abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_25486199
Goudreinettes zijn er NU wel

die post was in juli
Doei.
pi_25486209
quote:
Op zaterdag 12 maart 2005 09:58 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Welke apel kun je dan nu het beste nemen?
Martijn!

Die quote van Piet, kijk eens goed naar de datum...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  zaterdag 12 maart 2005 @ 10:19:36 #53
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25486307
Ik schil appellen, die deel ik in 4en, en als de appels groot zijn dan in 8en (dus de kwarten in de lengte nog eens door na het verwijderen van het klokhuis)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_25486459
en je laat de parten zo in de taart? dus die kwarten?

ik maak daar altijd plakjes van die ik dan stapel, en op elk laagje nog idd wat griesmeel/kanaal/suiker extra..

maar om die hele grote in de taart te verwerken.. nee
Doei.
  zaterdag 12 maart 2005 @ 11:13:20 #55
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25486837
quote:
Op zaterdag 12 maart 2005 10:34 schreef Faithy het volgende:
en je laat de parten zo in de taart? dus die kwarten?

ik maak daar altijd plakjes van die ik dan stapel, en op elk laagje nog idd wat griesmeel/kanaal/suiker extra..

maar om die hele grote in de taart te verwerken.. nee
Ja, bij kleine appels kwarten, bij grote achtsten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_25486885
ik doe het dan meestal sowieso door 8-en, of zelfs 16-en

maar elke appeltaart die ik nu bak zal in herinnering zijn van wijlen mijn oma (zaterdag overleden..), die ze altjid heerlijk vond en zelfs er om haar sterfbed nog om vroeg...

geen appeltaart zal meer dezelfde zijn...
Doei.
pi_25644852
Tijdje geleden heb ik in plaats van gewone suiker (deels) de Culisuiker Appel/kaneel gebruikt in de appeltaart. Ik lust alleen zelf geen appeltaart, dus ik kan niet zelf zeggen of het geslaagd was, maar de visite en de expert in de vorm van moederlief vonden het erg lekker

Moet je dus wel van kaneel houden
  dinsdag 22 maart 2005 @ 13:19:33 #58
90648 zeeuwse
Mostly harmless
pi_25657774
Ik gebruik altijd verschillende soorten appels. Goudrenetten als ze er zijn + jonagold + elstar/ cox.
Uit principe alleen hollandse soorten. Braeburn e.d. komt er bij mij niet in.
Ik snij ze vrij klein, (ong. 1cm x 1cm x 0,5cm) doe er rozijnen, suiker, kaneel en citroensap (allemaal op gevoel) doorheen. Bodem komt gewoon uit een pak van Honig. Ik heb een paar goede baksters in de familie, maar ze raken toch niet uitgepraat over mijn appeltaart.
So Long and Thanks for All the Fish
  dinsdag 22 maart 2005 @ 22:17:13 #59
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_25670994
quote:
Op zaterdag 12 maart 2005 10:06 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Martijn!

Die quote van Piet, kijk eens goed naar de datum...
Sorry kijk niet altijd naar de datum in de posts.:@

[On Topic]
Nog even een aanvulling op de recepten hier. Soms gaan er ook wel eens krenten of rozijen door maar als je nu mensen hebt die dit niet lusten (zoals mijn vrouw ) Dan kun je dit ook vervangen voor abrikozen of peren (Eventueel gedroogd en dan geweld)
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  dinsdag 22 maart 2005 @ 22:53:41 #60
85784 karper
vissen is me handelsmerk
pi_25672204
een appeltaart met vanille sabayon.
nou als je dat alleen al zecht dat je het gaat maken sta ik voor je deur!
pi_25677927
Ik ga er morgen een bakken.
Is ie dan vrijdag nog te eten?
pi_25678088
Juist Koningin! Dan zitten de smaken lekker vermengd, als ik dat zo mag zeggen..
In de koelkast zetten 's nachts als ie dus afgekoeld is, puntjes van snijden en een tik met de magnetron de volgende dag, en je hebt heerlijk appeltaart!

Een tik he, dus 5 tot 10 sec... Misschien is 10 sec nog te lang...
Even uitproberen. En foto van maken, of draaf ik nu door...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_25679365
Foto kan ik wel regelen als ik er aan denk.
Maar het wordt geen culinair hoogstandje hoor zal wel het recept worden achter op het Koopmans pak! Is mijn eerste keer dat ik zelf eentje bak!
pi_25732281
Nou, de foto's. Ik vind hem redelijk gelukt..... en hij smaakt ook nog.
Het was mijn eerste keer appeltaart bakken.

Hier kwam ie uit de oven:


Dit was vandaag, nadat ik geproefd had:
pi_25900150
Hele goede tips vind ik hier, bedankt allemaal. Vooral

Nu nog even mijn two cents:

- gebruik in plaats van suiker, ook eens honing in de vulling. Ongeveer 2 flinke eetlepels maakt het een stuk lekkerder.

- ik strooi altijd een laag custardpoeder over de bodem, voordat de vulling erin gaat. Het poeder neemt het vocht op en het mes snijdt aan twee kanten: je appeltaart wordt droger, en je krijgt een heerlijk dun puddinglaagje over de bodem.

- een tip die ik ergens anders las: wel de rozijnen ook eens in Grand Marnier (sinaasappellikeur) of Apfelkorn (appellikeur). Ikzelf ben erg enthousiast over die laatste drank, en ga hem zeker proberen de volgende keer.

Ik vraag me nu alleen af, of het wel verstandig is om de griesmeel tip te proberen in combinatie met de custard. Wordt de appeltaart daar niet te droog van? Of kan een appeltaart nooit TE droog worden?
  vrijdag 1 april 2005 @ 10:14:27 #66
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_25900431
quote:
Op dinsdag 22 maart 2005 22:17 schreef Martijn_77 het volgende:


[On Topic]
Nog even een aanvulling op de recepten hier. Soms gaan er ook wel eens krenten of rozijen door maar als je nu mensen hebt die dit niet lusten (zoals mijn vrouw ) Dan kun je dit ook vervangen voor abrikozen of peren (Eventueel gedroogd en dan geweld)
Bij de notenboer op de markt kun je gedroogde cranberries krijgen. Volgens mijn vriendin (allergisch voor rozijnen) zijn ze geweldig als vervanging.
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_25939702
Marlousie: Ik zou of griesmeel of custard proberen. Beiden zijn bedoeld om het overtollig appelsap op te nemen.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  maandag 4 april 2005 @ 08:33:30 #68
35189 Troel
scherp en bot
pi_25970320
Probeer eens driekwart goudreinetten en een kwart andere appel.

Errug lekker
troel (de ~ (v.), ~en)
1 [inf.] vrouw of meisje
2 trut
pi_26090862
tip van wina born: theelepel gemberwortel toevoegen, maakt inderdaad je taarten 2x zo lekker, echt heel verrassend.
  zaterdag 9 april 2005 @ 09:57:12 #70
105888 renzell
Ik wil alleen maar zwemmen.
pi_26091315
Hmmmm, inderdaad lekker veel noten en rozijnen er doorheen en een paar heelijk zachte peren als aanvulling op de appels!
Overigens wordt er altijd nogal scheutig gedaan met de citroenschil in appeltaartrecepten. ben ik persoonlijk absoluut geen fan van.
  zaterdag 9 april 2005 @ 09:57:58 #71
105888 renzell
Ik wil alleen maar zwemmen.
pi_26091320
Die theelepel gemberwortel is inderdaad wel een grote aanrader!
pi_26097866
heb er woensdag nog 2 gebaken, gwoon standaard, 1 met rozijnen, de ander zonder..

en ze waren errug lekker en goedgekeurd door de gehele familie
Doei.
pi_26097893
Johannes van Dam heeft mijn appeltaart een keer getast en hij vond hem lekkur

Had wel wat tips over de soort appels (braeburns zijn volgens hem de beste)
pi_26098050
Ik gebruik altjid Goudreinetten.. maar Braeburns zijn ook lekker
Doei.
  zaterdag 9 april 2005 @ 16:44:02 #75
105888 renzell
Ik wil alleen maar zwemmen.
pi_26100365
lekker mixen; zoveel mogelijk soorten!
pi_26104184
Ik gebruik eigenlijk altijd baukje.
En dan lekkere zure appels, met vanille suiker en kaneel.
En geen rozijnen!
Smaakt uitstekend!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_26116553
Baukje bestaat toch niet meer, of is mijn AH gewoon gestopt met Baukje? Ik vond die ook altijd lekker genoeg, nu probeer ik telkens een ander recept (heb een speciaal appetlaartenboek uit de jaren 80 met afzichtelijke foto's (vind ik altijd het probleem met oude kookboeken: ze wekken niet de eetlust op) maar de lekkerste vind ik nog steeds de taart van Wina Born.
pi_26116762
Het zou best kunnen michi...
Maar heb nog wel andere dingen gezien van Baukje...
Is heel lang geleden dat ik een appeltaart gemaakt heb.
Ik zal hier eens checken in de supermarkten.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_26121182
Geen rozijnen???
pi_26125367
quote:
Op zondag 10 april 2005 13:53 schreef SCH het volgende:
Geen rozijnen???
Nee, vind ze ook echt niet lekker in taart.
Als ik bij iemand op visite ben, zal ik de taart er niet om laten staan.
Maar als ik het dan thuis maak, komen er geen rozijnen in!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_26128267
ik vind een appeltaart niet compleet zonder 25 g krenten en 25 g rozijnen hoor
  zondag 10 april 2005 @ 18:58:24 #82
38433 snijder
snijderdotcom
pi_26128435
Heb je ook wel eens Tarte Tatin (omgekeerde gebakken appeltaart) gegeten?

Dat is mijn favoriet.
Get a life.....Morgen lig je onder de tram
pi_26180544
Dus óf griesmeel, óf custard? Nou, dan blijf ik mooi bij de custard. Veel lekkerder.

Die tip over het theelepeltje gemberwortel, is dat geraspt of poeder? En waar moet die doorheen, de vulling?

Ik heb ook wel eens de tip gekregen om warme abrikozenjam over de taart te strijken als hij net uit de oven komt, maar dat vond ik toch niet zo geweldig. Goed, de taart gaat er wel mooi van glimmen, maar de smaak doet naar mijn mening af aan de rest van de taart.
  vrijdag 15 april 2005 @ 23:47:44 #84
81260 La_Guiri
Qué quieres???
pi_26261559
Mijn opa van 81 maakt de lekkerste appeltaart van de heeeeele wereld

Alleen houd hij van experimenteren en is het dus elke keer weer anders... Dan weer met abrikozenjam, dan met vanille door het deeg of een laagje amandelspijs.
De Madrid al cielo
'La luna, la culpable, la viajera,
la luna de una muerta primavera'.
pi_26265428
ik maak altijd appelpartjes met rozijnen flink kaneel een suiker , en een flinke scheut stroh rum.

De bodem gewoon , van bloem en en flink roomboter en ei.
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_26306038
Mijn tip: gooi wat lemonmarmelade door de appels! Lekker frisse smaak, dat was echt een succes!
  maandag 18 april 2005 @ 18:33:39 #87
48233 Auticia
warriorette
pi_26328693
Een collega van me vertelde mij dat ze weleens bitterkoekjes als bodem gebruikt voor appeltaart.
Zelf nooit geprobeerd, maar volgens haar was het erg lekker.
I bet you are flying inside.
  zaterdag 15 oktober 2005 @ 11:28:50 #88
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31457787
Heb net een appeltaart in de oven gegooid waar ik de helft van de bloem vervangen heb door amandelmeel. Ben erg benieuwd, neem hem mee naar mijn zus, als aardigheidje.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_31459654
En Piet?
  zaterdag 15 oktober 2005 @ 19:01:19 #90
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31467773
Lekker, maar had wat te weinig griezen tussen de appelen, waardoor de structuur niet optimaal was.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_31477616
Maar dat meel was dus wel lekker?

Mijn finest appeltaartmoment was toen Johannes van Dam in een van de uitzendingen kwam en ik een appeltaart gebakken had en hij die 'live' keurde en lekker zat te smikkelen. Er was wel wat mee maar hij was best tevreden
  zondag 16 oktober 2005 @ 11:00:46 #92
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31484052
Doe eens jouw appeltaart recept posten, sch?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_31484100
Tjemig, wat een goede tips allemaal!
  zondag 16 oktober 2005 @ 18:02:18 #94
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_31492407
ik doe er juist nooit paneermeel in.
Veel mensen gooien dit erin om de bodem droog te houden, maar ik vind het juist heerlijk als de bodem stevig en vochtig is, mmm

ik heb er vrijdagavond 2 gebakken want ik kreeg zaterdag bezoek.
een "normale" en eentje met walnoten ipv rozijntjes (er lust er hier een geen rozijnen, vandaar)
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_31493868
quote:
Op zondag 16 oktober 2005 11:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Doe eens jouw appeltaart recept posten, sch?
Ik ben heel erg van de basics. Suiker, tarwebloem en boter - appels, rozijnen en veel kaneel en vanillesuiker - de enige uitspatting die ik me soms veroorloof zijn walnoten.

Toen manlief laatst een ingewikkeld dieet had en o.a. geen suiker mocht heb ik er 1 met zoetstof gemaakt. Niet eens zo slecht alhoewel wel een stuk droger.
  zondag 16 oktober 2005 @ 19:49:19 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31494400
quote:
Op zondag 16 oktober 2005 19:24 schreef SCH het volgende:

[..]

Ik ben heel erg van de basics.
Das meestal het lekkerst,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 17 oktober 2005 @ 23:02:45 #97
81260 La_Guiri
Qué quieres???
pi_31520430
Gisteren had mijn opa weer appeltaart gebakken en hij verteld me elke keer weer hoe hij dat doet... Ach ja, oude mensen.

Nu had hij er wat griesmeel over heen gestrooid met suiker en kaneel en veel vanillesuiker. Ook had hij weer abrikozenjam erover gedaan toen hij net uit de oven kwam.
Hij was erg lekker moet ik zeggen.
De Madrid al cielo
'La luna, la culpable, la viajera,
la luna de una muerta primavera'.
pi_31521003
quote:
Op zondag 16 oktober 2005 19:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Das meestal het lekkerst,
Inderdaad, het is wel eens leuk een ander standje te doen maar meestal kom je toch weer terug bij het gewone
pi_31589995
Ons recept (kokschool spermalie, brugge):

Benodigdheden:
* briochedeeg
* appelen
* amandelroom
* amandelschilfers
* geweekte rozijnen (geweekt in suikerwater 50% water, 50% suiker, vanillestok, steranijs, citroenzeste)

* Briochedeeg:
250 gr bloem
2,5 gr gist
2 eieren
5 cl water
5 gr zout
15 gr suiker
90 gr boter

Gezeefde bloem in een fontein brengen (putje in het midden maken)
de boter in kleine vlokjes verdelen en aan de kant van de fontein leggen
het water handwarm maken en de gist erin oplossen
in het midden van de fontein het water langzaam verdelen en met de hand een draaiende beweging maken en de eieren stuk voor stuk toevoegen.
suiker toevoegen
op het allerlaatste moment zout toevoegen (zout doodt gistcellen, alsook heet water)
afdekken met plasticfolie en 30 min laten rijzen
afkloppen
kneden (met bloem)
uitrollen en in de ingevette bakvorm doen (als de deeg begint te zweten weer een tijdje in de frigo leggen en erna verderdoen)
2de rijstijd geven.

*Amandelroom:
250 gr broyage 50% (amandelpoeder 50% met 50 % suiker (te koop in winkels))
125 g boter
3 eieren
een scheutje Calvados (Calvados heeft als basis appelen)

De boter cremeren (met een kopper wit draaien) geleidelijk aan de broyage en de eieren toevoegen en draaien tot een homogene massa.
De amandelroom koel bewaren.

3 appelen schillen en in grote stukken snijden
deze in weinig boter opzetten en onmiddellijk op een plaat laten afkoelen

De amandelroom door middel van spuitzak op de deeg spuiten (die inmiddels al in de taartvorm ligt)
rozijntjes toevoegen en stukjes appel verdelen over de vulling
de vorm afwerken met amandelschilfers en in een voorverwarmde over plaatsen
bakken gedurende ca 25 min op 175°C
de taart hierna eventueel flamberen met calvados
pi_31625652
Ik heb gisteravond een appeltaart gebakken! En we gaan em vanavond eten
Kijk meestal op de verpakking hoe het moet (weet ik onderhand wel uit m'n hoofd). Maar het is een beetje standaard, zonder noten etc. erin
Maar laat het meestal wel 75 minuten in de oven, ipv. 60 minuten.
Portfolio. |
Nikon D50 | Sigma 17-70mm Macro | Nikkor 70-300mm | SB-800
-je webicon gaf een malware-melding in Chrome, vandaar verwijderd-
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')