Goede ja dat moet ik ook wel meenemen in de afweging.quote:Op zaterdag 28 juni 2025 13:45 schreef KrekelJapie het volgende:
Na 10 jaar overstappen naar een andere aanbieder wordt moeilijker/duurder.
Misschien deel variabel afsluiten waarbij je meegaat met rente.
Dat is ook wel slim ja.quote:Op zaterdag 28 juni 2025 13:49 schreef Piles het volgende:
Wij hebben hier vorig jaar hetzelfde gedaan, maar dan 5 en 10 jaar.
Alles 5 jaar was aantrekkelijk qua rente, maar een risico over 5 jaar (wat als de rente (flink) gestegen is). Zeker omdat je de eerste 5 jaar nog niet veel hebt afgelost.
Daarnaast sparen we nog wat voor extra aflossing: over 4 jaar kunnen we dan kijken op welk leningdeel we dat inzetten: het aflopende 5-jaars-deel als de rente is gestegen, of op het resterende 10-jaars-deel als de rente is gedaald.
Met name extra aflossen bij scenario 1 dempt de rentestijging wat.
Dus ik ben nu wel blij met die splitsing.
Andersom geldt ook: als je na 10 jaar een aanzienlijk lagere rente krijgt aangeboden, zit je met dat andere deel nog 10 jaar vast aan de 20-jrs rentevastperiode/-rente. Verder is de aanname "langere RVP is hogere rente i.c. kosten" gewoon onjuist; op dit moment is de variabele rente hoger dan die van de 5 jrs RVP.quote:Op zaterdag 28 juni 2025 13:33 schreef FlippingCoin het volgende:
Nu klonk voor mij een optie(aangedragen door de hypotheekadviseur) om de helft van de hypotheek de rentevaste periode 10 jaar vast te zetten, en de andere helft 20 jaar interessant. Hierbij de achterliggende gedachte dat je dan 2 keer een nieuw renteaanbod krijgt met de situatie van dan. Waardoor je niet zo snel voor je hele hypotheek een renteaanbod krijgt in een ongunstige periode. Ook qua zekerheid en kosten middel je dan wat tussen de 2 opties van 10 jaar en 20 jaar.
Oh oke variabele rente heb ik nog niet naar gekeken.quote:Op zaterdag 28 juni 2025 14:32 schreef blomke het volgende:
[..]
Andersom geldt ook: als je na 10 jaar een aanzienlijk lagere rente krijgt aangeboden, zit je met dat andere deel nog 10 jaar vast aan de 20-jrs rentevastperiode/-rente. Verder is de aanname "langere RVP is hogere rente i.c. kosten" gewoon onjuist; op dit moment is de variabele rente hoger dan die van de 5 jrs RVP.
https://www.hypotheekrente.nl/rente/variabele-rente/60/a/
Overigens zou ik voor een RVP van max. 5 jaar gaan; alle renteseinen staan op: "de daling is ingezet".
Fijn ..... en nou?quote:Op zaterdag 28 juni 2025 16:17 schreef halfway het volgende:
3 jaar geleden overgestapt voor de overige 20 jaar tegen 1,43%
niemand heeft een glazen bol. en de "kenners" die alvast laten weten dat de rentedaling dan wel stijging is ingezet... tja, als je de markt echt zo goed op je duimpje kent was je allang miljardair geweest.quote:Op zaterdag 28 juni 2025 13:33 schreef FlippingCoin het volgende:
Ik heb een vraag over de duur van de rentevaste periode van een hypotheek. Hierin kan je een aantal keuzes maken, zo heb ik met de hypotheekadviseur gekeken naar een rentevaste periode van 10, 20 en 30 jaar en naar een combinatie hiervan. Waarbij, als ik dit goed begrijp, een langere rentevaste periode meer zekerheid geeft tegen wat hogere kosten en vice versa.
Nu klonk voor mij een optie(aangedragen door de hypotheekadviseur) om de helft van de hypotheek de rentevaste periode 10 jaar vast te zetten, en de andere helft 20 jaar interessant. Hierbij de achterliggende gedachte dat je dan 2 keer een nieuw renteaanbod krijgt met de situatie van dan. Waardoor je niet zo snel voor je hele hypotheek een renteaanbod krijgt in een ongunstige periode. Ook qua zekerheid en kosten middel je dan wat tussen de 2 opties van 10 jaar en 20 jaar.
Nu is mijn vraag: mis ik nog iets in deze beredenering of is dit wel aardig het complete plaatje zo? Of zijn er goede beweegredenen om dit niet zo te doen?
Ben nog steeds blij met mijn 30 jaar tegen 2.5% (vooral met een deel aflossingsvrij) dat niet verslaan met vermogensbeheer is een uitdaging immers.quote:Op zondag 29 juni 2025 08:58 schreef freak1 het volgende:
[..]
niemand heeft een glazen bol. en de "kenners" die alvast laten weten dat de rentedaling dan wel stijging is ingezet... tja, als je de markt echt zo goed op je duimpje kent was je allang miljardair geweest.
het advies van je hypotheek adviseur heeft net zoveel nadelen als voordelen. stel de rente is over 10 jaar historisch laag, dan gaat die omlaag dankzij het aflopen van de rentevaste periode. wil ej die dan weer vast zetten? moet je weer kosten maken. wil je je bestaande oversluiten? kosten. en dat is het vaak wel waard, maar de rente kan net zo goed weer omhoog gaan.
in de jaren 90 waren er pieken met 10 procent, daarna vanaf ~2015 een dikke 5 jaar lang rond de 1 a 2 procent en daarna weer een sprong naar 5 die langzaam naar beneden gaat... of misschien weer omhoog?
je weet het gewoon niet. alles staat of valt met kabinetsbeleid, interesse in woningen, wat er in het buitenland gebeurd etc. etc.
uiteindelijk moet je zelf de keus maken.
persoonlijk heb ik mijn hypotheekrente 20 jaar vast gezet. en dan heb ik makkelijk praten want dat was destijds tegen 1,5 procent.. maar voor mij het voordeel dat ik die jaren exact weet wat ik maandelijks kwijt ga zijn. en ik werd voor gek verklaard toen, want 20 jaar? ik kan veel beter 5 jaar doen want de rente ging verder omlaag en de Europese bank rekende zelfs negatieve rente! dus als ik nog een paar jaar wachten zou de rente 100 procent zeker onder de procent duiken.... tja. niemand heeft een glazen bol.
realiseer je simpelweg dit.
als jij nu een 5 ton gaat lenen, en je kunt je hypotheekrente 10 of 20 jaar vast zetten op 4 procent, betaal je bruto rond de 1700 euro per maand aan rente voor die 10 of 20 jaar. voorspelbaar, en bij annuitair wordt dat component langzaam minder en minder.
zet je hem vast voor 10 jaar en dan gaat de rente op dat moment naar 6 procent? dan ga je bruto 650 euro per maand extra aan rente betalen. (grove schatting!) dat is je risico. is hij op dat moment 2 procent? dan ga je op dat moment fors minder betalen..
ik houd mijn hart de komende jaren vast voor de groep die in de periode 2015-2020 tegen 1.5 tot 2 procent de hypotheek 10 jaar vast heeft gezet. en die nu tegen een verdubbeling van hun rente aanlopen..
na 10 jaar annuitair heb je ongeveer 20 procent afgelost..
dus als jij in 2016 een hypotheek hebt afgesloten voor 600K tegen 1,5 procent.. had je 750 euro rente per maand in je hypotheek betaling.. en in 2026.. als je dan rond de 3 uitkomt... mag je ineens 500 euro per maand meer gaan aftikken als je naar variabele rente gaat. auw. er zijn veel gezinnen die destijds op de max een huis kochten.. en die zijn blijven leven naar salaris. daar gaat 500 euro gewoon pijn doen.
en dan is de vraag nog maar of jij over 10 jaar nog in het te kopen huis woont?
concludee;
niemand weet dit. je moet doen wat goed voelt. wil je vastigheid? lekker 20 jaar vastzetten. dan heb je pech als de rente lager wordt en geluk als hij hoger wordt. maar geen verrassingen.
durf je de verrassingen wel aan? zet hem dan op 5 of 10 jaar. of een mix.
precies dat dus.quote:Op zondag 29 juni 2025 10:25 schreef investeerdertje het volgende:
[..]
Ben nog steeds blij met mijn 30 jaar tegen 2.5% (vooral met een deel aflossingsvrij) dat niet verslaan met vermogensbeheer is een uitdaging immers.
Das wel matig. Wij sloten in 2021 onze hypotheek tegen 1,42% voor 20 jaar vast.quote:Op zaterdag 28 juni 2025 16:17 schreef halfway het volgende:
3 jaar geleden overgestapt voor de overige 20 jaar tegen 1,43%
Ik in 2021 op 1,89% bij 30 jaar vast, dat was toen relatief duurquote:Op zaterdag 28 juni 2025 16:17 schreef halfway het volgende:
3 jaar geleden overgestapt voor de overige 20 jaar tegen 1,43%
variabel is nu relatief duur in nederland, maar de vraag is vooral hoe lang dit blijft ... ikzelf val niet onder nederlandse hypotheekregels en heb variabel nu al voor 2.05% (gekoppeld aan euribor 3M).quote:
Een ander cliché dat de bank (mijn bank) in de jaren '80 bij een variabele rente van 8 - 9% (bij > 10% voor een langere looptijd) gebruikte: "de rente staat nu zo hoog, om verdere rentestijging te voorkomen, kunt u het beste nu een lange tijd vast gaan zetten" .quote:Op maandag 30 juni 2025 11:34 schreef RM-rf het volgende:
ik heb vorig jaar nog mn rente een jaar voor 3,4% vastgezet.. de bank probeerde me toen te overtuigen vooral voor 5 jaar vast te kiezen, met de cliché-argumenten die ik zo onderhand al ken: "jamaar, de rente staat nu nog steeds historisch laag" (yeah right, als je vergelijkt met de jaren negentig, of zelfs 70/80 van de vorige eeuw... de laatste 12 jaar heeft de rente echter structureel heel veel lager gestaan dan dit niveau en ook nu is het een tijdelijke hike) of "als je lang de rente vastzet heb je zekerheid" (vertaald: dan verdient de bank gegarandeert veel meer als de rente langzaam verder daalt, wat ze 90% van de tijd doet.. en soms verdienen ze nog zelfs extra als ze mensen kunnen overtuigen wegens een te lang op een te hoog niveau vastgezette rente, deze te 'middelen'... ofwel je bank extra betalen om af te komen van een lange looptijd die ze je eerst gepoogd hebben te nemen voor hogere rentekosten)
\
of de ook hier gehoorde "de rente is nu historisch laag" ... wat enkel 'kloppend' gemaakt kan worden als ze plots ook de rente van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw erbij gaan rekenen, wat een volledig andere tijd was en ook de kapitaalmarkt werkte toen enorm anders, net als dat een inflatie van 6%/7% toen zelfs normaal was, waar we nu helemaal in de zeik schieten als de inflatie boven de 2% komt.
Bij welke bank is dat?quote:Op zondag 29 juni 2025 13:23 schreef bananen-plukker het volgende:
Stel dat je een nieuwe hypotheek afsluit, alles wat je korter dan 10 jaar vastzet wordt getoest als 5%. Dus heb je onderstaande rentes in je leningdelen zitten:
Variabel___ 3,0 %
5 jr_______ 3,5 %
10 jr______ 4,0 %
20 jr______ 4,3%
30 jr _____ 4,8%
Dan worden de eerste 2 tegen 5% getoetst, de andere leningdelen worden wel meegenomen met 4,0 4,3 en 4,8%.
Het zorgt ervoor dat je iets minder kunt lenen, maar als het hier op vast hangt zit je ook wel aan de max van je hypotheek.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |