Captain_Ghost | dinsdag 22 juli 2025 @ 12:53 |
He mede Fokkers, Ik geef in midden augustus een feestje. Er komen verschillende mensen aan, waar paar echte bierdrinker. Ik zou hen graag een uitstekend Duitse bier willen voorzien. Alleen zijn er veel verschillende soorten bier, kortom door de bomen zie ik de bos bieren niet meer. Ook heb ik een perfect-draft (thuistap) liggen. Daar wil ik zeker gebruik van maken. Daarbij heb ik jullie hulp nodig. Welk Duitse bier raden jullie aan mij? Alvast dank u wel. [ Bericht 7% gewijzigd door Captain_Ghost op 22-07-2025 12:58:51 ] | |
gianni61 | dinsdag 22 juli 2025 @ 13:29 |
Is je enige vereiste dat het Duits is? maakt niet uit welke stijl? Pils? Weizen? Helles? Alt? Bij die perfect draft zie ik deze https://www.perfectdraft.(...)=Live_nl_NL_products Ik ben wel bevooroordeeld omdat ik pas bij die brouwerij ben geweest ![]() | |
Optimizer | dinsdag 22 juli 2025 @ 13:30 |
Duits bier, duits bier, duits bier en lekkere worst De worst is voor de honger en het bier is voor de dorst | |
Hyperdude | dinsdag 22 juli 2025 @ 13:41 |
Van die perfectdraft site zou ik Franziskaner Weissbier prefereren. ![]() ![]() | |
golfer | dinsdag 22 juli 2025 @ 14:12 |
Ik denk dat deze in Duitsland wonende Fok!ers je misschien wel tips kunnen geven. @z80 @Jan_Onderwater @Ludolf | |
golfer | dinsdag 22 juli 2025 @ 14:13 |
-dubbel- | |
CarbonC | dinsdag 22 juli 2025 @ 14:15 |
Duits bier, niet Duitse bier. Is dit een AI-gegenereerd bericht of zo? | |
miss_sly | dinsdag 22 juli 2025 @ 14:27 |
Heeft met zijn vraag verder niks te maken, toch? | |
Kopiko | dinsdag 22 juli 2025 @ 14:29 |
Warsteiner! | |
Farenji | dinsdag 22 juli 2025 @ 14:40 |
Ik zou geen pils nemen. Hoewel Duits pils over het algemeen een stuk lekkerder is dan het Nederlandse pils, blijft het toch wat saai. Ik zou zelf denk ik voor een Hefeweizen gaan, maar die is niet op voorraad, dus dan misschien deze https://www.perfectdraft.(...)=Live_nl_NL_products | |
Jan_Onderwater | dinsdag 22 juli 2025 @ 14:46 |
Waar wil je het kopen? Rij je daarvoor naar Duitsland? In NL is mijn ervaring niet veel bijzonder Duits bier te koop. | |
gianni61 | dinsdag 22 juli 2025 @ 14:55 |
Als TS naar Duitsland rijdt zou ik die hele perfect draft sowieso links laten liggen. Zo'n vaatje kost 28 tot 33 euro voor 6 liter, terwijl een krat halve liters (20st, dus 10liter) vaak nog geen 20 euro kost. | |
butz0rs | dinsdag 22 juli 2025 @ 14:56 |
Karlskrone natuurlijk | |
Captain_Ghost | dinsdag 22 juli 2025 @ 15:26 |
Ja een Duits bier. Dat is ook de bedoeling van de feest. Een AI zou dat fout niet snel maken. De echte TS wel. Mij maakt niet uit waar te koop. We gaan ook in Duitsland langs inkopen doen. Alleen weet ik niet welk Duits bier nou lekkerste is. Vaatje is gewoon een leuke gelegenheid. Al gaan we niet veel inslaan, hooguit eentje, misschien twee vaatje maar. Voor de rest nemen we gewoon een krat bier. Daarom ben ik op zoek naar 1 goeie Duits vaatje. | |
Hyperdude | dinsdag 22 juli 2025 @ 16:05 |
Loopt dat een beetje, dat Perfect Draft? Lijken niet echt veel verkooppunten te zijn, en vaak staat er "niet leverbaar". | |
Jan_Onderwater | dinsdag 22 juli 2025 @ 16:26 |
Dat is vooral een kwestie van smaak, maar ik vind Ürige Alt erg lekker, is heel hoppig en rokerig van smaak. Schumacher en Schlussel zijn ook prima Alt bieren. Alt bier is een donker bier Jever Pilsener, Flensburger Pilsener, Weiherer Pils, zijn mooie Pilsners, lekker bitter, niet zoet zoals Nederlands Pils Berliner Kindl is een bijzonder bier, is met melkzuur vergoren, is zo zuur als Karnemelk en wordt meestal met groene Waldmeister siroop gedronken maar meer iets voor de liefhebber Weihenstephan en Paulaner zijn goede Weizenbieren, in de richting van Witbier. Als je het krijgen kan, Ayinger Bräuweisse Augustiner Dunkel, Köstenritzer en Stortebecker Schwarzbier zijn heel donkere, zwarte bieren. Licht zoetig, moutig, met cacao en koffie achtige aroma's | |
YoopY | dinsdag 22 juli 2025 @ 17:37 |
Öetinger. Het goedkoopste "bier" dat verkocht wordt. Let op: wel de export variant nemen, die smaakt het beste. ![]() ![]() | |
RM-rf | dinsdag 22 juli 2025 @ 17:47 |
Als je speciaal wilt doen... kun je denken aan Frankisch Rauch-bier https://biere-aus-franken.de/Biersorten/Rauchbier/ smaakt alsof je een asbak leeglikt, maar is kennelijk voor kenners een zeer speciaal en origineel bier | |
Boca_Raton | dinsdag 22 juli 2025 @ 19:00 |
Het beste bier is Paulaner. | |
Nober | dinsdag 22 juli 2025 @ 19:02 |
Gewoon even vragen wat hun favoriete merk bier is dan weet je welk bier je moet halen. | |
Jan_Onderwater | dinsdag 22 juli 2025 @ 19:03 |
Dan kom je niet verder dan Hinniken of Grolsch. | |
Lospedrosa | dinsdag 22 juli 2025 @ 19:04 |
Herren hefenweisen is heel goed en dat voor ¤20 per 18 halve liters Alleen bij Hoffmann https://www.getraenke-hoffmann.de/markenwelt/bier/herren-premium [ Bericht 10% gewijzigd door Lospedrosa op 22-07-2025 19:25:00 ] | |
blessed19 | dinsdag 22 juli 2025 @ 19:05 |
https://www.bierista.nl/kostritzer-schwarzbier Prima bier, wat donker en door velen geaccepteerd en weer eens wat anders dan de standaard Duitse pilseners. ![]() | |
Nober | dinsdag 22 juli 2025 @ 19:06 |
Precies, je kunt wel met een of ander biermerk aan komen zetten maar als ze dat niet lusten dan had je dus beter even kunnen vragen wat hun favoriete merk is en daar dan bier van halen. | |
Hyperdude | dinsdag 22 juli 2025 @ 19:16 |
Moet je wel van houden. | |
Jan_Onderwater | dinsdag 22 juli 2025 @ 19:21 |
Da lussik nie is wat voor verwende kleuters | |
OProg | dinsdag 22 juli 2025 @ 19:24 |
Wat gewoon een prima neutraal 'biertje' is is Veltins Pilsener. Maar eigenlijk zijn al die grote Duitse pilsmerken goed te drinken. Warsteiner, Bitburger, Krombacher. Of zoek je echt een bier? Kellerbier is ongefilterd Pils en anders ga je voor de Duitse liefhebbers richting Weizenbier, dat is tarwebier en ga je voor de grotere merken richting Erdinger, Paulaner en Franziskaner. De meeste pilsdrinkers zal dat ook wel kunnen bekoren maar het is toch wel iets anders dan pilsener. [ Bericht 39% gewijzigd door OProg op 22-07-2025 19:35:42 ] | |
Hyperdude | dinsdag 22 juli 2025 @ 19:33 |
Jever lussik nie. ![]() | |
ReplaR | dinsdag 22 juli 2025 @ 19:34 |
En Weihenstephaner is ook lekkker. | |
StateOfMind | dinsdag 22 juli 2025 @ 20:20 |
Naast de bekende Duitse pilsners als Warsteinener, Bitbutger, Veltins en Krombacher kan ik Jever pils aanraden. Van de Weizen zijn Erdinger, Stephaner (oid) en Paulaner ook lekker. Die laatste heeft als ik het mij goed herinner een vleugje bananen smaak. Proost ![]() | |
Näsenbar | dinsdag 22 juli 2025 @ 20:23 |
Gewoon een lekker kratje Paderborner halen, is ook nog eens goed voor de portemonnee. | |
Jan_Onderwater | dinsdag 22 juli 2025 @ 20:53 |
te bitter voor je? | |
Hyperdude | dinsdag 22 juli 2025 @ 21:28 |
Ja, nogal. | |
phpmystyle | woensdag 23 juli 2025 @ 10:00 |
Erdinger Weizzen | |
flyguy | woensdag 23 juli 2025 @ 10:28 |
In B-W heb je bier gemaakt van dennenbomen. Niet lekker, maar misschien wel leuk. Tevens is lowenbrau ook prima. | |
111210 | maandag 28 juli 2025 @ 05:44 |
Als er ook alcohol vrij gehaald moet worden zou ik Jever fun aanraden. Komt meer in de buurt van echt pils dan welk ander 0.0 | |
Jan_Onderwater | maandag 4 augustus 2025 @ 17:47 |
Heb veel alcoholvrij geprobeerd, maar Alt en Pils smaakt me niet, enige alcoholvrij wat gewoon oprecht lekker is, is Weizen. | |
Jan_Onderwater | maandag 4 augustus 2025 @ 17:48 |
Welk bier is het uiteindelijk geworden? | |
Watuntrik | donderdag 7 augustus 2025 @ 11:37 |
Do jeht nix bovve a lecker obergärig "Früh Kölsch" vollbier met a Krakauer Bradwurst... ![]() | |
Hyperdude | donderdag 7 augustus 2025 @ 11:45 |
Doe niet zo jek, joh. ![]() | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 augustus 2025 @ 11:53 |
Met “warsteinerisierung” van pils wordt in Duitsland bedoeld dat pils steeds slapper en smakelozer wordt, oftewel dat het bier minder uitgesproken smaak heeft om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken. Warsteiner is een bekend Duits pilsmerk dat vaak als voorbeeld wordt genoemd van deze ontwikkeling: veel gangbare Duitse pilseners zijn volgens kenners op elkaar gaan lijken en missen karakter, in tegenstelling tot kleinere, uitgesproken pilsbieren. Deze trend wordt deels toegeschreven aan het commerciële succes van grote brouwerijen zoals Warsteiner, die een “neutraal”, makkelijk drinkbaar pils maken. De term “warsteinerisierung” heeft daardoor een negatieve connotatie onder bierliefhebbers, omdat het staat voor het proces waarin traditionele bieren hun unieke, lokale smaken verliezen ten gunste van een breed geaccepteerd maar minder karaktervol bier Dit is begonnen toen het familiebedrijf Warsteiner in handen kwam van de dochter van de Eigenaar toen deze overleed. Zij hield duidelijk niet van bitter pilsener en bepaalde dat ze ook vrouwen moesten aanspreken. Dit leidde tot een verlies van imago en karakter: Door een strategie gericht op een breed publiek (“warsteinerisierung”) verloor het bier zijn onderscheidend vermogen, wat volgens critici leidde tot een smakelozer product. In de jaren 90 was Warsteiner een van de grootste en bekendste biermerken van Duitsland met een productie van meer dan 6 miljoen hectoliter per jaar. Sindsdien is dit volume gehalveerd: eind 2023 lag de productie rond de 3 miljoen hectoliter | |
Armani XL | donderdag 7 augustus 2025 @ 11:57 |
Sow, dat is dan een slechte call geweest ![]() | |
Hyperdude | donderdag 7 augustus 2025 @ 11:57 |
Laatst Rothaus in een hotel. Ook prima "plaatselijk" bier. Beter dan Warsteiner. En Bittburg. ![]() | |
Watuntrik | donderdag 7 augustus 2025 @ 12:31 |
Dat es net jeck dat es jot en lecker... ![]() Bekijk deze YouTube-video | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 augustus 2025 @ 12:45 |
Wat ik ervan begrepen heb duldde ze geen kritiek of tegenspraak. | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 augustus 2025 @ 12:54 |
Drink en eet altijd graag lokale/regionale producten als ik ergens ben. Rothaus is trouwens een staatsbedrijf | |
Watuntrik | donderdag 7 augustus 2025 @ 13:22 |
Het programma KVW nam het ooit op de proef met Nederlands Pils... En ze hadden een biersommelier gevonden die overtuigt was het verschil te kunnen proeven in ongemerkt glas. Hij ging de weddenschap aan immers hij was geleerd bierconoseur. Van de 10 had hij er 0 goed. ![]() De verschillen zijn zo klein en genuanceerd dat je er zonder etiket niks mee kunt aanvangen, allemaal pils. Dat zal beslist ook veer de meeste Duitse pilsjes gelden... Bitburger vond ik altijd te bitter, maar alle Duitse pilsjes die ik gedronken heb, hebben allemaal iets bitters. T.o.v. de Nederlandse zoetigheid. Naast de pils is de Erdinger Weissbier (Hefe-Weizen) altijd wel een favoriet geweest, heerlijk fruitig... Moet het buiten wel warm zijn en het bier ijskoud... Schud je het zo af alsof het frisdrankje is en na 3 halve liters ram gaar... ![]() | |
RM-rf | donderdag 7 augustus 2025 @ 14:49 |
als het zo zou kloppen... enkel worden er wat dingen die geen verband hebben door elkaar gehaald: Warsteiner was een erg succesvol bier in de jaren negentig in duitsland, en eind jaren negentig, begin 200'er zakte het volledig weg... De reden was geen smaakverandering van het bier zelf... Waarschijnlijk lijkt eerder de manier waarop het bier zich in de markt zette als 'luxe premium' bier dankzij eerder ietwat goedkope middeltjes (bv de goudkleurige folie op de flessehals) wat het goed gedaan had in de 90'er toen duitsland overall lang een positief kapitalistisch consumptie-beeld had, uitgewerkt te zijn eind 90'er/begin 2000 . In het duitsland van de 2000'er waarin een depressie heerste en overall negatief gevoel onder consumenten opkwam, deed juist het zich als 'luxe premium' biermerk voorstellende Warsteiner (met nogal goedkope middeltjes bereikt) het extra slecht. Tegelijkertijd was er een algemeen negatief beeld over grote biermerken, waarbij Warsteiner ook een graag gezien doelwit was, met claims dat hun bier 'waterig' zou zijn of slecht zou smaken. Dat is iets algemeens bij alle zeer grote merken; dat er ook veel mensen graag extra slecht over praten en dan kleine en ietwat onbekendere merken ophemelen alsof die plots véél beter zijn... vaak is dat vooral een manier voor die mensen om zich als 'kenners' en 'bier-feinsmecker' te profileren. Het begrip 'Warsteinisierung wordt inderdaad vaker gebruikt (al sinds 25 jaar), ofwel door mensen om te klagen over grote merken die verwaterde smaken zouden aanpassen om een breed publiek aan te spreken, of ronduit om een vermeende 'veramerikanisering' van duitse merken (vreemd is Warsteiner juist een volledig duits brouwerijconcern dat _niet_ tot de grote internationale brouwerij-conglomeraten behoort). Het lijkt ook vaker in oost-duitsland toegepast te worden, mogeijk samenhangend dat initieel Warsteiner daar ook als een 'kapitalistisch' biertje van de 'Wende' gezien werd... en later juist door die connectie aangevallen werd. Daarnaast deden geruchten de ronde dat de eigenaar lid was van de Scientology-beweging en alle winst van dat concern daarheen zouden gaan... ook dat was onzin, net als de claims van een aangepaste smaak... het lijkt eerder dat het concenr nogal vatbaar was voor slechte smaad-geruchtencampagnes. Het dieptepunt qua omzet haalde Warsteiner in 2006, toen hun omzet 2,6 miljoen hectoliter was... Dat was dus al duidelijk voordat de dochter van de eigenaar in het bedrijf kwam werken en de brouwerij van haar vader overnam.. Haar vader overleed in 2012 en zij kwam 5 jaar eerder als manager in het bedrijf als toekomstige opvolger... Onder haar is juist het marktaandeel eerder gestabiliseerd en iets gestegen van dat dieptepunt van 2.6 miljoen hectoliter, al komt het nooit meer aan het toenmalige hoogtepunt van Warsteiner in de negentiger jaren. Het klopt geheel dat Warsteiner van een enorme afzet in de jaren negentig nu sterk gedaald is, maar het is nogal onzin te stellen dat dat aan de vrouw zou liggen die nu eigenaar is... dat klopt geheel niet met de tijdlijn van de omzet-daling en evenmin is de smaak enorm aangepast, al is dat altijd iets dat in de geruchten-keukens altijd graag beweert wordt (smaken worden wel kleinschalig aangepast, maar vrijwel geen marketeer durf nog een grootschalige 'new Coke'-aanpassing aan, omdat dat vrijwel altijd misgaat in de ogen van het publiek: je er merktrouwen mee verliest en nooit veel nieuwe klanten mee wint) | |
Gripper | donderdag 7 augustus 2025 @ 14:54 |
En ze bedrukken hun flesjes met een van de mooiste etiketten die er bestaan in bierland ![]() ![]() | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 augustus 2025 @ 15:01 |
Ik drink al jaren nauwelijks nog bier, en wanneer dan meestal Weizen alcoholvrij. De andere kern graag een lokaal bier zoals ürige in Düsseldorf of Flensburger in Flensburg, Schwabenbräu in Stuttgart maar nooit nee never Binding in Frankfurt Main. In Beieren heeft ieder gat een brouwerij, heb ik Helles leren drinken | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 augustus 2025 @ 15:03 |
Dank voor je correctie | |
Sabata | donderdag 7 augustus 2025 @ 15:08 |
dan kun je beter voor het zwaardere werk gaan met Needles gin ![]() | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 augustus 2025 @ 15:22 |
Rothaus Tannenzäpfle Wordt niet van dennenappels gebrouwen btw, Rothaus Tannenzäpfle heet zo omdat het symbool staat voor de regio | |
Zorro | donderdag 7 augustus 2025 @ 16:26 |
Schultenbräu natuurlijk. Wat een vraag. | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 augustus 2025 @ 16:31 |
Schultenbräu wordt voor de Nederlandse markt geproduceerd bij Brasserie de Saint-Omer in Sint-Omaars, Frankrijk. | |
Zorro | donderdag 7 augustus 2025 @ 16:45 |
Nou ja zeg ![]() | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 augustus 2025 @ 17:56 |
Aldi Nord (waar Nederland onder valt) is eigenaar van het merk en het recept en laat gewoon door de laagste bieder brouwen. Zo laat Texeler bv ook een groot deel van hun producten elders brouwen en daarom zie je zelden een vrachtwagen van Texeler op de pont. Het huismerk bier van Albert Heijn, genaamd Brouwers, werd oorspronkelijk gebrouwen door Bavaria en later door de Grolsche Bierbrouwerij. Sinds de herintroductie van Brouwers in 2016 kan de daadwerkelijke brouwer variëren, maar de genoemde grote Nederlandse brouwerijen hebben het bier gebrouwen in opdracht van Albert Heijn | |
StateOfMind | donderdag 7 augustus 2025 @ 17:59 |
Ik was altijd in de veronderstelling dat dat bij Bavaria gebrouwen werd ![]() | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 augustus 2025 @ 18:01 |
Das was ook zo, en het is ook een tijd bij Brouwerij Martens in Belgisch Bocholt gebrouwen niet te verwarren met Bocholt in Duitsland Ook bij Feldschlößchen (Duitsland), | |
StateOfMind | donderdag 7 augustus 2025 @ 18:02 |
Las het net ja ![]() Voordat de Fransen ermee aan de haal gingen werd het oa daar gebrouwen. | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 augustus 2025 @ 18:06 |
Bier is trouwens flink in opkomst in Frankrijk, ook veel microbrouwerijen, en wijn verkoop loopt sterk terug. Voor de eerste wereldoorlog werd er in Frankrijk veel meer bier gedronken dan wijn btw. | |
Bart2002 | donderdag 7 augustus 2025 @ 18:42 |
Hoewel dit klopt gelooft niemand dat. Geblinddoekt kan men niet eens cola en pils onderscheiden. ![]() | |
flyguy | donderdag 7 augustus 2025 @ 19:35 |
Zwitserland, prachtige brouwerij bij Rheinfelden. | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 augustus 2025 @ 19:40 |
Na ja, er is het Griekenland vakantie effect. Zit je op een terrasje op een zomeravond, olijven erbij, oh wat een lekkere wijn. Neem je flessen mee naar huis smaakt het vreselijk. Dezelfde wijn uit een zware fles smaakt ook beter dan uit een lichte of plastic fles. | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 augustus 2025 @ 19:45 |
Feldschlößchen-Brauerei Braunschweig https://de.wikipedia.org/wiki/Brauerei_Braunschweig Brouwen het voor Aldi Nord Duitsland. | |
StateOfMind | donderdag 7 augustus 2025 @ 19:53 |
Toch zit er wel degelijk verschil in smaak tussen de (Nederlandse) pilseners. Vroeger voordat Palm kleinere flesjes kreeg en een iets andere smaak was Palm mijn vaste thuis bier (en ja ik weet dat dat officieel geen pils was). Maar daarna kocht ik het niet meer en moest ik op zoek naar een nieuw thuis bier. En zo ben ik aan een eliminatie begonnen, waarbij ik telkens 4 flesjes kocht, steeds 2 van merk A en 2 van merk B. Daarvan viel telkens 1 merk af, die ik minder vond dan de ander. En op die manier ben ik uiteindelijk uitgekomen op 3 merken pilsener die ik het lekkerst vind. Baron Kees (Hertog Jan dus), Grolsch en Brand. En van de goedkope pilsners (voor of feestjes) vind ik Klok het lekkerst. Kordaat, Pitt en Dors is pure troep, die heb ik ooit eens geproeft en niet eens opgedronken, zo ontzettend goor ![]() | |
StateOfMind | donderdag 7 augustus 2025 @ 19:54 |
Nu wel zin in een lekkere goudgele gekregen ![]() | |
OProg | donderdag 7 augustus 2025 @ 20:22 |
Was dat een soort tafelbier voor jou?
| |
OProg | donderdag 7 augustus 2025 @ 20:24 |
Dat heb je ook in Nederland. Er zijn nogal wat mensen met een mening over Heineken. Een maatje van mij heeft meerdere kroegen en zal het zelf echt niet zo snel - niet - op de tap zetten, maar hij vertelde toen ook al dat je er over kan lullen wat je wil maar dat Heineken uit blinde smaaktesten er vaak goed uit komt. Dat is ook gewoon hoe het is. Terwijl diezelfde mensen het daarna over 'zeik' hebben bij Heineken. | |
Immerdebestebob | donderdag 7 augustus 2025 @ 20:25 |
Ik zo voor 1/3 pils gaan, 1/3 Weizen, 1/3 Helles. | |
OProg | donderdag 7 augustus 2025 @ 20:28 |
En wat Vodka/jus d'orange, voor de echte alcoholisten. | |
Immerdebestebob | donderdag 7 augustus 2025 @ 20:31 |
Ik snap hem niet? Weizen en Helles zijn niet zwaar, goed door drinkbaar, en die laatste wat meer bite dan een pils. | |
Lospedrosa | donderdag 7 augustus 2025 @ 20:32 |
Heineken is goede pils, zeker de laatste jaren met dat kartonnetje over het krat. Grolsch is zwaar achteruit gegaan. Heel veel mensen zeggen: niet meer te zuipen. Heineken wordt in veel buitenlandse landen ook lekker gevonden waar die negatieve intonatie er niet is. | |
StateOfMind | donderdag 7 augustus 2025 @ 20:39 |
![]() Gewoon voor op de bank 's avonds ![]() Bankbier ![]() ![]() | |
OProg | donderdag 7 augustus 2025 @ 20:40 |
Ik hou gewoon rekening met de mensen die direct shitfaced willen worden. ![]() | |
OProg | donderdag 7 augustus 2025 @ 20:43 |
Gek genoeg is dat voor mij ook wel een tijd geleden. Vroeger haalde ik nog wel eens een kratje beugeltjes maar ik kan me niet meer herinnneren wanneer dat voor het laatst was. | |
dikkedaniel | donderdag 7 augustus 2025 @ 20:45 |
Krombacher | |
Jan_Onderwater | donderdag 7 augustus 2025 @ 21:18 |
Heineken, Amstel, Grolsch etc slecht? Nee. Naar mijn smaak te zoet/niet bitter genoeg? Ja | |
Watuntrik | vrijdag 8 augustus 2025 @ 09:06 |
Jazeker zijn er smaakverschillen, het is alleen lastig om te proeven wat is wat als je het niet weet. Was overigen wel grappige test... De door zichzelf uitgeroepen biersommelier, kreeg alleen een glas bier, kon kijken, ruiken en proeven en moest dan zeggen welk pilsje hij proefde. Had er 0 van de 10 goed. Toen werd de meester brouwer van Hertog Jan gevraagd om met proeven zijn eigen bier uit 5 verschillende bieren te halen. Hij kon niet zeggen wat de andere 4 waren maar haalde zijn Hertog Jan pilsje er zo uit. | |
Jan_Onderwater | vrijdag 8 augustus 2025 @ 11:39 |
Het is trouwens erg grappig, smaak, ik heb het hier al vaker beschreven, maar ik organiseer om verschillende redenen regelmatig schuimwijn proeverijen. Champagne, Sekt, Cava, Krimsekt, Prosecco etc. Resultaat is eigenlijk altijd vrijwel hetzelfde. De Rieslingsekt en Spaanse Cava eindigen altijd in de top, hoe duurder de champagne, hoe lager die onderaan staat. Nog nooit meegemaakt dat Champagne won. En voor de duidelijk, het proeven gebeurd dubbelblind, ook ik weet niet wat er in de glazen zit. Smaak is heel beïnvloedbaar, waarom proeverijen die niet dubbelblind zijn niet serieus te nemen zijn. Ik zou ook niet kunnen proeven welk pils in proef, en of het een Nederpils is of een Helles. Merk hoogstens of ik hem te zoet vind of lekker bitter. Dubbelblinde proeverij is trouwens leuk, je komt er dan achter wat je het lekkerste vind. Sekt/Cava, Bittere Pilsners, Jonge Cognac, Normandische droge cider. Je smaak kan trouwens ook veranderen. Zo dronk ik altijd graag mooie schotse whiskey maar van de ene dag op de andere vond ik het niet meer te drinken, zoals Kapitein Haddock in Kuifje en de Picaros. ![]() ![]() |