Niet te geloven weer...quote:Vaker advies om niet te vervolgen bij kinderen zonder migratieachtergrond
De Raad voor de Kinderbescherming geeft bij kinderen met een Nederlandse achtergrond die een strafbaar feit hebben gepleegd vaker het advies om hen niet te vervolgen dan bij kinderen met een migratieachtergrond.
Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut in samenwerking met kennisinstituut Movisie naar mogelijke discriminatie en vooroordelen bij de organisatie. Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de raad zelf.
Een andere conclusie uit het rapport is dat de raad bij kinderen met een Nederlandse achtergrond vaker oordeelt dat een taakstraf geslaagd is dan bij kinderen met een migratieachtergrond. Ook bij kinderen uit gezinnen die boven de armoedegrens leven wordt vaker gesteld dat de taakstraf geslaagd is dan bij kinderen onder de armoedegrens.
De onderzoekers concluderen dat in de meeste gevallen mensen met verschillende achtergronden niet anders worden behandeld. De bovengenoemde gevallen vormen belangrijke uitzonderingen, stelt het rapport. De onderzoekers kunnen niet zeggen welke oorzaken ten grondslag liggen aan de verschillen.
Ongewenst gedrag binnen organisatie
Ook werd gekeken naar mogelijke vormen van ongelijke behandeling binnen de raad. Ongeveer een op de tien deelnemers aan het onderzoek zegt in het afgelopen jaar discriminatie te hebben ervaren door een collega of leidinggevende. Onder medewerkers met een niet-Europese achtergrond is dat bijna een kwart.
De gevallen gaan vooral over discriminatie in relatie tot herkomst of etniciteit, gender en geslacht, en huidskleur. Ook mensen met een beperking of chronische ziekte geven vaker aan discriminatie en ongewenst gedrag te ervaren. Volgens de medewerkers gaat het meestal om subtiele opmerkingen en gedrag. Ze doen daar vaak geen melding van.
Bovendien zegt meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek het afgelopen jaar ongewenst gedrag te hebben ervaren. Dan gaat het over vormen van pesten, uitsluiting en vernedering.
Onderzoek
De vragenlijst over mogelijke vormen van ongelijke behandeling en ongewenst gedrag werd door 600 van de 2200 medewerkers ingevuld. Met 25 medewerkers met verschillende functies en achtergronden is een diepte-interview gehouden. De gegevens zijn vergeleken met de gegevens van de algemene bevolking.
Ook is onderzocht in hoeverre er verschillen zijn tussen groepen in relatie tot achtergrondkenmerken bij de verschillende vormen van dienstverlening van de raad. Daarnaast is wetenschappelijk literatuuronderzoek gedaan naar welke aanpak werkt bij het voorkomen van fouten in de jeugdbescherming.
In een reactie op het onderzoek stelt de raad dat men naar aanleiding van de conclusies over ongelijke behandeling bij taakstraffen en het advies om kinderen niet te vervolgen verder onderzoek gaat doen. Dat gebeurt door de zogeheten Discriminatietoets publieke dienstverlening in te zetten.
"Deze toets biedt handvatten om mogelijke risico's op discriminatie nader in beeld te brengen en aan te pakken, waarbij jongeren en ouders expliciet worden betrokken om hun ervaringen in te brengen", schrijft de Kinderbescherming.
Wat betreft de conclusies over discriminatie op de werkvloer stelt de raad dat het personeelsbeleid en wervings- en selectieprocedures onlangs zijn aangepast. "Maar dit is voor medewerkers nog niet altijd of nog onvoldoende merkbaar", schrijft de raad, die de aanbevelingen uit het rapport verder wil bestuderen en op de werkvloer het gesprek wil voeren over inclusie, diversiteit en sociale veiligheid.
Is het heel gek om te denken dat je met dezelfde behandeling bij verschillende groepen verschillende uitkomsten krijgt?quote:Op vrijdag 11 april 2025 08:55 schreef Mikeytt het volgende:
Een andere conclusie uit het rapport is dat de raad bij kinderen met een Nederlandse achtergrond vaker oordeelt dat een taakstraf geslaagd is dan bij kinderen met een migratieachtergrond. Ook bij kinderen uit gezinnen die boven de armoedegrens leven wordt vaker gesteld dat de taakstraf geslaagd is dan bij kinderen onder de armoedegrens.
De onderzoekers concluderen dat in de meeste gevallen mensen met verschillende achtergronden niet anders worden behandeld. De bovengenoemde gevallen vormen belangrijke uitzonderingen, stelt het rapport. De onderzoekers kunnen niet zeggen welke oorzaken ten grondslag liggen aan de verschillen.
Waardeloos onderzoek, maar wel weer voer voor de NOS om een suggestief artikeltje te schrijven.quote:De onderzoekers kunnen niet zeggen welke oorzaken ten grondslag liggen aan de verschillen.
Heb je een link naar het rapport? Of het je hetzelfde gelezen?quote:Op vrijdag 11 april 2025 08:55 schreef Mikeytt het volgende:
https://nos.nl/artikel/25(...)-migratieachtergrond
[..]
Niet te geloven weer...
Zou veel belangrijker zijn om te kijken of het beleid werkt/klopt ipv de discriminatie joker weer te gebruiken.quote:Op vrijdag 11 april 2025 09:53 schreef MichaelScott het volgende:
[..]
Waardeloos onderzoek, maar wel weer voer voor de NOS om een suggestief artikeltje te schrijven.
Ken je ze niet? Dat is dé plek die nos en nu.nl vaak benaderen om een stukje te kunnen produceren hoe zielig minderheidsgroepen zijn en hoe slecht en racistisch Nederland is.quote:
Bron?quote:Op vrijdag 11 april 2025 09:50 schreef Gia het volgende:
Logisch, dat is vaak niet structureel. Gaan een keertje de fout in en moeten weer even op het rechte pad gezet worden. Bij migranten is het vaak ernstiger, bendegedrag en een gemis aan respect voor de Nederlandse samenleving en/of politie en justitie.
https://research.rug.nl/e(...)es-van-autochtone-enquote:
Alleen omdat ze steeds genoemd worden.quote:Op vrijdag 11 april 2025 09:58 schreef Feola het volgende:
[..]
Ken je ze niet? Dat is dé plek die nos en nu.nl vaak benaderen om een stukje te kunnen produceren hoe zielig minderheidsgroepen zijn en hoe slecht en racistisch Nederland is.
Kortom de Raad van de Kinderbescherming doet er dus goed aan om niet alles op één hoop te mikken.quote:Op vrijdag 11 april 2025 10:13 schreef Gia het volgende:
[..]
https://research.rug.nl/e(...)es-van-autochtone-en
Bijvoorbeeld. Moet je wel even downloaden om te kunnen lezen. Maar je kunt zien dat de recidive bij niet-westerse criminele jongeren veel groter (90%) is dan bij westerse jongeren. En ook de aard van de delicten verschillen nogal.
Kun je wel je ogen voor willen sluiten, maar het is gewoon een feit.
Kijk ook hier: https://www.cbs.nl/nl-nl/(...)achten-criminaliteit
Tabel 2.5
Op een of andere manier kan ik me hier wel iets bij voorstellen. In het bedrijf waar ik werk hebben we een samenwerking gehad met de reclassering, waardoor er regelmatig een taakstraffer een tijdje bij ons kwam werken. Nu waren dat uiteraard wel volwassenen en geen kinderen.quote:Een andere conclusie uit het rapport is dat de raad bij kinderen met een Nederlandse achtergrond vaker oordeelt dat een taakstraf geslaagd is dan bij kinderen met een migratieachtergrond.
Inderdaad. Zonde weer dat hier geld aan verspild is. Een onderzoek om tot een conclusie te komen die we op voorhand al hadden kunnen trekken.quote:Op vrijdag 11 april 2025 08:55 schreef Mikeytt het volgende:
https://nos.nl/artikel/25(...)-migratieachtergrond
[..]
Niet te geloven weer...
Nou...hoe zou dat nou komen? Niet te begrijpen...heeft vast niks met die verziekte mentaliteit van een groot deel van die kinderen met een migratieachtergrond te maken. Ze staan er immers om bekend met beide handen de kans aan te grijpen om weer op het rechte pad gezet te worden, stipt op tijd, geen grote bek. Komt echt als een donderslag bij heldere hemel dit.quote:Een andere conclusie uit het rapport is dat de raad bij kinderen met een Nederlandse achtergrond vaker oordeelt dat een taakstraf geslaagd is dan bij kinderen met een migratieachtergrond.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |