op 68 MOET je met pensioenquote:Op zaterdag 12 juli 2025 18:21 schreef Cruzinats het volgende:
[..]
Hier heb je ouderen die weigeren om met pensioen te gaan.
Wat doe je dan als je niet werkt? Ik zou me geen raad weten, heel de dag op fok zitten.quote:Op zaterdag 12 juli 2025 18:28 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
op 68 MOET je met pensioen
ik (72) werkte ook nog 3 dagen, nu ff een paar maand niet
maar werken na je pensioen is leuk , juist omdat het niet hoeft , als flexkracht zijnde
zat te doenquote:Op zaterdag 12 juli 2025 20:06 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Wat doe je dan als je niet werkt? Ik zou me geen raad weten, heel de dag op fok zitten.
Gelukkig gaan AI en robots straks de belastingen en premies betalenquote:Niet werkenden, maar overheid betaalt nu het meest aan steeds duurdere AOW
De kosten voor AOW-uitkeringen voor ouderen groeien maar door, waardoor de overheid steeds meer belastinggeld moet bijleggen. Inmiddels komt meer dan de helft van het AOW-geld uit de schatkist.
De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een basispensioen voor 67-plussers die in Nederland gewoond of gewerkt hebben. Het is een bescheiden bijdrage voor het levensonderhoud, maar door de vergrijzing lopen de totale kosten hard op.
Het totaalbedrag groeide vorig jaar naar 51,9 miljard euro, blijkt uit data van statistiekbureau CBS. In 2000 kostten de AOW-uitkeringen samen nog 19,1 miljard euro.
Een deel van de kosten wordt betaald uit het geld dat werkenden bijdragen met een zogeheten premie volksverzekeringen. Dat gaat automatisch van het loon af. Tot 2001 leverde deze premie genoeg op om alle AOW's mee te betalen.
In de jaren die volgden legde de overheid steeds geld bij om alle ouderen van het basispensioen te voorzien, zoals je in onderstaande grafiek kunt zien. De bijdrage uit de belastingpot groeide van 0,7 miljard in 2001 naar 28,5 miljard euro in 2024. Daarmee komt nu meer dan de helft van het benodigde geld uit de schatkist
Ondertussen groeit de premie die werkenden betalen niet mee. Door de heffingskortingen komt er zelfs minder geld binnen via premies. Hoogleraar pensioenrecht Erik Lutjens denkt niet dat daar een oplossing zit voor de hoge overheidskosten. "De premie is al best een last naast de vele andere lasten."
AOW-leeftijd aanpassen
Het verhogen van de AOW-leeftijd is een andere mogelijke bezuinigingsmaatregel. Die ligt nu op 67 jaar. "Die leeftijdsgrens houdt geen rekening met zware beroepen", zegt Lutjens.
Een gemiddelde stratenmaker is veel eerder uitgewerkt dan iemand met een kantoorbaan. Daardoor kan de AOW-leeftijd niet zomaar veel omhoog.
De AOW zou ook kunnen ingaan na een bepaald aantal jaren werken, zodat mensen met een zwaar beroep, die vaak jonger beginnen, op tijd met pensioen kunnen. Lutjens: "Dat is wel ingewikkeld om in te voeren. En ook kostbaar."
Het zal wel een voorbode zijn om fors minder AOW te gaan betalen aan die uitkeringsgerechtigden, dan hebben zij wel geen plichten meer, maar te weinig inkomsten om veel leuke dingen te kunnen doen.quote:Op woensdag 16 juli 2025 10:48 schreef Digi2 het volgende:
Gelukkig gaan AI en robots straks de belastingen en premies betalen![]()
Je kan natuurlijk ook gewoon de benodigde euro's bijdrukken![]()
De ouderen en uitkeringsgerechtigden gaan met volkstuintjes aan de slag, zodat ze eten op hun bord krijgen, tevens lichaamsbeweging, frisse lucht en een dagbestedingquote:Op woensdag 16 juli 2025 10:59 schreef torentje het volgende:
[..]
Het zal wel een voorbode zijn om fors minder AOW te gaan betalen aan die uitkeringsgerechtigden, dan hebben zij wel geen plichten meer, maar te weinig inkomsten om veel leuke dingen te kunnen doen.
Die uitkeringsgerechtigden zouden dan niet meer zijn als kasplantjes.
Ligt het aan mij of komt dat op hetzelfde neer?quote:Op woensdag 16 juli 2025 10:48 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Gelukkig gaan AI en robots straks de belastingen en premies betalen![]()
Je kan natuurlijk ook gewoon de benodigde euro's bijdrukken![]()
[ afbeelding ]
Als je de euros bijdrukt betaalt iedereen middels hogere inflatie, de rijken&ultrarijken verdienen er meestal stevig aan omdat die doorgaans te maken krijgen met asset inflatie, die vaak hoger is de de algehele gemiddelde inflatie. De bijl gaat nu structureel in de belastinggrondslag tav de werkenden en daar zal een alternatief voor gevonden moeten worden.quote:Op woensdag 16 juli 2025 12:15 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
Ligt het aan mij of komt dat op hetzelfde neer?
De werkenden betalen de overheid. De AOW moet (deels) gefiscaliseerd worden.
Als je weet dat het in bijna alle EU landen er nog veel slechter voorstaat, ga je pas beseffen hoeveel 1000den miljarden aan euros er bijgedrukt gaan wordenquote:Voor het eerst in de geschiedenis worden de AOW-uitkeringen voor meer dan de helft uit de belastingen betaald. Sinds 2001 moet de belastingbetaler te hulp schieten, omdat de AOW-premies niet toereikend genoeg zijn om het stelsel volledig te dekken. In 2024 werd de AOW voor 55 procent opgehaald uit belastinggeld, omgerekend zo’n 28,5 miljard euro. Volgens Tim Burggraaf, pensioenexpert bij EY, moet er op korte termijn een fundamentele keuze worden gemaakt om het Nederlandse pensioenstelsel overeind te houden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |