Ik vind dit eigenlijk wel de leukste soort onderzoeken.quote:Wetenschappers ontdekken hoe je een ei perfect kookt (en dat duurt 32 minuten)
Een perfect ei moet volgens Italiaanse wetenschappers 32 minuten gekookt worden in afwisselend heet en lauw water. Op die manier worden zowel het eigeel als het eiwit goed gekookt.
Bij een perfect ei is volgens wetenschappers van de Universiteit van Napels Federico II sprake van stevig eiwit, en eigeel dat nog net vloeibaar is. Eigeel en eiwit stollen bij verschillende temperaturen, wat het moeilijk maakt om ze beide precies goed te krijgen. Eigeel begint te stollen bij 65 graden, eiwit heeft water van 85 graden nodig.
Om het perfecte ei te koken, moet het ei gedurende 32 minuten heen en weer verplaatst worden tussen heet en lauw water. De onderzoekers kwamen na verschillende tests en experimenten uit op een schema waarin een ei elke twee minuten wordt verplaatst van een pan kokend water naar een pan lauw water van zo'n 30 graden, en weer terug.
Volgens de onderzoekers is ook het apart koken van eiwit en eigeel een oplossing. Maar dat zorgt voor "onnodige tussenstappen". De wetenschappers erkennen dat 32 minuten een lange tijd is voor een gekookt ei, maar benadrukken dat het ei dan wel perfect is.
Het onderzoek werd gepubliceerd in Communications Engineering, dat onder het wetenschappelijke tijdschrift Nature valt. De onderzoekers willen nu kijken of hun bevindingen ook op andere kooktechnieken toe te passen zijn.
Op zich wel terecht. Wetenschap draait om nieuwsgierigheid en niet om praktische toepassingen, maar vaak leidt dat tot een vergroting van kennis die later wel nuttig blijkt. Dat zal hier niet het geval zijn, de warmte gaat van buiten naar binnen dus dat het eiwit beter stolt zonder het eigeel te doen stollen met lauw water tussendoor had ik ze ook wel kunnen vertellen. Dus het enige wat we hier leren is hoe lang precies voor het perfectje eitje, althans, een eitje van die grootte, op die hoogte met die luchtdruk.quote:Op zaterdag 8 februari 2025 14:00 schreef Mikeytt het volgende:
Wel altijd zure mensen die dan klagen over "HOEVEEL HEB DIT MOETEN KOSTEN???
Goed idee of ik doe het met heet water in 10 minquote:Op zaterdag 8 februari 2025 14:50 schreef SoS87 het volgende:
[..]
Dan verdubbel je de tijd naar 64 minuten.
ALTIJD eerst bevriezen in vloeibare stikstof. Anders wordt ie niet lekker.quote:Op zaterdag 8 februari 2025 14:37 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik gebruik zelf ook de wetenschappelijke methode om mijn eitjes nagenoeg perfect te koken.
Mijn vrouw was nog geen 10 jaar en kon al hele maaltijden bereiden. Dit leerde ze gewoon van haar moeder en zussen.quote:Op zaterdag 8 februari 2025 14:37 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Op zich wel terecht. Wetenschap draait om nieuwsgierigheid en niet om praktische toepassingen, maar vaak leidt dat tot een vergroting van kennis die later wel nuttig blijkt. Dat zal hier niet het geval zijn, de warmte gaat van buiten naar binnen dus dat het eiwit beter stolt zonder het eigeel te doen stollen met lauw water tussendoor had ik ze ook wel kunnen vertellen. Dus het enige wat we hier leren is hoe lang precies voor het perfectje eitje, althans, een eitje van die grootte, op die hoogte met die luchtdruk.
Dat is nou typisch iets wat mensen gewoon voor de gein in hun eigen tijd doen, wetenschappers van beroep vaak. Zo heb je ook wetenschappers die even wat biomedische apparatuur lenen om een stuk pluimvee tot in de kleinste haarvaten met wijn te infuseren. Ik gebruik zelf ook de wetenschappelijke methode om mijn eitjes nagenoeg perfect te koken.
Wetenschap is was overdreven maar ipv nadoen wat je ouders deden kun je ook gewoon methodisch te werk gaan om de eieren altijd zo te krijgen als je ze lekker vindt. Dan kun je dat nog een stap verder trekken zoals deze Italiaan maar het blijft gehobby.quote:Op zaterdag 8 februari 2025 14:59 schreef Nyamuk het volgende:
[..]
Mijn vrouw was nog geen 10 jaar en kon al hele maaltijden bereiden. Dit leerde ze gewoon van haar moeder en zussen.
Ik liet haar dit topic even meelezen nadat ik dit door de vertaler gooide. Ze vraagt zich af hoe sommigen in leven blijven (als ze zelfs een wetenschapper nodig hebben om een ei te koken.)
Dan rest de vraag waarom je er meer tijd en moeite in zou willen stoppen dan dat het kost om een ei te koken. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Het is een ei. Een kind kan de was doen. Koop een doos eieren en kook ze één voor één en probeer het uit. Na de 12e kan iedereen (naar smaak) een perfect eitje koken. Wanneer je dit geregeld doet ga je dit op gevoel kunnen doen en hoe jonger je dit leert hoe meer je gevoel gefinetuned is.quote:Op zaterdag 8 februari 2025 15:18 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Wetenschap is was overdreven maar ipv nadoen wat je ouders deden kun je ook gewoon methodisch te werk gaan om de eieren altijd zo te krijgen als je ze lekker vindt. Dan kun je dat nog een stap verder trekken zoals deze Italiaan maar het blijft gehobby.
THE RESULT WILL SHOCK YOU!quote:Op zaterdag 8 februari 2025 14:39 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
Scientists discover this ONE WEIRD TRICK!
Dit vind ik wel een leuke: https://www.sciencedirect(...)ss%20at%20the%20edge.quote:Op zaterdag 8 februari 2025 14:37 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Op zich wel terecht. Wetenschap draait om nieuwsgierigheid en niet om praktische toepassingen, maar vaak leidt dat tot een vergroting van kennis die later wel nuttig blijkt. Dat zal hier niet het geval zijn, de warmte gaat van buiten naar binnen dus dat het eiwit beter stolt zonder het eigeel te doen stollen met lauw water tussendoor had ik ze ook wel kunnen vertellen. Dus het enige wat we hier leren is hoe lang precies voor het perfectje eitje, althans, een eitje van die grootte, op die hoogte met die luchtdruk.
Dat is nou typisch iets wat mensen gewoon voor de gein in hun eigen tijd doen, wetenschappers van beroep vaak. Zo heb je ook wetenschappers die even wat biomedische apparatuur lenen om een stuk pluimvee tot in de kleinste haarvaten met wijn te infuseren. Ik gebruik zelf ook de wetenschappelijke methode om mijn eitjes nagenoeg perfect te koken.
Daar heb je toch een wijf voor?quote:Op zaterdag 8 februari 2025 16:07 schreef Hathor het volgende:
Pleurt op gek, ik ga geen half uur zitten wachten tot mijn eitje gekookt is.
Die had ik ooit, maar die kon letterlijk niks in de keuken, laten we het er maar op houden dat ze andere skills had.quote:
Je kunt ze tegelijk koken hoor, je moet ze er alleen een halve minuut van elkaar uit halen. Ik doe dat methodisch, je hebt ook mensen die de eieren in koud water op zetten, maar dan heb je nog een variable behalve de tijd, je gevoel is ook een variabele. De grootte van het ei is ook nog een variabele. De kooktermperatuur van water in jouw keuken is geen variabele.quote:Op zaterdag 8 februari 2025 15:40 schreef Nyamuk het volgende:
[..]
Dan rest de vraag waarom je er meer tijd en moeite in zou willen stoppen dan dat het kost om een ei te koken. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Het is een ei. Een kind kan de was doen. Koop een doos eieren en kook ze één voor één en probeer het uit. Na de 12e kan iedereen (naar smaak) een perfect eitje koken. Wanneer je dit geregeld doet ga je dit op gevoel kunnen doen en hoe jonger je dit leert hoe meer je gevoel gefinetuned is.
Ja, maar die zal het begrip van die processen vergroten en dat zal vast wel een keer nutiig voor het een of het ander zijn, de drukkerij-industrie ligt het meest voor de hand.quote:Op zaterdag 8 februari 2025 16:20 schreef raptorix het volgende:
[..]
Dit vind ik wel een leuke: https://www.sciencedirect(...)ss%20at%20the%20edge.
maar even serieus, het doel vh onderzoek is niet zozeer uitzoeken hoe je het perfecte ei kookt. dat is meer de 'pop media' invalshoek. de hoop is dat dit leidt tot betere inzichten in wat betreft warmteoverdracht en materiaalgedrag in het algemeen, maar vooral bij gelaagde objecten, zoals in dit geval, een eiquote:Op zaterdag 8 februari 2025 19:36 schreef TLC het volgende:
Of je doet als wetenschapper wat nuttigers, bv hoe een ziekte als kanker te genezen.
Blijkbaar hebben sommige wetenschappers teveel tijd over.
Letterlijk één klik, zo moeilijk is het allemaal niet:quote:
En omdat je het natuurlijk wilt weten:quote:This research was funded by the Italian Ministry for Universities and Research in the framework of PRIN 2022 programme (D.D. 104, 02-02-2022), project No. 2022SFF349 entitled “4D Printing of smart soft robotics (4D P.Ro.), ERC field PE8, CUP D53D23004020008.
Kortom, een stel wetenschappers die op een maatschappelijke luchtige vraag stuiten, zien dat er eigenlijk nog geen definitief antwoord bestaat, en dan bedenken dat ze vanuit hun expertise dat wellicht eenvoudig kunnen onderzoeken. De resultaten zouden ook nog relevant kunnen zijn voor hun eigen onderzoek, dus zetten ze naast hun dagelijkse werk een experimentje op en publiceren daar de resultaten van.quote:The objective of the project is the development of a soft smart soft robot with wireless movement capabilities using advanced 4D printing techniques and a newly developed shape memory material. The proposed robot can be an early prototype for use in lightly transporting tasks to small, confined locations or in intelligent exploration of unfamiliar environments. The project aims to define 4D printing starting from the modification of conventional Fused Deposition Modeling (FDM) and the use of printable shape memory TPUs.
The added value of this project is the use of the FDM process to provide the material changes necessary for shape memory behavior in terms of optimized morphology and polymer stretching. Next, the integration of flexible electronics and auxiliary devices, such as sensors and heaters, is accomplished to provide and control the correct stimulus for shape morphing. The definition of logics and an adequate test procedure for materials and robots is the ultimate objective of the experimental project.
Deze keer ook niet hoor.quote:Op zaterdag 8 februari 2025 23:33 schreef Leshy het volgende:
Een 99 van de 100 keer levert het niet zo'n media-waardig resultaat op.
quote:Op zaterdag 8 februari 2025 19:48 schreef gwn_een_user het volgende:
[..]
maar even serieus, het doel vh onderzoek is niet zozeer uitzoeken hoe je het perfecte ei kookt. dat is meer de 'pop media' invalshoek. de hoop is dat dit leidt tot betere inzichten in wat betreft warmteoverdracht en materiaalgedrag in het algemeen, maar vooral bij gelaagde objecten, zoals in dit geval, een ei
https://www.nature.com/articles/s44172-024-00334-w
het gemiddelde huishouden gaat niet 32 minuten lang eieren tussen kokend en lauw water verplaatsen lol want dat is niet praktisch. maar denk aan de meer professionele en industriële toepassingen van deze methode. misschien kunnen chefkoks en voedselfabrikanten hier wat mee om de kwaliteit van hun producten te verbeteren. de hoop is dat dit zogenoemde 'periodic cooking' niet alleen van toepassing is bij eieren, maar bij andere ingrediënten. als dit, zoals de onderzoekers menen, de kwaliteit - smaak, textuur, consistentie, voedingswaarde verbetert, dan is dit mooi om te weten.
quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |