Actuelere stof? Al 300 jaar is de afgeleide van x2 2x, en de piramides staan er volgend jaar ook nog wel hoor. Wat een fop reden van de uitgevers.quote:Miljoenen schoolboeken na jaar in de papierbak, Kamer wil eind aan verspilling
De Tweede Kamer wil het aantal werpwerpboeken op scholen drastisch verminderen. Aan het eind van het schooljaar gooien scholieren volgens de Tweede Kamer "miljoenen" boeken in de papierbak, omdat ze het volgend schooljaar niet meer kunnen worden gebruikt.
"Dit leidt tot aanzienlijke milieuvervuiling door papierafval, drukprocessen en transport", zegt een grote meerderheid van de Tweede Kamer.
De Kamer steunt een voorstel van GroenLinks-PvdA dat het kabinet vraagt om te praten met de educatieve uitgeverijen. "We willen het aantal wegwerkboeken drastisch verminderen en duurzame alternatieven stimuleren", aldus Kamerlid Haage.
Aantekeningen
De afgelopen jaren maken educatieve uitgeverijen steeds vaker schoolboeken die maar één jaar bruikbaar zijn. Vooral de drie grote uitgeverijen - Malmberg, Noordhoff en ThiemeMeulenhoff - verkopen scholen liever digitaal lesmateriaal met een werkboek waar leerlingen aantekeningen in mogen maken.
De uitgevers zeggen dat werkwerpboeken goedkoper zijn en dat lesmateriaal actueler kan zijn dan de stof uit een hergebruikt schoolboek. Voor scholen zou het ook veel prettiger zijn, luidt hun redenering. Het iedere jaar terughalen en uitgeven van schoolboeken zou voor scholen een tijdrovende klus zou zijn.
De kritiek op de het toenemende gebruik van wegwerpschoolboeken groeit. Niet alleen ouders verbazen zich erover dat in de zomer de schoolboeken, soms ongebruikt, in de kliko belanden. Leraren en ook bijvoorbeeld de VO-raad van middelbare scholen wijzen op de milieuverspilling.
Duurzamer
In 2023 kondigde minister Dijkgraaf van Onderwijs een onderzoek aan naar het systeem van schoolboeken. Hij wilde kijken of het duurzamer en goedkoper kon. Maar het onderzoek is nog steeds niet afgerond, zo liet staatssecretaris Paul van funderend onderwijs aan de Kamer weten.
De Tweede Kamer denkt ook dat die educatieve uitgeverijen behoorlijk verdienen aan die wegwerpboeken. Op initiatief van D66 wil een meerderheid van de Kamer nu ook dat er een einde komen aan het "businessmodel".
Overstappen
Het probleem is wel dat het parlement in principe geen zeggenschap heeft over de educatieve uitgeverijen. Het zijn private commerciėle bedrijven.
Maar de politiek kan wel druk uitoefenen, door van het kabinet te vragen in gesprek te gaan met de uitgevers. Scholen zouden ook kunnen overstappen naar een andere uitgeverij.
Ik ben blij dat 13 jarige glazenmaker niet op zijn pc schoolboeken hoefde te lezen, want dan was hij gaan gamen.quote:Op dinsdag 27 mei 2025 20:11 schreef butz0rs het volgende:
Het wordt tijd dat ze digitale boeken gaan uitvinden.
Dat had ik niet, maar er was wel de boekenmarkt elk jaar om je lijstje af te strepenquote:Op dinsdag 27 mei 2025 20:25 schreef Harvest89 het volgende:
Vroeger had je die boeken toch in bruikleen? Ik moest ze elk jaar inleveren op de middelbare.
Eens.quote:Op dinsdag 27 mei 2025 20:25 schreef Harvest89 het volgende:
Vroeger had je die boeken toch in bruikleen? Ik moest ze elk jaar inleveren op de middelbare.
Klopt, dat was het boekenfonds. Wat eigenlijk gewoon prima functioneerde.quote:Op dinsdag 27 mei 2025 20:25 schreef Harvest89 het volgende:
Vroeger had je die boeken toch in bruikleen? Ik moest ze elk jaar inleveren op de middelbare.
Kaftenquote:Op dinsdag 27 mei 2025 20:46 schreef Fok-it het volgende:
[..]
Eens.
Daarom ook dat godvergeten kut kaften
Er moet juist elk jaar weer meer klimaathysterie in.quote:Op dinsdag 27 mei 2025 20:07 schreef uitkeringsgenieter het volgende:
Klimaat is al dood, maatregel komt te laat helaas
Ah dat wist ik niet.quote:Op dinsdag 27 mei 2025 20:57 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Klopt, dat was het boekenfonds. Wat eigenlijk gewoon prima functioneerde.
Maar Balkenende IV heeft toen gratis schoolboeken ingevoerd.
Mjah, altijd leuk als ouders verbaast zijn dat hun kroost niets doet op school.quote:Niet alleen ouders verbazen zich erover dat in de zomer de schoolboeken, soms ongebruikt, in de kliko belanden.
Niet de werkboekenquote:Op dinsdag 27 mei 2025 20:25 schreef Harvest89 het volgende:
Vroeger had je die boeken toch in bruikleen? Ik moest ze elk jaar inleveren op de middelbare.
Klopt, maar die hadden we niet veel, wel veel schriften.quote:
broeder!quote:Op dinsdag 27 mei 2025 21:23 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Klopt, maar die hadden we niet veel, wel veel schriften.
Al was ik toen vooral in mijn supercoole O'Neill agenda aan het krabbelen in plaats van lesstof op schrijven.
Uigeverijen moesten toen verschoning aantrekken. Gratis geld.quote:Op dinsdag 27 mei 2025 20:57 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Klopt, dat was het boekenfonds. Wat eigenlijk gewoon prima functioneerde.
Maar Balkenende IV heeft toen gratis schoolboeken ingevoerd.
Hardcover boeken was makkelijker te kaften dan die paperback boeken.quote:
Lol.quote:Op dinsdag 27 mei 2025 21:38 schreef Evangelion het volgende:
Jaaaaaa nog meer schermen voor kinderen.
Boeken zijn beter. Maar er is inderdaad niet elk jaar een nieuwe editie nodig die de rekensommen in LEuKeRe verhaaltjes verpakt (Marieke krijgt 3 kudos per dag van haar 5 vriendinnen op snapchat, hoeveel kudos heeft Marieke na een week).
Schoolboekenmaffia.
Die waren bij ons op school ook in bruikleen.quote:
Maar alsnog kut. Dan deed je je boek weer dicht en zat ie veel te strakquote:Op dinsdag 27 mei 2025 21:38 schreef ESF1Gamer het volgende:
[..]
Hardcover boeken was makkelijker te kaften dan die paperback boeken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |