abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_25161642
Asinomoto is de fabrikant van ve-tsin, volgens mij.
pi_25161655
Nee, wacht, dat is Ajinomoto. Dat kan geen toeval zijn.
pi_25161671


Ajinomoto, asinomoto, MSG. Allemaal hetzelfde. En het bedrijf heet dus ook Ajinomoto.
  zaterdag 19 februari 2005 @ 14:55:58 #29
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_25161876
quote:
Op zaterdag 19 februari 2005 14:13 schreef Lupa_Solitaria het volgende:

[..]

Ja, er is in Frankrijk uitgebreid onderzoek naar gedaan (zie aflevering KvW). Er kon geen link worden vastgesteld tussen het gebruik van ve-tsin en de klachten die mensen beweren te hebben na inname van ve-tsin. Wat natuurlijk niet per se wil zeggen dat die link niet kan bestaan.
Er is geen link aangetoond tussen Ve-tsin en de klachten.
Dus dat wil dat ook niet zeggen dat de vriend van TS niet gewoon lust krijgt bij een bepaalde dosis?

Of dat hij het maar krijgt van bepaalde producten? Want als er zo veel mensen problemen zouden hebben met Ve-tsin en zo waarom blijven ze het dan gebruiken?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_25161933
quote:
Op zaterdag 19 februari 2005 14:55 schreef Martijn_77 het volgende:
Dus dat wil dat ook niet zeggen dat de vriend van TS niet gewoon lust krijgt bij een bepaalde dosis?
Die vraag snap ik niet helemaal. Ik weet dat in het onderzoek dat genoemd wordt in de KvW, een grote groep mensen is blootgesteld aan een hoge dosering ve-tsin en dat daar niets uit kwam.
quote:
Of dat hij het maar krijgt van bepaalde producten?
Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Als je allergisch bent voor een stof, dan maakt het denk ik niet uit waar die stof inzit. De dosering zal wel uitmaken natuurlijk.
quote:
Want als er zo veel mensen problemen zouden hebben met Ve-tsin en zo waarom blijven ze het dan gebruiken?
Omdat die link nooit is aangetoond. Vermoed ik.
  zaterdag 19 februari 2005 @ 15:11:32 #31
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_25162089
quote:
Op zaterdag 19 februari 2005 15:00 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Die vraag snap ik niet helemaal. Ik weet dat in het onderzoek dat genoemd wordt in de KvW, een grote groep mensen is blootgesteld aan een hoge dosering ve-tsin en dat daar niets uit kwam.
Dus de link is niet aangetoond. Dus het is niet bewezen dat Ve-Tsin verantwoordelijk is voor de klachten.
quote:
Op zaterdag 19 februari 2005 15:00 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Dat lijkt me onwaarschijnlijk. Als je allergisch bent voor een stof, dan maakt het denk ik niet uit waar die stof inzit. De dosering zal wel uitmaken natuurlijk.
Maar als je nooit problemen hebt gehad met de tomaten soep van Unox en daar zit Ve-tsin of E621 in dan zou ik gaan twijfelen of mijn klachten we,l puur en alleen door de Ve-tsin of E621 komen
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_25162143
quote:
Op zaterdag 19 februari 2005 15:11 schreef Martijn_77 het volgende:
Dus de link is niet aangetoond. Dus het is niet bewezen dat Ve-Tsin verantwoordelijk is voor de klachten.
Klopt als een bus.
quote:
Maar als je nooit problemen hebt gehad met de tomaten soep van Unox en daar zit Ve-tsin of E621 in dan zou ik gaan twijfelen of mijn klachten we,l puur en alleen door de Ve-tsin of E621 komen
Ik ook.
  zaterdag 19 februari 2005 @ 15:18:05 #33
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_25162177
Nog wat achtergrond info:
quote:
Glutamaat werd voor het eerst geisoleerd in 1908 door Kikunae Ikeda uit Kelp. Dit wordt in Japan al sinds eeuwen gegeten (gedocumenteerd sinds 797)

Het hele verhaal over het Chinees restaurant syndroom begon in 1968 toen Robert Ho Man Kwok een brief schreef aan de New England journal of medicine schreef. HIj merkte hier in op dat ie wel eens hoofdpijn had na het bezoek aan een chinees restaurant.

