MODNESS, THEY CALL IT MODNESS
Madness en de Jam; allebei hadden ze tussen 1979 en 1982 een abonnement op de Britse top 10 (dat van Madness liep een jaar langer door), allebei waren ze geliefd bij de vaderlandse jeugd (De Jam vanwege hun sociokritische teksten, Madness vanwege hun vrolijke deuntjes die wel degelijk een serieuze boodschap hadden) en allebei werden ze in de jaren negentig tot aartsvaders van de Britpop verheven (Sleeper-zangeres-turned-boekenschrijfster Louise Wener zei destijds dat ze een van de afscheidsconcerten van de Jam heeft gezien). Hieronder een overzicht van de (charitatieve) ontmoetingen tussen deze Instituten.
1 april 1980; Madness zou optreden tijdens het vijftigjarig jubileum van de Rainbow maar een slopende tournee door Amerika, plus een weekje Madrid en Parijs, en de voorbereidingen voor een tournee door Engeland vormen aanleiding om af te zeggen; de Woking Wonders nemen hun plaats in.
Dertien maanden later toeren beide bands afzonderlijk door Japan en Amerika waarbij Madness een voorsprong van een paar dagen heeft. Bij een van hun vijf uitverkochte optredens worden Rick en Bruce in het publiek gespot.
Het najaar van 1981 staat in het teken van de strijd tegen kernwapens, en zowel de Jam als Madness dragen (financieel) hun steentje bij.
Als de Jam begin '82 A Town Called Malice uitbrengt vertelt Weller dat hij Embarrassment van Madness hem inspireerde om een Motown-achtig nummer te schrijven.
7 mei 1983; vijf maanden na de split van de Jam presenteert Weller zijn nieuwe band tijdens een benefietconcert voor de anti-kernwapenorganisatie CND, maar in tegenstelling tot hoofdact Madness krijgt de Style Council geen heldenontvangst (zoals de Jam te Engels was voor het buitenland zo is de Council te Europees voor Engeland). Dat weerhoudt hem er niet van om voor een popblad gedachten uit te wisselen met Suggs en een zwaarbebaarde Carl 'Chas Smash' Smyth.
7 juli 1984; de Council speelt in Liverpool twee sets voor de stakende mijnwerkers, tijdens de pauze komen leden van Madness (minus saxofonist Lee Thompson en de inmiddels vertrokken toetsenman/oprichter Mike Barson) "een gaatje opvullen". Maar daar blijft het niet bij, want ter afsluiting coveren Suggs en Weller de Smokey Robinson & The Miracles-klassieker Shoparound (een nummer dat de Mads in hun begintijd speelden en weer van stal haalden voor hun laatste optredens voor de split).
Op 6 december speelt Madness (naast Bananarama en Orange Juice) tijdens een besloten feest voor Ethiopie. Achter de draaitafels staan niemand minder dan Paul Weller en ex-Specials-generaal Jerry Dammers, tegenwoordig een succesvol DJ.
25 juni 1985; de Council neemt een sessie op voor 'The Old Grey Whistle Test'; tussen de bedrijven door belt Paul naar het radioprogramma van Gary Crowley (die zijn medewerking verleende aan de clip van A Solid Bond) en tot zijn grote verbazing krijgt hij Chris Foreman en Lee Thompson aan de lijn. De Siamese Tweeling van Madness toonde zich bereid om voor Crowley in te vallen tijdens diens vakantie.
De Mads zouden drie dagen eerder op ''Glastonbury' spelen maar hebben (zoals Chris en Lee in bovenvermeld programma uitleggen) bedankt omdat ze, mede door de moeizame opnamen voor het verre-van-nutty 'Mad Not Mad', er nog niet aan toe zijn om weer op te treden. En dus zijn ze op 13 juli niet te bewonderen op 'Live Aid' (de Council wel), iets dat bassist Mark Bedford tien jaar later betreurt.
10 december trekken beide bands hun voetbalschoenen aan voor een indoor-tournooi.
De Style Council is een van de hoofdacts tijdens de voor de Labour-partij opgezette 'Red Wedge'-tournee die op 25 janauri 1986 van start gaat in Manchester. Vier leden van Madness (Suggs, Carl, Mark en Chris) plus nieuwe toetsenman Seamus Beaghan en Ron de Drumcomputer verzorgen gastoptredens in Birmingham en Leicester (plus een soloset van Carl in de Hammersmith Odeon op 21 maart) en lopen Generaal Dammers opnieuw tegen het lijf.
In september gaat Madness (vaak veroordeeld op hun overmogen om ook zonder Mike top tien-hits te scoren) uit elkaar en drie jaar later doet de Council precies hetzelfde; de laatste maanden van tachtig en de eerste van de jaren negentig vormen een periode waarin Weller noch de ex-Maddies op een concertpodium te zien zijn.
Op 8 en 9 augustus 1992 geeft Madness twee uitverkochte reunieconcerten in Finsbury Park (na eerst warm te hebben gelopen in een Haags Paard); we weten allemaal hoe Paul Weller over dit soort zaken denkt maar een jaar later zegt hij "If Madness needed the bread".
Vanaf 1994 begint Weller zelf aan een reeks concerten die door de pers 'Modstock' wordt genoemd.
Aanvullingen op dit artikel zijn meer dan welkom.
Meer over Madness (heden, verleden en toekomst) op
www.skapeople.nl/forum/topic.php?t=1793