FOK!forum / Culinesse à gogo / Stamppotten
popolonzaterdag 24 januari 2004 @ 22:00
stamp·pot (de ~ (m.))
1 eenpansgerecht met aardappels en groente, die voor het opdienen door elkaar gestampt zijn => stoemp

Tja, daar kan niks tegenop.

Zuurkool, boerenkool(voetbal), zuurkool, stamppot andijvie, hutspot.

Ik kan er even niet meer bedenken maar er zijn er vast meer. 't Is in ieder geval mijn favoriete eten: Simpel, voedzaam en overheerlijk.

Morgen is het hutspot, met extra prei (jaja) en spekkies, beetje jus, niet teveel.

Siliciumzaterdag 24 januari 2004 @ 22:04
De meeste stamppotten zijn inderdaad erg lekker.

Waarschijnlijk vind jij stamppot zuurkool de lekkerste?

Schepseltjezaterdag 24 januari 2004 @ 22:04
ik vind het smerig
deedeeteezaterdag 24 januari 2004 @ 22:07
Met gekookte en gesneden kool en tomaten gebakken met uien en met paprika gekruide gehakt balletjes, aardappels goed kruimig koken en alles door elkaar roeren.
xXx-Fenneke-xXxzaterdag 24 januari 2004 @ 22:07
stamppot rauwe andijvie met spekjes
Siliciumzaterdag 24 januari 2004 @ 22:08
Heb trouwens laatst geprobeerd hutspot te maken, maar dat proefde niet echt naar de hutspot zoals mijn moeder die maakte. Meer naar wortels met aardappel.
Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 22:09
Hete Bliksem:

Ingrediënten:

1,5 kg aardappelen
zout
500 gr zure appels
250 gr zoete appels
azijn
250 gr doorregen rookspek
2 kleine uien

Bereiding:

De aardappelen gaar koken in 2 dl water met zout.
De appels schillen, in vieren delen en de klokhuizen verwijderen. Elk stuk weer in vieren delen.
Als de aardappelen 20 minuten koken, de appels erbij doen. Alles nog 10 minuten laten koken. Het vocht afgieten en bewaren.
Aardappels en appels met een pollepel goed omroeren.
Op smaak brengen met azijn.
Het rookspek uitbakken.
De in ringen gesneden ui in het spekvet goudgeel bakken.
Spek en uien op de hete bliksem leggen

Eenvoudige versie, die je zelf nog helemaal naar wens kan aankleden.

Lucillezaterdag 24 januari 2004 @ 22:09
Eindelijk vandaag in de Plusmarkt gevonden: kleine zakjes met zuurkool.
Staat wel op zuurkook met champagne.
Ben gelijk maar ff een rookworst en een stuk zuurkoolspek er bij gekocht. Dat wordt smullen, misschien morgen wel.
Oblivionzaterdag 24 januari 2004 @ 22:14
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:07 schreef xXx-Fenneke-xXx het volgende:
stamppot rauwe andijvie met spekjes
Dat werd bij ons thuis stampot rauwe sla met spekjes genoemd...

3 lastige kids die geen andijvie luste...

Maar heb het jaren gegeten... Die mams toch....

dldbzaterdag 24 januari 2004 @ 22:16
Gestampte piepers met bruine bonen. Klontje boter er door en uitgebakken vetspekjes er over. Jummie Jummie.
Niet te dik/droog maken, want dan heet het stampot "beton".
Unknown_Drunkzaterdag 24 januari 2004 @ 22:21
Zuurkool schotel is lekker .

Alleen hutspot vind ik wat minder.

LuVyAzaterdag 24 januari 2004 @ 22:27
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:21 schreef Unknown_Drunk het volgende:
Zuurkool schotel is lekker .

Alleen hutspot vind ik wat minder.


Hutspot is lekker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
funmasterzaterdag 24 januari 2004 @ 22:33
Lekkerste stamppot: boerenkool!
Lonewolf2003zaterdag 24 januari 2004 @ 22:34
Stamppoten zijn samen met snert de hoogtepunten van de Nederlandse keuken.
AKnynkezaterdag 24 januari 2004 @ 22:39
mijn favo is stampot raapjes...lekker zoet! gewoon een koolraap met aardappelen, en natuurlijk een stuk uitgebakken spek erbij! mmmmm....maar ook hutspot doet het goed!
Blueszaterdag 24 januari 2004 @ 22:39
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:00 schreef popolon het volgende:

Zuurkool, boerenkool(voetbal), zuurkool, stamppot andijvie, hutspot.

Ik kan er even niet meer bedenken maar er zijn er vast meer. 't Is in ieder geval mijn favoriete eten: Simpel, voedzaam en overheerlijk.


Spruitjesstampot met kaas
Spinaziestampot, ook lekker (even spin. blancheren of rauw erdoor)
shmoopyzaterdag 24 januari 2004 @ 22:41
En postelijn/postelein?

Iemand hier die dat wel eens maakt?

Heel vroeger at ik het wel eens, toen ik nog een klein shmoopje was en heb het daarna nooit meer gegeten, maar vond het echt heerlijk.

Wat moet daarbij, qua vlees of worst?

AKnynkezaterdag 24 januari 2004 @ 22:43
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:41 schreef shmoopy het volgende:
En postelijn/postelein?

Iemand hier die dat wel eens maakt?

Heel vroeger at ik het wel eens, toen ik nog een klein shmoopje was en heb het daarna nooit meer gegeten, maar vond het echt heerlijk.

Wat moet daarbij, qua vlees of worst?


Wat is dat?? of ben ik nu zo stom?
shmoopyzaterdag 24 januari 2004 @ 22:45
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:43 schreef AKnynke het volgende:

[..]

Wat is dat?? of ben ik nu zo stom?


Nee, hoor, het is een nogal ouderwetse groente geloof ik.
Het heeft kleine groene blaadjes, dacht ik, ik zou het niet herkennen als ik het bij de groenteboer zou zien liggen.
AKnynkezaterdag 24 januari 2004 @ 22:45
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:45 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Nee, hoor, het is een nogal ouderwetse groente geloof ik.
Het heeft kleine groene blaadjes, dacht ik, ik zou het niet herkennen als ik het bij de groenteboer zou zien liggen.


gelukkig. Ik dacht al. Zal mijn mams eens vragen binnenkort!
Blueszaterdag 24 januari 2004 @ 22:53

Postelein.

In de verschillende verpleeghuizen waar ik heb gewerkt, werd het veel gemaakt voor de bewoners, die het heerlijk vonden en ook goed kenden.
Gek eigenlijk dat wij het niet meer kennen.
Ik was het eerlijk gezegd helemaal vergeten deze groente.


En schorseneren, venkel, koolraap lijken ook niet meer van deze tijd?

Ook gevonden voor de liefhebbers:

quote:
Stamppotten de nieuwe keuken van Anne Scheepmaker bevat geweldige recepten voor de meest verrukkelijke stamppotten! Zo vind je er zalige vleesstamppotten zoals stamppot van rauwe spinazie met lente-uitjes en lamworstjes. Overheerlijke visstamppotten zoals stamppot met gerookte zalm en courgette. Vegetarische stamppotten, zoals stamppot met waterkers en geitenkaas, en een groot aantal verrassende internationale stampotten. Van frisse zomerstamppotjes als stamppot met rucola, groene asperges en kerstomaatjes tot zware winterkost als stamppot rodekool met gebakken appel en foie gras. Je vindt er altijd iets van je gading!

Maar behalve de smakelijke recepten bevat Stamppotten de nieuwe keuken ook een uitgebreide inleiding hoe je de allerbeste stamppotpuree kunt maken. Want daar hebben beroemde koks en culinair journalisten zo hun eigen ideëen over. Ook kun je talloze raadgevingen lezen over de benodigdheden (zoals de meest geschikte aardappelrassen) en de apparatuur. Handig!

Anne Scheepmaker schrijft al vijftien jaar over koken en eten in NRC Handelsblad. Zij publiceerde talrijke kookboeken en culinair-historische kookboeken, waaronder het NRC Handelsblad Kookboek (vier delen), Nachthonger en Vingervlug vegetarisch. Anne heeft ook de succesvolle herziening van het Wannée Kookboek verzorgd.

Stampotten de nieuwe keuken is overzichtelijk, duidelijk, erg mooi vormgegeven en bovenal een must voor iedere stamppotliefhebber!

Stamppotten de nieuwe keuken , auteur:Anne Scheepmaker, ISBN: 90 230 1124 1, uitgever: J.H. Gottmer


popolonzaterdag 24 januari 2004 @ 23:14
Postelein, ik was het ook vergeten, heb 't vroeger ook gehad.

Niet van tafel voor dat je je bord leeg had gegeten, heerlijk toch.

Ik zou er nou een moord voor doen

dldbzaterdag 24 januari 2004 @ 23:15
Leuke link:
http://www.hollandsepot.dordt.nl/stamppot/stamppot.htm
AKnynkezaterdag 24 januari 2004 @ 23:19
ohhh...maar dat ken ik wel! dat heb ik idd ook wel eens gehad. Volgens mij kun je het zo bij appie kopen, maar dat weet ik ook niet!
popolonzaterdag 24 januari 2004 @ 23:32
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 23:19 schreef AKnynke het volgende:
ohhh...maar dat ken ik wel! dat heb ik idd ook wel eens gehad. Volgens mij kun je het zo bij appie kopen, maar dat weet ik ook niet!
Daar ga je dus verkeerd: Een stamppot, wat het ook is, koop je niet daar.

Die maak je écht zelf.

SANCTAsimplicissimuszaterdag 24 januari 2004 @ 23:43
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:00 schreef popolon het volgende:

Ik kan er even niet meer bedenken maar er zijn er vast meer. 't Is in ieder geval mijn favoriete eten: Simpel, voedzaam en overheerlijk.

Morgen is het hutspot, met extra prei (jaja) en spekkies, beetje jus, niet teveel.


Betekent het laatste, dat er bij jouw in de Hutspot standaard prei zit ?
sexymofozaterdag 24 januari 2004 @ 23:46
stamppot met raapstelen hmmm jummie

(raapstelen zijn kiemen van paksoi of chinese kool)

popolonzaterdag 24 januari 2004 @ 23:46
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 23:43 schreef SANCTAsimplicissimus het volgende:

[..]

Betekent het laatste, dat er bij jouw in de Hutspot standaard prei zit ?


Neen, prei is een ui (of andersom ) maar ik goochel af en toe een beetje met de standaard recepten en m'n rare ingevingen.

Moet je ook eens doen.

Meestal erg verrassend, soms een tegenvaller

AKnynkezondag 25 januari 2004 @ 12:40
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 23:32 schreef popolon het volgende:

[..]

Daar ga je dus verkeerd: Een stamppot, wat het ook is, koop je niet daar.

Die maak je écht zelf.


Dat doe ik ook echt wel hoor! De postelein, daar had ik het over! En die maak ik niet zelf, beschik niet over een tuin!
Tristessazondag 25 januari 2004 @ 12:44
Erg lekker: Stampot rauwe andijvie met kaas en noten. .
GiSHzondag 25 januari 2004 @ 12:50
van de week boerenkool gemaakt.. alleen waren de spekkies op in de supermarkt.. heb ik eens gekozen voor gekruide spekkies... ik wil niet meer anders...mmmmm
zoalshetiszondag 25 januari 2004 @ 12:53
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:09 schreef Lucille het volgende:
Eindelijk vandaag in de Plusmarkt gevonden: kleine zakjes met zuurkool.
Staat wel op zuurkook met champagne.
Ben gelijk maar ff een rookworst en een stuk zuurkoolspek er bij gekocht. Dat wordt smullen, misschien morgen wel.
heel veel mensen koken de zuurkool. opbakken is eigenlijk lekkerder. moet je wel op heel laag vuur doen. de zuurkool blijft wat zuurder en het geheel wat steviger.
deedeeteezondag 25 januari 2004 @ 14:39
quote:
Op zondag 25 januari 2004 12:53 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

heel veel mensen koken de zuurkool. opbakken is eigenlijk lekkerder. moet je wel op heel laag vuur doen. de zuurkool blijft wat zuurder en het geheel wat steviger.


Koken? Bakken? Ik neem alleen zuurkool uit 't vat en die gaat zo door de gestampte aardappels , opwarmen.Klaar
Weopjzondag 25 januari 2004 @ 14:49
Bij ons triomfeert de Ham-kaas-prei-stampot!
Heeeeel goed te eten!
En ook de andijvie-mosterd-stampot gaat er erg goed in..
Enne spruitjes-stampot-met-spekjes erdoor die is ook erg lekker!

We zijn hier erg creatief met de stamppotten.

Isabeauzondag 25 januari 2004 @ 17:42
Je kan eigenlijk alles wel door de aardappels stampen. IJsbergslastamppot bijv. Of bloemkool door de andijviestamppot. En ik ben ook gek op postelein stamppot! Postelein is zo'n groente die gekookt niet te eten is, maar rauw door de stamppot. Yum!
ChrisJXzondag 25 januari 2004 @ 17:44
Boerenkool met rookworst andijvie met spekjes hutspot
Great_Expectationszondag 25 januari 2004 @ 17:46
Boerenkoolstamp met spekjes en oude kaas! .
Mylenezondag 25 januari 2004 @ 17:54
Ik als klein pinda meisje vind ze allemaal lekker .
Chaosmazondag 25 januari 2004 @ 18:12
Stamppot van prei en aardappels en daar doorheen geroerd gebakken shoarmavlees met uitgebakken spekjes erdoor en ketjap en zout en peper. Echt heel lekker.
Rewimozondag 25 januari 2004 @ 18:21
Hutspot klaarmaken, laagje kaas erover en dan nog even onder de grill
Inquistor87zondag 25 januari 2004 @ 18:24
Andijviestampot, met rundervinken .

Over de andijvie heerlijke rundervinken sjus(oid), en natuurazijn mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Ouwesokzondag 25 januari 2004 @ 21:43
Bij ons de traditionele stamppotten(boerenkool, zuurkool en andijvie) maar dan wel even aangezet met wat apart gebakken groente die de stamppot een stukje meerwaarde geven.

Omdat mijn lieve wederhelft een intolerantie heeft jegens zowel varkens- als rundvlees moeten helaas de spekjes en de rookworst achterwege blijven . Intussen vestig ik mijn hoop op de bio-industrie die hopelijk snel komt met een kip waar heerlijke spekjes aan groeien en die het goed doet in de rookworst.

Againzenderzondag 25 januari 2004 @ 23:19
Preistamppot!!

Was mij totaal onbekend, totdat ik een aantal jaren terug in het cafe van de faculteit der biologie van de VU terecht kwam.

Het recept staat op hun homepage, het is wel voor meerdere mensen dus let even op de hoeveelheden.
Preistamppot
Op de site staan trouwens nog wel meer leuke recepten.

Oblivionzondag 25 januari 2004 @ 23:41
quote:
Op zondag 25 januari 2004 21:43 schreef Ouwesok het volgende:
Bij ons de traditionele stamppotten(boerenkool, zuurkool en andijvie) maar dan wel even aangezet met wat apart gebakken groente die de stamppot een stukje meerwaarde geven.

Omdat mijn lieve wederhelft een intolerantie heeft jegens zowel varkens- als rundvlees moeten helaas de spekjes en de rookworst achterwege blijven . Intussen vestig ik mijn hoop op de bio-industrie die hopelijk snel komt met een kip waar heerlijke spekjes aan groeien en die het goed doet in de rookworst.


HEY Ouwesok!

*wijst----> Unox Kiprookworst

Voor je meissie!

Binkstermaandag 26 januari 2004 @ 04:04
Spinazie Stampot gewoon potje van Hak er door smaakt lekker
Litmanmaandag 26 januari 2004 @ 11:23
Eén ding: Unox rookworst is géén worst: het is meel + water + smaakversterker .
Echte lekkere rookworst koop je bij de slager!

* Gooi ook eens parmezaanse kaas door de boerenkool en andijvie stamppot!

Unihoc_ACEmaandag 26 januari 2004 @ 14:19
Natuurlijk hou ik ook van hutspot, stamppot rauwe andijvie en boerenkool.Met zuurkool doe je mij echter geen plezier.
De laatste tijd maak ik ook vaak stamppot van kool (witte of chinese) met kerrie en fruit (ananas of perzik). Lekker! Moet je wel even de kool met spekjes/ham en de kerrie opbakken voor je het door de puree mengt.
Pureer ook eens een banaan erdoor (kan ook in de andijvie). Dat geeft echt een smaaksensatie. Heel zoetig en vol, en het wordt ook een stuk steviger.
GeFrenzy2maandag 26 januari 2004 @ 14:27
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:07 schreef xXx-Fenneke-xXx het volgende:
stamppot rauwe andijvie met spekjes
En een goeie bal gehakt
Evil-Cherrymaandag 26 januari 2004 @ 15:01
Boerenkoolstamppot met een rookworst en een kuiltje jus waar je een lepeltje mosterd doorheen roert

Andijviestamppot met gebakken spekkies en blokjes kaas

Hutspot met een bal gehakt

Stamppot

popolondonderdag 29 januari 2004 @ 12:27
quote:
Op maandag 26 januari 2004 11:23 schreef Litman het volgende:
Eén ding: Unox rookworst is géén worst: het is meel + water + smaakversterker .
Echte lekkere rookworst koop je bij de slager!

* Gooi ook eens parmezaanse kaas door de boerenkool en andijvie stamppot!


Je wil niet weten hoeveel mensen dat gedrocht van Unox (en consorten) lekker vinden, ook die HEMA worst is maar matig.

En inderdaad, de slager is het enige antwoord op de vraag waar de rookworst vandaan moet komen.

MouseOverdonderdag 29 januari 2004 @ 12:53
Snijbonenstampot
coolbabedonderdag 29 januari 2004 @ 21:23
Stamppot rauwe andijvie met mozzarella, chorizo, en blokjes tomaat
HotShotdonderdag 29 januari 2004 @ 22:45
zag toevallig vandaag bij de ah spruitjesstampot liggen...

Maar goed, tip van grootmoeder (niet de mijne hoor, daar haal ik al mijn rijsttafeltips! ): laat een versgesnipperd uitje ff in de azijn weken en daarna de geweekte uitjes door de stamppot roeren, verdomd lekker!!

popolonvrijdag 6 februari 2004 @ 10:16
Gisteravond maar eens een groentestamppot gemaakt, had nogal wat 'restjes' liggen.

Wat zit erin? Ik heb geen flauw idee maar in ieder geval:

Spruitjes, bloemkool, erwten, wortelen, champignons, ui.

En draadjesvlees er doorheen gestampotted.

Smaakte prima

biawavrijdag 6 februari 2004 @ 11:48
Ook lekker: Boerenkoolstamppot met oude geitenkaas en zongedroogde tomaatjes (op olie). Vegetariër-verantwoord en zeurende vleeseters geef je er gewoon een rookworst bij.
KiwiTjuHhvrijdag 6 februari 2004 @ 15:32
Stampot rauwe andijvie met spekjes
_Led_vrijdag 6 februari 2004 @ 15:35
Lesbische gabberinnen.
popolonzondag 14 november 2004 @ 01:18
quote:
Op vrijdag 6 februari 2004 15:35 schreef L.Denninger het volgende:
Lesbische gabberinnen.
Ik moest er een aantal maanden over nadenken.

hihi

Maar goed, pas zuurkool gemaakt en ook in een opwelling spruitjes gekocht.

m'n moeder proberen uit te leggen dat ik spruitjeszuurkool heb gegeten, was moeilijk te bevatten.

Wel lekker.
Blueszondag 14 november 2004 @ 02:03
Je at nooit spruitjes en zuurkool vroeger?
de kombi is sowieso gek namelijk

Ik at nix vroegah, echt nix.
En nu vind ik de meest rare dingen lekker.
Waaronder spruitjesstamppot.

In de allerhande van deze week staat er een stamppot paksoi met paddestoelen.
Die MOET ik gewoon echt maken binnenkort.
*kwijl*
zoalshetiszondag 14 november 2004 @ 02:17
nog een lekkere is de asperge-aardappel-hardgekookt ei stampot. met een gekookte zalmfiletsaus en kappertjes.
popolonzondag 14 november 2004 @ 02:28
quote:
Op zondag 14 november 2004 02:03 schreef Bluezz het volgende:
Je at nooit spruitjes en zuurkool vroeger?
de kombi is sowieso gek namelijk

Ik at nix vroegah, echt nix.
En nu vind ik de meest rare dingen lekker.
Waaronder spruitjesstamppot.

In de allerhande van deze week staat er een stamppot paksoi met paddestoelen.
Die MOET ik gewoon echt maken binnenkort.
*kwijl*
Ik eet alles Niet van tafel ...



Maar die combinatie is raar maar smaakt prima.
Martijn_77zondag 14 november 2004 @ 12:29
Zie ook

Stamppot
moussyzondag 14 november 2004 @ 13:28
andijviestamppot met gerookte kip
lone_wolfwoensdag 17 november 2004 @ 15:28
ennne een (lang) gekookte droge worst bij de stamppot is ERG lekker!!!
Martijn_77zaterdag 20 november 2004 @ 12:04
quote:
Op zondag 14 november 2004 13:28 schreef moussy het volgende:
andijviestamppot met gerookte kip
Heb je het recept?
popolonwoensdag 27 september 2006 @ 06:34
Iemand nog recepten?

Pas weer ouderwetse hutspot gegeten.
Bluesmaandag 5 maart 2007 @ 17:03
quote:
Op woensdag 27 september 2006 06:34 schreef popolon het volgende:
Iemand nog recepten?

Pas weer ouderwetse hutspot gegeten.
Enorme schop
Oosterse stamppot met paksoi en taugé
Recept.


We eten er alleen geen saté bij.
#ANONIEMmaandag 5 maart 2007 @ 17:11
quote:
Op maandag 5 maart 2007 17:03 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Enorme schop
Oosterse stamppot met paksoi en taugé
Recept.


We eten er alleen geen saté bij.
Klinkt errug lekker Maja ik zit dan ook in mijn paksoi-fase
Bluesmaandag 5 maart 2007 @ 17:12
quote:
Op maandag 5 maart 2007 17:11 schreef SeaOfLove het volgende:


Klinkt errug lekker Maja ik zit dan ook in mijn paksoi-fase
Oh ja
Nou de recensie volgt, speciaal voor jou
J.A.N.A.maandag 5 maart 2007 @ 17:16
Gooi eens wat balsamico door je stampot boerenkool
#ANONIEMmaandag 5 maart 2007 @ 18:38
quote:
Op maandag 5 maart 2007 17:12 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Oh ja
Nou de recensie volgt, speciaal voor jou
Ik ga 'm morgen ook maken
Bluesmaandag 5 maart 2007 @ 20:54
Tis wat bewerkelijk, maar het smaakt heerlijk!