ZONDER enige wetenschappelijke research kregen smaakversterkers er de schuld van. Zonder enige research nog enige wetenschappelijke reden.

Pas in 1993, let wel, 25 jaar later ! Werd het eerste wetenschappelijke dubbelblinde onderzoek naar smaakversterkers en hoofdpijn gedaan. (Tarasof en Kelly) Ze maakten eerst gehakt van voorgaande onderzoeken, die absoluut onwetenschappelijk bleken, statistiek verkeerd gebruikten.
De Enige persoon die in hun zeer grondige onderzoek een postief gaf, reageerde op een placebo!
Er is geen enkel bewijs voor dat MSG hoofdpijn veroorzaakt als ding op zich, het enige verband wat is aangetoont is dan mensen die een tekort hebben aan vitamine B6 hoofdpijn kunnen krijgen indien ze MSG binnen krijgen. (Karl Folkers, uni van Texas)
Zie voor meer info:

grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 3
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_25162217
Ah, natuurlijk, bij Piet kun je wel terecht voor informatie over dit soort dingen.
  zaterdag 19 februari 2005 @ 15:35:36 #35
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25162383
Een linkje waar een duidelijk verhaal over deze stof staat,
http://www.familyhaven.com/health/ir-msg.html
een nederlandse samenvatting
http://www.nice-info.be/h(...)03waarom_umamiIN.htm
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_25162936
quote:
Op woensdag 26 maart 2003 15:39 schreef Ischa het volgende:
En wat blijkt: dág soep uit blik, dág chips, dág pastasaus, dág cup-a-soup, dág (zo ongeveer alle) kant-en-klaar maaltijden, dág alles-van-conimex, dág kruidenzakje-bij-het-groentepakket......
En wat mis je dan precies? Allemaal spullen die iemand die geeft om goed eten zowieso al niet eet....
pi_25162998
quote:
Op dinsdag 15 februari 2005 02:59 schreef Ole het volgende:
Mijn vraag was alleen maar:
kun je dit mbv test aantonen...
Uiteraard: koop potje vetsin en eet dat op.....
pi_25163033
quote:
Op zaterdag 19 februari 2005 13:58 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Maar is E621 dan altijd kunstmatig?
De 'uitslag' op oude kaas zijn ook vetsin kristallen
  zaterdag 19 februari 2005 @ 16:22:58 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25163076
quote:
Op zaterdag 19 februari 2005 12:39 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

er zit ook een verschil tussen natuurlijk en chemisch glutamaat....
Leg uit.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 19 februari 2005 @ 16:27:38 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25163131
Gebonden glutamaat (mg/100 g) Vrij glutamaat (mg/100 g)
Melk en melkproducten

Koemelk 819 2
Moedermelk 229 22
Gerijpte kaas (type Parmezaan) 9847 1200

Gevogelteproducten
Eieren 1583 23
Kip 3309 44
Eend 3636 69

Vlees

Rund 2846 33
Varken 2325 23

Vis

Kabeljauw 2101 9
Makreel 2382 36
Zalm 2216 20

Groenten
Erwten 5583 200
Wortelen 218 33
Ui 208 18
Spinazie 289 39
Tomaten 238 140
Groene pepers 120 32
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 20 februari 2005 @ 10:10:23 #41
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_25175574
quote:
Op zaterdag 19 februari 2005 16:27 schreef Pietverdriet het volgende:

............
Dus glutamaat komt over al in voor ook op natuurlijke basis. Dus glutamaat ontlopen is moeilijk.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zondag 20 februari 2005 @ 10:27:59 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25175713
Ja, en sterker nog, je lichaam maakt het ook zelf aan
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_25176326
Kan deze niet beter in CUL?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  zondag 20 februari 2005 @ 11:50:19 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25176359
Daar staat er al ééntje, Oblivion, daar gaat het om de smaak, hier gaat het over de vermeende gezondheidsaspecten,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_25176369
Okay, meer het lifestyle effect zeg maar?
Kan ze ook laten samenvoegen....?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  Moderator zondag 20 februari 2005 @ 11:51:46 #46
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25176374
quote:
Op zondag 20 februari 2005 10:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Ja, en sterker nog, je lichaam maakt het ook zelf aan
maar waarschijnlijk niet in grote hoeveelheden
maar er valt heel goed te eten zonder deze chemische toevoeging hoor
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 20 februari 2005 @ 12:04:00 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_25176524
quote:
Op zondag 20 februari 2005 11:51 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

maar waarschijnlijk niet in grote hoeveelheden
maar er valt heel goed te eten zonder deze chemische toevoeging hoor
Het hele punt is, je kan het wel toevoegen, net als zout, maar het komt van nature in heeel veel etenswaren voor. Heb hierboven een lijstje gepost, maar het zit in veel meer levensmiddelen, ook in grote hoeveelheden. (Erwten, oude kaas, droge worsten, hammen, zelfgetrokken boullion, (gedroogde) tomaten)
Ik denk dat als je een bijzonder schraal dieet hebt als je de stof wil vermijden, en zoals gezegt er is geen enkele reden voor. Van het zg Chinees restaurant effect is nooit aangetoont dat het veroorzaakt wordt door glutamaat, als het al zou bestaan. Er zijn zat andere oorzaken te bedenken maar iedereen geeft glutamaat de schuld.
Je kan bv denken aan slechte kookwijn, slechte hygiene, teveel (slecht) bier, teveel gegeten. Vast staat dat
1) glutamaten in heel veel levensmiddelen voorkomen van nature
2) Niet heel china barst van de koppijn
3) Er nog nooit objectief is aangetoont dat er een verband is
4) Het hele verhaal begon met een stukje geschreven door iemand die niets onderzocht maar gelijk glutamaat de schuld gaf dat hij koppijn had.


Enne DJ Koelkast, leg het verschil eens uit tussen glutamaten die van nature voorkomen in levensmiddelen en de toegevoegden?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator zondag 20 februari 2005 @ 12:16:47 #48
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25176681
nou ik heb er niet in gestudeerd, maar er is wel degelijk een verschil tussen glutamaat dat van nature in voeding voor komt en mononatriumglutamaat dat ze in een fabriek maken...
Zou jij bijvoorbeeld gemische broccoli eten? En weet je dat producten die echt hun smaak krijgen zonder E621 veel lekkerder zijn?

Neem chips, paprika chips van de natuurwinkel, dat smaakt wel zo veel beter dan de paprika chips van Lay's of Croky of welk merk dan ook, geldt ook voor de tortilla chips (doritos achtige) en nog wel zo veel meer dingen...

Het is voor mij dus niet dat ik er last van heb, ik WIL het gewoon niet eten, maar dan heb ik het enkel over de chemische variant: E621

En over koppijn, ik heb veel meer gehoord en gelezen over een onprettig gevoel, een onpasselijk gevoel. Maar dat zal met allergie te maken hebben, het kan best, mensen kunnnen ook allergisch zijn voor melk, gluten etc.

Als we eens naar onze buren kijken Duitsland en België, daar wordt het niet in elk chipje en elk soepje gepropt, daar zie je het vele malen minder!

Mijn conclusie: mee stoppen, het is niet nodig, geef je producten gewoon echte smaak en maak het niet lekkerder met een chemisch goedje.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 20 februari 2005 @ 12:18:43 #49
40365 Lamer_Deluxe
mostly harmless
pi_25176705
Als de smaak slecht is, waarom zou je het dan willen versterken?

Veel vleeswaren voor op brood zitten ook vol met allemaal e-nummers, ook smaakversterker.
The effect of a Pan Galactic Gargle Blaster is like having your brains smashed out by a slice of lemon wrapped around a large gold brick.
Damn it feels good to be a hamster.
  Moderator zondag 20 februari 2005 @ 12:24:41 #50
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_25176778
quote:
Op zondag 20 februari 2005 12:18 schreef Lamer_Deluxe het volgende:
Als de smaak slecht is, waarom zou je het dan willen versterken?

Veel vleeswaren voor op brood zitten ook vol met allemaal e-nummers, ook smaakversterker.
het verbetert de smaakbeleving, pure nep dus...
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')