CvB | dinsdag 16 maart 2004 @ 16:04 |
Heee culinair fok! Ik heb beloofd een appeltaart te bakken voor m'n ouders, maar ik heb geen idee wat de beste manier is of het beste recept, wat ik moet hebben enz etc. Kunnen jullie me misschien op weg helpen met recepten en ervaringen met het maken van appeltaart?? Ik heb gewed met m'n vader dat k t beter kan dan hij, dus het moet echt een perfecte taart worden!! | |
Maar-T | dinsdag 16 maart 2004 @ 16:24 |
ff googlen he, vind je heel veel, doe ik ook altijd als ik geen kookboek heb, en voorzichtig met klokhuizen, gaat tussen de tanden zitten. | |
p_iglet | dinsdag 16 maart 2004 @ 19:03 |
Kun je een beetje koken/bakken? Zo niet koop dan een pak koopmans of honig of whatever mix voor appeltaart. Koop een kilo goudrenneten, wat eieren, wat rozijntjes, busje kaneel en een pakje roomboter en wat er eventueel nog verder op het pak staat. Loop naar de slijterij en koop een fles rum/malibu of apfelcorn. Week de rozijntjes in de drank. Volg verder de aanwijzingen op het pak. Als je wilt kan ik ook nog wel een receptje voor zelfgemaakt deeg voor appeltaart opzoeken. | |
Spindizzy | dinsdag 16 maart 2004 @ 19:06 |
Mijn man (want dat is de appeltaartbakker hier in huis ![]() ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 16 maart 2004 @ 19:13 |
Ik gebruik altijd gemalen hazelnoten ipv paneermeel om de vorm mee in te poederen | |
Pietverdriet | dinsdag 16 maart 2004 @ 19:14 |
Oh, en de appels krijgen als ze in stukjes zijn, wat kaneel, suiker en griesmeel, dat absorbeert het vocht uit de appels goed. | |
Pietverdriet | dinsdag 16 maart 2004 @ 19:15 |
En een beetje citroenrasp door het deeg. (Uit Boter (en dan bedoel ik boter) suiker, zout en meel) | |
CvB | dinsdag 16 maart 2004 @ 21:16 |
Ik heb eigenlijk nog helemaal geen ervaring met bakken, heb zelf dit recept gevonden: Ingrediënten: · 250 g bloem · 100 g suiker · zout · 150 g koude boter of margarine · 750 g appels (goudreinetten) · 1 eetlepel citroensap · 2 theelepels kaneelpoeder · 2 eetlepels abrikozenjam · poedersuiker Bereiding: De bloem boven een kom zeven en 75 g suiker en een mespunt zout erdoor mengen. De boter met twee messen tot erwtjesgrootte door de bloem snijden, 2 eetlepels ijskoud water toevoegen en met koele hand tot een soepel deeg kneden. Van het deeg een bal vormen, deze verpakken in plasticfolie en ± 1 uur in de koelkast leggen. Intussen de appels schillen, halveren, klokhuizen verwijderen en in kleine stukjes snijden. Overdoen in een kom en het citroensap, het kaneelpoeder en de rest van de suiker erdoor mengen. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten. De oven voorverwarmen op 175°C of gasovenstand 3. Een springvorm van ± 24 cm invetten en het aanrecht en een deegroller bestuiven met bloem. Het deeg uit de koelkast nemen en 3/4 deel ervan uitrollen tot een lap van ± ½ cm dik. De vorm bekleden met de deeglap, zodat een opstaande rand van ± 3 cm ontstaat. Het appelmengsel erin scheppen. De rest van het deeg uitrollen en tot lange repen snijden. Deze deegrepen als vlechtwerk op de vulling leggen. In het midden van de oven de appeltaart in ± 1 uur en 15 minuten goudbruin en gaar bakken. Intussen in een steelpan de jam al roerend op een zacht vuur verwarmen tot een dun vloeibaar mengsel. Uit de oven de appeltaart direct bestrijken met de jam en de taart op een taartrooster ± 10 minuten in de vorm laten afkoelen. De rand van de vorm verwijderen en de appeltaart verder laten afkoelen. Bestrooien met poedersuiker. Ik denk dat het hiermee wel zo ongeveer zal lukken of kan ik toch beter mix voor appeltaart spul kopen?? En moet ik de stukjes appel nou eigenlijk vantevoren laten drogen en dan pas met alle dingen bijelkaar doen of gewoon meteen in de kom? Ik zit er wel een beetje tegenop eigenlijk....maarja, al doende leert men en tis ook wel weer leuk ![]() | |
Mirjam | dinsdag 16 maart 2004 @ 21:17 |
gehakte walnoten en wat citroensap erdoor![]() | |
_Draven_ | dinsdag 16 maart 2004 @ 21:24 |
Zelf hou ik van amandelspijs, die leg ik dan op de bodem ![]() | |
bixister | dinsdag 16 maart 2004 @ 22:53 |
CvB klinkt wel ongeveer zoals 't recept van mijn moeders appeltaart, en die is altijd erg lekker. je hoeft geen mix voor appeltaart te kopen hoor. en de appel hoef je ook niet te laten drogen (hoezo?). het vervelendste stuk vind ik altijd het klein krijgen van de boter en daarna om 't tot een goed deeg te krijgen. als je eenmaal over de 'getverwatplaktditallemaal' drempel heen bent is 't juist wel weer leuk. houd altijd wat extra bloem bij de hand om het wat minder plakkerig te maken wanneer nodig. als je geen uur de tijd hebt om het deeg te laten afkoelen kun je het evt. ook wat versnellen door het eventjes in de vriezer te leggen. de tip van Piet om er (gehakte) hazelnoten door te doen is ook een goede (al doe ik dan alsnog wel wat paneermeel op de bodem). + evt. wat (gewelde) rozijnen door het appelmengsel als je ervan houdt. dat met die jam is niet echt noodzakelijk, ik besmeer de bovenkant ook wel eens met eidooier voor de taart de oven in gaat, ook lekker. of helemaal niks, kan ook. oja en als je tegen het vlechten opziet: ik maak wel eens een beetje extra deeg en maak daar dan een volledig dichte bovenkant mee. wel even voorzichtig om 'm in z'n geheel erop te krijgen, en dan de randjes goed aandrukken, maar ik vind 't zeker zo lekker. succes! | |
bixister | dinsdag 16 maart 2004 @ 22:55 |
oja, en als je geen deegroller hebt werkt een goed gewassen wijnfles (zonder etiket) ook prima. | |
bixister | dinsdag 16 maart 2004 @ 22:59 |
nou voor de volledigheid dan ook nog maar even het recept van mijn moeder(s appeltaart). ![]() deeg: 400 g zelfrijzend bakmeel 200 g gele basterdsuiker 220 g harde boter 1 losgeklopt ei zout naar smaak, snufje kaneel vulling: 1 kg zure appels (liefst Goudreinetten) 50 g rozijnen 75 g suiker citroensap, kaneel 2 eetl. paneermeel deeg: meel, suiker en beetje kaneel + zout mengen. 'Kuiltje' maken, het ei daarin, en goed mengen. Dan boter in stukjes erin, kneden tot stevig mengsel. Op koele plaats laten rusten vulling: appel in schijfjes. Rozijnen wassen en laten wellen. Suiker, citroensap, kaneel en rozijnen door de appel mengen. Oven voorverwarmen op stand 3-4. Vorm beboteren, beetje meel erin strooien. 2/3 van het deeg uitrollen en gelijkmatig over de bodem en rand van de vorm verdelen. Paneermeel daarover strooien. Vulling erin. Rest van het deeg kruiselings over het appelmengsel aanbrengen, of als je genoeg deeg hebt: helemaal bedekken. Bestrijk de bovenkant evt. met ei. Baktijd: ± 1¼ uur. Af laten koelen en op koele plaats laten rusten. | |
Pietverdriet | dinsdag 16 maart 2004 @ 23:33 |
Ik gebruik nooit zelfrijzend bakmeel voor deeg van een appeltaart, dan wordt ie namelijk luchtig en zacht. Ik wil de korst van een appeltaart hard zijn, met een lekkere botersmaak. Harde Wener; Bloem.........................600 gram suiker.........................300 gram boter...........................400 gram eieren..........................2 kleintjes of 1 grote citroen rasp................2 gram zout ...........................snufje | |
Ils | woensdag 17 maart 2004 @ 19:33 |
quote:aha, ook eens proberen ![]() | |
CvB | donderdag 18 maart 2004 @ 18:15 |
ok, bedankt voor de adviezen en t recept! Zondag ga ik aan de slag, kzal wel laten weten hoe t is geworden! | |
bixister | woensdag 24 maart 2004 @ 00:27 |
en? | |
dvr | woensdag 24 maart 2004 @ 01:59 |
Voor de echte chefs staat er een heerlijke (franstalige) uitdaging op http://www.meilleurduchef(...)arte_facon_ill.html, waar trouwens nog veel meer prachtige recepten te vinden zijn. | |