De pindakaas vond ik apart om erdoor te roeren trouwens, heb wel een paar flinke scheuten water toegevoegd.
De groentes zijn lekker knapperig gebleven.
Wij aten er dus een tartaartje bij

#ANONIEMmaandag 5 maart 2007 @ 21:44
quote:
Op maandag 5 maart 2007 20:54 schreef Bluezz het volgende:
Tis wat bewerkelijk, maar het smaakt heerlijk!

De pindakaas vond ik apart om erdoor te roeren trouwens, heb wel een paar flinke scheuten water toegevoegd.
De groentes zijn lekker knapperig gebleven.
Wij aten er dus een tartaartje bij

[afbeelding]
Nice....ben benieuwd, zal morgen mijn resultaat posten .
Wel in het paksoi-topic natuurlijk
Bluesmaandag 5 maart 2007 @ 22:04
Natuurlijk
Uhmmiedinsdag 6 maart 2007 @ 09:21
hmm ziet er eetbaar uit.. ga ik ook eens proberen

maar eerst maar eens hutspot en boerenkool.. wa nt dat ligt al in de koelkast te wachten
Uhmmiedinsdag 6 maart 2007 @ 09:25
Hmm ik werd laatst gepolst of ik niet eens hutspot met broccoli kon maken.. schijnt ook erg lekker te zijn

ik ben misschien wat ouderwets.. maar heb dat nog nooit gedaan

of worteltjes met broccoli stampot...

vanavond hutspot

oh en wat betreft hete bliksem.. vervang de helft vand e appels eens door peren
erg jum
engessawoensdag 7 maart 2007 @ 17:21
Als je hutspot en boerenkool overhebt moet je het de volgende dag (of nog een dag) later opbakken in de koekepan. Das pas lekker Als het een beetje een bruin korstje heeft enzo en dan zoals mijn vader altijd doet, op 2 sneetjes roggebrood.
Uhmmiedonderdag 8 maart 2007 @ 10:38
hmm de hutspot wel opgebakken.. niet op roggebrood gelegd tho

boerenkool op brood ken ik wel
niet eens perse warm.. al is dat natuurlijk wel veel lekkerder
SHEdonderdag 8 maart 2007 @ 20:45
Surinaamse stamppot, die maak ik het liefst. Is geen officieel gerecht geloof ik, aangezien ik 'm zelf heb verzonnen bij noodzaak, omdat mijn rotivellen/platen op waren en ik dus crea moest zijn:

- aardappels
- kouseband
- uitje
- stoofvlees ( rund, kan ook met kip )
- roti sambal
- 2 Mdme Jeanettes
- Knof

Stoof je vlees in kilo's masala kerrie
In geval van kip; de kipstukken inwrijven met geperste knof, en superfijne ui, masala erbij, aanbakken en dan boullion erop gieten zodat ze onderstaan.
Dan Jeantte erbij gooien en laten pruttelen tot het vlees van de botten loslaat. Botten wegflikkeren

In geval rund; het vlees goed kruiden met masala.
In pan uitje en knof licht aanfruiten, vlees erbij tot bruin en dan ook onderzetten met bouillion en jeanette.


aardappels koken tot ze zacht zijn; stampen met room, boter, peper en zout
kouseband in kleine stukjes snijden en ook koken, erdoorheen scheppen
Klein beetje vocht van je vlees erbij en de stamppot tot gladde massa kloppen.

Stamppot serveren met je stoofvlees en als side dish afhankelijk van je type eters:

salade van fijngesneden Jeanette, ui en tomaat ( beetje azijn )
salade van komkommer, veeel azijn en ui

Tip van Flip: Haal de Jeanette op tijd uit je stoofvlees, dus voor ze ontploffen
Underdoggyzaterdag 10 maart 2007 @ 18:22
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:07 schreef xXx-Fenneke-xXx het volgende:
stamppot rauwe andijvie met spekjes
We've got a winner!
Mirjamzondag 11 maart 2007 @ 07:30
quote:
Op vrijdag 6 februari 2004 15:35 schreef L.Denninger het volgende:
Lesbische gabberinnen.
haha
die boerenkoolstamppot met geitenkaas en tomaatjes klinkt lekker overigens!
cora4034zondag 11 maart 2007 @ 07:49
Inderdaad gewoon ouderwetse hutspot of andrijvie met spekjes... heerlijk.
Stalizaterdag 6 september 2008 @ 01:22
quote:
Op zaterdag 24 januari 2004 22:07 schreef xXx-Fenneke-xXx het volgende:
stamppot rauwe andijvie met spekjes
In Zeeland noemen ze dit sla met spekjes.
Dit kun je maken met andijvie of gewoon botersla, net wat het seizoen is.
Eieren gaan er ook door. Toen ik onder de rivieren kwam was dit mijn eerste maaltijd en ik vind het nog steeds heerlijk. (Vanavond weer eens gegeten.)

Btw, ik zie nu pas dat ik een echte klassieker ga kicken: "Er is al 544 dagen niet in dit topic gepost! "
De Hollandse keuken is echt nog niet weg maar is wel verbeterd. .
popolonzaterdag 6 september 2008 @ 09:47
Wat een prachtkick.

Ik ga morgen meteen een mooi potje maken. Paar kilo rundvlees stoven en zien wat er van komt.
Ben nog op zoek naar andijvie in de VS, dat ben ik nog niet tegengekomen.
Oblivionzaterdag 6 september 2008 @ 09:50
quote:
Op zaterdag 6 september 2008 01:22 schreef Stali het volgende:

[..]

In Zeeland noemen ze dit sla met spekjes.
Bij ons stamppot rauwe sla..
Zat gewoon andijvie in, maar dat aten we niet...
popolonzaterdag 6 september 2008 @ 15:30
Ok, ik zoek dus een goede vervanger voor andijvie (als in rauwe andijvie stamppot) omdat ik het niet kan vinden. Iets dat qua smaak en knapperigheid in de buurt komt.

Sla lijkt me eigenlijk niks, sla is zo'n nietszeggende groente. Rauwe spinazie misschien maar dat heeft weer zo'n afwijkende smaak.

Help!
AKnynkezaterdag 6 september 2008 @ 15:48
quote:
Op zaterdag 6 september 2008 15:30 schreef popolon het volgende:
Ok, ik zoek dus een goede vervanger voor andijvie (als in rauwe andijvie stamppot) omdat ik het niet kan vinden. Iets dat qua smaak en knapperigheid in de buurt komt.

Sla lijkt me eigenlijk niks, sla is zo'n nietszeggende groente. Rauwe spinazie misschien maar dat heeft weer zo'n afwijkende smaak.

Help!
Ja, ik krijg ook zin in stamppot, het is hier kut-weer, regen en koud enzo...maar ik kan hier ook geen andijvie vinden. En om nu al hutspot te maken vind ik ook weer zowat, dat is wel heel erg winters. Maar rauwe andijvie met spekjes, mmmm...Beetje blauwaderkaas erdoorheen, heerlijk!
Anubis1984zaterdag 6 september 2008 @ 16:19
Popolon, ik zou het gewoon eens proberen, ijsbergsla erbij. Is echt erg lekker
Ik ga morgen ook weer eens, voor het eerst in anderhalf jaar ofzo, stamppot eten.
Stamppot rauwe andijvie dus, met rookworst, uitgebakken spekkies en een scheutje azijn en lepel mosterd erdoor
popolonvrijdag 12 september 2008 @ 14:27
Ik zal het eens proberen. Boerenkool is gelukkig wel makkelijk te krijgen in Michigan.
Underdoggyvrijdag 12 september 2008 @ 15:48
Boerenkool wordt toch vaak gezien als veevoer in het buitenland?
ColdFeetvrijdag 12 september 2008 @ 16:07
Witlofstamppot met gerookte zalm Bijna verfijnd te noemen
popolonvrijdag 12 september 2008 @ 17:38
quote:
Op vrijdag 12 september 2008 15:48 schreef Underdoggy het volgende:
Boerenkool wordt toch vaak gezien als veevoer in het buitenland?
Nou hier niet hoor. 'Kale' is gewoon als verse groente te krijgen.
Samsonvrijdag 12 september 2008 @ 17:39
Goed topic, ik moet ook maar snel weer ns een lekkere stamppot maken. Het weer werkt iig wel mee
popolonzaterdag 22 november 2008 @ 22:35
Vanavond hutspot.
RobinOokzaterdag 22 november 2008 @ 23:21
quote:
Op zaterdag 6 september 2008 15:48 schreef AKnynke het volgende: rauwe andijvie met spekjes, mmmm...Beetje blauwaderkaas erdoorheen, heerlijk!
Ja, lekker is dat he? Doe ik ook vaak ipv spekjes. Blokjes roquefort en dan vooral niet teveel roeren, zodat je echt bommetjes zoute kaas hebt her en der.



En dan met lamsvlees. Of het nou lamshoarma, lamsgehaktballen of lamskarbonaadjes zijn, ik ben tegenwoordig verslaafd aan de stamppot andijvie met lam.
FloggingMollyzondag 23 november 2008 @ 14:05
quote:
Op zaterdag 6 september 2008 09:47 schreef popolon het volgende:
Wat een prachtkick.

Ik ga morgen meteen een mooi potje maken. Paar kilo rundvlees stoven en zien wat er van komt.
Ben nog op zoek naar andijvie in de VS, dat ben ik nog niet tegengekomen.
Heb je ruimte om zelf andijvie te kweken?
Walking_On_Sunshinemaandag 24 november 2008 @ 12:46
quote:
Op zaterdag 6 september 2008 15:30 schreef popolon het volgende:
Ok, ik zoek dus een goede vervanger voor andijvie (als in rauwe andijvie stamppot) omdat ik het niet kan vinden. Iets dat qua smaak en knapperigheid in de buurt komt.

Sla lijkt me eigenlijk niks, sla is zo'n nietszeggende groente. Rauwe spinazie misschien maar dat heeft weer zo'n afwijkende smaak.

Help!
Met veldsla is anders best lekker.
Davidmaandag 24 november 2008 @ 15:29
quote:
Op zaterdag 6 september 2008 15:30 schreef popolon het volgende:
Ok, ik zoek dus een goede vervanger voor andijvie (als in rauwe andijvie stamppot) omdat ik het niet kan vinden. Iets dat qua smaak en knapperigheid in de buurt komt.

Sla lijkt me eigenlijk niks, sla is zo'n nietszeggende groente. Rauwe spinazie misschien maar dat heeft weer zo'n afwijkende smaak.

Help!
zuring?
heeft natuurlijk ook een andere smaak...
Stalimaandag 24 november 2008 @ 15:34
quote:
Op zaterdag 6 september 2008 15:30 schreef popolon het volgende:
Ok, ik zoek dus een goede vervanger voor andijvie (als in rauwe andijvie stamppot) omdat ik het niet kan vinden. Iets dat qua smaak en knapperigheid in de buurt komt.

Sla lijkt me eigenlijk niks, sla is zo'n nietszeggende groente. Rauwe spinazie misschien maar dat heeft weer zo'n afwijkende smaak.

Help!
Sla valt absoluut te proberen. Ik vind het zelfs beter en zachter dan Andijvie. Warm geeft sla een unieke smaak.

De Chinees hier heeft mijn favoriete soep, die ik op alle manieren heb proberen na te maken.
Hierbij vergat ik de sla omdat ik dacht dat het overbodig zou zijn. Later bleek de sla juist te missen om exact die soep te krijgen.

Ben benieuwd of je het met sla wilt proberen en wat je er van vindt.
popolonmaandag 24 november 2008 @ 16:08
quote:
Op zondag 23 november 2008 14:05 schreef FloggingMolly het volgende:

[..]

Heb je ruimte om zelf andijvie te kweken?
Dat wel, plek zat.
SHEmaandag 24 november 2008 @ 16:24
Moet ik je andijvie zaadjes sturen popo? en boerenkool?

dan wil ik van jou buffalowing spul
popolonmaandag 24 november 2008 @ 16:27
Boerenkool hebben ze hier zat. Andijvie ook maar dan moet ik effe zoeken. Ik wou altijd al zelf wel wat verbouwen maar 't is er nooit van gekomen.

Vind het wel een grappig idee eigenlijk, eerst de winter maar even afwachten. EN DUS VEEL STAMPPOTTEN ETEN MENSEN !
Tezzmaandag 24 november 2008 @ 17:27
Mijn recept voor boerenkoolstamppot:

1 zak boerenkool
Een evenredige hoeveelheid aardappels in stukjes, klein laagje water.
Lekker laten koken met wat zout (ik probeer het altijd zo er uit te laten zien als in de unox reclame, zo met de deksel half klepperend op de pan, hihi)
Dan het water afgieten (maar echt niet te veel water in de pan doen voordat je gaat koken, anders giet je het lekkerste gewoon weer door de gootsteen na koken).
Vervolgens lekker stampen.
Scheutje melk, steek roomboter, scheutje azijn, peper, zout, nootmuskaat (proeven).
In een aparte pan 1 ui lekker bruin bakken met reepjes katespek erbij. Een stukje mosterdkaas in blokjes snijden.
Schep het ui/spek/kaas mengsel door de stamppot en smullen maar!

Ik serveer er altijd gehaktballen met jus en een rookworst bij.

Heerlijke winterkost!

[ Bericht 31% gewijzigd door Tezz op 24-11-2008 17:29:34 (drukte te snel op invoeren ) ]