NSC worstelt met asielwetten: 'Kop soep schenken mag niet strafbaar zijn'De fractie van Nieuw Sociaal Contract is er nog niet uit of ze voor de wetten voor een strenger asielbeleid gaat stemmen. De fractie gaat straks opnieuw in beraad over de dinsdag door de Kamer aangenomen verscherpingen om illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar te maken. Na eerder fractieberaad vanmorgen zei Kamerlid en asielwoordvoerder Boomsma dat zijn fractie met de verscherpingen in de maag zit en van het kabinet wil weten wat het strafbaar stellen van het helpen van illegalen in de praktijk betekent.
"Medemenselijkheid of het schenken van een kom soep mag natuurlijk nooit strafbaar zijn", aldus Boomsma.
![1024x576a.jpg]()
Inmiddels heeft het kabinet een brief aan de Kamer gestuurd en heeft demissionair minister Van Weel (Justitie) op de vragen van NSC gereageerd. Volgens hem zullen "ketenpartners prioriteiten moeten stellen bij de handhaving", en liggen die prioriteiten bij "mensen die crimineel gedrag vertonen".
Het ligt volgens hem "niet in de rede dat het kerken of het Leger des Heils bovenaan die prioriteitenlijst liggen". Maar, erkent hij ook, "de wet is de wet".
Het is onduidelijk of met deze uitleg de twijfels van de NSC-fractie zijn weggenomen. Daarmee blijft het ook onduidelijk of de twee wetten voor "het strengste asielbeleid ooit" vanavond in de Kamer een meerderheid halen bij de stemmingen. De wetten werden door PVV-minister Faber ingediend en worden sinds de val van het kabinet door de demissionaire ministers Keizer en Van Weel verdedigd.
Nieuwe realiteitGisteren trok het CDA, belangrijk voor een meerderheid in de Eerste Kamer, zijn steun voor de wetten in. De strafbaarstelling van illegaliteit en vooral het strafbaar stellen van mensen die illegalen helpen is voor het CDA een brug te ver.
![https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F332767_3962cdeb64.jpeg]()
Daarmee blijft een meerderheid voor de wetten in de Eerste Kamer onzeker. Als de Tweede Kamer de wetten vanavond goedkeurt, spreekt na het reces de Eerste Kamer over de wetten, die werden ingediend door oud-minister Faber en nu verdedigd worden door de demissionaire ministers Keizer en Van Weel.
Maar de vraag is dus eerst of NSC vandaag met de wetten instemt. De partij heeft er zich bij de onderhandelingen van de voormalige coalitie over het asielbeleid altijd hard voor gemaakt om de strafbaarstelling van illegaliteit buiten de wet te houden. Nu die door een meerderheid afgelopen dinsdag als amendement aan de asielnoodmaatregelenwet is toegevoegd, kan er vandaag alleen nog voor of tegen de hele wet gestemd worden. Boomsma zei vanmorgen dat die nieuwe situatie een realiteit is en NSC ook graag strenger asielbeleid wil.
Politiek verslaggever Wilma Borgman:
"Met de antwoorden van Van Weel lijkt het erop dat de PVV op papier z'n zijn krijgt en NSC in de praktijk. Illegaliteit wordt strafbaar in de wet, tegelijk zullen handhavers er zo weinig prioriteit aan geven dat het in de praktijk niet vervolgd zal worden. Minister van Weel wijst erop dat rechters bij toetsing van wetten ook letten op wat er bij de behandeling van wetten in de Tweede Kamer is gezegd over de uitvoering. Als bij de behandeling nadrukkelijk deze uitleg aan het gewraakte artikel wordt gegeven heeft dat in de praktijk ook rechtskracht.
Het is nog onduidelijk of de uitleg voor NSC voldoende zal zijn om akkoord te gaan met de wetten. Als de PVV niet eens is met de uitleg van Van Weel heeft die partij twee opties, óf de uitleg toch accepteren óf de hele wet wegstemmen. Aangezien hun voorstel voor strafbaarstelling van illegalen gewoon in de wet komt te staan lijkt dat laatste niet heel erg voor de hand te liggen."
Wat staat er in de asielwetten ?
In de twee asielwetten staat dat zo snel mogelijk:- de verblijfsvergunning verkort wordt van vijf naar drie jaar
- tijdelijke asielvergunningen elke drie jaar worden beoordeeld in plaats van na vijf jaar, zoals nu
- gezinshereniging met familieleden lastiger wordt
- er een tweestatusstelsel komt met onderscheid tussen mensen die vluchten omdat ze gevaar lopen vanwege hun etniciteit, seksuele geaardheid of religie en mensen die vluchten voor oorlog en (natuur)geweld. Deze groep moet sneller terugkeren en krijgt minder rechten.