Een Tsaar is een Russische Keizerquote:Op maandag 24 mei 2004 17:31 schreef tharkun het volgende:
kzar, tsaar en keizer zijn toch verwant?
Inderdaad Natalie, het beestje moet een naam hebben hequote:Op maandag 24 mei 2004 17:50 schreef Natalie het volgende:
[..]
Een Tsaar is een Russische Keizer
In Bulgarije wordt de (ex-)koning ook "tsaar" genoemd.quote:Op maandag 24 mei 2004 17:50 schreef Natalie het volgende:
[..]
Een Tsaar is een Russische Keizer
Het lijkt me een andere, deze dragen ze over de rechterschouder.quote:Op maandag 24 mei 2004 18:06 schreef Lelijke_Aap het volgende:
[..]
Verder zou in Spanje de hoogste Spaanse onderscheiding gedragen moeten worden, dus de Orde van het Gulden Vlies (die heeft ook ongeveer heel Koninklijk Europa), maar ik zag tijdens de bruiloft van Felipe ook iedereen met die licht blauwe sjerp zitten.
Het Gulden Vlies is volgens mij een ketting en geen sjerp. Toch?quote:Op maandag 24 mei 2004 18:08 schreef freako het volgende:
[..]
Het lijkt me een andere, deze dragen ze over de rechterschouder.
idd, er zijn twee richtingen in de orde, de spaanse huisorde van het gulde vlies, en de ridderorde van het gulden vlies, die heeft de kleinzoon van de keizer van Oosterijk bv,quote:Op maandag 24 mei 2004 18:10 schreef Lelijke_Aap het volgende:
[..]
Het Gulden Vlies is volgens mij een ketting en geen sjerp. Toch?
Lijkt mij ook. Ik heb wel een andere Spaanse onderscheiding gevonden met een blauwe sjerp, de Orde van Karel III (of Carlos III, weet ik veel). Een geelwitte sjerp kwam ik tegen bij de Orde van Isabella de Katholiek (?). Wel een toepasselijke kleur, geelwit.quote:Op maandag 24 mei 2004 18:10 schreef Lelijke_Aap het volgende:
[..]
Het Gulden Vlies is volgens mij een ketting en geen sjerp. Toch?
Inderdaadquote:Op maandag 24 mei 2004 18:06 schreef Lelijke_Aap het volgende:
Inderdaad Natalie, het beestje moet een naam hebben he![]()
Nog niets over gevonden. Maar de kleur van de sjerp hangt ook af van de gebruiken en gewoontes in dat land. Dus wellicht is het in Spanje normaal om een lichtblauwe sjerp te dragen.quote:Heb je nog iets gevonden over mijn licht blauwe sjerp? Ik zie er geen olifantje aan hangen, dus ik
weet neit zo zeker of het wel de Orde van de Olifant is geweest. Verder zou in Spanje de hoogste Spaanse onderscheiding gedragen moeten worden, dus de Orde van het Gulden Vlies (die heeft ook ongeveer heel Koninklijk Europa), maar ik zag tijdens de bruiloft van Felipe ook iedereen met die licht blauwe sjerp zitten.
Internet. De mooiste aurora borealis die ik ooit gezien hebquote:Trouwens Natalie, is die avatarfoto van jezelf, van ToBe, of gewoon van internet?
Zowel Tsaar als Keizer (Kaiser) zijn afgeleid van "Caesar" (naam Romeinse Keizer die hiermee de term introduceerde als ik me het goed herinner).quote:Op maandag 24 mei 2004 17:31 schreef tharkun het volgende:
kzar, tsaar en keizer zijn toch verwant?
Heeeeeeeeeej Lelijke_Aapquote:Op zaterdag 27 november 2004 23:43 schreef Lelijke_Aap het volgende:
Eens even dit dode topic nieuw leven in blazen. Speciaal voor Natalie...
Kan iemand mij iets vertellen over de eventuele adellijke titels van Gerard en Willem van Boxtel, de eerste Heren van Boxtel? Later is de heerlijkheid Boxtel overgegaan in handen van de Heren van Cuyk. Later spreekt men over de Baron van Boxtel. Droegen Gerard en Willem deze titel ook al?
Dat lees ik idd ook net. Maar ook dat de eerste Heren van Boxtel er niet woonden, maar het later wel de residentie werd.quote:Op zondag 28 november 2004 11:07 schreef Lelijke_Aap het volgende:
Willem en Gerard leefden ergens rond 1200 als ik het goed heb. Ze hebben volgens mij Kasteel Stapelen in Boxtel laten bouwen.
Gaat oké. Beetje heftige periode achter de rug, maar 't gaat goed. Met jou hopelijk ook!quote:Hoe is't eigenlijk Natalie? Is lang geleden!
Klinkt serieusquote:Op zondag 28 november 2004 11:11 schreef Natalie het volgende:
Gaat oké. Beetje heftige periode achter de rug, maar 't gaat goed. Met jou hopelijk ook!
Als een baronie werd bestuurd door een baron en een prinsdom door een prins, door wie denk je dan dat een heerlijkheid werd bestuurd?quote:Op zondag 28 november 2004 11:55 schreef Lelijke_Aap het volgende:
Kaensterle, 'Heer' is geen adellijke titel.
quote:Op zondag 28 november 2004 11:45 schreef Kaensterle het volgende:
De heer van een heerlijkheid heeft de titel heer. Dat lijkt me nogal wiedes. Buiten dat kan hij natuurlijk nog een andere titel hebben.
De bezitter van een Heerlijkheid is een Heer. Zo simpel is het. Vorst, landsheer, hoe je het ook noemen wil, maar het komt op het eerste neer.quote:Op zondag 28 november 2004 11:55 schreef Lelijke_Aap het volgende:
Kaensterle, 'Heer' is geen adellijke titel.
Op een gegeven moment werd het echter een Baronie. En we zijn een beetje opzoek naar het hoe-en-waarom.quote:Op zondag 28 november 2004 12:02 schreef Kaensterle het volgende:
Als een baronie werd bestuurd door een baron en een prinsdom door een prins, door wie denk je dan dat een heerlijkheid werd bestuurd?
Interessant, want ze staan verder nergens genoemd in lijsten met adellijke geslachten. Er moetenquote:Op zondag 28 november 2004 12:01 schreef Natalie het volgende:
Mbt de Heren van Boxtel vind ik op een bepaalde site deze tekst: De Boxtelse geschiedschrijving dateert van 1010. De graaf van Leuven maakt zich dan onafhankelijk van de keizer en noemt zich Hertog van Brabant. Maar ook de Heren in zijn gebied vertonen dat eigenzinnige optreden. Zij streven onafhankelijkheid na, stellen eigen wetten, verbouwen hun huizen tot kastelen en worden zelf vorsten.
Dat deden Gerard, Heer van Boxtel in 1173, en Willem van Boxtel in 1239. bron
Helaas niet nee, zou wat zijn zeg, Lelijke_Aap Baron van Boxtelquote:Op zondag 28 november 2004 12:07 schreef Natalie het volgende:
Overigens behoort het geslacht 'Van Boxtel' iig tegenwoordig niet meer tot de Nederlandse adel.
Die zin snap ik niet helemaal.quote:Op dinsdag 28 december 2004 18:42 schreef Feldhofer het volgende:
De mannelijke afstammelingen van de koningin en haar/hem eerstgeborene geeft de titel Prins door, zelfs al ze geen directe troonopvolgers zijn(in engeland)?
Als ze trouwt met iemand die een titel draagt, dan krijgen de kinderen die titel.quote:Hoe worden dan de kinderen van Princes Beatrice genoemd?
Over de titels van het Engelse Koningshuis:quote:En verschilt dat als Andrew zonen had gekregen in plaats van dochters?
Voorzover ik weet heeft Elizabeth wel geprobeerd om ze een titel te verlenen, maar wilde hun moeder dat niet.quote:Op dinsdag 28 december 2004 19:39 schreef Natalie het volgende:
De kinderen van Prinses Anne (dochter van Koningin Elizabeth II) hebben dus ook geen titel.
Dus als Andrew een zoon had dan zou dat Prins "zoon" zijn en de kinderen van Prins "zoon" krijgen dan ook de titel Prins??(bezig met een werkstukquote:Op dinsdag 28 december 2004 19:39 schreef Natalie het volgende:
[..]
Die zin snap ik niet helemaal.
[..]
Als ze trouwt met iemand die een titel draagt, dan krijgen de kinderen die titel.
Adel is alleen erfelijk in de mannelijke lijn. Dus als haar echtgenoot geen titel heeft, dan krijgen die kinderen er ook geen, tenzij de Koning of Koningin bij Koninklijk Besluit de kinderen alsnog een titel te schenken.
[..]
Over de titels van het Engelse Koningshuis:
The children of a sovereign, the children of his/her sons and the oldest son of the oldest son of a Prince of Wales are Royal Highness, Prince/Princess of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. The great-grandchildren of King George V are styled Lord/lady Windsor. In 1960 Queen Elizabeth II decided that her descendants in male line from the 3rd generation who are no Royal Highness and Prince/Princess will bear the name Mountbatten-Windsor. Further the eldest daughter of a monarch can be styled Princess Royal (which doesn't happen each generation), but there only can be one Princess Royal alive.
bron
Nogmaals, adel is alleen erfelijk via de mannelijke lijn. Onder normale omstandigheden zouden de kinderen van Prinses Beatrice dus géén titel krijgen, tenzij hun vader van adel is of ze een titel krijgen Koninklijk Besluit.
De kinderen van Prinses Anne (dochter van Koningin Elizabeth II) hebben dus ook geen titel.
