Tinkepink | vrijdag 26 maart 2004 @ 10:20 |
Naar aanleiding van het topic van Kastanova moest ik weer terug denken aan mijn eigen studententijd. En dan vooral aan het feit dat ik af en toe echt blut was en mijn eten uit de natuur haalde. Zo at ik weleens brandnetelsoep, tamme kastanjes en gebakken zoetwatermossels. Nu leek het me leuk (en handig, want je weet immers nooit met deze economische recessie) om te kijken welke gratis gerechten/recepten uit de natuur we kunnen verzamelen. Gepofte kastanjes Ga in het najaar naar het bos en ga op zoek naar een TAMME kastanjeboom. De kastanjes van deze boom zijn te herkennen aan het egelachtige uiterlijk (en dus niet de spikes van de paardekastanje). Verzamel zo veel mogelijk kastanjes als je maar kunt vinden (ook als voorraad voor later in het jaar). Tip: mocht je zin hebben in een korte vakantie (al liftend ben je er zo), in Bretange en Normandie struikel je zo ongeveer over de tamme kastanjes. Thuis gekomen kerf je van een aantal kastanjes (een potie) het schilletje in. Zet een pan met een stevige bodem op het vuur en doe er een klein beetje olie bij. Als de pan warm is, doe je de kastanjes erbij. Doe het vuur lager en schut de kastanjes af en toe. Als de schilletjes open staan zijn de kastanjes klaar. | |
enlightenedwizza | vrijdag 26 maart 2004 @ 10:35 |
quote:en dan...haal je de kastanjes eruit en drink je de olie op? | |
marq | vrijdag 26 maart 2004 @ 10:39 |
quote:nee, natuuuuurlijk niet | |
Elvi | vrijdag 26 maart 2004 @ 10:39 |
En wat is het recept voor de brandnetelsoep? | |
code4u | vrijdag 26 maart 2004 @ 10:40 |
Datzelfde kun je ook met beukenootjes doen. Is wel wat meer werk. Je moet eerst de beukenootjes pellen en dan in heet olie bakken. Als je bijna klaar bent met bakken gooi je er nog een lekkere lading suiker overheen en je hebt een heerlijk gerecht klaargemaakt! Eet smakelijk allemaal | |
marq | vrijdag 26 maart 2004 @ 10:40 |
quote:lading van die bladeren koken en de substantie die overblijft naar binnen werken. ik vind het persoonlijk erg smerig. | |
Pietverdriet | vrijdag 26 maart 2004 @ 10:42 |
Zoetwatermossels? Hoe smaakt dat? Heb dat nog nooit gegeten enne, leek me niet echt wat, vind zoetwatervis ook niet echt lekker, hoewel ik wel rivierkreeft eet. | |
Skimmer | vrijdag 26 maart 2004 @ 10:42 |
Kan ik als Olie gewoon wat uit de motor van mijn auto halen, of heb je nog een speciaal recept om hier 'gratis' aan te komen? | |
Logical | vrijdag 26 maart 2004 @ 10:43 |
je kunt natuurlijk ook altijd nog wormen, mieren en paardebloemen eten... maar wat me dan wat meer aantrekkelijk lijkt zijn de wortels van rietstengels zie ook: http://hit.harderwijk.sco(...)hoe_overleef_je.html | |
Pietverdriet | vrijdag 26 maart 2004 @ 10:46 |
quote:Euh het is niet echt raadzaam beukenootjes in grote hoeveelheden te eten, daar zitten nogal wat giftige bestanddelen in, een paar kan geen kwaad, maar als je van plan bent er echt maaltijden van gaat eten, dan zou ik dat echt afraden | |
code4u | vrijdag 26 maart 2004 @ 10:49 |
quote:Ah, fijn dat ik dat nu weet. Dat wordt dus vanavond geen beukenootjes menu meer! | |
Pietverdriet | vrijdag 26 maart 2004 @ 10:53 |
Fagine en Saponine als ik me goed herinner, zijn de alkalie in beukenoten, de hoeveelheid verschild afhankelijk van de plaats en de grondsoort waar ze op staan | |
Pietverdriet | vrijdag 26 maart 2004 @ 12:16 |
Overginds zijn eenden ook erg lekker, en makkelijk te vangen. | |
Tinkepink | vrijdag 26 maart 2004 @ 13:31 |
quote:Het vangen lukt misschien nog wel. Maar ik heb nog nooit een eend geplukt en van binnen schoongemaakt en ik vraag me af hoeveel mensen een eend de nek om kunnen draaien | |
Tinkepink | vrijdag 26 maart 2004 @ 13:34 |
Overigens, zoetwatermossels zijn naar mijn idee niet echt aan te bevelen. Ik vond ze nogal zandering, maar dat kan ook komen omdat ik ze niet goed schoongemaakt heb. Ik zou ze nu trouwens nooit meer eten, maar in tijden van honger wordt men creatief! | |
Unihoc_ACE | vrijdag 26 maart 2004 @ 13:58 |
Op zich wel creatief, eten uit de natuur. Maar het klinkt ook wel redelijk wanhopig zeg. Het kost je wel geen geld, maar wel heel veel tijd om dat voedsel te verzamelen. | |
Yvonnetje | vrijdag 26 maart 2004 @ 14:02 |
Als je al die tijd met het verzamelen en maken van dat spul eens steekt in een baantje, kan je 's avonds gewoon friet gaan halen... | |
Tinkepink | vrijdag 26 maart 2004 @ 14:03 |
Ach, ik studeerde En zoveel tijd kost eten zoeken nou ook weer niet als je weet waar je wat kunt vinden. Wat ik ook nog weleens deed was groente stelen uit volkstuintjes (achtergebleven boerenkool ofzo), maar dat mag eigenlijk niet natuurlijk. Ik geloof dat je zuring ook kan eten. Maar welke zuring (er zijn verschillende soorten) en wie weet er een lekker recept? En voor de Duitslandkenners: in veel Duitse tuinen groeit een (onuitroeibaar) onkruid dat 'giest' ofzoiets heet. Het heeft groene blaadjes en witte wortels die je goed moet verwijderen, anders groeit er weer een nieuw plantje. Je kunt het ook eten. Weet iemand hier hoe je dat klaar moet maken? [ Bericht 6% gewijzigd door Tinkepink op 26-03-2004 14:09:47 ] | |
Tinkepink | vrijdag 26 maart 2004 @ 14:04 |
quote:Ik werkte me de pleuris (minimaal 40 uur per week naast mijn studie en vaak nog meer), maar had helaas in die tijd een vriendje dat al mijn geld er doorheen snoof. Zo goed? En nu weer ontopic. | |
Tinkepink | vrijdag 26 maart 2004 @ 14:05 |
quote:Ik eet toch liever brandnetelsoep dan elke avond patat hoor! | |
fokje | vrijdag 26 maart 2004 @ 14:09 |
quote:Dat is met alle vis- en aanverwant spul wat je uit de wetering oid haalt zo, die grondsmaak. Er zijn wel manieren ervoor om dat eruit te krijgen maar weet zo niet hoe. Karnemelk heeft mijn moeder ooit geprobeerd bij een zelf gevangen snoek, maar die grondsmaak bleef. Brandnetelsoep is wel lekker, maar je moet wel de brandnetels gebruiken uit het voorjaar, binnenkort dus. En alleen de toppen. Let wel waar je ze plukt; niet direct langs landbouwgrond of anderszinds plaatsen waar evt. gespoten wordt. | |
Yvonnetje | vrijdag 26 maart 2004 @ 14:09 |
quote:Ik noem maar een voorbeeld natuurlijk en als het dan toch over studenten gaat... | |
Tinkepink | vrijdag 26 maart 2004 @ 14:11 |
quote:Ik haal ze uit mijn achtertuin uit een verloren hoekje. Ik pluk ze meestal tot mei en daarna haal ik alles uit de grond, ook om te voorkomen dat er teveel brandnetels komen. | |
fokje | vrijdag 26 maart 2004 @ 14:13 |
quote:och, het is ook best eens leuk om te kijken en te proberen wat de natuur hier al zo bied in culinair opzicht. Beter dan patat iig. | |
Pietverdriet | vrijdag 26 maart 2004 @ 15:09 |
quote:Ik heb soms wekenlang zo geleefd, met alleen wat brood of aardappelen aangevuld, niet uit armoede, maar omdat het erg lekker kan zijn. Toegegeven, dat was op een eiland in de Adria, maar Wilde groenten, (wilde asperge, wilde kool, maar ook zuring, om maar wat te noemen) zijn heerlijk, en Wild, vis, inktvis, schaaldieren, zee-egel kaviaar, en om te drinken regenwater, verder wilde vruchten, nee, das geen wanhoop, das verdomt lekker. Ook paddestoelen in de herfst, is een delicatesse. Ook wel eens gedaan op een eilandje bij denemarken, wilde mossels en kokkels, jummie. Eten uit de natuur is wel veel werk als jager verzamelaar zeg maar, maar het is de meest pure vorm van eten. | |
Tinkepink | vrijdag 26 maart 2004 @ 16:12 |
Ohja, kokkels! Lekker! Die zoek in altijd als ik aan de kust bij Bretange ben. Gewoon klaarmaken als mossels vind ik ze lekker, maar daarna nog even kort gebakken met knoflook nog lekkerder! | |
Pietverdriet | vrijdag 26 maart 2004 @ 17:42 |
* Pietverdriet geloofd dat Tinkepink zijn zus is :-) | |
Tinkepink | vrijdag 26 maart 2004 @ 19:40 |
quote:Zover ik weet heb ik geen broer | |
Moonah | vrijdag 26 maart 2004 @ 20:07 |
Bramen. Als kind zo ongelooflijk veel geplukt. En dan niet van die gekweekte zonder doorns he. Nee, mijn handen en armen onder de schrammen. Maar lekker!!!! Mijn moeder maakte er jam van, we aten er het hele jaar van. | |
Kos | vrijdag 26 maart 2004 @ 20:08 |
quote:Schil je die ook? | |
Pietverdriet | vrijdag 26 maart 2004 @ 20:13 |
quote:Jaaa bramen als ik in het bos wandelde met mijn hond altijd bramen plukken als ze rijp waren. Mijn hond was er ook gek op, en die leerde ze zelf plukken. Heel voorzichtig met haar snuit pakte ze dan bramen van de struik Mais plukte ze ook trouwens, rukte een plant uit het veld, brak er een kolf af, zette er een poot op en trok dan de bladeren van de kolf om vervolgens de korrels er af te knagen. Geweldig gezicht, | |
Kaensterle | vrijdag 26 maart 2004 @ 20:24 |
Dovenetelbloemen uitzuigen. Jammie! | |
Againzender | vrijdag 26 maart 2004 @ 22:32 |
Vroeger wel eens paling uit de sloot gegeten. Om die grondsmaak tegen te gaan de paling eerst een tijdje in zout water gelegd (wel dood gemaakt eerst). Moet zeggen dat de grondsmaak aardig weg was, maar dat hoeft niet perse door de pekel te komen. Uit de weilanden haalden we wel eens van die bolvormige paddestoelen (een soort bovist geloof ik) die als ze jong zijn erg goed te eten zijn! Maar dat is dan ook de enige wilde paddestoel die ik zomaar durf te eten, van andere soorten lijken de eetbare varianten soms erg veel op de zeer giftige! | |
Pietverdriet | vrijdag 26 maart 2004 @ 22:34 |
Wilde paddestoelen, ja daar moet je niet mee gek doen, das een potentieele darwin award | |
Againzender | vrijdag 26 maart 2004 @ 22:37 |
quote:En daar heb ik geen behoefte aan Overigens kan je als je wel weet welke zwammen je veilig kan eten nog een flinke boete oplopen omdat de betreffende paddestoel beschermd blijkt te zijn. Ik heb ook vaak genoeg haas gegeten die in de buurt geschoten was, telt dat ook? | |
shmoopy | vrijdag 26 maart 2004 @ 22:49 |
quote:Same here. wat een leuk topic trouwens, ben benieuwd wat er nog voorbij gaat komen hier. | |
shmoopy | vrijdag 26 maart 2004 @ 22:52 |
Ik heb trouwens 2 aalbessenstruiken en een enorme druivenstruik in de tuin staan, dat is ook heel lekker plukken 's zomers, telt dat ook? | |
Oblivion | vrijdag 26 maart 2004 @ 22:57 |
Wat zou je eigenlijk kunnen doen met verse walnoten? Behalve in de sla...en gewoon opeten? Obli verlangt wel eens terug naar de dijk met walnotenboom... | |
Pietverdriet | vrijdag 26 maart 2004 @ 23:10 |
quote:Voor mij wel Vind wild eten, en dus jagen, ook gewoon oogsten. Mensen doen zooo moeilijk over jagen, beestjes zijn sielugh Bull, het is net als vissen | |
Oblivion | vrijdag 26 maart 2004 @ 23:13 |
Piet? Vissen kunnen niet zo zielig kijken... | |
briana_muirinn | vrijdag 26 maart 2004 @ 23:21 |
geweldig topic! Vlierbessen zijn ook erg lekker, en je schijnt de bloemen met beslag te kunnen frituren. Of bosbessen plukken, of hazelnoten, vossebessen, bosaardbeitjes uit mijn kruiden boek: rozenblaadjes voor in de salade, rozenbottels voor thee of siroop ow en kamillebloemen voor thee, jong paardebloemblad voor in salades of als soort spinazie D'r is wel meer eetbaar spul in het kruidenboek maar of je dat in het wild tegenkomt.. Eikels kun je (dacht ik ) ook eten wanneer je ze geroosterd hebt maar dit weet ik niet zeker. | |
shmoopy | vrijdag 26 maart 2004 @ 23:23 |
quote:Finding Nemo zeker niet gezien? Ik denk trouwens niet dat ik er moeite mee zou hebben een dier te doden om te eten. | |
Oblivion | vrijdag 26 maart 2004 @ 23:26 |
quote:Nou, ik wel, ben echt een softie....loop voor mieren nog om. En nee ik heb finding Nemo niet gezien, vreet ik weer weken geen vis... Wat dus wel mee zal vallen... | |
2cv | vrijdag 26 maart 2004 @ 23:37 |
Hazelnoten! 2 bakstenen meenemen (of een zak/tas) en rapen of plukken die dingen. Mee naar huis nemen (zak/tas) of ter plekke openbreken d.m.v. de 2 bakstenen. Ennuh, wij plukken wel eens een paar kilo druiven uit eigen tuin of er verdwijnt een tomaat in de soep die 2 minuten daarvoor nog aan de struik hing (struik staat in onze eigen tuin). Ennuh, PietVerdriet, ik wil wel eens met jou kamperen in de bushbush o.i.d. | |
Cynix ® | zaterdag 27 maart 2004 @ 07:37 |
Ik kom niet veel verder dan bramen, die we vroeger, bij wijze van spreken, met kilo's tegelijk plukten op de Veluwe. | |
femmeChantal | zaterdag 27 maart 2004 @ 08:11 |
Zeekraal plukken (wel veel werk) | |
Sorella | zaterdag 27 maart 2004 @ 08:13 |
Van rozebottels maakte mijn moeder vreoger jam en kleine viooltjes kan je in de gesmolten suiker hangen en daarna opeten. | |
Moonah | zaterdag 27 maart 2004 @ 09:14 |
quote:Oh ja! Lekker! Heb ik ook gedaan , in Zeeland. En dan mosselen erbij die je zelf van de palen van het aanlegsteigertje plukt... | |
Pietverdriet | zaterdag 27 maart 2004 @ 10:32 |
Er sprak al iemand over Vlier, behalve de bessen kan je de bloesem ook gebruiken, daar kan je een heerlijke wijn mee maken, en als je het door een bierbeslagje haalt, is het ook frituurbaar. <dinkeldamthijm, kok van het klokhuis, mode> Alles wat je frittuurt is lekker, we gaan vandaag vogelhuissies frituren, ik heb hier un reihgur nest... </dinkeldamthijm, kok van het klokhuis, mode> | |
Pietverdriet | zaterdag 27 maart 2004 @ 10:33 |
quote:Mijn zus is nog veel beter dan ik, die heeft jaren zo geleefd | |
Mariposa | zaterdag 27 maart 2004 @ 11:15 |
Op Mallorca rond de boerderij van mij opa vonden wij ook veel dingen: Caracoles (slakken) zoeken, alleen dat durfde ik nooit te eten, heb het tot nu toe ook nooit gedaan. Op mintblaadjes zuigen. Amandelen op de buitentrap met een steen breken en op eten. En in de Calas op de rotsen groeide een soort van zeekraal, dat we ook gingen zoeken en opeten. Hier in Nederland heb ik naar bramen en bessen in de bossen gezocht en weleens beukenootjes gegeten. Ook weleens meegeholpen met zoeken naar brandnetels en paardebloembaderen, die gebruikt werden voor soep en een salade, maar ook zelf nooit gegeten, want dat vond ik raar. Ik moet wel zeggen dat ik op Mallorca minder moeite heb dingen uit de natuur te halen, omdat ik dat jong meegekregen heb. In Nederland heb ik daar wat meer moeite mee. | |
Tinkepink | zaterdag 27 maart 2004 @ 12:58 |
En dan hebben we natuurlijk nog zaken als bosaardbeitjes en bosbessen ed. Wel goed oppassen als je die wilt eten! Als je bijvoorbeeld bosbessen in het bos plukt kan er een honde/vossenziekte opzitten (kan er even niet opkomen). Het beste kan je het fruit koken en er jam en/of siroop van maken. Lekker! (en erg makkelijk) | |
Pietverdriet | zaterdag 27 maart 2004 @ 13:00 |
Fuchsbandwurm, een gemeen soort lintworm (vosselintworm) die in je lever gaat zitten. | |
Tinkepink | zaterdag 27 maart 2004 @ 13:50 |
Zo, ben nog even aan het rondneuzen op internet en vond de volgende recepten: http://www.jnm.be/kampenorganisatie/download/_V.__Foer Brandnetelsoep (ik maak het ook wel zonder aardappel, kwestie van experimenteren) Als je zelf brandnetels gaat plukken, pluk dan voornamelijk de jonge toppen. Let er ook op dat de brandnetels niet te dicht bij een weg staan of bij een akker waar de boer net heeft gespoten. ui, knoflook, olijfolie, jonge brandnetels, aardappel, water, zout, peper, nootmuskaat, room Snij de ui, knoflook en fruit in de olie. Zijn de aardappels nog niet gekookt dan fruit je die mee. Zet de gewassen brandnetels aan de kook zodat ze slinken (en het branden is nu ook gedaan). Haal ze dan uit de pan en hak ze fijn(doe het uitlopend vocht bij het kookvocht). Doe de gehakte brandnetels, kookvocht en water bij de gefruite ui(eventueel met de al gekookte aardappelen)en breng zo'n 10-15 min aan de kook. Maak de soep op smaak met peper, zout, nootmuskaat en scheutje room. Niets dat beter is dan een brandnetelsoepje met een stuk volkoren brood! http://www.plantaardighed(...)grote_brandnetel.htm Recepten | Engels recept voor Brandnetelsoep uit de Tweede Wereldoorlog Pluk een hoeveelheid netels die een bak van een halve liter vult, was ze, droog ze en doe ze in een halve liter zout water. Breng dit aan de kook, roer het goed door en laat het 10 minuten door koken. Laat 30 gr baconvet smelten, roer daar 30 gr bloem door, voeg de netels en het water aan toe en laat het al roerend nog vijf minuten koken. Gier er een beetje kokende melk bij en serveer het met croutons. Recepten | Schotse Netels (Mrs. M. Grieve, 1931) Pluk zoveel jonge neteltoppen totdat ze een bak van 4½ liter vullen en was ze grondig, neem 2 flinke stukken prei of 2 uien, 2 stronken broccoli zonder steel of een kleine kool of spruitjes en 125 gr rijst. Maak de groente goed schoon, snij de broccoli en prei in stukjes en doe er netels bij. Doe alle groenten en de rijst in een katoenen zak en bind deze dicht. Kook dit in water met zout totdat de groenten gaar zijn, de kooktijd is afhankelijk van hoe vers en jong de groenten zijn (mij lijkt 10 minuten meer dan genoeg), serveer dit met jus of gesmolten boter. Recepten | Mijn eigen recept voor Brandnetelsoep Smelt 500 gr gewassen jonge Brandnetelloten in een klont roomboter, laat goed afkoelen, en dan pas malen in een keukenmachine (kleur is dan prachtig groen), voeg 100 gr crème fraiche toe en meng het met de Brandnetels. Verwarm ondertussen 750 ml bouillon (kruiden, kip, rund, mag ook van een blokje) en voeg zodra de bouillon kookt het Brandnetelmengsel er aan toe. Nog een minuut door laten koken, eventueel op smaak brengen met zout en vers gemalen peper. Let op! Absoluut geen kinderkruid, ook niet bij mensen met een nerveuze aard, niet bij acute ontstekingen, dan altijd eerst Calendula, daarna pas Brandnetel. Verder niet bij koorts, want het is een aanjager. Ook oppassen bij bloedverdunnende medicijnen, omdat Brandnetel ook vitamine K bevat zou het kruid de werking van deze medicijnen kunnen verminderen. Ook als er al plaspillen gebruikt worden, kan Brandnetel de werking verhevigen. En dan nog van dezelfde pagina enkele medicinale toepassingen van brandnetel: Recepten | Thee bij artritis Drie tl Brandnetelblad op een kopje kokend water Na vijf minuten zeven en gezoet met wat honing drinken Drie kopjes per dag Recepten | Brandnetelzalf Verzadig au-bain-marie gesmolten vaseline met jonge toppen van Brandnetel minstens 24 uur laten trekken, afzeven en in een glazen pot doen Goede trekzalf, en bij reuma. Recepten | Aftreksel voor gezond haar, bij alle haarproblemen 200 gr Brandnetelwortel vijf minuten koken in een halve liter azijn het geheel laten afkoelen en filtreren 's Avonds voor het slapen gaan de hoofdhuid ermee inmasseren 's ochtends het haar weer uitwassen Dit verschillende weken achter elkaar, drie of vier keer per week. Recepten | Aftreksel bij onzuiver bloed 50 gr Brandnetelblad en - twijgen koken in 1½ liter water tot een liter laten inkoken, filtreren en in een fles bewaren Twee of drie glaasjes per dag. Recepten | Brandnetelsiroop bij aambeien 3 kg mals Brandnetelblad plukken en schoonmaken Een minuut in een pan op het gas verwarmen dan de pan van het vuur nemen, de bladeren roeren en laten afkoelen de bladeren uitpersen door een doek het sap wegen en hetzelfde gewicht aan honing toevoegen, mengen, deze siroop wordt bij kleine glaasjes gedronken, in totaal 75 ml per dag. Recepten | Brandnetelsap voor de behandeling van roos 100 gr vers, mals Brandnetelblad afwegen wassen, drogen, en er in een doek het sap uitknijpen (handschoenen aan) dit sap mengen met 40 gr Amandelolie hiermee drie maal daags de hoofdhuid masseren. Recepten | Aftreksel bij Rode Hond 100 gr Brandnetelblad 10 minuten laten koken in 800 ml water filtreren en om het uur een kopje toedienen. Recepten | Koekjes bij urine-incontinentie 15 gr Brandnetelzaad mengen met 60 gr Roggemeel Kneden met voldoende water en honing om er koekjesdeeg van te maken hiervan pannenkoekjes bakken er bij het avondeten één van te eten geven. | |
Tinkepink | zaterdag 27 maart 2004 @ 14:14 |
Ik ga dit recept binnenkort eens proberen! (komt van: http://www.plantaardighed(...)_recept01.htm#Verse) Roerbaksoep 1 eetlepel notenolie handje brandnetel handje zevenblad 1 paardebloem blad handje madeliefjes 1 worteltje 1 kleine ui of het blad van de daslook 1/2 dl room Snij alle groeten in dunne reepjes. Doe wat notenolie in een pan en roerbak daar het zevenblad in met brandnetel en een blaadje paardebloem de madeliefblaadjes en een geraspt worteltje en de ui of daslook. doe dit 5 minuten doorroeren. Blus af met 1 liter groente bouillon en de room. Serveer met stokbrood wat in de lengte is doorgesneden en met olijfolie is besprenkeld en waar je met een teen knoflook overheen gegaan bent. Dit even onder de grill. Lijkt me lekker! Nou moet ik alleen nog even uitzoeken hoe zevenblad eruit ziet..... | |
Tinkepink | zaterdag 27 maart 2004 @ 14:26 |
Herderstasje (de jonge bladeren ervan) schijnt lekker te zijn bij salades ed. De wortels van de wegdistel kan je bereiden als schorseneren. Rode klaver: Jonge, zachte bladeren dienen voor soepgroente of worden met groenten meegekookt. Kinderen zuigen de nectar uit afgeplukte bloempjes. In Ierland wordt de gedroogde plant gemalen tot meel waarvan brood wordt gebakken. Van de pinksterbloem kan je de bladeren van de bodemrozet eten, net zoals de stengeltoppen en de bloemknoppen (salade of soep) Paardebloem: Rauw en fijngesneden geven ze aan salades een aangenaam, eetlustbevorderend en bitter aroma. Wie hiervan niet houdt, legt de bladeren 1-2 uur in water. Ook in spinazie kunnen de bladeren meegekookt worden. De nogal harde bloeiknoppen zijn, in kruidenazijn gelegd, als kappertjes te gebruiken. Kenners verzamelen in de Muur: Gekookt en gebakt is het heerlijk te bereiden als bladgroente en het is ook lekker in de soep. Alle recepten komen van onderstaande pagina. Op deze pagina staan nog veel meer recepten! http://members.lycos.nl/i(...)n%20en%20kruiden.htm | |
shmoopy | zaterdag 27 maart 2004 @ 15:06 |
Goed werk, Tinkepink! | |
Tinkepink | zaterdag 27 maart 2004 @ 15:25 |
quote:Oke, dat plantje heet dus Giersch en heet in het Nederlands zevenblad. Op deze pagina vind je een foto http://www.kulak.ac.be/fa(...)ia%20-%20Zevenblad/. En hier is een recept (in combinatie met brandnetels). Helaas voor de niet-Duitslezende onder ons is het wel in het Duits. 1 kleingeschnittene Zwiebel mit 2-3 kleingehackten Knoblauchzehen in Olivenöl glasig dünsten. 500 g Brennesselblätter und 500 g Gierschblätter (jeweils kleingesschnitten) zugeben, zusammenfallen lassen. Mit Salz, Muskat und etwas Zitronensaft würzen und beiseite stellen. Eine zweite Zwiebel in Olivenöl andünsten, Blattpetersilie dazugeben und andünsten. Mit 1 Flasche Passata aufgießen, gehackte Tomaten dazugeben, mit Salz und Pfeffer sowie Gemüsebrühe abschmecken. Ca 15 Minuten köcheln lassen, bis die Flüssigkeit etwas einkocht. Giersch- und Brenesselgemisch, Tomatensoße und Lasagnenudeln abwechselnd in eine Auflaufform schichten, 1/8 l Sahne darübergießen. Mit Mozarellascheiben belegen, Parmesan darüberstreuen. Im Backofen bei 175-200 °C 30 min backen. Am besten 1 Tag vorher zubereiten, schmeckt dann noch besser [ Bericht 10% gewijzigd door Tinkepink op 27-03-2004 15:29:56 (vertaling Giersch toegevoegd) ] | |
Tinkepink | zaterdag 27 maart 2004 @ 15:32 |
En deze lijkt mij ook wel lekker: Gevulde tomaten met zevenblad 4-8 tomaten 1 handvol zevenblad, jonge bladeren 2 geklopte eieren, wat zout, zwarte peper 1-2 eetlepels room of koffieroom 1-2 eetlepels bladeren van zevenblad Tomaten wassen en uithollen Bladeren uitzoeken, wassen en goed uit laten lekken. Fijn hakken en vermengen met het sap van de tomaat die door een zeef is gedrukt en de tomaten er mee vullen. In een voorverwarmde oven circa 25 minuten bakken tot het ei gestold is. Afstrooien met fijn gehakt zevenblad voor het opdienen. | |
2cv | zaterdag 27 maart 2004 @ 22:01 |
quote:* 2cv wist brandnetels definitief van zijn menu (ik had toch al geen zin in prikhanden ) | |
2cv | zaterdag 27 maart 2004 @ 22:03 |
quote:Dus 1 hand + 1 a 2 eetlepels zevenblad En waar kan ik dat spul vinden? | |
Pietverdriet | zaterdag 27 maart 2004 @ 22:04 |
Belangrijke bronnen van vitamine K zijn onder andere: bloemkool, broccoli, boerenkool, spinazie, erwten, volkoren producten, raapzaadolie, mager vlees, yoghurt, alfalfa, eierdooiers, saffloerolie, sojaolie, vislever olie en kelp. Maaaarrrr Je lichaam maakt ZELF vitamine K, Vitamine K is een in vetoplosbaar vitamine. Dit vitamine zit van naturen in plantaardig voedsel (groene bladeren) als vitamine K1 (fyllochinon). In de darmen wordt het ook gemaakt door onze darmbacteriën als vitamine K2 (menaquinone). Synthetische vitamine K wordt vitamine K3 (menadione) genoemd, ons lichaam zet dit vitamine om in actief vitamine K. Vitamine K is onmisbaar bij de vorming van verschillende bloedstolling componenten, en dus ook voor de bloedstolling. Tot ongeveer 3 maanden na de geboorte van een baby is het noodzakelijk dat dit vitamine extra in de voeding voorkomt, omdat er dan nog onvoldoende darmbacteriën in de darm zijn. Tegenwoordig wordt dit vitamine aan zuigelingen voeding toegevoegd om hersenbloedingen te voorkomen. | |
bixister | zaterdag 27 maart 2004 @ 22:09 |
quote:leuk! paardebloemblaadjes wilde ik inderdaad ook noemen want erg lekker (beetje ruccola-achtig)maar ik zag dat ze hier al eerder vermeld staan. maar wat stond er achter 'kenners verzamelen in de..'? [edit]al gevonden: '...herfst de wortels, die aan salades worden toegevoegd.' [/edit] (let trouwens wel op waar je ze plukt, liefst ver van de snelweg). | |
femmeChantal | maandag 29 maart 2004 @ 08:51 |
quote:Lamsoor schijnt nog lekkerder te zijn dan zeekraal, maar dat heb ik nog nooit gegeten (is wat zeldzamer). Lamsoor is trouwens deels beschermd; plukken/snijden mag, als de worteltjes maar blijven staan. | |
Dinus | maandag 29 maart 2004 @ 22:39 |
quote:Walnoten en hazelnoten kun je prima in je deeg voor je brood (bakmachine) doen | |
Pietverdriet | maandag 29 maart 2004 @ 22:45 |
Ben ik trouwens de enige die Zeeegel kaviaar kent? Als je vrouwelijke zeeegels vangt, die je herkent daaraan dat ze iets bruiner zijn dan de mannetjes en altijd een schelpje of stukje wier ofzo dragen. Dan doe je een werkhandschoen aan, en snijd dan ding open, dan zit daar een oranje kaviaar in, de eitjes. Die smaken goddelijk, met een zoetheid van peentjes. :-) | |
Tinkepink | dinsdag 30 maart 2004 @ 08:45 |
Ik heb nog ergens een lekker recept met walnoten, kwark, andijvie en komijn. Kijken of ik het vinden kan. Ik heb nog nooit van mijn leven Zeeegel kaviaar gegeten, maar ik kan me van Zuid Frankrijk herinneren dat zeeegels daar erg gewild waren. | |
Oblivion | dinsdag 30 maart 2004 @ 10:04 |
quote:Ah, dat is best een goed idee, ook voor de hele verse? Die witte dus? Waar je het velletje zo lekker van af kan trekkken? | |
KatirZan | dinsdag 30 maart 2004 @ 11:59 |
quote:Bij ons in de buurt is een begraafplaats met een stuk of 60 kastanje boompjes, de tamme dan heh Daar gaan wij dus elk jaar heen (lees : ik en mijn ouders) om die dingen te rapen.... Ze zijn best te eten, mits je er soep van maakt, das echt ranzig | |
capibar | dinsdag 30 maart 2004 @ 12:06 |
quote:brandnetelsoep | |
Tinkepink | maandag 7 juni 2004 @ 19:23 |
Leuk receptje voor deze tijd van het jaar: Vlierbesbloemenlimonadesiroop Je hebt nodig: - ongeveer 20 vlierbesbloemenschermen (bloemen van de vlierbes dus) - 1 liter water - 1 kilo suiker - 3 biologische citroenen (onbespoten dus) - 20 gram ascorbinezuur (vitamine c, verkrijgbaar bij de apotheek) Snij de citroenen in plakjes. Doe die in een pan of schaal samen de bloemen, de vitamine c en het water. Dek het geheel af en laat het 2 dagen staan (48 uur). Na 2 dagen zeef je het geheel door een dichte doek (een schone theedoek ofzo). Het aftreksel doe je in een pan, samen met de kilo suiker. Je kookt dit totdat alle suiker opgelost is. De siroop in flessen doen (geen plastic) en af laten koelen. Erg lekker met spa rood of ander bubbeltjes water (met gewoon 'plat' water smaakt het trouwens ook niet verkeerd). Gebruiken als limonadesiroop. | |
Pietverdriet | maandag 7 juni 2004 @ 19:56 |
hoef je het water niet te koken? | |
Tinkepink | dinsdag 8 juni 2004 @ 11:37 |
quote:Jawel hoor! quote: | |
Pietverdriet | dinsdag 8 juni 2004 @ 11:40 |
quote:Had weer eens poep in mijn ogen | |
roofless | dinsdag 8 juni 2004 @ 15:18 |
quote:Jaaaa, lekker. Ik neem aan dat je die 'tongetjes' bedoelt? Ook om een 'kruiden' boter van te maken, bijvoorbeeld voor bij krab of kreeft, geroosterd op een houtskoolvuurtje op het strand. | |
Pietverdriet | dinsdag 8 juni 2004 @ 15:49 |
quote:Oh Ja Zeeegelkaviaarboter, lijkt me erg lekker Klink alleen erg als iets wat de romeinen eten in Life of Brian. | |
ChrisJX | dinsdag 8 juni 2004 @ 17:59 |
Brandnetels kun je ook rauw eten De bladeren van beneden naar boven van de stengel afstrijken (zo raak je de brandharen niet zo dat ze pijn doen), daarna de bladeren flink tussen je handen heen en weer rollen en eet smakelijk | |
Isabeau | dinsdag 8 juni 2004 @ 20:56 |
quote:Dat maakte ik als kind samen met mijn moeder vaak! Gingen we samen schermen plukken. Best lekker spul, moet ik maar eens weer maken. Volgens mij is dit exact hetzelfde recept. Eten uit de natuur is altijd een succes. Beukennootjes, tamme kastanjes, brandneteltopjes, bosbessen (mijn lekkerste pannenkoek ooit was een bosbessenpannenkoek van zelf geplukte bessen), bramen (yummie!! jam!!), rozenbottels etc. Ik zie in dit topic nog veel meer tips die ik maar eens ga uitproberen. Dat van die paardenbloembladeren wist ik wel, maar heb ik nog nooit geprobeerd. | |
Joene | vrijdag 11 juni 2004 @ 22:17 |
ik heb vandaag toen het eb was , op een mosselenperceel in de waddenzee een emmertje gestolen | |
Tinkepink | zaterdag 12 juni 2004 @ 12:06 |
quote:boefje | |
Tinkepink | dinsdag 13 maart 2007 @ 17:50 |
Schopje! Het wordt lente! Gratis brandnetels en ander lekkers voor arme studenten/uitkeringstrekkers/etc.! Doe er je voordeel mee! | |
nixxx | dinsdag 13 maart 2007 @ 18:08 |
quote:het is dat ik geen zusje heb,... das wel lekker namelijk! en allerlei noten eet ik ook en als ik ze zie neem ik ze mee | |
justmattie | dinsdag 13 maart 2007 @ 21:30 |
ik leen nog liever geld dan dat ik uit de natuur zou eten | |
VeX- | woensdag 14 maart 2007 @ 13:40 |
Vroeger toen ik nog een straatschoffie was gingen mijn vrienden en ik vaak naar van die afgelegen tuintjes en platsoentjes waar je gratis bramen, hazelnoten, bessen etc. kon plukken. Helaas was dat niet bijzonder hygienisch, achteraf gezien. Je moest altijd goed op schimmels en beestjes letten. Het enige echte culinaire hoogstandje dat ik ken wat puur uit de natuur kwam was rabarbersoep. Als ik het me goed kan herinneren pluk je de rabarberstengels, kook je het, prak je dat tot een moesje, voegde suiker toe en je had een lekker toetje. Ik had het eens gegeten bij de directeur van mijn basisschool en zijn vrouw toen we daar eens gingen logeren. Maar dat was ook alweer bijna 2 decennia geleden, dus ik kan er naast zitten. | |
sanni | woensdag 14 maart 2007 @ 13:41 |
Ik weet niet of het al is langsgekomen maar er is zoiets als wilde spinazie? dat je gewoon langs de kant van weg kunt plukken? Het schijnt mits goed bereid heel lekker te smaken hoorde ik. Iemand? | |
Mirjam | woensdag 14 maart 2007 @ 13:43 |
'vroeger' zag je veel meer fruitbomen op pleintjes staan dan nu, nu zie ik ze nergens meer. ik kan me herinneren dat we naar het park gingen, en dan terugkwamen met zakken vol kruisbessen , rode bessen, bramen, pruimen kon je van een boom in een plantsoen verderop plukken, geweldig toch? en mama maar jam maken in de zomer | |
Uhmmie | woensdag 14 maart 2007 @ 13:50 |
hmm bramen *good ol' times* nu woon ik bijna centrum rotterdam enige eetbare hier op straat moet je uit een vuilnisbak vissen.. of frietjes van de grond ofzo toch wel jammer overigens wat betreft rabarber.. kun je heel makkelijk ook in de magnetron maken suiker bij, krentjes bij en prakken hoeft niet want dat gaat vanzelf als het gaar is | |
klaarover | woensdag 14 maart 2007 @ 14:15 |
Beukenootjes moet je rauw met mate eten (of totdat je een kriebelkeel krijgt), vanwege het gif dat erin zit. Geroosterd echter, al dan niet met suiker, zijn ze gezuiverd. Leuk bij een salade ipv pijnboompitten! Afgelopen nazomer/herfst heb ik eekhoorntjesbrood geplukt in het stadspark. Paddestoelen plukken is verboden, maar gelukkig werd ik niet gearresteerd. Op televisie is regelmatig Ray Mears te zien, die in onherbergzame oorden voedsel bereidt van de meest ongelofelijke dingen zoals boombast, waterleliestengels. Ik heb hem zelfs de lever uit een ree zien roppen, in het vuur zien flikkeren en halfrauw zien opeten. | |
Tinkepink | woensdag 14 maart 2007 @ 15:55 |
quote:Ja gatver! Sla! Andijvie! Witlof! Melk! Vlees! Appels! Waar denk je dat dat vandaan komt? Uit de fabriek soms? | |
Uhmmie | woensdag 14 maart 2007 @ 16:46 |
mag ik even quoten uit Elsevier quote:geeft dit antwoord op je vraag tinkepink? | |
Tinkepink | woensdag 14 maart 2007 @ 16:47 |
quote:Ik weet het. Bizar, is het niet? | |
Uhmmie | woensdag 14 maart 2007 @ 16:48 |
mja ik wist wel al dat melk in pakken groeit en kipfilet iets uit het vleesvak van de supermarkt was maareh... sla in reepjes was zelfs voor mij nieuw *grin* vind het echt seriues een slechte zaak als ik kids heb.. dan word dat verplciht regelmatig naar de kinderboerderij en tomaatjes uit de tuin hoor | |
ellos | woensdag 14 maart 2007 @ 17:42 |
Leuk topic! Ik wist niet dat je vlierbessen kon eten!!! Lijkt me zo plastic en hard smaken. Ik eet gratisch uit de natuur vooral bramen en krijg dan wel spulletjes uit andermans achtertuin, zoals walnoten, appels, pruimen en groenten e.d., en van de velden; prei, mais, aardappelen, maar dat teltdan maar niet mee voor het topic. Wat verder in me opkomt isvoornamelijk kamille- en brandnetelthee! Brandnetelsoep heb ik nog nooit geprobeerd. Hazelnoten (even in de oven op een bakplaat, dan smaakt het net als chocola. Tijm. Rabarber mjammmie, wanneer gaat dat weer komen/groeien? | |
Trizzle | zaterdag 17 maart 2007 @ 12:39 |
Erg leuk topic | |
Serendips | zaterdag 17 maart 2007 @ 12:51 |
Mijn ouders hadden vroeger zoveel in de tuin; aardappels, prei, tomaten, worteltjes, sperziebonen, sla. Verder aardbeien, frambozen, bramen, wijnbessen, appels, kruisbessen, kersen, pruimen, perziken, peren, vlierbessen. In het najaar altijd een enorme hoveelheid wal- en hazelnoten. De kids werden dan ook met enige regelmaat ingezet als verzamelaars, we werden aan de pluk of raap gezet. Jeugdtrauma! Helemaal gratis was dat natuurlijk niet, want er moet ook gezaaid worden en veel van de genoemde plantjes, struiken en bomen hebben toch behoorlijk wat onderhoud nodig. | |
ellos | zaterdag 17 maart 2007 @ 13:18 |
quote:Wauw dat heb je maar mooi meegekregen in je jeugd | |
Serendips | zaterdag 17 maart 2007 @ 13:42 |
quote:Zet je ze dan onder de grill om ze te branden? Vorig jaar heb ik hier, midden in de stad, een paar hazelaars ontdekt. Het lag helemaal bezaaid met nootjes eronder. Die kan ik dus niet laten liggen, ik heb toen een paar middagen een uurtje nootjes geraapt. Er kwamen mensen voorbij die me toch vreemd aankeken! "Mama, wat doet die mevrouw??" Die mevrouw is opgegroeid op het platteland, die is een beetje gek in haar hoofd! quote:Die hadden we ook nog vroeger bij mijn ouders, die groeide op de composthoop! Volgens mij verwerkte mijn moeder die altijd samen met aardbeien. | |
Leintjeuh | zaterdag 17 maart 2007 @ 14:51 |
quote:Alberdink Thijm, toch? | |
justmattie | zaterdag 17 maart 2007 @ 16:41 |
quote:de TS doelde op het feit dat hij geen geld heeft en dus gratis dingen uit de natuur haalt, en ik doelde op het feit dat ik geen fruit/groenten uit het stadspark ga plukken. en duhhh ik weet heus wel waar het wegkomt, mn Pa heeft een moestuin en ik weet er dus ook wel het een en ander van af | |
MarMar | zaterdag 17 maart 2007 @ 16:47 |
quote:Op die manier jagen is imho diervriendelijker dan die hele beestachtige vleesindustrie.. maar jagen voor de lol met duzend honden op 1 vosje omdat het "leuk" is vind ik heel wat anders. wat mij betreft gingen mensen weer meer zelf de natuur in voor hun eten, gingen ze nog eens nadenken dat een stuk vlees van een dier komt en niet uit een fabriek, beetje respect voor waar je van in leven blijft kan geen kwaad. | |
ellos | zaterdag 17 maart 2007 @ 18:25 |
quote:Wat zou dat zeggen over rabarber, dat het goed groeit op compost? Samen met aardbeien, daar zou ik nou niet opkomen! Ik vind het het lekkerst om het alleen warm te maken tot het vloeibaar is zonder iets erbij. | |
Trizzle | zaterdag 17 maart 2007 @ 18:35 |
quote:ik zou ze ook niet in de buurt van homosexplaatsen of uitgaansgelegenheden plukken | |
reclamedoos | zaterdag 17 maart 2007 @ 18:40 |
Aardbeien-rabarber jam is erg lekker hoor. Dan komt er een beetje een zurige tegenhanger van de zoete aardbeiensmaak. Erg lekker, ik kan niet wachten tot mn moeder weer jam gaat maken. | |
freecell | zaterdag 17 maart 2007 @ 18:45 |
Leuk topic Met thijm kan je thijmsiroop maken, goed voor je keel. Heb ik laatst nog gemaakt: -3 eetlepels gedroogde thijm, of gewoon een heleboel verse thijm, koken in 2 CM water in een steelpannetje. Even door laten koken - Beetje alcohol erdoor (jenever/whiskey oid) (te plukken in de betere kelder ) - Honing erdoor Klaar Wij aten vroeger echt heel veel uit de tuin (hadden enorm huis ivm 7 kinderen en dus ook een enorme (lichtelijk verwilderde) tuin): - Inhoud van de moestuin (kool, aardappels ed) - kersen - Appels - Pruimen - Hazelnoten - Peren (die at mijn moeder op voor ze rijp waren, dan vond ze ze het lekkerste ) - Worteltjes (en dan even afspoelen bij de regenton en rauw opkanen) - Rabarber - Vlierbessen (de thee ervan is heel goed tegen koorts, vooral handig bij kinderen met koortsstuipjes) - Allerlei soorten bessen waaronder Japanse wijnbes (is er iemand die weet waar ik dat ooit weer kan eten? Ben nu student, maar won zo dramatisch midden in de stad dat ik hier niet eens brandnetels kan vinden.... | |
Mirjam | zaterdag 17 maart 2007 @ 20:18 |
rabarber als het weer seizoen ervoor is, zit m'n hele vriezer altijd vol, en gaan er pannen mee naar werk en collega's | |
Serendips | zaterdag 17 maart 2007 @ 20:53 |
quote: Ben jij niet toevallig mijn zusje ... O nee, ik kom niet uit een gezin met zeven kids! Wijnbessen zie ik nog wel eens incidenteel bij mensen in de tuin staan. Ik stond ze vroeger altijd van de struik af te snoepen. | |
veldmuis | zaterdag 17 maart 2007 @ 20:54 |
KANKER HEE je moet een wachtwoord invullen | |
JediMindTricks | zaterdag 17 maart 2007 @ 20:55 |
Wie zit er hier bij student.utwente | |
Serendips | zaterdag 17 maart 2007 @ 20:56 |
Waar gaat dit nou opeens weer over? | |
veldmuis | zaterdag 17 maart 2007 @ 20:56 |
quote:ik niet | |
Tinkepink | zaterdag 17 maart 2007 @ 20:56 |
quote:Waar? | |
Serendips | zaterdag 17 maart 2007 @ 20:57 |
Jullie hebben nog gelijk ook, als je pagina 1 van dit topic laadt ... | |
Serendips | zaterdag 17 maart 2007 @ 20:58 |
Houston we've got a problem | |
veldmuis | zaterdag 17 maart 2007 @ 20:58 |
quote:Dit topic heeft maar 1 pagina bij mij | |
JediMindTricks | zaterdag 17 maart 2007 @ 20:59 |
quote:Bij mij ook maar goed, admin:admin werkt gewoon | |
veldmuis | zaterdag 17 maart 2007 @ 21:00 |
quote:Niet? | |
Serendips | zaterdag 17 maart 2007 @ 21:01 |
Huh, ik zie er toch echt 3 en ik dacht nog wel dat ik niet gezopen had ... | |
Serendips | zaterdag 17 maart 2007 @ 21:02 |
Tja, dat krijg je als je brandnetels eet! |