BE | donderdag 15 juli 2004 @ 12:31 |
quote:Goeie tip Piet! Heb gisteren een appeltaart gebakken en eerst even hier rondgekeken voor goede tips en het is nu een mooie stevige taart geworden. | |
Pietverdriet | donderdag 15 juli 2004 @ 14:35 |
quote::-) Wat voor een appels gebruik je in deze tijd v/h jaar? | |
BE | donderdag 15 juli 2004 @ 14:36 |
quote:Ehm... ik heb heel erg staan twijfelen gisteren, want ik las hier goudreinetten, maar goed die stonden niet op het 'bordje' bij de AH ![]() ![]() En ja, ik hoef zo'n 16-jarige vullertje ook niet te vragen hoe of wat. Dus ik heb de Jonagolds gepakt omdat daar nog iets van 'gold' in de naam zat ![]() Breaburn was mijn andere optie, maar die zijn niet zo sterk van smaak. | |
Pietverdriet | donderdag 15 juli 2004 @ 14:56 |
Ach so, ja Goudreinette zijn er nu niet. | |
Jenga | zondag 18 juli 2004 @ 05:05 |
Recept voor "appelkruimeltaart op het gevoel": Pak een grote pan (soeppan) en doe daar 2 delen bloem op 1 deel suiker in (ca. 400 g bloem, 200 g suiker). Pak een pak boter uit de koelkast en schaaf met een kaasschaaf ongeveer 2/3 er van in de pan. Zo wordt de boter snel kneedbaar. Gooi er 2 eieren bij en dan ga je aan de slag: hussel alles lekker door elkaar en als alles ongeveer gemengd is, ga je het wrijven tussen je handen zodat het als kruimels weer naar beneden valt. Niet kneden dus, maar luchtig kruimelen! Een hoge pan is daarom ook aan te bevelen boven een beslagkom omdat bij die laatste de boel te snel over de rand door de keuken vliegt. Het deeg moet niet aan elkaar plakken (dan moet je er wat meer bloem bij gooien) maar het moeten wel deegkruimels zijn en geen losse bloem-suiker-zooi. Gooi er een dosis kaneel in en klaar ben je met het deeg. Pak een schaal en knikker daar een stapel goudreinet-stukjes in. Doe er citroenrasp wij, witte rozijnen en ook een dosis kaneel, beetje husselen en je hebt de vulling. Gooi 2/3 van het kruimeldeeg in een bakblik of ovenschaal en zet het een beetje op tegen de randen. Gooi de vulling erin en vervolgens het laatste deel van het kruimeldeeg er overheen. Klein uurtje bakken in de oven en je hebt gruwelijk heerlijke appelkruimeltaart. De perfecte appeltaart-van-de-tv krijg je zo niet, maar wel eentje met een heel erg lekkere krokante korst en met een hele losse structuur. | |
Pietverdriet | zaterdag 25 september 2004 @ 14:18 |
Normaal doe ik wat griesmeel door de appels om het vocht te absorberen, maar vandaag een experiment gedaan. Er zit er nu eentje in de oven met wat tapioca parels door de appelvulling, eens kijken hoe dit het vocht uit de appels absorbeerd. | |
lady-wrb | zondag 26 september 2004 @ 14:03 |
en?hoe ging dat? en nog een vraagje hoeveel griesmeel gooi je in de appelvulling? ik had laatst een appeltaartgebakken en de bovenkant zag er heel goed uit, maar de bodem was nog gewoon deeg. hij had er toch echt een uur in gestaan. wat deed ik fout? | |
Pietverdriet | zondag 26 september 2004 @ 14:10 |
Geen last van vocht deze keer, maar helaas de appels iets te gaar, voor de rest lekker. moet er nog meer mee experimenteren om een definitieve mening over te vormen. Verder, hoeveel griesmeel, een eetlepel of 2, 3 afhankelijk van hoeveel appels en hoe groot de vorm is. Welke temperatuur had je gebakken, enne, was je bodem niet gewoon mislukt doordat het door het appel vocht te nat werd? Je kan ook proberen om de bodem voor te bakken, ben ik ook mee bezig, dan begin je met de bodem van de springvorm te beleggen en die bak je voor, daarna (als ie afgekoeld is) vorm je de rand en doe je de appels er in. | |
lady-wrb | zondag 26 september 2004 @ 14:23 |
ik had de oven op 170 graden gezet. de bodem had ik ok nog bedekt met een laagje amandelspijs en ik had de rozijnen niet voorgeweekt zodat die het vocht uit de appel konden opnemen. zal ik hem de volgende keer langer laten bakken? heb jij zelf al de bodem een keertje voorgebakken of was je dat nog van plan? en hoe lang bak je hem dan? en dius griesmeel toevoegen om te voorkomen dat de appels gaan doorlekken? hoe doe jij de appelstukjes? ik beleg de bodem met schijfjes dan een laag rozijnen en dan de rest van de appel in stukjes er boven op. | |
krakkemieke | zondag 26 september 2004 @ 14:27 |
Ik doe paneermeel op de bodem, tussen deeg en appels, dat helpt ook. Gewoon een dun laagje. | |
Pietverdriet | zondag 26 september 2004 @ 14:28 |
Bak op 200 graden, voorbakken tot bodem goudbruin, doe ik soms, als ik zin heb, resultaat is goed, icm griesmeel. en, ja griesmeel dient voor vochtopname. Ik gebruik geen rozijnen, en snij de appel aan parten, en hou die groot, dan word de appel minder plörre maar blijft appeliger. | |
Pietverdriet | zondag 26 september 2004 @ 14:29 |
quote:Jep, maar vind ik niet zo lekker. | |
ondeugend | zondag 26 september 2004 @ 14:31 |
Niet te zuinig met kaneel zijn ![]() | |
Pietverdriet | zondag 26 september 2004 @ 14:46 |
doe er nooit kaneel in. | |
ondeugend | zondag 26 september 2004 @ 14:47 |
quote:Misschien een keer doen ? ![]() | |
Pietverdriet | zondag 26 september 2004 @ 14:48 |
nee, dan wordt die niet opgegeten. | |
ondeugend | zondag 26 september 2004 @ 14:50 |
quote:Hmmmm.... dan moet je hem aan mij serveren ![]() ![]() | |
Pietverdriet | zondag 26 september 2004 @ 14:54 |
Dat had ondeugend nu niet moeten zeggen![]() | |
ondeugend | zondag 26 september 2004 @ 15:00 |
quote:Euhhh je plaatje is stuk ![]() Ik ga er maar van uit dat het een appeltaart was met veeeeeeel kaneel ! ![]() | |
Pietverdriet | zondag 26 september 2004 @ 15:27 |
Plaatje doet het prima, in Exploder en in Mozilla | |
Spindizzy | zondag 26 september 2004 @ 16:18 |
quote:Kaneel ![]() En een appeltaart is pas echt appeltaart met slagroom ![]() | |
Pietverdriet | zondag 26 september 2004 @ 16:23 |
Oh ja, het deeg maak ik uit Boter, Suiker, bloem en citroenrasp met een snuf zout, lekker hard en knapperig met een heerlijke botersmaak. | |
krakkemieke | zondag 26 september 2004 @ 22:52 |
Boter! *Cheerleader smilie nadoet* | |
Pietverdriet | zondag 26 september 2004 @ 22:57 |
Boter roeleerd grote tijd, Boter is verrukkelijk Boter is het beste Boter op het brood Boter om te bakken Boter in de saus Boter op de groente Boter in de puree Boter is het beste Boter ! Boter ! en van margarine krijg je kanker | |
Dymphy | maandag 27 september 2004 @ 12:53 |
Mijn vriend heeft het volgende recept van een vriend gekregen. Schijnt lekker te zijn... _______________________________________________________________________________ WEENSE APPELTAART Benodigdheden: Deeg 300 gram boter 250 gram basterdsuiker 500 gram bloem 5 gram bakpoeder 1 ei Vulling ± 750 gram appels 50 gram suiker 50 gram rozijnen 20 gram maïzena/ custard 150 gram abrikozenjam snufje kaneel Afwerking amandelschaafsel Werkwijze: De boter zacht maken met de hand. Vervolgens de basterdsuiker fijnrollen, waarna beiden ingrediënten mengen. Het ei kloppen en voor ¾ toevoegen. De bloem en bakpoeder zeven en toevoegen. Het geheel mengen. Gebruik voor de bodem ongeveer 600 gram van het deeg in een springvorm van Ø 26 centimeter. Voor de vulling dienen de appels geschild te worden en in partjes gesneden te worden. Hierna mengen met andere ingrediënten. Na het mengen kan de vulling in de springvorm, waarna deze afgedekt wordt met reepjes deeg. Deze reepjes bestrijken met ei. Tenslotte afwerken met amandelschaafsel. De taart bakken in een oven van 200 °C gedurende zo’n 50 á 60 minuten. | |
biawa | woensdag 9 maart 2005 @ 21:43 |
Mijn appeltaarten worden qua smaak altijd prima, maar zodra je een partje hebt gesneden is het moeilijk om hem heel te houden. Het stort vrijwel gelijk als een kaartenhuis in elkaar. Ik gebruik voor de vulling gewoon appels, rozijnen, beetje citroensap, suiker en kaneel. Op de bodem doe ik wat paneermeel. Qua natheid en gaarheid is hij verder prima, maar ik vind het zo zonde dat het zo snel instort. Wat helpt? | |
Pietverdriet | donderdag 10 maart 2005 @ 10:26 |
quote:Een ruitjeswerk over de appels? | |
biawa | donderdag 10 maart 2005 @ 11:40 |
quote:Gedaan. Het punt is dat de vulling in de horizontale richting eruit valt als je een punt hebt gesneden (hmmm, dat klinkt heel onlogisch, maar hopelijk snap je wat ik bedoel). | |
Spindizzy | donderdag 10 maart 2005 @ 11:42 |
Misschien maak je je appelstukjes te klein? Als ze wat groter zijn dan houdt het de boel met wat mazzel wat beter bij elkaar. | |
biawa | donderdag 10 maart 2005 @ 12:31 |
Ik heb niet het idee dat ik het extreem klein snij ofzo, maar ik zal de volgende keer nog wat grovere stukken snijden. Meer tips tegen appeltaart-desintegratie blijven welkom! | |
krakkemieke | donderdag 10 maart 2005 @ 21:32 |
Och, als het bij mij gebeurt denk ik: het kan toch niet heel naar binnen........ | |
Martijn_77 | zaterdag 12 maart 2005 @ 09:58 |
quote:Welke apel kun je dan nu het beste nemen? | |
Faithy | zaterdag 12 maart 2005 @ 10:05 |
Goudreinettes zijn er NU wel ![]() die post was in juli ![]() | |
Oblivion | zaterdag 12 maart 2005 @ 10:06 |
quote: ![]() Die quote van Piet, kijk eens goed naar de datum... ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 12 maart 2005 @ 10:19 |
Ik schil appellen, die deel ik in 4en, en als de appels groot zijn dan in 8en (dus de kwarten in de lengte nog eens door na het verwijderen van het klokhuis) | |
Faithy | zaterdag 12 maart 2005 @ 10:34 |
en je laat de parten zo in de taart? dus die kwarten? ik maak daar altijd plakjes van die ik dan stapel, en op elk laagje nog idd wat griesmeel/kanaal/suiker extra.. maar om die hele grote in de taart te verwerken.. nee ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 12 maart 2005 @ 11:13 |
quote:Ja, bij kleine appels kwarten, bij grote achtsten | |
Faithy | zaterdag 12 maart 2005 @ 11:16 |
ik doe het dan meestal sowieso door 8-en, of zelfs 16-en ![]() maar elke appeltaart die ik nu bak zal in herinnering zijn van wijlen mijn oma (zaterdag overleden..), die ze altjid heerlijk vond en zelfs er om haar sterfbed nog om vroeg... ![]() geen appeltaart zal meer dezelfde zijn... | |
Jentin | maandag 21 maart 2005 @ 20:57 |
Tijdje geleden heb ik in plaats van gewone suiker (deels) de Culisuiker Appel/kaneel gebruikt in de appeltaart. Ik lust alleen zelf geen appeltaart, dus ik kan niet zelf zeggen of het geslaagd was, maar de visite en de expert in de vorm van moederlief vonden het erg lekker ![]() Moet je dus wel van kaneel houden ![]() | |
zeeuwse | dinsdag 22 maart 2005 @ 13:19 |
Ik gebruik altijd verschillende soorten appels. Goudrenetten als ze er zijn + jonagold + elstar/ cox. Uit principe alleen hollandse soorten. Braeburn e.d. komt er bij mij niet in. Ik snij ze vrij klein, (ong. 1cm x 1cm x 0,5cm) doe er rozijnen, suiker, kaneel en citroensap (allemaal op gevoel) doorheen. Bodem komt gewoon uit een pak van Honig. Ik heb een paar goede baksters in de familie, maar ze raken toch niet uitgepraat over mijn appeltaart. | |
Martijn_77 | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:17 |
quote:Sorry kijk niet altijd naar de datum in de posts.:@ [On Topic] Nog even een aanvulling op de recepten hier. Soms gaan er ook wel eens krenten of rozijen door maar als je nu mensen hebt die dit niet lusten (zoals mijn vrouw ![]() | |
karper | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:53 |
een appeltaart met vanille sabayon. nou als je dat alleen al zecht dat je het gaat maken sta ik voor je deur! | |
Koningin | woensdag 23 maart 2005 @ 10:08 |
Ik ga er morgen een bakken. Is ie dan vrijdag nog te eten? | |
Oblivion | woensdag 23 maart 2005 @ 10:17 |
Juist Koningin! Dan zitten de smaken lekker vermengd, als ik dat zo mag zeggen.. ![]() In de koelkast zetten 's nachts als ie dus afgekoeld is, puntjes van snijden en een tik met de magnetron de volgende dag, en je hebt heerlijk appeltaart! Een tik he, dus 5 tot 10 sec... Misschien is 10 sec nog te lang... Even uitproberen. ![]() ![]() | |
Koningin | woensdag 23 maart 2005 @ 11:23 |
Foto kan ik wel regelen als ik er aan denk. Maar het wordt geen culinair hoogstandje hoor ![]() | |
Koningin | vrijdag 25 maart 2005 @ 14:23 |
Nou, de foto's. Ik vind hem redelijk gelukt..... ![]() Het was mijn eerste keer appeltaart bakken. Hier kwam ie uit de oven: ![]() Dit was vandaag, nadat ik geproefd had: ![]() | |
Marlousie | vrijdag 1 april 2005 @ 09:58 |
Hele goede tips vind ik hier, bedankt allemaal. Vooral Nu nog even mijn two cents: - gebruik in plaats van suiker, ook eens honing in de vulling. Ongeveer 2 flinke eetlepels maakt het een stuk lekkerder. - ik strooi altijd een laag custardpoeder over de bodem, voordat de vulling erin gaat. Het poeder neemt het vocht op en het mes snijdt aan twee kanten: je appeltaart wordt droger, en je krijgt een heerlijk dun puddinglaagje over de bodem. - een tip die ik ergens anders las: wel de rozijnen ook eens in Grand Marnier (sinaasappellikeur) of Apfelkorn (appellikeur). Ikzelf ben erg enthousiast over die laatste drank, en ga hem zeker proberen de volgende keer. Ik vraag me nu alleen af, of het wel verstandig is om de griesmeel tip te proberen in combinatie met de custard. Wordt de appeltaart daar niet te droog van? Of kan een appeltaart nooit TE droog worden? | |
Spindizzy | vrijdag 1 april 2005 @ 10:14 |
quote:Bij de notenboer op de markt kun je gedroogde cranberries krijgen. Volgens mijn vriendin (allergisch voor rozijnen) zijn ze geweldig als vervanging. | |
krakkemieke | zaterdag 2 april 2005 @ 21:25 |
Marlousie: Ik zou of griesmeel of custard proberen. Beiden zijn bedoeld om het overtollig appelsap op te nemen. | |
Troel | maandag 4 april 2005 @ 08:33 |
Probeer eens driekwart goudreinetten en een kwart andere appel. Errug lekker ![]() | |
michi | zaterdag 9 april 2005 @ 08:45 |
tip van wina born: theelepel gemberwortel toevoegen, maakt inderdaad je taarten 2x zo lekker, echt heel verrassend. | |
renzell | zaterdag 9 april 2005 @ 09:57 |
Hmmmm, inderdaad lekker veel noten en rozijnen er doorheen en een paar heelijk zachte peren als aanvulling op de appels! ![]() Overigens wordt er altijd nogal scheutig gedaan met de citroenschil in appeltaartrecepten. ben ik persoonlijk absoluut geen fan van. ![]() | |
renzell | zaterdag 9 april 2005 @ 09:57 |
Die theelepel gemberwortel is inderdaad wel een grote aanrader! ![]() | |
Faithy | zaterdag 9 april 2005 @ 15:22 |
heb er woensdag nog 2 gebaken, gwoon standaard, 1 met rozijnen, de ander zonder.. en ze waren errug lekker en goedgekeurd door de gehele familie ![]() ![]() | |
SCH | zaterdag 9 april 2005 @ 15:23 |
Johannes van Dam heeft mijn appeltaart een keer getast en hij vond hem lekkur ![]() Had wel wat tips over de soort appels (braeburns zijn volgens hem de beste) | |
Faithy | zaterdag 9 april 2005 @ 15:28 |
Ik gebruik altjid Goudreinetten.. maar Braeburns zijn ook lekker ![]() | |
renzell | zaterdag 9 april 2005 @ 16:44 |
lekker mixen; zoveel mogelijk soorten! | |
Oblivion | zaterdag 9 april 2005 @ 19:24 |
Ik gebruik eigenlijk altijd baukje. En dan lekkere zure appels, met vanille suiker en kaneel. En geen rozijnen! ![]() Smaakt uitstekend! | |
michi | zondag 10 april 2005 @ 08:19 |
Baukje bestaat toch niet meer, of is mijn AH gewoon gestopt met Baukje? Ik vond die ook altijd lekker genoeg, nu probeer ik telkens een ander recept (heb een speciaal appetlaartenboek uit de jaren 80 met afzichtelijke foto's (vind ik altijd het probleem met oude kookboeken: ze wekken niet de eetlust op) maar de lekkerste vind ik nog steeds de taart van Wina Born. | |
Oblivion | zondag 10 april 2005 @ 08:59 |
Het zou best kunnen michi... Maar heb nog wel andere dingen gezien van Baukje... Is heel lang geleden dat ik een appeltaart gemaakt heb. Ik zal hier eens checken in de supermarkten. ![]() | |
SCH | zondag 10 april 2005 @ 13:53 |
Geen rozijnen??? | |
Oblivion | zondag 10 april 2005 @ 16:50 |
quote:Nee, vind ze ook echt niet lekker in taart. Als ik bij iemand op visite ben, zal ik de taart er niet om laten staan. Maar als ik het dan thuis maak, komen er geen rozijnen in! ![]() | |
michi | zondag 10 april 2005 @ 18:52 |
ik vind een appeltaart niet compleet zonder 25 g krenten en 25 g rozijnen hoor | |
snijder | zondag 10 april 2005 @ 18:58 |
Heb je ook wel eens Tarte Tatin (omgekeerde gebakken appeltaart) gegeten? Dat is mijn favoriet. | |
Marlousie | dinsdag 12 april 2005 @ 21:16 |
Dus óf griesmeel, óf custard? Nou, dan blijf ik mooi bij de custard. Veel lekkerder. ![]() Die tip over het theelepeltje gemberwortel, is dat geraspt of poeder? En waar moet die doorheen, de vulling? Ik heb ook wel eens de tip gekregen om warme abrikozenjam over de taart te strijken als hij net uit de oven komt, maar dat vond ik toch niet zo geweldig. Goed, de taart gaat er wel mooi van glimmen, maar de smaak doet naar mijn mening af aan de rest van de taart. | |
La_Guiri | vrijdag 15 april 2005 @ 23:47 |
Mijn opa van 81 maakt de lekkerste appeltaart van de heeeeele wereld ![]() Alleen houd hij van experimenteren en is het dus elke keer weer anders... Dan weer met abrikozenjam, dan met vanille door het deeg of een laagje amandelspijs. | |
Joene | zaterdag 16 april 2005 @ 09:26 |
ik maak altijd appelpartjes met rozijnen flink kaneel een suiker , en een flinke scheut stroh rum. De bodem gewoon , van bloem en en flink roomboter en ei. | |
StarShineAtNight | zondag 17 april 2005 @ 20:44 |
Mijn tip: gooi wat lemonmarmelade door de appels! Lekker frisse smaak, dat was echt een succes! | |
Auticia | maandag 18 april 2005 @ 18:33 |
Een collega van me vertelde mij dat ze weleens bitterkoekjes als bodem gebruikt voor appeltaart. Zelf nooit geprobeerd, maar volgens haar was het erg lekker. | |
Pietverdriet | zaterdag 15 oktober 2005 @ 11:28 |
Heb net een appeltaart in de oven gegooid waar ik de helft van de bloem vervangen heb door amandelmeel. Ben erg benieuwd, neem hem mee naar mijn zus, als aardigheidje. | |
SCH | zaterdag 15 oktober 2005 @ 12:56 |
En Piet? | |
Pietverdriet | zaterdag 15 oktober 2005 @ 19:01 |
Lekker, maar had wat te weinig griezen tussen de appelen, waardoor de structuur niet optimaal was. | |
SCH | zondag 16 oktober 2005 @ 00:19 |
Maar dat meel was dus wel lekker? Mijn finest appeltaartmoment was toen Johannes van Dam in een van de uitzendingen kwam en ik een appeltaart gebakken had en hij die 'live' keurde en lekker zat te smikkelen. Er was wel wat mee maar hij was best tevreden ![]() | |
Pietverdriet | zondag 16 oktober 2005 @ 11:00 |
Doe eens jouw appeltaart recept posten, sch? | |
Solitarias | zondag 16 oktober 2005 @ 11:03 |
Tjemig, wat een goede tips allemaal! ![]() | |
Muck | zondag 16 oktober 2005 @ 18:02 |
ik doe er juist nooit paneermeel in. Veel mensen gooien dit erin om de bodem droog te houden, maar ik vind het juist heerlijk als de bodem stevig en vochtig is, mmm ik heb er vrijdagavond 2 gebakken want ik kreeg zaterdag bezoek. een "normale" en eentje met walnoten ipv rozijntjes (er lust er hier een geen rozijnen, vandaar) | |
SCH | zondag 16 oktober 2005 @ 19:24 |
quote:Ik ben heel erg van de basics. Suiker, tarwebloem en boter - appels, rozijnen en veel kaneel en vanillesuiker - de enige uitspatting die ik me soms veroorloof zijn walnoten. Toen manlief laatst een ingewikkeld dieet had en o.a. geen suiker mocht heb ik er 1 met zoetstof gemaakt. Niet eens zo slecht alhoewel wel een stuk droger. | |
Pietverdriet | zondag 16 oktober 2005 @ 19:49 |
quote:Das meestal het lekkerst, | |
La_Guiri | maandag 17 oktober 2005 @ 23:02 |
Gisteren had mijn opa weer appeltaart gebakken en hij verteld me elke keer weer hoe hij dat doet... Ach ja, oude mensen. Nu had hij er wat griesmeel over heen gestrooid met suiker en kaneel en veel vanillesuiker. Ook had hij weer abrikozenjam erover gedaan toen hij net uit de oven kwam. Hij was erg lekker moet ik zeggen. | |
SCH | maandag 17 oktober 2005 @ 23:22 |
quote:Inderdaad, het is wel eens leuk een ander standje te doen maar meestal kom je toch weer terug bij het gewone ![]() | |
pievdb | donderdag 20 oktober 2005 @ 22:17 |
Ons recept (kokschool spermalie, brugge): Benodigdheden: * briochedeeg * appelen * amandelroom * amandelschilfers * geweekte rozijnen (geweekt in suikerwater 50% water, 50% suiker, vanillestok, steranijs, citroenzeste) * Briochedeeg: 250 gr bloem 2,5 gr gist 2 eieren 5 cl water 5 gr zout 15 gr suiker 90 gr boter Gezeefde bloem in een fontein brengen (putje in het midden maken) de boter in kleine vlokjes verdelen en aan de kant van de fontein leggen het water handwarm maken en de gist erin oplossen in het midden van de fontein het water langzaam verdelen en met de hand een draaiende beweging maken en de eieren stuk voor stuk toevoegen. suiker toevoegen op het allerlaatste moment zout toevoegen (zout doodt gistcellen, alsook heet water) afdekken met plasticfolie en 30 min laten rijzen afkloppen kneden (met bloem) uitrollen en in de ingevette bakvorm doen (als de deeg begint te zweten weer een tijdje in de frigo leggen en erna verderdoen) 2de rijstijd geven. *Amandelroom: 250 gr broyage 50% (amandelpoeder 50% met 50 % suiker (te koop in winkels)) 125 g boter 3 eieren een scheutje Calvados (Calvados heeft als basis appelen) De boter cremeren (met een kopper wit draaien) geleidelijk aan de broyage en de eieren toevoegen en draaien tot een homogene massa. De amandelroom koel bewaren. 3 appelen schillen en in grote stukken snijden deze in weinig boter opzetten en onmiddellijk op een plaat laten afkoelen De amandelroom door middel van spuitzak op de deeg spuiten (die inmiddels al in de taartvorm ligt) rozijntjes toevoegen en stukjes appel verdelen over de vulling de vorm afwerken met amandelschilfers en in een voorverwarmde over plaatsen bakken gedurende ca 25 min op 175°C de taart hierna eventueel flamberen met calvados | |
Esto | zaterdag 22 oktober 2005 @ 13:30 |
Ik heb gisteravond een appeltaart gebakken! En we gaan em vanavond eten ![]() Kijk meestal op de verpakking hoe het moet (weet ik onderhand wel uit m'n hoofd). Maar het is een beetje standaard, zonder noten etc. erin ![]() Maar laat het meestal wel 75 minuten in de oven, ipv. 60 minuten. | |
Greins | zondag 13 november 2005 @ 20:12 |
Een makkelijkere en lekkerdere appeltaart dan die van Granny's Wereldberoemde Appeltaart www.grannys.nl ben ik nog niet tegengekomen. Ik bestel ze altijd via de webshop want dan heb je de volgende dag een blik in huis en maak je in no time zelf een superlekkere appeltaart! ennnn . . ..... volgende maand bij mij in Apeldoorn een winkel kan ik ze zelfs zo ophalen. | |
Frautie | donderdag 21 september 2006 @ 14:27 |
tvp! Ik ben nog steeds niet in staat om een goede appeltaart bakken ![]() | |
Martijn_77 | donderdag 21 september 2006 @ 22:03 |
Wat een kick zeker als dit topic Appeltaart Bakken net geopend is. Deze gaat dus dicht |