Dit besef is belangrijk inderdaad.quote:Op vrijdag 28 maart 2025 06:04 schreef Filosoofert het volgende:
Ik denk dat het belangrijk is om te blijven beseffen dat je niet alles weet. In die zin, is een mening leuk maar nooit de absolute waarheid
Uiteindelijk moet de menselijkheid voorop staan, mens en medemens, leven en medeleven, zorg dragen en geven om.quote:Op vrijdag 28 maart 2025 12:41 schreef Vincent_student het volgende:
Hoe ouder je wordt, des te beter je beseft hoe weinig je weet. Een mens is gevormd om een mening te hebben, maar je moet je er bewust van zijn dat je mening alleen twee functies kan hebben: voor wat je zelf bent en voor je functioneren binnen de samenleving. Zonder mening kun je niet functioneren, omdat je dan simpelweg niet gemotiveerd bent.
Het niet weten maakt het leven een stuk simpeler. Je bent wel ergens verantwoordelijk voor, en dat zijn weer twee dingen. 1. Wie je bent en 2. Wat je kunt. En die twee kenmerken geven jou wat je er in je leven van terecht moet brengen. Wie je bent, dat maak je zelf, o.a. met je meningen. Wat je kunt, dat ligt buiten je macht. Het is wat je hebt meegekregen bij je geboorte. Zorg dat je het zo goed mogelijk doet, maar wat ik een zeer belangrijk motto vind:
[ afbeelding ]
Hiermee vat je het topic wel krachtig samen.quote:Op vrijdag 28 maart 2025 16:37 schreef Amerauder het volgende:
Feit en mening zijn natuurlijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De grens ertussen is grotendeels schijn. Wat zou een mening waard zijn, als die geen feitelijke basis zou bevatten? Waar heb je het dan eigenlijk over?
Aannames en meningen enerzijds en feiten anderzijds vormen in wisselwerking met waarnemingen en herhaalde experimenten de basis voor een overtuiging. Een overtuiging kan feitenvrij zijn of juist wel gebaseerd zijn op feiten en waarnemingen. Een overtuiging gebaseerd op feiten kan door herhaalde experimenten ("de kracht van de herhaling") worden geformuleerd in een theorie die toetsbaar is en gefalsifieerd (weerlegd) kan worden. Zo kunnen de wetten van de zwaartekracht worden geformuleerd in Newtoniaanse theoretische vergelijkingen die keer op keer bevestigd worden d.m.v. experimenten en tot nu toe niet gefalsifieerd zijn (behalve door de latere kwantummechanica maar dat terzijde).quote:Waarnemingen ---> aannames/meningen---> herhalingen/experimenten ---> feiten---> herhalingen/experimenten --> overtuigingen --> robuuste theorieën
Feit: een in de natuur geobserveerd verschijnsel (waarneming) dat o.a. door experimenten en metingen in causaal verband kan worden gebracht met een ander verschijnsel. Een feit geeft dus een oorzaak-gevolg relatie aan.
Aanname/mening: een persoonlijke, individuele of subjectieve opvatting over wat dan ook die niet noodzakelijk gebaseerd is op objectieve waarneming en metingen of logische redenering.
Overtuiging: aannames/meningen die zijn gevoed door herhaaldelijke objectieve experimenten en metingen en empirisch bewijs (feiten) óf door feitenvrije emotionele/psychologische oorzaken.
Ik moet weleens een klus of opdracht uitvoeren die ik gewoon doe zonder er een mening in te nemen en het gewoon uitvoer.quote:Op vrijdag 28 maart 2025 12:41 schreef Vincent_student het volgende:
Hoe ouder je wordt, des te beter je beseft hoe weinig je weet. Een mens is gevormd om een mening te hebben, maar je moet je er bewust van zijn dat je mening alleen twee functies kan hebben: voor wat je zelf bent en voor je functioneren binnen de samenleving. Zonder mening kun je niet functioneren, omdat je dan simpelweg niet gemotiveerd bent.
Ik kan er zo een paar opnoemen. Zelfs die van mijzelf. Zo vind ik dat mensen die paardrijden niet echt van paarden houden. Als je echt van paarden houdt, ga je er niet bovenop zitten, vind ik. Dat is een mening, geen feit. En is ook niet op een feit gebaseerd. Je kunt er over discussiëren.quote:Op vrijdag 28 maart 2025 16:37 schreef Amerauder het volgende:
Wat zou een mening waard zijn, als die geen feitelijke basis zou bevatten? Waar heb je het dan eigenlijk over?
"Gelijk hebben" is een strijd van t ego.quote:Op vrijdag 28 maart 2025 03:50 schreef bedachtzaam het volgende:
Afgelopen week gaf ik in een discussie aan weinig waarde te hechten aan mijn eigen mening en dat ik niets heb aan mijn gelijk.
The bigger the lake of knowledge, the longer the shore of wonder.quote:Op vrijdag 28 maart 2025 12:41 schreef Vincent_student het volgende:
Hoe ouder je wordt, des te beter je beseft hoe weinig je weet.
Oneens, denk ik -- even afhankelijk van de definitie van een "mening" versus een "feit", want voordat ik hierop doorkan, wil ik eerst de definitie weten dan van een "mening". Je zegt hier, dat je zonder mening niet gemotiveerd bent, is het andersom ook zo? Heb je zonder motivatie ook geen mening?quote:Een mens is gevormd om een mening te hebben, maar je moet je er bewust van zijn dat je mening alleen twee functies kan hebben: voor wat je zelf bent en voor je functioneren binnen de samenleving. Zonder mening kun je niet functioneren, omdat je dan simpelweg niet gemotiveerd bent.
Oneens ook, omdat het andersom is denk ik. Wie je bent (absoluet SELF) dat staat vast, wie je bent die je denkt dat je bent, is ego. Dat wat je kunt, heb je zelf in de hand, want jij kunt leren wat je wilt in principe, al is niet alles voor iedereen weggelegd.quote:Het niet weten maakt het leven een stuk simpeler. Je bent wel ergens verantwoordelijk voor, en dat zijn weer twee dingen. 1. Wie je bent en 2. Wat je kunt. En die twee kenmerken geven jou wat je er in je leven van terecht moet brengen. Wie je bent, dat maak je zelf, o.a. met je meningen. Wat je kunt, dat ligt buiten je macht. Het is wat je hebt meegekregen bij je geboorte. Zorg dat je het zo goed mogelijk doet, maar wat ik een zeer belangrijk motto vind:
Sterke reply wel dit ,....alleen met het eerste oneens, omdat je best een mening kunt hebben die niet op feiten gestaafd zijn. Zoals; ik ben van mening dat kabouters bestaan... Tja, of daar een feit aan te pas komt, doet er niet toe.quote:Op vrijdag 28 maart 2025 16:37 schreef Amerauder het volgende:
Feit en mening zijn natuurlijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De grens ertussen is grotendeels schijn. Wat zou een mening waard zijn, als die geen feitelijke basis zou bevatten? Waar heb je het dan eigenlijk over?
Wat meer is, hoe komen feiten eigenlijk tot ons? Krachtens onze meningen over die feiten. Dat iets een feit is, of iets een feit is of niet, dat is op zichzelf al een mening. Evenzeer, hoe het er voor staat met dat feit. Ook dat is een mening.
Het is bijvoorbeeld een feit dat de Eiffeltoren 330 meter hoog is. Maar dat dit een feit is, en niet zomaar een verzinsel, dat is mijn mening. Mogelijk deel je die met mij. Probeer maar eens buiten je eigen mening te gaan staan: het zal je niet lukken.
Zoals de man al zei, er zijn geen feiten, slechts interpretaties.
Dit dus.quote:Op zaterdag 29 maart 2025 05:46 schreef Bassie48 het volgende:
Een feitenvrije overtuiging daarentegen is gebaseerd op misinformatie of gevoelens en emotie.
Wetenschap loopt qua "feiten" altijd ver wachter de échte waarheid aan imo, en ieder wetenschapper of wetenschappelijk ingesteld iemand, zal me uitlachen om deze stelling, maar tis wel waar.quote:Atheists call it placebo.
Christians call it prayer.
Spiritualists call it manifestation.
Witches call it spells.
Scientists call it quantum physics.
Nobody is denying its existence, they're only arguing over the term.
Dat volgt niet uit wat ik eerder zei. Natuurlijk bestaat "iets" wel, ook al is dit wetenschappelijk niet bewezen. Zo bestond de pest in de middeleeuwen al en niemand wist toen wat de oorzaak was. "Slechte dampen afkomstig van vuil en bederf" werden als oorzaak gezien met als gevolg dat hygiëne belangrijk werd gevonden. Dat was niet eens zo extreem raar gedacht van die middeleeuwers, heel wat van de pot gerukte 21e eeuwers kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Maar ook dat de zwarte dood als een straf van God werd gezien en de joden daar verantwoordelijk voor waren. Met als gevolg pogroms in heel Europa, ook in vele Nederlandse dorpen en steden. Pas honderden jaren later werd bewezen dat vooral de vlooibacil, rattenvlooien en ratten verantwoordelijk waren voor de zwarte dood.quote:Op zaterdag 29 maart 2025 23:21 schreef Mijk het volgende:
Áls dit onzin zou zijn, dan bestond er 4000 jaar geleden helemaal niets, niets was immers wetenschappelijk bewezen, dit ontkracht direct de hele stellling dat iets pas kan bestaan zodra het wetenschappelijk bewezen is.
Ik zou kiezen voor t wetenschappelijke medicijn, hoewel ik overtuigd ben van Mind over Matter (Hermetic principle NO1; The All is Mind, The Universe is Mental ), weet ik ook dat ikzelf niet in staat ben (omdat ik eenmaal niet ver genoeg ben daarin) om mijn ziekte meditatief eruit te werken. Dit werkt enkel als je 100% overtuigd ben van dat dat gaat gebeuren. En dit is niet enkel op theoretisch vlak,maar je moet dit in je hele wezen en elke vezel diehard weten ipv "denken daaraan en dat je het gelooft". Ik zou die meditatieve kwestie (nog) niet aandurven op dit moment.quote:Op zondag 30 maart 2025 06:47 schreef Bassie48 het volgende:
Even een vraagje tussendoor. Als er een nieuw medicijn ontwikkeld en getest moet worden zou jij dan toepassen enerzijds meditatie, bidden tot God of esoterische bezweringsformules (bijv. tarotkaartenlegging, auralezing of het aanroepen van lichthelpers) of anderzijds de wetenschappelijke methode? Als je voor de eerste methode kiest waarom dan niet het aanbidden van het Vliegend Spaghettimonster in overweging nemen? Het bestaan van dat monster is immers ook een plausibele mening binnen een feitenvrij gedachtekader.
Ik bespeur overeenkomsten tussen tussen ons 'geloof' en ''denkwijzen".quote:Op zondag 30 maart 2025 10:15 schreef Mijk het volgende:
Dus welke god je dan ook aanbidt, het maakt niet uit, het vliegende spaghetttimonster heeft geen zin, god niet, geen enkel extern iets heeft zin, je doet alles zelf.
Die zie ik ook,quote:Op zondag 30 maart 2025 10:44 schreef Bassie48 het volgende:
[..]
Ik bespeur overeenkomsten tussen tussen ons 'geloof' en ''denkwijzen".
want ook dit, vind ik een vorm van kermisspiritualiteit, dit heeft niets met serieuze spiritualiteit te maken. Daar komt doorgaans een heel ander volk op af.quote:tarotkaartenlegging, auralezing of het aanroepen van lichthelpers)
Mooie post, mooie quote. Veel mensen gebruiken spiritualiteit volgens het gemakkelijke Sinterklaasdenken: "Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje." Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk om te krijgen (lees: te veranderen) wat je wilt.quote:Op zondag 30 maart 2025 15:28 schreef Mijk het volgende:
[..]
Die zie ik ook,
[..]
want ook dit, vind ik een vorm van kermisspiritualiteit, dit heeft niets met serieuze spiritualiteit te maken. Daar komt doorgaans een heel ander volk op af.
Dit zou je dus de "cloak" van spiritualiteit kunnen noemen, waarin je veelal mensen met een identiteitscrisis treft, die denken dat een handlezing, tarotlezing of horoscoop wel even alles op gaat lossen.
Échte spiritualiteit is van ander niveau, dan hebben we het over die-hard shadowwork, traumaverwerking, keihard in de spiegel kijken naar je eigen lelijke kanten om die te accepteren en daarmee om te leren gaan, integratie. Dit is dus vooral Jungiaanse psychologie, wat Mystics doen, zoals ook Rumi, Meister Eckhart, enzovoorts.
Het doorzien van ego, meditatie, niet om stilte inn je hoofd zoals iedereen denkt, dat is het doel niet, dat is het resultaat uiteindelijk. Het doel is om óók hier je gedachten de vrije loop te geven, éérlijk naar jezelf durven kijken, dit is het grootste probleem in onze hele soort (mensheid) imo.
Ik kwam laatst een quote tegen;
"Everyone wants to be spiritual, until its time to look in the mirror."
Ik blijf "feitelijk van mening" dat een waarneming iets is wat je met je zintuigen of meetinstrumenten registreert, zoals het zien van jouw ronde bol/bal. Waarnemingen kunnen subjectief zijn, beïnvloed door perceptie, interpretatie of meetfouten. Een feit is een vaststaande, objectief verifieerbare causaliteit, bijvoorbeeld "die ronde bol/bal is door hem/haar daar neergelegd".quote:Op maandag 31 maart 2025 10:28 schreef Watuntrik het volgende:
In de taalkundige definitie is het redelijk simpel, feit komt van 'Factum' uit het Frans 'Fait'. Het betekende ooit gewoon (1) Gebeurtenis of Daad. Later is het transitief ook (2) 'Werkelijke toestand' gaan betekenen.
Een bal is een bol voorwerp en heeft een min of meer ronde vorm en dat is de werkelijke toestand van de definitie bal. De bal is rond is een onomstootbaar feit volgens de algemeen geaccepteerde definitie en norm van wat rond werkelijk is.
Dat ik dit hier nu schrijf is een daad en nu dus gebeurt en wanneer niemand het weghaalt staat dit er morgen nog steeds... Ook een onomstootbaar feit... Althans alleen voor de gene die het dan ook leest.
In mijn perceptie ben ik van mening dat feiten hiermee in totaliteit verklaart zijn, het is niet meer en niet minder dan dit. Jij kunt van mening zijn dat feiten een diepgaandere definitie hebben. Dat kan en mag hoewel een mening blijft een mening die kun je proberen te verklaren (ophelderen) maar het is en blijft een mening en die is waar noch onwaar. De werkelijke toestand is dan dat je van een andere mening bent over wat feiten zijn.
Een feit en de mening daaromtrent als werkelijke toestand staat dan ook alleen maar onomstootbaar vast zolang het binnen de gehandhaafde norm wordt geaccepteerd. Veranderd de norm, dan kunnen feiten als werkelijke toestand verbuigen en zelfs geheel vervallen.
Zoals de snelheid van het licht... Feitelijk ongelooflijk snel... Hoe snel? Bij de allereerste meting ooit zat de uitvoerende wetenschapper er met zijn kaars en zandloper -25% naast. Het feit is dat het terloops de nodige keren naar boven is bijgesteld en we nu weten dat het veel sneller is en zou mogelijk zelfs nog sneller kunnen zijn. Vooralsnog is het huidige getal de werkelijk toestand binnen de huidige norm. Noem je dat getal een feit dan is dat jouw een mening dat dit een feit is.![]()
Om er verder op in te gaan of dat wat ooit is gebeurt feiten zijn wordt me te zweverig.In de letterlijke definitie zijn ze dat in mijn bescheiden mening wel.
En dat alleen objectief voor de waarnemende getuigen... Heb ik dit zelf niet waargenomen kan ik alleen maar van mening zijn dat de getuigenverklaringen daaromtrent geloofwaardig zijn. Daarmee belanden we dan weer in het subjectieve aspect van de zogenaamde feitelijke gebeurtenis.quote:Op maandag 31 maart 2025 10:53 schreef Bassie48 het volgende:
Een feit is een vaststaande, objectief verifieerbare causaliteit, bijvoorbeeld "die ronde bol/bal is door hem/haar daar neergelegd".
Zeker. Zelfs als een rechter de verdachte schuldig acht, dan is er sprake van een mate van subjectiviteit. De rechter was immers niet zelf aanwezig bij het misdrijf, hij moet bijvoorbeeld uitgaan van getuigen en subjectieve waarnemingen. In de rechtspraak heten dat 'feiten.' De rechter heeft dan een mening, nee zelfs een overtuiging, dat de 'feiten' zich aan hem hebben ontvouwd.quote:Op maandag 31 maart 2025 11:22 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
En dat alleen objectief voor de waarnemende getuigen... Heb ik dit zelf niet waargenomen kan ik alleen maar van mening zijn dat de getuigenverklaringen daaromtrent geloofwaardig zijn. Daarmee belanden we dan weer in het subjectieve aspect van de zogenaamde feitelijke gebeurtenis.
Dan valt de rechter terug op de 'werkelijke toestand'. Dat zou dan o.a. het feit kunnen zijn dat meerdere voor de rechter geloofwaardige getuigen verklaren ten nadele van de verdachte.quote:Op maandag 31 maart 2025 12:54 schreef Bassie48 het volgende:
de filosofische vraag van kracht of die overtuiging gebaseerd is op 'feiten' of meer op emoties en gevoelens van de rechter?
Klopt. Rechtspraak is niets anders dan recht spreken op basis van vermoedens en statistische waarschijnlijkheden. Die worden in juridisch zin pragmatisch gelijkgesteld aan feiten en daarmee is de rechtsstaat gered. Want als we altijd van "100% zekerheid" zouden moeten uitgaan, dan blijven we nergens.quote:Op maandag 31 maart 2025 13:36 schreef Watuntrik het volgende:
[..]
Dan valt de rechter terug op de 'werkelijke toestand'. Dat zou dan o.a. het feit kunnen zijn dat meerdere voor de rechter geloofwaardige getuigen verklaren ten nadele van de verdachte.
Of het feit dat een beëdigde ambtenaar geloofwaardiger wordt geacht dan een niet beëdigde burger. Wanneer de ambtenaar van de belastingdienst vind dat jij over 1 ton inkomstenbelasting moet terugbetalen dan is dat een feit. Bewijslast wordt zonder meer omgedraaid, wanneer hij dat vind moet jij bewijzen dat dit niet zo is. Heb je daar de documenten niet voor moet je gewoon betalen. En dan weet ik niet eens of een belastinginspecteur wel beëdigt is.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |