FOK!forum / Klaagbaak / Pasta dat niet al dente is gekookt
Mikeyttzondag 21 december 2025 @ 12:57
Wat is dat toch met Nederlanders en pasta tot smurrie koken?? Pasta is 1 van die dingen die de Duitsers en de Belgen toch wel beter doen.

Pasta hoor je 2 minuten korter te koken dan de instructie :6 Al dente is tevens ook gezonder dan volledig gekookt :6
uitkeringsgenieterzondag 21 december 2025 @ 13:01
Lijkt me heel ingewikkeld allemaal
Quyxz_zondag 21 december 2025 @ 13:05
Vraag je tijdens het koken dan ook: Is die al dente?
Kaneelstokjezondag 21 december 2025 @ 13:09
Je hoort het 2 minuten korter te koken zodat je het nog mee kunt verwarmen met de saus en het dan op tafel goed is. Het is niet de bedoeling om harde pasta in je mond te hebben.
Gibson88zondag 21 december 2025 @ 13:09
Goed gekookte klacht :7
Mikeyttzondag 21 december 2025 @ 13:12
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 13:09 schreef Kaneelstokje het volgende:
Je hoort het 2 minuten korter te koken zodat je het nog mee kunt verwarmen met de saus en het dan op tafel goed is. Het is niet de bedoeling om harde pasta in je mond te hebben.
uhh nee. je hoort het molto al dente te koken en dan in de saus door te koken tot al dente :9 al dente is de perfecte structuur in je mond, geen smurrie, wel een beetje bite
marc0871zondag 21 december 2025 @ 13:17
En dan binnen 20 minuten wegeten, want anders is de structuur eraan.
Mensen die gekookte pasta bewaren of (ril) invriezen |:(
marc0871zondag 21 december 2025 @ 13:21
Of vlugkokende pasta; na 5 minuten is het nog te stevig, na 6 minuten is het nagenoeg snot.
Terwijl normale pasta er 9 minuten in moet, volgens de verpakking.
Mikeyttzondag 21 december 2025 @ 13:23
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 13:21 schreef marc0871 het volgende:
Of vlugkokende pasta; na 5 minuten is het nog te stevig, na 6 minuten is het nagenoeg snot.
Terwijl normale pasta er 9 minuten in moet, volgens de verpakking.
Vlugkokende pasta is dan ook vrij onzinnig. alsof er iemand zo druk is dat die 2 minuten het verschil maken :') Vooral bij spaghetti kut, want daar zit meestal een gaatje in waardoor de binnenkant ook volledig gaar is en je het onmogelijk al dente kan koken...
marc0871zondag 21 december 2025 @ 13:25
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 13:23 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Vlugkokende pasta is dan ook vrij onzinnig. alsof er iemand zo druk is dat die 2 minuten het verschil maken :') Vooral bij spaghetti kut, want daar zit meestal een gaatje in waardoor de binnenkant ook volledig gaar is en je het onmogelijk al dente kan koken...
Nou ja, dat dus :N
Mikeyttzondag 21 december 2025 @ 13:26
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 13:17 schreef marc0871 het volgende:
En dan binnen 20 minuten wegeten, want anders is de structuur eraan.
Mensen die gekookte pasta bewaren of (ril) invriezen |:(
Ik vries het wel vaak in. An sich prima als je wat voorzorgsmaatregelen neemt :9

1-2 minuten minder dan al dente koken (Alleen dikkere varianten, rigatoni etc) > meteen in ijswater schokken zodat het meteen stopt met doorgaren en direct een laagje olijfolie over smeren. Dan krijg je vrijwel gene ijskristallen aan de buitenkant en blijft de textuur bijna hetzelfde. Als je het vervolgens wil koken, meteen in de saus meekoken i.p.v. in water.
Cruzinatszondag 21 december 2025 @ 13:53
Ik serveer de saus en pasta altijd los van elkaar.

Dat is volgens mij ook de norm, spaghetti mix je ook niet alvorens met de saus.
heywooduzondag 21 december 2025 @ 14:07
quote:
4s.gif Op zondag 21 december 2025 13:53 schreef Cruzinats het volgende:
Ik serveer de saus en pasta altijd los van elkaar.

Dat is volgens mij ook de norm, spaghetti mix je ook niet alvorens met de saus.
En zo heeft ieder zijn voorkeur en moet je het vooral zo maken zoals je het zelf het lekkerst vindt :Y
Moeraskatzondag 21 december 2025 @ 14:11
quote:
1s.gif Op zondag 21 december 2025 14:07 schreef heywoodu het volgende:

[..]
En zo heeft ieder zijn voorkeur en moet je het vooral zo maken zoals je het zelf het lekkerst vindt :Y
Enige juiste antwoord ^
Mikeyttzondag 21 december 2025 @ 14:14
quote:
4s.gif Op zondag 21 december 2025 13:53 schreef Cruzinats het volgende:
Ik serveer de saus en pasta altijd los van elkaar.

Dat is volgens mij ook de norm, spaghetti mix je ook niet alvorens met de saus.
De Italianen zouden je hiervoor kielhalen.
Solotovskizondag 21 december 2025 @ 14:17
Ik zal jou eens al dente koken
mscholzondag 21 december 2025 @ 14:20
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 14:14 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
De Italianen zouden je hiervoor kielhalen.
de italianen zijn dan ook een stel oelewappers :)
marc0871zondag 21 december 2025 @ 14:23
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 13:26 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Ik vries het wel vaak in. An sich prima als je wat voorzorgsmaatregelen neemt :9

1-2 minuten minder dan al dente koken (Alleen dikkere varianten, rigatoni etc) > meteen in ijswater schokken zodat het meteen stopt met doorgaren en direct een laagje olijfolie over smeren. Dan krijg je vrijwel gene ijskristallen aan de buitenkant en blijft de textuur bijna hetzelfde. Als je het vervolgens wil koken, meteen in de saus meekoken i.p.v. in water.
Meh. Ik neem liever even de tijd om vers te koken.
De ingevroren saus heeft toch ook even tijd nodig om weer vloeibaar te worden.
ToTzondag 21 december 2025 @ 14:25
Meid toch, het is wat!
Hyaenidaezondag 21 december 2025 @ 14:26
Ik eet het vaak ongekookt. Ik hou van krokant.
ToTzondag 21 december 2025 @ 14:26
In welke tekenfilm heette de slechterik ook al weer Al Dente?
Samurai Pizza Cats?
Hyaenidaezondag 21 december 2025 @ 14:29
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 14:26 schreef ToT het volgende:
In welke tekenfilm heette de slechterik ook al weer Al Dente?
Samurai Pizza Cats?
Ben je niet in de war met Al Capone?
Mikeyttzondag 21 december 2025 @ 14:33
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 14:23 schreef marc0871 het volgende:

[..]
Meh. Ik neem liever even de tijd om vers te koken.
De ingevroren saus heeft toch ook even tijd nodig om weer vloeibaar te worden.
Ik ook, maar als ik 3 gerechten klaar moet maken, doe ik het liever met zo min mogelijk afwas :@ Als ik alleen pasta kook, dan kook ik het wel gewoon vers.
Hyaenidaezondag 21 december 2025 @ 14:35
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 14:33 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Ik ook, maar als ik 3 gerechten klaar moet maken, doe ik het liever met zo min mogelijk afwas :@ Als ik alleen pasta kook, dan kook ik het wel gewoon vers.
Geen afwasmachine hebben :')
ToTzondag 21 december 2025 @ 14:37
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 14:29 schreef Hyaenidae het volgende:

[..]
Ben je niet in de war met Al Capone?
De verwijzing naar zijn naam was juist de grap in die tekenfilm. :P
Watmoetjenouzondag 21 december 2025 @ 14:49
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 13:26 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
Ik vries het wel vaak in. An sich prima als je wat voorzorgsmaatregelen neemt :9

1-2 minuten minder dan al dente koken (Alleen dikkere varianten, rigatoni etc) > meteen in ijswater schokken zodat het meteen stopt met doorgaren en direct een laagje olijfolie over smeren. Dan krijg je vrijwel gene ijskristallen aan de buitenkant en blijft de textuur bijna hetzelfde. Als je het vervolgens wil koken, meteen in de saus meekoken i.p.v. in water.
Ofijfolie over je pasta smeren _O- Dan ben je pas echt debiel bezig.
FlippingCoinzondag 21 december 2025 @ 15:05
al dente tandpasta
ChevyCapricezondag 21 december 2025 @ 15:33
Lekker zacht is beter
Hogwartszondag 21 december 2025 @ 16:42
2 minuten eerder als je het nog gaat mixen in een pan.

Doei
Hogwartszondag 21 december 2025 @ 16:45
quote:
4s.gif Op zondag 21 december 2025 13:53 schreef Cruzinats het volgende:
Ik serveer de saus en pasta altijd los van elkaar.

Dat is volgens mij ook de norm, spaghetti mix je ook niet alvorens met de saus.
Carbonara, Foriana en nog een paar doet men gewoon in een pan mixen.
Mikeyttzondag 21 december 2025 @ 16:52
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 16:45 schreef Hogwarts het volgende:

[..]
Carbonara, Foriana en nog een paar doet men gewoon in een pan mixen.
Bolognese ook. Godslastering om dat apart te serveren.
Hetekipzondag 21 december 2025 @ 17:01
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 12:57 schreef Mikeytt het volgende:
Wat is dat toch met Nederlanders en pasta tot smurrie koken?? Pasta is 1 van die dingen die de Duitsers en de Belgen toch wel beter doen.

Pasta hoor je 2 minuten korter te koken dan de instructie :6 Al dente is tevens ook gezonder dan volledig gekookt :6
Kook instructies? Achterlijke pleb die je bent. :')

Pasta maak je zelf met de hand. Gewoon even in het kokend water, heel kort. Dan is die lekker zoals die hoort te zijn.

Pasta uit een pakje :') en zeker die Barilla rotzooi die Belgen en Duitsers gebruiken.
Watmoetjenouzondag 21 december 2025 @ 17:10
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 17:01 schreef Hetekip het volgende:

[..]
Kook instructies? Achterlijke pleb die je bent. :')

Pasta maak je zelf met de hand. Gewoon even in het kokend water, heel kort. Dan is die lekker zoals die hoort te zijn.

Pasta uit een pakje :') en zeker die Barilla rotzooi die Belgen en Duitsers gebruiken.
In Italië doen ze dat ook nagenoeg niet hoor, daar er genoeg goede merken gedroogde pasta zijn.
damscozondag 21 december 2025 @ 17:16
Ik kook pasta vaak een minuutje of 20-30, mensen die het een uur of langer koken zijn verkeerd bezig.
Watmoetjenouzondag 21 december 2025 @ 17:19
quote:
1s.gif Op zondag 21 december 2025 17:16 schreef damsco het volgende:
Ik kook pasta vaak een minuutje of 20-30, mensen die het een uur of langer koken zijn verkeerd bezig.
Ik stoof het gewoon 4 uur met een goede riblap.
Bart2002zondag 21 december 2025 @ 17:21
quote:
1s.gif Op zondag 21 december 2025 17:16 schreef damsco het volgende:
Ik kook pasta vaak een minuutje of 20-30, mensen die het een uur of langer koken zijn verkeerd bezig.
Dat is vaak wat overdreven maar de observatie is dat de ene pasta daar prima tegen kan en de andere wordt pap. Nu nog even bepalen waar hem dat in zit. Ik vergeet weleens de kookwekker te zetten en dan kom je na b.v. 25 minuten er achter en dan is ie nog gewoon prima. Of ook soms niet. Waar hem dat in zit is m.i. interessant om te weten.
Hetekipzondag 21 december 2025 @ 17:31
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 17:10 schreef Watmoetjenou het volgende:

[..]
In Italië doen ze dat ook nagenoeg niet hoor, daar er genoeg goede merken gedroogde pasta zijn.
Als je naar een toprestaurant in Italië gaat, is het handgemaakt.
Watmoetjenouzondag 21 december 2025 @ 17:37
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 17:31 schreef Hetekip het volgende:

[..]
Als je naar een toprestaurant in Italië gaat, is het handgemaakt.
Ja dus? Jij maakt thuis alles zoals bij een toprestaurant?
Hetekipzondag 21 december 2025 @ 17:42
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 17:37 schreef Watmoetjenou het volgende:

[..]
Ja dus? Jij maakt thuis alles zoals bij een toprestaurant?
Ik wil alleen voor het beste van het beste gaan.
Watmoetjenouzondag 21 december 2025 @ 17:50
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 17:42 schreef Hetekip het volgende:

[..]
Ik wil alleen voor het beste van het beste gaan.
Ja hoor
Hetekipzondag 21 december 2025 @ 17:52
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 17:50 schreef Watmoetjenou het volgende:

[..]
Ja hoor
Als jij inferieure pasta wil eten, moet jij weten. Maar als je per se gedroogde wil kopen, ga voor een goed merk. Het liefst eentje die brons gebruiken in plaats van ijzer. Dus La Molisana bijvoorbeeld. Maar geen grand Italia of hoe dat baggermerk heet. Barilla is al helemaal aids.
Jordy-Bzondag 21 december 2025 @ 17:53
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2025 22:16 schreef Mikeytt het volgende:

[..]
De macaroni voor het avondeten was voorgekookte macaroni. Hoeft alleen 2 minuten in de magnetron, dus dat koken is al geen issue
https://www.fuelyourbody.nl/macaroni-kant-en-klaar-2
TS gebruikt magnetronpasta... :')
mscholzondag 21 december 2025 @ 17:54
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 17:52 schreef Hetekip het volgende:

[..]
Als jij inferieure pasta wil eten, moet jij weten. Maar als je per se gedroogde wil kopen, ga voor een goed merk. Het liefst eentje die brons gebruiken in plaats van ijzer. Dus La Molisana bijvoorbeeld. Maar geen grand Italia of hoe dat baggermerk heet. Barilla is al helemaal aids.
:') _! _O-
Hetekipzondag 21 december 2025 @ 17:59
quote:
1s.gif Op zondag 21 december 2025 17:54 schreef mschol het volgende:

[..]
:') _! _O-
Jij koopt pauper pasta?
Watmoetjenouzondag 21 december 2025 @ 17:59
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 17:52 schreef Hetekip het volgende:

[..]
Als jij inferieure pasta wil eten, moet jij weten. Maar als je per se gedroogde wil kopen, ga voor een goed merk. Het liefst eentje die brons gebruiken in plaats van ijzer. Dus La Molisana bijvoorbeeld. Maar geen grand Italia of hoe dat baggermerk heet. Barilla is al helemaal aids.
Dat ligt ook helemaal aan wat voor pasta je wil eten.

Brons is goed als je wil dat de saus aan je pasta bindt. Maar bij bijvoorbeeld spaghetti all'assassina wil je dat weer niet.
Hetekipzondag 21 december 2025 @ 18:00
quote:
1s.gif Op zondag 21 december 2025 17:59 schreef Watmoetjenou het volgende:

[..]
Dat ligt ook helemaal aan wat voor pasta je wil eten.

Brons is goed als je wil dat de saus aan je pasta bindt. Maar bij bijvoorbeeld spaghetti all'assassina wil je dat weer niet.
Spaghetti all'assassina krijg je kanker van, dat verbrande is niet goed voor je.
Watmoetjenouzondag 21 december 2025 @ 18:02
quote:
1s.gif Op zondag 21 december 2025 18:00 schreef Hetekip het volgende:

[..]
Spaghetti all'assassina krijg je kanker van, dat verbrande is niet goed voor je.
Ja k
Hetekipzondag 21 december 2025 @ 18:02
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2025 18:02 schreef Watmoetjenou het volgende:

[..]
Ja k
Gewoon zelf maken, zo moeilijk is het niet.
SebbeSwensjezondag 21 december 2025 @ 18:06
quote:
16s.gif Op zondag 21 december 2025 15:05 schreef FlippingCoin het volgende:
al dente tandpasta
Kukident
marc0871maandag 22 december 2025 @ 01:19
quote:
1s.gif Op zondag 21 december 2025 18:06 schreef SebbeSwensje het volgende:

[..]
Kukident
Sluwe sjakie sloeg de slome slager.
SebbeSwensjemaandag 22 december 2025 @ 01:27
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2025 01:19 schreef marc0871 het volgende:

[..]
Sluwe sjakie sloeg de slome slager.
Moet 'ie 'ns proberen.
Horzulamaandag 22 december 2025 @ 15:15
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2025 01:19 schreef marc0871 het volgende:

[..]
Sluwe sjakie sloeg de slome slager.
Laat die twee nou gewoon in hun homo relatie!