‘Duurzame’ snelweg voor klimaattop in Brazilië loopt dwars door gekapt Amazonewoud
Dwars door tienduizenden hectare beschermd Amazoneregenwoud wordt een snelweg aangelegd voor de COP30-klimaattop in het Braziliaanse Belém. De vierbaansweg moet de bereikbaarheid vergroten van de noordelijke stad, die in november ruim 50.000 bezoekers ontvangt onder wie wereldleiders.
,,Het is een duurzame snelweg en een belangrijke mobiliteitsinterventie”, zei infrastructuur-staatssecretaris Adler Silveira van de regering in de deelstaat Pará tegen de BBC. De deelstaatregering kwam in 2012 al met het idee voor de aanleg van de snelweg, bekend als Avenida Liberdade (Vrijheidslaan), maar het project werd herhaaldelijk in de
koelkast gelegd vanwege zorgen over het milieu.
Inmiddels is een aantal infrastructuurprojecten nieuw leven ingeblazen om Belém voor te bereiden op de COP30. De snelweg is volgens Silveira een van in totaal dertig projecten die in de stad worden uitgevoerd om deze ‘voor te bereiden’ en te ‘moderniseren’, zodat ‘we een erfenis voor de bevolking kunnen achterlaten en, nog belangrijker, mensen op de best mogelijke manier kunnen bedienen voor COP30'.
Hij voegde eraan toe dat er oversteekplaatsen voor dieren zijn gepland alsook fietspaden en zonne-energieverlichting. Er worden tevens nieuwe hotels gebouwd in de stad en de haven wordt herontwikkeld zodat cruiseschepen er kunnen aanmeren om ‘overtollige’ bezoekers te huisvesten.
De federale overheid van Brazilië investeert meer dan 81 miljoen dollar (74,3 miljoen euro) om de capaciteit van de luchthaven uit te breiden ‘van 7 miljoen naar 14 miljoen passagiers’. De stad krijgt ook een nieuw park van 500.000 vierkante meter. Dit Parque da Cidade omvat groene ruimtes, restaurants, een sportcomplex en andere faciliteiten die het publiek na de klimaattop kan gebruiken.
Kritiek
De komst van COP30 naar Belém heeft de aanleg van de snelweg in een stroomversnelling gebracht. Maar ook nu is er opnieuw heel wat kritiek. De al gedeeltelijk aangelegde weg drijft een wig tussen twee delen van het regenwoud die ooit een geheel vormden.
Wetenschappers en natuurbeschermers vrezen dat de weg het ecosysteem zal versnipperen en de bewegingen van wilde dieren zal verstoren. ,,Landdieren zullen niet meer kunnen oversteken naar de andere kant, waardoor hun leef- en broedgebieden kleiner worden”, vertelde professor Silvia Sardinha van een regionaal universitair dierenziekenhuis aan de Britse publieke omroep.
Haar team en zij revalideren wilde dieren met verwondingen, voornamelijk veroorzaakt door mensen of voertuigen. Zodra ze zijn genezen, worden de dieren weer vrijgelaten in het wild. Iets wat volgens de wetenschapper moeilijker zal zijn als er een snelweg ‘voor hun deur’ ligt. ,,Vanaf het moment van ontbossing is er sprake van verlies. We gaan een gebied verliezen om deze dieren weer uit te zetten in het wild, de natuurlijke leefomgeving van deze soorten”, legde ze uit.
Natuurbeschermers en ook een groot aantal bewoners zijn woedend over de beslissing om de snelweg aan te leggen vanwege de gevolgen voor het milieu. Het Amazonegebied speelt een cruciale rol bij het absorberen van CO2 voor de wereld en het bieden van biodiversiteit. De ontbossing is volgens critici het tegenovergestelde van het doel van een klimaattop.
Heel wat mensen in de regio leven van de oogst en verkoop van acaibessen, die groeien aan de bomen die moeten wijken voor de snelweg. Ze zouden geen compensatie hebben gekregen voor hun verlies van inkomsten. De bewoners vrezen ook dat de snelweg op termijn zal zorgen voor nog meer ontbossing aangezien het gebied toegankelijker wordt voor bedrijven.
Top niet over, maar ín de Amazone
De Braziliaanse president Lula da Silva en minister van Klimaat Marina Silva zeggen dat de dertigste klimaattop een historische editie wordt omdat het ‘een COP ín de Amazone is, niet over de Amazone’. Volgens de president zal de bijeenkomst een gelegenheid zijn om de aandacht te vestigen op de behoeften van het Amazonegebied, het bos aan de wereld te laten zien en te presenteren wat de federale regering al heeft gedaan om het te beschermen.
Professor Sardinha staat sceptisch tegenover de klimaattop omdat de gesprekken ‘op een zeer hoog niveau, tussen zakenmensen en overheidsfunctionarissen’ plaatsvinden en de mensen die in het Amazonegebied wonen volgens haar ‘niet worden gehoord’.
Bron:
https://www.ad.nl/buitenl(...)mazonewoud~ad3bccbf/