abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 13 april 2004 @ 17:17:39 #1
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_18396148
Onder het motto als Lays het kan, kan ik het ook de vraag hoe maak je zelf chips, aardappels heel dun snijden zover ben ik al gekomen, vervolgens tik ik de zooi in de friteuse en ik kan je zeggen leuke manier mini frisbee's te maken, maar niet het gewenste resultaat........

Is het net zoals bij zelf frieten maken een kwestie van de friteuse eerst op een lage temperatuur en dan op 180 graden ?

Kortom: zelf chips maken kan dat ?
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_18396189
Is iets speciaals voor zover ik weet, chips zijn prima te eten als ze warm zijn, maar worden wat taai als ze afgekoeld zijn...
  dinsdag 13 april 2004 @ 17:20:34 #3
44359 Zw0rld
F0k!F00d Master
pi_18396215
Zeker, dunne schijfjes maken en niet te veel in de frituur.
olie moet +- 180 graden zijn.
Vaak zat gedaan. En dan een eigen mixje van kruiden.
Dikke en Zw0rld zijn de F0k!F00dMasters
© 1982 Sinclair Research Ltd
pi_18396217
Eerst frituren en daarna in hete lucht oven laten drogen geloof ik.
Supra Groningam Nihil
Postjubilea: 10.000 15.000 20.000 25.000
Sit jou kop in die koei se kont en wag tot die bul jou kom holnaai
Wat niemand je vertelt over de bioindustrie, geen bloed maar feiten
  Donald Duck held dinsdag 13 april 2004 @ 17:22:09 #5
46149 __Saviour__
Superstapelsmoor op Kristel
pi_18396254
hmm...zelfgemaakte chips, erg lekker
en die zijn het lekkerst als ze nog warm zijn
❤ Rozen zijn rood ❤
❤ Viooltjes zijn blauw ❤
❤ Kristel, ik hou van jou! ❤
  dinsdag 13 april 2004 @ 17:22:40 #6
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_18396265
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 17:20 schreef Zw0rld het volgende:
Zeker, dunne schijfjes maken en niet te veel in de frituur.
olie moet +- 180 graden zijn.
Vaak zat gedaan. En dan een eigen mixje van kruiden.
Wat voor kruiden gebruik je daarvoor, of is dat bedrijfsgeheim ?
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_18396418
Gewoon paprikapoeder gebruiken
  dinsdag 13 april 2004 @ 19:34:03 #8
44359 Zw0rld
F0k!F00d Master
pi_18399308
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 17:22 schreef Klonk het volgende:

[..]

Wat voor kruiden gebruik je daarvoor, of is dat bedrijfsgeheim ?
Wat ik in de kast kan vinden.
Shoarma Chips
Kaneel Chips
Zwarte Peper Chips
Chlii Chips
Uipoeder en Kaaspoeder is eigen Cheese and onion
Wat er maar voor handen is.
Dikke en Zw0rld zijn de F0k!F00dMasters
© 1982 Sinclair Research Ltd
pi_18399338
pizza kruiden
'The world is mine'
  dinsdag 13 april 2004 @ 19:35:52 #10
44359 Zw0rld
F0k!F00d Master
pi_18399362
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 19:35 schreef Twisted_TpaU het volgende:
pizza kruiden
Yep ook lekker gmixt met zwarte peper.
Dikke en Zw0rld zijn de F0k!F00dMasters
© 1982 Sinclair Research Ltd
  dinsdag 13 april 2004 @ 19:36:55 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18399387
Belangrijk is, dun snijden, in olie frituren,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_18399428
kan je niet ze zo snijden met zn rasp ding? zn aardappel schilmes geval of is dat TE dun?
'The world is mine'
  dinsdag 13 april 2004 @ 19:41:00 #13
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_18399499
frituren dus gewoon 1 een keer, en het droogdeppen net zoals bij zelfgemaakte frites neem ik aan.
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  dinsdag 13 april 2004 @ 19:41:37 #14
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_18399516
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 19:38 schreef Twisted_TpaU het volgende:
kan je niet ze zo snijden met zn rasp ding? zn aardappel schilmes geval of is dat TE dun?
Zo'n rasp ding krijg je mooie dunne plakjes mee, een dunschiller word volgens mij té dun.
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  dinsdag 13 april 2004 @ 19:42:06 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18399528
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 19:38 schreef Twisted_TpaU het volgende:
kan je niet ze zo snijden met zn rasp ding? zn aardappel schilmes geval of is dat TE dun?
Hoe dunner hoe funner

Ik gebruik een dunschiller
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_18399539
ik ga raspen...
en dan pleur ik er wel pizza kruiden en zwarte peper op :p

Resultaat meld ik later wel
'The world is mine'
  dinsdag 13 april 2004 @ 19:44:14 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18399584
Wat voor een aardappels gebruiken jullie? En wat worden de resultaten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 13 april 2004 @ 19:45:37 #18
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_18399624
Goeie vraag, ehmmm gewoon wat er standaard is (meestal goedkope), das natuurlijk ook iets om rekening mee te houden.

Zou je het zo kunnen zeggen dat de aardappels die geschikt zijn om zelf friet te maken ook geschikt zijn om zelf chips te maken ?
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  dinsdag 13 april 2004 @ 19:46:32 #19
44359 Zw0rld
F0k!F00d Master
pi_18399655
Kan je geen kaasschaaf gebruiken Of worden de plakjes dan te dik?
Je eigen superchips
Dikke en Zw0rld zijn de F0k!F00dMasters
© 1982 Sinclair Research Ltd
pi_18399890
kaasschaaf is toch niet zo heel erg dik?
'The world is mine'
  † In Memoriam † dinsdag 13 april 2004 @ 19:58:53 #21
25682 2cv
Niet subtiel
pi_18400040
Misschien is zo'n keukenmachine met een draaiend mes ook een idee
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  dinsdag 13 april 2004 @ 20:03:38 #22
44359 Zw0rld
F0k!F00d Master
pi_18400197
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 19:58 schreef 2cv het volgende:
Misschien is zo'n keukenmachine met een draaiend mes ook een idee
Idd

Wel je vingers uit de buurt van het mes houden

* Zw0rld heeft ervaring met zo'n ding en kijkt nog eens naar zijn middelvinger.
Dikke en Zw0rld zijn de F0k!F00dMasters
© 1982 Sinclair Research Ltd
  dinsdag 13 april 2004 @ 20:17:03 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18400626
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 19:45 schreef Klonk het volgende:
Goeie vraag, ehmmm gewoon wat er standaard is (meestal goedkope), das natuurlijk ook iets om rekening mee te houden.

Zou je het zo kunnen zeggen dat de aardappels die geschikt zijn om zelf friet te maken ook geschikt zijn om zelf chips te maken ?
Ligt eraan wat je gebruikt om friet te maken

Ik gebruik bloemige aardappels voor friet, en voor de chips, maar vroeg me af wat jullie ervaringen waren.
Worden de chips bros, of juist hard, welke temperatuur, olie, welke aardappels gebruik je (van heel bloemig via bloemig, halfbloemnig, stevig, extra stevig,) welk ras.
Hoe heb je de plakken gesneden, en wat is het resultaat, smaak, zijn ze opgezwollen of hebben ze helemaal geen belletjes.
Het mooiste en moeilijkste zijn natuurlijk de kussentjes, chips die helemaal opblazen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_18401064
net alles heel dun gesneden met een mes.. jaja een mes want ik kon het niet doen met dat rasp ding, lekker ingekruid met pizza poeder... en nou maar kijken wat het resultaat gaat worden
'The world is mine'
  dinsdag 13 april 2004 @ 20:41:33 #25
90140 TFD
Business Man
pi_18401343
zou je dat kruiden niet achteraf doen? :S kweet niet hoor, zout doe je toch ook pas op de patat na het bakken...

greetz
  dinsdag 13 april 2004 @ 20:52:32 #26
44359 Zw0rld
F0k!F00d Master
pi_18401659
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 20:31 schreef Twisted_TpaU het volgende:
net alles heel dun gesneden met een mes.. jaja een mes want ik kon het niet doen met dat rasp ding, lekker ingekruid met pizza poeder... en nou maar kijken wat het resultaat gaat worden
Heu?

De chipsfabrikant doet de kruiden achteraf, anders wordt de olie zo'n zooitje.
Er komen ongekruide chipies uit de bakoven, die gaan in soort wasmachine met een hele grote trommel en daarin worden de kruiden er op "gewassen".
* Zw0rld is welleens in zo'n fabriek geweest.
Dikke en Zw0rld zijn de F0k!F00dMasters
© 1982 Sinclair Research Ltd
pi_18404324
ja ik heb het dus ook achteraf gedaan. Gewoon in de frituur doen, laten uitlekken in een theedoek ofzo wat je wilt gooien, kruiden er over mikken en schudden maar...
was opzich goed gelukt.. moet ze alleen wat dunnen maken... en andere olie want volgens mij is dit meer olie wat je in je auto doet dan wat je gebruikt voor je frituur.....
'The world is mine'
pi_18442946
Ik heb vaker chips zelf gemaakt en ben tot de volgende conclusies gekomen:
Dunschiller, worden goeie chips, lekker dun.
Kaasschaaf, te dikke plakken, dan lijken het net gefrituurde aardappelschijfjes.

Het is ontzettend veel werk, een kilo aardappelen, heb je in een half uur echt al op.
Ik gebruikte geloof ik ook kruimige aardappelen, mijn redenatie was dat het dan krokanter zou worden, omdat de aardappel als het ware wat luchtiger is. Daarna alle plakjes droog deppen. Ik zit net te bedenken dat ze misschien ook van tevoren even in de hete lucht kunnen, zodat er minder vocht inzit, maar ik weet niet of dit ook echt uitmaakt.

Ik frituur het in 180 graden in remia olijffrituur-spul. (ik wilde het ooit ook nog proberen, met echte olie, misschien dat dat beter gaat)

Daarna in de hetelucht oven inderdaad, hoe lang weet ik niet meer. Heeft iemand hiervoor een aanbeveling?

Ow, ja als ze klaar zijn, is het echt heerlijk en je hebt ze zo op. Voor paprika-smaak gebruik ik altijd de AH biologische paprikapoeder, omdat deze veel beter smaakt dan gewone.

Niet doen: Ik heb ook wel eens geprobeerd een cream&chives (bieslook)-achtige versie te maken, maar had verse bieslook gebruikt, dat is niet zo lekker geworden dus.
"No hay mal que por bien no venga" Geen ongeluk zo groot, of er is altijd nog wel een geluk bij
pi_18443838
Wij maken ook wel es chips hier. Meestal in plaats van frites bij t avondeten (dus geen smaakje maar gewoon met mayo ofzo). Gewoon 1X in de friteuse op 180 tot ze kleuren (ze zijn zo dun dat ze niet 2X hoeven). Het belangrijkste is na het snijden LANG afspoelen en een poos in water laten staan (niet boven water laten staan, dan verkleuren ze). En ook erg belangrijk is heel goed afdrogen voor je ze in de friteuse mikt. Met wat theedoeken of keukenpapier. Goed afspoelen en drogen zorgt ervoor dat ze niet aan mekaar plakken (waardoor je van die ongare bagger krijgt ipv knapperige chips). Flink omschudden tijdens het frituren kan natuurlijk ook geen kwaad.

[ Bericht 1% gewijzigd door DIJK op 15-04-2004 15:10:12 ]
  † In Memoriam † donderdag 15 april 2004 @ 17:14:24 #30
43556 miss_dynastie
pi_18446887
Aardappels schillen, met de rasp dunne plakjes maken (we hebben er zo een met drie standen, die kan dus ook schijfjes maken), droogdeppen, paprikakruiden en frituren. Nooit problemen mee gehad
pi_18465816
je kan de aardappelplakjes (die ik overigens met de kaasschaaf snijd) gewoon in de magnetron doen! Ze worden dan ook knapperig, zonder dat je de vettigheid van een friteuse hebt. Je moet ze dan wel naast elkaar leggen op de magnetronplaat (ik doe er meestal een lepeltje olijfolie doorheen). Als je het nog knapperiger wil dan kan je ze het beste nog op een stuk bakpapier leggen. Ik heb mijn magno dan op 1000 watt en dan doen de chips er ongeveer 6 minuten over om knapperig te worden.

Dit is echt een superrecept voor als je wel iets te knabbelen wil, maar niet van frituren houd!
  vrijdag 16 april 2004 @ 13:18:50 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18466666
quote:
Op vrijdag 16 april 2004 12:43 schreef octopussy het volgende:
je kan de aardappelplakjes (die ik overigens met de kaasschaaf snijd) gewoon in de magnetron doen! Ze worden dan ook knapperig, zonder dat je de vettigheid van een friteuse hebt. Je moet ze dan wel naast elkaar leggen op de magnetronplaat (ik doe er meestal een lepeltje olijfolie doorheen). Als je het nog knapperiger wil dan kan je ze het beste nog op een stuk bakpapier leggen. Ik heb mijn magno dan op 1000 watt en dan doen de chips er ongeveer 6 minuten over om knapperig te worden.

Dit is echt een superrecept voor als je wel iets te knabbelen wil, maar niet van frituren houd!
Euh, enig idee hoe heet ze dan worden?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_18472334
het is de bedoeling dat ze heet worden, en de magnetron haalt veel vocht eruit. Dus worden ze knapperig. Je gaat me niet vertellen dat je denkt dat frituren beter is
  vrijdag 16 april 2004 @ 17:57:59 #34
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_18472386
Ik ga komend weekend beide opties eens uitproberen, ik hou jullie op de hoogte
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  vrijdag 16 april 2004 @ 18:50:44 #35
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18473284
quote:
Op vrijdag 16 april 2004 17:54 schreef octopussy het volgende:
het is de bedoeling dat ze heet worden, en de magnetron haalt veel vocht eruit. Dus worden ze knapperig. Je gaat me niet vertellen dat je denkt dat frituren beter is
Ja, dat weet ik wel zeker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 16 april 2004 @ 21:01:33 #36
3658 _joepie_
Blijft zoeken.. en zal vinden.
pi_18476629
ik heb in het verleden wel eens een patent gezien wat ging over maken van chips met magnetron apparatuur.. als dat ooit iets geworden was, zou dat al in de handel geweest zijn, het is namelijk makkelijker dan frituren, goedkoper en nog belangrijker, vetvrij..!! Zeker in het licht van de "light" voedingsspullen die allemaal verkocht worden
Happiness is like a butterfly sitting on your hand..beautiful and fragile..when it flies away..you never know whether it might return one day..
  vrijdag 16 april 2004 @ 21:04:52 #37
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18476719
Chips die in de magnetron bereid worden lopen het risico zeer hoog verhit te worden, hoger dan 170-180 graden en daarbij ontstaan allerlei zaken die niet gezond zijn bzw. zeer ongezond. Vet is niet ongezond, in tegendeel, je hebt het nodig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 16 april 2004 @ 22:49:51 #38
8638 Ashram
World Wide Webslinger
pi_18479582
Ik snij ze flinterdun, even blancheren, dan frituren
erg goed resultaat.

Het bakken is is voor mij even krokant maken en de bakgeurtje toevoegen.
Het garen moet je doen met water, want eer dat de kern gaar gebakken is, is de buitenkant verbrand.
Everyone's got a bit of sadism and masochism in them, but not me, I'm 100% sadistic.
I'm going to burn in hell anyway, so why can't I ???
  vrijdag 16 april 2004 @ 23:15:49 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18480296
quote:
Op vrijdag 16 april 2004 22:49 schreef Ashram het volgende:
Ik snij ze flinterdun, even blancheren, dan frituren
erg goed resultaat.

Het bakken is is voor mij even krokant maken en de bakgeurtje toevoegen.
Het garen moet je doen met water, want eer dat de kern gaar gebakken is, is de buitenkant verbrand.
probeer een lagere temperatuur met frituren, en dan zonder blancheren
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 16 april 2004 @ 23:29:38 #40
8638 Ashram
World Wide Webslinger
pi_18480663
blancheren gaf me perfect, bijna Lays kwaliteit
en uiteindelijk moet de temperatuur van de olie omhooh, anders druipt het gewoon niet goed af.
Maar aangezien ik in een restaurant werkt is dit het probleem niet. Frituurpannen zat om even over te dompelen.
Maar ik wil het thuis ook kunnen maken en dit is met het snelst.
Everyone's got a bit of sadism and masochism in them, but not me, I'm 100% sadistic.
I'm going to burn in hell anyway, so why can't I ???
  vrijdag 16 april 2004 @ 23:35:43 #41
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18480811
quote:
Op vrijdag 16 april 2004 23:29 schreef Ashram het volgende:
blancheren gaf me perfect, bijna Lays kwaliteit
en uiteindelijk moet de temperatuur van de olie omhooh, anders druipt het gewoon niet goed af.
Maar aangezien ik in een restaurant werkt is dit het probleem niet. Frituurpannen zat om even over te dompelen.
Maar ik wil het thuis ook kunnen maken en dit is met het snelst.
Aha
En je gebruikt dan heel vastkokende rassen neem ik aan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 17 april 2004 @ 00:30:30 #42
8638 Ashram
World Wide Webslinger
pi_18481802
Alleen vastkokend. Ik eet bijna uitsluitend vastkokende. Ik ga niet speciaal aardappelen kopen voor chips
Everyone's got a bit of sadism and masochism in them, but not me, I'm 100% sadistic.
I'm going to burn in hell anyway, so why can't I ???
pi_18500412
Chips uit de magnetron is niet gezond, maar met frituren is het mij nog niet gelukt. Ik ga dat laatste nu nog maar eens proberen
  zondag 18 april 2004 @ 11:05:44 #44
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_18509409
En frituren jullie dan in vet of olie?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_18509427
quote:
Op vrijdag 16 april 2004 23:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Aha
En je gebruikt dan heel vastkokende rassen neem ik aan?

Die geven IMHO ook de beste chips..
  zondag 18 april 2004 @ 11:10:00 #46
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_18509452
Olie want vet gaat stollen als het afkoelt ( op je chips)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  † In Memoriam † zondag 18 april 2004 @ 11:10:07 #47
43556 miss_dynastie
pi_18509455
quote:
Op zondag 18 april 2004 11:05 schreef Martijn_77 het volgende:
En frituren jullie dan in vet of olie?
Ik frituur nooit in vet!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')