Daar staat me enigszins iets van bij. Lang geleden, maar nu ik dit lees zeg het me idd wat. Prinses Anne vond dit verder ook niet erg. Haar kinderen konden nu iig redelijk normaal opgroeien zónder titel en alles wat daarmee samenhangt.quote:Op dinsdag 28 december 2004 22:27 schreef freako het volgende:
Voorzover ik weet heeft Elizabeth wel geprobeerd om ze een titel te verlenen, maar wilde hun moeder dat niet.
quote:Op woensdag 29 december 2004 06:46 schreef Feldhofer het volgende:
Dus als Andrew een zoon had dan zou dat Prins "zoon" zijn en de kinderen van Prins "zoon" krijgen dan ook de titel Prins??(bezig met een werkstuk)
Datzelfde gold tot 1983 ook in Nederland, bij de grote Grondwetsherziening van 1983 is dit geschrapt.quote:Op woensdag 29 december 2004 14:12 schreef Natalie het volgende:
Overigens geldt in Groot-Brittannië de 'Primogeniture'. Dat heeft te maken met hoe bij wet is geregeld hoe de successie eruit ziet.
Primogeniture (ik weet zo de Nederlandse benaming niet) houdt in dat zowel mannen als vrouwen in de lijn van troonopvolging staan, maar dat mannen voorrang hebben op vrouwen.
Als Elizabeth dus een broertje had gehad ipv een zusje, dan zou dat broertje Koning zijn geworden, en was Elizabeth prinses gebleven.
Die verre neef, zou dat dezelfde neef zijn geweest die in 1890 groothertog van Luxemburg werd?quote:Op woensdag 29 december 2004 19:05 schreef Natalie het volgende:
Wilhelmina kon anders geen staatshoofd worden. Dus mannen en vrouwen gelijke rechten, anders was de troon gegaan naar een verre neef.... of erger.
Geen idee, maar 't zou best kunnen, aangezien Otto I en Walram II broers warenquote:Op maandag 3 januari 2005 18:28 schreef freako het volgende:
Die verre neef, zou dat dezelfde neef zijn geweest die in 1890 groothertog van Luxemburg werd?.
De site van het Koninklijkhuis zegt het volgende:quote:En een vraag in het verlengde daarvan: Stel de hele koninklijke familie zou omkomen, en ze zoeken een nieuwe koning/koningin. De kans lijkt me zelf groter dat de republiek dan werd uitgeroepen, maar stel dat. Zijn er dan nog wettelijke nakomelingen van Willem I of Willem II in leven die deze zware taak op zich zouden kunnen nemen, of komen we dan weer bij de Luxemburgse groothertogelijke familie uit?
Volgens mij niet. Hoewel het nooit écht aan de orde is geweest waren (zeg ik uit m'n hoofd) destijds groothertog Karel Alexander van Saksen-Weimar-Eisenach en prins Wilhelm zu Wied (die in 1914 nog eventjes over Albanië zou regeren) de meest waarschijnlijke kandidaten.quote:Op maandag 3 januari 2005 18:28 schreef freako het volgende:
[..]
Die verre neef, zou dat dezelfde neef zijn geweest die in 1890 groothertog van Luxemburg werd?.
Heb nu al wat meer info nagezocht, maar dat een eventueel broertje van Q. Elizabeth Koning zou worden is dus niet persee waar (alleen als hij het zelf claimt) vanwege Englands geschiedenis met Koninginnen.quote:Op woensdag 29 december 2004 14:12 schreef Natalie het volgende:
Gekeken van wat momenteel is vastgelegd, daarop baseer ik het. Nu ben ik al bezig om na te zoeken door wie. Het kan namelijk zijn dat Elizabeth dit zo heeft vastgelegd sinds ze Koningin is. Tijdens haar vader tijd op de troon was dit wellicht anders. Maar ik ga dus momenteel alleen uit van wat ik weet. Knap lastig.
Wat ik namelijk wél weet is dat de kleinkinderen van George V (de grootvader van Elizabeth II) in de mannelijke lijn wel een titel hebben. Dus dan zou je je af kunnen vragen: deed zoonlief het hetzelfde mbt zijn nazaten?
Logisch gezien zou ik zeggen: ja.
Maar aangezien hij twee dochter kreeg en geen enkele zoon....
* Natalie zoekt verder.
Overigens geldt in Groot-Brittannië de 'Primogeniture'. Dat heeft te maken met hoe bij wet is geregeld hoe de successie eruit ziet.
Primogeniture (ik weet zo de Nederlandse benaming niet) houdt in dat zowel mannen als vrouwen in de lijn van troonopvolging staan, maar dat mannen voorrang hebben op vrouwen.
Als Elizabeth dus een broertje had gehad ipv een zusje, dan zou dat broertje Koning zijn geworden, en was Elizabeth prinses gebleven.
Dus eigenlijk is het 'afvragen wat de titel van de kinderen zou zijn geweest als Elizabeth een broer' had gehad, vrij eenvoudig te beantwoorden:
- dan zou dat broertje Koning zijn geworden
- zijn kinderen zouden prins/prinses zijn
Dat is niet zo, moeten afstammelingen van Willem van Oranje zijn, stond ergens eerder in dit topic.quote:Op woensdag 5 januari 2005 14:17 schreef LennyKravitz het volgende:
Volgens artikel 30 van de grondwet, wordt bij ontbreken opvolger een nieuwe koning benoemd door de 1e en 2e kamer, dan worden de kamers ontbonden en de nieuwe 1e en 2e kamer moeten het ook nog eens goedkeuren...
Kan dus "iedereen" zijn...
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |