wachtlijsten voor het verpleeg- of verzorgingshuis fors toenemen: met 25 procent.
De levensverwachting is de afgelopen tien jaar in Nederland verder gestegen: met één jaar bij de mannen en met eenderde jaar bij vrouwen. De komende twee decennia krijgen de mannen er nog twee jaar bij; zij zullen gemiddeld 78 worden. Vrouwen winnen nog een paar maanden en worden ruim 81. Ondertussen krijgen deze ouderen wel steeds meer ziekten en gebreken. Zo hebben oudere vrouwen vaker een hartinfarct en een beroerte, wat de wrange vruchten zijn van het toegenomen aantal rokers onder vrouwen. Suikerziekte neemt schrikbarend toe; het RIVM voorspelt een stijging van wel tachtig procent tot 2020. Slecht zien en slechthorendheid komen steeds vaker voor, net als hartziekten, astma en artrose. Ondanks de medische technologie zal de AWBZ-zorg niet worden ontlast, integendeel: het aantal ouderen dat in een verpleeg- of verzorgingshuis belandt, zal nog toenemen met zeker een kwart.
Ross erkent het probleem. ,,De zorgkosten zullen toenemen, de premie zal blijven stijgen, er zal nog meer solidariteit van jongeren met ouderen verlangd worden.'' Voor de verzorging van al die ouderen heeft ze haar blik laten vallen op het vmbo en allochtone meisjes in het bijzonder. ,,Hopelijk kunnen we hen nog meer interesseren voor het werk in de zorg. Maar we zullen er hard aan moeten trekken.''
Bron; Paroolquote:Steeds meer schulden
AMSTERDAM - Steeds meer Amsterdammers raken in betalingsproblemen. Eén op de acht huishoudens met een minimum-inkomen heeft schulden. Voor het eerst in jaren neemt ook het aantal minima in Amsterdam weer toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse Armoedemonitor van de gemeente Amsterdam, die gisteren is verschenen.
Het aantal mensen dat zo diep in de schulden zit, dat ze in de schuldhulpverlening terecht komen, is vorig jaar toegenomen met ruim de helft tot 7199. Door die toevloed moeten mensen veel te lang wachten voor ze geholpen kunnen worden: drie maanden in plaats van de twee weken die er normaal voor staan. Inmiddels is voor 1200 schuldenaren ruimte gemaakt, zodat de wachttijd weer terugloopt. De sociale dienst wil zo de wachtlijst helemaal wegwerken. Elk geval van schuldhulpverlening kost de gemeente duizend euro.
Volgens Arthur Zielhorst van de sociale dienst ligt de oorzaak van het groeiende aantal schuldenaren in lastenverzwaringen, de prijsstijgingen na invoering van de euro en het slechte economische klimaat.
Bijna eenderde van de Amsterdamse jongeren onder de achttien jaar groeit op in een huishouden met een minimuminkomen. Van deze ruim 39.000 jongeren is 84 procent allochtoon. Bijna tweederde van de minimajongeren leeft al meer dan drie jaar in deze situatie. In onder meer de Kolenkitbuurt in Bos en Lommer, de IJ-plein/Vogelbuurt in Noord en het Bijlmercentrum in Zuidoost komt meer dan 40 procent van de jongeren uit gezinnen die op een minimum leven.
Door de recessie is het aantal huishoudens dat van zo'n laag inkomen moet rondkomen na jaren van lichte daling vorig jaar met 0,4 procent gestegen naar 17,7 procent. Meer dan 71.500 Amsterdamse huishoudens moesten vorig jaar rondkomen van een minimum-inkomen. Dat ligt voor een alleenstaande op 9.564 euro en op 13.663 euro voor samenwonenden.
Dit jaar moet Amsterdam van het rijk twintig miljoen bezuinigen op het inkomensbeleid. Om het armoedebeleid in stand te kunnen houden heeft de gemeente vorig jaar tien miljoen gereserveerd op de begroting. Door nieuwe bezuinigingen op het gemeentefonds ontvangt Amsterdam volgend jaar waarschijnlijk 45 miljoen euro minder.
Bron; http://www.nu.nl/news.jsp?n=365363&c=32quote:Steeds meer bedrijven naar China
Uitgegeven: 24 juli 2004 13:20
AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven brengen hun onderzoeksactiviteiten steeds vaker onder in China. Volgens de Volkskrant bevestigt chemieconcern DSM plannen voor de vestiging van een groot laboratorium in Sanghai. De 'kwaliteit en kwantiteit' van de Chinese wetenschappers is volgens DSM de belangrijkste reden.
Ook andere multinationals openen onderzoekslaboratoria in China of breiden die uit. Philips, Unilever en ASML hebben bijvoorbeeld ook dependances in China.
Multinationals vestigingen zich niet alleen maar in het land vanwege de nieuwe markt, ze zijn ook bang de boot te missen, aldus econoom Luc Soete van de Universiteit Maastricht. "Omdat niemand precies weet wat de wetenschappelijke ontwikkelingen in China zijn, moeten bedrijven er zelf heen."
Soete signaleert een breekpunt: de wetenschappelijke hegemonie van de Verenigde Staten en Europa begint te wankelen. Hij denkt dat de 21ste eeuw zich zal kenmerken door een verschuiving van technologisch leiderschap naar China.
Idd.. * mee eens isquote:Op maandag 14 juni 2004 20:22 schreef accelerator het volgende:
1. Je gaat uit van een wel erg statisch wereldbeeld. Duitsland en Frankrijk hervormen ook. Het gaat alleen een beetje langzaam (gebrek aan lef bij politici die bovendien een verkeerd wereldbeeld hebben).
2. Werkgelegenheid kan je, net als welvaart, creeeren.
3. Langer werken dus.
4. Terugsturen naar hun land van herkomst. Verdonk is de juiste weg in geslagen. Ze wordt alleen een beetje tegenwerkt door die naievelingen van links.
5. Maak het land aantrekklijker. Stop met het subsidie festijn zodat de belastingen omlaag kunnen.
Vele allochtone jongeren zijn hier geboren en getogen omdat hun ouders/grootouders hier decennia geleden naar toe gekomen zijn. Dit als vergelijk doortrekken naar de huidige migratie, onder welke deze ouders nooit zouden worden toegelaten, is appels met peren vergelijken.quote:Op vrijdag 25 juni 2004 20:45 schreef digitaLL het volgende:
[..]
Bron; Parool
http://www.parool.nl/nieuws/2004/JUN/25/ams1.html
Aan de info is te zien dat de immigratie kosten en problematiek nog immer groot zijn. Het zijn vooral banen voor laaggeschoolden die wegvallen tijdens een recessie.
Nog steeds is een aanzienlijk deel van de niet westerse immigranten analfabeet of laag opgeleid.quote:Op maandag 26 juli 2004 11:08 schreef Vhiper het volgende:
Vele allochtone jongeren zijn hier geboren en getogen omdat hun ouders/grootouders hier decennia geleden naar toe gekomen zijn. Dit als vergelijk doortrekken naar de huidige migratie, onder welke deze ouders nooit zouden worden toegelaten, is appels met peren vergelijken.
Ze bedoelen naar India, China, Zuid-Korea en Japan. Zuid-Korea is trouwens nog genialer dan China, zij hebben wetgeving voor wetenschappers om je vingers bij af te likken. Technologisch voorsprong van Europa en de VS zal minder worden door de conservatieve denkwijzen van politieke leiders.quote:Op maandag 26 juli 2004 07:49 schreef digitaLL het volgende:
[..]
Bron; http://www.nu.nl/news.jsp?n=365363&c=32
Ik had al begrepen dat wetenschappers in de VS zich ingeperkt voelden door de huidige regering en hun contacten met China aan het verbeteren waren om zich daar te gaan vestigen. Het zal mij niet verbazen als over enkele jaren de top uni's niet Harvard of MIT heten maar Shanghaj of Beiing.
Europa zal denk ik een steeds grotere ongelijkheid krijgen. Scandinavië, UK, Ierland, Nederland, Luxemburg, de 10 nieuwe EU-landen zullen vrij bestandig met de vergrijzing om kunnen gaan en hebben relatief lage schulden. Vergrijzing is pas een later probleem voor de 10 nieuwe EU-landen. Alle overige landen zullen steeds financieel en demografisch ongezonder worden, met name Italië, Frankrijk en Duitsland.quote:Op maandag 26 juli 2004 10:32 schreef Flumina het volgende:
Een troost is dat NL een relatief lage staatschuld heeft en dat het geboorte-cijfer nog best aardig hoog is (1.7 kind/vrouw). Italië, Spanje en Duitsland staan er op dit soort punten er veel slechter voor.
Mijn idee is dat Europa wel overleeft. Maar ons relatieve aandeel in de wereldeconomie en macht zal wel blijven afnemen.
Het nettoeffect van deze laagopgeleiden voor de economie van Nederland zijn slecht.quote:Op maandag 26 juli 2004 12:44 schreef digitaLL het volgende:
[..]
Nog steeds is een aanzienlijk deel van de niet westerse immigranten analfabeet of laag opgeleid.
Dan speelt nog het klasse probleem. Kinderen uit een lagere klasse hebben veel meer moeite/ minder kansen door te stromen naar een hogere. Van thuis uit krijgen die kinderen namelijk al minder intellectuele bagage mee. Appels met peren, nou nee imo..
quote:Zorgen om babyboomers
TON DAMEN
AMSTERDAM - De babyboomgeneratie zou wel eens veel eerder met pensioen kunnen gaan dan wordt verwacht. De financiële gevolgen daarvan zullen de Nederlandse economie in 2006 ongekend hard treffen. Dit zegt Kees van Dijkhuizen, thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën.
Het kabinet houdt er rekening mee dat de groep burgers die vlak na de Tweede Wereldoorlog werd geboren, in 2010 ophoudt met werken. Dan worden ze 65 jaar. Maar volgens Van Dijkhuizen, die deze week in Den Haag sprak voor een gezelschap bankiers, gaat het leeuwendeel veel eerder van de oude dag genieten.
De gevolgen zijn gigantisch, zegt Van Dijkhuizen. ''Het betekent een grote uitstoot van werknemers, waardoor de arbeidsparticipatie daalt, en een grotere druk op de voorzieningen.''
Het kabinet neemt op dit moment maatregelen om Nederland door een economisch dal te slepen. Volgens Van Dijkhuizen zijn die ingrepen bittere noodzaak, maar blijft het uiteindelijke succes afhankelijk van de babyboomers.
''Als iedereen voor zijn 61ste het werk neerlegt, krijgen we al in 2006 met de problemen te maken,'' zegt Van Dijkhuizen. De groep is dan niet meer voor de arbeidsmarkt beschikbaar en betaalt dus ook geen premies meer.
''Maar,'' waarschuwt Van Dijkhuizen, de babyboomers gaan dan ook meer spaargeld opnemen. Misschien gaan ze hun dure huizen verkopen om een kleiner appartement terug te kopen. Verkopen ze hun aandelen? Niemand weet het. Het enige wat we weten is dat de groep vanaf 2010 zijn AOW krijgt.'
Boven op de onzekerheid over de pensionering van de naoorlogse generatie komen volgens Van Dijkhuizen nog drie hoofdproblemen. De algehele vergrijzing slaat toe. In 1950 was iets meer dan tien procent van de bevolking ouder dan 55 jaar. In 2010 is dat bijna dertig procent en rond 2050 komt het uit op ruim vijftig procent.
Vlak na zijn benoeming tot topambtenaar van Financiën in 1999 stelde Van Dijkhuizen dat de vergrijzing alleen betaald kan worden als de staatsschuld (in 2000 vijfhonderd miljard gulden) wordt afgelost.
Het jaarlijkse tekort op de begroting was in 2000 voor het eerst sinds de jaren vijftig omgeslagen in een overschot. Het lek was gedicht, en Van Dijkhuizen begon zich af te vragen hoe het schip vol water kon worden leeggehoosd. Dat zou op termijn vijftien miljard euro rentelasten kunnen schelen, wat de stijging van de kosten van de vergrijzing zou kunnen compenseren.
Maar het overschot van 2,2 procent van het inkomen medio 2000 sloeg tóch weer om in tekort van rond de drie procent voor de jaren 2003, 2004 en 2005, wat meteen het tweede probleem vormt.
Obstakel nummer drie is de zwakke economische uitgangspositie, te wijten aan de hoge arbeidskosten en het geringe aantal mensen dat werkt. De kosten van arbeid stegen sinds 1997 in Nederland met vijftien procent, in de VS met vier procent, terwijl ze in concurrerende landen met een procent of vijf daalden.
''De problemen lijken immens,'' aldus Van Dijkhuizen. Ze zijn te vergelijken met de situatie waar het eerste kabinet-Lubbers in de jaren tachtig voor stond.
''Maar Lubbers kwam er ook uit,'' aldus Van Dijkhuizen. ''De lonen moeten laag blijven, we moeten langer en harder werken en we moeten tot hogere leeftijd doorwerken.''
© Het Parool, 24-09-2004
http://www.parool.nl/nieuws/2004/SEP/24/eco1.html
En dan te bedenken dat het gross van de werkenden, de middeninkomens al moeite heeft om rond te komen. Het is al zover dat zij op uitgaan en vakantie bezuinigen. Hoe lang pikt deze groep het nog dat er wel van ze verwacht wordt te werken maar zij daarvan niet meer kunnen profiteren in de vorm van vrije tijd en vakantie. Ofwel hun welzijn is niet veel beter dan dat van mensen die niet werken.quote:''Maar Lubbers kwam er ook uit,'' aldus Van Dijkhuizen. ''De lonen moeten laag blijven, we moeten langer en harder werken en we moeten tot hogere leeftijd doorwerken.''
Door de vennootsschapsbelasting te verlagen van 35% naar 30% hoopt het kabinet dit tij te keren. Het is wel zuur te constateren dat men er alles aan doet om het bedrijven naar het zin te maken middels lagere belastingen en minder administratieve lasten terwijl burgers het omgekeerde ervaren.quote:Nederland vestigingsland af
AMSTERDAM - Nederland staat wereldwijd met een bedrag van 20 miljard euro achtste op de lijst van landen die zogenaamde directe buitenlandse investeringen (DBI) ontvangen. Dit is een afname van 5,9 miljard euro (23%) ten opzichte van 2002. Wereldwijd neemt het investeringsbedrag af met 18%.
Dit is een van de conclusies van het vandaag gepresenteerde UNCTAD World Investment Report 2004 'The Shift Towards Services'. Het rapport (verder: WIR04) beschrijft de laatste trends in buitenlandse investeringsstromen. Dit jaar is er onder meer aandacht voor de verschuiving naar investeringen in de dienstensector, met speciale attentie voor het offshoren (in het buitenland laten uitvoeren) van dienstenactiviteiten. Ernst & Young International Location Advisory Services heeft aan deze veertiende editie van het rapport een bijdrage geleverd.
http://www.telegraaf.nl/b(...)stigingsland_af.html
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |