Volgens mij nog niet geplaatst. Adrie, David en de Roodhooftjes zeer uitgebreid over Mathieu.
quote:
heerser van het voorjaar
De entourage van Mathieu van der Poel: ‘Bij de jeugd zette de komst van Wout van Aert hem met de voeten op de grond’
Milaan-Sanremo en de E3 Saxo Classic zijn alvast monumentaal binnen; de volgende hoogdag volgt op zondag 6 april. Als Mathieu van der Poel (30) dan voor de vierde keer de Ronde van Vlaanderen wint, wordt hij alleen recordhouder en rijdt hij zich definitief de legende in. Humo sprak met de mensen die het genie elke dag van dichtbij meemaken. ‘Misschien was de val over die bloembak in de Ronde van Vlaanderen van 2019 wel hét scharniermoment in zijn carrière.’
In de ouderlijke villa in Kapellen, midden in de bossen, is vader Adrie van der Poel (65) druk bezig met een bladblazer. De lentezon straalt en dus hoort de tuin er piekfijn bij te liggen. Op de oprit kruis ik moeder Corinne Poulidor, die zich opmaakt voor een ritje met de koersfiets. Omringd door twee dalmatiërs spreek ik met broer David (32), die sinds kort als wielermakelaar aan de slag is, en met de stamvader.
DAVID VAN DER POEL «Mathieu en ik hebben onze jeugd hier in de bossen doorgebracht. De hele dag bouwden we BMX-parcoursen, een fantastische tijd. Hij was altijd de hyperactieve, ik de rustige. Dat is nog altijd zo, al is hij wel gekalmeerd.»
HUMO Onfermde je je als oudere broer over hem?
DAVID VAN DER POEL «Alleen toen we nog jong waren. Mathieu is snel volwassen moeten worden door de koers, vanaf zijn 16ste zat de pers er al bovenop. Bij de nieuwelingen en de junioren had hij eigenlijk geen tegenstand, tot Wout van Aert erbij kwam. Hij zette hem met de benen op de grond. Mathieu besefte: ik kan geklopt worden als ik het te makkelijk opneem.»
ADRIE VAN DER POEL «Het is héél snel gegaan. Ik weet nog dat Christoph Roodhooft (manager van de wielerploeg Alpecin-Deceuninck, red.) belde en zei: ‘We moeten eens praten, want de kleine gaat nu wel erg hard.’»
HUMO Vraagt hij nog raad aan jou?
ADRIE VAN DER POEL «Nauwelijks. Soms voel ik wel dat hij iets wil aftoetsen. Mathieu is heel nuchter. Na een lange solo die op niks uitdraaide, zei hij: ‘Goh, ik weet niet of ik dat de volgende keer nog ga doen.’ Maar dan weet ik dat hij het toch weer doet als hij de kans krijgt.»
VERSLAVING
Morkhoven, een dorp in de schaduw van Herentals, is sinds jaar en dag de thuisbasis van de broers Philip (49) en Christoph Roodhooft (51). Al vijftien jaar werken ze samen met Mathieu van der Poel, ze hebben een heel wielerteam rond hem gebouwd. De overwinning in Milaan-Sanremo zindert nog na.
CHRISTOPH ROODHOOFT «Zijn manier van koersen was fenomenaal. Hoe hij Ganna en Pogacar een lange sprint opdrong, zag niemand aankomen. Mathieu doet altijd het onverwachte terwijl zijn tegenstanders, en wij erbij, erop zitten te kijken. Hij maakt geen fouten, zit altijd op de juiste plaats. Dat is talent, maar ook ervaring: hij herkent elke situatie. Met de jeugdcategorieën erbij gerekend heeft hij al vierhonderd koersen gewonnen.»
HUMO Herinner je je nog het begin?
CHRISTOPH ROODHOOFT «Hij was een jaar of 14 toen Adrie vroeg of we voor enkele fietsen konden zorgen. Hij had iets bijzonders gezien in Mathieu, zei hij. En nu staan we hier. Het is een waanzinnige rit geweest.»
HUMO Waar haalt hij de motivatie, nu hij al alles gewonnen heeft?
DAVID VAN DER POEL «Het is een verslaving, denk ik. Maandenlang naar een wedstrijd toe werken en die vervolgens winnen geeft hem een euforisch gevoel. Maar ik denk wel dat hij op een hoogtepunt zal stoppen.»
HUMO Waarom denk je dat?
DAVID VAN DER POEL «Omdat hij een geboren winnaar is. En als hij niet meer kan winnen, zal het plezier snel weg zijn. Over pakweg vier jaar, vermoed ik.»
HUMO Als zijn contract afloopt.
DAVID VAN DER POEL «Dan is hij 34. Nog relatief jong, maar we mogen niet vergeten dat hij al lang bezig is.»
CHRISTOPH ROODHOOFT «Ik ben er zeker van dat hij nog records wil vestigen. Daarna kan hij zeggen: ‘Het is goed geweest, vanaf nu ga ik alleen nog mountainbiken.’ Voor hem ligt de focus nu op de grote koersen: de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Milaan-Sanremo. Die zijn moeilijker te winnen en kunnen hem genoeg voldoening geven. Een enorm risico, maar hij durft dat aan.»
DAVID VAN DER POEL «In zijn hoofd was er altijd een lijstje dat hij wilde afvinken. Maar met het WK in Glasgow viel het laatste puzzelstukje op zijn plaats. Toen hij daar won, vond hij innerlijke rust: zijn carrière was geslaagd. Hij is sindsdien nog sterker geworden, ook door in Spanje te gaan wonen. Een solo van 60 kilometer in Parijs-Roubaix, zoals vorig jaar, kon hij drie jaar geleden niet.»
PHILIP ROODHOOFT «De rol die Wout van Aert destijds in het veldrijden heeft gespeeld, is intussen opgenomen door Tadej Pogacar. Maar Mathieu rijdt nu onbevangener, toen was er meer druk: het moest nog allemaal gebeuren.»
HUMO Heeft hij dan toch last van zenuwen?
PHILIP ROODHOOFT «Het beeld dat Mathieu nooit druk heeft gevoeld, vind ik persoonlijk onzin. Maar hij is er op langere termijn wel in geslaagd om die druk motiverend te laten werken. Ik herinner me het WK veldrijden in 2018 in Valkenburg, waar hij naar ons gevoel onder andere door de zenuwen werd geveld. Hij werd er ook overbluft door Van Aert, die hem voor het derde jaar op rij klopte op het WK. En het WK in Bieles had er al ingehakt met die vier lekke banden.
»Iedereen zegt nu ook: de carrière van Mathieu is rozengeur en maneschijn. Maar de mensen vergeten snel. Het WK in Australië (waar hij de nacht op het politiebureau moest doorbrengen na een aanvaring met twee tienermeisjes, red.) was een heel moeilijk moment. Ook zijn rugproblemen na zijn val op de Spelen van Tokio waren een moeilijke periode. En tijdens de herstart na covid, in 2020, reed Van Aert weg in de Strade Bianche en klopte hij Mathieu in Milaan-Sanremo. Door goed te werken én zijn vermogen om het om te zetten in motivatie won Mathieu in oktober alsnog de Ronde van Vlaanderen. Ik heb die moeilijke momenten voor ons als ploeg altijd gezien als een kans om te tonen dat wij er precies dan staan. Net dan kun je een verschil maken.»
HUMO Na het WK Australië voelde hij zich diep gekwetst door de beschuldigingen dat hij de twee meisjes geslagen en geduwd zou hebben. ‘Zo ben ik niet,’ zei hij.
ADRIE VAN DER POEL «Daar heeft hij veel verdriet van gehad. De ploeg heeft toen fantastisch voor hem gezorgd. Ik weet dat Mathieu tegen Philip zei: ‘Ons pa en ons ma hoeven dit niet te weten.’ Dat toonde hoe hij zich ervoor schaamde. Ik heb Mathieu nooit op een leugen kunnen betrappen, ik wist dat daar niks van klopte. Mathieu haat het zelfs om ruzie te maken.»
PHILIP ROODHOOFT «Hij was in zijn eer gekrenkt. Hij heeft een schuldbekentenis moeten afleggen om het land te kunnen verlaten, anders moest hij daar nog vier weken wachten vóór het proces voorkwam. Maar we zijn bewust doorgegaan met de beroepsprocedure, en hij is uiteindelijk over de hele lijn vrijgesproken. Dat was héél belangrijk voor hem.
»Als je zou teruglezen wat er toen allemaal is verschenen, zou je denken dat Mathieu van der Poel het spoor bijster was. Hij werd neergesabeld, en die reacties hebben hem diep ontgoocheld. Heel wat podcasters, analisten en journalisten zeiden ook: ‘Hij moet weg uit die ploeg, die is niet professioneel genoeg.’ Maar Christoph, de familie, Roxanne (Bertels, de vriendin van Mathieu, red.) en ikzelf hebben toen, op het moment dat het écht stormde, de rangen gesloten en Mathieu uit de wind gezet. Ik heb het gevoel dat hijzelf en de familie waarderen dat we er altijd zijn geweest op de moeilijke momenten.»
DAVID VAN DER POEL «Na Australië heeft hij tegen zichzelf gezegd: ‘In Glasgow móét het gebeuren.’ Hij heeft daar maniakaal naartoe geleefd: hij wilde wat hem het jaar ervoor was afgenomen. Ik vond het straf hoe rustig hij in Glasgow is gebleven. Atypisch zelfs. Zelfs toen hij onder een nadarhek schoof, bleef hij bizar kalm. Hij moest die dag winnen, ik heb er geen andere verklaring voor.»
ADRIE VAN DER POEL «Hij is wijzer geworden. Zo is hij na zijn val in Tokio gestopt met motorcrossen. Zijn beste vriend is Joel Roelants, de motorcrosser die tien jaar geleden verlamd is geraakt. Dat heeft hem doen nadenken.»
CHRISTOPH ROODHOOFT «Mathieu heeft koersen weggegeven waarin hij de sterkste was, zoals Kuurne-Brussel-Kuurne en de Brabantse Pijl. Daar heeft hij nooit van wakker gelegen. Maar hij beseft nu: ik ben 30 jaar, ik moet er geen spelleke meer van maken, sommige kansen komen niet meer terug. Terwijl hij vroeger altijd dacht: ik flik het later nog wel.
»Nog zo’n scharniermoment: zijn eerste Ronde van Vlaanderen in 2019, waarin hij meteen vierde wordt. Maar zonder die val, toen hij over een bloembak wilde springen en zijn wiel brak, had er meer in gezeten. Misschien is die bloembak wel cruciaal geweest in zijn carrière, want daarna heeft hij zulke spielereien niet meer uitgehaald. Hij wist toen ook niet dat Bettiol was weggereden. En zulke zaken wil hij nooit meer meemaken. Maar je móét een aantal keren verliezen, voor je kunt winnen.»
STUKJE WC-PAPIER
HUMO David, meer dan tien jaar geleden zag ik jou en je broer in een onbewaakt moment samen met jullie grootvader, Raymond Poulidor. Dat was onvoorwaardelijke liefde van twee kleinzonen voor hun opa, en omgekeerd. Wielrennen leek een bijkomstigheid, er werd intens geknuffeld: zo had ik Mathieu nooit eerder gezien.
DAVID VAN DER POEL «Mijn grootvader was een zeer emotionele man. Wij zijn dat niet, over gevoelens werd thuis nooit gepraat. Maar Papy zei de hele tijd hoe trots hij was en pakte ons dan vast. Onze band was innig.»
ADRIE VAN DER POEL «Als Raymond hier was, zag je hoe sterk ze aan elkaar hingen. Ongelofelijk mooi om te zien (glundert).»
CHRISTOPH ROODHOOFT «Ik vind dat Mathieu qua karakter en inborst op zijn grootvader lijkt: ze zijn allebei joviaal en goudeerlijk. Ik heb altijd een goed gevoel gehad bij de mens Mathieu van der Poel. Er zit ook iets egoïstisch in hem, maar dat kan niet anders bij een winnaar.»
HUMO Jij hebt hem weleens koppig genoemd, of toch eigenzinnig.
CHRISTOPH ROODHOOFT «Ik zei dit jaar op stage tegen hem: ‘Je bent al in vorm. Waarom rijd je de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne niet?’ Maar daar had hij geen oren naar, hij zei dat ik hem wilde pushen omdat de ploeg al jaren geen prijs meer had gereden in het openingsweekend. Achteraf had hij spijt, natuurlijk.»
ADRIE VAN DER POEL «Als hij ergens naartoe leeft, wil hij dezelfde mensen rond zich. Op het WK cross zitten Roxanne en mijn vrouw in de camper en komt Christoph af en toe binnen. We proberen altijd een relaxte sfeer te creëren.»
PHILIP ROODHOOFT «Mathieu is erg gericht op zijn eigen kring. Hij heeft niet toevallig dezelfde vrienden als vroeger. En in die kring is hij heel open. In een bredere groep is hij dat minder, niet omdat hij niet durft, maar omdat hij dat gewoon niet wil. Maar je ziet het wel als hij ja moet zeggen op iets wat hij niet wil. Je voelt het als er iets is.»
HUMO Heb je een voorbeeld?
PHILIP ROODHOOFT «Toen hij met zijn rug sukkelde, waren de meningen verdeeld. De dokter vond iets over zijn oefeningen, de coach iets anders en de fysiotherapeut nog iets anders. Mathieu zelf liep er gesloten bij, niet zijn normale opgewekte zelf. Maar ik had wel het gevoel dat het signaal door de medische staf verkeerd werd geïnterpreteerd en dat we hem net meer moesten bijstaan in plaats van hem met rust te laten. We stuurden in overleg het plan van aanpak bij en het bleek te werken: drie weken later won hij de wereldbekerveldrit in Benidorm en daarna op een sublieme manier het WK in Hoogerheide tegen Wout van Aert. En hij was weer vertrokken.»
HUMO Laat hij zich corrigeren?
PHILIP ROODHOOFT (knikt) «Afgelopen winter had hij weinig zin om te crossen. We hebben hem niets opgelegd, maar wel zachtjes tegengas gegeven. De aanpak mét de cross had al gewerkt en zijn multidisciplinaire talent maakt hem uniek. Je legt hem dat dan voor en hij neemt het mee in zijn besluitvorming. Hij apprecieert het als je een eerlijke mening geeft, ook al is de zijne anders. En hij beslist spontaan, maar niet ondoordacht. Hij zit ook in een wereld waarin iedereen hem naar de mond praat.»
HUMO Hij lijkt me wel iemand die je alles vergeeft.
CHRISTOPH ROODHOOFT «Dat klopt, en daar betrap ik mezelf op. Maar ik zeg meer dan vroeger mijn mening (lacht).»
HUMO Kun je echt geen ruzie hebben met Mathieu?
DAVID VAN DER POEL (lacht) «Toch wel! Wij hebben vroeger vaak ruziegemaakt. Maar de laatste jaren maakt hij zich nog amper ergens druk om.»
HUMO Hij blijft ook stijlvol in de nederlaag, hij zal nooit zuur reageren.
CHRISTOPH ROODHOOFT «Nee. Wel ontgoocheld. Ik heb hem maar één keer kwaad gezien, dat was in 2020, na de discussie in Gent-Wevelgem met Wout van Aert (die had gezegd dat Mathieu van der Poel altijd in zijn wiel koerste, red.). Toen is hij naar de VRT-studio gewandeld om zijn verhaal te doen. Typisch Mathieu: als er aan zijn oprechtheid wordt getwijfeld, zal hij reageren. Het wás ook niet correct van Van Aert.»
HUMO Hij lijkt zich soms terug te trekken uit de buitenwereld.
DAVID VAN DER POEL «Fietsen is niet zo vermoeiend, maar wel alles wat erbij komt kijken. Daarom wil hij niet meer dan vijftien crossen per seizoen rijden. Zodra hij over de meet komt, staan er cameraploegen klaar en moet hij het ene interview na het andere geven. Na vijftien keer in zes weken tijd begint dat te wegen.»
CHRISTOPH ROODHOOFT «Ja, daar heeft hij last van. Niet vergeten: van kleins af aan staat hij al in de belangstelling als zoon van Adrie en kleinzoon van Raymond Poulidor.»
ADRIE VAN DER POEL «Ik zeg hem altijd: ‘Een jongetje met een plakboek waar hij uren werk in heeft gestoken en die een handtekening vraagt, mag je nooit negeren. Maar een volwassen vent met een stukje wc-papier moet je voorbijlopen.’»
HUMO Hij heeft zijn rust nodig.
DAVID VAN DER POEL (knikt) «In Spanje wordt hij weinig lastiggevallen. Hij heeft daar vrij impulsief iets gekocht na een stage. Hij had zich er geamuseerd en dacht: waarom zou ik niet naar hier blijven komen?»
ADRIE VAN DER POEL «Toen hij terugkwam, zei hij: ‘Ik moet jullie iets vertellen.’ Wij dachten meteen: er is een kleine op komst. Maar hij zei: ‘We hebben een huis gekocht in Spanje.’ Toen ik hem proficiat wenste, keek hij me aan: meent de ouwe dat nou? Maar ik had hem jaren geleden al gezegd: ‘Maak dat je hier in de winter weg bent.’»
HUMO Wenkt het grootvaderschap?
ADRIE VAN DER POEL «Dat zijn hun zaken, maar ik snap dat ze ermee wachten. Als vader zou hij alles missen, en als moeder moet je alles alleen doen. Ik was vroeger 240 dagen per jaar van huis. En vrouwen waren niet gewenst in de koers, nu wel.»
HUMO Hij heeft zich snel gesetteld.
DAVID VAN DER POEL «Dat lag niet voor de hand. Je bent een publieke figuur, en dan kun je iemand ontmoeten die op je naam of je geld uit is. Maar hij heeft veel geluk met Roxanne. Zij was ook bereid haar leven aan zijn carrière aan te passen. Ook dat brengt rust. Dat is cruciaal voor een topsporter. Als iemand slecht rijdt, denken mensen snel: oei, die heeft niet genoeg getraind. Maar er kunnen ook allerlei zaken uit het privéleven spelen.»
ALFAMANNETJE
HUMO De voorbije jaren hebben andere wielerteams geprobeerd Mathieu van der Poel bij jullie weg te halen. De ploegleiders van Quick-Step zaten hem zelfs ooit in de Ronde van Vlaanderen vanuit hun volgwagen het hof te maken. Jullie moeten ogen op jullie rug hebben.
CHRISTOPH ROODHOOFT «Er is zeker van alle kanten aan Mathieu getrokken.»
HUMO Ik weet dat Specialized hem wilde, en Team Ineos ook. Waarom koos hij er telkens voor bij jullie te blijven?
CHRISTOPH ROODHOOFT «We hebben onszelf een paar keer pijn gedaan om zijn loon op het juiste niveau te brengen. En we hebben hem ook altijd gevolgd in zijn keuzes. Als hij wilde mountainbiken, was iedereen ertegen. Maar Philip en ik hebben hem net ondersteund. Nu zijn anderen dat vergeten, maar hij niet. Mathieu vergeet niet veel.»
PHILIP ROODHOOFT «We zijn de eerste multidisciplinaire ploeg in de geschiedenis van het wielrennen en hebben iets unieks kunnen bouwen rond Mathieu. Als hij ook wereldkampioen mountainbike wordt, hopelijk nog dit jaar, zal hij in vier disciplines de wereldtitel op zak hebben.
»Na het WK in Glasgow voelden we wel: nu moeten we iets speciaals doen. En toen heb ik Roman Arnold, de eigenaar van Canyon, voorgesteld hem voor tien jaar ambassadeur te maken, wetende dat we met dat bedrijf erbij Mathieu wél een garantie voor tien jaar konden bieden. Dat was iets wat wij als ploeg alleen moeilijk hard konden maken. We wisten dat hij een voorstel van Lidl-Trek op zak had. Tijdens de rustdag in de Tour had ik hem daarover gezegd: ‘Als je weg wilt om te kijken hoe het elders is, zouden we dat heel jammer vinden maar wel kunnen begrijpen.’ Mathieu wilde niet per se weg, alleen wilde hij ons de kans geven een afkoopsom binnen te halen. Dat zagen Christoph en ik dan weer niet zitten, we hebben vijftien jaar aan de ploeg gebouwd met passie als drijfveer, niet geld. We waren er dus snel uit dat het een plan moest worden tot het einde van zijn carrière, ten vroegste eind 2028, en vanaf dan zien we jaar per jaar. We hebben nog enkele jaren voor de boeg, maar het is een geweldig compliment dat hij Christoph en mezelf daarmee heeft gemaakt.»
CHRISTOPH ROODHOOFT «Wat Mathieu vorig jaar in Sanremo deed, zijn eigen kansen opofferen voor Jasper Philipsen en er zo voor zorgen dat de ploeg meer kans maakt op een overwinning, vond ik een ongelofelijke blijk van waardering naar ons toe. En op dat moment had hij nog niks en wist hij nog niet dat hij zowel Parijs-Roubaix als de Ronde van Vlaanderen zou winnen.»
PHILIPPE ROODHOOFT «We moeten eerlijk zijn: ook deze Milaan-Sanremo had hij in om het even welke trui gewonnen. Maar de omgeving en de omkadering zorgen voor, tijdens en na de koers wel voor een verschil, namelijk voor sereniteit. Mathieu is intelligent genoeg om een omgeving te zoeken waarin hij goed kan functioneren.»
HUMO Akkoord. Maar waarom blijft hij voor jullie kiezen?
PHILIPPE ROODHOOFT «Omdat hij van continuïteit houdt. Hij is niet onder de indruk van blinkende bussen of een grotere omkadering. Toen we van een crossploeg naar een procontinentale ploeg evolueerden, vond hij het zelfs geen fijn vooruitzicht dat er mensen bij zouden komen die hij niet kende. Hij is ook nooit getriggerd door de ploeg van Patrick Lefevere, die toch goed bevriend is met Adrie. Omdat ze daar met vier kopmannen reden, en er drie hun benen moesten stilhouden als er eentje vooruit was. Dat past niet bij de alfasportman die Mathieu van der Poel is, hij wil de absolute kopman van de ploeg zijn. Ik durf te hopen dat hij stiekem ook trots is dat hij essentieel is geweest in het creëren van een vooraanstaand team in zijn wedstrijden, en dat hij niet de uitgestippelde weg heeft gevolgd door naar een bestaand topteam over te stappen. Nu heeft hij ook alle vakjes afgevinkt, veel meer dan dat zelfs.»
DAVID VAN DER POEL «Loyaliteit is een waarde die we van thuis hebben meegekregen. Mathieu heeft geduld getoond, zodat de ploeg kon meegroeien. Hij had net zo goed kunnen zeggen: ‘Het gaat me hier te traag, ik vertrek.’ Maar voor hem is het belangrijker om ergens te zitten waar hij zich 100 procent thuis voelt.»
HUMO Hij krijgt er ook veel vrijheid. Heeft hij die nodig?
DAVID VAN DER POEL «Ja, dat is belangrijk voor hem. Hij heeft ruimte nodig om soms gewoon te doen waar hij zin in heeft qua trainingen, of een skivakantie na het crossseizoen, zonder dat daar moeilijk over wordt gedaan. Soms denken mensen dat hij een speelvogel is, maar dat is niet waar: hij is een harde werker. Zijn talent stelt hem in staat harder te trainen dan de gemiddelde renner en ook sneller te herstellen. Ik kon die trainingen niet aan. De dag voor een koers staat hij wel op het golfterrein, en vroeger, in de cross, moest ik hem vlak voor de start uit de camper halen, omdat hij nog zat te gamen. Maar dat trekje draagt bij tot zijn succes.»
ADRIE VAN DER POEL «Je moet hem wat sturen, maar niet te veel, want dat werkt averechts. We zijn vrij laat met een trainer beginnen te werken en nog later op zijn eten gaan letten. Stapje voor stapje werkt het best voor hem. Hij mag gaan skiën, maar dat is een win-winsituatie. Als ze dat niet toelaten, hebben ze een ongelukkige kopman. De ploeg heeft dat goed begrepen.»
HET SLECHTSTE MOMENT
HUMO Kun je Mathieu van der Poel tijdens de wedstrijd sturen, Christoph?
CHRISTOPH ROODHOOFT «Op de juiste momenten wel. Maar soms laat ik hem ook gewoon gaan, zoals in de BinckBank Tour van 2020, waarin hij een solo van 50 kilometer uit de benen schudde. De volgende dag werd hij zesde in Luik-Bastenaken-Luik, terwijl hij die had kunnen winnen. Hij had die solo kunnen halveren en zich sparen, voor de dag erna, maar het was prachtig, en zo heeft hij de volgende dag bevrijd kunnen koersen. Niemand verwachtte iets en hijzelf ook niet.»
HUMO Roep je hem nooit tot de orde als hij dreigt te vertrekken voor een lange solo?
CHRISTOPH ROODHOOFT «Hoe kun je nu Mathieu van der Poel tot de orde roepen? Je weet toch niet hoe hij zich op dat moment voelt? Werkelijk niemand kan zich inbeelden hoe renners als Mathieu, Tadej Pogacar en Remco Evenepoel zich voelen tijdens de koers. En zij beseffen ook niet hoe het is om een minder goede renner te zijn.»
DAVID VAN DER POEL «Mathieu rijdt puur op instinct, dat maakt hem zo sterk. Andere renners raken in paniek als de koers anders verloopt dan hun ploegleider had uitgedacht. Mathieu krijgt ook dingen voor elkaar waar niemand anders in slaagt. Zoals in de Amstel Gold Race in 2019, waar hij uit een verloren positie als een straaljager naar voren koerste en alsnog won.»
HUMO Op paasdag, met de verrijzenis live op televisie.
DAVID VAN DER POEL «Tactisch kun je niet slechter koersen: hij viel aan op het slechtste moment. Dramatisch. Maar hij won wel, terwijl dat eigenlijk niet kon. Veel van zijn overwinningen zijn zo. Als hij de finish ziet, kan hij nog dieper gaan dan de rest en ook dan hij zelf denkt. Hij blijft me verbazen.»
CHRISTOPH ROODHOOFT «Ik ben al zo vaak achterovergevallen van zijn prestaties.»
HUMO Welke tactische richtlijnen geef je Mathieu mee voor een koers als de Ronde van Vlaanderen?
CHRISTOPH ROODHOOFT «Mijn wedstrijdbesprekingen duren nooit langer dan vijf minuten. Ik probeer vier korte punten aan te stippen, in de hoop dat ze ze alle vier onthouden. En soms vraagt Mathieu me achteraf vanwaar de wind waait in de finale.»
HUMO Volgt hij nauwgezet de laatste wetenschappelijke inzichten?
DAVID VAN DER POEL «Hij weegt niet elke dag zijn eten. Hij zegt: ‘Ik weet wanneer ik meer of minder pasta mag opscheppen.’ Hij is niet zo obsessief als veel anderen. Hij zegt vaak bij een glas wijn: ‘Dat zal mijn prestaties niet slechter maken.’ Andere renners zouden dat nooit durven, terwijl ze ook beter een glas zouden drinken.»
CHRISTOPH ROODHOOFT «Mathieu heeft een mentaal evenwicht gevonden: hij werkt hard als het moet en ontspant zich als het kan. Iets meer dan vroeger zelfs. Maar hij gaat net op tijd op de rem staan (lacht).»
ADRIE VAN DER POEL «Ik ben geschrokken hoe mager de renners allemaal zijn. Niet gezond. Mathieu is afgetraind, maar niet in die mate.»
PHILIP ROODHOOFT «We behoren tot de beste vijf ploegen qua wetenschappelijke omkadering. Veel ploegen zijn dolgedraaid wat data en wetenschap betreft, wij koesteren het ambachtelijke. Toen Mathieu vorig jaar in de Tour nieuwe schoenen had, heeft Christoph er de schoenplaatjes op geschroefd. Vijftien jaar geleden deed hij dat al, en Mathieu kan er zeker van zijn dat het goed is gedaan. Je kunt vinden dat een baas dat niet hoort te doen, ik vind het vooral mooi.»
ONGESCHREVEN REGEL
HUMO Wil hij zondag in de Ronde revanche nemen op Pogacar, en hoe die hem twee jaar geleden versloeg?
CHRISTOPH ROODHOOFT «Als Mathieu de Ronde wil winnen, zal hij als eerste over de meet moeten rijden. Wie nog allemaal aan de start staat, maakt in zijn hoofd weinig uit.»
HUMO Kijkt hij niet naar de tegenstand?
CHRISTOPH ROODHOOFT «Weinig. Hij denkt: hoe kan ik dit optimaal tot een goed einde brengen? Welke tegenstanders zijn daarbij nuttig, en welke niet?»
ADRIE VAN DER POEL «Ik kan me niet herinneren dat hij ooit zijn koers heeft afgestemd op iemand. Mathieu gaat altijd uit van zijn eigen kwaliteit.»
HUMO Ik zie jullie dikwijls terugkoppelen in finales.
CHRISTOPH ROODHOOFT «Dat doet Mathieu altijd. Dan vraagt hij even feedback, maar soms is het ook om even te zagen (lacht).»
HUMO Dikwijls zakt hij na de finish in elkaar van uitputting. Maakt u zich dan geen zorgen?
ADRIE VAN DER POEL «De cardioloog zegt: ‘Dat wordt vanbinnen goed geregeld.’»
DAVID VAN DER POEL «Hij kan zich ook op training zo doodrijden, dat hij achteraf even moet gaan liggen. En als die grote talenten het in de koers tegen elkaar opnemen, gaan ze zeker hun grenzen opzoeken.»
CHRISTOPH ROODHOOFT «Da’s ook talent: rijden tot je niet meer kunt. Daarvoor moet je heel sterk zijn in je hoofd. Het is je hoofd dat ‘Stop!’ zegt, en niet je lichaam. Hij kan die pijngrens zo lang mogelijk uitstellen.»
HUMO Heeft hij de koers veranderd?
CHRISTOPH ROODHOOFT «Heel zeker. Toen hij in 2019 de eerste keer Dwars door Vlaanderen won, demarreerde hij op 73 kilometer van de meet. Dat was ongezien: het was nog anderhalf uur koersen, en volgens een ongeschreven regel is dat minstens een uur te vroeg. Sindsdien worden de wedstrijden almaar vroeger opengebroken.»
PHILIP ROODHOOFT «Samen met Pogacar mag hij die verdienste opeisen. Van ver aanvallen? Dat lukte zogezegd nooit. Maar zij hebben dat ter discussie gesteld, zoals hij ook al deed in de cross, en dat is ook wat hen bindt.
»Zoals Johan Cruijff wonderlijke dingen kon met een bal, zo rijdt Mathieu met de fiets. In zijn acties zie je het genie. Net zoals Michael Schumacher haalt hij onverwacht in op een plek waar het niet kan, en hij verheft zijn sport tot kunst zoals Roger Federer. Veel mensen hebben een groot arbeidsethos, en dat is bewonderenswaardig. Maar Mathieu en Tadej Pogacar benaderen met hun talent een bijna goddelijke status.»
HUMO Hoe zult u de Ronde nu beleven, meneer Van der Poel?
ADRIE VAN DER POEL «Nerveuzer dan anders. Ik kijk amper live naar een koers op televisie. Tijdens de finale ga ik zelfs wandelen met de honden. Dat heeft te maken met de valpartijen. Als ouder blijf ik bang. Maar zondag ben ik een hele dag met een vipbusje van de ploeg onderweg – dan vliegt de tijd en maak ik me minder ongerust.»