Zo zie je wel weer hoe erg het kapitaal onder de indruk van de overheid is.quote:Supermarkten weigeren uitleg over hoge prijzen aan Tweede Kamer: 'Arrogantie ten top'
Supermarkten en levensmiddelenfabrikanten weigeren collectief om naar de Tweede Kamer te komen om daar uit te leggen waarom de prijzen van boodschappen in Nederland hoger zijn dan in het buitenland. Geen enkele genodigde supermarkt of fabrikant ging in op de uitnodiging voor een rondetafelgesprek.
Onder meer Albert Heijn, Jumbo en Lidl, producenten Nestlé en Unilever en inkooporganisatie Everest lieten weten dat ze niet komen, zegt kamerlid Joris Thijssen van GroenLinks-PvdA tegen het ANP. Thijssen, die het initiatief nam voor het gesprek met de supermarkten, is boos.
'Arrogant'
De 'arrogantie ten top' en 'een schoffering van de volksvertegenwoordiging', aldus de politicus die de partijen niet kan verplichten om te komen. Het gesprek met de Tweede Kamercommissie is geannuleerd.
Thijssen vindt dat de Kamerfracties het er niet bij moeten laten zitten en de bedrijven opnieuw een uitnodiging moeten sturen met het dringende verzoek om over dit onderwerp te komen praten.
Boodschappen zijn in België en Duitsland vaak goedkoper dan in Nederland. Afhankelijk van de producten die je koopt en hoeveel, kan het tientallen tot honderden euro's schelen.
Het verschil is in een paar jaar tijd flink opgelopen, voor de coronacrisis was Nederland juist één van de voordeligste landen.
Kortingsacties
Unilever legde eerder aan RTL Nieuws uit dat de prijzen in de supermarkt in Nederland hoger zijn, maar dat dat weer (deels) opgeheven wordt door kortingsacties. In andere landen, zoals Duitsland, daar doen ze volgens het bedrijf weer veel minder aan kortingsacties. Het één-op-één vergelijken van basisprijzen, geeft een vertekend beeld, aldus Unilever.
RTL Z nam de proef op de som in België bij filialen van Jumbo en Albert Heijn. De verschillen liepen toen flink op. Een zak diepvriesbloemkool was bijvoorbeeld twee euro goedkoper en voor een fles shampoo betaalde je drie euro minder in België.
Het prijsverschil voor boodschappen tussen Nederland en de buurlanden, is de Tweede Kamer al langer een doorn in het oog.
Onderzoek naar machtsmisbruik
De SP diende in februari een motie in om onderzoek te doen naar prijsopdrijving. Volgens de politieke partij hebben slechts vijf bedrijven praktisch de macht over de de volledige voedingsmiddelenmarkt in handen.
Supermarkten zouden daardoor onder druk gezet worden om hogere inkoopprijzen te betalen wat de producten voor consumenten ook weer duurder maakt. De motie werd aangenomen, maar het onderzoek naar de mogelijke prijsopdrijvingen door de fabrikanten is nog niet gestart.
Dure koffie
Soms ruziën supermarkten en fabrikanten openlijk over de hoge prijzen. Zo zijn koffie en thee van Douwe Egberts en Pickwick momenteel moeilijk verkrijgbaar door een conflict over de inkoopprijs.
Dan ga je toch je boodschappen in Duitsland halen? Niemand die je het verbied.quote:
Dat de accijnzen (op tabak, benzine, etc.) en BPM veel hoger zijn dan in D of B, dáár hoor je onze linkse rakker dan weer niet over.quote:Op maandag 3 maart 2025 23:33 schreef Mikeytt het volgende:
kamerlid Joris Thijssen van GroenLinks-PvdA tegen het ANP. Thijssen, die het initiatief nam voor het gesprek met de supermarkten, is boos
Typische dictoritale uitsprakenquote:Op maandag 3 maart 2025 23:38 schreef Hathor het volgende:
[..]
Dan ga je toch je boodschappen in Duitsland halen? Niemand die je het verbied.
Dat is inderdaad grotendeels te wijten aan groene regelgeving.quote:Op maandag 3 maart 2025 23:53 schreef r_one het volgende:
[..]
Dat de accijnzen (op tabak, benzine, etc.) en BPM veel hoger zijn dan in D of B, dáár hoor je onze linkse rakker dan weer niet over.
Het graaien is dus alleen aan de overheid voorbehouden?
Hoe 'groen' is tabak en alcohol?quote:Op maandag 3 maart 2025 23:57 schreef inslagenreuring het volgende:
[..]
Dat is inderdaad grotendeels te wijten aan groene regelgeving.
Daarvan is de grens inmiddels bereikt. Verdere verhogingen van de accijnzen op bepaalde producten leid tot lagerequote:Op maandag 3 maart 2025 23:53 schreef r_one het volgende:
[..]
Dat de accijnzen (op tabak, benzine, etc.) en BPM veel hoger zijn dan in D of B, dáár hoor je onze linkse rakker dan weer niet over.
Het graaien is dus alleen aan de overheid voorbehouden?
Deugtaks op rokerij en alcohol heeft die progressieve zweem ook.quote:
'deugtaks'quote:Op dinsdag 4 maart 2025 00:01 schreef inslagenreuring het volgende:
[..]
Deugtaks op rokerij en alcohol heeft die progressieve zweem ook.
De grens is dus niet 'bereikt' maar al lang overschreden. De tabakshops schieten hier als paddenstoelen uit de grond maar 'verlagingen' is nog niet voorgesteld in de kamer.quote:Op dinsdag 4 maart 2025 00:01 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Daarvan is de grens inmiddels bereikt. Verdere verhogingen van de accijnzen op bepaalde producten leid tot lagere
accijnsopbrengsten omdat veel Nederlanders die producten inmiddels massaal inslaan net over de grens.
Dit gaat vooral over levensmiddelen een krop sla of een zak bonen, niet over sigaretten. Het verschil tussen NL en België is maar 3% op een zak groente van 2,50 scheelt dat slechts 7 cent en verklaart de rest van het prijsverschil nietquote:Op maandag 3 maart 2025 23:53 schreef r_one het volgende:
[..]
Dat de accijnzen (op tabak, benzine, etc.) en BPM veel hoger zijn dan in D of B, dáár hoor je onze linkse rakker dan weer niet over.
Het graaien is dus alleen aan de overheid voorbehouden?
Ga fietsenquote:Op maandag 3 maart 2025 23:38 schreef Hathor het volgende:
[..]
Dan ga je toch je boodschappen in Duitsland halen? Niemand die je het verbied.
Dat weet ik. Maar dat doet niks af aan het opdrijven van de kostprijs. De krop sla door de grootgrutters, sigaretten door de BV Nederland. Pot, ketel.quote:Op dinsdag 4 maart 2025 00:30 schreef SnodeSnuiter het volgende:
Dit gaat vooral over levensmiddelen een krop sla of een zak bonen, niet over sigaretten
Raad het iedereen aan. Goedkopere boodschappen en tenminste wel degelijke supermarkten. De hel krijgt wat het verdiend.quote:Op maandag 3 maart 2025 23:38 schreef Hathor het volgende:
[..]
Dan ga je toch je boodschappen in Duitsland halen? Niemand die je het verbied.
Bij de vomar liggen soms ook producten iit Duitsland met een stickerquote:Op dinsdag 4 maart 2025 02:23 schreef TyVole het volgende:
Schaf die flauwekulverplichting over die labels die per se in het Nederlands moeten gewoon af, kan er "grijs" geïmporteerd worden uit andere landen. Eerlijke concurrentie binnen de EU.
Was laatst Picnic hier niet al mee bezig?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |